Similan Eilanden | Snorkelen en duiken bij Thailand’s mooiste eilandengroep

Zwemmen door een regenboog van koraal en vissen. Oceaanbewoners spotten zoals de clownvis en een zeeschildpad. Oog in oog staan met walvishaaien en manta’s. Eilanden bewonderen met hagelwitte stranden, ongerepte natuur en wildlife. Wie wilt dat nou niet?! Dit zijn de Similan Eilanden, een beschermde eilandengroep voor de kust van Khao Lak. Reis je met ons mee?

De Similan archipel ligt in de Andamanse Zee en bestaat uit elf tropische eilandjes die voldoen aan alle clichés: groene jungle, witte zandstranden, helderblauw water en indrukwekkende rotsformaties.

Het ecosysteem van de Similan Eilanden is echt uniek, waardoor je onder water dingen kunt zien die je nergens anders vindt in Zuidoost-Azië.

Mooi? Absoluut!

Maar die schoonheid komt met een prijs.

Dagelijks bezoeken honderden toeristen de eilandengroep, ondanks de strenge regels om het natuurgebied te beschermen. En dat is niet zo gek, want iedereen wilt immers een glimp opvangen van dit exotische oord. Jij waarschijnlijk ook.

Dus zijn de Similan Eilanden nog het bezoeken waard, of zijn ze het slachtoffer geworden van hun eigen schoonheid? Je lees het hier.

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Similan Eilanden - Kleurrijk koraal

Foto door: Lakshmi Sawitri

Een tour naar de Similan Eilanden: De realiteit

De baai is afgeladen met speedboten en doet dienst als parkeerplaats. Het witte zandstrand onder mijn voeten is mooi, maar ik kan er amper van genieten. Honderden toeristen zwermen om me heen, waardoor ik het gevoel heb in de rij te staan voor een concert van een superster. Het zal me niet verbazen als Beyoncé ineens tevoorschijn komt.

Zo midden in de chaos, is het gewoon te veel.

Toch snap ik waarom iedereen hier is. Het witte zandstrand, met zijn helderblauwe water en groene achtergrond, is het mooiste strand dat ik ooit heb gezien.

De Surin Eilanden is nog zo’n mooie eilandengroep waar je kunt snorkelen en duiken. Bovendien is het daar een stuk rustiger!

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Strenge toegangsregels

Je zou het misschien niet zeggen, maar vanwege de grote kwetsbaarheid heeft het Mu Koh Similan National Park strenge toegangsregels.

Van de elf eilanden mag je er maar twee betreden: Koh Miang en hoofdeiland Koh Similan.

De drie meest zuidelijke eilanden zijn beschermd schildpaddengebied, waar de speedboten zelfs niet langs mogen varen.

Verder kun je de eilandengroep alleen bezoeken met een georganiseerde tour; zelfstandige toegang is niet toegestaan. Wat ook meteen de reden is dat het zo druk is: de tours stoppen op dezelfde tijden op dezelfde plekken, waardoor de mensen zich niet goed kunnen verspreiden.

Toch is dat maar beter ook, want stel je eens voor wat er met de andere eilanden gebeurt als deze ook toegankelijk zouden zijn voor het publiek…

‘Similan’ betekent ‘negen’ in het Yawi, de Maleise taal die veel wordt gesproken in Zuid-Thailand. Tot 2014 bestond de Similan archipel inderdaad uit negen eilanden. Daarna werd het Mu Koh Similan National Park opgericht en werden er nog twee piepkleine eilanden aan de groep toegevoegd, waardoor het totale Similan-gebied nu uit elf eilanden bestaat en 140 vierkante meter beslaat.

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep


Een bezoek aan de Similan Eilanden

Koh Similan

De eerste tourstop is Koh Similan; het hoofdeiland met ruige jungle, witte zandstranden, rotsformaties en een idyllische baai met helderblauw water.

In de anderhalf uur tijd die je hebt, kun je natuurlijk gaan zwemmen of gewoonweg genieten van het strand. Maar je kunt ook de grote rotsen naar het Sail Rock Viewpoint beklimmen, wat ongeveer tien minuutjes duurt en niet moeilijk is. Op de top heb je een prachtig uitzicht op de baai en archipel.

Daarna kun je aanschuiven voor de lunch, en wordt er vrij snel koers gemaakt naar Koh Miang.

Loop door naar het uiteinde van het strand, in de tegenovergestelde richting van het viewpoint. Aan het einde kun je om de rotsen heenlopen, waarna er nog een privé strandje verschijnt waar niet veel mensen van af weten.

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Koh Miang

Met zijn witte zand en blauwe water is Koh Miang nog zo’n schilderijtje om te zien.

Je hebt ongeveer een uur de tijd om het eiland te verkennen. Je kunt blijven op het strand waar je aankomt, maar je kunt ook in tien minuten wandelen naar de andere kant van het eiland – waar nog een strand is.

Similan Eilanden - Koh MiangSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden  - Koh Miang

Halverwege het pad kom je nog een pad richting het viewpoint van het eiland: Sunset Point of het Lan Khaluang Viewpoint.

Op een heldere dag heb je hier een prachtig uitzicht over zes naburige eilanden. De klim omhoog duurt ongeveer vijftien minuten.

Verwacht verder veel exotische vogels en dieren op het eiland te zien, zoals de zeldzame manenduif. Ook kun je verschillende soorten schildpadden, varananen, krabben en gigantische heremietkreeften spotten.

Similan Eilanden - Koh MiangSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Similan Eilanden - Manenduif

Foto door: cuatrok77

Snorkelen bij de Similan Eilanden

Ik ging mee met een snorkeltour, waarbij er twee verschillende snorkelstops werd gemaakt bij Koh Similan.

Bij de eerste stop zag ik kleurrijke vissen in de gekste vormen en maten. Vissen met strepen, lange neuzen en platte ruggen. Met felle kleuren, of juist pikzwart. De enige vissen die ik herkende waren clownvisjes – die we allemaal kennen van ‘Finding Nemo’. Het water was zo helder, dat ik zelfs op de vijf meter diepe bodem het kleinste detail kon zien.

De eerste snorkelstop is een geliefde zwemplek van zeeschildschildpadden. Op de valreep spotte ik er een, nadat bijna iedereen weer terug was op de boot. Zo gaaf!

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Similan Eilanden - Clownvissen

Foto door: Taso Viglas

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

De tweede snorkelstop stond in het teken van koraal. Het water was hier veel dieper en de vissen waren minder kleurrijk, waardoor de knalkleuren van het koraal er nóg beter bovenuit sprongen.

Groen, bruin, roze, geel, rood, paars en blauw; alle kleuren van de regenboog kwamen zo’n beetje voorbij. En dat in alle verschillende soorten maten en vormen. Er was zo veel te zien, dat ik niet wist waar ik eerst naartoe moest zwemmen!

Raak het koraal niet aan. Koraal is zo kwetsbaar dat het door een enkele aanraking al kan afsterven.

Similan Eilanden - School vis

Foto door: Phuket@photographer.net

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

De Similan Eilanden: Wel of niet bezoeken?

Ja, de Similan Eilanden zijn ongelooflijk druk. Maar ook ongelooflijk mooi!

De stranden, met hun helderblauwe water, ruige natuur en enorme rotsblokken, zijn de mooiste die ik ooit heb gezien. En dat had ik echt niet willen missen!

De schoonheid van de Similan Eilanden heeft gewoon een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ik kon het de andere toeristen dan ook niet kwalijk nemen dat ze er waren – ik was er immers ook.

Als je vooraf je verwachtingen bijstelt en niet verwacht het strand voor je alleen te hebben, is het absoluut mogelijk om te genieten van al het moois dat hier te zien is. Neem het voor wat het is en geniet gewoon van de exotische natuur om je heen!

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Zo boek je een snorkeltour

In Khao Lak en Phuket worden overal tours aangeboden naar de Similan Eilanden. Omdat de tours worden gereguleerd door de Thaise overheid, zijn de programma’s overal vrijwel hetzelfde.

Waar je vroeger nog een tweedaagse tour kon maken met overnachting op één van de eilanden, is dat nu vanwege het behoud van het ecosysteem niet meer mogelijk. Nu is je enige optie een “1-day trip”, wat lang genoeg is om de schoonheid van de Similan Eilanden te bewonderen.

Vanwege de ligging kun je de Similan Eilanden het beste bezoeken vanuit Khao Lak; vanaf daar is het nog zo’n anderhalf uur varen. Vanuit Phuket moet je vaak eerst nog 2 uur rijden naar Khao Lak (enkele reis), wat inhoudt dat je een hele lange dag onderweg bent.


Duiken bij de Similan Eilanden

Duiken is nog veel populairder dan snorkelen, omdat je dan nog veel meer zeedieren te zien krijgt.

Het mooiste wat je onderwater kunt tegenkomen zijn walvishaaien en dolfijnen. Ook kun je zeeduivels, mantaroggen, adelaarsroggen en rondbekkeroggen spotten.

Verder leven er zelfs witpuntrifhaaien bij de Similan Eilanden!

Duikexcursies kun je boeken bij een van de vele duikscholen in Khao Lak of op Phuket. Een goed aangeschreven duikschool is The Junk.

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroepSimilan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

De kosten

Tours vanuit Khao Lak kosten ongeveer 2.000 baht per persoon. Vanaf Phuket kun je rekenen op een prijs van ongeveer 3.500 baht.

Ikzelf maakte de tour vanuit Khao Lak met Andaman Smile Travel en betaalde daar 2.000 baht per persoon voor. Hier hebben we zelf voor betaald, dit artikel is niet gesponsord.

De prijs is inclusief vervoer van en naar je hotel in Khao Lak, ontbijt, lunch, snacks, frisdrank en snorkeluitrusting: een masker, zwemvinnen, handdoek en een dry bag. Omdat bij de tours zowat alles is inbegrepen, hoef je zelf alleen maar je zwemkleding en zonnebrandcrème mee te nemen – en eventueel een waterproof camera als je die hebt.

Ter plekke een tour boeken is véél goedkoper dan online! Laat je dus niet misleiden door de prijzen die je op internet vindt.

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Beste reistijd voor de Similan Eilanden

De Similan Eilanden zijn geopend van 15 oktober tot 15 mei. De exacte data kan jaarlijks iets wisselen.

Omdat je vast zit aan een tour, is het onmogelijk om de drukte te omzeilen. Houd daar dus rekening mee. Geniet van de tijd die je hebt bij in dit tropische paradijs, gewoon zoals het is!

Similan Eilanden - Thailand's mooiste eilandengroep

Hoteltips Khao Lak

Chong Fah Resort Khaolak

Chong Fah Resort Khaolak

Dit kleinschalige resort is echt een droomplek. Je slaapt in gezellig ingerichte huisjes rond het zwembad, met een prachtig strand voor de deur. Het ontbijt is zalig en het personeel legt je compleet in de watten.

Prijs per overnachting: v.a. € 79
Haadson Resort

Haadson Resort

Dit intieme strandresort is gebouwd in Thaise stijl en wordt omringd door tropische bomen en een natuurlijke zoutwaterlagune. Je loopt zo de strandpromenade op waar je kunt genieten van romantische strandwandelingen.

Prijs per overnachting: v.a. € 52

Ga jij de Similan Eilanden bezoeken?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Miranda schreef:

    Hallo Geraldine, wat een heerlijke bedtemming en ontzettend goede review. Helaas kunnen we er niet heen omdat we in juli agustus naar Thailand gaan. Heb je een alternatief?

  2. Geraldine schreef:

    Ik mis eigenlijk nog een opmerking over biologische zonnebrandcrème. ‘Gewone’ zonnebrand is superslecht voor koraal en het andere leven in de zee. Zeker als je nagaat hoe druk het daar is. Je kunt ook een surftrui dragen in combinatie met natuurlijke zonnebrand op je gezicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.