Auto huren in Thailand: Alles wat je moet weten

Het huren van een auto is een fantastische manier om Thailand te ontdekken. Het geeft je de vrijheid om zelf de mooiste bestemmingen of stranden te ontdekken, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Maar voordat je wegrijdt zijn er wel een paar dingen die je moet weten. Want hoe huur je in Thailand een auto? Hoe duur is het? En, heel belangrijk, is het wel veilig? Wij hebben wekenlang een auto gehuurd in Thailand en vertellen je er alles over!

Gaan en staan waar je maar wilt, wanneer je dat wilt. Klinkt prettig, hé?

En dat is het ook!

Met een huurauto deel je je reis door Thailand volledig in zoals jij dat wilt. Spontaan een uitstapje maken naar het strand. Een klein weggetje induiken die je anders nooit had gezien. Onderweg even stoppen om een foto te maken. Een lange reis opbreken door ergens een hapje te eten. Zelf bepalen wanneer het tijd is voor een plaspauze.

Met een huurauto ben je compleet onafhankelijk.

En dat heeft veel voordelen:

  • Jij bepaalt de bestemming;
  • Vertrek wanneer het jou uitkomt;
  • Geen gesleep met bagage;
  • Het hele gezin past in de auto, opsplitsen is niet nodig;
  • Het gevoel van avontuur en ultieme vrijheid!
Online kun je heel gemakkelijk en veilig een auto huren. Via Sunny Cars reserveer je een auto inclusief alle verzekeringen. Ook kun je bij pech een Nederlands noodnummer bellen en betaal je vooraf met creditcard of iDeal.

Crossen van strand naar strand

Twijfel je nog?

Dat begrijpen we; want je huurt niet zomaar even een auto in Thailand. Er zijn risico’s aan verbonden die het overwegen waard zijn. Zo kan het Thaise verkeer soms onvoorspelbaar zijn en moet je goed kunnen anticiperen op onverwachte situaties; zoals spookrijders of overstekende honden.

Bovendien heb je wel wat rijervaring nodig. Heb je al eens eerder aan de linkerkant van de weg gereden? Bochtige bergwegen getrotseerd? En kun je overweg met een automaat?

Hoe, wat en waar; we gaan er in dit artikel dieper op in!

Inhoud van dit artikel

1. Voorwaarden
1.1 Internationaal rijbewijs
1.2 Minimum en maximum leeftijd
1.3 Extra bestuurder
2. Huurprocedure
2.1 Ter plekke huren
2.2 Autoverhuurmaatschappijen
3. Kosten
3.1 Verzekeringskosten
3.2 Borg
3.3 Benzine
4. Verzekeringen
5. Veiligheid
5.1 Wegvoorzieningen
5.2 Thaise verkeersregels
5.3 Schade
5.4 Pech
5.5 Ongelukken
6. Extra tips
7. Onze ervaring

1. Voorwaarden

Om in Thailand een auto te kunnen huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minimaal één jaar in het bezit zijn van je rijbewijs B. Sommige autoverhuurbedrijven hebben een hogere leeftijdsgrens van 23 jaar.

Bovendien heb je de volgende documenten nodig om in Thailand een auto te huren; let erop dat deze nog geldig zijn:

 • Paspoort;
 • Internationaal rijbewijs;
 • Creditcard met voldoende krediet op naam van de hoofdbestuurder.

Hoewel de voorwaarden verschillen per verhuurbedrijf, zit er doorgaans geen limiet aan het aantal kilometers dat je mag rijden. De grens oversteken met een huurauto is niet toegestaan.

1.1 Internationaal rijbewijs

Het aanvragen van een internationaal rijbewijs is simpel:

In Nederland kun je een internationaal rijbewijs aanvragen bij iedere ANWB-winkel. Dit kost € 17,95 voor ANWB-leden en € 18,95 voor niet-leden. Voor de aanvraag heb je je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto nodig. Het internationale rijbewijs wordt ter plekke voor je aangemaakt en kun je direct meenemen. Het Nederlandse internationale rijbewijs is 1 jaar geldig.

In België kun je een internationaal rijbewijs aanvragen bij het stadsloket van je gemeente. Dit kost afhankelijk van de gemeente € 16 tot € 26. Voor de aanvraag heb je je identiteitskaart, je Belgische rijbewijs en een recente pasfoto nodig. Het internationale rijbewijs wordt ter plekke voor je aangemaakt en kun je direct meenemen. Het Belgische internationale rijbewijs is 3 jaar geldig.

Een internationaal rijbewijs dient puur als vertaling, en is daarom alleen geldig in combinatie met je gewone rijbewijs B. Vergeet deze dus niet mee te nemen!

Wanneer er gevraagd wordt naar je rijbewijs, bijvoorbeeld door de verhuurder of bij politiecontrole, wilt men altijd je internationale rijbewijs zien.

 
Een internationaal rijbewijs in Thailand: een must

1.2 Minimum en maximum leeftijd

Zoals gezegd verschilt de minimum leeftijd voor het huren van een auto verschilt per verhuurbedrijf.

Zo mag je in Thailand bij Hertz en Budget een auto huren vanaf 21 jaar, bij Avis en Sixt vanaf 23 jaar. Houd er rekening mee dat je tot 26 jaar soms een toeslag (young driver fee) moet betalen van ongeveer 100 tot 250 baht per dag.

Een maximum leeftijd geldt er over het algemeen niet. Als je 65 jaar of ouder bent, wordt er wel soms een toeslag (senior driver fee) geheven.

Er kunnen restricties zijn wat betreft het type auto dat je met welke leeftijd mag huren. Hoe zwaarder en luxer de auto, hoe ouder de bestuurder moet zijn.

VerhuurbedrijfVereiste leeftijd
Avis23-99 jaar
Budget21-70 jaar
Europcar21-99 jaar
SIXT23-99 jaar
National21-99 jaar

1.3 Extra bestuurder

Het is ontzettend handig een extra bestuurder te hebben, zodat je kunt afwisselen wie er rijdt. Als je met meerdere personen de huurauto wilt besturen, moet je een ‘additional driver’ opgeven.

Bij veel verhuurmaatschappijen is het gratis om een extra bestuurder in het huurcontract op te nemen. Ook de extra bestuurder moet voldoen aan alle voorwaarden en dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs.

Indien je als extra bestuurder niet op het huurcontract staat en een ongeluk krijgt, ben je mogelijk niet verzekerd. Kruip dus niet ongeregistreerd achter het stuur.

 
Mariska achter het stuur

2. Huurprocedure

De makkelijkste manier om een auto te huren, is online.

Vanachter je laptop, tablet of telefoon kun je met één zoekopdracht het complete huuraanbod bekijken, de prijzen vergelijken, verzekeringen afsluiten en de voorwaarden van de verschillende verhuurders nalezen.

Bovendien kun je kiezen of je de auto zelf ophaalt of deze laat bezorgen; bijvoorbeeld bij je hotel. Alle documenten liggen ingevuld klaar en de betaling is al voldaan, dus je kunt binnen no-time de weg op.

De populairste website voor autoverhuur is Sunny Cars. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat je 24/7 kunt bellen naar het Nederlandstalige noodnummer, dat alle verzekeringen inclusief zijn en dat je kunt betalen met iDEAL of Bancontact; ideaal voor als je geen creditcard hebt.

2.1 Ter plekke huren

Hoewel online huren handig is, kun je ook prima ter plekke een auto huren. Overal in Thailand vind je verhuurkantoren, met name op luchthavens.

Samen met een medewerker bepaal je het type auto, de huurperiode, de verzekeringen, het aantal bestuurders en de afleverplaats, waarna het huurcontract wordt opgesteld.

Vraag na welke verzekeringen inclusief zijn (daarover later meer) en wat de regels zijn mocht je besluiten de auto langer te willen huren. Bij de een is telefoontje genoeg, bij de ander moet je in dat geval op kantoor langskomen.

Houd er bovendien rekening mee dat je vrijwel altijd een automaat huurt. Ook kan het zijn dat het type auto dat je in gedachten hebt niet aanwezig is. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld geen kinderstoeltjes meer beschikbaar zijn. Bovendien moet je soms lang wachten voordat alle documenten in orde zijn gemaakt.

Gelukkig zijn er op de luchthaven altijd meerdere verhuurders, dus is de kans groot dat een ander wél heeft wat je zoekt.

Auto huren bij AVIS

De verdere procedure

Nadat de documenten in orde zijn gemaakt onderteken je deze en betaal je het totale huurbedrag samen met de borg; tenzij je dit al online hebt gedaan. Betalen is alleen mogelijk met creditcard op naam van de hoofdbestuurder.

Samen met een medewerker loop je een rondje om de auto en breng je eventuele schade in kaart. Het is slim om hier ook foto’s van te maken. Vervolgens kijk je samen naar de tankinhoud, het reservewiel en krijg je een korte uitleg over de auto.

Vervolgens krijg je de sleutel en kan het avontuur beginnen!

2.2 Autoverhuurmaatschappijen

In Thailand kun je huren bij een grote, internationale verhuurder, of bij een lokale, Thaise verhuurder.

Hoewel lokale Thaise verhuurders vaak goedkoper zijn, kun je beter kiezen voor een internationale verhuurder.

De auto’s van lokale verhuurders zijn vaak ouder en worden minder goed onderhouden, waardoor er meer kans is op gebreken. Ook is de bedrijfsvoering minder professioneel en wordt er vaak slecht Engels gesproken. In het geval van pech of een ongeluk is de kans daarom groot dat men je niet begrijpt of, erger nog, dat er telefonisch niemand te bereiken is.

Kies het zekere voor het onzekere en huur bij een internationale verhuurder. Betrouwbare verhuurders zijn:

 • Avis;
 • Budget;
 • Europcar;
 • SIXT en
 • National.

Deze grote spelers zijn aanwezig op veel locaties in het land. Dat betekent dat ook sneller iemand ter plaatse is om je weer op weg te helpen, mocht je toch pech krijgen.

Stoppen bij een viewpoint onderweg

3. Kosten

De huurprijs hangt af van het type auto, de huurperiode en het verhuurbedrijf. De totale huurprijs betaal je vooraf, samen met de borg. Controleer daarom vooraf wat het maximale bestedingslimiet van je creditcard is.

 • Vanaf 1.200 baht (30 euro) per dag huur je een vijfdeurs economy auto; zoals een Honda Jazz of Suzuki Ciaz, met automatische versnellingsbak en ruimte voor 4 tot 5 inzittenden.
 • Vanaf 2.000 baht (50 euro) per dag huur je een SUV; zoals een Toyota Fortuner of Isuzu Mu-X, met automatische versnellingsbak en ruimte voor 5 tot 7 inzittenden.

Er zit geen limiet aan het aantal kilometers dat je mag rijden.

De huurprijs is inclusief BTW en exclusief benzine, verzekeringen en eventuele extra’s als kinderstoeltjes of een navigatiesysteem. Reserveer kinderstoeltjes altijd vooraf via internet of telefonisch, want deze zijn niet altijd aanwezig.

Je huurt een auto voor minimaal 24 uur. Wanneer je de auto later dan afgesproken terugbrengt, betaal je dus de huur voor 24 uur extra. Wanneer je de auto eerder terugbrengt, ontvang je geen restitutie.

3.1 Verzekeringen

Bij het afsluiten van het huurcontract heb je de mogelijkheid om je te verzekeren tegen persoonlijke ongevallen en schade aan de auto; wat wij sterk aanbevelen. Voor een all-risk verzekering betaal je ongeveer 400 baht per dag.

Bij punt 4 gaan we verder in op de verschillende verzekeringsopties.

3.2 Borg

De borg voor het huren van een auto bedraagt 10.000 tot 20.000 baht. Hoe duurder/groter de auto, hoe hoger de borg is.

Heb je geen creditcard? Reserveer dan online een auto en betaal vooraf met iDEAL of Bancontact.

Tijdens de Mae Hong Son Loop

3.3 Benzine

In Thailand rijden de meeste auto’s rijden op Gasohol 91, Gasolhol 95 of diesel. Voor één liter benzine betaal je in Thailand ongeveer 36 baht.

Voor een volle tank (ongeveer 42 liter) betaal je zo’n 1.500 baht.

Tanken gaat in Thailand anders dan in Nederland of België. Tijdens het tanken en betalen kun je gewoon in de auto blijven zitten. Een pompbediende vraagt aan het raam wat en hoeveel je wilt tanken. Nadat de tank is volgepompt reken je contant af. Fooi geven aan de pompbediende is niet gebruikelijk.

Tijdens het tanken wordt soms aangeboden om je voorruit schoon te maken. Dit is een extra service van het tankstation en kost je niets extra’s, hoewel een fooitje altijd wordt gewaardeerd!

Je huurt een auto altijd met een volle tank en je moet hem ook weer vol terugbrengen.

 
Tanken in Mae Hong Son

4. Verzekeringen

Het verschilt per verhuurder welke verzekeringen wel en niet standaard zijn inbegrepen. Een huurauto in het buitenland valt in ieder geval nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering. En zelfs de beste kort- of doorlopende reisverzekering dekt niet alle schade.

Je hebt dus altijd een aparte autoverzekering nodig, die je bij het verhuurbedrijf afsluit.

Controleer voordat je het huurcontract tekent wat de verzekeringen van het verhuurbedrijf precies inhouden en hoe hoog het eigen risico is.

Ons advies is om jezelf zo goed mogelijk in te dekken zodat, jij, de auto, derden en de andere passagiers volledig beschermd zijn. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen waar je uit kunt kiezen, de meest voorkomende zijn:

 • Liability Insurance
  WA-verzekering of wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekking vergoedt de schade die je met je auto bij een ander veroorzaakt. Is verplicht en vaak standaard inbegrepen.
 • PAI / Personal Accident and Effects Insurance
  Personen-inzittendenverzekering die uitkeert bij ernstig letsel of overlijden.
 • TP / Theft Protection
  Diefstalverzekering, zorgt ervoor dat de schade door diefstal van (delen van) de auto gedekt is.
 • CDW / Collision Damage Waiver
  Casco verzekering, dekt schade aan de huurauto door vandalisme of bij een ongeval met een ander voertuig op de openbare weg. De hoogte van de dekking en het eigen risico kan sterk verschillen tussen de verhuurders.
 • SCDW / Super Collision Damage Waiver
  Volledig casco verzekering die ook het eigen risico dekt.

Een auto huren bij Hertz op Chiang Mai airport

5. Veiligheid

Schade, pech, diefstal of een ongeluk; het kan gebeuren. Daarom is het belangrijk om te weten wat je in zo’n geval moet doen.

Als automobilist moet je op alles voorbereid te zijn. Je weet immers nooit wat je de volgende bocht te wachten staat. Zo kom je op de weg veel gekke dingen tegen:

 • Tegenliggers die in een bocht inhalen.
 • Scooters die overal tussendoor rijden.
 • Voetgangers op de weg.
 • Weggebruikers die zowel links als rechts inhalen.
 • Auto’s die ineens hard remmen om een u-turn te maken.
 • Spookrijders op de vluchtstrook.
 • Honden die oversteken of op de weg liggen te zonnen.

Zoals eerder gezegd rijd je in Thailand aan de linkerkant van de weg. Bovendien hebben vrijwel alle huurauto’s een automatische versnellingsbak. Dat is misschien even wennen, maar daardoor kun je je wel volledig concentreren op de weg.

5.1 Wegvoorzieningen

Aan de weg zal het in ieder geval niet liggen, want de Thaise wegen worden verrassend goed onderhouden. Natuurlijk kom je soms een landweg of kuil tegen, maar over het algemeen is het asfalt nieuw en is de bewegwijzering goed.

Met de wegverlichting is het daarentegen minder goed gesteld. Ga daarom liever niet in het donker (na 18:00 uur) de weg op, want veel wegen zijn niet of slecht verlicht. Bovendien rijden veel weggebruikers rond zonder licht.

Overal langs de weg vind je grote tankstations, vaak zelfs met meerdere restaurants, een koffiezaak en een 7-Eleven. Ook heeft ieder tankstation gratis toiletten, die, eerlijk waar, altijd brandschoon zijn. Wel moet je even je eigen toiletpapier meenemen. De grootste tankstations zijn die van PTT, Bangchak, Shell, Esso, Susco en Petronas.

Naar de grootste en populairste eilanden pendelen carferry’s. Een kaartje koop je ter plekke bij het loket. Eilanden waar je met de auto naartoe kunt rijden, zijn onder andere:

 • Phuket (per brug);
 • Koh Samui;
 • Koh Phangan;
 • Koh Lanta en
 • Koh Chang.

Houd er rekening mee dat veel eilanden heuvelachtig zijn en uitdagende, bochtige wegen hebben. Daarom kun je ’s avonds en bij hevige regenval beter niet de weg op gaan. Als er geen carferry gaat naar het eiland waar jij naartoe wilt, dan kun je de huurauto op het parkeerterrein neerzetten voor 50 tot 200 baht per dag.

Voorzieningen bij het tankstation

5.2 Thaise verkeersregels

Thaise verkeersregels zijn er wel, maar worden niet stikt nageleefd. Zo houdt niemand zich aan de maximum snelheid en wordt er zowel rechts als links ingehaald. Scooterbestuurders bepalen hun eigen regels en rijden kriskras door het verkeer. Voor zebrapaden wordt niet gestopt.

Ook zijn er veel ongeschreven regels op de weg. Zo heeft de grootste auto voorrang, is de linkerbaan voor scooters en langzame voertuigen en is het heel normaal om de vluchtstrook als parkeerplek of extra weghelft te gebruiken. Wanneer een bestuurder zijn groot licht aanzet, betekent dit dat hij voorrang neemt; en dat je dus uit de weg moet gaan!

Voor je eigen veiligheid kun je het beste defensief rijden; dus meerijden met de rest en overal alert op zijn.

Algemene Thaise verkeersregels zijn:

 • Verkeersdeelnemers rijden links en halen rechts in.
 • Op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting, is links inhalen toegestaan.
 • Links afslaan bij een rood stoplicht is toegestaan, mits dit veilig kan.
 • Bij het inhalen is het geven van geluidssignalen toegestaan.
 • Op bergwegen is het verplicht om een geluidssignaal af te geven voor het ingaan van een onoverzichtelijke bocht.
 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang.
 • Je hebt voorrang op een rotonde.
 • Als iemand je wilt inhalen, moet je, als dit veilig kan, een signaal geven met de linkerrichtingaanwijzer. Als dit niet veilig kan, geef je dat aan met de rechterrichtingaanwijzer.

Als je rustig rijdt en je, waar mogelijk, aan de regels houdt, zul je eigenlijk niet in contact komen met de ’traffic police’. De enige uitzondering zijn de wegblokkades die je soms tegenkomt, waarbij er wordt gecontroleerd op gordel en rijbewijs. Laat in dit geval je internationale rijbewijs zien (een ander document is niet nodig). De politie beoordeelt kort het document, waarna je door mag rijden.

De verkeerssituatie in Thailand

5.3 Schade

We hebben de afgelopen reis drie verschillende auto’s gehuurd, en bij alle drie de auto’s hebben we (een kleine) schade gereden.

Zo makkelijk gaat dat dus.

Je kunt met kleine schade, zoals krassen of deuken, gewoon doorrijden zonder het vooraf te melden. Zodra je de auto weer inlevert, loop je samen met een medewerker een rondje om de auto en controleer je aan de hand van het eerder ingevulde schadeformulier welke schade er bij is gekomen.

Vervolgens ga je samen terug naar het kantoor waar je het schadeformulier ondertekent. Ben je goed verzekerd, dan ben je klaar. Ben je niet goed verzekerd, dan moet je voor de schade betalen – wat flink kan oplopen.

Wij waren telkens goed verzekerd waardoor we niets extra’s hoefden te betalen voor de schade.

5.4 Pech

Stil komen te staan langs de weg; daar heeft niemand zin in. Zeker niet in het buitenland. Toch kan het gebeuren, zo ook bij ons:

Koh Lanta was in zicht; bijna hadden we de overkant bereikt. Op de carferry begonnen de auto’s voor ons al te rijden, dus startten we de motor. Maar toen… gebeurde er niks. Nee! Niet nu, niet hier! Met behulp van een groepje vriendelijke, Thaise mannen duwden we de auto de kade op, waar toevallig een piepkleine garage was. Startkabels werden tevoorschijn getoverd en hoera; de auto startte weer!

Nadat we waren ingecheckt bij het hotel, wilden we het eiland verkennen. Maar helaas, wéér bleef het angstvallig stil toen we de motor wilden startten. Er volgde een goed uur aan de telefoon, in het Engels, terwijl diegene aan de andere kant van de lijn duidelijk geen Engels sprak. Onbegrijpelijk voor een internationale verhuurder (Avis). Gelukkig kwamen we een lieve, Thaise dame tegen die voor ons wilde vertalen. En ja hoor, binnen vijf minuten had ze het geregeld. Een dag later werd een nieuwe auto afgeleverd op het eiland en konden we weer op pad.

De meeste internationale verhuurbedrijven bieden gratis pechservice met een speciaal telefoonnummer waar je 24/7 naar kunt bellen. Informeer bij het afsluiten van het huurcontract of dit inclusief is en wat het pechnummer is – en zet het direct in je telefoon.

Dit moet je doen bij pech:

 • Zet je auto aan de kant van de weg en doe de waarschuwingslichten aan. Bel daarna naar het opgegeven telefoonnummer en wacht totdat de pechhulpmedewerker er is.

Krijg je niemand aan de lijn? Of begrijpt diegene je niet?

 • Zoek op Google dan naar het meest dichtstbijzijnde kantoor van je verhuurder en bel naar dat nummer. Of vraag aan een Thaise omstander of hij/zij voor je wilt vertalen.

Ben je in the middle of nowhere en heb je geen bereik?

 • Houd dan een auto aan langs de weg, of klop aan bij een huis. Je zult versteld staan om hoe hulpvaardig de Thai is. Een doorsnee Thai zal altijd stoppen om te kijken of ze je kunnen helpen.
Soms duurt het even voordat je weer op weg bent. Zorg er daarom voor dat je altijd flessen water en wat te eten in de auto hebt. Wij hebben standaard een enorme fles van 5 liter in de kofferbak.

 
Autopech: altijd een vervangende auto

5.4 Ongelukken

Een ongeluk is zo’n beetje je ergste nachtmerrie in Thailand.

Als weggebruiker moet je altijd op je hoede zijn. Er kan altijd iets misgaan, zelfs al heb je veel rijervaring en houd je je aan de regels.

Dit moet je doen bij een ongeluk:

  1. Stop de auto op een veilige plaats.
  2. Gewonden? Bel het noodnummer voor een ambulance: 1669.
  3. Bel de toeristenpolitie ter assistentie: 1155.
  4. Bel het noodnummer van het autoverhuurbedrijf.

De Thaise politie en verzekeringsagent zullen het ongeluk beoordelen. Daarvoor maken ze foto’s vanuit verschillende hoeken. Daarna legt de politie het rapport voor aan de bestuurder en aan het autobedrijf.

Oneerlijk, maar waar: als toerist word je snel als schuldige aangewezen. Daarom is het des te belangrijker dat je goed verzekerd bent.

6. Extra tips

1. Neem altijd mee in de auto:

 • Alle huurpapieren;
 • Je rijbewijs en internationaal rijbewijs;
 • Je paspoort;
 • Een opgeladen telefoon met Thaise simkaart, 4G en beltegoed;
 • Flessen water;
 • Voorverpakte snacks of fruit.

2. Gebruik je telefoon als navigatiesysteem met de gratis apps Google Maps en Maps.me (voor als je geen bereik hebt) om de weg te bepalen. Programmeer noodnummers en alle nummers van het verhuurbedrijf in.

3. Rondrijden in Bangkok raden we af; het verkeer is hier te druk en onvoorspelbaar. Een auto huren op een van de luchthavens (Suvarnabhumi of Donsak) kan wel als je daarna direct de snelweg neemt naar een andere bestemming.

4. Rijd niet te grote afstanden op één dag, neem tussendoor veel pauzes en wissel af wie er rijdt.

5. Verwacht het onverwachte, wees op alles voorbereid.

Installeer altijd Google Maps en Maps.me op je telefoon

7. Onze ervaring

Alleen al van het idee om zelf auto te rijden in Thailand, kregen we buikpijn.

De drukte op de weg, aan de linkerkant van de weg rijden… het leek ons gewoon een beetje eng.

Toch moesten we er eens aan geloven, en huurden we na drie jaar door Thailand gereisd te hebben voor het eerst een auto om de Mae Hong Son Loop te rijden.

De vrijheid, het comfort, het genot van het auto voor een deur, de mogelijkheid om onderweg uitstapjes te maken; we vonden het fantastisch!

Het beviel zelfs zo goed, dat we aansluitend een maand lang rondreden in het zuiden van Thailand.

Kortom: de huurauto in Thailand, die blijft. De volgende keer huren we er zeker weten weer een!

Roadtrip van Pai naar Chiang Mai

Heb je nog vragen over het huren van een auto? Of heb je tips en/of ervaringen die je wilt delen? Laat dan een reactie achter!

Dit vind je misschien ook leuk...

94 reacties

 1. Patrick schreef:

  Wij willen een auto huren in Thailand. We zijn met 6 personen en natuurlijk alle bagage. We zitten te kijken voor een mini van. De meeste mini vans zijn voor maximaal 7 personen, maar deze is voor ons gezelschap te klein. We zouden dus een mini van moeten huren voor minimaal 9 personen, maar die zijn er bijna niet en een 10 persoons of meer mag je niet besturen met rijbewijs BE. Mijn vraag is of er wordt gekeken naar het aantal personen die je vervoert of naar het aantal zitplaatsen in het vervoermiddel? Dus is het toegestaan om met 6 personen een 10 persoons (volgens kenteken) vervoermiddel te besturen? Hoop dat iemand hier een antwoord op heeft. Bij voorbaat dank.

 2. Ellen schreef:

  Wat hebben jullie veel en goede tips weergegeven in dit bericht. We gaan later dit jaar een auto huren in Noord-Thailand. Het wordt de eerste keer en reuze spannend natuurlijk.

 3. Bruinsma schreef:

  Auto huren in chiang mai en afleveren in pattaya of trat. Is dat mogelijk en wat kost dat extra

 4. Nathalie schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Wanneer het weer kan wil ik op vakantie naar Thailand, met mijn beste vriend. Mij lijkt het leuk om een paar dagen een auto te huren. Maar hij is 21 en ik ben dan 20. Is het dan mogelijk dat hij de hoofd huurder is en ik als bijrijder ook mag rijden?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Nathalie

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Nathalie,

   De huurder van de auto moet minimaal 21 jaar zijn en 1 jaar zijn rijbewijs hebben. Bij sommige huurders is het zelfs 23 jaar. Ik betwijfel dus of je mag rijden als je 20 bent. Je kunt het altijd even navragen bij Sunnycars bijvoorbeeld: https://www.sunnycars.nl/contact/

   Wij deden het ook, en dan moest je dat wel van tevoren aangeven dat de passagier soms ook rijdt. Daar moet je ook een kleine toeslag voor betalen.

   Groetjes,
   Sander

 5. Suus schreef:

  Goedemorgen!

  Binnenkort gaan we met onze twee kinderen naar Thailand. We verblijven 2 nachten in Bangkok en willen dan een aantal dagen met een huurauto naar kanchanaburi. Hierna terug naar bangkok en met de nachttrein naar het zuiden. Waar kunnen we het beste een huurauto huren? Is het verstandig om terug naar het vliegveld te gaan en daar een auto te huren? Of zijn er ook opties dichterbij het centrum van bangkok? En bij welk vliegveld is dan het handigste, gezien drukte, afhandelingstijd en route naar kanchanaburi? Suvarnabhumi of Don Muang? Ook eenling houdend dat we daarna door moeten naar het treinstation voor de nachttrein.
  Alvast heel er bedankt!!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Suus,

   Don Muang Airport is dan wat dichterbij. Dus daar kun je een auto huren en weer inleveren.

   Je kunt ook een auto huren in Kanchanaburi, maar dan kom je uit bij een lokale verhuurder. Wij bevelen toch wel aan om het te huren bij een grotere verhuurder waarbij je zeker weet dat je goed verzekerd bent.

   En je kunt makkelijk met het OV van Don Muang naar het Hua Lamphong Treinstation. Er gaat een BTS/MRT trein.

   Groetjes,
   Sander

 6. sabine havermans schreef:

  Hey Sander, Mariska, onze trip (juli) ziet er als volgt uit: 3 volle dagen bangkok, 2 dagen Kanchanaburi (hotel best afgelegen), dan 1 reisdag naar Ayutthaya, 1 dag extra daar en ’s avonds de nachttrein naar Chiang Mai. enz. Aangezien we best afgelegen logeren bij Kanchanaburi lijkt me een auto eigenlijk best makkelijk en vermijd je zo veel taxi kosten enz. Idealiter pikken we deze op (ochtend dag 4) in Bangkok en rijden we zo naar Kanchanauburi en op dag 6 verder naar Ayutthaya. Daar ligt precies het probleem. Ik vind niet dadelijk een betrouwbare maatschappij die pick-up doet in Bangkok en drop-off in Ayutthaya? Kan dat? Hebben jullie hier oplossing voor aub? alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sabine,

   Nee, die hebben wij ook niet gevonden. Wellicht op de luchthaven van Bangkok kun je aangeven dat je het weer wilt inleveren in Ayutthaya, maar ik weet niet of dat mogelijk is. Hangt af van het bedrijf en of zij een vestiging hebben in Ayutthaya. Daar hebben wij nog geen ervaring mee iig. Je kunt ook de auto weer terug inleveren in Bangkok, dat kan wel.

   En anders afleveren in Chiang Mai? Dan moet zeker mogelijk zijn.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

   • sabine havermans schreef:

    We nemen in Ayutthaya de nachttrein naar Chiang Mai. Dat leek ons wel een leuke ervaring voor de jongens. 😉 Nog even puzzelen dus! Thanks!

 7. Henny de Rijke schreef:

  Internationaal rijbewijs
  Ik reis al 30 jaar de wereld rond en huur daar waar dat kan (bv in China of Vietnam mag je als buitenlander niet achter het stuur) altijd een auto. Ben ook al zeker 5 keer in Thailand geweest en mij is in dat land, maar ook in alle andere landen, nog nooit naar een internationaal rijbewijs gevraagd. Ook die enkele keer niet toen ik een (klein) ongeval had. N.m.m. is het pure geldklopperij van de Anwb. Als je al voor de zekerheid zo’n int. rijbewijs aanschaft waarom mag die dan maar 1 jaar geldig zijn? Het volgende jaar ontvang je precies dezelfde tekst muv het desbetreffende jaar.
  PS Dank voor de info. De site is zeer aanbevelenswaardig.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Henny,

   Goed punt. Dank voor het delen van je ervaring. Inderdaad jammer dat het maar voor één jaar geldig is. Toch raden we wel aan om het mee te nemen. De laatste keer dat wij een auto hebben gehuurd werd hier wel om gevraagd kan ik mij herinneren.

   Groetjes,
   Sander

  • Anton schreef:

   Hartelijk dank voor deze heldere reactie. Ik ben al in Thailand (quarantaine) zonder internationall rijbewijs. Dacht even dat alles met de bus of scooter zou moeten. Ben blij met de rest van de informatie op deze site.

 8. Lisa schreef:

  Je kunt dus geen auto huren in Bangkok en met die auto naar Cambodja of Myanmar reizen?

 9. Debbie schreef:

  Hallo, wij gaan eind januari naar Thailand voor 6 weken. We komen vanaf langkawi thailand in. Waar kunnen we dan een auto huren?? Op ko Lanta? We willen dan via eilanden omhoog naar Bangkok en daar de auto weer inleveren. Is dit goed te doen???

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Debbie,

   Dat kan in bijvoorbeeld Trang of Krabi – gewoon bij de luchthaven. En dan de auto inleveren in Bangkok is zeker mogelijk.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 10. Barbra Agsteribbe schreef:

  Wat een ontzettend fijne site. Wij gaan in februari ruim drie weken met onze dochter van 18. Ons cadeau voor haar eindexamen en misschien wel de laatste vakantie samen voorlopig. Ons plan is grofweg om eerst een paar dagen in Bangkok te blijven dan met huurauto rustig richting het zuiden(Phuket/eilanden) en daar dan nog een week eilanden/strand & duiken en snorkelen. Vervolgens lijnvlucht terug naar Bangkok. Is het een goed idee om voor dat stuk Thailand een huurauto te nemen? En hebben jullie nog tips voor aantrekkelijke eilanden. Ze hoeven niet verlaten te zijn, maar massatoerisme hoeft voor ons ook echt niet
  Alvast heel erg bedankt
  Barbra, Andre & Lola

  • Hi Barbra,

   Persoonlijk zou ik het anders doen. Vlieg van Bangkok naar Krabi Airport en huur daar een auto. In deze omgeving kun je veel dingen zien:

   https://tipsthailand.nl/krabi-top10/

   Ook kun je met de auto naar het eiland Koh Lanta dmv een car ferry. Dan eventueel de auto inleveren en naar andere eilanden in het zuidwesten van Thailand.

   Als je niet van massatoerisme houdt kies dan voor Koh Lanta Yai & Noi, Koh Jum, Koh Mook en/of Koh Ngai. Info over deze eilanden vind je op onze site.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Mariska

 11. Peter van den Broek schreef:

  Hallo, dank jullie wel voor de duidelijke uitleg omtrent het huren van een auto. 20 dec gaan wij, mijn vrouw en ik , voor 2 weken naar Thailand. Het is allemaal zeer spontaan geboren en vraagt nu een quasi geïmproviseerde voorbereiding. Een auto huren zal het vrijwel worden. De vlucht is geboekt, nu nog verblijf. Wat is jullie ervaring voor het boeken van een onderkomen onderweg en waar moet je vooral opletten. Wij zijn normaal in Europa (en beter voorbereid als nu) met een Camper onderweg en hebben dus alles bij ons……. Jullie tips zoals voldoende water, goede verzekering, Thaise prepaidkaart etc. staan al genoteerd. Weten jullie misschien of er brochures zijn met hotels, resorts etc. waar je een overnachting kunt boeken.

 12. Danielle schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Als eerste dank voor deze prachtige website, al heel veel aan gehad!
  In februari vertrekken we naar Thailand en ik denk er over om een auto te huren om zelf de route van Chiang Mai naar Pai te rijden. Is het handig om in Chiang Mai ook al een auto te hebben om zelf wat dingen in de regio te bekijken of kunnen we hem beter pas ophalen als we richting Pai gaan? En is het te doen om ’s ochtens vanuit Pai te vertrekken als we om 11:30 een vlucht naar het zuiden hebben vanuit Chiang Mai? Of kunnen we dan beter eerst naar Pai gaan en daarna een paar dagen in Chiang Mai verblijven? Alvast dank!

  Groeten, Danielle

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Danielle,

   Zeker een goede optie om alvast een auto te hebben in Chiang Mai als je uitstapjes gaat maken in de omgeving. In de stad zelf rijden is natuurlijk wel druk, maar daarbuiten is het goed te doen.

   De rit Chiang Mai – Pai (of andersom) duurt minimaal 3 uur. Dus het is waarschijnlijk haalbaar om op 11:30 uur te vliegen, maar dan moet je heel vroeg vertrekken uit Pai en dan mag niks echt tegenzitten. Misschien niet zo slim.

   Hier meer info over de rit:
   https://tipsthailand.nl/road-trip-chiang-mai-pai/

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 13. Nynke schreef:

  Hallo, wij willen in december een auto huren om tussen Chiang mai en Pai te reizen. Dit lijkt ons veiliger dan een motor huren.
  Nu zijn we autoverhuur bedrijven aan het vergelijken en het scheelt nogal in prijs. Dit heeft vaak ook te maken met de inbegrepen verzekeringen. Wat raden jullie aan om te doen? Welke verzekeringen? Wij hebben goede ervaring met sunnycars, maar die is ook gelijk het duurst. Alvast bedankt ?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Nynke,

   Boek via Sunnycars of een andere internationale verhuurder zoals Hertz etc. En sluit een All-risk verzekering af. Zeker niet aan te raden om te besparen op een betrouwbare verzekering.

   Je kunt ook een auto regelen op de luchthaven van Chiang Mai, hebben wij ook een keer gedaan. Ook daar kun je dan even vergelijken.

   Groetjes,
   Sander

 14. Petet schreef:

  Hoi
  Wat een top site over het huren van een auto in Thailand.
  Wij gaan 28 februari naar Hua Hin Thailand, en dan voor 3 weken.
  Heb wel veel in het buitenland gereden, Duitsland , Italië.
  Maar nog nooit links, lijkt me lastig.
  Kan je een auto huren en bij wie die de auto bij ons hotel brengen.
  Is vlgs mij veel te zien in de omgeving van Hua hin, wil geen grote afstanden afleggen tenzij het rijden daar goed gaat

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Peter,

   Auto rijden is goed te doen hoor, ook het links rijden. Even wennen, maar dat gaat al snel. Je moet wel!

   Waarschijnlijk wel mogelijk. Informeer even via Sunny Cars of dit mogelijk is. Bij hen huur je een auto volledig verzekerd en kun je gewoon bellen; krijg je een Nederlander aan de telefoon. Wel zo handig en duidelijk!

   Zij kunnen je er meer over vertellen.

   Hier nog meer info over de omgeving van Hua Hin:
   https://tipsthailand.nl/hua-hin-bezienswaardigheden/

   Groetjes,
   Sander

 15. stephanie naudts schreef:

  Hey,

  Superhandige tips en website!

  We gaan met ons zoontje van 2.5 jaar voor 3 weken (eind juni tot 11 juli) naar Thailand voor de 2e maal!

  Door dit artikel te lezen willen we nu graag zelf een auto huren (vorige keer alles met het openbaar vervoer gedaan, wat prima ging, maar nu hebben we waarschijnlijk iets meer bagage om mee te sleuren).

  Dit is wat we deze keer eventueel zouden willen doen: na een paar dagen Bangkok eerst even naar het oosten met de wagen (Phanom Rung historical park) en dan via de verschillende nationale parken (Kaeng Krachang NP, kui buri, khao sok, Phang Nga bay np…) en via krabi tot eventueel tarutao NP rijden. Onze auto afgeven in Surat Thani en dan waarschijnlijk terugvliegen naar Bangkok.

  Eind juni/begin juli is het schoolvakantie in BE en NL.
  Is het dan ook heel druk overal in Thailand?

  Boeken we daarom best op voorhand een auto? Of kunnen we even goedkoop ter plaatse in Bangkok (we willen er niet mee in Bangkok zelf rijden) een auto huren? We hebben wel een autostoeltje nodig.

  Is een kleine auto (vb ford fiesta) voldoende om in de kleine niet-toeristische dorpjes en wegen te rijden of raad je toch eerder een SUV of grotere familiewagen of dergelijke aan?

  Vorige keer (oktober) hadden we niets op voorhand vastgelegd van routes, guesthouses of dergelijke, gewoon ter plaatse 2 dagen op voorhand telkens een overnachting geboekt en gekeken waar we de dag nadien naartoe wouden. Dit gaf zoveel vrijheid! Zouden we dit eind juni/begin juli ook kunnen doen? Of kunnen we door de drukte beter op voorhand al wat zaken vastleggen?

  Bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Stephanie,

   Leuk plan! Onderschat alleen de afstanden niet. Thailand is ontzettend groot. “Even” naar het oosten of naar het zuiden is niet zomaar eventjes. Daar moet je dus wel goed over nadenken. Je wilt namelijk ook niet hele dagen onderweg zijn.

   Via Google Maps kun je de afstanden zien en ook hoeveel uur daar voor staat. Dan moet je zelf bedenken hoe lang je ongeveer per dag wilt rijden.

   Juni/juli is een rustige periode. Zeker de bestemmingen die jullie willen bezoeken.

   Handig om het op voorhand te regelen via Sunnycars. Dan ben je volledig verzekerd etc.

   Je kunt gewoon een degelijke personenauto huren.

   Je kunt inderdaad gewoon rondreizen zonder echt dingen van tevoren vast te leggen. Je weet hoe makkelijk het is, dat is nog steeds zo. En deze periode is nogmaals niet super druk. Je zult het zien 🙂

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

   • stephanie schreef:

    Hoi,

    Hartelijk dank voor de feedback :).
    We gaan enkel het centrale deel en zo naar het zuiden tot krabi ongeveer doen (1u tot 3u max in de auto zitten). We zien wel waar we uitkomen.
    Auto gaan we via sunnycars vastleggen!

    Hopelijk nog niet te veel regen in die periode?

    Groeten
    Stephanie

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Stephanie,

     Het is wel het begin van het regenseizoen, maar meestal laat de zon zich dan nog vaak genoeg zien. Klein buitje op een dag, daar moet je wel rekening mee houden. Maar dat is echt geen probleem!

     Fijne reis,
     Sander

 16. Wendy schreef:

  Hoi
  We zitten nu in Bangkok en willen naar Kanchanaburi en sukothai en dan door naar Chiang mai. We zitten erover te denken om een auto te huren. Is dat goed te doen? Mijn vriend zeg doen, maar ik twijfel.
  Gr Wendy

 17. john rutten schreef:

  Hee sander wat weet je van het traject Koh Lanta -> Koh Phangnan of Koh Lanta Khanom. We hebben nog niet besloten wat te doen na Koh Lanta.
  P.s. je hebt me wel overtuigd een auto te huren.

  Gr, John

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi John,

   Zelf hebben we deze route nog niet gereden, maar via Google Maps kan ik zien dat er verschillende wegen zijn die je kunt pakken. Klik hier.

   Gewoon doen, het geeft zoveel vrijheid en de wegen zijn goed.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 18. Gerd Stuer schreef:

  Is het volgens jullie een goed idee om in Chiang Mai een auto te huren om door te reizen naar Pai? We verblijven daar 4 dagen met onze 2 dochters (19 en 23 jaar). We willen graag in Pai vanalles bekijken in de omgeving en daarom dacht ik dat dit misschien een goed plan is. Ook om de helse rit naar Pai op ons eigen tempo te doen. Wat denkt u daarvan? ( wij zijn daar begin juli)

 19. Andre Schuil schreef:

  Goedenavond,

  Vier of vijf februari willen graag een auto huren in Kanchanaburi of als dat niet mogelijk is dan in Ayutthaya. Graag willen wij deze huurauto dan over circa 7 dagen weer inleveren in Chiang Mai of Chiang Rai. Daar gaan wij over de Mekong in 2 dagen naar Luang Prabang waar we 4 dagen gaan overnachtten. Vandaar uit vliegen naar een eiland (Koh Phangan) Nergens kan in bovengenoemde steden informatie op internet vinden of het huren van een auto mogelijk is? Graag ontvangen wij informatie of iemand weet of er toch mogelijkheden daar zijn voor het huren van een auto of wellicht nog meer informatie over Noord Thailand en Laos. Alvast hartelijk dank. Anneke en Andre Schuil

 20. J Verhoeven schreef:

  hii,

  komende zomervakantie gaan mijn vriend en ik een maandje naar Thailand. We willen graag een auto huren, omdat we geen motorrijbewijs hebben voor het huren van een scooter. Nou ben ik nog maar 19 en mijn vriend 20,5 in die periode. Is het mogelijk om op deze leeftijd een auto te huren? zo ja, waar dan? Mijn vriend heeft al 2,5 jaar zijn rijbewijs.

  groetjes

 21. Susan schreef:

  Hallo Mariska en Sander, Bedankt voor deze site met vele tips!!! Erg blij mee!
  Wij gaan dit jaar met onze 2 kinderen van 4 en 2 jaar door Thailand reizen. Wij zijn hiervoor wel in Azie geweest maar nog niet in Thailand. Door het lezen van jullie site kwamen we op het idee om een auto te huren. De vrijheid en flexibiliteit van een eigen auto spreekt ons erg aan. We zijn nu ons route aan het plannen. Is het mogelijk van Kanchaburi naar Sukhotthai te rijden binnen een dag? Of adviseer je een tussenstop? en zo ja waar? Alvast bedankt. Groetjes Stephan en Susan

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Susan,

   Zelf deze route nog niet gedaan.

   Wij vonden het noorden erg mooi met de auto:
   https://tipsthailand.nl/mae-hong-son/

   Ik kan helaas ook geen tips geven voor onderweg. Natuurlijk heb je Ayutthaya en daar tussenin is niet zoveel waar wij zijn geweest. Daarom moeilijk te zeggen.

   Kan je hier dus niet echt verder mee helpen.

   Groetjes,
   Sander

   • Susan schreef:

    Hoi Sander, Bedankt voor je reactie terug en de tip, is zeker een mooie route!
    Er is zoveels moois in thailand, dat wij het lastig vinden een keuze te maken.
    Wij zullen 20 dagen in Thailand verblijven met onze 2 kinderen van 4 en 2 jaar. Ons idee is nu om de reis als volgt in te delen:
    – 4 nachten bangkok
    – 2 nachten kanchaburi
    – 2 nachten sukhothai
    – 4 nachten Chang mai
    – 5 nachten koh sumai
    – 1 nacht bangkok

    Autohuren vanaf luchthaven Bangkok en dan inleveren in Chang mai. Vanaf chang mai vliegen naar Surat thani en dan per boot na Koh sumai.
    Wat zouden jullie anders doen in deze reis. Een bestemming weg laten of juist toevoegen of juist in plaats van doen?
    Alvast enorm bedankt voor de tips en hulp.
    Alles is welkom.
    Groeten Susan

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Susan,

     Een prima route zo. Misschien 3 nachten Bangkok in het begin i.p.v. 4.

     Fijne reis, groetjes,
     Sander

     • Susan schreef:

      Sander, bedankt voor de tip, die gaan we opvolgen! We twijfelen nog wel of we Khao sok national park nog moeten toevoegen? Als we de foto’s zien, worden we enorm enthousiast. Maar i.p.v. ??? Kun je ons hier nog in adviseren?
      Alvast enorm bedankt.
      Jullie site, tips en beantwoorden van onze vragen, helpt ons enorm.

      Groetjes Susan

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Susan,

      Ja 100% meepakken. Zeker de tour waarbij je op het meer slaapt is er één om nooit meer te vergeten!

      Groetjes,
      Sander

 22. Niels schreef:

  Hallo Mariska en Sander,

  Zit net jullie informatie over het huren van een auto te lezen. Zie ik de foto met de witte Suzuki. Mijn vriendin herkent meteen het kentekennummer. Wij hebben dezelfde auto gehuurd bij Avis in Pattaya in oktober 2016. Da’s wel heel toevallig.

  Groeten, Niels

  • Meen je dat?! Dat is inderdaad wel heel toevallig, haha! Wij hebben ‘m gehuurd in Hua Hin geloof ik, en hebben toen door heel Krabi en Phuket gereden voor 2 maanden. In de achterbumper zit trouwens nu ook een klein deukje, oeps 😉 😉 .

 23. John schreef:

  Hoi Sander, Mariska

  Nogmaals complimenten voor jullie geweldige website! Nog een aanvullende vraag over autohuur:
  Ik zit er nu over te denken om met ons gezin een auto te huren in Sukhotai maar dan terug te brengen in Chiang Mai.
  Sunny cars heeft echter geen partner met vestiging in Sukothai. Weet jij een betrouwbare verhuurder in Sukhotai die dat wel doet (uiteraard ook met volledige verzekering)? We willen met de auto rijden van Sukhotai naar Chiang Rai, daar in de buurt twee dagen rondkijken en dan via de Bua Thong watervallen naar Pai rijden, een dag daar blijven en vandaar naar Chiang Mai rijden. Dan met het vliegtuig naar het zuiden.

  Alvast bedankt weer voor jullie reactie.

  Groeten, John

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi John,

   In Sukhothai kan ik alleen Eddy’s Car Rental vinden, te vinden bij de luchthaven:
   http://www.eddy-rentacar.com/eng/index.php

   Daar hebben we geen ervaring mee.

   Wellicht kun je de auto pas in Chiang Mai of Chiang Rai huren.

   Het is trouwens geen optie om ‘even’ van Chiang Rai naar Pai te rijden en daar een dag te verblijven. Je bent namelijk 6 uur onderweg. Ik adviseer om in de regio Chiang Rai/Chiang Mai te blijven, wat overigens ook enorm groot is. Verkijk je dus niet op de afstanden.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 24. John schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wat een mooie uitgebreide website hebben jullie! Veel goede tips en inspiratie!
  Mijn vrouw en ik zijn van plan om met onze dochters van 15 en 22 jaar 4 weken door Thailand te reizen van half juli tot half augustus.
  We willen grotendeels jullie klassieke route volgen, met een paar aanpassingen, waar ik later nog wel wat over wil vragen.
  Ik heb eerst een paar algemene vragen over vervoer. Lange afstanden willen we zoveel mogelijk vliegend overbruggen.

  Van een vriend die al jaren een aantal maanden per jaar in Thailand woont en bijna heel het land heeft doorgereisd (maar niet in het regenseizoen), begrijp ik dat er de laatste jaren steeds meer ongelukken gebeuren op de Thaise wegen, mede doordat veel (mini)buschauffeurs betel nuts kauwen om wakker te blijven en dan plotseling een terugval krijgen en ongelukken veroorzaken, vooral op middellange afstand routes.
  Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Is het mede hierdoor veiliger om voor korte en middellange afstanden zelf een auto te huren?
  Naast het voordeel natuurlijk dat je zelf je tijd in kunt delen en kunt stoppen waar en wanneer je wilt.

  Ik ben zelf een ervaren bestuurder en heb ook een aantal keren op vakantie links gereden. Ik denk eraan om een auto te huren om van Chiang Rai naar Chiang Mai en Pai te reizen, maar ook van Krabi via Khao Sok NP naar de Don Sak pier, waar we de boot willen nemen naar Koh Phangan of Koh Tao. Eventueel willen we ook voor de dagen dat we in Chiang Mai en Krabi zelf zijn de auto beschikbaar houden voor korte trips of is dat zonde van het geld?

  Alternatieven zijn voor de middellange afstanden de bus en voor korte afstanden minibusjes of taxi’s. Scooters zijn voor ons niet echt een optie.
  Hoe makkelijk is het om met de bus van Krabi naar Khao Sok NP en door naar de Don Sak pier te reizen? Waar moet je dan overstappen?
  Als we de tweedaagse privé jungletour in Khao Sok NP boeken, dan komen we pas om ongeveer 14 uur terug bij de pier van het park. Klopt het dat die pier bij Ratchaprapha is? Kun je bij die pier de auto anderhalve dag laten staan?
  Is er dan nog genoeg tijd om met de auto of de bus naar de Don Sak pier te reizen en dezelfde dag nog de boot te pakken naar Koh Phangan? Met de bus moet je waarschijnlijk overstappen in Surat Thani?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Groeten,

  John

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi John,

   Wij zijn zelf ook geen fan van minibusjes in Thailand. We hebben zelf in al die jaren geen ongelukken meegemaakt o.i.d. maar comfortabel is het niet.

   Auto huren is wat dat betreft de oplossing. Zeker als je met vertrouwen achter het stuur zit, is het prima te doen.

   Je kunt inderdaad je auto gewoon laten staan bij bijvoorbeeld de Rachaprapha pier. Er is voldoende parkeergelegenheid. Na de jungle tour heb je nog genoeg tijd om door te reizen naar de eilanden.

   Bussen gaan rechtstreeks tussen Khao Sok en Krabi of de eilanden. Dit kun je gemakkelijk bij het hotel regelen.

   Maar ik zou je zeker aanraden om een auto te huren en Thailand te ontdekken!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 25. Gianni schreef:

  Top, al mijn vragen zijn beantwoord en heb hem opgeslagen bij mijn favorieten. Volgende maand auto huren.

  Nice job

 26. Lenneke schreef:

  Wat een duidelijk en compleet artikel weer.
  Wij gaan volgend najaar voor een week of 6 a 7 met onze twee dochters (4 en 5) naar Thailand. Het eerste stuk vanuit Bangkok via Kanchanaburi, Uthai Thani, Sukothai en Lampang naar Chiang Mai zou top zijn met een huurauto denk ik! Daarna vliegen we naar het zuiden en pakken daar dan busjes en taxi’s. Weten jullie toevallig hoe het zit met autostoeltjes voor kinderen van 4 en 5?

 27. Sabrina schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Wij zouden graag met een huurwagen van Chiang Mai
  naar Kanchanaburi reizen. Dat is een hele trip en we zouden zeker ergens overnachten zodat we niet s’avonds/s’nachts hoeven rijden . Zouden jullie ons dat eerder aan- of afraden ? En indien ok, welke tussenstops zijn de moeite waard en weten julllie bij welk verhuurbedrijf we hiervoor terecht kunnen ? (pick up Chiang Mai – Dropp of Kanchanaburi) ? Alvast bedankt !

  • Hoi Sabrina,

   Dat lijkt mij een heel leuk en avontuurlijk plan 🙂 . Overal zijn hotels te vinden, je hoeft dus echt niet bang te zijn om in de auto te moeten slapen. Wat wij vaak deden is de avond voordat we gingen rijden alvast het eindpunt bepalen voor de volgende dag, en daar een hotel boeken voor één nacht – bijvoorbeeld via Booking.com. Dan weet je zeker dat je aan het einde van de dag op een goede plek terecht komt!

   Wij hebben auto’s gehuurd bij Avis en Hertz – wat beide goed geregeld was!

   Heel veel plezier!

 28. Bart Vd W schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Geweldige site hebben jullie erg veel info. Ik had een vraag, wij zijn van plan om in December in Thailand te gaan en daar een auto te huren. We rijden van Bangkok naar het zuid-westen. Echter omdat we twee kleine kinderen mee hebben willen we niet al te lang rijden per dag. Wij willen stops maken in Hua-hin en Changwat Chumphon. Is dat in de periode December te doen qua weer en het open zijn van hotels ? Onze eerste echte accomodatie na Bangkok zou moeten zijn in Khao sok. Wat adviseer jij tussenstop of toch in een keer rijden vanuit Bangkok.

  • Hoi Bart,

   In Chumphon is het misschien iets minder weer, maar in Hua Hin is het over het algemeen het hele jaar door mooi weer. Dus dat lijkt mij een prima plan!

   Ik raad je alleen niet aan om na aankomst direct een auto te huren op de luchthaven – je hebt immers net een lange vlucht achter de rug en het verkeer in Bangkok is ook druk. Eerst een paar dagen Bangkok bezoeken is misschien een goed idee. Of je kunt ook een taxi pakken naar Hua Hin, om vervolgens daar een auto te huren.

   Nog een tip is om niet rechtstreeks naar Bangkok te vliegen maar om een stopover van 1-2 dagen te maken; bijvoorbeeld in Dubai als je met Emirates vliegt. Dat is prettig voor de kinderen, en misschien ook voor jezelf 😉 .

   Veel plezier!

   • Bart Vd W schreef:

    Hoi bedankt voor je reactie, ik heb nog een paar vragen. De overtocht naar ko lanta is dat gewoon pont waarbij je bij aankomst een overtocht kan nemen of moeten we dit van te voren regelen ? En bijv boottrips vanaf ko lanta of krabi moeten die geserveerd worden van te voren of kunnen die gewoon op locatie geboekt worden?

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Bart,

     Ja de overtocht naar Koh Lanta is per pont. Hebben wij begin dit jaar nog gedaan met de auto. Die gaan meerdere keren per uur. Dit hoef je niet van tevoren te regelen. Boottickets ter plekke regelen is de beste optie als je flexibel wilt blijven.

     Groetjes, fijne reis,
     Sander

 29. Marco schreef:

  Wij zijn met 2 volwassennen en 4 kinderen. Van de verhuurder komen we op een minivan van 11 personen. In Nederland mag je daar met je rijbewijs B niet mee rijden. Is dat wel in Thailand toegstaan?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marco,

   In Thailand zijn wel meer dingen toegestaan. Je zult even moeten achterhalen wat de specificaties zijn van het busje. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg.

   Vervolgens even overleggen met de reisverzekering of dit in orde is.

   Wij hebben er namelijk geen ervaring mee. Alleen met personenauto’s.

   Groetjes, succes,
   Sander

 30. Marlijn schreef:

  Hoi Mariska en Sander, ik hou van jullie site! zo veel al aan gehad!
  Nu gaan we 21 juli 3,5 week rondreizen in Thailand. vanaf 2 a 3 augustus willen we richting het zuiden.
  We wilde van Bangkok naar het zuiden rijden en dan de auto houden totdat we weer terug gaan naar Bangkok, naar huis dus.
  Is dit te doen? Dit wordt de eerste keer Thailand voor ons maar niet eerste keer in een vreemd land rijden. Mijn vriend heeft erge vliegangst dus leek ons dit de beste oplossing.
  Graag zou ik horen of dit haalbaar is.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marlijn,

   Dat is zeker mogelijk. Wij hebben begin dit jaar op verschillende plekken een auto gehuurd in Thailand. Zo zijn we van het zuiden van Thailand terug naar Hua Hin (vlakbij Bangkok gereden).

   We vonden persoonlijk het noorden mooier om zelf te rijden, ook was het daar wat rustiger. Het stuk van Bangkok tot aan Surat Thani is vrij druk over de snelweg. Maar er zijn genoeg plekken waar je kunt stoppen en overnachten, zoals; Hua Hin, Prachuap Khiri Khan, Chumphon.

   De omgeving van Krabi en het Khao Sok National Park is prachtig om rond te rijden. Al met al zeker te doen allemaal.

   Fijne reis, groetjes,
   Sander

 31. Nele F schreef:

  Hoi,

  Iemand ervaring, rijden van phuket airport tot khao lak met huirwagen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Nele,

   Dat stuk hebben wij toevallig een paar maanden geleden gereden en is heel gemakkelijk. Omdat de luchthaven van Phuket in het noorden ligt, is het helemaal niet zo druk. Je rijdt zo het eiland af richting Khao Lak.

   Ze waren de weg aan het verbreden toen wij er waren. Je bent zo’n anderhalf uur onderweg. Heel makkelijk, niet te missen eigenlijk. Borden zijn ook in het Engels.

   Fijne reis, groetjes,
   Sander

 32. Dieter schreef:

  Top deze blog!!!
  Ik heb toch even advies nodig: met mijn gezin doen we trip bangkok- phuket. Dit zou met huurwagen zijn, zie ik volledig zitten.
  Echter de rit uit bangkok baart me wel wat zorgen. Kan/mag een thai bv met mijn huurwagen rijden tot buiten bangkok?
  Mvg
  Dieter sylvia emma victor

  • Hi Dieter en familie,

   Dat zou ik niet doen, omdat de auto dan niet verzekerd is voor ongevallen. Tenzij je iemand registreert als bijbestuurder?

   Als je de auto huurt op de luchthaven en dan direct de stad verlaat (en dus niet het centrum inrijdt) moet het goedkomen. Over het algemeen staat het verkeer toch vast en wordt er rustig gereden, dus is het te overzien. Het is wel fijn om iemand naast je te hebben zitten die goed meekijkt en navigeert, omdat de op- en afritten soms wat verwarrend zijn.

   Rustig aan dus, dan moet het goedkomen 😉 .

   Een hele mooie reis gewenst!

 33. david schreef:

  Voor ik vertrek zeg ik steeds tegen mezelf: (rijd links; kijk rechts) Een beetje zoals in Londen op de grond staat geschreven bij het oversteken: ‘KIJK RECHTS en dan pas links’ Bij het oversteken van een kruispunt, komt het gevaar eerst van rechts.
  Bij ons zijn we zo gewend om rechts voorrang te geven, maar onbewust heb je wel links gecheckt.
  Als je het even niet meer weet, gewoon de wagen die voor je rijdt, volgen.

 34. Rudi schreef:

  Bedankt voor de nuttige info! Ik weet het nu zeker, een auto huren is veiliger dan de taxi nemen, met een man aan het stuur, in Bangkok. 😉

 35. Henk koll schreef:

  Bedankt voor dit verhaal. We twijfelen nog een beetje en ook tussen sunnycars of national. Ik ben niet zo helder en welke beter is qua verzekering… verder lees ik op de ANWB site dat links voorrang heeft en iemand schrijft hier dat rechts voorrang heeft… nu weet ik het niet meer 😉

  • Hoi Henk, ik heb het nagevraagd bij een Thaise vriend van ons; en volgens hem heeft links toch echt voorrang 🙂 . Verder maakt het qua verzekering niet uit voor welke je kiest, zolang je maar een volledige verzekering afsluit.

   Veel plezier!!

 36. Menno schreef:

  Ik heb al meerdere keren een auto gehuurd in Thailand en nog nooit mijn internationale rijbewijs hoeven laten zien. Niet aan de politie en ook niet aan de verhuurder. Toch spek ik elke keer voor de zekerheid maar weer de kas van de ANWB. De hoofdwegen zijn in Thailand in erg goed. Vaak ook nog vier baans of meer. Wat mij vooral opviel dat er overal voldoende SCHONE rustplaatsen zijn. Benzine, koffie, lunch en rusten keurig bij elkaar. Mij bevalt zelf autorijden in Thailand uitstekend en zeker met een automaat. Maakt het rijden een stukken comfortabeler. Voor navigatie gebruik ik Google maps en dat gaat ook uitstekend. Mocht je nog twijfelen, niet doen en ga lekker de vrijheid tegemoet met een eigen (huur)auto en stop overal waar je wil.

  • Hoi Menno,

   Dan heb je mazzel gehad! Ik was een keer mijn internationale rijbewijs vergeten en moest 1.000 baht boete aftikken bij een politiefuik… Bovendien moesten we bij zowel Hertz als Avis onze internationale rijbewijzen laten zien. Maar misschien zijn kleine verhuurders wat flexibeler wat betreft de regels 🙂

 37. Ja myeline heeren schreef:

  Wat een geweldige uitleg over het hoe en wat , om een auto te huren en rijden in Thailand
  Hartstikke bedankt

 38. Ryszard J.M. Chmielowski schreef:

  Hi Mariska.
  Nog nooit zo’n uitgebreid en eerlijk “auto huren in Thailand” gelezen. Mijn complimenten. Na alle ++ en — heb ik besloten voorlopig maar geen auto te huren. Oh ja, ik gebruik al jaren veel van jullie tips uit de ‘Tips Thailand’ week nieuws brieven en natuurlijk jullie fantastische e-books!
  Groetjes van Ryszard J.M. Chmielowski, director VIP foundation international.

 39. Peter schreef:

  Goed artikel, maar erg belangrijk
  -Ook als je links rijdt heeft nog steeds
  verkeer van rechts voorrang.

  PS
  Als je goed zoekt op internet kun je een auto huren incl alle verzekeringen voor onder de 20 euro. Ik dacht Happy car, die een auto regelt met Europe Car op Subumi airport.

 40. Cathy schreef:

  Wij hebben al vele malen een auto gehuurd in Thailand.
  De laatste jaren van een klein familiebedrijf in Chiang Mai/Phuket met uitstekende nieuwe auto’s en goede voorwaarden. Veel goedkoper dan de bekende grote verhuurders.

  Ik mis nog één belangrijke regel in Thailand. Wanneer een auto zijn groot licht aan zet, betekent dit dat hij voorrang NEEMT en dus niet zoals bij ons, dat je mag oversteken of doorrrijden.

  Verder is het rijden in Bangkok soms makkelijk, omdat je meestal in file rijdt en dus langzaam.

 41. Kurt Van de Casteele schreef:

  Hey,

  We gaan deze zomer voor de derde keer naar Thailand. Tweede keer met de kids.
  We waren nog aan het twijfelen om zelf te rijden van Chiang Mai naar Pai .
  Maar door jullie info zie ik het toch zitten om zelf in Thailand te rijden.
  Een van onze kids is nogal vlug wagenziek en dan is het handig als je zelf kunt bepalen waar je stopt en hoe vlug je rijdt. Als het meevalt kunnen we in het zuiden mss ook een auto huren.

  Alvast bedankt voor de uitgebreide info.

  Groeten
  Kurt

  • Hoi Kurt,

   Wat onwijs leuk! Het noorden is perfect om voor het eerst auto te rijden; zeker de weg naar Pai is erg mooi en goed onderhouden. Tussendoor zijn er genoeg mooie uitkijkpunten en restaurants om te stoppen 🙂 .

   Het zuiden omg. Krabi en Trang was ook prima qua verkeer. Op Phuket hebben we ook gereden, maar daar is het wel heel druk en staat het verkeer vaak vast. Gevaarlijk was het niet, eerder vervelend om soms lang te moeten wachten.

   Veel plezier weer in Thailand!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *