Op olifantensafari in Thailand: Wilde olifanten spotten in Kui Buri National Park

De mooiste manier om olifanten te zien, is natuurlijk in het wild. En de beste plek in Thailand om wilde olifanten te spotten is in het Kui Buri National Park, waar vijfhonderd olifanten leven in de vrije natuur. Als bezoeker heb je hier een kans van 90% om een olifant te zien, wat extreem hoog is. Ga daarom met ons mee op olifantensafari!

Ik zit achterin een truck die langzaam over een hobbelige zandweg rijdt door de jungle. De brandende zon, het zweet dat over m’n wangen loopt, de verstikkende stofwolk die omhoog stijgt; ik merk er amper wat van. Het enige wat mijn aandacht heeft, zijn de struiken langs de weg.

Wacht eens, ritselt er daar niet iets tussen de bomen? JA, IK ZIE WAT!

Een olifantenfamilie van twee volwassenen met baby steekt vlak voor ons de weg over.

Mijn verbazing en enthousiasme ging over in een diep gevoel van ontzag. Dit is één van de mooiste en meest onvergetelijke dingen die ik ooit in Thailand heb meegemaakt.

Kui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Over het Kui Buri National Park

Het Kui Buri National Park is een beschermd natuurgebied van 969 km² dat in 1999 is opgericht. Door massale ontbossing was destijds het aantal wilde olifanten in het gebied drastisch afgenomen, naar minder dan honderd.

Vandaag de dag leven er vijfentwintig olifantenfamilies, die samen goed zijn voor zo’n vijfhonderd wilde olifanten.

Doordat de geliefde plekken van de olifanten – zoals weiden en watergaten – in het nationale park makkelijk bereikbaar zijn, is de kans enorm groot dat je ze ook daadwerkelijk tegenkomt.

Naast olifanten kun je er herten, langoeren, wilde zwijnen, goudjakhalzen, honderden gaurs en, met extreem veel geluk, withandgibbons spotten.

De toegangsregels van het Kui Buri National Park zijn zeer strikt, waardoor het een van de weinige plekken in Thailand is waar massatoerisme wegblijft. Hierdoor kan de natuur haar vrije gang gaan, zonder inmenging van buitenaf.

Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand


Op olifantensafari

Net als bij een safari in Afrika, zit je achterin een pick-up truck, gewapend met een verrekijker. Je staat compleet op scherp terwijl je door het dichte bos rijdt en rivieren en vlaktes doorkruist.

Je hoort gezoem, geritsel en het gezang van de vogels hoog in de boomtoppen. De natuur leeft; en je bent je bewuster dan ooit van ieder geluidje om je heen.

Mijn gids hield de omgeving als een havik in de gaten en instrueerde zo nu en dan de chauffeur om een andere kant op te rijden.

De gidsen kennen het parkgebied op hun duimpje, en kennen de patronen en dagelijkse gewoontes van de olifanten goed. Ze weten precies wanneer de olifanten het liefst naar de drinkplaatsen gaan, op de vlaktes verschijnen en wanneer ze zich verschuilen in de bossen.

De meeste gidsen zijn boeren afkomstig uit nabijgelegen dorpen of uit het naburige Myanmar. Met hun werk als gids verdienen ze extra bij; wat hard nodig is omdat de olifanten hun gewassen regelmatig platstampen!

Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Mijn safari begon rustig. Het eerste uur zag ik twee wezels die de weg overstaken en een grote, witte reiger bij het water.

Ik begon een beetje onrustig te worden; hoor ik straks bij die ongelukkige 10% die geen olifanten te zien krijgt?

Maar wat ik niet wist is dat de meeste olifanten pas na 15:30 uur gespot worden – en dat het mooiste nog moest komen.

Mijn gids wees ineens op een paar gebroken takken en platgestampt gras. Toen er daarna een grote berg verse olifantenpoep in het midden van de weg verscheen, wist ik dat we dichtbij waren.

En ja hoor, opeens verscheen een surf van een babyolifant uit de bosjes, gevolgd door zijn moeder. Zo gaaf!

Kui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Onze auto stopte op veilige afstand, en ik zag hoe drie olifanten de weg overstaken en weer verdwenen in het bos aan de overkant.

Een prachtige ervaring.

Daarna reed de truck heen en weer tussen vier viewpoints, die uitkijken op open plekken waar de olifanten graag grazen. Bij de viewpoints kun je uitstappen, rondlopen en rondkijken zo lang je wilt. Wel word je door de gids nauwlettend in de gaten gehouden, omdat hiken en zelfstandig rondlopen in het gebied strikt verboden is.

Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Het duurde niet lang voordat we nóg een olifantenfamilie uit het bos zagen komen. Ze aarzelden een beetje, waarschijnlijk omdat ze wisten dat er een groepje mensen vanaf een afstandje naar hen keek. Maar uiteindelijk strompelden ze de vlakte op om te eten van het groene, sappige gras.

In 3,5 uur tijd heb ik in totaal dertien wilde olifanten gespot. Gaurs, Aziatische runderen die ook in het gebied leven, heb ik in de verte luid horen brullen, maar helaas niet te zien gekregen.

Al met al vond ik het een super toffe ervaring om rond te rijden door het Kui Buri National Park. Het voelde alsof ik als spion op een missie was – en die missie is meer dan geslaagd! Het was echt een uitgelezen kans om wilde olifanten in hun natuurlijke omgeving te zien, een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Een olifantensafari boeken

Safari’s boek je het beste ter plekke bij de ingang van het Kui Buri National Park – wat veel goedkoper is dan vooraf boeken.

Er staan iedere dag meer dan genoeg gidsen en trucks klaar en er is altijd plek.

Een safari duurt vier uur en kost 850 baht per auto, waar maximaal 8 mensen in passen. Daarbij betaal je per persoon 200 baht toegang tot het nationale park. De inkomsten gaan voor een deel naar de gidsen, de lokale gemeenschap en naar het onderhoud van het park.

Je kunt de safari ook boeken bij een reisagent in de nabijgelegen badplaats Hua Hin, wat ook meteen inclusief transport is naar en van het nationale park. Hiervoor betaal je echter wel twee tot drie keer meer, voor exact dezelfde tour.

De tour is inclusief privé gids die je helpt met het spotten van dieren. De meeste gidsen spreken geen Engels, maar kunnen zich een klein beetje verstaanbaar maken met een paar Engelse zinnetjes. Hoewel mijn gids geen Engels sprak en ik graag meer had geleerd over het park en de olifanten, heb ik toch enorm genoten van de tour.

Dagelijks rijden er ongeveer tien trucks door het park, met gemiddeld vijftig toeristen. Hoewel dat misschien veel lijkt, voelt de hele ervaring bijzonder en kleinschalig.

Meenemen op safari

 • Camera;
 • Veel water (je rijdt immers 4 uur lang rond in de middaghitte);
 • Zonnebrandcrème;
 • Een hoed;
 • Toiletpapier;
 • Kleingeld voor souvenirs en een koude kokosnoot.

Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Zo kom je er

Kui Buri National Park ligt in de provincie Prachuap Khiri Khan, op iets meer dan een uur rijden van de badplaats Hua Hin.

Het park is elke dag geopend van 14:00 tot 18:00 uur. De laatste toegang is om 17:00 uur. Je kunt het beste meteen rond 14:00 uur aankomen, zodat je het meest uit de vier uur durende tour kunt halen.

Er rijdt geen openbaar vervoer naar het park, dus om er te komen kun je het beste een auto huren. Mocht je dat niet willen, is het alternatief een georganiseerde tour. Een taxi nemen kan ook, maar omdat het park zo onbekend is kan het lastig zijn om weer een taxi terug te vinden.

Stel je Google Maps navigatie in op “Kuiburi National Park Wildlife Watching” of je Maps.me navigatie op het “Huay Leuk Ranger Station”, wat het startpunt is van de olifantensafari’s. Zodra je in de buurt bent volg je de bordjes met “Wildlife Watching Area”, die je naar de juiste plek leiden.

Stel je navigatie niet in op “Kui Buri National Park”, want dan kom je uit bij het hoofdkantoor van het nationale park – op 14 kilometer afstand.

Safari’s eindigen rond zonsondergang om 18:00 uur, waardoor je moet terugrijden in het donker. Omdat wilde olifanten ’s avonds vaak de weg betreden, is scooter rijden in het gebied geen goed idee. Een ontmoeting in het donker, op een uitgestorven weg, is niet een ervaring waar je op zit te wachten!Kui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in ThailandKui Buri National Park - Olifant safari in Thailand

Hoteltips Hua Hin

Ibis Hua Hin

Ibis Hua Hin

Ibis Hotel is een prachtig hotel met zwembad. Het hotel ligt aan het luxe, afgelegen strand Khao Takiab. Ook zijn de markten van Cicada en Tamarind in de buurt, wat erg gezellig is in het weekend. Restaurantjes en barretjes liggen wel verder weg, dus eigen vervoer is aan te raden.

Prijs per overnachting: v.a. € 30 →
La-or Resort in Hua Hin

La-or Resort

De vrijstaande bungalows van La-or liggen net buiten het centrum en drukte van Hua Hin en worden omringd door een prachtig zwembad. Op loopafstand vind je veel gezellige bars en restaurants en met de tuktuk ben je zo midden in de stad. Ideaal voor als je iets rustigs en kleinschaligs zoekt.

Prijs per overnachting: v.a. € 33 →


Ga jij wilde olifanten spotten tijdens je volgende reis?

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. ronald campbell schreef:

  Hoi Mariska & Sander en al die andere Thailand liefhebbers hier op deze prachtige, duidelijke, enthousiaste, vakantiesfeer uitstralende site.

  Heel vroeger samen met mijn vrouw door Thailand gezworven, vorig jaar terug met onze twee zonen van 13 en 16. Het was zo geweldig dat we dit jaar weer gaan, maar nu vooral gericht op Nationale Parken en Kajakken/Kanovaren.

  Na wat doorspitten van jullie website en natuurlijk google gebruik heb ik het e.e.a. gevonden. Velen zijn prachtig, sommige zijn extreem duur, andere erg reclame -achtig en weet niet goed wat ik daarvan moet vinden.

  Vandaar de vraag aan jullie twee en alle Thailand fans hier om tips & tricks te geven. De volgende tochten heb ik reeds gevonden en enthousiaste verhalen van gehoord:

  kajakken door zeegrotten
  mangrovebos van Tha Lane Bay
  Phang Nga Bay Kayakking, o.a. Paddle Asia
  Kajakken bij Ang Thong National Marine Park
  Kayak in het district Taling Chan in het westen van Bangkok

  alvast bedankt, Ronald

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ronald,

   Mooie plannen!

   Ik zou je bevindingen en vragen stellen in onze Facebookgroep:
   https://www.facebook.com/groups/126341651132946

   Hier krijg je ongetwijfeld tips & tricks uit eigen ervaring.

   Zelf zijn we in Tha Lana Bay geweest en ook Phang Nga. Als je daar naartoe gaat, kies dan voor een privé tour. Want de groepstours zijn over het algemeen wat massaal. De omgeving is waanzinnig mooi.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. Lisa schreef:

  Wauw klinkt super om dit te zien! Is dit te doen op terug reis van Chiang Rai naar Bangkok? Ik verblijf een week in Chiang Rai voor vrijwilligerswerk bij Elephant Valley maar de rest van mijn reis ligt nog niet vast. Wel zou ik naar 1 of 2 eilanden willen doorreizen erna. Groetjes

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lisa,

   Dit park ligt een paar uurtjes ten zuiden van Bangkok bij de badplaats Hua Hin.

   Vanuit Hua Hin kun je wel weer verder reizen naar het zuiden voor de eilanden. Koh Tao is bijvoorbeeld goed bereikbaar vanuit Hua Hin.

   Groetjes,
   Sander

   • Lisa schreef:

    Super bedankt voor je reactie! Moest ik toch niet naar het park geraken en enkel door zou reizen naar het zuiden na de week in Chiang Rai, welke regio zou je me dan aanraden? 🙂 alvast bedankt! Groetjes

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Lisa,

     Dat ligt er ook net aan welke periode je in Thailand bent.

     Koh Tao en Koh Phangan zijn wel relaxte eilanden als je andere reizigers wilt ontmoeten.

     Groetjes, fijne reis,
     Sander

 3. Ryszard Chmielowski schreef:

  Leuk en goed geschreven artikel over het KuiBuri National Park. Ik kom er net vandaan en heb net zoals jullie reporter (Hoe heet ze eigenlijk?) enorm genoten. Eerder spotte ik olifanten in KhaoSok en in KhaoYai. Echter KuiBuri is voor veel olifanten zien, de beste. Wel de duurste omdat het park slecht bereikbaar is. Vanuit HuaHin had ik een privé taxi tevens natuurgids, die uitstekend engels sprak. In het park zelf stapten we over in een pick-up truck met chauffeur en park ranger (verplicht). Geen enkele andere auto of toerist gezien. Het resultaat was dat ik gigantisch veel olifanten families kon spotten. Meer dan 50(!) verschillende olifanten gezien en ook enkele olifantbaby’s. Soms konden we wel een half uur naar een olifanten kudde kijken terwijl deze aan het drinken waren. Allen super dichtbij en vooral heel spannend. Een fantastische ervaring.
  Altijd doen zo’n safari: groet van Ryszard

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ryszard,

   Anete reist momenteel namens ons door Thailand. Zie onze Over Ons pagina:
   https://tipsthailand.nl/over/

   Dank voor het delen van ook jouw ervaring. Wij willen het zeker ook nog eens gaan meemaken!!

   Groetjes,
   Sander

  • Martine schreef:

   Hoi Ryszard ! Geweldig om te lezen !
   Heb jij toevallig contactgegevens van deze natuurgids ?
   Vriendelijke groet Martine

  • Anna schreef:

   Heb jij een tip waar ik dit het beste kan regelen ? Op dit moment verblijven we in Hua Hin en ik heb nog nergens gezien dat ze deze tour aanbieden behalve online.
   Groetjes Anna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.