Roze dolfijnen spotten in Khanom: fabeltje of werkelijkheid?

Nang Kam Beach Boottrip
Ligging Khanom
Nee, het is geen fabeltje: er leven écht zeldzame, roze albino dolfijnen in Thailand. En wij hebben het voorrecht gehad ze ipn het wild te mogen zien. Een bijzondere ervaring, aangezien dit de eerste keer was dat ik (Mariska) dolfijnen heb gezien (afgezien van dat ene schoolreisje naar Dolfinarium). Het was een ontmoeting die ik niet snel zal vergeten…

“He Maris”, zei Sander wild wroetend door de Lonely Planet
“Hmmmm..?”
“Heb je zin om roze dolfijnen te zien?”
“Wat? Waar heb je het over?” reageerde ik afwezig.
“Wacht, ik lees het even voor…”

“Khanom is a pretty Gulf of Thailand bay with long beaches and regular visits from pink albino dolphins. It is a dreamy natural setting without much development.”

“OMG meen je dat?! Natúúrlijk wil ik dat zien!”

En zo geschiedde.

Pootje baden op Khanom Beach

Khanom is een heerlijk klein, slaperig stadje op het vasteland in Zuidoost-Thailand, gelegen tegenover het drukke Koh Samui. De stad staat bekend om zijn lange, witte zandstranden, bergachtige omgeving én zijn roze dolfijnen; die op alle straatbordjes te zien zijn. Toeristen zijn er in geen velden of wegen te bekennen. De locals zijn vriendelijk, gastvrij en ontzettend behulpzaam – ondanks dat ze geen woord Engels spreken.

Op goed geluk tuften we op ons scootertje naar het strand, in de hoop dolfijnen te spotten. We troffen er een kilometerslange zandstrook aan dat vrij was van bungalows, restaurants of toeristen. Het strand werd omringd door groene bergen en enorme kalksteenkliffen. Beauty. Her en der zwommen locals in de zee en werd er een felgekleurde vlieger opgelaten. Maar helaas – geen dolfijn te bespeuren.

Khanom Beach

We vroegen een vriendelijke local om hulp en het bleek dat we op de verkeerde plek waren. De dolfijnen zijn 20 zo’n kilometer verderop te vinden, vlak naast de Donsak pier bij Nang Kam Beach.

Op zoek naar roze dolfijnen

Dus pakten we de volgende ochtend weer de scooter en reden we naar Nang Kam Beach – weer zo’n mooi, ongerept strand. Vlak voor de kust lag een piepklein eilandje in de vorm van een dolfijn; een goed voorteken!

Nang Kam Beach, Khanom Boot

Eerst reden we naar de oude pier, waar volgens de Lonely Planet de dolfijnen regelmatig worden gespot. We zagen vrolijk gekleurde vissersbootjes en vissersmannen die netten vol vis binnenhaalden, maar zagen helaas wederom geen dolfijnen.

Oude pier Nang Kam BeachWe besloten een boot te huren die ons naar de favoriete plekjes van de dolfijnen kon brengen. Dat bleek lastiger dan gedacht. Met behulp van Google Translate en bijbehorende handgebaren, zaten we drie kwartier later voor 900 baht op een ratelende longtailboot. Yes, het avontuur kon beginnen!

We passeerden een enorme Seatran ferry en vaarden een kleine baai in, waar even verderop een nog grotere Raja ferry stond te pruttelen. Klopt dit wel, zijn we wel op de juiste plek?

“JA, IK ZIE ER EEN!”

Even verderop piepte een grijze vin boven het water uit. En even later nóg een. Ademloos wachtten we af en hoorden we een zachte ademhaling. Ik zat op het puntje van mijn stoel en wist niet meer hoe ik het had. Ingespannen tuurde ik het water af.

Dolfijnen Ao Khanom Twee

Opeens verscheen er een groepje van drie dolfijnen, waaronder een baby, vlak voor de boot. Om de paar minuten kwamen ze zij aan zij boven water om adem te halen. Ze waren niet helemaal roze, zoals ik had verwacht: hun rug was grijs, maar hun buik was zalmroze. De dolfijnen worden helemaal roze wanneer ze ouder zijn.

Opeens ritste een dolfijn op zijn rug met een enorme snelheid door het water, waardoor je zijn roze buik kon zien. Een vis zwom voor zijn leven en sprong wild uit het water. De dolfijn sprong erachteraan en belandde met een grote plons weer in het water. Wow!

Dolfijn Ao Khanom

Vanaf een afstandje aanschouwden het tafereel en zagen we hoe de dolfijnen samen jaagden. Op een gegeven moment kwam de babydolfijn dichterbij de boot en liet hij zijn snuitje zien. Ik was op slag verliefd.

We waren de enige in de baai – afgezien van een aantal stinkende ferry’s die aan- en afmeerden. Ik verbaasde me erover dat deze zeldzame dieren zo leven, ingeklemd tussen twee pieren vol smerige uitlaatgassen. Dat kan gewoon niet goed zijn.

De kanttekening

Ondanks dat er slechts 2.000 roze albino dolfijnen in het wild leven (op deze plek zo’n 60), worden ze hier in Thailand niet of nauwelijks beschermd. En dat vinden wij een trieste zaak.

Het aantal roze dolfijnen neemt namelijk drastisch af, onder andere vanwege vervuiling en illegaal vissen; maar ook door onoplettende longtailboten die te dichtbij komen.

Door het aantrekkende toerisme zal het alleen maar erger worden, en vrezen we dat de dolfijnen in de toekomst een andere plek zullen opzoeken om te leven…

Natuurlijk is het een geweldige ervaring om zo’n zeldzaam dier in het wild te zien, maar tegen welke prijs? Wij hebben er -heel egoïstisch- voor gekozen om ze wél vanaf een afstandje te bekijken. We hebben de dolfijnen niet gevoerd en kwamen niet dichtbij.

Maar zodra de leefplek van deze dolfijnen bekend wordt bij het grote publiek, zal er niet één, maar misschien wel tientallen boten tegelijk in deze baai ronddobberen. Daarom hopen we dat ze snel beschermd worden, zodat deze mooie dolfijnen in hier in vrijheid kunnen blijven leven en we allemaal van ze kunnen genieten.

Nang Kam Beach en Dolfijn

Heb jij al eens dolfijnen in het wild gezien?

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Judith schreef:

  Hoii!
  Wij gaan in november/december een rondreis maken met ons dochtertje van 2 nu willen we graag vanaf koh Lanta naar Khanom reizen om daarna door te gaan naar koh phanang maar met welk vervoer kunnen we het beste gaan om in Khanom te komen? 🙂

 2. Sabine schreef:

  Hallo,
  we gaan in juli 3 dagen met onze kinderen naar Khanom om de dolfijnen te zien. Kunnen jullie ons aangeven welk gedeelde het mooiste is?
  De accommodatie waar we verblijven is Khanom Beach residence. Bedankt.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sabine,

   Maak een boottocht die kunt regelen vanaf het strand. Dat is de beste optie om dolfijnen te spotten!

   Groetjes,
   Sander

 3. Anne-Marie schreef:

  Wij vliegen volgende week van Bangkok naar Surat Thani om vervolgens naar Khanom te reizen. Uiteraard kunnen we met een taxi naar Khanom reizen maar weten jullie of er ook een bus(je) naar Khanom gaat ?

 4. Lindy schreef:

  Hoi!
  Wij willen vanag khao sok richting de oostkust gaan maar wel met een kleine tussenstop.
  Onze eerst gedachte was een nachtje slapen op Surat Thani. Maar toen zagen we dit artikel voorbij komen.
  Is het een handige zet om naar de Donsak Pier te gaan en om daar te overnachten + dolfijnen te spotten? We zouden dan na de overnachting in de ochtend dolfijnen kunnen spotten en daarna met de ferry naar Koh Phangan gaan. Maar ik vraag me af of het niet teveel ‘gedoe’ is om in zo’n korte tijd nog te regelen dat je mee genomen kan worden op zo’n bootje om de dolfijnen ten spotten..
  Het lijkt me wel een unieke ervaring als je ze kan zien!

  Groetjes,
  Lindy

 5. Gwen Eckhaus schreef:

  Hi Mariska en Sander,

  Ook wij zijn enthousiast geworden door alles wat we hier lezen over Khanon . We zitten nu nog op Koh Pangang (bottle baai) maar willen onze reis graag afsluiten met inderdaad een wat authentieker stukje thailand en roze dolfijnen!. Van hier naar Khanon is geen probleem maar hoe kom ik van Kkanon naar Suratani – we vliegen vanaf Bangkok naar huis dus enige aansluiting moeten we wel pakken. Zou heel fijn zijn als jullie en advies kunnen geven. Dank en toppe reisgids trouwens- veel aan gehad!!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Gwen,

   Excuus voor de late reactie, we hadden een weekje vakantie 🙂

   Wellicht heb je het al uitgezocht, maar vervoer van/naar Surat Thani moet heel makkelijk zijn. Gewoon even bij je hotel vragen, want waarschijnlijk vertrekken er ieder uur wel busjes naar Surat Thani.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 6. jacqueline van zundert schreef:

  hoi sander en mariska
  als jullie geen tijd hebben om mijn vraag proberen te beantwoorden , dan begrijp ik dat volkomen , maar proberen kan ik altijd toch ?
  wij gaan in februari met 4 personen van bangkok naar khanom om daar een dag of 5 te besteden om oa te scooteren , maar vooral om de roze dolfijnen te spotten
  van khanom uit willen we naar ao nang krabi , maar kan eigenlijk niet veel op internet vinden om hoe van khanom naar krabi te komen
  weten jullie of er bussen heengaan , of dat er prive vervoer in de guesthouses / hotels te regelen is ? of hebben jullie tips van hoe te reizen van Khanom naar oa nang ?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jacqueline,

   Gaaf dat jullie naar het nog redelijk onontdekte Khanom gaan. Hele mooie omgeving waar nog niet veel toeristen te vinden zijn. Mede daarom kun je ook niet echt info vinden over bussen en tourtjes etc. Die zijn er wel, maar gewoon ter plekke te regelen.

   Al het vervoer van/naar Khanom gaat via Surat Thani. Dus eerst met de bus/taxi naar Surat Thani voordat je de bus pakt naar Krabi (Ao Nang). In ieder guesthouse kunnen ze je verder helpen!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 7. Janet Boomsm schreef:

  We zijn deze week neergestreken in Khanom en op advies van een vriendin van ons verbleven wij in een klein paradijs aan het strand, Le Petit Saint Tropez. Kleinschalig, maar 3 bungalows. Het resort wordt gerund door een super vriendelijk Frans echtpaar. In dit kleine resort hebben ze zowel een Franse als een Thaise keuken kunnen en beide van een top niveau. Prijs kwaliteit verhouding is ook helemaal ok. Denk aan € 8 voor een overheerlijke geitenkaas salade met alles erop en eraan. Na ruim 1,5 week Thaise eten is dit werkelijk een verademing. Ze kunnen en willen alles voor je regelen, van een top massage, dagtochten met professionele Engelssprekende gidsen en scooters die voor je klaarstaan. Het ligt direct aan het ongerepte lange zandstrand van Khanom. Dit strand van 10 km lang heb je nagenoeg voor jezelf. Als je van rust houdt is dit een enorme aanrader. De omgeving leent zich voor tochten met een scooter door mooie bergachtige bossen met grotten en watervallen. En ja, als je geluk hebt kun je nog een dolfijn spotten.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Janet,

   Dank voor je goede tip en het delen van je eigen ervaring. Jouw hoteltip (bit.ly/saint-tropez-khanom) hebben we genoteerd, en klinkt helemaal super. Gaan we onthouden!

   Groetjes,
   Sander

 8. Claudine schreef:

  Hoi Mariska en Sander,
  Volgende week gaat ons avontuur dan ook eindelijk beginnen 😀 Mijn vriend en ik gaan 3 weken backpacken door Thailand en we willen tegen het einde van onze reis graag naar Khanom (of daar in de buurt, om de dolfijnen te spotten hopelijk), Koh Pangan en Koh Tao. Ik vroeg mij alleen af of deze drie eilanden te doen zijn om te bezoeken in een kleine week tijd.. Wat zouden jullie aanraden?
  Daarnaast ben ik benieuwd wat jullie van Khanom zelf vonden. Ik heb gelezen dat het erg mooi en lekker rustig is. Ik wil in ieder geval graag de dolfijnen spotten maar ik twijfel of we in Khanom zullen verblijven of toch meer in de buurt van Nang kam beach.

  Alvast bedankt!
  Groetjes Claudine

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Claudine,

   Excuus voor de late reactie.

   Khanom is inderdaad kleinschalig en niet-toeristisch. Er is dan ook niet zoveel te doen. Maar als je dat juist leuk vindt, dan zou ik er zeker heen gaan.

   Na Khanom zou ik Koh Phangan en Koh Tao met elkaar combineren voordat je terug gaat naar Bangkok.

   Maar dat is helemaal up to you!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 9. lillian plantaz schreef:

  Hallo, wij gaan deze zomer naar Thailand. Heeft iemand een tip hoe wij het beste kunnen reizen van Koh Tao naar Khanom? Welke boot moet je nemen?
  Thanks alvast en succes met jullie site!

 10. Karin schreef:

  We zaten gisteren aan ons ontbijt op het terras in khanom en werden getrakteerd op een show van wilde roze dolfijnen. Vandaag volgen ze weer het spoor van de vissersboten en kunnen wij weer dit prachtige spel aanschouwen.

 11. Manouk schreef:

  Ja! Ik heb de roze dolfijn bij toeval vandaag gezien!
  We liepen op de pier bij donsak naar de boot en ik dacht een grijze vin te zien in het water. Ik keek een goed en zag inderdaad een dolfijn. En ineens dacht ik Huh… Wat is dat roze in het water? Ja hoor een roze vin! Heb even kunnen kijken hoe deze beestjes aan het dobberen waren! Maar jeejte wat bijzonder. Heb het geprobeerd te filmen, maar kan thuis pas goed zien of dit gelukt is. Maar bedankt dat ik dit artikel heb kunnen lezen! Anders had ik mijn eigen ogen niet geloofd. Groetjes!

 12. Jikke schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Na het lezen van jullie stukje over khanom een de roze dolfijnen zijn wij van plan om volgende week naar khanom te gaan. Hebben jullie toevallig ook hotel tips voor deze regio? Op Google maps zag ik dat khanom beach en nang kam beach nogal een eindje uit elkaar liggen namelijk.. wat is en handige plek om te verblijven?
  Groetjes!

  Ps: super leuke en handige website trouwens! hebben we al veel aan gehad 🙂

 13. Monique schreef:

  Al heel lang overigens http://teakdoor.com/divers-tales/17597-nakhon-si-thammarat-protected-areas-set.html. Overigens ontzettend leuk dat je zo genoten hebt van Khanom, toen ik hier 10 jaar geleden voor het eerst kwam was het inderdaad een slaperig stadje inmiddels is er al heel veel veranderd en zijn er diverse resortjes, restaurantjes en een paar bars, gelukkig geen hoge gebouwen en massa toerisme. Veel resorts liggen een beetje verscholen zodat het lijkt of er geen zijn maar het tegendeel is waar, het leuke is dat mensen dat niet zo ervaren zo blijft het unieke van Khanom behouden. Leuk verhaal!

  • Oef, ik ging er gewoon blindelings vanuit dat het niet zo was, aangezien je er zomaar kunt komen zonder bijv. extra geld voor een reservaat te betalen. Plus vanwege de vele vieze boten die rakelings langs ze varen. Er is wat mij betreft nog veel ruimte voor verbetering!

 14. Danielle Moerkens schreef:

  Wij zijn er in 2012 ook geweest, echt geweldig om deze dieren in het wild te zien.
  Inderdaad weinig tot geen toeristen, wij zaten niet zo dicht bij de pier en hebben eigenlijk geen ferrie’s gezien en de omgeving was er echt super mooi en schoon, dus het kan ook anders 🙂
  Het is nu natuurlijk al wel weer bijna 3 jaar geleden dus misschien dat ze “verhuist” zijn, de dolfijnen waren trouwens echt roze.
  Ti’s inderdaad wel raar dat deze dieren geen bescherming krijgen, zeker als je weet dat er nog maar een paar van zijn en dat dit aantal ook nog afneemt.

  • Geweldig Daniëlle! Ik denk dat ze een aantal plekjes hebben waar ze graag rondhangen, en toevallig was het bij ons dus nabij de ferry’s. Vond het jammer dat we geen volledig roze dolfijnen hebben gezien, maar het was alsnog een geweldige ervaring!!!

 15. nancy alexander schreef:

  Mooi geschreven. En helaas maar al te waar. Ik heb roze dolfijnen in de haven van Hong Kong gespot. Gelukkig ook met een verantwoordelijke organisatie maar ook daar worden ze helaas niet beschermd.

  Hetzelfde verhaal op Bali. Toen ik er de eerste keer was, een half jaar na de aanslagen, was ik met mijn moeder op de enigste boot tussen de dolfijnen in Lovina. 2 jaar terug was ik weer op Bali alleen waren er nu zoveel boten dat je dolfijnen niet meer kon zien…dus laat maar.

  Op madeira werden we omringd door tientallen dolfijnen, heel erg gaaf maar niet zo mooi als op de Azoren (ik ben nu 2 x op Sao Miguel en Terceira geweest). Daar heb ik zoveel dolfijnen gezien. Ze waren gewoon ruzie aan het maken wie er voor de boeg mocht zwemmen..zo gaaf. Volwassenen, baby’s…alles door elkaar…met daarbij ook de kanttekening dat we zeker wisten dat er ook weer nieuwe dolfijntjes komen aangezien de dieren gaan privacy moment kozen als je begrijp wat ik bedoel.

  En in tegenstelling tot wat me is opgevallen in Aziatische landen worden de dieren hier wel beschermd. Er zijn strakke richtlijnen in het leven geroepen hoe dolfijnen en walvissen benaderd mogen worden en hoe niet.
  Want ook walvissen komen hier in grote getale voor. Vorig jaar op 1 trip zelfs 5 verschillende walvissoorten (waaronder een blauwe vinvis; het grootste dier op aarde) & 3 soorten dolfijnen gezien.

  Van alle plekken op aarde waar ik dolfijnen en walvissen heb gespot (canada, brazilie, canada, ijsland, bali, hong kong, madeira, azoren) staat terceira, azoren met stip op 1. Daarnaast zijn er maar 2 whalewatch bedrijven waarvan er eentje (Ocean Emotion) volgens de regels speelt (een goede spotter in dienst en respect voor mens en dier) dus je zult nooit tientallen bootjes om je heen zien. Geweldig.

  • Dank voor je uitgebreide reactie Nancy, ik kan me er helemaal in vinden. Wat gaaf trouwens dat je walvissen in Thailand hebt gezien – waar was dat precies? Dan schrijf ik dat bij op onze bucketlist ;).

   Het is triest om te zien dat dieren niet goed worden beschermd waardoor het toerisme uit de hand loopt. Toch besef ik me altijd dat Sander en ik ook gewone toeristen zijn en dus daarom aan dit soort dingen meehelpen (lees: erger maken). We vermijden daarom zoveel mogelijk de attracties met dieren en als we dat wel doen – op een verantwoorde manier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.