De 8 domste dingen die wij hebben gedaan in Thailand

Domste fouten Thailand

Laat één ding direct duidelijk zijn: wij zijn geen perfecte reizigers. We storten onszelf dagelijks in avonturen waarvan we achteraf denken: ‘Was dat wel zo slim?’ We hebben een top 8 voor je verzameld van de minst slimme -of de meest domme, het is maar hoe je het bekijkt- dingen die wij tot nu toe in Thailand hebben gedaan. Lees, huiver en doe er je voordeel mee…!

8. De regen opzoeken

Iets meer dan een jaar geleden begon ons avontuur in Bangkok. Na anderhalve week door de stad dwalen hadden we het helemaal gehad en snakten we naar zon, zee en strand. We besloten om zo snel mogelijk naar een tropisch eiland te gaan en Koh Kood leek ons een prima optie. Zonder enige voorbereiding pakten we de bus richting het Oosten van Thailand.

De eerste dag stond er veel wind, maar gelukkig was er genoeg zon en een blauwe lucht. Genieten! De dag erna kwam er opeens een tropische storm overgewaaid die dagenlang aanhield… Oeps, het regenseizoen was begonnen! Dan is het toch een stuk minder leuk om vast te zitten op een tropisch eiland…

Waar je wél het beste heen kunt gaan tijdens het regenseizoen? Lees het hier!

 
Thailand

7. Salade met vliegen eten

Mariska is helaas al een aantal keer ziek geweest op reis: voedselvergiftiging. En dat is niet leuk. Meestal kun je er helemaal niets aan doen en overkomt het je gewoon, maar soms…

Soms is het toch wel een beetje je eigen schuld. Zo gingen we een keer uit eten in Ayutthaya en kregen we een salade als bijgerecht. In deze salade woonden een tiental vliegjes die zich pas lieten zien wanneer je er met je vork in prikte. Mariska dacht er het zijne van en at zonder blikken of blozen de salade op. Een paar uur later had ze daar enorm veel spijt van!

In Thailand moet je oppassen met het eten van rauwe salades en voorgeschild fruit. Als je het niet vertrouwt, kun je het beter laten staan!

 
thai salad

6. Taxichauffeur betaalt zichzelf uit onze portemonnee

Ons allereerste Thaise taxiritje ooit staat in ons geheugen gegrift. Vanaf het vliegveld van Bangkok stapten we in een taxi richting de stad. Verschillende keren vroegen we of de taxichauffeur de taxi-meter aan wilde zetten. Hij knikte ja, maar deed vervolgens nee.

Eenmaal aangekomen bij ons hotel in Bangkok kwam er een willekeurige prijs uit de hoge hoed waar we niets van begrepen. We stonden met een mond vol tanden toen de beste man zelf het geld uit onze portemonnee pakte en wegreed… Een betere eerste indruk van Bangkok kun je je niet wensen!

Wees op je hoede in Bangkok en ga goed voorbereid op reis. Lees onze taxi- en tuktuk tips voor vertrek!

 
Scheuren achterin een tuk tuk door Bangkok

5. Enge ziekte middenin de jungle

De 3-daagse jungle trekking door het Thung Yai National Park is één van de meest spectaculaire dingen die we in Thailand hebben gedaan. Een onvergetelijke ervaring; we kwamen op plekken die je normaal gesproken nooit zou vinden, we zwommen onder enorme watervallen middenin de jungle en sliepen bij lokale bergstammen in kleine houten huisjes.

De tweede nacht herinner ik nog heel goed. We waren compleet uitgeput aangekomen en lagen na het avondeten al onder onze klamboe. Ik had mijn vest aangetrokken, omdat het ’s nachts best koud kan worden in de jungle. Een paar uur later werd ik badend in het zweet wakker. Het was pikdonker, want er was geen elektriciteit of wat dan ook.

Ik had het zo heet dat ik dacht dat ik flinke koorts had, nee erger nog: ‘misschien heb ik wel malaria of knokkelkoorts!’ En het idee dat het eerste beste dorpje acht uur lopen was, maakte het er niet beter op. De scenario’s dansten door m’n hoofd, maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik het gewoon snikheet had omdat ik mijn vest nog steeds aan had! Geen enge tropische ziektes, dus…

De kans dat je malaria of knokkelkoorts oploopt in Thailand is gelukkig zeer klein! Verklein de risico’s en lees onze muggentips.

 
Prachtig uitzicht in Thung Yai


4. Pas op voor je hoofd!

Samen in een éénpersoons hangmat klinkt natuurlijk heel romantisch. Zon, zee, strand en wuivende palmbomen, je ziet het vast al helemaal voor je. Maar op Koh Lanta hadden we een hangmatje met uitzicht op een betonnen muur en onder ons geen poederstrand, maar een stenen vloer.

We wiegelden lekker heen en weer… BAM! …totdat de plug in de muur brak en we op de grond lagen. Het had maar een haartje gescheeld of ik raakte met mijn achterhoofd de stenen drempel – en dan was het een stuk minder fijn afgelopen. Nu bleef het gelukkig bij een zeer stuitje!

thailand

3. Gehuurde scooter uitlenen

Aan het begin van onze reis, in Sangkhlaburi, hadden we het briljante idee om onze gehuurde scooter uit te lenen aan twee Duitsers die nog nooit op een scooter hadden gereden.

Een halfuur later werd er wild op onze deur geklopt. Het Duitse meisje was helemaal in paniek; ze waren gevallen met onze scooter! Gelukkig mankeerden ze niks, maar er zat wel een flinke schaafplek op het chassis van de scooter.

Ik had nog geen flauw benul van hoe duur dit grapje normaliter is in Thailand, dus deed ik er niet moeilijk over. Als er schade zou zijn, wilden zij het wel betalen zeiden ze nog, dus ik was er vrij gerust op.

De volgende ochtend waren onze Duitse vrienden met de noorderzon vertrokken. Dat was, zacht gezegd, niet zo netjes van ze… Bij het inleveren van de scooter kreeg ik het dan ook een beetje warm, maar gelukkig (wonder boven wonder) werd er niet goed naar de scooter gekeken en kregen we onze borg terug. Pfff, we hadden ons lesje wel geleerd!

Een scooter huren in Thailand blijft een groot risico. Ga er zorgvuldig mee om en lees onze tips over het huren van een scooter.

 
scooter Thailand

2. Op kapotte slippers naar de waterval

Een paar maanden geleden maakten wij een waanzinnige tocht naar de Mae Yen waterval in Pai. Onze huisbaas George, vertelde een heroïsch verhaal over zijn tocht naar deze waterval van een paar jaar geleden. Het mooie was; je komt bijna niemand tegen, het is maar twee uurtjes lopen en je kunt het gewoon op je slippers doen!

Na drie intensieve uren kwamen we uitgeput aan bij de Mae Yen waterval. We waren natuurlijk dolbij dat we het hadden gevonden en waren he-le-maal alleen. We zwommen onder de waterval en genoten van het feit dat we deze prachtige plek voor onszelf hadden. So far so good!

De terugweg veranderde opeens in een helse tocht. Mijn slippers waren kapot gegaan, dus moest ik verder op blote voeten. Vervolgens ging ik op een bij staan, au(!) en raakten we compleet de weg kwijt. Bovenop een berg, in de zinderende hitte, met nog maar een half litertje water, waren we compleet gedesoriënteerd. Pas na een goed halfuur vonden we, godzijdank, het pad weer terug.

Toen restte ons nog dik twee uur lopen. En dat terwijl er delen van het bos in brand stonden…

Neem goede wandelschoenen mee wanneer je van plan bent meerdere uren of dagen te gaan hiken.

1. Paspoort afgeven met een vlucht voor de boeg

Tijdens onze eerste reis door Thailand huurden we een scooter in Chiang Mai. Als borg liet ik mijn paspoort achter bij het verhuurbedrijfje om de hoek van ons hotel. Na een dag scooteren gingen we vroeg slapen; de volgende ochtend hadden we namelijk een binnenlandse vlucht naar Phuket. Dus toen ik ’s ochtends vroeg de scooter terug wilde brengen, was het verhuurbedrijfje natuurlijk nog dicht.

Nou ja, dan parkeer ik de scooter gewoon voor de deur en gooi ik de sleutel door de brievenbus.

Totdat Mariska opeens zei: ‘ze hebben je paspoort nog!’ En toen brak de paniek uit. Bellen, kloppen en rammen op de deur, maar niemand deed open. Daar ging onze vlucht… dachten we! Gelukkig konden ze ons bij het hotel helpen door de eigenaar van het verhuurbedrijfje te bellen. De beste man stond vijf minuten later al op de stoep met mijn paspoort! Uiteindelijk waren we nog net op tijd voor onze vlucht, niks aan de hand…

Geef nooit, maar dan ook nooit je paspoort af in Thailand!

 

Na onze fouten zijn we natuurlijk benieuwd naar die van jou?!

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Patricia schreef:

  In jullie boek lees ik op pagina 24 dat je geen e-sigaretten mee moet nemen ( verboden). Hoe zit het met een e-smoker? Is dat hetzelfde als e-sigaret?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Patricia,

   Klopt, beide verboden in Thailand.

   Misschien dat er maar heel soms op wordt gecontroleerd, maar in principe is het verboden. Je kunt dan een flinke boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.

   Groetjes,
   Sander

 2. Odette schreef:

  Wij huren ook altijd een scooter in Thailand en geven eigenlijk altijd ons paspoort af omdat wij anders de scooters niet mee krijgen. Ben heel benieuwd hoe jullie dat dan doen. Gr Odette

  • Anne schreef:

   Hi Odette, even een reactie op jouw vraag: wij hebben een kopie van ons paspoort gemaakt en hebben dit al een aantal keer kunnen gebruiken om een scooter te huren, werkt prima! Groetjes van Anne

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Odette & Anne,

    Kopie van je paspoort inleveren en vaak een borg van 1,000 – 3,000 baht per gehuurde scooter. Alles beter dan je paspoort afgeven!!!

    Dit is wat we tegenwoordig doen in ieder geval. ‘Vroeger’ dachten we er nog niet zo over na.

    Groetjes,
    Sander

 3. Tine schreef:

  Een van onze grootste Thailand-fouten die wij hebben gemaakt was het flessenwater van Singh (ik denk toch dat het zo heette) drinken.

  Singh was het goedkoopste flessenwater dat je in de winkels kon krijgen en gezien we niks om merken geven, kochten we gewoon wat er het voordeligst was. Wij zijn duikers en hadden in Koh Pagnan een paar dagen intensieve duiktrips gepland. Na de eerste dag, heet, drie duiken achter de rug, vermoeid, kruipen wij beiden ziek ons bed in: overgeven, hoofdpijn, rillingen… De dag erna voelen we ons nog steeds niet top. De man van de dive shop vroeg of we wel voldoende water dronken? Toen we Singh water vernoemden, zei hij dat dit water aanzienlijk minder mineralen bevat dan bv. het water van Nestlé. Als je dus inspanningen doet, is dit water dus bijna zoals gedistilleerd water. Hij raadde ons aan om voortaan water van Nestlé te drinken en eventueel zelfs aan te vullen met ‘electrolytes’ (zoals Isostar): dat verkopen ze in eenheidszakjes voor 5 baht aan de kassa bij 7Eleven.

  Op zich is er niks mis met Singh, het is gebotteld water en je gaat er heus niet ziek van worden. Maar qua rehydratatie dus zeker geen topper. Nestlé en electrolytes bij zware inspanningen: niks meer van last gehad!

  PS: Top, jullie blog!

 4. Harry schreef:

  Leuk artikel en ik heb meteen redenen om me zorgen te maken! Ik wilde namelijk 4 tm 7 aug naar ko chang ko mak en ko kood..

  Er zijn zoveel verschillende verhalen over t weer in augustus!! Nog goed advies iemand?!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Harry,

   Vorig jaar augustus was het er de hele maand prachtig weer. Toen wij er in september waren, was het opeens noodweer. Je kunt het dus niet voorspellen. De Golf van Thailand is in die periode theoretisch gezien meest gunstig qua weer maar ik zou je plannen er niet te veel op aanpassen. Je gaat reizen in het regenseizoen dus het zal gaan regenen, maar meesstal is dat maar één buitje per dag.

   Groetjes en succes

 5. Jan Vos schreef:

  Goedemorgen Sander en Mariska,
  Een goede en goedkope manier om van het vliegveld naar Bangkok te gaan is met de Sky Train.
  Je blijft op de luchthaven en gaat naar de laagste etage. Je koopt een kaartje voor een paar Bath je betaald voor de afstand vliegveld tot station waar je uitstapt. Super snel en geen file en een veilige manier.Op deze manier wordt je niet opgelicht Groet Jan Vos

 6. Lizanne schreef:

  Wauw.

  Hier een berichtje om het toch even aan jullie ‘persoonlijk’ te vertellen:

  IK BEN VERKOCHT AAN JULLIE GEWELDIGE BLOG.

  Ik hou van bloggen – mailen – schrijven én ja, vorig jaar ben ik verliefd geworden op het reizen.
  Na vijf weken Maleisië/ Bali ga ik aankomende zomer een maand doorbrengen in Thailand, met mijn beste vriendin…
  Ter voorbereiding ben ik reisblogs aan het doorzoeken, maar, ik heb jullie gevonden… Voor mij dé perfecte blog, met ook nog eens een verhaal (alles opzeggen en gewoon gáán…), leuk leuk leuk!

  Mijn enthousiasme wilde ik dus even met jullie delen, ik ga jullie blijven volgen!

  LEEF EN GENIET.

  Groetjes!
  Lizanne

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lizanna,

   Dank voor je ENTHOUSIASTE reactie 🙂

   Vervelend dat je het reisvirus te pakken hebt; daar kom je nooit meer van af!

   Super dat je ons gaat volgen, maar waar kunnen we jouw reis(voorbereiding) volgen?

 7. Thaimo schreef:

  Nog iets wat me opgevallen is. Vooral in Bangkok gaan chauffeurs extra omrijden als ze merken dat je nooit eerder of pas enkele keren in Bangkok geweest bent. Ze voeren vaak een show op met gsm aan het oor dat ze de weg niet exact weten. Zo gauw je in de taxi stapt binnen enkele minuten zeggen dat je elk jaar minstens 1x in Bangkok komt dan ben je zo bij je hotel 🙂

 8. Thaimo schreef:

  Ondertussen al 6x in Thailand geweest maar vanaf de 2e reis “speel” ik dat ik er 7th times geweest ben. En als ik merk dat ze moeilijk doen met meters aanzetten zeg ik dus dat ik last week er no problem mee had. Ook de “heertjes” die in Bangkok rond om de tempels lopen en beweren dat ze gesloten zijn wegens een feestdag e.d. en je naar iets veel mooiers kunnen brengen zeg ik dat ik “alles weet” omdat ik al tig x in Bangkok geweest ben. Oh, you know…zeggen ze dan nog beetje met een schaamte over hun. Overal laten merken dat je al vaak in Thailand geweest bent dan zijn ze juist heel behulpzaam en netjes omdat ze denken: beter iets dan niets.

 9. yvonne van ooststroom schreef:

  Ja, bij wat ik zo lees zijn dat toch dingen die je in Europa ook niet moet doen, altijd vragen om een probleem. Maar zo als het spreekwoord luidt, met schade en schande word je wijs! Ik geniet van jullie postings en ga vooral door!

  Groetjes Yvonne

 10. John schreef:

  Even een reactie op punt 6: Misschien voor mensen die voor de eerste keer een taxi pakken op Suvarnabhumi Airport, zeg nooit dat het je eerste Bangkok (Thailand) reis is. Maak er gewoon van dat het je 5e reis is ofzo, dan denken ze dat ze je niet kunnen neppen. Maar het blijft altijd lastig met die Bangkok taxichauffeurs. Meestal houd ik in Bangkok zelf een rijdende taxi aan, nooit één die stilstaat. En vraag voor dat ik instap: you drive taximeter?? Zoniet dan de volgende. Maar soms heb je geen zin in dat gedoe. En wat punt 2 betreft: Ik ging met (goede) slippers de rijstterrassen van Bali in, inderdaad, stom stom stom. Daar zakte ik een halve meter de grond in, slipper kwam er kapot uit. Had ik weer wat geleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.