Aapjes kijken in Lopburi: toeristische attractie of plaag?

Ligging LopburiAapjes kijken, leuk hé? Dacht het niet! In Lopburi zijn de apen namelijk veranderd in kleine monsters. Ze beheersen grote delen van de oude stad en laten zich niet zomaar de les lezen. Wees gewaarschuwd, want ze hebben honger!
z

Mens vs aap in Lopburi

Terroriserende apen banjeren door de vervallen straten van oldtown Lopburi. Verslingerd in elektriciteitskabels, springend op en over parasollen en grissend naar onoplettende voorbijgangers domineren zij het ritme van de dag.

’s Ochtends vroeg tikken ze op het raam van je hotelkamer en rond het middaguur bezetten zij de beste plekken in de schaduw, schuilend tegen de hitte van de brandende zon. ’s Avonds besluipen ze je tijdens een onoplettend moment en ’s nachts heersen ze over de daken van de oude stad.

Dit alles gebeurt onder toeziend oog van verwarde locals die eigenlijk ook niet weten wat ze aanmoeten met de situatie. Wegen de voordelen van het toerisme op tegen de nadelen van deze plaag?

Aapjes kijken LopburiAapjes Lopburi

Apen Lopburi

Foto door: Dennis Jolen

Apentempel: Prang Sam Yot

De Prang Sam Yot tempel in Lopburi is de uitvalsbasis van de apen en de voornaamste trekpleister van de oude stad. Toeristen komen er – onder leiding van een lokale gidsen – de aapjes te voeren.

Toeristen zijn hier wandelende aanrechtbladen voor de aap waarop hun ontbijt, lunch en diner gepresenteerd wordt. Vervolgens wordt de toerist compleet verzwolgen door de apen. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de hoeveelheid honger die de apen hebben.

Net buiten de tempel is namelijk een binnenplaats geheel ingericht om de apen tevreden te houden. Tientallen kilo’s fruit en groenvoer worden hier gestort onder goedkeurend toezicht van honderden aapjes. Met volle buikjes zijn de apen minder geneigd delen van je tas, pet of scooter tot zich te nemen.

Aapjes LopburiAapjes in Lopburi

Terror-Aapjes

Mariska vond Lopburi op sommige momenten één van de meest vervelende plekken op aarde en zocht de veiligheid op van een wat oudere tempelmedewerker die de apen regelmatig te lijf ging met zijn bamboestok.

Ik bewapende mijzelf met mijn camera op zoek naar mooie plaatjes. Volledig geconcentreerd keek ik door de zoeker van m’n camera om het schouwspel zo goed mogelijk vast te leggen. Het duurde niet langer dan 3 seconden voordat er een jong aapje aan mijn kuit hing.

De daaropvolgende minuten kon ik de apen niet van me afschudden. Hoewel ik dit hardop lachend onderging, voelde ik me niet geheel op mijn gemak. Ik snelde terug naar Mariska via de andere kant van de tempel, wat ongeveer twee minuten duurde.

Op mijn weg terug zag ik nog een paar apen de liefde met elkaar bedrijven en een Yakult drinken. Zoveel verschillen we dus ook weer niet?

Lopburi: meer dan aapjes kijken

Naast de aapjes in het oude gedeelte van de stad, is er gelukkig nog meer te doen in de omgeving. Het nieuwe gedeelte van de stad is hip en langs de hoofdweg pronken grote, moderne winkelcentra aan beide weerszijden. Op 25 kilometer van Lopburi ligt het Ang Sap Lek Reservoir. Hier kun je voor 40 baht een rieten hutje huren aan het water en lokaal eten bestellen.

Groepjes Thaise jongeren zitten hier bij elkaar, eten wat, drinken een glaasje alcohol en zwemmen in het water. Tegen zonsondergang worden de enorme rotsen op de achtergrond van het meer prachtig verlicht en komen de vleermuizen tevoorschijn.

Genoeg avontuur dus in en rondom Lopburi!

Mariska bij Ang Sap Lek Lopburi

Zo kom je er

Lopburi ligt in Midden-Thailand en is gemakkelijk te bereiken vanuit Bangkok. Er vertrekken dagelijks treinen vanaf het Hua Lamphong treinstation naar Lopburi. Ze doen er, afhankelijk van welke trein je pakt, tussen de twee en vier uur over. Hier kun je de treintickets online bekijken en reserveren.

Een goed hotel die we iedereen kunnen aanbevelen is het Little Lopburi Village Hotel in de oude stad. Een kleinschalig, schoon, guesthouse met authentieke Thaise huizen, gerund door een vriendelijke familie.


De aapjes van Lopburi: een toeristische attractie of een plaag?

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. L. schreef:

  Wel degelijk apenterreur, een aap heeft in een paar seconden de oorbellen uit de oren van mijn schoonzusje getrokken. De aap zag vermoedelijk de parels voor etenswaar aan. De “bewaking” liep sloom met een bamboestok naar de aap maar die ging er natuurlijk snel vandoor met de oorbellen in zijn bek.

 2. Erik Bartels schreef:

  Ik ben hier voor het laats in november 2016 geweest met het apenfestival. Het artikel is spannend en leuk geschreven maar ik zou het zeker geen apenterreur noemen. Tuurlijk, vooral de jonge aapjes zijn erg nieuwsgierig en vindingrijk. Ze klimmen ook graag op je maar als je ze even hun gang laat, dan zijn ze ook zo hun interesse weer kwijt. Zorg dan wel dat je je blinkende items vantevoren goed opbergt!
  Als mensen nog twijfelen; ik zou zeggen niet doen. Ga er gewoon naar toe. Elk jaar is de laatste zondagvan november monkey festival. Een absolute aanrader.

  Verder is Lop Buri een erg ‘laid back’ provincie plaatsje met toch de luxe en gemakken van een moderne plaats. Het is voor mij 1 van de favorite plaatsen aangezien mijn vrouw uit de regio komt. Ook buiten de stad zijn er voor de avontuurlijke reizigers geboeg leuke plaatsen om te bezoeken. Weinig toeristisch in ieder geval.

 3. Daan schreef:

  Op entertainment gehalte krijgt dit stuk een 10! Op accuratesse een 2.
  Ben momenteel in Lopburi en de aapterreur valt 100% mee. Alleen bij 2 a 3 tempels lopen groepen aapjes rond die eigenlijk alleen maar aan het eten en aan het spelen zijn. Loop je door de grote groep heen dan wil er wel eens een aapje op je klimmen. Neem je een tros bananen en wat lekkere sapjes mee de tempel in….. Ja dat is alsof je een zak heroïne spuiten in een crackpand gooit.

 4. Cindy schreef:

  Hoi!

  Vraagje; is het Lopburi wel aan te raden met kinderen van 4 en 12?
  groetjes!

 5. Melanie op den Velde schreef:

  Is het ook mogelijk om Lopburi 1 dag te doen, als tussenstop tussen Ayutthaya en Sukhothai of kan je beter een overnachting nemen?

 6. Zuur schreef:

  Mooie foto’s. Toevallig ben ik tijdens mijn huidige reis ook in Lopburi geweest en ook nog eens in hetzelfde guesthouse. De prima scooter verhuur van dit guesthouse zorgde ervoor dat ik er ook achter kwam dat de provincie Lopburi nog veel meer te bieden heeft dan alleen tempels en aapjes. Wat betreft de vraag of Noom guesthouse een aanrader is; If you pay peanuts you’ll get monkeys. Om maar in apen termen te blijven. Voor 500 bath kun je ook niet heel veel verwachten. Dat je voor deze prijs een kamer krijgt met airco, TV en eigen badkamer met warm water vond ik een meevaller. Dit soort budget accomodaties lopen nogal eens tegen negatieve kritiek op omdat mensen irreëel hoge verwachtingen hebben denk ik. Voor mensen die op een klein budget reizen of willen besparen op overnachtings kosten is dit denk ik een prima optie. Door de aanwezigheid van dit soort budget accommodaties is Thailand voor iedere portemonnee een bereikbaar vakantie land.

  • Hi, inmiddels zijn we een goede 10 maanden verder en hebben we inmiddels alles wel gezien: schimmel, muggenplagen, kakkerlakken, ratten, glibberdingen… Ik denk dat ze bij Noom hun best doen en inderdaad; voor die prijs kun je eigenlijk niet meer verwachten :).

 7. Sander Hillegers schreef:

  Dank je. Mooie aanrechtbladen overigens, haha! Ga je ze verkopen in Thailand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.