Pha Taem National Park | Rotsschilderingen en natuurschoon in de Isaan

Ergens hoog op een rots in de Isaan. We kijken uit over de Mekong rivier, over monniken die op het randje van de afgrond staan, over vissersbootjes in de verte, over het westelijke deel van Laos terwijl de zon langzaam onder gaat. We zitten hier helemaal alleen. Zwaluwen vliegen vrolijk om ons heen en draaien pirouetten van blijdschap. Welkom in de Isaan, welkom in het Pha Taem National Park!

Welkom in de Isaan!

Nooit eerder waren wij in de Isaan – het onontdekte noordoosten van Thailand. Het platteland dat bijna vier keer zo groot is als Nederland en waar je amper Westerse toeristen zult tegenkomen.

Onze ervaring? Eerlijk toegegeven; wij voelden ons de eerste dagen verdwaald in de Isaan. Grote, onaantrekkelijke steden met daar tussenin – drie keer raden – kilometers aan platteland in dorre bruintinten.

De afstanden zijn er enorm. En hoewel het openbaar vervoer prima geregeld is, kun je niet eventjes een paar bezienswaardigheden checken. We moesten ons aanpassen aan de manier van reizen.

En uiteindelijk lukte dat. Na een week kwamen terecht in de juiste plaats, op de juiste plek. Dit is wat we graag willen zien, en ook willen laten zien!

Khong Chiam aan de Mekong

Khong Chiam is wat ons betreft the place to be in de Isaan.

Een klein dorpje in het oostelijke puntje van de Isaan aan de grens met Laos. Met maar een paar guesthouses, één 7-Eleven, een avondmarkt en wat kleinschalige restaurantjes.

Het is ook de plek waar de grijzig gekleurde Moon rivier zich samenvoegt met de donkerbruine Mekong. Een spektakelstuk wat vooral zichtbaar is in het regenseizoen (juni t/m oktober).

Maar waarom je Khong Chiam écht bezoekt? Voor het Pha Taem National Park!

Pha Taem National Park

Het park ligt slechts 20 kilometer ten noorden van Khong Chiam en heeft ontzettend veel te bieden.

Van drieduizend jaar oude muurschilderingen van wel 180 (!) meter lang tot aan mysterieuze rotsformaties die je nooit eerder hebt gezien. Daarnaast heeft het park een aantal unieke watervallen die vooral de moeite zijn tijdens het regenseizoen.

Het is bijna te veel om op te noemen; toch nemen we je mee langs de highlights van het park!

Muurschilderingen in Pha Taem

Vanaf het visitor center, waar je goede informatie over het park kunt vinden, begint een wandeltocht van een kleine vijf kilometer langs de muurschilderingen in het park. Je loopt over een goed begaanbaar pad onder de hoge kliffen.

Er zijn vier verschillende muurschilderingen verdeeld over het pad die verrassend goed behouden zijn. Meer dan driehonderd afbeeldingen zijn er te vinden; vooral van dieren, mensen(handen) en het oogsten van graan. Het was echt indrukwekkend om te zien.

De schilderingen worden goed bewaard en met prikkeldraad afgeschermd. Ook tof om te zien waren de enorme honingraten die onder de kliffen hingen.

Sao Cha Liang

Even indrukwekkend waren de Sao Cha Liang rotsen meteen na de ingang van het park.

Rotsformaties, die geloof het of niet, niet gevormd zijn door mensenhanden, maar gewoon door de natuur. Aan de bovenkant van deze paddestoelen vind je fossielen van schelpen en andere zeedieren, wat betekent dat dit gebied ooit zeebodem is geweest. Bizar he?!

De onderkant van de rotsformaties is van zandsteen. En is de loop der jaren zo gevormd door de hitte, wind en regen.

De laatste twee foto’s zijn overigens van de Sao Cha Liang Yai rotsen (de grotere versie), die 50 kilometer ten noorden van het visitor center liggen.

Zonsondergang Pha Taem National Park

Maar de allerbeste herinneringen hebben wij toch wel aan de zonsondergang in het park. Op de grote rots, slechts tien minuutjes lopen vanaf het visitor center.

Waar de Thaise toeristen (ja, hier komen vooral Thaise toeristen die vanuit Bangkok een weekendje overkomen!) massaal komen opdagen voor de zonsopkomst, waren wij helemaal alleen tijdens de zonsondergang.

De monniken die aan het mediteren waren op de grote klif onder ons maakte het helemaal af.

Meer hoeven we er niet over te vertellen, kijk gewoon even mee. Het was magisch.

Zonsondergang bij de Mekong

Pha Taem ook bezoeken?!

Hoewel het Pha Taem National Park helemaal in het oostelijke puntje van Thailand ligt, is het goed bereikbaar vanuit Bangkok.

Vanaf Bangkok vlieg je namelijk binnen een uurtje naar Ubon Ratchathani. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn; soms heb je mazzel en boek je een vlucht al voor € 16 per persoon!

Het Pha Taem National Park ligt een kleine 100 kilometer ten oosten van Ubon Ratchathani en is bereikbaar per huurauto, taxi en/of bus.

Toch raden wij aan om het Pha Taem National Park te bezoeken vanuit Khong Chiam, wat gemakkelijk te bereiken is vanaf het busstation van Ubon Ratchathani. De busreis duurt twee uurtjes.

Bij het hotel in Khong Chiam kun je een scooter, taxi of tourtje regelen naar het Pha Taem National Park. De entree voor het park bedraagt 400 baht per persoon.

Goede schoenen en genoeg water zijn overigens geen overbodige luxe, want het kan bijzonder heet worden! Je bezoekt het park dan ook beste vroeg in de ochtend, of tegen de zonsondergang aan het einde van de middag.

Hoteltips Khong Chiam

Orchid Riverside Resort

Een top aanbeveling voor jouw trip naar Khong Chiam want bij het Orchid Riverside Resort verblijf je aan de Mekong rivier. Ze hebben slechts zes bungalows en de (Nederlands sprekende) eigenaar vertelt je alles over de omgeving.

Prijs per overnachting: v.a. € 62

Baan Kieng Tawan

Voor reizigers met een budget is Baan Kieng Tawan een geweldig alternatief. Gloednieuw, brandschoon en het ontbijt is inbegrepen. Het guesthouse zit midden in het centrumpje van Khong Chiam met kleine restaurantjes op loopafstand.

Prijs per overnachting: v.a. € 18

En… ga jij het Pha Taem National Park bezoeken?!

Ook leuk om te lezen...

8 reacties

 1. M.S. Lauw schreef:

  Top, we gaan er naar toe binnenkort .

 2. Henk Flier schreef:

  Ik ben er geweest, prachtig daar.
  ik hoop er nog een keer te komen.

 3. Lobke schreef:

  wauw! wat een aanwinst weer….ik wil er naar toe!!

 4. Diana | Stripe Away schreef:

  Jullie maken het weer moeilijk voor mijn volgende reis naar Thailand. Wat is dit mooi! Dat uitzicht over de rots met mediterende monniken en een prachtige gloed van de zonsondergang WAUW.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Diana,

   Ja echt een unieke plek in Thailand! Absoluut de moeite waard om heen te gaan, ook omdat het nog zo puur en authentiek is. Je zult er geen spijt van krijgen!

   Groetjes,
   Sander

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *