Sangkhlaburi: geheime onderwater tempels

Ligging Sangkhlaburi
Sangkhlaburi, een gebied in Thailand die door de bouw van een dam onder water is komen te staan. De tempels die honderden jaren geleden nog toegankelijk waren, zijn nu verzwolgen door het water. Deze, en nog vele andere verborgen schatten van Sangkhlaburi, zijn nog redelijk onontdekt door de toeristen. Wij zijn er geweest en laten je deze bijzondere plek graag zien!

Langste houten brug van Thailand

Een regenachtige dag in het uiterste westen van Thailand: Sangkhlaburi. Niet een plek waar hordes toeristen komen en juist daarom vonden wij het de moeite waard om te ontdekken. In Kanchanaburi spraken we met een ambitieuze Thaise hoteleigenaar. Hij vertelde ons over een plaatsje in het westen waar de ‘Mon’ leeft. Deze bevolkingsgroep komt oorspronkelijk uit Myanmar, maar heeft eigenlijk geen bestaansrecht in dat land. Wegens het vele geweld zijn ze jaren geleden over de grens naar Thailand gevlucht.

Vlak over de grens hebben zich kleine ‘Mon-dorpjes’ gevormd; zo ook in Sangkhlaburi. In Thailand zijn ze veilig en krijgen ze een ID-kaart van de Thaise regering – maar dat is het dan ook. Veel mensen leven in armoede en werken hard voor heel weinig geld.

Deze dorpen worden gescheiden door een grote rivier, waardoor het gebied is verdeeld in een Thaise kant en een Mon kant. Om aan de Mon kant te komen moet je een lange brug over, de Saphan Mon, de langste houten brug van Thailand. Hoe lang de brug nu precies is, is onduidelijk – de een zegt 440 meter en de ander 850 meter.

Sangkhlaburi houten brug

Onvergetelijke boottocht

In de jaren ’20 heeft de Thaise regering een dam gebouwd in de regio Sangkhlaburi. Deze dam heeft ertoe geleid dat een groot deel van het land onder water is komen te staan; met name het land waar de Mon leefde. De Mon moest het noodgedwongen hogerop zoeken. Hierdoor zijn zelfs complete Mon-tempels onder water komen te staan. Anderen zijn volledig afgesneden van de buitenwereld en overgenomen door de jungle.

Deze tempels kun je alleen bereiken per boot – en dat is precies wat we hebben gedaan.

Tip: Een boot huren met gids kost 250-400 baht. Dit kun je lokaal regelen langs de oever of via je guesthouse. Wij verbleven bij P. Guest House waar ook kano’s worden verhuurd.

Sangkhlaburi boot

De onderwatertempels van Sangkhlaburi: Wat Saam Prasob

Van een afstand zagen we de vervallen ‘Wat Saam Prasob’ al liggen. Fenomenaal! Een deel van de tempel stond onder water, het andere deel was toegankelijk. We stapten uit de boot en zetten onze voeten neer op de drassige oever. We zagen al snel dat deze tempel in Sangkhlaburi niet geheel verlaten was.

Een roedel honden hield de wacht over de vervallen tempel. De tempel had geen dak meer en overal lagen overblijfselen van wat ooit een machtige, levendige tempel was. De honden gaven ons toegang. De tempel was van binnen getekend door het water en onder een een provisorisch afdakje van bamboe was er een metershoog Boeddhabeeld te zien. Er lagen zelfs plastic bloemenkransjes met enkele opgebrande wierookstokjes. Rondom de tempel lagen brokstukken verspreid tussen het gras. Onthoofde Boeddha’s waren enigszins bijeen geraapt.

Sangkhlaburi

Eén met de jungle

Onze bootbestuurder sprak geen woord Engels, maar wilde ons van alles uitleggen over wat we zagen. Met hand- en voetgebaren maakte hij duidelijk dat het water in de maand oktober ver boven ons hoofd zal staan. We stapten de boot weer in en werden nagekeken door de honden.

Zonder dat we ook maar enig idee hadden van waar we naartoe gingen, meerden we alweer aan bij de volgende drassige oever. Dit keer was er alleen maar jungle te zien. De bestuurder gebaarde dat we hem moesten volgen. Het pad leidde ons regelrecht de jungle in. Totaal onvoorbereid als we waren, trotseerden we de weg omhoog al glibberend en glijdend op onze teenslippers.

De vroegere stenen traptreden leidden ons naar een oude tempel die inmiddels één was geworden met de jungle. De ingang was totaal overwoekerd, maar nog wel zichtbaar. Binnenin het kleine tempeltje was een machtig mooi Boeddhabeeld te zien. Wow!

Tempel SangkhlaburiTempel Sangkhlaburi


Houten Mon-bridge

De geluiden van de jungle galmden door de verlaten tempel. Toen we een rondje om de tempel wilden lopen, werd ons snel duidelijk gemaakt dat de jungle hier de baas is. Er viel een felgroene slang op een tak, recht voor ons. Wij deden een paar passen naar achteren en zagen hoe de slang weer opging in het groene bladerdak.

We lieten deze indrukwekkende plek achter ons en glibberden terug naar de boot, waar we vol verbazing konden terugkijken op een unieke en prachtige ervaring. Als slagroom op de taart voeren we nog langs de enorme houten brug en zagen we Sangkhlaburi van een heel ander perspectief. Naast de enorme brug is een alternatieve loopbrug van bamboe gebouwd waar de traditionele Mon nog overheen ‘mag’ lopen. De betonnen brug honderden meters verderop wordt enkel door de Thai gebruikt…

Mon brug Sangkhlaburi

Bereikbaarheid Sangkhlaburi

Sangkhlaburi ligt in Midden Thailand. Vanuit Kanchanaburi is de bestemming te bereiken met de (mini)bus. De lokale bus doet er zo’n 4-5 uur over en vertrekt drie keer per dag vanaf het busstation. De iets luxere ’toeristenbus’ vertrekt vier keer per dag en doet er 4 uur over. Minibusjes vertrekken meerdere malen per dag.

Vanaf het noordelijke busstation van Bangkok (Mo Chit) gaan er ook bussen rechtstreeks naar Sangkhlaburi. Afhankelijk van welke bus je neemt, duurt de rit 5 tot 8 uur.

Een uniek stukje Thailand waar je bijna geen toerist tegenkomt. Wanneer ga jij?

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Stijn schreef:

  Hoi Mariska en Sander

  M’n vriendin en ik vertrekken binnenkort voor 2maand naar ZO-Azië. Nu zouden we vanuit Thailand doorreizen naar Myanmar. Na dit gezien te hebben willen we hier misschien ook een stop maken. Toen ik het vierkantje zag op de kaart leek dit bijzonder dicht bij de grensovergang van Myawaddy – Mae Sot. Hebben jullie hier enige ervaring mee, als we zo kunnen doorreizen?

  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Stijn,

   Inderdaad, hemelsbreed gezien liggen Mae Sot en Sangkhlaburi dicht bij elkaar. Maar je moet er helemaal omheen reizen, omdat er geen directe verbinding is.

   Je moet er dus omheen reizen, waar je een volledige reisdag (of twee) mee bezig bent.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. Remco schreef:

  In welke maanden/seizoenen kun je die onderwatertempel het best bezoeken?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Remco,

   In het regenseizoen (juni t/m oktober) zullen de tempels wel onderwater staan. Dan bezoek je ze per boot. Vanaf januari tot en met mei kun je er ook lopen omdat er minder water is.

   Dit is overigens een ruwe inschatting op basis van de seizoenen in Thailand 🙂

   Maar Sangkhlaburi is sowieso een bezoekje waard en uniek.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 3. Irene schreef:

  Zit nu in het prachtige Kanchanaburi, en denk er ook over om naar Sangkhlaburi te gaan. Weten jullie of er een directe bus terug naar Bangkok gaat?

  • Wat leuk Irene, hoe vind je het in Kanchanaburi? 🙂

   Ik geloof dat de openbare bussen via Kanchanaburi rijden, maar misschien kun je wel een rechtstreekse minibus versieren zodra je in Sangkhlaburi bent. Maar daar kan ik geen garanties over geven 😉 .

   Groetjes!

   • Irene schreef:

    Dank je Mariska, heb het erg naar mijn zin! Zit in Jim Guesthouse in een heerlijk huisje bij een lieve en behulpzame vrouw, superplek. Geloof dat het toch Ayuthaya wordt, kon helaas geen slaapplek meer vinden online, dus misschien een volgende keer 😀 Ga nog mediteren in Prachiburi, in dit geweldige land. Dank voor jullie vele tips 🙏🏼

 4. Anne schreef:

  Ha Mariska en Sander,

  Jullie hebben ons enthousiast gemaakt! We zijn van plan om tijdens onze reis in augustus naar Sangkhlaburi te gaan. Nog even een praktisch vraagje: we zijn van plan om van Bangkok naar Kanchanaburi te gaan en van daar naar Sanghklaburi. Van daar willen we richting Chiang Mai, via Sukhothai. Hebben jullie tips hoe we vanuit Sanghklaburi naar Sukhothai kunnen komen?

  Bedankt voor al jullie blogs. Die helpen ons enorm!

  Groetjes!

  • Hoi Anne,

   Super leuk! Als ik op de kaart kijk, liggen de twee plaatsen onhandig ver uit elkaar. Ik denk dat het het beste is om terug te reizen naar Ayutthaya, en om daar op de nachttrein de stappen naar Phitsanulok. Daar kun je tot slot een bus nemen naar Sukhothai.

   Een alternatief is terug naar Bangkok reizen waar je voor een paar tientjes met Bangkok Airways rechtstreeks naar Sukhothai vliegt.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt Anne!

   Groetjes, Mariska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.