Gestrand in Surat Thani? Dit zijn de 10 leukste dingen die je er kunt doen!

Daar sta je dan, net de laatste ferry naar Koh Samui gemist vanaf de pier in Surat Thani. Dikke pech… Of juist een geluk bij een ongeluk? Het is namelijk helemaal geen straf om een dagje in Surat Thani te verblijven. Zo heb je er prachtige tempels, een te gek National Park en een gezellige avondmarkt met lekker eten. In dit blog ontdek je wat je allemaal kunt doen in Surat Thani. En wellicht plak je er nog een extra nachtje aan vast!

Surat Thani is verre van toeristisch. Hoewel er dagelijks duizenden toeristen naar de stad afreizen om over te stappen naar de ferry voor de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao, of de bus naar het Khao Sok National Park, bezoekt bijna niemand de stad en omgeving zelf.

Is dat terecht? Of is deze stad stiekem een onontdekt paradijs?

Ik verbleef een week in Surat Thani en zocht het tot op de bodem uit!

Inhoud

Tocht over de Klong Roi Soi

Voor wie is Surat Thani?

Druk, rommelig, vervallen en chaotisch.

Surat Thani is een grote, Thaise stad waar je eigenlijk niet langer wilt blijven dan nodig is.

En dat snappen we. De eilanden lonken, en de tijd die je hebt om Thailand te verkennen is bijna altijd te kort. Maar als je al veel van Thailand hebt gezien, of juist eens van de gebaande paden wilt afwijken, kan Surat Thani een heel interessante bestemming zijn.

Achter de rommelige, drukke en ietwat vervallen stad liggen namelijk prachtige tempels en kilometers aan ongerepte natuur verscholen. Allemaal zonder de hordes toeristen; want die zitten lekker op Koh Samui. Je bent dus bijna overal alleen!

Surat Thani is dan ook niet ingesteld op toeristen. Het openbaar vervoer in de stad zelf is onduidelijk aangegeven, Engels wordt niet of nauwelijks gesproken, en veel bewoners vinden het erg bijzonder om ‘in het wild’ een westerse toerist tegen te komen. Ik werd regelmatig nagestaard en sommige Thaise scholieren durfden zelfs te vragen of ze met mij op de foto mochten.

Het is dus geen overbodige luxe om een klein woordje Thais te spreken, maar met Google Translate kom je ook een heel eind.

Zie het als een avontuur. En mocht je Surat Thani toch niks vinden, weet dan dat je binnen no-time weer op een tropisch eiland zit!

Laten we verder gaan met 10 leuke dingen die je in en rondom Surat Thani kunt doen!

Veel bezienswaardigheden in Surat Thani liggen buiten de stad, waardoor ze bijna niet bereikbaar zijn zonder eigen vervoer. Als je meer van de stad wilt zien is het dus zeker aan te raden om een auto, scooter te huren of een privé chauffeur te regelen.

 
Locals in Surat ThaniLocals in Surat Thani

1. Boottocht over de Klong Roi Soi

Bandon Road, net voor de opstapplaats van de nachtboot naar Koh Tao en Koh Phangan / 200 baht per persoon.

Moet je nog even wachten totdat de nachtboot naar de eilanden vertrekt? Stap dan op een longtailboot en maak een tocht over de Klong Soi Roi, oftewel ‘de honderd rivieren’. Het middelpunt van Surat Thani is de Tapi-rivier die ontelbaar veel (honderd?) zijstroompjes heeft.

In ruim een uur word je over het water meegenomen door de jungle in van Surat Thani. Zo veel groen heb je nog nooit bij elkaar gezien! Houd je ogen goed open, want tussen de bomen kun je veel verschillende vogels spotten. Behalve het gerommel van de motor en het geruis van de natuur hoor je weinig geluiden; de rivieren zijn op een enkele visser hier en daar compleet verlaten.

Al met al is dit een super leuk uitstapje voor jong en oud. En het mooie is dat je de opstapplaats, de Bandon Pier, vrijwel in het centrum van Surat Thani ligt. Voor een boottocht met meerdere personen betaal je 200 baht per persoon. Als je alleen bent is de prijs hoger, dus spreek voordat je instapt een goede prijs af.

Tocht over de Klong Roi SoiTocht over de Klong Roi Soi

Ben je ’s avonds in Surat Thani?

Ook dan is het de moeite waard om op een longtailboot te stappen, want dan verandert de Tapi-rivier in een sprookje. De bomen langs de rivier lichten in het donker op door de duizenden vuurvliegjes die zich hier schuilhouden. De lichtjes zijn moeilijk op een foto te vangen, maar wanneer je er langs vaart krijg je spontaan een Kerstmis-gevoel!

Voor 300 baht per persoon kun je bij dezelfde opstapplaats als voor de Klong Roi Soi tour terecht voor een vuurvliegjes-tour.

Vuurvliegjes op de Tapi Rivier

2. Surat Thani City Pillar

Talat, Mueang Surat Thani District, Changwat Surat Thani 84000/ Ma-zo 07:00 – 19:00 uur / Gratis entree.

Midden in het centrum vind je de Surat Thani City Pillar. Een prachtige, witte tempel die symbool staat voor Surat Thani. Je kunt duidelijk zien dat dit de trots is van de stad. Het gebouw staat in een goed onderhouden tuin die omringd is door een hek met dezelfde witte details als de tempel.

Hoewel het hek rondom de tempel op 19:00 uur sluit, is het complex ook ’s avonds leuk om te bezoeken. De gekleurde lampen op het terrein veranderen de tempel in een sprookjesachtig gebouw dat zo uit Disneyland lijkt te zijn ontsnapt.

Surat Thani City PillarSurat Thani City PillarSurat Thani City Pillar

3. Floating Market

Talat, Mueang Surat Thani District, Changwat Surat Thani 84000 / Zondag 09:30 – 17:00 uur / Gratis entree.

Elke zondag wordt aan de rand van de stad een gezellige floating market opgebouwd. Hoewel je bij deze naam een markt van bootjes verwacht, is dat hier niet het geval. De floating market bevindt zich wel direct aan de oever, maar de kraampjes bevinden zich gewoon aan land. Wel kun je voor 20 baht een tochtje maken in authentiek bootje over één van de zijstromen van de Tapi-rivier. Desondanks is het erg leuk om hier op een zondagmiddag tussen de lokale bevolking te wandelen!

Floating Market Surat TaniFloating Market Surat TaniFloating Market Surat TaniFloating Market Surat Tani

4. Phra That Si Surat met prachtig viewpoint

Makham Tia, Mueang Surat Thani District, Changwat Surat Thani 84000 / Gratis entree.

Net buiten de stad bevindt zich een gigantische stupa, de Phra That Si Surat. De enorme pilaar bevat vele gouden details en is voor de locals vooral erg bijzonder, omdat de stupa bezocht is door leden van de Koninklijke familie.

Vlak voor de stupa is een groot terras aangelegd waar je een te gek uitzicht hebt over heel Surat Thani en de gigantische Tapi-rivier. Rondom de pilaar vind je ook nog een natuurspeeltuin; de ideale plek voor kinderen om even los te gaan.

Wanneer je vanuit het centrum vanuit Surat Thani de snelweg oprijdt, deze is ook toegankelijk voor scooters, wordt de Phra That Si Surat duidelijk aangegeven. De stupa bevindt zich op ongeveer 10 kilometer afstand van het stadscentrum.

Phra That Si SuratPhra That Si SuratPhra That Si Surat

5. Wilde apen spotten bij Khun Thale Swamp

Makham Tia, Mueang Surat Thani District, Changwat Surat Thani 84100 / Gratis entree.

Vijf minuten buiten de stad vind je het Khun Thale Swamp. Een meertje, dat vroeger blijkbaar barstte van de krokodillen, waar je een rustig ritje rondom kunt maken. En met een beetje gelukt stuit je tijdens je rit op de groep wilde apen die hier leeft. De apen worden regelmatig gevoerd door de lokale bevolking en kijken amper op van een toerist die foto’s komt maken. Maar het blijven wilde dieren, dus houd gepaste afstand!

Halverwege het meer kom je het restaurant Easan Rimbeng tegen. In een van de zitjes van de tuin kun je genieten van lekkere Fried Rice en andere Thaise gerechten.

Apen spotten in Surat ThaniApen spotten in Surat ThaniApen spotten in Surat ThaniEasan RimbengEasan Rimbeng

6. Wat Tham Kuha: Grot met liggende Boeddha

Chang Khwa, Kanchanadit District, Changwat Surat Thani 84160 / Gratis entree.

Stiekem heb ik een zwak voor grotten, de gigantische donkere ruimtes hebben naar mijn mening iets magisch. Ik was dan ook meer dan enthousiast toen ik deze goed verstopte tempel zo’n 20 kilometer ten zuiden van Surat Thani ontdekte. In de Wat Tham Kuha grot vind je een gigantische liggende, stenen Boeddha, omringd door nog eens tientallen Boeddha’s. Maar het echte avontuur begint pas als je de trap afgaat bij de voeten van de liggende Boeddha.

Via die weg ga je dieper de grot in en kom je in een grote kamer uit met nog enkele beelden. Tijdens mijn bezoek waren ze met groot onderhoud bezig, waardoor het helaas allemaal wat rommelig was. Ondanks de rommel hing er in deze ruimte een mysterieuze en uiterst kalme sfeer.

Oh, en spinnen. Die hingen er ook.

Wat Tham KuhaWat Tham KuhaWat Tham Kuha

Rondom de grot zijn nog enkele andere religieuze plekken te vinden. Zo beklim je rechts van de grot een steile trap naar een oude, vervallen klokkentoren. De toren is licht overwoekerd door de jungle. Maar juist de vervallenheid geeft deze toren haar charme. Pas wel op; ik kwam tijdens mijn bezoek oog in oog te staan met een wilde aap. Lang niet alle apen zijn vriendelijk, dus blijf zo ver mogelijk bij ze uit de buurt.

Links voor de ingang van de grot staat nog een gigantische tempel. Deze is onlangs compleet gerenoveerd en is aan de binnenkant beschilderd met prachtige tekeningen en kleuren.

Wat Tham KuhaWat Tham KuhaWat Tham Kuha

7. Tha Sathon Hot Spring

Phunphin, Amphoe Phunphin, Chang Wat Surat Thani 84130 / Gratis entree.

Pijn in je rug? Of voel je je niet helemaal lekker? Dan moet je volgens de Thai een bezoekje brengen aan de warmwaterbron van Tha Sathon. De Hot Spring bevindt zich een half uurtje buiten de stad en is een populaire plek onder de lokale bevolking. De Thai gelooft namelijk in de helende kracht van het water uit de bron.

Rondom de bron zijn enkele baden gebouwd waar het water direct naartoe stroomt. De baden zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Wel is het voor de Thai gebruikelijk om geheel gekleed het water in te gaan – en dus niet in badkleding. Houd hier dus rekening mee wanneer je het water betreedt.

Tha Sathan Hot SpringTha Sathan Hot SpringTha Sathan Hot SpringTha Sathan Hot Spring

8. Wat Khao Suwan Pradit

Tambon Don Sak, Amphoe Don Sak, Chang Wat Surat Thani 84220 / Ma-zo 06:00-17:00 uur / Gratis entree.

Echte tempel-liefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan de Wat Khao Suwan Pradit; een prachtige, witte tempel met uitzicht op zee. De tempel bevindt zicht op een heuvel waardoor het stiekem ook gelijk een viewpoint is. Bij helder weer kun je vanaf hier Koh Samui zien liggen.

De tempel ligt 8 kilometer ten westen van de Donsak Pier, waar de ferry’s van Seatran en Raja naar Koh Samui en verder vertrekken. Mocht je daar dus onverhoopt gestrand zijn, kun je overwegen om een uitstapje te maken door op de pier een taxi te regelen. Het centrum van Surat Thani ligt 65 kilometer verderop – dik een uur rijden – dus dat is waarschijnlijk de moeite niet waard.

Wat Khao Suwan PraditWat Khao Suwan PraditWat Khao Suwan Pradit

9. Khamin Cave

Moo 7, Tambon Lam Pum, Amphoe Barn Na San / Ma-zo 09:30 – 17:00 uur / 200 baht entree incl. toegang waterval.

Op zo’n 40 kilometer buiten de stad vind je het Tom Ron Yen National Park. In dit park bevinden zich twee plekken die het bezoeken waard zijn: de Khamin Cave en de Dat Fa Waterfall.

Toen ik hoorde dat de Khamin Cave de op één na grootste grot van Zuid-Thailand is, wist ik dat ik hierheen moest. En ik had gelijk! De entreeprijs van de grot bedraagt 200 baht per persoon, maar de grot gaat alleen open als je met een groep van minimaal vier personen bent.

Ben je met minder, dan dien je te wachten op andere toeristen. De grot is erg onbekend, waardoor zeker doordeweeks de kans dat andere toeristen langsrijden erg klein is. Het kan dus gebeuren dat je uren voor niks zit te wachten. In het weekend is de kans op Thaise toeristen iets groter, maar ook dan blijft het een flinke gok. Helaas is het niet mogelijk om voor vier personen te betalen om alsnog naar binnen te komen.

De grot is verlicht en ongeveer een kilometer diep en beschikt over gigantische stalagmieten en stalactieten. Daarnaast is de grot een thuishaven voor duizenden vleermuizen die boven je hoofd hangen. En een doordringende lucht produceren.

Helemaal aan het einde van de grot kom je uit bij ‘The Princess’. Als je goed kijkt herken je in deze steen het silhouet van het zijaanzicht van een vrouw. Herken jij een prinses in deze foto?

Vanwege de grote afstand van het centrum raden we je aan om één of meerdere overnachting te boeken in Surat Thani als je de grot en waterval in Tom Ron Yen National Park wilt bezoeken.

 
Khamin CaveKhamin CaveKhamin CaveKhamin Cave

10. Dat Fa Waterfall

Lamphun, Ban Na San District, Changwat Surat Thani 84120 / Ma-vrij 10:00 – 18:00 uur / 200 baht entree incl. toegang grot.

Op ongeveer tien minuten rijden vanaf de Khamin Cave vind je de Dat Fa Waterfall. Wanneer je een ticket gekocht hebt voor de grot, mag je ook direct de waterval betreden. De waterval bestaat uit acht verdiepingen, maar de laatste drie mag je alleen bezoeken onder begeleiding van een officiële gids.

Maar wees gerust, eigenlijk is de derde verdieping van de waterval de mooiste. Deze bevindt zich op 600 meter afstand en is goed te bereiken. De waterval is daar enkele tientallen meters hoog en eindigt in een flinke poel met water waar je heerlijk in kunt zwemmen. Schrik niet, wat ik wel deed, want rondom de waterval zwemmen veel visjes die erg nieuwsgierig zijn naar je benen. Sommige komen even aan je sabbelen, maar kwaad kunnen ze zeker niet!

Ook bij de waterval geldt dat er komen bijna geen toeristen komen. Hierdoor is de kans erg groot dat je de waterval helemaal voor jezelf hebt.

Dat Fa WaterfallDat Fa WaterfallDat Fa Waterfall

Eten in Surat Thani

Je zult merken dat je je tijdens je verblijf in Surat Thani aanpast aan de gewoontes van de Thai. Zo ook aan de eetgewoontes – en dat is zeker geen straf!

Hoewel je een aantal goede restaurantjes hebt in de stad, kun je het allerlekkerst eten bij een van de avondmarkten. De markten zijn een populaire eetplek voor de bewoners van de stad; er vormt zich ’s avonds dan ook een gezellige bedrijvigheid rondom de kraampjes. Scoor voor slechts 60 baht een heerlijke Pad Thai of doe je tegoed aan een stuk vers fruit.

De makkelijkst te bereiken markt vind je op de Bandon pier, direct voor de opstapplaats van de nachtboot naar Koh Tao en Koh Phangan. De andere wordt opgebouwd in het centrum van de stad, vlak bij Coliseum Shopping Mall.

Eet je liever bij een restaurant? Ga dan zeker een hapje eten bij Sweet Kitchen, direct tegenover de opstapplaats van de nachtboot. Je kunt hier terecht voor een Thaise maaltijd maar ook voor een goede pizza. De tonijnsteak is een echte aanrader!

Night Market Surat ThaniNight Market Surat ThaniNight Market Surat ThaniSweet Kitchen Surat Thani

Overnachten in Surat Thani

Een comfortabel hotel in de buurt van het centrum van Surat Thani is het CBD Hotel. Voor 800 baht boek je een kamer in het centraal gelegen hotel. Het hotel is van origine een businesshotel, waardoor er een wat zakelijkere sfeer hangt.

Ook leuk is het kleinschalige maar gezellige Rhienchai Place. Het hotel biedt ruime en schone kamers voor slechts 630 baht per nacht en ligt direct aan de hoofdweg van Surat Thani, waardoor het de ideale uitvalsbasis is om de omgeving te ontdekken. Het vliegveld bevindt zich op 20 km afstand van dit hotel.

Zin in iets meer luxe én een zwembad (wat zeldzaam in Surat Thani)? Boek dan een huisje bij het Ruean Thai Nai Bang by Pansak Resort. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, want een overnachting kost hier slechts 1.000 baht. Het resort ligt op 2,5 kilometer afstand van het centrum en in twintig minuutjes ben je al op het vliegveld van Surat Thani.

Rhienchai Place in Surat Thani

Klik hier voor meer info over het Rhienchai Place hotel.

Ruean Thai Nai Bang by Pansak in Surat Thani

Hier een nachtje slapen? Check de link: Ruean Thai Nai Bang Resort

Vervoer in Surat Thani

Als je wat langer in Surat Thani wilt blijven, heb je eigen vervoer nodig.

Op de luchthaven van Surat Thani kun je auto’s huren. Via je hotel is het mogelijk om scooters te huren; bijna elk hotel heeft wel contacten met een verhuurder die de scooters afleveren en ophalen. Scooters in Surat Thani kosten gemiddeld 300 baht per dag. Een goed aangeschreven verhuurder is X Motorbike Rentals.

In principe zijn alle bovenstaande plekken te bezoeken met scooter of auto. De snelweg langs Surat Thani is toegankelijk voor scooters, en auto’s mogen hier maximaal 80 kilometer per uur rijden. Houd er wel rekening mee dat plekken als de Khamin Cave en Wat Khao Suwan Pradit erg ver vanaf het centrum liggen. Met de scooter kost het je minimaal een uur om bij de grot te komen en zeker anderhalf uur om bij de tempel te komen.

Wil je zoveel mogelijk uit je dag halen? Huur dan een taxi via je hotel. De chauffeurs weten alle plekjes te vinden en kunnen je zo in korte tijd veel laten zien. Let er wel op dat de prijzen erg hoog op kunnen lopen, afhankelijk van waar je naar toe wilt. Reken op zo’n 500 à 1.000 baht per persoon.

Binnen het centrum van Surat Thani kun je instappen in één van de vele tuk-tuks, een ritje kost 30 baht.

Tuktuk in Surat Than

Doorreizen via Surat Thani

Omdat Surat Thani zo’n belangrijke doorreis-stad in het zuiden van Thailand is, kun je heel makkelijk van A naar B. Surat Thani beschikt ook over een internationale luchthaven, een busstation en een treinstation die allemaal in directe verbinding staan met Bangkok. De hele dag door vertrekken er dan ook vliegtuigen, bussen, treinen en boten van Surat Thani naar iedere uithoek van Thailand.

Wil je graag weten hoe je van Surat Thani op de plek van bestemming komt; dan raden we aan om de website van 12go.asia te gebruiken. Hier kun je gemakkelijk zien waar en wanneer welke bus, boot, trein of vliegtuig vertrekt en hoeveel het kost. Probeer het zelf en vul je bestemming (destination) in:

Powered by 12Go Asia system


Kaart van alle bezienswaardigheden in Surat Thani


Pad Thai in Surat Thani

Ook enthousiast geraakt over Surat Thani?!

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Jaap schreef:

  Hallo,

  Wij (2 volwassenen en 3 tieners) gaan in juli en augustus 30 dagen naar Thailand. Wij willen van Chiang Mai of Sukhothai naar Khao Sok. Wat is de beste manier om daar naar toe te gaan? Vliegtuig? Vliegtuig-bus? Of iets anders?

  Groetjes,
  Jaap

 2. Jessica schreef:

  Hi Mariska en Sander,

  Toffe site! We hebben er al veel goede tips uit kunnen halen.

  Onze trip is als volgt: Bangkok – Chiang Mai – Pai – Surat Thani – Koh Tao – Khao Sok – Krabi – Koh Lanta – Phuket – Bangkok. Nu twijfelen we om een auto te huren vanaf aankomst op Surat Thani zodat we ons makkelijker kunnen verplaatsen tot aan Krabi.

  Aangezien onze binnenlandse vlucht naar Surat Thani gepland staat om 13:25 te landen, en zo te zien om 15:30 de laatste ferry vertrekt naar Koh Tao. Denken jullie dat dit haalbaar is? En zouden jullie aanraden een auto te huren voor dit deel van onze reis?

  Alvast bedankt!
  Groeten,
  Jessica en Pim

  • Hoi Jessica en Pim,

   Dat redden jullie niet. Dan moeten jullie één nachtje overnachten in Surat Thani (kijk hier voor tips: https://tipsthailand.nl/surat-thani-bezienswaardigheden/).

   Na jullie bezoek aan Koh Tao kun je op het vasteland prima een auto huren. Wij hebben dat ook gedaan en hebben door heel Krabi gereden – dus ook naar Koh Lanta en Phuket. Houd er alleen rekening mee dat het verkeer op Phuket nogal hectisch is. Ik ben zelf niet de grootste held achter het stuur, maar heb ook op Phuket gereden wat allemaal goed is gegaan.

   Groetjes en veel plezier!

   Mariska

 3. Harm-Jan Rijneveld schreef:

  Hoi Sander & Mariska,

  Geweldige site hebben jullie opgezet, we hebben er veel aan als voorbereiding op onze reis!
  Even een vraagje over Surat Thani. Wij komen daar van onze vlucht vanuit Chiang Mai aan om 15:15u en willen dan verder trekken naar Khao Sok np.
  De laatste busrit vanaf het airport naar Khao Sok van station gaat om 16:15u.
  Zouden we dit halen en kunnen we dit ticket dus gerust van te voren boeken? Of is jullie advies anders?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Harm-Jan

 4. Roos Evers schreef:

  Wat een leuke site! Wij gaan met onze kinderen in aug 2020 naar Thailand en zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om van Khao Sok naar Koh Samui te reizen. De site 12goasia geeft 2 verschillende ferrie organisaties aan: songserm en phantip. Als we kijken naar de reviews lijkt het of ze allebei niet erg prettig zijn (met name de mini van reis blijkt nogal heftig) Hebben jullie enige ervaring en adviezen hierover? Groetjes Roos

  • Hi Roos,

   De minivans in het algemeen zijn niet heel prettig in Thailand. Vaak zit je dicht op elkaar, airco draait op volle toeren en soms rijdt de chauffeur te hard.

   Alternatief is privé taxi of zelf auto huren.

   Je kunt het voorafgaand reserveren of te regelen via het hotel waar je verblijft. Kan dus ook als je daar bent.

   Groetjes, fijne reis,
   Mariska

 5. links rechts schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Jullie betalen véél, maar dan ook echt véél te veel voor jullie verblijven in Surat. Tai Nai bang resort kom ik jaarlijks, meermaals,ben heb nog nooit meer dan 450 betaald per kamer. En dan heb ik de luxe bungalow, met balkon achter aan de rivier, bij pak naast dat kleine ronde zwembadje. 1000 Bath per dag heb je in Suratthani een huis voor met zwembad.

  Ook alle andere locaties kun je makkelijk voor de helft krijgen. Ook op andere locaties/steden betalen jullie iedere keer het dubbele van wat normaal is.

  Ik dacht, geef het maar even aan. Want voor mensen die best met enige regelmaat richting Thailand reizen, kunnen jullie een hele hoop kosten besparen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi,

   Dank voor het delen van je ervaring. Fijn dat het nog goedkoper kan. Zeker handig voor reizigers die er nog komen – dan valt het hen in ieder geval reuze mee.

   Groetjes,
   Sander

 6. Joëlle schreef:

  Hoi! Wij willen graag met de auto naar Surat Thani reizen om vervolgens vanaf daar een paar dagen op Koh Samui en Koh Phangan te verblijven. Maar wat kunnen wij doen met de auto? Kunnen we die voor een paar dagen in de pier daar parkeren, of op het vliegveld? Hebben jullie hier ervaring mee?

  Groeten, Joëlle

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Joelle,

   Je kunt je auto gewoon meenemen op de car ferry naar sowieso Koh Samui. En volgens mij gaat er ook een car ferry tussen Koh Samui en Koh Phangan. Even informeren bij het verhuurbedrijf!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 7. Lisette schreef:

  Hoihoi,

  Super bedankt voor deze handige tips. We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt toen we in Surat Thani waren en dachten; en nu? De apen vinden viel niet mee maar uiteindelijk is het gelukt!

  Groetjes,

  Desiree en Lisette

 8. Jos Zinken schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Wij gaan deze zomer naar Thailand (erg mooie site trouwens met zo veel interessante en leuke dingen om te lezen – aanrader als voorbereiding!) en willen op een gegeven moment van Surat Thani naar Koh Phangan. Aangezien een aantal van de dames in huis last hebben van zeeziekte zou ik graag willen weten wat jullie ervaringen zijn met de ferry of de catamaran. Welke van de twee geeft de minste last? Ik hoor graag van jullie.

  Vriendelijke groet, Kiki, Evi, Anja en Jos Zinken

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jos,

   Dan kun je het beste de langzaamste ferry pakken. Dat is, uit mijn hoofd, de Raja ferry. Dan heb je eigenlijk geen last van zeeziekte.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 9. Romy schreef:

  Hallo Sander en Mariska,
  Op dit moment zitten wij in pai (helemaal geweldig) en vliegen a.s. dinsdag naar krabi. Daar willen ongeveer 1 week blijven. Vanuit krabi willen wij naar khao sok national park. Nu is mijn vraag, wij willen vanuit khao sok meteen door naar surathani om door te vliegen naar bangkok. Wat is voor ons de beste oplossing? Ik heb namelijk gehoord dat als ik een nacht van te voren in khao sok verblijf ik daar weer word terug gebracht maar dat het moeilijk is door te reizen naar surathani? Kunnen we eventueel onze backpack meenemen naar de tour of is dit niet aan te raden?
  Met vriendelijke groet,
  Romy

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Romy,

   Dat kun je inderdaad doen. Geef bij degene aan bij wie je de tour boekt dat je een vlucht hebt vanaf Surat Thani. Zij kunnen daar rekening mee houden en eventueel privé vervoer regelen. Neem dan je bagage mee als je dat mogelijk is, want dat is korter reizen dan.

   Het Khao Sok dorpje ligt namelijk een stuker verder van Surat Thani Airport dan de ingang van Khao Sok waar je het water op gaat.

   Groetjes, fijne reis nog,
   Sander

 10. Lindy schreef:

  Hoi!
  Wij willen een binnenlandse vlucht gaan plannen op Surat Thani. Deze komt dan om 17:00 aan. We willen daarna doorreizen naar Khao Sok, alleen zover ik kan zien rijden de busjes maar tot 16:30. Weten jullie of ze (in augustus) echt alleen tot 16:30 rijden, en of er anders een andere goedkope optie is. De taxi is namelijk wel erg duur..

  Alvast bedankt!

  Lindy

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lindy,

   Of ze echt alleen rijden in augustus 2019 kan ik niet voorspellen. Voor alsnog deden ze dat niet. Alternatief is (het delen van) de taxi of een overnachting in Surat Thani.

   Groetjes,
   Sander

  • Breda vooruit! schreef:

   En taxi is helemaal niet duur. Voor een klene 1500 bath kom je al een heel eind. Delen met 4, klaar. Zit je voor 375 bath, een kleine 12 euro, in Khao Sok.
   Overigens, vergeet je regenkleding niet mee te nemen. Khao Sok in Augustus is 95% kans op regen. Héél veel regen. En heel lang. Sterkte,

 11. Richelle schreef:

  Hi Mariska en Sander,

  Wat een mooie en handige site hebben jullie gecreëerd! We lezen er veel tips bij de voorbereiding van onze Thailandreis aanstaande november. Nu zijn wij o.a. van plan om vanuit Kanchanaburi naar het Zuiden af te reizen, richting Surat Thani. We hebben echter nog niet veel ervaringen kunnen vinden van mensen die dit al eens gedaan hebben. Het doet ons vermoeden dat dit deel van Thailand niet ontzettend toeristisch is en we zijn erg benieuwd of jullie hier ervaring mee en/of tips hebben.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Richelle

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Richelle,

   Surat Thani is een doorvoerhaven voor toeristen. Hier gaan mensen naar de eilanden of het Khao Sok National Park. Echt verblijven doen reizigers niet. Terwijl er veel leuke dingen te doen zijn, zoals je in dit blog kunt lezen.

   Om van Kanchanaburi naar Surat Thani te reizen kun je het beste eerst terug naar Bangkok gaan. En vanaf daar een binnenlandse vlucht of de nachttrein naar Surat Thani pakken.

   Fijne voorbereiding nog, groetjes,
   Sander

   • Richelle schreef:

    Beste Sander,

    Dank voor je snelle reactie!

    Wij denken er juist aan om met de auto van Kanchanaburi richting Surat Thani te rijden en vanuit daar door naar de eilanden. Is dit aan te raden en komen we op mooi plekken of is dan nog steeds het advies om de nachttrein of binnenlandse vlucht te nemen?.

    Alvast bedankt weer!

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Richelle,

     Dat is natuurlijk ook een optie!

     Tussenstoppen vanaf Kanchanaburi kunnen zijn:

     Hua Hin (bezoek de Phraya Nakhon Cave)
     Prachuap Khiri Kan (bezoek het Kuri Buri National Park)
     Chumphon (komt een nieuw blog online a.s. zondag op onze site)
     Surat Thani

     Vanaf Surat Thani kun je ook met de car ferry over naar bijv. Koh Samui of Koh Phangan.

     Groetjes, fijne reis,
     Sander

 12. Ynske schreef:

  Hallo, ik heb laatst ergens gelezen over een apenschool in Surat Thani, waar ze apen opleiden om ik dacht kokosnoten te plukken, maar kan ook iets anders zijn.
  Ik zie dit niet in de top 10 staan, ben je we niet geweest of is t niet de moeite van t vermelden waard.
  In elk geval bedankt, grote kans dat we Surat Thani gaan bezoeken, de vuurvliegjes en waterval spreken me erg aan

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ynske,

   In Thailand hebben we dit best wel vaak gezien; aapjes die in palmbomen klimmen om kokosnoten er uit te halen.

   Het klinkt best leuk, maar de aap zit vast aan een ketting. Ik weet niet of het zo diervriendelijk is.

   Omdat we het niet zeker weten, bevelen we het liever niet aan zo’n bezoek aan de apenschool.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 13. Berthy schreef:

  Zelf ook 1 keer in Surat Thani geweest, snel weg naar de ferry dacht ik…….
  Maar hier is aangetoond dat de eerste indruk niet geheel juist is.
  Heidi moet het druk gehad hebben…..

  Groeten uit Chiang Mai,
  Berthy

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Berthy,

   Ja klopt! Dat was ook altijd onze gedachte. Heidi heeft er ontzettend veel gezien en gedaan. Het is een prachtig blog geworden met veel inspiratie voor iedereen die een dagje over heeft in Surat Thani!

   Groetjes,
   Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.