Nachttrein in Thailand: Alles wat je moet weten

De nachttrein is het ideale vervoersmiddel om lange afstanden af te leggen in Thailand. Het is goedkoop, comfortabel en efficiënt; want je legt honderden kilometers af terwijl je slaapt. In dit artikel vertellen we je alles over reizen met de nachttrein door Thailand.

Als je veel van Thailand wilt zien, moet je wel reizen. Soms zijn de afstanden tussen bestemmingen zo groot, dat je niet zomaar een bus of trein kunt pakken.

Tenminste, dat kan wél wanneer je met de nachttrein reist. En dat heeft veel voordelen:

 • Treintickets zijn goedkoop en je bespaart er een hotelovernachting mee.
 • Je reist ’s nachts waardoor je overdag leuke dingen kunt doen.
 • Het is comfortabel omdat je languit kunt liggen.
 • Je ziet wat van het Thaise landschap.
 • Het is beter voor het milieu dan vliegen.

Bovendien is het een hele belevenis om eens in de trein te slapen!

Thais landschap

Populaire routes en tarieven

1. Bangkok – Chiang Mai

De populairste treinroute is die van Bangkok naar Chiang Mai in Noord-Thailand, en andersom. Treinen vertrekken vanaf het station Hua Lamphong en de reis duurt ongeveer veertien uur. Je kunt ook in- en uitstappen bij de luchthaven Don Mueang. Onderweg doet de trein Ayutthaya, Lopburi, Phitsanulok (voor Sukhothai) en Lamphun aan, waar je tevens kunt in- en uitstappen. Iedere avond rijden er drie treinen:

Bangkok – Chiang Mai

 • Vertrek: 13:45 uur – Aankomst: 04:05 uur
 • Vertrek: 18:10 uur – Aankomst: 07:15 uur (nieuwe trein)
 • Vertrek: 22:00 uur – Aankomst: 12:10 uur

Chiang Mai – Bangkok

 • Vertrek: 15:30 uur – Aankomst: 05:25 uur
 • Vertrek: 17:00 uur – Aankomst: 06:15 uur
 • Vertrek: 18:00 uur – Aankomst: 06:50 uur (nieuwe trein)

Tickets voor de tweede klasse kosten 1.041 baht, voor de eerste klasse 1.653 baht. Kinderen tot twaalf jaar reizen met korting, kinderen tot drie jaar reizen gratis.

Klik hier voor tickets en actuele vertrektijden

2. Bangkok – Surat Thani

Surat Thani is een belangrijke doorreisstad in Zuid-Thailand, omdat je vanaf daar snel en makkelijk verder kunt reizen naar populaire bestemmingen als Khao Sok National Park en de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. De reisduur is ongeveer twaalf uur. Vanaf Hua Lamphong vertrekken veel verschillende treinen, dit zijn die met de meest gunstige tijden:

Bangkok – Surat Thani

 • Vertrek: 17:35 uur – Aankomst: 05:50 uur
 • Vertrek: 18:30 uur – Aankomst: 06:25 uur
 • Vertrek: 19:30 uur – Aankomst: 07:10 uur

Surat Thani – Bangkok

 • Vertrek: 18:37 uur – Aankomst: 06:30 uur
 • Vertrek: 21:05 uur – Aankomst: 08:35 uur
 • Vertrek: 23:57 uur – Aankomst: 10:30 uur (nieuwe trein)

Tickets voor de tweede klasse kosten 1.008 baht, voor de eerste klasse 1.579 baht. Kinderen tot twaalf jaar reizen met korting, kinderen tot drie jaar reizen gratis.

Klik hier voor tickets en actuele vertrektijden

3. Bangkok – Nong Khai

Als je na je bezoek aan Thailand verder wilt reizen naar buurland Laos, is de treinverbinding Bangkok – Nong Khai perfect omdat het treinstation vlak bij de grensplaats Vientiane in Laos ligt. Ook verken je er makkelijk onbekende Thaise bestemmingen als Loei en Udon Thani.

Bangkok – Nong Khai

 • Vertrek: 20:00 uur – Aankomst: 06:45 uur (nieuwe trein)
 • Vertrek: 20:45 uur – Aankomst: 07:55 uur

Nong Khai – Bangkok

 • Vertrek: 19:10 uur – Aankomst: 06:00 uur (nieuwe trein)

Tickets voor de tweede klasse kosten 998 baht, voor de eerste klasse 1.557 baht. Kinderen tot twaalf jaar reizen met korting, kinderen tot drie jaar reizen gratis.

Klik hier voor tickets en actuele vertrektijden

4. Bangkok – Ubon Ratchathani

Voor wie het onontdekte Oost-Thailand en de Isaan wilt verkennen, is dit de ideale treinverbinding. Vanaf Ubon Ratchathani reis je onder andere verder naar Pha Taem National Park. De reisduur is ongeveer elf uur.

Bangkok – Ubon Ratchathani

 • Vertrek: 18:55 uur – Aankomst: 06:15 uur
 • Vertrek: 20:30 uur – Aankomst: 06:35 uur (nieuwe trein)
 • Vertrek: 21:30 uur – Aankomst: 07:50 uur

Ubon Ratchathani – Bangkok

 • Vertrek: 19:00 uur – Aankomst: 05:15 uur (nieuwe trein)
 • Vertrek: 19:30 uur – Aankomst: 06:40 uur
 • Vertrek: 20:30 uur – Aankomst: 07:20 uur
 • Tickets voor de tweede klasse kosten 981 baht, voor de eerste klasse 1.520 baht. Kinderen tot twaalf jaar reizen met korting, kinderen tot drie jaar reizen gratis.

  Klik hier voor tickets en actuele vertrektijden

  Het perron bij Hua Lamphong Treinstation in Bangkok

  Tickets kopen

  Er zijn meerdere manieren om aan felbegeerde nachttreintickets te komen. De volgende drie kunnen we je aanbevelen:

  1. Online via 12Go.Asia

  De beste site om je treintickets vooraf te bestellen is 12Go.Asia.

  Bij 12Go.Asia kun je je treintickets namelijk al een jaar van tevoren bestellen; wat niet mogelijk is wanneer je rechtstreeks boekt bij de nationale spoorwegmaatschappij van Thailand: State Railway of Thailand. Dit is vooral handig wanneer je wilt reizen tijdens het hoogseizoen (november tot maart, juli en augustus) of rondom feestdagen en zeker wilt zijn van een plek.

  Tijdens het boeken zie je bij 12Go.Asia hoeveel stoelen en bedden beschikbaar zijn voor iedere trein. Je kunt een keuze maken tussen eerste, tweede, en derde klasse treintickets, boven- en onderbedden, en je kunt een vertrektijd uitkiezen.

  Wanneer je het boekings- en betalingsproces doorloopt, wordt er heel duidelijk uitgelegd (en laten zien aan de hand van foto’s) wat je kunt verwachten van jouw reis.


  Kosten en betaling
  Per ticket rekent 12Go.Asia 220 baht boekingskosten bovenop de ticketprijs. Betalen kan met PayPal of creditcard tegen een kleine toeslag.

  Tickets ophalen / laten bezorgen
  Het is niet mogelijk om je tickets zelf uit te printen. De tickets kun je tot zestig minuten voor vertrek ophalen bij diverse locaties in Thailand. Bij het ophalen moet je de PDF voucher op je telefoon laten zien.

  • Bangkok:
   Tegenover treinstation Hua Lamphong, op de eerste verdieping van het DOB gebouw. Ophalen kan tussen 10:00 – 20:00 uur en is gratis.
  • Chiang Mai:
   Tegenover het treinstation bij de receptie van hotel Bossotel; ophalen kan 24 uur per dag en kost 70 baht extra. Ophalen bij de bagageopslag in het station kan ook en kost 150 baht extra.
  • Ayutthaya:
   Op het treinstation bij het Pakket Kantoor (Parcels Office).
  • Surat Thani:
   Op het treinstation bij het Pakket Kantoor (Parcels Office). Ophalen kan 24 uur per dag en is gratis.
  • Don Mueang luchthaven in Bangkok:
   Bij het loket waar de treinen richting het noorden vertrekken. Ophalen kan tussen 09:00 – 20:30 uur en is gratis.
  • Nong Khai:
   Bij de bagageopslag, toeslag 150 baht.

  Als het niet mogelijk is om op de bovenstaande locaties je treintickets op te halen, kun je ze ook laten bezorgen. Voor bezorging binnen Thailand betaal je 100 baht extra, en voor bezorging wereldwijd (bijvoorbeeld naar Nederland of buurlanden van Thailand) 1.500 baht extra. Houd wel rekening met de verzendtijd!

  2. Op het treinstation

  Bij alle grote stations in Thailand kun je tickets voor de slaaptrein kopen. Dit kan vanaf negentig dagen voor vertrek en tot op de dag van vertrek zelf; mits er nog plaatsen vrij zijn. Vaak mag je op een beeldscherm zelf een zitplek aanwijzen.

  Dit hoef je overigens niet te doen op het station van vertrek. Je kunt bijvoorbeeld in Chiang Mai treintickets kopen van Bangkok naar Surat Thani.

  Bij de balie moet je verplicht je paspoort laten zien. Nou ja, meestal dan; bij het ene station zijn ze daar strenger in dan het andere. Gewoon meenemen dus voor de zekerheid.

  3. Online via Thai Railway Ticket

  Hoewel het misschien logisch lijkt om online rechtstreeks bij de spoorwegmaatschappij te boeken, is dat het niet. State Railway of Thailand geeft namelijk slechts een klein deel vrij van alle stoelen en bedden voor online boekingen, zo’n vijftien procent.

  Het kan dus zijn dat de website aangeeft dat een trein volgeboekt is, terwijl dat niet het geval is. Bovendien kun je pas vanaf negentig dagen voor vertrek je tickets boeken. Wel is het een voordeel dat je deze tickets zelf (verplicht) kunt uitprinten. Mocht je problemen hebben, raden we je aan om te kijken of boeken via 12Go.Asia mogelijk is.

  Nachttrein Thailand

  Hua Lamphong Treinstation in Bangkok

  Hua Lamphong Treinstation in Bangkok

  Faciliteiten aan boord

  Er rijden twee verschillende soorten nachttreinen in Thailand, waarvan de ‘nieuwe trein’ die in 2018 geïntroduceerd is het meest comfortabel is. Deze hebben we apart aangeduid in de bovenstaande tijdschema’s en bij 12Go.Asia kun je ze herkennen aan de foto’s.

  Aan boord zijn er verschillende treinklassen:

  • Eerste klasse: Tweepersoons compartiment met tussendeur naar het aangrenzende compartiment. Er is een wastafel en stopcontact.
  • Tweede klasse: Wagon met bedden en airco. Er zijn geen privé stopcontacten aanwezig.
  • Derde klasse: Wagon met enkel zitplekken. Vermijden dus!

  Alle wagons zijn uitgerust met redelijk schone toiletten (hurk- en westerse toiletten met wc-papier) en wastafels voorzien van stopcontacten. Ieder bed heeft een kussen en matras met schoon laken, deken en kussenhoes.

  De trein heeft ook een restauratierijtuig dat geopend is tot 22:00 uur. Daar kun je verschillende maaltijdsets bestellen voor 160 tot 400 baht, bestaande uit curries, soep, gewokte groentes met vlees, vegetarische schotels of zeevruchten. Ontbijten kun je er ook, wat ongeveer 100 baht kost.

  Andere passagiers zijn vaak toeristen en Thaise zakenreizigers. Een doorsnee Thai tref je niet snel aan in de nachttrein omdat de tickets een stuk duurder zijn dan voor de gewone trein.

  Alcohol drinken is nergens toegestaan aan boord.

  Het onderste bed is het meest comfortabel. Deze bedden zijn ruimer, donkerder en hebben een eigen raam. Het bovenste bed is een stuk smaller en heeft geen raam. Er hangen gordels om te voorkomen dat je ’s nachts uit bed valt.

  Tweede klas wagon van de oude nachttrein

  Tweede klas wagon van de oude nachttrein.

  Nachttrein Thailand

  Tweede klas wagon van de nieuwe nachttrein.

  Restauratiewagon van de nieuwe nachttrein.

  Dit kun je verwachten

  Op het perron verwijst de steward je naar het juiste treinstel, waar je je stoel opzoekt. Je bergt je bagage op en neemt plaats.

  De trein begint te rijden en al snel verschijnt er een groepje conducteurs die je kaartje komen knippen.

  Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar de restauratierijtuig – of om je afhaalmaaltijd tevoorschijn te halen, die je voor vertrek voor een tiental baht op het station kunt kopen. Je kunt ook eten en drinken bestellen bij de steward die langskomt.

  Rond 20:00 uur komt de steward langs om de stoelen uit te klappen tot een stapelbed en om de bedden op te maken.

  Alle bedden hebben een eigen leeslampje, kledinghaak en een netje waar je kleine spulletjes in kunt opbergen. Bij het onderste bed kun je de hoofdsteun uitklappen en gebruiken als plank voor je handbagage en waardevolle spullen. Als dit er niet is, is er genoeg ruimte bij je voeteneind om je handbagage neer te zetten.

  Daarna wordt het al vrij snel stil en gaan alle gordijntjes dicht – zo rond een uur of 21:00.

  Jammer genoeg blijft de verlichting de hele nacht branden, waar je vooral last van hebt in een bovenbed. Ook staat de airconditioning altijd flink koud afgesteld, waardoor het erg fris is. Dikke kleding, een paar sokken en een oogmasker zijn dus geen overbodige luxe.

  ’s Ochtends word je gewekt door de steward (of door andere passagiers die voorbij strompelen). Meestal heb je nog een klein uurtje de tijd om jezelf op te frissen en te ontbijten voordat je aankomt op je eindbestemming.

  Tweede klas wagon van de nieuwe nachttreinNachttrein Thailand

  Veelgestelde vragen over nachttreinen in Thailand

  Wanneer kan ik het beste mijn ticket boeken?

  Zo lang mogelijk van tevoren. Hoewel er geen garanties zijn, bevelen we je aan om je ticket:

  • uiterlijk zeven dagen voor vertrek te boeken tijdens het hoogseizoen (november tot maart, juli en augustus).
  • uiterlijk twee dagen voor vertrek te boeken buiten het hoogseizoen.

  Als je weinig tijd hebt, met een grote groep reist, of als je per sé op een specifieke datum moet reizen, kun je het beste je tickets online boeken.

  Welke klasse raden jullie aan?

  De nachttreinen in Thailand hebben eerste-, tweede-, en derde klasse coupés.

  • De derde klasse raden wij niet aan voor de nachttrein omdat dit alleen zitplaatsen zijn, dus geen ligbedden. Dit betekent dat je vrijwel niet zult slapen. Geen aanrader wat ons betreft.
  • De tweede klasse is geschikt voor backpackers, koppels en gezinnen met avontuurlijke kinderen. Het is verrassend comfortabel en je hebt een eigen (schoon!) bedje en deelt de coupé met ongeveer twintig andere reizigers; wat erg gezellig kan zijn.
  • De eerste klasse is ideaal voor gezinnen en reizigers die van luxe en privé houden. Je hebt namelijk je eigen compartiment met twee bedden. Naar het aangrenzende compartiment is een afsluitbare schuifdeur. Als je een privé compartiment voor twee personen wilt boeken, koop dan twee eersteklastickets en selecteer één boven- en één onderbed.

   Mocht je drie tickets boeken, kan het zijn dat je het compartiment moet delen met nog een andere reiziger. Als je dat niet wilt kun je het beste vier tickets boeken.
  Eerste klas wagon van de nieuwe nachttrein

  Eerste klas compartiment in de nieuwe nachttrein.

  Wat is de beste plek?

  Het onderste bed is comfortabeler omdat deze een stukje ruimer is. Hier heb je minder last van het licht dat de hele nacht blijft branden. Bovendien heb je een eigen raampje waardoor je de zon ’s ochtends ziet opkomen.

  Middenin de wagon heb je minder last van mensen die voorbij lopen, stinkende toiletten en het lawaai van krakende wissels.

  En tot slot: neem bedjes tegenover elkaar, zodat je naar elkaar kunt zwaaien.

  Wat moet ik meenemen?

  Stop het volgende in je handbagage om de treinreis zo comfortabel mogelijk door te komen:

  • Water
  • Warme trui/vest
  • Sokken
  • Oogmasker/bandana
  • Afhaalmaaltijd van het station
  • Fruit/snacks
  • Oordoppen

  Waar laat ik mijn bagage?

  Je kunt je bagage direct naast of onder je bed bewaren. Waardevolle bezittingen kun je het beste bij je houden en bij het voeteneind bewaren. Het is niet mogelijk om bagage en bezittingen afgesloten op te bergen.

  Veel reizigers zijn bang dat dit niet veilig genoeg is. Daarom is het goed om te bedenken dat de gemiddelde passagier welvarend is en dat Thaise mensen bang zijn voor karma, waardoor diefstal amper voorkomt.

  Je bagage beveiligen met een extra slot raden wij niet aan, omdat het dan juist lijkt alsof er wat te halen valt. Mocht je het echt niet aandurven, raden we je aan om eerste klasse te boeken omdat de deur afsluitbaar is.

  Kan ik ook ergens anders opstappen?

  Ja, dat kan. Stel, je hebt tickets gekocht van Bangkok naar Chiang Mai, dan kun je ook instappen bij bijvoorbeeld Ayutthaya. Het enige nadeel is dat je dan iets te veel hebt betaald voor je treinticket. Controleer voor de zekerheid goed wat de route van de trein is om te voorkomen dat deze aan je neus voorbij rijdt.

  Hoe boek ik tickets voor kinderen?

  Kinderen tot twaalf jaar van maximaal 1,50 meter lang reizen met korting. Kinderen tot drie jaar reizen gratis en delen het bed met een volwassene. De leeftijd geldt op het moment van reizen, niet op het moment van boeken. Om veiligheidsredenen mogen kinderen alleen in de onderste bedden slapen.

  Bij het boeken via 12Go.Asia kun je specifiek aangeven dat het om een kind gaat. Voor kinderen tot drie jaar met een maximale lengte van 1 meter hoef je niets in te vullen en geen apart treinticket te boeken. Bij het afrekenen betaal je de volle prijs, bij het ophalen van de tickets ontvang je het verschil contant terug.

  Hua Lamphong Treinstation van bovenaf

  Hoteltips vlak bij treinstations van Chiang Mai & Bangkok

  swiss-lanna-lodge

  Swiss Lana Lodge

  De lieve eigenaren hebben dit traditionele Teak-houten huisje omgetoverd tot een schattig guesthouse met prachtige kamers, balkon, bubbelbad, algemeen zitgedeelte en nog heel veel meer. De hoofdprijs betalen? Je slaapt er al vanaf € 23 per nacht. DOEN!

  Prijs per overnachting: v.a. € 23
  Hotel Bangkok

  Prime Hotel Central Station Bangkok

  Het Prime Hotel ligt tegenover het trein- en metrostation Hua Lamphong. Naast de ideale ligging zijn de kamers van alle gemakken voorzien. Het hotel heeft een eigen spa & fitnessruimte. Nummer één om je dagen in Bangkok te slijten!

  Prijs per overnachting: v.a. € 44

  Wanneer pak jij de nachttrein?

  Dit vind je misschien ook leuk...

  555 reacties

  1. Laura schreef:

   Hi!

   Alles is super duidelijk uitgelegd over de nachttrein in dit artikel maar ik heb toch nog 1 vraagje haha:

   Moet je backpack per se in een soort ruimbagage plek? Of kun je deze tijdens de reis ook bij je houden?

   Alvast bedankt voor jullie reactie!

  2. Nienke schreef:

   Goedenavond,
   Wat een geweldige site met top informatie hebben jullie zeg!
   Ook ik heb nog een extra vraag over de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai.
   Wij reizen met zijn 4ren, 2 volwassene, een 3 jarige en een 8 maanden oude baby.
   Nu begreep ik bij het tickets boeken dat de baby niet ingevulde hoefde te worden, de peuter wel want die is 3+.
   Er wareb voor onze datum nog 4 plekken open voor de 1ste class. Ik heb dus nu 3 tickets gereserveerd voor de 1ste class, alleen zie ik nu op de site staan dat ‘iemand’ nog 1 ticket 1ste class kan kopen. Is het dan zo dat er een vreemde bij ons in de coupe komt, ook al is het 1ste class?
   Hopelijk kunnen jullie mijn vraag beantwoorden, alvast bedankt!
   Nienke

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nienke,

    Nee, je hebt gewoon je eigen coupé als voor dit aantal treinkaartjes voor de nachttrein koopt.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

   • Hoi Nienke,

    Beetje late reactie op jouw vraag, maar Sander had hem destijds verkeerd beantwoord! Wanneer je drie tickets boekt voor de eerste klasse, kan het inderdaad zo zijn dat er nog een andere reizigers in jullie compartiment komt.

    Sorry voor de verwarring!

    Groetjes, Mariska

   • Mad schreef:

    Kan je een ticket boeken als het paspoort bijna verlopen is ivm paspoort nummer, nieuwe paspoort is bijna aangevraagd, maar we willen 90 dagen van te voren boeken

  3. lisa schreef:

   hoi!

   Ik kom in februari in bangkok aan en wil begin maart met de nachttrein richting chiang mai.
   Raden jullie aan om wanneer ik aankom meteen een treinkaartje te kopen bij een willekeurig station of nu al online regelen?

   En kan je kiezen of je beneden of boven wil liggen of moet je maar afwachten wat het wordt?

   Super bedankt voor alle tips ik kan er veel info vandaan halen en het maakt het reizen een stuk makkelijker:)

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Lisa,

    Dat kun je regelen wanneer je in Bangkok bent. Gewoon even naar het station gaan en bij het loket kun je het dan kopen en je wensen doorgeven. Of het kan via 12goasia en dan kun je het ophalen tegenover het station.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  4. Josje schreef:

   Vorig jaar zijn wij met onze dochter van 7 door Thailand gereisd. Kanchanaburi, Chiang Mai, Mae Rim, Cha-Am, Hua Hin. Voornamelijk taxi’s en vliegtuig genomen.
   Dit jaar willen we rondje Bangkok, Koh Tao, Koh phangan, Khao Sok, Phuket of Koh Chang (afhankelijk van het weer) doen. Nu willen we wel een keer de nachttrein gaan nemen van Bangkok naar Surat thani. Mijn vraag is of je bij je tafeltje een stopcontact hebt. Mijn man heeft ‘s nachts een CPAP apparaat (ivm slaapapneu) nodig. Anders is het waarschijnlijk voor ons beter om te vliegen, maar de ervaring met zo’n nachttrein lijkt mijn dochter zo leuk.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Josje,

    In een 1e klasse coupé heb je sowieso een stopcontact. Anders even een verlengsnoer meenemen voor de zekerheid.

    Voor de 2e klasse heb je er denk ik geen één. Althans, reken er niet op.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  5. Phyllis schreef:

   Hoi Sander en Mariska,
   Heel handig al jullie tips! 🙂 Misschien al eens vaker gevraagd, maar ik heb nog een vraag over opstappen op een ander station. Wij willen een nachttrein vanuit ergens tussen Bangkok en Hua Hin naar Surat Thani nemen, maar weten waarschijnlijk pas 1 dag van tevoren waar we uithangen en ik ben bang dat de kaartjes dan uitverkocht zijn. Is het een probleem als ik tickets voor de nachttrein boek vanaf Bangkok en dan pas in Hua Hin instap? Ik snap dat we dan meer betalen dan nodig, maar het kan ook zomaar dat we wel vanuit Bangkok vertrekken.

   Groetjes

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Phyllis,

    Dat is zeker mogelijk. Enig nadeel dus dat je wat meer betaald. Check wel even goed waar de nachttrein allemaal stopt, want anders rijdt de trein zo aan je voorbij.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  6. Mark Judith & Luna schreef:

   Goedemorgen, aller eerst fijne kerstdagen natuurlijk.
   Wij gaan in juli naar Thailand en dit is voor ons de eerste keer. Samen met ons dochtertje zijn wij nu aan het kijken voor de nacht trein.
   Wat wij graag willen aan de hand van wat wij hier hebben gelezen is de trein van Bangkok naar Chiang Mai van 18:10 uur op 7 juli 2020.

   Omdat wij met zijn drieën reizen en ons dochtertje pas 7 jaar is willen we haar en een eventuele andere passagier het niet aan doen dat ze naast elkaar liggen. Nu dachten wij een 1ste klas ticket te boeken, maar die optie zien we niet voor die rit.

   Eventueel wel een trein later, maar op de foto lijkt het of er maar 2 slaapplekken zijn in de trein.
   Wat wij eigenlijk willen is:
   Wij als volwassenen onder en ons dochtertje boven ons zonder dat daar iemand naast komt.
   Dat het tweede klas is maakt ons niet uit (lijkt ons zelf wel gezellig).

   Kan iemand ons adviseren?

   Groetjes Mark en Judith

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Mark en Judith,

    Met een 1e klasse coupé krijg je een slaapplek voor 4 personen waarvan 2 boven, 2 beneden. En tweede klasse nachttrein tickets kun je als voorkeur opgeven om boven/beneden te slapen.

    Je kunt niet aangeven dat er niet iemand naast je komt te slapen. Het wordt gewoon aangevuld.

    Kies dan voor de 1e klasse.

    Groetjes,
    Sander

    • Mark schreef:

     Thnx! Dan gaan we voor de 1ste klas, maar waarom wordt ie niet zichtbaar voor de trein op/van Chiang Mai van 18:10 uur op 7 juli 2020.

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Mark,

      Geen idee. Ik zie dat de trein van 19:35 uur diezelfde dag wel nog tickets beschikbaar heeft voor de 1e klasse.

      Groetjes,
      Sander

  7. Farduw schreef:

   Dag,
   Ik lees in de verschillende reacties hier dat je, als je vanuit Kanchanaburi met de nachttrein naar Surat Thani wilt, je eerst via Bangkok moet. Maar nu lees ik op een andere site over een treinstation in Nakhon Pathom op 1 uur afstand van Kanchanaburi. Er staat dat je daar op de nachttrein kunt stappen naar Surat Thani. Weten jullie toevallig of dit klopt? Of stap je dan niet op de nachttrein maar op een ‘reguliere’ trein naar Bangkok vanwaar je alsnog de nachttrein neemt?

   • Hi Farduw,

    Daar hebben wij geen ervaring mee. Maar ik heb even gekeken en het lijkt te kloppen wat je zegt. Het is namelijk geen probleem om ‘een station’ verder op te stappen. Dus als je treintickets hebt van Bangkok naar Surat Thani dan zou je hier op kunnen stappen.

    Ik weet alleen niet zeker of de trein hier daadwerkelijk ook stopt. Veilige optie is om gewoon op Bangkok op te stappen. Maar wie weet kun je meer research doen en kun je het uiteindelijk uit eigen ervaring aan ons vertellen of het daadwerkelijk kan.

    Groetjes, fijne reis,
    Mariska

   • Karin schreef:

    Beste Farduw,

    Niet exact het antwoord wat je zoekt, maar in 2015 hebben wij het in omgekeerde volgorde gedaan. De nachttrein vanuit Surat Thani en uitstappen op Nakhon Pathom om daar over te stappen naar Kanchanaburi (nadat we daar natuurlijk de grootste stupa bewonderd hadden). Mail anders gewoon eens naar http://12go.asia/nl Dat heb ik in 2015 gedaan en die waren meer dan behulpzaam bij het regelen van een andere treinreis. Succes!

   • Kim schreef:

    Dag Farduw,
    Wij hebben hetzelfde idee om vanuit Kanchanaburi de trein te nemen. Weet jij toevallig al of dat mogelijk is?

  8. laura schreef:

   hele handige tips! echter heb ik nog een vraagje over 1ste klas reizen.
   Wij willen met 2 personen reizen met de nachttrein in de eerste klas. We heb gelezen dat in de eerste klas coupes 2 personen zitten. Als je via 12go .asia voor 2 personen een eerste klas coupe boekt, zit je dat automatisch bij elkaar?
   alvast heel erg bedankt voor de handige tips.

  9. Robbert schreef:

   Vraagje is het mogelijk om een nachttrein vanuit Kanchanaburii naar Surat Thani te pakken of moeten we eerst terug naar Bangkok.

  10. Malou schreef:

   Hallo,

   Vraagje. Wij willen vanuit t noorden van Thailand naar Vietnam. Is dit ook mogelijk per trein of alleen via een vlucht ?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Malou,

    Volgens mij is dat deels mogelijk, maar dan ben je lange tijd onderweg – ook met bussen etc.

    Beste is om gewoon een vlucht te pakken.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  11. Alicia schreef:

   Hi Mariska/Sander,

   Over 2 weken ga ik voor het eerst naar Thailand! Nu heb ik de nachttrein (9) vanuit Bangkok naar Chiang Mai op aanraden alvast geboekt, echter vroeg ik me af of ik per se in Bangkok moet opstappen. Ik zit namelijk te denken om de dag van vertrek nog een uitstapje doen naar Ayutthaya en dan vanaf daar op te stappen.

   Alvast dank voor jullie reactie!

  12. Fien schreef:

   Hallo, wij gaan in juli 2020 naar Thailand. Mijn man, ik en onze 3 kinderen (12/10/8 jaar). We komen aan in bangkok om 14u05 en willen dan onmiddellijk doorreizen met de nachttrein naar chiang Mai ( trein van 18u10). Lijkt jullie dit haalbaar? Alvast bedankt.

   • Haalbaar wel, maar erg prettig lijkt het mij niet! Ik zou aanraden om toch nog even een overnachting te doen in Bangkok. Zo’n vlucht is behoorlijk vermoeiend, en het tijdsverschil ook!

    Bangkok Centre Hotel ligt op loopafstand van het treinstation. Als je overdag tijd hebt (en puf!) hebt kun je Chinatown in en Wat Traimit bezoeken. iSanook is ook een goed hotel dat dichtbij ligt, en heeft een gratis shuttle service naar grote toeristische attracties. Kun je zonder veel moeite te doen toch nog iets zien!

    Veel plezier!

  13. Jorina schreef:

   Hoi!
   Allereerst…wat een top site!! Al zoveel info hier vandaan gehaald. Inmiddels ook het boekje besteld…helemaal leuk. Het enige wat ik wel miste was een gedetailleerd kaartje van Thailand erin met plaatsnamen enzo. Inmiddels weet ik nu een beetje waar plekken liggen, maar een compleet overzichtskaartje zou handig zijn. Misschien een tip voor in een volgende druk 😉

   Ik heb even een vraagje. We willen 2x met de nachttrein reizen in maart 2020 (van Bangkok naar Chumpon en later van Surat Thani naar Bangkok). We zijn met 2 volwassenen en een kind van 4 jaar. Nu heb ik op de site van 12goasia gekeken, maar daar zie ik alleen maar tickets voor volwassenen. Hoe boek ik voor een kind? En kan ik ook maar 2 onderbedden boeken en dat mijn zoontje bij mij in bed slaapt? Daarnaast dacht ik dat het goedkoop zou zijn maar ik kom voor een eerste klas ticket toch uit op zo’n 43 euro dus voor 3 personen meer dan 100euro? Of doe ik iets niet goed? Op zich is tweede klas ook te overwegen. Ik hoor het graag!

   Groet, Jorina

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Jorina,

    Dank voor de feedback en tip!

    Volgens mij is een ticket gewoon een ticket, dus je boekt per persoon. Kind of volwassenen maakt dan niet uit. Als je 1e klasse boekt, krijg je een coupé. Dat is inderdaad best prijzig. Je kunt ook kiezen voor 2e klasse tickets wat ook echt prima is.

    Het is sowieso een belevenis.

    Je kunt ook een lange afstandsbus pakken of een binnenlandse vlucht, maar de nachttrein heeft onze voorkeur.

    Groetjes, fijne voorbereiding,
    Sander

   • Vincent schreef:

    ik heb tickets voor augustus 2020 gekocht voor 2 volwassenen en 2 kinderen. je vult bij het boeken de leeftijd aan en geeft aan dat het om een kind gaat. Betalen voor de volle prijs, bij ophalen krijg je het verschil terug. Staat duidelijk in de FAQ op de website van 12go. Ook dat je kind helaas net te oud is om gratis mee te gaan.

    Je kan ook per trein de ervaring lezen van mensen met de nachttrein en het verschil tussen 2e en 1e klas.

    “Infants below 3 years travel free of charge but have to share a seat with an adult. Children below the age of 12 years with a height of not more than 150 cm are entitled to a reduced fare (around 10%), but also need to have a ticket. You can buy a normal adult ticket and we will refund the difference in cash when you pick up the tickets, but you have to inform us in advance, so our employees are aware to buy a child ticket. Children are only allowed in lower berths for safety reasons.”

    en

    “Children up to 3 years old can travel free of charge if they can share a seat with an adult. However, you will need to pay an adult fare to get a seat for children older than 3 years.”

  14. Nerissa schreef:

   Ik ben mijn reis aan het plannen en lees overal dat een nachttreinreis avontuurlijk is. Ik kan alleen nergens vinden of je van Kanchanaburi naar Chiang Mai kunt met de trein. Ik zie alleen vertrek vanuit Bangkok. Weten jullie wellicht hier meer over?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nerissa,

    Nee, dat kan niet.

    Je moet eerst terug naar Bangkok. Maar wat misschien slimmer is. Reis van Kanchanaburi met een minibusje (te regelen via het hotel waar je verblijft) naar Ayutthaya in de ochtend. Dan heb je nog een paar uurtjes om rond te kijken in Ayutthaya voordat je op de nachttrein naar Chiang Mai stapt.

    Ayutthaya ligt namelijk iets te noorden van Bangkok. Met een treinticket van Bangkok – Chiang Mai kun je daar dus prima opstappen. Of natuurlijk gewoon alleen een ticket regelen voor het traject Ayutthaya – Chiang Mai.

    Hopelijk is het duidelijk zo. Groetjes,
    Sander

    • Nerissa schreef:

     Hi Sander, Dank je wel voor je reactie. Zeer helpvol bij het plannen van onze route. Ik heb nog een additionele vraag. Ik ben bezig met het plannen van de activiteiten/bezichtigingen in de diverse steden en omgeving (o.a. door jullie boek door te lezen). Nu is afstand een belangrijke factor in Thailand en wij willen in principe niet zelf gaan rijden. Voor 3 dagen Kanchanaburi lees ik over het inschakelen van prive chauffeurs cq tours (oa Greenwood travels). Nu zijn wij niet van alles tot op het minuut van te voren vastleggen. Is het makkelijk om ter plekke prive chauffeurs te regelen? Zo ja, heb je een adresje? Alvast bedankt. Groet, Nerissa

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Nerissa,

      Via Greenwood kun je een privé chauffeur regelen en dan bepaal je zelf waar je naartoe wilt. Je hoeft dan niet alles tot in de minuut te plannen, jij geeft gewoon aan wat je wilt zien.

      Dat kan ook als je daar bent. Gemakkelijk te regelen via het hotel waar je verblijft en heel gebruikelijk.

      Groetjes, fijne reis,
      Sander

  15. An schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Ik ga binnenkort naar Thailand en na 3 dagen Bangkok neem ik op dag 3 de nachttrein naar Chiang Mai. Ik verblijf in de buurt van Khao Son Road en vroeg me af wat het leukste is om te doen op dag 3. Mijn dag nog doorbrengen in de buurt van mijn hotel en dan in de loop van de namiddag naar het station vertrekken, of na het uitchecken ’s ochtends al richting station, mijn bagage daar droppen en me in de buurt van het station nog wat vermaken? Hebben jullie tips wat het meest comfortabele is om te doen die dag? Ermee rekening houdend dat het mijn 1ste keer Thailand/Bangkok is en ik er op mijn ééntje ben?

   Daarnaast las ik hierboven iets over wagenziekte. Ik ben daar een beetje gevoelig aan maar als de omstandigheden niet té erg zijn en ik een reispilletje neem komt het wel goed. Ik heb mijn ticket rechtstreeks bij Thai Airways gekocht en er was helaas enkel nog een bovenbedje beschikbaar. Kan je na het maken van de bedjes nog in een restaurantwagen ofzo terecht om nog wat te zitten en naar buiten te kijken, totdat je wil gaan slapen? Of ben je verplicht in je bedje te gaan liggen éénmaal ze zijn opgemaakt?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi An,

    Ik raad je aan om je bagage gewoon bij je ho(s)tel te laten. Of je vraagt of je later (tegen wat extra geld) kunt uitchecken zodat je tot het einde van de middag gebruik mag maken van je hotelkamer.

    In de omgeving van Khao San Road is veel te doen. Een kookcursus doen, fietstocht, boottocht, toffe tempels of winkelcentra. Dit en meer!

    Hier vind je onze leukste inspiratie:
    https://tipsthailand.nl/category/bangkok-thailand/

    Wat betreft de nachttrein. Je kunt gewoon rondlopen en naar het restaurant gaan, geen probleem. Neem reispilletje mee. Zelf heb ik ook snel last van wagenziekte, en lag ook in een bovenbedje, maar nergens last van gehad. En toch al 3x keer met de nachttrein gereisd.

    Groetjes,
    Sander

  16. Jennifer schreef:

   Hoi Mariska en Sander,
   wat is het heerlijk om door jullie site te struinen, bedankt!
   Wij gaan in december voor de 2e keer naar Thailand, maar dit keer (10 jaar later) met onze 2 kids van 8 en 6. De vorige keer zijn wij vanuit bangkok naar kao sok, suratani, koh pangan en koh tao geweest. Dit keer willen we graag een andere route nemen, maar ivm de kids ook de tijd. Wij dachten eraan om na een aantal dagen bangkok de nachttrein te nemen naar Trang, om vervolgens daar de kust te gaan verkennen. De nachttrein is voor de kids een must en het maakt ze niet eens uit waar de trein ons naartoe brengt. Chang mai vinden wij wat ver reizen ten opzichte van de kust. Hebben jullie tips? En is het vanuit het treinstation makkelijk reizen naar de kust?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Jennifer,

    Persoonlijk zou ik met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai gaan en na een aantal dagen vliegen van Chiang Mai naar Trang.

    Omgeving van Chiang Mai is ontzettend veel te doen en leuk voor de kids.

    Trang is niet zo bekend, maar je kunt gemakkelijk naar de kust/eilanden. Alle toeristen die er komen, komen er voor de Trang Islands. Dat zijn Koh Ngai, Koh Kradan en Koh Mook.

    Je kunt een nachtje in Trang verblijven of direct doorreizen naar een eiland. Zeker doen!

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  17. Nienke schreef:

   Hallo Sander en Maartje,

   Wij zijn van plan om met 3 tienerdochters een reis door Thailand te maken, met de nachttrein naar Chiang Mai lijkt me een geweldig avontuur maar een privé coupe biedt plaats aan 4 personen. Hoe kunnen wij dan het beste boeken?

   Alvast bedankt voor je reactie, groetjes Nienke

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nienke,

    Dat aantal is inderdaad niet handig. Daardoor raad ik je aan om gewoon 2e klasse tickets te boeken. Dat is echt prima, zeker als je de nieuwe slaaptrein pakt. Je ligt bij elkaar dus dat komt helemaal goed. Het is ook erg gezellig en een heel avontuur!

    Hoe je moet boeken staat ook in dit artikel vermeld.

    Groetjes,
    Sander

  18. Joske schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik heb een vraag over de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai.
   Ik wel die trein boeken voor 5 november en zou graag 1ste klas willen reizen.
   Nou zag ik op 12go.asia dat er nog 1 coupe was echter kan ik deze alleen maar boeken voor 1 persoon terwijl we met zijn 2en gaan en volgens mij die coupe ook voor 2 personen is.
   Weten jullie hoe dat zit?

   Groeten Joske

  19. Harry & Jenny schreef:

   Hallo,

   Wij zijn op dit moment op reis in Thailand. En we hebben tickets voor de nachttrein bangok- Chiang Mai.
   Kunnen wij met deze tickets ook opstappen in ayutthaya. Dankje voor jullie tips, we hebben er een heel aantal gebruikt.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Harry en Jenny,

    Ja, je kunt gewoon in Ayutthaya opstappen. Dat is heel gebruikelijk. Kaartjes worden meestal pas later gecontroleerd.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  20. Joëlle schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Mijn vriend en ik zijn de nachttrein aan het boeken om te reizen van Bangkok naar Chiang Mai.
   We hebben de first class sleeper geselecteerd en dan 2 personen aangeduid.
   Zitten wij dan sowieso samen in 1 cabine of zullen dit 2 verschillende cabines zijn?
   We zitten namelijk graag samen in 1 cabine maar aangezien je moet aanduiden of je in het bovenste bed of in het onderste bed wil slapen, zijn we wat verward.

   Hebben trouwens ook al enorm veel tips van jullie site gehaald, maakt het plannen een stuk aangenamer!

   Met vriendelijke groeten,
   Brian en Joëlle

  21. Leo schreef:

   Beste Mariska, topwebsite en top informatie.

   Maar toch wil ik graag nog iets weten. Ik zie dat de koffers in het gangpad staan, kunnen ze achter slot en grendel? Zeker handig als je naar de restauratiewagon gaat lijkt me.

   Groet
   Leo

   • Hoi Leo,

    Dank je wel 🙂 . Helaas kan dit niet, het enige wat je kunt doen is al je waardevolle bezittingen altijd bij je dragen. Verder moet ik zeggen dat het een behoorlijk gedoe is om de bagage uit het rek te halen en deze in het gangpad door te spitten – en dat het ook zeker opvalt. Daarom komt het ook eigenlijk niet voor gelukkig!

    Mocht je toch ongerust zijn kun je even bij een outdoorwinkel of ANWB kijken naar een slot die je kunt bevestigen aan het bagagerek.

    Groetjes en veel plezier!

  22. Renee schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Wij willen volgend jaar weer gaan met de nachttrein vanuit Bangkok naar Surat Thani .
   Weten jullie welke tijden deze trein vertrekt?

   Vg. Renee

  23. Juliette schreef:

   Hoi Sander en Mariska,
   Ik heb echt super veel aan jullie boek en alle artikelen, dankjulliewel daarvoor!

   28 december vlieg ik naar Thailand. Ik kom de 29 aan in Bangkok en wil daar oud en nieuw vieren. Graag zou ik een dag Ayutthaya bezoeken en daarna van Bangkok met de nachttrein naar chiang mai. Wat zouden jullie aanraden? Weten jullie of de trein rijdt op 1 januari? Zelf dacht ik tot 2 januari in Bangkok te blijven maar misschien kan ik zelfs 1 januari al de nachttrein pakken aangezien ik dan waarschijnlijk lekker moe ben 😉 het leek mij wel verstandig van te voren een ticket online te kopen gezien het hoogseizoen en de feestdagen..
   alvast bedankt voor de reactie!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Juliette,

    Dat kan zeker. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends van Bangkok naar Ayutthaya reizen per trein. Daar een dagje rondkijken en ’s avonds de nachttrein naar Chiang Mai pakken.

    Voor de trein ’s ochtends hoef je niet te reserveren. Je kunt gewoon een kaartje kopen aan het loket (op het Hua Lamphong Treinstation). Er gaan meerdere treinen per uur, ook op 1 januari.

    ’s Avonds stap je in Ayutthaya op de trein naar Chiang Mai. Er zijn bagage lockers aanwezig op Ayutthaya treinstation.

    Tickets vind je hier:
    https://12go.asia/en/train/bangkok/chiang-mai?date=2020-01-01&people=1?z=74548

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  24. Judith schreef:

   Hi Thailand-tippers, ik zit midden in het plannen van onze reis naar Thailand (erg leuk om alles uit te zoeken) en door jullie website ben ik al een heel eind gekomen, maar kom er toch niet helemaal uit. Waar ik mee zit is de nachttrein.

   Zoals het plan nu is willen we met de nachttrein van Bangkok naar Surat Khani, welke volgens planning aan hoort te komen om 7.10 uur. van hieruit willen we gelijk door naar het kantoor van National Park Tours & Floating bungelows bij Khoa Sok lake voor een 2 daagse tour. De aanvang van de tour is om 10.15 uur op het kantoor. Denken jullie dat dit haalbaar is? Lees bij de reviews over de nachttrein dat deze ook wel eens vertraging heeft maar is dit een uitzondering of meer een regel? Was benieuwd wat jullie ervaring hiermee is.

   Het tweede punt wat ik mij afvraag is wat de slimste manier van reizen is vanuit Khoa Sok Lake richting Koh Toa – Sairee beach (jullie tip). We willen een vlucht nemen van …? naar Bangkok en hebben nog 5 overnachtingen voor we weer richting Bangkok moeten voor de terugvlucht.

   Super als jullie mij verder op weg kunnen helpen, groetjes Judith

   • Judith schreef:

    Nog een kleine aanvulling, we reizen met zijn tweeën zonder kinderen in de laatste 2 weken van oktober.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Judith,

    Als alles volgens schema verloopt dan kan het, maar als je al een kleine vertraging oploopt dan kom je tijd. Lijkt me niet verstandig. Vertragingen komen regelmatig voor.

    Vanuit Khao Sok reis je terug naar Surat Thani. Hier pak je de bus + boot naar Koh Tao. Dit kun je in Khao Sok regelen bij het hotel waar je verblijft of waar je de tour (hebt ge)boekt. Omdat Koh Tao best ver reizen is, kan het zo zijn dat je in Surat Thani moet overnachten en de volgende ochtend pas kunt vertrekken naar Koh Tao.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

    • Judith schreef:

     Hallo Sander, bedankt voor je antwoord dan plan ik toch een dag extra in voor Khoa Sok. Maar van een vraag komt vaak een vervolg vraag. Is er nog een eiland wat niet te toeristisch is maar waar we zonder een extra overnachting vanuit Koh Toa naartoe kunnen?
     Hoor het graag nog even, groetjes Judith

     P.S. Jullie Tips Thailand boekje heb ik inmiddels ontvangen, heel handig en leuk om te lezen. Thanks!

  25. Marion schreef:

   Hoi Sander,

   ik heb nog even een vraagje. Op jullie site lees ik dat vliegtickets voor een binnenlandse vlucht maar een paar tientjes kosten. Maar ik kom toch uit op 267 euro per persoon voor een vlucht van Bangkok naar Koh Samui Voor 10 augustus heen en 14 augustus terug. Of zou je het aan durven op ter plaatsen 4 tickets te boeken?
   Graag hoor ik van jullie.

   • Hi Marion,

    Klopt. Vliegen van of naar Koh Samui Airport is razend duur. Dat komt omdat alleen Bangkok Airways daar op vliegt.

    Als alternatief kun je vliegen op Surat Thani. Vanaf Surat Thani pak je de bus + boot naar Koh Samui. Dat scheelt veel geld, wel ben je meer reistijd kwijt.

    Ter plekken vliegtickets kopen is bijna altijd duurder.

    Groetjes, fijne reis,
    Mariska

  26. Ik ben een onervaren reiziger en wij willen met de trein of mini van vanaf Bangkok Airport naar Kanchanaburi. Ik ben aan het zoeken geweest op de aanbevolen site maar kan niet goed terugvinden of dit vanaf de airport is, graag jullie ervaringen. Daarna willen we vanaf Bangkok naar Surat Thani reizen om daar de ferry te pakken naar KohPhangan, trein lijkt mij erg leuk maar de tickets voor de nachttrein zijn alleen nog maar beschikbaar in de 2e klasse, is vliegen dan een betere optie? En is het aan te rade om de ferry ook alvast te boeken? Dus 1. trein vanaf airport 2. vliegen of trein 2 klasse 3. ferry boeken? Alvast veel dank voor jullie input! groet Carry

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Carry,

    Je kunt direct van Bangkok Airport naar Kanchanaburi reizen per taxi of bus. Informeer even daar bij één van de vele balies op de luchthaven.

    Als je met de trein naar Kanchanaburi wilt reizen, moet je eerst met de taxi naar het Thonburi Railway Station reizen. Er vertrekken slechts twee treinen per dag. Eén vertrekt al om 07:50 uur en de ander om 13:55 uur. Zorg dat je minimaal een half uur van tevoren aanwezig bent. Tickets koop je bij het loket.

    Je kunt inderdaad per nachttrein reizen naar het zuiden, maar ook wel binnenlandse vlucht. Wat jij prettig vindt.

    Als je aankomt op de luchthaven of het treinstation van Surat Thani geef je aan dat je door wilt reizen naar Koh Phangan. Daar koop je het ticket. Dat is vaak wat handiger.

    Groetje, fijne reis,
    Sander

  27. Marion Pluk schreef:

   Hallo Sander en Mariska,
   Wat een ontzettende goed site hebben jullie! Heb er al aan gehad! Wij gaan van 27 juli t/m 15 augustus naar Thailand met onze dochters 22 en 18 jaar. maar kom er niet helemaal uit en zou graag advies aan jullie vragen… Wij hebben tot nu toe, 3 nachten Bangkok, 2 nachten Kanchanaburi, 3 nachten Sukhothai, 3 nachten Chaing Mai en dan op die dag om 17.00 uur de nachttrein naar Bangkok. Dan loop ik vast! Men zegt dat Koh Phanger, Koh Toa, Koh Samoui de beste eilanden zijn qua weer in deze periode…wat is jullie advies en hoe kan ik daar het beste komen? Groetjes Marion

  28. manja schreef:

   ik reis alleen met mijn twee kinderen (9 en 10 jaar), een 1e klas nachttrein van Bangkok naar Surat Thani lijkt mij, na een hoop googelen het beste. Maar, kunnen we met zn drieën in 1 coupe? Op de plaatjes van 12 Asia lijkt het erop alsof er maar voor twee personen bedjes zijn namelijk. Of is het een heel dom plan om als vrouw alleen met twee kinderen te gaan 🙂
   Groetjes!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Manja,

    Uiteraard is het geen dom plan om alleen met je kids te gaan. Juist een ongekend mooie ervaring om zo samen op avontuur te gaan en dit te delen!

    Doen dus!

    1e klasse coupé is voor 4 personen. Je kunt ook voor de 2e klasse coupé kiezen en dan voor 3 bedden.

    Check ook onze facebookgroep waar je veel tips en ervaringen van anderen kunt lezen:
    https://www.facebook.com/groups/126341651132946

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

    • Tim schreef:

     Beste Sander en Mariska,
     Ontzettend fijn, al die informatie die jullie verstrekken, heel erg bedankt. Ik was vooral blij met bovenstaande reactie van 4 februari, maar 1 ding is mij niet helemaal duidelijk ,hopelijk wil jij mij hierin helpen. Ik reis met vrouw en 2 kinderen (7 en 10 jaar). Nu ben ik aan het boeken via 12go asia. Ik geef dan op de website aan dat ik voor 4 personen wil boeken (van Surat Thani naar Bangkok). Als ik dan de optie ‘1st class sleeper’ selecteer, dien ik bij alle vier de personen de persoonlijke gegevens in te vullen en of ze boven of beneden slapen. Als ik 2x boven en 2x beneden selecteer, ben ik dan verzekerd van 1 coupe voor 4 personen of moet je dat altijd nog maar afwachten? of is er een aparte mogelijkheid om gewoon 1 hele coupe te boeken (een optie die ik dan mogelijk over het hoofd zie)?

     Alvast bedankt voor reactie.

     Groeten,

     Tim

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Tim,

      Volgens mij moet je een “lower” en “upper bed” selecteren in het geval dat de 1e klasse toch vol zit. Dan krijg je een alternatief ticket aangeboden.

      Het kan ook zijn dat het een wat verouderd treinstel is waarbij de 1e klasse coupés voor slechts twee personen zijn. In dat geval krijg je 2 x een 2 persoons privé coupé.

      Fijne reis en laat ons weten hoe het uiteindelijk allemaal is gegaan en wat jullie ervaring was!

      Groetjes, fijne reis,
      Sander

  29. Marielle schreef:

   Beste Sander en Mariska,
   Ik wilde graag mijn reis idee voorleggen aan jullie of dat een handige volgorde is: ik reis met mijn partner, een zoon van 17 en dochter van 14 jaar. Start bangkok (2 overnachtingen ), kanchanaburi (2 overnachtingen ), Ayutthaya (1nacht en dag), terug naar bangkok om de nachttrein te nemen naar suratthani ( vraag: je moet naar bangkok terug om op de nachttrein te kunnen volgens mij?), van suratthani naar khao sok nationaal park (Ik denk per taxi busje? Is dat het meest efficiënte?), khao sok (2 overnachtingen ), dan naar Krabi (4 overnachtingen). Vanuit krabi vliegen we naar 15 dagen terug naar Bangkok voor de vlucht naar huis. Is dit, gezien de korte reisduur reëel ?
   Verder wilde ik graag advies hoe we het eerste deel van de reis het beste kunnen vormgeven. Het liefste reizen we per busje met gids tussen bangkok, kanchanaburi en Ayutthaya. We willen dat vanuit Nederland va vastleggen. Waar kunnen we dat het beste doen. Fantastische site hebben jullie met mooie bruikbare tips. Ik hoor graag van jullie

   • Hoi Marielle

    – Je moet inderdaad van Ayutthaya terugreizen naar Bangkok om op de nachttrein naar Surat Thani te stappen.
    – Bij Surat Thani Treinstation kun je makkelijk vervoer regelen naar Khao Sok; dat is allemaal heel goed geregeld.

    Je hebt mooie plannen, maar ik denk dat je jullie reis op dit moment iets te stak hebt gepland; waardoor je veel aan het reizen bent en op bestemming amper te tijd hebt om een plek echt te zien en leuke dingen te doen. Daarom mijn advies:

    – 3 nachten Bangkok
    – 3 nachten Kanchanaburi
    – 2 nachten Ayutthaya

    Gezien de gunstige ligging t.o.v. Bangkok kun je ter plekke heel makkelijk zelf vervoer regelen naar Kanchanaburi en Ayutthaya. Ik zou je dat adviseren, en er plekke een goede taxi-chauffeur of een tourgids regelen die je meer van de bestemming kunt laten zien. Dat kun je altijd ter plekke regelen bij de receptie van je hotel.

    Mocht je toch één vaste gids willen hebben, zou ik even navraag doen bij onze reisgroep op Facebook; daar kunnen ze je vast wel doorverwijzen naar een goede gids: https://www.facebook.com/groups/126341651132946/

    Groetjes en alvast een mooie reis gewenst!

    Mariska

  30. Romy schreef:

   Heee Sander en mariska,
   Februari ga ik naar thailand. Wilde graag van bangkok naar ayutthaya en dan naar kanchanaburi en dan vanuit daar richting een trein station rechtstreeks met de nacht trein naar chiang mai. Maar kom er niet uit alleen met veel overstappen. Of is dit niet echt een handige route? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen

   Groetjes Romy

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Romy,

    Vanuit Bangkok ga je naar Kanchanaburi per trein of bus. Vervolgens per minibus naar Ayutthaya. En vanuit Ayutthaya pak je de nachttrein naar Chiang Mai.

    Dat is de juiste volgorde.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  31. Moniek schreef:

   Beste Sander en Mariska,
   Dank voor de waardevolle informatie op jullie site. Ik heb de treintickets voor de slaaptrein Chiangs Mai-Bangkok gisteren ook online besteld. Dat ging prima, scheelde bijna 20% in de prijs t.o.v. 12Go Asia. Daarnaast wilde ik nog wat andere treinen boeken, maar afhankelijk van de afstand kun je ze 60 dagen of soms zelfs maar 2 dagen van tevoren kunt boeken. Onderweg dus wat lastig omdat je verplicht bent het ticket uit te printen, maar wie weet hebben jullie tips om ergens te printen.

   • Hoi Moniek,

    Gewoon even Googlen naar lokale print- of copyshops, die zijn er altijd wel 🙂 . Veel plezier!

    • Moniek schreef:

     Oke dank Mariska…. Nog wat extra informatie betreft de online geboekte treintickets. De tickets kun je ook annuleren en dan wordt een fee ingehouden. In tegenstelling wat op het ticket staat werd dit bedrag niet teruggestort op je railwayaccount, maar op onze creditkaart. Kost je natuurlijk wel 2x de wisselkoers en de fee. Voor ons was dat € 25 aan kosten voor tickets van € 85 en het geld stond de dag erna al op onze creditkaart. De Thairailway is per mail onbereikbaar (mailbox vol??), wel telefonisch.

  32. Alixe schreef:

   Beste Sander en Mariska,

   Wat een top info op jullie site! Nu heb ik zelf ook een vraag; welke tussenstops zijn de moeite waard tussen Chiang Mai en Bangkok? Ik zou graag twee tussenstops willen maken.

   Alice

  33. stephanie schreef:

   Jullie site is echt super!! Bedankt voor de vele tips. Als echte Thailand fans zijn we van plan om eens de nachttrein uit te proberen volgend jaar. Ik zou de tickets willen bestellen op Thairailwayticket.com. Hiervoor moeten we onze paspoort nummers ingeven bij boeking. Voor onze vakantie zal ik nog nieuwe paspoorts aankopen omdat ze geen 6 maanden meer geldig zijn. Zou ik de treintickets reeds kunnen aankopen met onze huidige paspoort nummers? En inchecken met een ander nieuw paspoort? zou dat problemen geven?

   • Moniek schreef:

    Hi Stepanie, Ik heb zojuist ook online onze treintickets besteld. Ik moest bij het boeken inderdaad de paspoortnummers opgeven. De tickets heb ik direct in de mail ontvangen maar daar staan de paspoortnummers helemaal niet op. Vraag desnoods straks je oude paspoort bij het vernieuwen weer terug, maar ik zou geen problemen verwachten. Via 12Go Asia had ik 3806 Baht moeten betalen, nu 3186 Baht..

    • stephanie schreef:

     Hallo Monique, dat is al goed nieuws! Wil zeker geen beschikbaarheid mislopen voor de tickets en moet mijn nieuwe paspoorts nog bestellen. Heb je ook geboekt via thairailwaytickets?

   • Marjolein schreef:

    Hoi stephanie
    Ook wij moesten nog nieuwe passen aanvragen. Het is geen probleem 1 mailtje met de nieuwe pasnummers en het wordt voor he aangepast. Wij hebben ongeveer 9mnd van tevoren geboekt

  34. Wouter schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Top, heel handig dit!
   Nu wil ik een reis maken van kanchanaburi naar khoa sok.
   Dit doen we als volgt: kanchanaburi – bangkok (taxi), bangkok – surat thani (trein), surat thani (taxi).
   Dit willen wij doen met vijf personen, met allemaal een koffer.
   Zoude jullie aanraden om de taxis ook vooraf te boeken en zo ja, via welke site?
   Ik zou jullie advies erg waarderen.

   Met vriendelijke groet,
   Wouter

   • Hi Wouter,

    Je route klinkt logisch. Ik zou de taxi niet vooraf boeken, maar lokaal via je hotel, en ter plekke op het treinstation. Dan kun je meestal wel een minibusje regelen zodat jullie allemaal samen kunnen regelen. En mochten het toch 2 aparte taxi’s worden: zorg ervoor dat jullie allemaal een lokale simkaart met 4G hebben, zodat jullie onderweg met elkaar contact kunnen houden.

    Groetjes, Mariska

  35. Wenda schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   We willen met een gezin van 5 (3 tieners) volgend jaar met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai. Weten jullie of het ook mogelijk is om een slaapcabine te reserveren voor 5 of zal 1 persoon dan bij anderen in een slaapcabine terechtkomen. Of is een matje op de grond nog een optie?

   Groetjes Wenda

   • Hoi Wendy, de slaapcabine is maar voor 4 personen, dus daar ga je helaas niet mee uitkomen. En een matje op de grond is echt geen optie, haha 😉 . Ik denk dat 4 stoelen/bedden in de gedeelde cabine het beste is in jullie geval!
    Groetjes, Mariska

  36. Conny en Nicol schreef:

   hoi Sander en Mariska,
   super leuk om jullie site te lezen! komende januari ga ik samen een vriendin 17 dgn naar thailand en we hebben veel info van jullie site af kunnen halen.
   We hebben een planning gemaakt waar we heen willen gaan en we willen jullie vragen of dit een goede optie is.
   Beginnen in Bangkok van daar met vliegtuig naar Krabi, van Krabi met mini van naar Khao Sok, dan naar kanchanaburi maar volgens ons kan dat alleen door middel van een erg lange bus reis, klopt dit?
   Van daar naar Chiang Mai maar hoe weten we niet, hebben jullie een idee? Als laatst van Chiang Mai met nachttrein naar Bangkok voor laatste dag(en).
   Zou dit een goeie planning zijn of hebben jullie beter/ander alternatief?
   Alvast hartstikke bedankt, groetjes Conny en Nicol

   • Hi Conny en Nicol,

    Wat ontzettend leuk dat jullie samen zo’n mooie reis gaan maken!

    Het klopt inderdaad dat het van Khao Sok naar Kanchanaburi enorm omrijden is. Dus daarom kun je Kanchanaburi het beste óf helemaal begin aan je reis bezoeken direct na Bangkok, óf bewaren als laatste bestemming voordat je weer eindigt in Bangkok.

    Omdat jullie maar 17 dagen gaan is het denk ik behoorlijk ambitieus om ook nog naar Chiang Mai te gaan, omdat het helemaal aan de andere kant van het land ligt. Waarschijnlijk kom je dan ook in de knel in Krabi en kun je niet alle eilanden bezoeken die je misschien zou willen. Mijn advies is om het lekker open te laten en in Krabi te kijken waar jullie zin in hebben en hoeveel tijd jullie nog hebben. Een vlucht naar Chiang Mai heb je immers zo geboekt!

    Maar mocht je toch alles willen doen en zien, dan is dit de beste volgorde:

    Bangkok – Kanchanaburi – Krabi (via Bangkok Airport) – Khao Sok – Chiang Mai (via Surat Thani Airport) – terug naar Bangkok

    Nog een alternatief is Khao Sok en Krabi omdraaien, want dan kun je vanaf Bangkok de nachttrein nemen naar Surat Thani, vanwaar je heel makkelijk doorreist naar Khao Sok. Super leuke ervaring, en het scheelt je sowieso weer een overnachting ergens.

    Groetjes, Mariska

  37. Cheyen schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik heb vorige week ook trein tickets gekocht van Bangkok naar Koh Phagan voor 14-01-19 . Nu las ik dat wij daarover een voucher krijgen. Weten jullie wanneer ik die in mijn mail kan ontvangen ?
   Alvast bedankt
   Groetjes Cheyen

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Cheyen,

    Via welke site heb je het geboekt? Uiteraard even je spambox ook checken.

    Je krijgt vrijwel direct bevestiging van je boeking. Anders even contact opnemen met de site waarmee je hebt geboekt.

    Groetjes,
    Sander

    • Jeannet schreef:

     Hallo Sander, Ik heb net ook geboekt voor de nachttrein Chiang Mai – Bangkok in de eerste klas. Kun jij mij zeggen of de nieuwe trein (nr. 10) met vertrek 18.00 ook een wastafel heeft in de privé coupe zoals je op plaatjes ziet bij de trein van 17.00 uur? En zijn er verder nog faciliteiten in de trein? Uiteraard wc’s maar misschien ook douches??? Of ben ik dan te hoopvol?

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Jeannet,

      Ja, je hebt een eigen wastafeltje bij deze trein (1e klasse). Verder is het leuk om een wandeling te maken door de trein. Erg leuk om te doen. Stel je verwachtingen echter wel wat bij, er zijn geen douches.

      Fijne reis,
      Sander

  38. Christa schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Wat een toffe site! In januari gaan wij voor 3 weken naar Thailand, en ik heb al zo veel leuke dingen van jullie site gehaald.
   Alleen nu heb ik een vraagje. Wij willen met de nieuwe nachttrein van Ayutthaya naar Chiang mai met onze zoon van dan 1,5 ( aanrader of beter vliegen ?? ) en kan ik via 12.go asia de eerste klas tickets niet meer boeken op de datum dat wij willen, maar wel via Thailand train ticket. Is er een reden waardoor ik bij de een nog wel kan boeken en bij de ander niet?

   Groetjes, Christa

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Christa,

    Het is zeker een aanrader om met de nachttrein te gaan; een belevenis op zoek. Vliegen is een goed alternatief.

    12goAsia reserveert treintickets. Bij Thailand Train Ticket boek je ze ook. Als je ze daar kan vastleggen, moet je het zeker doen. Enige minpuntje van Thailand Train Ticket is dat die site het soms niet (goed) doet.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  39. Marieke schreef:

   Wat is de mooiste kant op? Van Bangkok – Chiang mai of andersom?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Marieke,

    Het heeft beide wel wat.

    ’s Avonds zie je natuurlijk niet veel. ’s Ochtends wel. Dus of je bent ’s Ochtends in de omgeving van Chiang Mai óf je bent ’s ochtends in de omgeving van Bangkok.

    Chiang Mai is meer landschap, Bangkok is stad.

    Up to you, zoals ze in Thailand zeggen 🙂

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  40. Ine schreef:

   Volgende week zaterdag is het eindelijk zover! Dan vliegen we naar Thailand! Nu willen we vanuit Bangkok met de nachttrein naar Chang Mai. Wilden net tickets boeken via Thai Railway Ticket, maar helaas lukt het ons niet ons daar te registreren (sign up). Hij geeft geen foutmelding o.i.d. maar gaat gewoon niet verder terwijl de pagina opnieuw geladen wordt. Hebben anderen hier ook ervaring mee? En heeft iemand de gouden tip? 🙂

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Ine,

    Ja die website werkt niet echt fijn.

    Als alternatief kun je 12goasia gebruiken zoals in dit blog vermeld staat. Andere optie is om ter plekke de treinkaartjes te regelen op het treinstation zelf een dag of wat van tevoren.

    Het is laagseizoen, dus waarschijnlijk zal er nog plek zijn.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

    • Ine schreef:

     Dankje Sander! Het is inmiddels toch gelukt (de website kon de ‘ in m’n woonplaats niet aan). Helaas was de nieuwe trein uitverkocht en gaan we dus op avontuur (lees wisselende reacties) met de oude 🙂

  41. Fries in Thailand schreef:

   Ik heb heel veel aan jullie website gehad gedurende mijn verblijf in Thailand, zo ook de nachttrein geprobeerd. Het is iets wat je een keer mee moet maken, maar voor de overige tripjes kies ik toch lekker voor een goedkoop vliegticket! 😉

  42. Carlijn schreef:

   Goedemiddag,

   Vraagje: Ik wil van Kanchanaburri rechtstreeks naar Nakhom Pathom om daar de nachttrein naar Suratthani te pakken. Hiermee ben je minder reistijd kwijt dan als je via Bangkok gaat. Maar ik dacht er is vast een reden waarom jullie adviseren om wel via Bangkok te gaan?

   Super jullie website!

   Groetjes,
   Carlijn

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Carlijn,

    Volgens mij moet je gewoon naar Bangkok, omdat je vanuit Bangkok op de zuidelijke lijn kunt stappen richting Surat Thani. Er zijn gewoonweg minder verbindingen.

    Groetjes,
    Sander

    • Tom schreef:

     Beste Sander,

     Trein #85 gaat vanaf Bangkok via Nakhom Pathom en vervolgens naar Suratthani. Via website https://www.thairailwayticket.com kan je tickets boeken voor de komende maanden, maar (nog) niet voor april 2019. Via 12go.asia zou je wel al voor april 2019 kunnen boeken, maar deze website doet alsof je helemaal nooit kan opstappen in Nakhom Pathom. Niet helemaal terug naar Bangkok hoeven reizen om een trein te pakken die uiteindelijk toch weer door Nakhom Patrhom rijd zou tijd schelen. Heb je suggesties?

     Groeten, Tom

     • Hoi Tom,

      Het ziet er inderdaad naar uit dat reizen via Nakhom Pathom sneller is; alleen hebben wij dat nooit gedaan en zijn we altijd bij Hua Lamhong in Bangkok opgestapt. Ik durf verder niets te zeggen over de beschikbaarheid; het kan zomaar zijn dat wanneer de tickets via Thailand Railway Ticket vrijkomen, alles al volgeboekt is omdat ze vooruit gereserveerd zijn via 12Go Asia.

      Groetjes, Mariska

  43. Femke schreef:

   Hallo,

   Zijn er ook rook mogelijkheden in de nachttrein?

  44. Ronny schreef:

   Hoe kan ik in een oogopslag de nachttrein routes zien?
   Ik wil namelijk het liefste van Kanchanaburi richting het noorden maar weet niet of dat mogelijk is?

   Het eerste deel van mijn reis ziet er ongeveer zo uit:

   BKK
   Kanchanaburi (bridge river kwai, hellfire pass en Erawan)
   Van hieruit richting het noorden.

   Groet Ronny

  45. Annika schreef:

   Hi! Ik heb een klein vraagje. Via 12goasia wilde ik een nachttrein boeken voor aankomende 25, 26 of 27 juli. Nu staat op de site dat deze treinen allemaal volgeboekt zijn. Betekent dit dan ook dat er ter plaatsten geen tickets meer te boeken zullen zijn voor deze data? Ik zie graag jullie antwoord tegemoet!

   Met vriendelijke groet,

   Annika

  46. Nicky gyselinck schreef:

   Hey, ik ben van plan om zaterdag een nachttrein te nemen van hua hin naar suratthani en ik ga mijn ticket bestellen via 12go asia. Nu wou ik eens horen hoeveel je op voorhand in het station moet zijn?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nicky,

    Bedoel je hoe lang je van tevoren op het station aanwezig moet zijn?

    Wij zijn zelf altijd een half uur van tevoren op het treinstation aanwezig, maar hebben er wel al voor gezorgd dat we de tickets hebben. Als je via 12goasia boekt dan kun je die ophalen bij het kantoor van 12goasia tegenover het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok of anders bij de Pick-up at Hua Hin baggage room, zoals op de site beschreven.

    Succes, fijne reis,
    Sander

  47. Olaf schreef:

   Informatieve site, Sander en Mariska! Mijn complimenten.
   Het is alweer een paar jaar gelden dat ik voor het laatst met de trein door Thailand reisde en heb daarom een vraag over de geldigheid van de treinkaartjes. Als ik van BKK nar KL wil treinen met een tussenstop voor het Khao Sok-park en een uitstapje naar Ko Lipe… moet ik dan tickets kopen van BKK naar Suratthani, van Suratthani naar Hat Yai en van Hat Yai naar BKK? Of volstaat een ticket van BKK naar KL en kun je onderweg op elk station in- en uitstappen?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Olaf,

    Voor zover wij weten moet je dan gewoon per traject een kaartje kopen. Mocht je andere info hebben gevonden, of het uiteindelijk hebben gedaan, dan horen we het graag van je.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

    • Olaf schreef:

     Ben nog steeds aan het speuren, maar het lijkt er idd op dat je per traject betaalt. Da’s jammer, maar ook wel verklaarbaar; ‘open tickets’ zijn lastig aan te bieden ivm de beschikbare slaapplekken. Begrijp ik wel.
     Keep you posted.

     Grtz!

  48. jeske schreef:

   Hallo, wat een super fijne informatie.
   weten jullie ook of er een nachttrein van Bangkok naar het zuiden van Thailand gaat?

   bedankt alvast!

  49. Cas schreef:

   Wat een goede site zeg! had nog een vraagje over de nachttrein (die ik wil boeken met 12.goasia voor 2 personen) hoe weet ik of ik bedden bij elkaar in de buurt krijg? er staat namelijk nergens bij welke bednummers ik ga krijgen.
   alvast dank voor je antwoord.

   groetjes Cas

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Cas,

    Goede vraag!

    Dat klopt wat betreft de bednummers. Maar als je een bestelling plaats waarbij je twee treintickets vastlegt dan lig je bij elkaar in de buurt. Ligt er ook aan aan welke bedden je selecteert (onder of boven). Als je bijvoorbeeld twee onderbedden reserveert dan lig je of naast of tegenover elkaar.

    Hopelijk is het duidelijk zo. Fijne reis in ieder geval.

    Groetjes,
    Sander

  50. Dik Pracht schreef:

   Beste Mariska,
   Ik wil eind van dit jaar/begin volgend jaar met mijn vrouw een fietstocht maken in Thailand langs de Mekong. We nemen onze eigen fietsen mee.. Ik dacht vanuit Bangkok de nachttrein te nemen naar Nong Khai waarna we later weer via Ubon Ratchathkhan of Aranyaprathet terug willen.
   Ik kan alleen niet vinden of ik met de nachtslaaptreinen dan de fietsen mee kan nemen. Ik heb wel begrepen dat bij de andere treinen er een aparte bagagewagen is waarin ze wel meekunnen..Klopt dat?
   Kan jij meer duidelijkheid verschaffen of is dit iets voor de facebook groep?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Dik,

    Goede vraag; waar wij het antwoord niet op hebben.

    Het lijkt me wel dat je je fietsen ‘gewoon’ mee kunt nemen aan boord – zeker tegen een betaling.

    Als je deze vraag stelt in onze reisgroep dan verwacht ik daar zeker wel een antwoord op.

    Succes met deze mooie tocht, groetjes,
    Sander

   • Sharon schreef:

    Hallo Mariska,

    Neem eens contact op met ons, wij hebben hier ervaring mee, en hele mooie fietsreizen 😉 http://www.awol.nl / info@awol.nl

    Mvg Sharon van den Broek

  51. Elsbeth schreef:

   Hee! Even een vraagje wat betreft het ophalen van de treintickets. Wij gaan in juli en hebben de trein al gereserveerd, nu pakken wij de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai en we kunnen onze tickets dan in Bangkok ophalen. Kan dit alleen op de dag van vertrek of ook al 1 of 2 dagen daarvoor? Bedankt alvast!

  52. Zoé Poetsema schreef:

   Bedankt voor de fijne website, we hebben heel veel aan jullie tips gehad! De nachttrein viel ons alleen erg tegen. Wij hebben in Januari de nachttrein genomen van Bangkok naar Chiang Mai maar blijkbaar is er niet in iedere trein een restauratiecoupe. Op basis van deze pagina leek het ons super leuk om in de restauratiecoupe avond te eten, dus wij hadden geen eten mee… Zo’n reis toch wel erg lang als je honger hebt. Dus een tip: Neem wel echt eten mee! Niet bij iedere trein is er eten aan boord..

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Zoé,

    Oefff, dat is inderdaad een tegenvaller dan. Goed dat je het zegt, dan kunnen we dit aanpassen op de pagina.

    Bedankt voor je reactie in ieder geval, groetjes,
    Sander

  53. Marc en Stéphanie schreef:

   Hi! Mijn vriend en ik waren op zoek naar twee tickets voor de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai maa er was pas over een week plek op 12Asia. Eenmaal op het station aangekomen konden we zelfs nog kiezen welke tijd we wilde vertrekken. Dus een tipje van onze kant: als je de kans hebt probeer het op het station. Het was ook nog eens veel goedkoper dan op internet 🙂

   • Sander Hillegers schreef:

    Wat fijn goede tip! Online reserveren kan vooral handig zijn in het hoogseizoen, maar goed dat het nog gewoon op het station kon!

    Groetjes,
    Sander

    • Yvonne schreef:

     Hoi hoi, wat een bak info vind ik hier, super fijn!
     Ik wil in augustus met mijn dochters, 11 en 14, van bkk naar ayutthaya en vanaf daar naar Chiang Mai. Dat lijkt mij handiger dan vanuit bkk heen en weer naar ayutthaya en dan de trein naar CM, toch? En als we Erawan willen toe voegen, is dat handig vanuit Ayutthaya?

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Yvonne,

      Ja, je kunt ook gewoon in Ayutthaya opstappen voor de nachttrein naar Chiang Mai inderdaad.

      De Erawan Watervallen liggen op 1 uur ten westen van Kanchanaburi. Dat is echt een aparte bestemming en kun je niet eventjes vanuit Ayutthaya bezoeken.

      Groetjes,
      Sander

  54. Renee schreef:

   Hi Mariska en Sander even een vraagje over Thai Railway Ticket Ik wil 8 maart richting chang mai met de trein maar nu zie ik dat er op 12togo geen tickets meer zijn voor de trein van 18:10 uur. Als ik dus naar Thai railway ga krijg ik deze mogelijkheid nog wel te zien. Heb dan alleen nog geen account aangemaakt misschien dat het dan niet meer kan dat weet ik dus niet. Hebben jullie een idee hoe dit kan en of het idd nog mogelijk is omdat jullie zeggen dat je bij thai railway je tickets tot 60 dagen voor vertrek kan kopen en aangezien het nu al 16 februari is zou dit dus eigenlijk niet meer mogelijk zijn dan toch?
   Dank je wel
   Groetjes Renee

  55. Melissa Pelder schreef:

   Ik zou graag vanaf kanchanaburi naar surat thani willen reizen. Ik las op internet dat er wel een nachttrein in de buurt moet gaan. Wat is jullie ervaring hierbij en hebben jullie ook nog tips?

   • Kris schreef:

    Dag ik ben erg benieuwd naar het antwoord gezien het feit dat ik samen met mijn man en twee kinderen van 12 en 13 jaar dezelfde route wil nemen dus de nachttrein van Kanchanaburi-suratani. Grt Kris

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Melissa,

    Je moet dan eerst terug naar Bangkok en vanaf het Hua Lamphong kun je met de nachttrein reizen naar Surat Thani!

    Groetjes,
    Sander

  56. Dirk de Regt schreef:

   Hoi Maartje,
   Handig informatie. Mag ik 1 correctie plaastsen. 12goasia hadden wij gebruikt voor 4 maal een 2de klasse air slaper naar Chiang Mai eind december. Maar toen we de ticket wilde afhalen kregen we 2de klasse fan kaartjes en wat geld terug. Zij gaven aan dat ze slechts 60 dagen van te voren de definitieve kaartjes krijgen en dat de 2de klasse aircon wagon al vol was. Dus ook 12goasia kan maar 600 dagen van te voren. Maar het was in de fan slaaptrein ook al erg fris dus we hoefden de aircon eignelijk niet.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Dirk,

    Dank voor je info uit eigen ervaring! Gaan we zeker nog even verder uitzoeken.

    Groetjes,
    Sander

    • Jörgen Hornung schreef:

     Hoi Sander en Mariska,
     Ik ben heel benieuwd of jullie hier al iets meer over te weten zijn gekomen. Ik ben van plan om voor april 2019 tickets te boeken voor de nachttrein naar Chiang Mai met mijn gezin. Ben dus heel benieuwd of de tickets die ik boek dan ook werkelijk vast liggen?
     Groetjes, Jörgen
     Heerhugowaard

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Jorgen,

      12goAsia kan ook pas 60 dagen van tevoren aan een ticket komen. Zij zijn een tussenbureau in het geval van deze treintickets. Je kunt wel een bestelling plaatsen bij ze al voor april 2019. Maar dan is het nog niet 100% zeker.

      Toch kun je er van uit gaan dat je goed zit bij 12goasia. In enkele gevallen zijn de tickets niet meer voorhanden, dan zoeken ze naar een goed en betrouwbaar alternatief.

      Jullie gaan reizen in april. Dat is geen hoogseizoen, dat moet dus helemaal goedkomen.

      Je kunt ook even wachten tot 60 dagen voordat je met de trein gaat reizen en het eerst proberen via de website van:
      Thai Railway Ticket (https://www.thairailwayticket.com/eTSRT/default.aspx?language=1).

      Hopelijk is het duidelijk zo.

      Groetjes,
      Sander
      Alkmaar ^^

  57. Rob schreef:

   Hoi,
   Ik wil met mijn gezin van Bankok naar Pak Chong (tip van jullie fantastische site), kan ik vanuit deze plaats gelijk door naar Chaing Mai of moet ik dan via Bangkok? En misschien een stomme vraag, maar jullie hebben het steeds over de nachttrein naar Chaing Mai, maar voor een paar tientjes meer kan ik met mijn gezin vliegen. Wordt dit afgeraden? Of is omdat je dan hotel kosten bespaart

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Rob,

    Vanaf Pak Chong (Khao Yai National Park) kun je met een oude trein naar Ayutthaya reizen. Hier kun je nog een dagje tempels bezoeken voordat je in de nachttrein stapt naar Chiang Mai.

    Natuurlijk kun je ook vliegen vanaf Bangkok, maar het is erg leuk om te reizen per nachttrein. Zeker met het hele gezin, is het een hele ervaring.

    Qua kosten zal het elkaar nauwelijks ontlopen, maar het is zeker iets om meegemaakt te hebben.

    Maar de keuze is helemaal aan jou natuurlijk!

    Groetjes,
    Sander

   • Maaike schreef:

    Misschien is het feit dat vliegen super vervuilend is nog een reden om de trein te nemen? Dat is het iig voor mij, aangezien ik ook al naar Thailand ben gevlogen.

  58. Wendy schreef:

   Hallo,
   Hebben jullie ervaring met de nieuwe nachttrein van Bangkok naar Chiang mai? Wij twijfelen of we 1e klasse of 2e klasse willen reizen. Lees op verschillende sites dat het in 1e klas erg koud is en dat je dan de trillingen goed voelt omdat je bed niet met de trein mee ligt. Wat bevelen jullie aan?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Wendy,

    Wij bevelen de 2e klasse aan. Alleen als je erg op je privacy gesteld bent en een eigen coupé wilt hebben dan kun je voor de 1e klasse gaan.

    En het is zeker aan te bevelen, of je nu eerste of tweede klasse reist, om een warm vast en sokken mee te nemen, want de airco staat laag.

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  59. Roy schreef:

   Hoi Sander en Mariska,
   Ik heb zojuist op de websites gekeken van Thai Railway en 12Go.Asia om te kijken welke treinen er 2 november van Bangkok naar Chiang Mai gaan. Onze voorkeur gaat uit naar een nachttrein die om 18.10 uur of 19.35 uur vertrekt. Maar wat blijkt, alles zit helemaal vol! Ook de andere tijden zijn volgeboekt. Is er nog een andere website die ik kan bekijken? Weten jullie of er nog treinen bij komen? Denken jullie dat er op het station nog wel tickets verkrijgbaar zullen zijn? Als een trein echt niet mogelijk is, hebben jullie ervaring met een binnenlandse vlucht? Alvast dank voor jullie reactie.

  60. Lisa schreef:

   Hoi Sander en Mariska,
   Allereerst: jullie site is geweldig!!
   Vervolgens: Mijn man en ik willen graag op 9september de nachttrein nemen van Bangkok naar Chiang Mai. Wat adviseren jullie, nu het laagseizoen is; nu zo snel mogelijk tickets boeken vanuit België of ter plaatse bij aankomst in Bangkok (we zijn al vanaf 4 sept in Bangkok)?
   Lieve groetjes, Lisa uit België

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Lisa,

    Ik denk dat je gewoon ter plekke een ticket kunt regelen. Wil je het zeker weten – dan kun je het online regelen.

    Groetjes,
    Sander

  61. Peter schreef:

   Hallo.
   Een vraagje over de nachttrein is er ook elektriciteit beschikbaar
   Mvg

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Peter,

    Bij 1e klasse is er elektriciteit in de eigen coupé. Bij 2e klasse zijn er stopcontacten, maar niet veel. Je kunt dus het beste je apparatuur voor vertrek opladen.

    Groetjes,
    Sander

  62. Chermaine schreef:

   Hi guys,

   Goeie tips allemaal! Enig idee of er ook van die nieuwe treinen rijden van Phuket naar Bangkok? Is dat trouwens een beetje te doen qua uren?

  63. Cecile schreef:

   Hoi, wij hebben via 12goasia tickets voor de nachttrein geboekt. Dat is prima gelukt! Maar, hadden wel eerst de onaangename verrassing dat de site niet up to date is qua beschikbaarheid. De dag en tijd waarop we wilden reizen bleek niet meer beschikbaar, terwijl de site 32 beschikbare bedden aangaf. E-mail contact ging snel en wij zijn uitgeweken naar andere dag/tijd. Contactpersoon van 12goasia gaf aan dat de site niet gekoppeld is aan het railway boekingsysteem. Ze werken de site steeds handmatig bij…

  64. Sofie schreef:

   Hallo!

   Ik vertrek in juli naar Thailand en we wilden eigenlijk niet op voorhand onze treintickets boeken omdat we flexibel willen zijn.
   Ik merk dat het beter is om het wel te doen?
   Als we van Bangkok naar Chiang Mai willen gaan zijn er dus twee opties:
   Boeken via asia 12go? EN dan moet je deze tickets ergens afhalen, maar waar is mij niet echt duidelijk?
   Boeken via thairailway maar dan moet je thuis ook je mails printen? Of zou je deze online kunnen laten zien op je smartphone?
   Als we op de terug weg van Chiang Mai in Ayutaya willen stoppen dat lukt ook, toch?
   En dan een kortere trein nemen van Ayutaya naar Surrathini bijvoorbeeld? Want we willen ook naar de eilandjes in het zuiden gaan?
   Na Ayutaya willen we ook nog korte stop maken in de Erawan Watervallen, is dat ook mogelijk volgens jullie?

   Alvast bedankt voor jullie goede tips!!!
   Groetjes uit België en Duitsland

  65. Jordy schreef:

   Is er ergens een seat plan van de trein #9? Bangkok – chiang mai. Wij hebben stoelen 5-21 en 5-22 (boven- en onderbed) ben benieuwd of dit in het midden van de wagon is. Iemand?

  66. Karolien schreef:

   Hoi!
   Ik zit nu op Koh tao en ben van plan om ayutthaya en kanchanaburi te bezoeken. Kan ik het beste eerst naar ayutthaya of eerst naar kanchanaburi ?
   Is de Ferry+nighttrain het handigste? En kom ik dan op jet juiste station in Bangkok aan om meteen door te reizen naar kanchanaburi of ayutthaya?

   Ik hoop snel iets van jullie te horwn😃

  67. Harrie en Karen Wijntjes schreef:

   Wij willen met de dagtrein van Phuket naar Hua Hin. Waar en hoe kunnen we dat van tevoren boeken?

  68. Nelleke schreef:

   Wij gaan op een zondag in juli dit jaar met de nachttrein. Maar nu wilde ik boeken in de eerste klas (wij zijn een gezin van vier, leek me ideaal) maar nu is er geen plek meer. Denk je dat het zin heeft om de site in de gaten te houden omdat er geannuleerd kan worden?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nelleke,

    Dat is jammer.

    Je kunt drie dingen doen:

    1) Een dag eerder/later met de nachttrein reizen. Kijken of er dan plek is.

    2) 60 dagen voordat je met de nachttrein wilt vertrekken via de website Thai Railway Ticket 4 tickets proberen te bemachtigen. Dan heb je goede kans dat er nog plaatsen vrij zijn.

    3) Per binnenlandse vlucht reizen. Zie: https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

    Groetjes, succes met de voorbereiding,
    Sander

  69. Charlie van der velden schreef:

   Hallo,

   Ik ga met mijn vriendin in juli 4 weken naar Thailand in eerste instantie is het de bedoeling om een paar dagen in Ayutthaya de verblijven en dan weer terug naar Bangkok om vanuit daar de nachttrein naar chiang mai te pakken. Wij willen namelijk graag in de nieuwe nachttrein zitten van 18:10. Maar stopt deze nieuwe trein ook in ayatthaya? Want dat zou ons een hoop gereis kosten en dan zouden we niet weer terug naar Bangkok hoeven reizen! Zo ja hoelaat moeten we dan de trein in ayatthaya nemen? Of is er ook een nieuwe trein die vanuit daar rijd naar chiang mai?

   Groetjes Charlie

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Charlie,

    De nachttrein Bangkok – Chiang Mai stopt ook in Ayutthaya; waar je om 19:44 uur in Ayutthaya kunt opstappen. Dit is de nieuwe trein (treinstel #9).

    Hier kun je deze reis bekijken/boeken:
    bit.ly/ayutthaya-chiang-mai

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  70. Jennifer Kisters schreef:

   Hoi hoi,

   Ik heb gisteren de nachttrein geboekt van Ayuttaya naar Chiang Mai. Trein #9
   Nu heb ik de bevestiging gekregen en hebben wij Seat 8-26 en Seat 8-28. Allebei Lower Berth.
   Zijn dit 2 bedjes naast elkaar? met het gangpad ertussen of liggen we nu ver uit elkaar??

   Hopelijk kunnen jullie mij helpen want ik kom er niet uit..

  71. leen desmadryl schreef:

   Kan je een nachttrein nemen van Phitsanulok naar Chaing Mai?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Leen,

    Ja dat kan. Er stopt een nachttrein om 00:15 uur op Phitsanoluk. Vervolgens kom je rond de klok van 07:00 uur aan op Chiang Mai.

  72. Ellen schreef:

   Wij hebben tickets gekocht voor de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai. Weet iemand wat de kosten zijn om deze boeking te annuleren?
   Zijn we dan het volledige bedrag kwijt of een krijgen we nog geld terug?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Ellen,

    Heb je inmiddels het antwoord gevonden?

    Volgens mij, als de tickets geprint (60 dagen voor vertrek) zijn door 12goAsia, dan kun je geen geld terugkrijgen. Als de tickets nog niet geprint zijn dan zijn ze misschien wel te annuleren.

    Maar ik weet dit niet 100% zeker!

    Groetjes,
    Sander

  73. Kimberly schreef:

   Hoi Sander en Mariska, het is al vaker geschreven maar ook ik wil jullie een complimentje geven over de overzichtelijke, prettige en vooral zinvolle site!
   Mijn vriend en ik gaan van 13 december tot 12 januari rondreizen in Thailand. vanuit Bangkok nemen wij de nachttrein naar Chiang Mai. Nu is mijn aangeraden om 2 weken in Chiang Mai te verblijven. Wij vinden dit erg lang. Wij willen heel graag de jungle trekking doen, olifanten verzorgen en naar het Doi Inthanon National Park. Hoeveel dagen zouden jullie hiervoor uittrekken?
   Vanuit chiang mai willen wij graag naar koh samui of een van de andere eilanden daar zijn wij nog niet over uit. (kan je dan beter het vliegtuig pakken of weer de nachttrein?) Op de eilanden willen wij graag relaxen, snorkelen, niet heel toeristisch en gezellig een drankje drinken tot in de late uurtjes:P welk eiland zouden jullie ons aanraden?
   Ook zitten we een beetje met kerst en oud en nieuw, waar is het leuk om tijdens de feestdagen te verblijven?

   Groetjes Kimberly

  74. Varisha schreef:

   Hoi, dank voor de fijne tips.

   Je geeft aan dat kids onder de 3 gratis zijn. Krijgen ze dan wel een bed?

   Als de stoelen omgebouwd worden tot bedden, krijg je dan schone lakens? En is er ruimte voor je bagage? We hebben 2 kleine kids van 3 en 5 jaar en zijn dus erg benieuwd of het te doen is. Is het mogelijk om 1e klas te reizen met z’n vieren? Ben je dan wel samen?

   Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

   Groetjes!

   • Hoi Varisha,

    Kinderen onder de 3 jaar hoeven geen ticket te kopen; wat dus betekent dat ze bij de ouders in bed slapen. Vanaf 3 jaar moet je een ticket kopen tegen een gereduceerd tarief, en hebben ze wel hun eigen bed.

    In jouw geval moet je dus 4 tickets kopen. Wanneer je 1e klasse tickets koopt slapen jullie samen, bij elkaar in één privé compartiment.

    Ik hoop dat dit helpt 🙂

    Groetjes!

  75. Renee schreef:

   Goede dag Sander en Mariska, heel leuk om alles te lezen en de goede adviezen en uitleg die jullie daarbij geven dank daarvoor. Ik kan alleen nergens vinden hoe het zit als je overdag met de trein reist. Ik wil op 1 januari de trein nemen naar Chumphon en dan van daaruit de volgende morgen om 7.00 uur de eerste ferry naar koh tao. Ik wilde met de trein gaan omdat je dan ook de kans hebt om even te liggen en dat vind ik na oud en nieuw wel handig 😉 Ik kan alleen nergens terugvinden of dit ook mogelijk is als je overdag met de trein reist en je boekt een slaapgedeelte met ventilator?? Kunnen jullie mij misschien vertellen of dit mogelijk is? Ik heb voor in Chumphon een kamer geboekt voor een overnachting. Ik zie het niet zitten om de nachttrein te nemen op 1 januari omdat ik om 10.00 uur een event heb op Koh Tao en daar niet te laat voor wil aankomen en omdat ik aankomst 5 uur nog echt wel heel vroeg vind waardoor ik alsnog gaar aan kom 😉 Hoor graag of jullie hier antwoorden op hebben 🙂 Thnx a lot! Liefs Renee

   • Hoi Renee,

    Overdag rijden er geen treinen met slaapcoupé, en is het dus niet mogelijk om dan een bed te reserveren. Ik zou ook even kijken naar binnenlandse vluchten, omdat het met de trein toch een behoorlijke rit is!

    Groetjes en veel plezier!

    • Renee schreef:

     Hi Mariska,
     Bedankt voor je antwoord en ik had dit zelf ook al bekeken om een vlucht te boeken. Denk dat dat voor mij de beste optie is aangezien reizen erg vermoeiend is en zeker na oud en nieuw voor mij dan 😉
     Fijne dag.
     Groetjes Renee

  76. Hennie Norg schreef:

   Als ik tickets online boek voor de nachttrein, krijg ik dan een keuze voor bed onder of boven?

  77. Rens schreef:

   Beste Sander en Mariska,

   Wij vertrekken januari 2017 naar Thailand.
   Ik heb begrepen dat er sinds kort een nieuwe nachttrein is.
   Is het mogelijk om deze te boeken of moet je gewoon geluk hebben om die nieuwe trein te hebben?

   Ik hoor graag van jullie.

   Groet,
   Rens

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Rens,

    Je kunt deze nieuwe treinen niet specifiek reserveren. Je zult geluk moeten hebben!

    Groetjes,
    Sander

    • Rens schreef:

     Hoi Sander,

     Ik had dezelfde vraag gesteld op de tipsthailand Facebook groep. Hier antwoordde iemand dat lijn 9 de nieuwe trein is, of dit klopt weet ik niet.

     Groet,
     Rens

  78. Anke Kuijpers schreef:

   Complimenten voor jullie site, super handige tips!
   Brandende vraag: wij vertrekken over een maand naar Thailand. Ik heb een verlopen paspoort en kan pas vrijdag een nieuwe aanvragen, dan duurt het nog even voordat ik deze heb. Wij willen nu de tickets voor de nachttrein boeken, daar vragen ze om het paspoort nummer. Controleren zij daar echt op? Of maakt het niets uit als het paspoortnummer niet overeen komt op dat moment?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Anke,

    Ik durf daar geen uitspraken over te doen. Denk persoonlijk van niet en zou zelf het risico wel willen nemen. Maar uiteindelijk moet je zelf beslissen :)!

    Groetjes,
    Sander

   • Kirstin schreef:

    Hoi Anke, wij zitten met hetzelfde dilemma nu. Wat heb je uiteindelijk gedaan? Het risico genomen of gewacht op het nieuwe paspoort? Bedankt alvast!

  79. Magalie Demeyer schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik vertrek binnen 2 weken naar Bangkok en ben van plan van daar eerst enkele dagen te vertoeven. Ik was van plan van van daaruit Ayutthaya te bezoeken en na enkele dagen de nachttrein te nemen richting Chiang Mai. Maar eerlijkgezegd was ik niet van plan om dit vooraf te boeken, wat me na wat research gedaan te hebben op jullie site toch aangeraden lijkt. Denken jullie dat ik best de reis tot in Ayutthaya en van daaruit naar doorga naar Chiang Mai? Is er een nachttrein van Chiang Mai naar Chiang Rai?

   Groetjes,

   Magalie

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Magalie,

    Het kan zijn dat de nachttrein naar Chiang Mai volgeboekt is. Ayutthaya is leuk voor 1 á (maximaal) 2 nachtjes.

    Er is geen treinverbinding van Chiang Mai naar Chiang Rai.

    Groetjes,
    Sander

  80. Eva schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik heb wat moeite met de site 12goAsia. Soms verschijnt er nl geen treinoptie bij. Betekent dit dat het al uitverkocht is? Ik zocht bijvoorbeeld op 26 oktober van Bangkok naar Kanchanaburi en ik krijg vans en taxi’s te zien. Weten jullie hoe dit komt? Groetjes Eva

   • Hoi Eva,

    Als het uitverkocht is, staat dat aangegeven. Ze bieden geen vervoer aan op alle reisroutes – zo rijden er tussen Bangkok en Kanchanaburi geen nachttreinen omdat de afstand zo kort is. Tickets kun je het beste ter plekke kopen op het treinstation.

    groetjes!

  81. Kimberly schreef:

   Hoi Sander en Mariska, bedankt voor jullie superfijne site!! Mijn vriend en ik willen 9 november de nachttrein naar Chiang Mai nemen en deze nu vast reserveren ivm Loi Krahtong dat weekend. Tijdens het reserveren op 12goasia kun je alleen nergens aangeven waar je wilt liggen in de wagon (in ons geval in het midden van de wagon en tegenover elkaar). We willen graag twee ‘lower beds’ in de tweede klas. Is dit iets wat we in de comments/opmerkingen moeten aangeven? Of is het een gokje/afwachten welke plek je krijgt?
   Dank je wel! Groetjes Kimberly

  82. Theo Louman schreef:

   Wij reizen binnenkort met EVA naar Bangkok en komen aan om 15.30 uur. Vervolgens hebben wij teintickets geboekt voor dezelfde avond om de nachttrein naar Surat Thani. Is het dan verstandig om een public taxi of een de Skytrain te nemen naar Lumphan Station?

   • Hoi Theo,

    Ik zou met het o.v. reizen. Dat heb ik zelf laatst uitgeprobeerd en dat was uitstekend: alles staat duidelijk aangegeven, de skytrain is zeer comfortabel en ook nog eens erg goedkoop. Verder ben je een stuk sneller dan als je met de taxi reist!

    Groetjes en een mooie reis gewenst!

    • Theo schreef:

     Dank je voor je reactie. Ik denk dat wij dat gaan doen. Moet wel nog uitzoeken hoe en waar overstappen op metro naar treinstation in Bangkok.

  83. Annemarth schreef:

   Wat super handig al deze tips en trics! Maar wat ik me hier wel bij afvraag: hoe zit het met de veiligheid van je spullen in een nachttrein? Ik reis namelijk alleen. Hoe groot is de kans dat je backpack wordt gestolen, terwijl jij lekker ligt te slapen?

  84. Babette de Ridder schreef:

   WOOOOOW! Wat hebben wij super veel aan julie website bij het plannen van onze 3 weekse reis door thailand.. lonely planet, jullie site erbij! en volgens mij gaan wij de mooiste dingen tegenkomen.!!

   Wij hebben een vraagje, en zie dat jullie ook snel antwoorden en te hulp schieten dus dat is super fijn!!

   Wij willen graag van bangkok naar kanchanburi, en dan door naar chiang mai.
   Nou komen wij uit dat we de trein op Thonburi moeten nemen. Op jullie site staat 13.35, klopt dit tijdstip nog? en weten jullie waar we anders te tijdstippen kunnen vinden?

   En kunnen wij de nachttrein naar Chiang mai ook op Thonburi pakken, of gaat deze alleen van bangkok?

   Super bedankt voor jullie hulp alvast!!

   :):):):):):)

   liefs uit Amsterdam!

   • Hoi Babette,

    Ik weet het niet zeker! Sorry 🙂 . Volgens mij kun je het beste in Bangkok of in Ayutthaya op de nachttrein stappen. Wij hebben geen tijdstippen op de site staan, je kunt even op https://12go.asia/?z=74548 kijken voor tijdstippen. Daar kun je ook navragen waar je wel en niet kunt opstappen.

    Succes met het uitpluizen en een fijne reis gewenst!

    Groetjes, Mariska

  85. Bart & Kim schreef:

   Beste Sander & Mariska, wat een waardevolle site zeg! Wij hebben een nog onbeantwoorde vraag. Wij willen half oktober vanuit Kanchanaburi naar het Khao Sok National Park reizen en willen eigenlijk niet terug naar Bangkok. We zijn met 4 volwassenen en 3 kinderen (6,7 en 10 jaar) en reizen bij voorkeur overdag omdat je dan de beste indrukken van het platteland meekrijgt. Wat zijn dan de beste reisopties? Bus, trein of privebusje? Is reizen door Birma ook een interessante optie? Groetjes Bart & Kim

   • Hoi Bart en Kim,

    Ik denk dat er geen andere optie opzit dan terugreizen via Bangkok. Je kunt de stad wel vermijden door met de trein te reizen naar Hua Lampong, en vanaf daar op de nachttrein naar Surat Thani stappen. Dan kun je daar de volgende ochtend de bus pakken naar Khao Sok.

    Overdag reizen zou ik je toch afraden, omdat de rit erg lang is (13+ uur geloof ik) en dat amper vol te houden is. Tenzij je een binnenlandse vlucht neemt, maar dan zul je alsnog terug moeten reizen naar Bangkok.

    Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Groetjes

  86. Katleen schreef:

   Hallo Sande en Mariska.
   Wat een prachtige site hebben jullie ontwikkeld. Heb er al veel informatie uit weten te halen.
   Ik had alleen nog een vraagje. We gaan in november met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai. We willen de tickets afhalen op het station in Bangkok. We vroegen ons alleen af hoeveel dagen van te voren die tickets daar afgehaald kunnen worden?
   En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een bedje boven en onder elkaar hebben, zodat we samen liggen?
   Alvast bedankt groetjes Katleen

   • Hoi Katleen,

    Wanneer je boekt via https://12go.asia/?z=74548 kun je te tickets bij hun kantoor (tegenover het treinstation) ophalen zodra je een bevestiging van ze binnen hebt. Dit is dus afhankelijk van wanneer je boekt, maar een paar weken voor vertrek moet mogelijk zijn 🙂 .

    Verder kun je tijdens het boeken aangeven wat voor type bedden je wilt en dat je bij elkaar wilt liggen!

    Groetjes 🙂

  87. Peter schreef:

   Hi Mariska en Sander, ik lees verhalen over de mogelijkheid voor t boeken van een 1e klas privecabine (voor 2 personen). Is dit mogelijk? En zo ja, hoe/waar boeken we dit t beste? Moet je dan een onder- en bovenbed nemen? Dank vast voor de reactie!

  88. Marcel schreef:

   Hoi Mariska en Sander

   Leuk en erg handige en informatieve site hebben jullie,top!
   Wij zijn nu ruim een week in Thailand en het bevalt ons super hier. Eerst wezen fietsen in Bangkok,daarna door naar Ayutthaya en vervolgens naar Sukothai. Zo meteen vertrekken we per bus naar Chiand Mai. We wilden daar ook naar Elephant Park maar die zit al tot medio Augustus vol helaas. Hebben jullie nog een tip voor een ander olifanten park in de buurt van Chiang Mai( geen commercieel park!) vanuit Chang Mai vliegen wij naar Surat Thani en gaan eerst naar Khoa Sok Park. Vraagje, wat is de beste manier om van Khao Sok naar de boot die naar Koh Pangan gaat? Wij moeten ook nog een slaapplaats in de buurt van de boot hebben. Hebben jullie een goede suggestie ? En 2e vraag, wat is de beste manier om van Surat Thani terug naar Bangkok te komen? Nachttrein? Vliegen ? Bus? Wij horen graag. GR Marcel en Wendy

   • Hi Marcel en Wendy,

    Sorry voor mijn late reactie! Welk olifantenpark is het uiteindelijk geworden?

    En vanuit Khao Sok kun je de bus nemen naar Surat Thani, waar je overstapt naar Donsak. Vanaf daar vertrekken rechtstreekse ferry’s naar Koh Phangan. Er vertrekken ook nachtferry’s, waarbij je de volgende ochtend aankomt. Je moet in Khao Sok even navragen hoe laat je uiterlijk op de bus moet stappen.

    Verder kun je vanaf Surat Thani terug naar Bangkok het beste vliegen of de trein nemen. Ik heb op de heenweg de nachttrein gepakt, en op de terugweg het vliegtuig. Beide is prima, het is maar net wat jij handig vindt 🙂 .

    Groetjes!

  89. Jaap schreef:

   Hoi Sander/Mariska,

   Mijn vriendin en ik gaan in november naar Thailand en willen op zaterdag 5 november van Bangkok naar Chiang Mai met de nachttrein. Wanneer zouden jullie de tickets gaan boeken hiervoor? Of kan het ook ter plekke in Bangkok geregeld worden?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Jaap,

    Alles kan ter plekke. Maar je hebt wel kans dat het vol zit. November is begin van het hoogseizoen en de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is populair. Als je al zeker weet wanneer je naar het noorden reist, dan zou ik het van tevoren boeken. Als je wat flexibeler wilt zijn, dan kun je het daar doen; een paar dagen van tevoren.

    Groetjes,
    Sander

  90. Loes schreef:

   Thailand Train tickets eind april benaderd om in augustus een ritje met de nachttrein te maken. Zij vertelde mij eind juli weer contact opgenomen. Vorige week gedaan en nu blijkt eersteklas met airco vol te zitten.. Er zijn nog wel plekken in de tweede klas met een ventilator. Dat het tweede klas is, is geen probleem, maar is een ventilator een aan- of afrader? Het zou fijn zijn als we ’s nachts toch wat kunnen slapen zonder het erg benauwd te hebben. Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

   • Hoi Loes,

    Wat vervelend zeg dat je zo laat iets terug hoort! Omdat je niet de enige bent die problemen hebt met Thailand Train Ticket (blijkbaar kunnen ze de vele boekingen niet aan) hebben we ook het bovenstaande artikel aangepast en bevelen we ze nu alleen aan als alternatief voor een andere site.

    Maar goed, daar heb jij natuurlijk niets aan! Ik moet heel eerlijk zeggen dat wij het fijner vinden om in de nachttrein te slapen zónder airco. Dit omdat deze meestal veel te koud staat… Maar helaas voor ons wordt de airco ook regelmatig aangezet in treinstellen met zogenaamd alleen ventilatoren. Dus… wat mij betreft maakt het niet veel uit en zou ik zeker gaan voor een plekje met ventilator! 🙂

    Groetjes en een hele fijne reis gewenst!

  91. eric visch schreef:

   We vliegen op 4 aug met z’n vieren naar Bangkok en willen via Ayutthaya naar Chiang Mai. Nu zie ik op 12Go.Asia dat rond 10 augustus alle nachttreinen van Ayutthaya naar Chiang Mai vol zouden zijn. Is dat dan ook daadwerkelijk zo en moeten we snel een dagtrein gaan reserveren? Of zijn er andere opties …

   Graag een berichtje en tips. Groet.

   • Hoi Eric,

    Ik zou nu niets boeken, maar in Bangkok naar het loket gaan op het station of naar een reisbureautje – want het kan zijn dat zij nog tickets hebben! Verder kun je altijd wel mee met een dagtrein of -bus, dus dat hoef je niet te reserveren.

    Groetjes, Mariska

  92. Marjan van der Veen schreef:

   Hallo Mariska en Sander,
   Wij willen graag dinsdag 26 juli van Kanchanaburi naar ChiangMai reizen.
   Hoe kunnen we dat het beste doen?
   Groeten, Alex, Marjan,Daan en Lotte

   • Lianne schreef:

    Hoi hoi, wij komen dinsdag 26 juli om 21:00 aan in Bangkok en willen (moeten) door naar kanchanaburi. Hoe kunnen wij dit het beste doen?

    Alvast super veel dank voor alle tips!

    Groetjes Lianne

    • Hoi Lianne,

     Wil je direct naar Kanchanaburi vanaf de luchthaven? In dat geval zou ik rechtstreeks een taxi pakken. Volg de bordjes ‘public taxi’, dan krijg je een eerlijke chauffeur aangewezen die voor een vaste prijs rijdt.

     Groetjes, Mariska

   • Hoi Marjan,

    Je kunt in Kanchanaburi de bus of taxi nemen naar Ayutthaya en daar op de nachttrein stappen. Als alternatief kun je ook terug naar Bangkok reizen en daar een binnenlandse vlucht nemen 🙂 .

    Groetjes!

  93. marco schreef:

   hallo we zitten nu in bangkok en gaan morgen via ayuthaja naar chiang mai met de nachttrein. Is er op her station van ayuthaja ruimte om koffers o te bergen.

  94. Rosanne schreef:

   Hoi
   Ik heb gister de nachttrein genomen, was opzich een hele prettige rit voor thailand begrippen. Het nadeel was dat na 10 uur onze coupé op slot ging en ik niet meer naar de wc kon terwijl ik heel nodig moest. Niemand reageerde ook toen ik klopte op de coupédeur. Dus ik had pech! !

  95. Hester schreef:

   Top website zeg, al veel handige tips gevonden! Wij hadden volgens mij mazzel, we hebben tickets geboekt op 19 juli voor de nachttrein van 20 juli en er was (gelukkig!) nog plaats! Ik hoop dat het ons bevalt, zo nachtelijk reizen, we gaan het zien!

  96. Marcel schreef:

   Hoi, wij vertekken 24 Juli nar Thailand, wij blijven eerst 2 nachten in bangkok en willen dan door naar Khao Yai National park. Wij willen met de VIP bus naar Pak Chong. Ik kan helaas nog niet vinden naar welk bus terminal wij moeten en waar wij online tickets kunnen boeken. Kunnen jullie ons helpen? Bvd Marcel

  97. Lindsay Cleymans schreef:

   Hallo Mariska en Sander! Geweldige site en handige informatie. In November ga ik met mijn vriend 3 weken naar Thailand. Route is al helemaal bepaald maar ik heb nog 1 missing link. We zouden van Pak Chong naar Chiang Mai willen doorreizen. Zouden jullie mij eventueel kunnen vertellen of dit rechtstreeks kan of we best terug gaan naar Bangkok om daar de nachttrein te nemen?
   Alvast heel erg bedankt!
   Groetjes Lindsay

  98. Leon schreef:

   Heb momenteel niet echt een vraag, maar ik wilde jullie toch even laten weten dat jullie echt een topsite hebben! Supercompleet. Dank!

  99. Iris schreef:

   Hallo, wij willen voor 21 juli om 18:10 uur de nachttrein boeken van Bangkok naar Chang Mai. Echter zijn deze niet meer te bestellen op https://12go.asia/en/travel/bangkok/chiang-mai?date=2016-07-21. Heeft u een tip waar we deze dan het beste kunnen bestellen? Alvast enorm bedankt voor uw reactie.

   Gr. Iris

  100. Inge schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Wij gaan in augustus met onze 2 kinderen naar Thailand en willen dan op 24 augustus vanuit Surat Thani de nachttrein terug naar Bangkok nemen. Is het nodig deze van te voren te reserveren of kunnen we die aan het begin van onze reis nog wel kopen (rond 7 augustus). Verder zie ik dat er behoorlijke prijsverschillen zitten tussen tickets via 12go.asia en thailandtraintickets. Weten jullie waar dat van komt? Je ziet bij 12go.asia geen verschil tussen de prijzen voor upper bed en lower bed en prijzen voor volwassenen en kinderen. Kan dus niet helemaal eruit opmaken wat nu het bedrag wordt als we proberen te reserveren. Misschien weten jullie hoe dit werkt?

   Alvast bedankt.

   • Hoi Inge,

    Ik denk dat je wel op tijd bent wanneer je de tickets ter plekke in Bangkok boekt – dat is in ieder geval wat wij zouden doen 🙂 .

    Bij 12Go.Asia lijken de prijzen hoger omdat de boekingskosten van 220 al verwerkt zijn in de prijs. Bij Thailand Train Tickets komen de boekingskosten van 200 baht er achteraf bij. Verder zit er geen verschil in prijs voor een boven- of onderbed.

    En bij 12Go.Asia wordt de kinderkorting achteraf verrekend wanneer je de tickets ophaalt – het verschil in ticketprijs ontvang je dus cash in baht retour. Bij Thailand Train Ticket wordt dit automatisch verrekend.

    Tot slot komt er aan het einde van de boeking nog kosten bij voor het betalen met creditcard of Paypal. Meestal is dat zo’n 3,5% extra.

    Ik hoop dat het zo duidelijk is! Succes met de voorbereidingen en een hele mooie reis gewenst!

    Groetjes, Mariska

  101. Manouk schreef:

   Vraagje… Vanuit koh tao , waar kunnen wij het beste een combi ticket (Ferry+train) boeken? Als iemand kan helpen zou super fijn zijn :)! Groetjes manouk

   • Hoi Manouk,

    Dat kan echt overal – daar is niet één speciale plek voor. Wij boekten het de vorige keer bij een willekeurig reisbureautje op straat (die ook taxi vanaf het hotel regelde), maar bij je hotel zelf boeken kan meestal ook. Komt goed!

    Groetjes!

  102. Rosanne schreef:

   Gelukkig nog net 1 van de laatste tickets kunnen bemachtigen via 12go asia voor de nachttrein vanaf ayutthaya over 3 weken. Bedankt voor de tip om dit op tijd te doen, anders hadden we zeker mis gegrepen. Inmiddels is mijn boeking bevestigd en hebben wij seats 13-9 & 13-11 toegewezen gekregen. 2 upper beds. Weet iemand of dit inderdaad tegenover elkaar is? En is de nachttrein al omgebouwd van stoelen naar bedden als je om 23.30 instapt in ayutthaya? Wij willen de tickets aan het begin van onze reis al ophalen in Bangkok. Dit zal al ruim 1.5 week voor vertrek zijn. Geen probleem lijkt me?
   Groetjes!

   • Hoi Rosanne,

    Super fijn! Als je samen boekt zullen ze je inderdaad ook samen plaatsen, dit is meestal tegenover elkaar, maar soms ook direct naast elkaar. En meestal beginnen ze al met ombouwen rond een uur op 21:00, dus ik denk inderdaad dat wanneer je instapt je bed al is opgemaakt 😉

    Verder is het geen probleem om de tickets al 1,5 week voor vertrek op te halen – dit kun je voor de zekerheid nog even doormailen naar 12Go.Asia zodat ze alles alvast voor je klaar kunnen leggen!

    Veel plezier! 😀

  103. lindsay schreef:

   Hallo Sander & Mariska,

   Misschien zet ik mijn vraag niet op de juiste plek.. (I don’t know?!).
   In ieder geval zat ik al een beetje na te denken, aan mijn vakantie voor 2017.
   Een beetje vroeg, maybe.. Maar, het lijkt me ontzettend leuk om mijn eerste, (echte) reis
   alleen te gaan plannen naar Thailand. Ik zie dat veel mensen het hele land door gaan.
   Dat was niet echt mijn plan. Ik wil eerst naar Bangkok gaan en dan dacht ik op de derde dag van
   mijn verblijf, de nachttrein te nemen naar Chaing Mai. Alleen weet ik niet of het noorden alleen echt geschikt is
   voor 2 á 3 weken. Omdat ik natuurlijk als ik het op zoek, alleen rondreizen vind, en niet specifiek
   alleen reizen voor het noorden. Hebben jullie tips?

   Alvast bedankt!

   Groetjes Lindsay

   • Hoi Lindsay!

    Mijn eerste gedachten is uhmmmmm… JAA!!

    Niet voor niets wonen er zó ontzettend veel expats in Chiang Mai. Omdat het gewoonweg superfantastisch is! In de stad zelf kun je zo veel doen (lekker eten, markten, shoppen, tempels, goede koffieshops, WIFI) en je bent zo in de jungle (uitzichten over de stad, bergen, watervallen). Als je de stad wilt ontsnappen kun je (meerdaagse) uitstapjes maken naar Chiang Mai, Pai en Chiang Dao. En je kunt in het noorden verder nog de Mekong River bekijken, lokale bergstammen, thee & koffieplantages…

    En als je het na 2 weken toch zat bent, kun je alsnog voor een weekje een binnenlandse vlucht pakken naar het zuiden om daar na te genieten op een exotisch eiland.

    HAVE FUN!! Groetjes 😀

  104. Ron en Ceciel schreef:

   Hoi Mariska en Ches,
   Bedankt voor jullie reactie en tips! Denk toch dat we voor de nachttrein gaan, aangezien de Kids daar echt “plat” kunnen. Daarnaast hoor ik ook van velen dat de nachttrein een ervaring is die je niet mag missen als je naar Thailand gaat!

  105. Jeroen de Vreede schreef:

   Hoi Sander en Mariska,
   Ik heb een vraag over de verschillende nachttreinen tussen Ayutthaya en Chiang Mai. Ik wil met mijn vriendin in de nacht van 19 op 20 juli van Ayutthaya naar Chiang Mai reizen, echter volgens alle sites die jullie noemden blijken trein #1 en #13 voor zowel de eerste als tweede klas met AC vol te zitten. Eigenlijk is dit het geval voor al deze treinen ronde die datum. Nu zijn er nog wel een aantal tickets beschikbaar voor trein #109 Class II Sleeper Fan. Deze trein heeft dus geen AC en rijd op een ander tijdstip. Wat zijn jullie ervaringen met deze soort treinen in vergelijking met de AC treinen #1 en #13? Zouden jullie ons aanraden om deze trein te boeken? of is er een goede mogelijkheid dat wij op het station nog tickets kunnen kopen als er mensen cancellen? Wij zijn momenteel nog in Nederland en vliegen de 13e naar Bangkok.
   Enorm bedankt voor jullie hulp.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen de Vreede

   • Hoi Jeroen,

    Jammer zeg dat alles volgeboekt is. De keren dat wij tickets hadden voor de treinstellen met Fan, werd er ook gewoon airco aangezet… Wij vonden dit eigenlijk juist niet fijn, omdat het dan behoorlijk koud is! Dus je kunt overwegen om fan-tickets te boeken.

    En anders kun je inderdaad proberen om in Bangkok tickets te boeken. Zover ik weet zijn er geen reisbureaus die tickets achterhouden, maar het kan natuurlijk voorkomen dat er annuleringen zijn en kaartjes op het laatste moment vrijkomen.

    Sorry dat ik geen concreet antwoord kan geven – ik hoop toch dat jullie hier wat aan hebben!

    Alvast een héle mooie reis gewenst! Groetjes 🙂

  106. Joyce schreef:

   Beste Mariska,

   Ten eerste deze site is heel handig! echt!
   Ten tweede heb ik een vraag over het boeken van het treinticket, we hebben een nachttrein geboekt van bangkok naar chiang mai, we hadden dan een mail terug gekregen van de reservering maar dat die niet geldt tot je betaald, dus heb ik net met de visa deze betaald, maar na alle gegevens te geven kreeg ik niks te zien van voltooid en kwam ie gewoon terug op startpagina van thailandtrainticket. Ik heb ook nog geen mail ontvangen, weet jij toevallig of het nu gelukt is of..?

  107. Ron en Ceciel schreef:

   Hallo Sander en Mariska,
   Kunnen jullie ons adviseren wat de beste reismogelijkheid is van Kanchanaburi naar Chiang Mai op 17 augustus met 2 kinderen van 6 en 8 jaar oud. We twijfelen over de nachttrein, en indien we deze nemen is het dan het meest verstandig 2de klas met 4 bedden beneden te nemen ( 1ste klas is een stuk prijziger) Klopt het dat je slechts met 1 persoon in een beneden bed slaapt, of zijn deze voor 2 personen, indien voor 1 persoon is het mogelijk indien nodig je kind bij je te nemen? Daarnaast las ik op de site va 12Go Asia, dat kinderen onder de 150cm goedkoper zijn en dat je het geld terug krijgt bij het ophalen van de tickets, klopt dat? En zo ja weten jullie wat de kosten zijn? Ook las ik op deze site dat de tickets opgestuurd kunnen worden wij slapen 12 en 13 augustus in het prince palace in Bangkok, kun je de tickets dan bij je hotel laten bezorgen, en hebben jullie ervaring dat dat altijd goed gaat.
   Tenslotte de vraag hoe we het beste kunnen reizen, Kanchanaburi via Bangkok of via Ayutthuya waar we dan overdag nog iets kunnen bezichtigen?

   Bedankt voor jullie reactie.

   • Hoi Ron en Ceciel,

    Scroll even naar beneden, want Ches heeft een hele goede tip gegeven over hoe je makkelijk van Kanchanaburi naar Chiang MAi komt!!

    Verder klopt het dat je in de 1e klas in een stapelbed met twee personen, in een compartiment van 2 stapelbedden die je met een tussendeur kunt afsluiten. Je kunt je kind bij je in bed laten slapen, maar het is wel krap! Ik zou even navragen bij 12Go.Asia of je dat mag doen op één ticket, samen met de kinderkorting, want dat weet ik niet zeker.

    De tickets kun je inderdaad laten bezorgen, daar hebben wij nooit problemen mee gehad of negatieve verhalen over gehoord van andere reizigers 🙂 . Mocht je het toch een eng idee vinden, dan kun je de tickets ook ophalen op het station.

    Succes met alle voorbereidingen!!

    Groetjes, Mariska

  108. Meyke schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Een vraagje..

   Wanneer je een bevestigingsmail hebt gekregen van thailandtrainticket.com is het dan goed zo?

   P.s. Jullie website en e-book is echt super handig! Heb hier super veel informatie kunnen afhalen!

   • Hoi Meyke,

    Klopt, je reservering is nu bevestigd 🙂 . En dank je wel voor je compliment!!!

    Groetjes, Mariska

   • Ches schreef:

    Hallo ik zag de discussie over hoe je het beste van kanchanaburi naar chiang mai kan reizen! Er zijn verschillende mogelijkheden je kan met de bus naar ayutthaya en dan een nachttrein pakken kost ong 13 uur in totaal! Of je neemt de trein terug naar BK en reist dan vanaf daar met de nachttrein ook ong 13 uur! Deze opties kosten beide 600-700 baht. Zelf ben ik van mening dat er een betere optie is en dat is de optie om met de bus van kanchanaburi naar chiang mai te gaan kost ong 11-12 uur qua tijd en kan in de avond! Je kan met de normale bus dit is een gevaarlijke optie, stopt veel kost meer tijd of je gaat met de “VIP” bus! Dit kost 820 baht en je reist echt top je gaat weg om 19:00 uur vanaf het busstation! Er is WiFi in de bus en je kan je telefoon opladen en je kan redelijk liggen(ligstoel)!! Daarnaast krijg je 2 x drinken en een snack. Top reis ik zou wel al van te voren tickets halen op het busstation, zodat je zeker weten mee kan! Succes

    • TOP aanvulling Ches! We zijn op dit moment aan het uitzoeken hoe je overal in Thailand het beste van A naar B kunt reizen (super groot project) en kunnen deze info goed gebruiken – alsmede andere reizigers die dit nu lezen natuurlijk 😉

     Bedankt & groetjes!!!

  109. Cindy schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Wij willen op 24 juli ’s ochtends van Bangkok naar Ayutthaya en dan ’s avonds met de trein van Ayutthaya naar Chiang Mai. Kan het kloppen dat de treintickets nu al uitverkocht zijn? Als ik via 12go.asia kijk, zijn ze allemaal al volgeboekt.. Wat nu? We dachten eigenlijk dat we ze ter plekke wel konden boeken, maar dit lijkt niet zo te zijn…

  110. Romy schreef:

   Hoi,

   We hebben 2 weken geleden al treintickets geboekt via thailandtraintickets.com, we hebben alleen tot op heden nog geen bevestiging gehad en we wilde graag 10 juli al met de nachttrein naar Sarut thani. Wat is het beste om te doen? nog een keer boeken? of gewoon hopen dat het goed is gegaan? Wat zijn andere opties om toch in het zuiden te komen als de trein vol zit?

   Alvast bedankt!

   • Hoi Romy,

    Wat vervelend! Je bent niet de enige die problemen heeft met Thailandtrainticket.com – daarom bevelen wij ze ook niet echt meer aan 🙁 . Ik zou ze even mailen (info@thailandtrainticket.com).

    Bij concurrent 12Go.Asia zie ik dat er nog plek is op de trein, dus ik denk dat dat wel goed komt. Maar mocht het nodig zijn, kun je ook kijken voor een binnenlandse vlucht naar Surat Thani!

    Groetjes, Mariska

  111. elisabethvan goethem schreef:

   Hey Sander en Mariska,
   MIjn vorige postje mogen jullie vergeten, dat is ondertussen opgelost.
   Wel nog een andere specifieke vraag, indien jullie me het antwoord schuldig blijven is dat vergeven.
   Omdat nachttreinen rond de periode van 13-15 juli nogal vol zitten, hebben wij ons schema wat moeten omgooien.
   Uiteindelijk vertrekken we de 11e ’s avonds met de nachttrein van Bankok naar Chiang Mai.
   Nu zien we wat te snel geweest, eigenlijk hadden we vanuit Ayatthuya moeten boeken (we willen dit graag nog zien). Omboeken lukt niet.
   Aangezien de lijn tussen Bangkok en Chiangmai ook stopt in Ayathhuya, weten jullie of we met ons ticket ook kunnen opstappen in Ayatthuya ipv. Bangkok? Het ligt op dezelfde lijn, maar we zouden dus wel een halte later opstappen dan op ons ticket staat. Weten jullie of dit mogelijk is?
   Groetjes, elisabeth

   • Hoi Elisabeth,

    Geen probleem 😉

    Met dit ticket kun je ook in Ayutthaya opstappen, hoewel je natuurlijk wel wat meer betaalt dan nodig is. Maar als je contact opneemt met 12Go.Asia kunnen ze dat waarschijnlijk wel voor jullie omzetten?

    Groetjes!

  112. elisabethvan goethem schreef:

   Hallo Sander en Mariska,
   Wij hebben een vraagje over het bestellen van treintickets. We zouden dit doen via 12go.asia. Weten jullie of je de tickets op eender welk station kan ophalen? Wij zullen de trein nemen van Ayutthaya naar Chiang Mai op 13 juli, kunnen wij onze tickets bv ook ophalen op het loket in Bangkok, enkele dagen voor vertrek?
   Alvast bedankt!
   Elisabeth

  113. Pauline schreef:

   Hi,

   ik had een vraagje: is het mogelijk om zelfs in phuket tickets te kopen voor de rit van Bangkok naar Chiang Mai of is dit erg overdreven?
   Ben namelijk bang dat de trein vol zit en zit best aan een strikte tijdsplanning vast…

   Groetjes,
   Pauline

   • Hoi Pauline,

    Dat kan, maar ik raad je aan om dat online te doen ipv een reisbureautje op Phuket – omdat geen enkel reisbureau tickets direct kan inboeken en kopen bij de Thaise spoorweg. Dus dan zit je met een reservering in plaats van een boeking. Online bureau’s kunnen dit ook niet, maar geven je wel heel snel een bevestiging, waardoor je zeker bent dat je een plekje hebt!

    Groetjes, Mariska

  114. Amber Cavalli schreef:

   Hallo,
   Ik heb een vraag….omdat we met 6 personen reizen heb ik een ticket online geboekt. De bedden waren al uitverkocht dus ik heb 6 stoelen gereserveerd. Wat is het verschil tussen de bedden en de stoelen? Ik neem aan dat onze stoelen omgebouwd worden tot een bed of moeten we de hele nacht blijven zitten? Kan iemand mij vertellen hoe dit werkt in de nachttrein van Bangkok naar Chang Mai?
   Bedankt

   • Hoi Amber,

    Oef, een stoel op de nachttrein is écht een stoel – en kan dus niet omgebouwd worden tot een bed! Onze ervaring is dat vooral backpackers kiezen voor gewoon een stoel (omdat het lekker goedkoop is) en dat er een klein feestje gebouwd wordt waardoor er weinig tijd over is om te slapen.

    Je kunt nog even kijken of je kunt omboeken?!

    Groetjes!

  115. Santy schreef:

   Hoi,

   Wij komen op 7 augustus op Bangkok aan en willen vanaf 9 augustus naar Chiang Mai gaan met de nachttrein. Er zit alleen een maar aan vast, wij reizen nl met 3 kinderen (10, 7 & 5 jaar oud). In Chiang Mai willen we 5 dagen verblijven en vandaaruit naar Koh Samui. Wat raadt jij ons aan? Ik hoor het graag van jullie.

   • Hoi Santy,

    De eersteklas coupé is voor max. 4 personen, dus dan kom je net een bedje te kort… eventueel kun je samen met één kind apart liggen in een ander eersteklas compartiment (als die er is)?

    Maar het leukste alternatief is misschien wel gewoon met z’n alle 2e klasse boeken, en dan kiezen voor bedjes tegenover elkaar. Ik denk dat je kinderen dat juist leuk zullen vinden, omdat je reist tussen de locals en er veel te zien is 🙂 .

    Laat je weten hoe het was?! Groetjes, Mariska

  116. Ilse schreef:

   Hallo! Wij vertrekken bijna voor 4 weken thailand. Veel zin in! komen 11 juli aan in bangkok, hebben 2 nachten geboekt en daarna alles opengelaten. Waarschijnlijk eerst naar kanchanaburi en dan richting t noorden. Nu zaten we wel even te kijken naar de nachttrein van ayutthaya naar chiang mai maar rond 13, 14, 15, juli zijn deze helemaal volgeboekt! Is er ook een mogelijkheid om met ander (nachtelijk) vervoer van Ayutthaya naar chiang mai te gaan of moeten gewoon nog even checken voor de nachttrein wanneer we in bangkok aankomen?

  117. Kelly schreef:

   Hey, momenteel verblijf ik in Ao Nang en vertrek ik morgen naar Khao Sok. Ik heb vanmiddag op de valreep nog een treinkaartje weten te bemachtigen van Surat Thani naar Bangkok voor vrijdagavond via een lokaal reisbureau. Prima geregeld maar toen ik vanavond mijn kaartje ging ophalen maakte een medewerker een foto van mijn bewijsje en een foto van mij?? Toen ik vroeg waarom dat was kreeg ik een Thais antwoord en uiteraard die grote glimlach. Heel fijn die glimlach maar ik vond het een beetje vreemd. Ze hadden mijn paspoort ook al gezien die middag dus waarom alsnog een foto maken (na ondertekening van ontvangst) met foto van mijzelf. Is dat normaal want dat heb ik nog niet niet eerder meegemaakt hier. Misschien ben ik te achterdochtig maar ik vond het wel een beetje vreemd. Hebben jullie dat wel eens meegemaakt of gehoord? Groetjes Kelly

   • Hoi Kelly,

    Vreemd…! Wij hebben dit nog niet meegemaakt. Bij welke organisatie was dit?

    Ik denk eerder dat dit een gevalletje Thaise logica is, en niet zo zeer identiteitsdiefstal of zo… Misschien heeft iemand anders die dit leest een soortgelijke ervaring?

    Hoe bevalt je reis verder?? Geniet ervan!!! 😀 Groetjes

  118. Michelle schreef:

   Hee, ik wil rond 19juli met de nachttrein naar chang mai, kan ik dit ticket ook gewoon kopen op het vliegveld van bangkok (de 17e)?

  119. Lotte schreef:

   Heehee!

   Wij willen begin Augustus ook de nachttrein gaan nemen vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai.
   Omdat we ons willen verzekeren van een plekje omdat we gebonden zijn aan een vaste datum willen we nu vast boeken.
   Maar hoe zijn we met het boeken er van verzekerd dat we twee bedjes tegenover elkaar krijgen??

   Groetjes!

  120. Zjoske schreef:

   Hallo,

   Mijn vriend en komen 20 juli aan in Bangkok en willen 23 juli met de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai reizen. Nu zitten we te twijfelen of we de tickets in Bangkok willen halen, omdat dit maar 4 dagen van tevoren is. Dit is wel een stuk goedkoper dan via internet bestellen. Wat raden jullie ons aan, de tickets op het station halen of toch van tevoren boeken via internet?

   Alvast bedankt!

  121. sybe schreef:

   hallo tipsthailand,

   allereerst hebben jullie een fantastische website! Wij gaan naar Thailand in de zomervakantie en hebben de nachttrein gepland staan op 12 augustus, nu lees ik op jullie website dat het dan de verjaardag van de koningin/moederdag is. Zal de nachttrein dan heel druk zijn of gewoon als normaal?

   mvg

  122. Chantal Bakhuijzen schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik dacht mijn reis voor elkaar te hebben alleen nu heb ik misschien toch een probleem. Mijn man en ik vliegen 11 november (vrijdag) naar Bangkok, we komen rond half 7 ’s ochtends aan op het vliegveld om meteen door te gaan naar Ayatthuya om dan ’s avonds met de nachttrein naar Chiang Mai te gaan. Ik wil voor die tijd tickets boeken voor de trein alleen ik dacht ze klaar te laten leggen op het station in Bangkok, maar nu zie ik dat dit kantoor open is van maandag tot vrijdag en wij komen aan op zaterdag!! Nu weet ik niet zo goed wat ik moet doen. We overnachten namelijk niet in Bangkok en ik wil het risico niet nemen om ze pas op de dag zelf te kopen. Is er iets anders wat ik kan doen om toch ergens de tickets op te halen?? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Alvast dank!

   Groetjes, Chantal

  123. Femke schreef:

   Hee! ik heb een vraagje ik wil graag met de trein vanuit Bangkok naar Chumphon en dan naar Koh tao.
   Als ik mijn treinkaartjes wil reserveren kan ik al aangeven dat mijn eindbestemming Koh tao is.
   Betekend dit dat de prijs inclusief de ferry tickets zijn ? of kan ik die beter pas kopen als ik in Chumphon aankom?
   Super handige site, met jullie tips heb ik al mijn halve reis uitgestippeld!

   • Hoi Femke,

    Dit is inderdaad inclusief, hoewel dat niet helemaal duidelijk staat op de site.

    Ik heb de bovenstaande info nog niet geüpdatet, maar je kunt beter boeken via 12Go.Asia. Zij zijn veel betrouwbaarder en duidelijker dan Thailand Train Tickets, en ook beter te bereiken. Je kunt boeken via de volgende link: https://12go.asia/?z=74548

    Groetjes en sorry voor de verwarring!

  124. N.L. schreef:

   Goedemiddag,

   Wij willen op 26 juli van Bangkok naar Koh Samui met de nachttrein. Deze willen wij graag van te voren al boeken. Nu hebben wij gekeken op de website thailandtrainticket en wilde wij vast gaan boeken. De heenreis was voor ons duidelijk en gunstig, maar wij wilden ook graag meteen de terugreis boeken. Op 6 augustus wilden wij weer terug gaan naar Bangkok vanaf Koh Samui. Nu zien wij hele vreemde tijden en rijdt deze trein overdag en is heel lang onderweg, bijna 24 uur. Wij begrijpen er nu helemaal niks van en vroegen ons af waarom er zo een verschil zit tussen de heen en de terug reis? Zouden jullie ons hier bij kunnen helpen of hebben jullie hier ervaringen mee?
   Alvast bedankt!

   • Hoi N.L.,

    Dit komt omdat de nachttrein niet rechtstreeks vertrekt vanaf Koh Samui, maar vanaf Surat Thani. Bij de reistijd rekenen ze ook de extra tijd die je kwijt bent in de bus en ferry. Daarom kun je beter kijken voor treinen van en naar Surat Thani!

    Groetjes 🙂

  125. Nanouk schreef:

   Hallo,

   Mijn vriend en ik vertrekken 11 augustus naar Bangkok en we willen de nachttrein nemen van 16 op 17 augustus naar Chiang Mai. Vanaf Chang Mai willen we graag op een het liefst zo goedkoop mogelijke manier naar Koh Samui 21 augustus. Hebben jullie tips over hoe we dat het beste kunnen doen?

   • Hoi Nanouk,

    Het goedkoopste is vliegen naar Surat Thani, en daar de bus + ferry nemen naar Koh Samui. Dit is veel voordeliger dan direct op Koh Samui vliegen, hoewel je wel langer (± 3,5 uur meer) onderweg bent.

    De trein is geen optie, omdat de afstanden te groot zijn en je daarvoor twee verschillende nachttreinen moet nemen. Dan ben je wel érg lang onderweg!

    Groetjes en alvast een hele fijne reis gewenst! 😀

  126. Sophie Gyselinck schreef:

   Hallo,

   We vertrekken met ons gezin (2 kinderen) op 11 augustus naar Thailand. Na Bangkok en Kanchanaburi, trekken we richting Ayutthaya. Daar nemen we de nachttrein (18 augustus) richting Chiang Mai. (het befaamde traject dat velen onder ons doen 🙂 ) Ik heb intussen een inquiry gestuurd naar Thailand Train Ticket.com en kreeg reeds antwoord met de totale prijs en de instructies voor te betalen. Toch staat er bij bestellingstatus: “First Selling Date :20 JUN’16 or 60 days in advance”. Kan ik nu reeds betalen en ben ik dan zo zeker van mijn plaats of moet ik wachten tot 20 juni en is betalen nu onmogelijk? De taaien zijn soms wat verwarrend, groepjes – Sophie uit België

   • Hoi Sophie,

    Super spannend! 😀

    Zeker van een plaats ben je nooit, omdat geen enkel reisbureau tickets kan inkopen of direct kan boeken. Dus na een boeking (na de betaling) gaan ze speciaal voor de klant naar het treinstation om de treinkaartjes bij het loket te kopen.

    Daarom zou ik nu al je betaling doen, zodat ze wanneer de kaartverkoop start ze direct de kaartjes voor je kunnen vastleggen!

    Ik hoop dat het zo duidelijk is 🙂 . Alvast een mooie reis gewenst!

  127. Liselot schreef:

   Wij willen in augustus eerst nog van Bangkok naar Kanchanaburi en weer terug naar Bangkok en vanuit Bangkok weer met de nachttrein naar Chiang Mai. De nachttrein is voor mij helemaal duidelijk. Maar weten jullie hoe je het beste van Bangkok naar Kanchanaburi kan gaan en weer terug? Alvast bedankt! Groetjes Liselot

   • Hoi Liselot,

    Kanchanaburi ligt heel dichtbij Bangkok, dus daarom rijden er op deze route geen nachttrein. De afstand is ongeveer 3 uur, afhankelijk van waar je uitstapt. Wel is het ontzettend leuk om voor dit stukje de trein te pakken, omdat je tussen de locals reist en vanuit je raampje een hele mooie indruk krijgt van Thailand én ook een stuk over de originele Dodenspoorlijn rijdt. En als alternatief rijden er uiteraard ook de hele dag door bussen 😉

    Heel veel plezier! 😀

  128. Brigitte schreef:

   Hallo even een vraagje
   Wij gaan van hua-hin met de nachttrein naar chumphon en komen aan om 04.15 ‘s’nachts op het station,weet nou niet of de boot vertrekt verweg van het station

   • Hi Brigitte,

    Omdat de luchthaven niet direct aan het water liggen, zul je eerst de bus moeten nemen naar de haven. Dit is uitstekend geregeld en op de luchthaven kun je meteen een bus+bootticket in één kopen. Verder geloof ik (ik weet het niet 100% zeker) dat de eerste boot rond 06:00 uur vertrekt, dus ik denk dat dit perfect aansluit op je vlucht.

    Kun je al lekker vroeg genieten op het strand!!!

    Groetjes en veel plezier

  129. Sabine schreef:

   Hallo,

   Klopt het als je de nachttrein van Chumpon naar Bangkok neemt, maar 30 dagen op voorhand kan reserveren?
   Als ik het goed begrijp komt de trein van Surat Thani. Dus als je de trein neemt van 21.20 uur, is de trein dan al omgebouwd tot nachttrein? Want ik bedenk me, bestaat de kans dat jouw gereserveerde plekje al ingenomen is bv dat je lower bestelde en uiteindelijk upper moet nemen of is er echt wel controle op de gereserveerde plaatsen?

   We verblijven maar 1 nacht in Bangkok, kunnen we dan zeker zijn dat onze treintickets tijdig geleverd worden?

   Of is reizen van Chumpon naar Bangkok met vliegtuig betere optie? En is er dan shutttle naar de luchthaven of taxi?

   Alvast bedankt!

   met vriendelijke groet,
   Sabine

   • Hoi Sabine,

    Vanaf 60 dagen voor vertrek opent de kaartverkoop en kun je je tickets reserveren. Deze boeking is onder voorbehoud omdat de tickets echt door een local bij het station worden gekocht voor jou. Na een paar dagen kun je een bevestiging verwachten 🙂 .

    Verder worden de treinen meestal rond een uur of 21:00 omgebouwd tot nachttrein – dit wisselt per stewart. Maar daar hoef je je echt geen zorgen over te maken, want de controle op tickets is erg streng en je slaapt dus ook écht op de plek die op je ticket staat!

    En als je met de website goed afspreekt waar en wanneer de tickets worden geleverd of opgehaald kunnen worden, lijkt mij niet dat dat problemen kan opleveren.

    Tot slot: vliegen of treinreizen? De enige die vliegt naar Bangkok vanaf Chumpon is prijsvechter Nok Air. Deze vluchten vertrekken twee keer per dag in de ochtend en avond. Dus het hangt er vanaf hoe laat je ferry aankomt wat handiger is. Vanaf Don Muang airport pendelen in ieder geval gratis minibusjes naar de internationale luchthaven die je kunt nemen.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt Sabine! Mocht je nog meer willen weten dan hoor ik het graag 😉 Groetjes!

  130. Rens schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Bedankt voor deze super informatie over de nachttrein. Ik vond het nogal een dingetje. “Wordt je niet zomaar bestolen etc”.
   Ik lees alleen nergens terug wat het verschil is tussen de 1e en 2e klas. Weten jullie toevallig dit verschil?

   Ik hoor graag van je.

   Groet,
   Rens

   • Hoi Rens,

    Wij hebben hele goede ervaringen met het reizen in de nachttrein. Je bagage stal je of in een rek voor het bed, of in een rek aan het plafond. Als je het fijn vindt kun je deze aan het rek vastmaken met een slot (wel zelf meenemen), maar wij hebben dit nooit gedaan. Waardevolle spullen nemen wij zelf altijd mee het bed in en leggen deze aan het voeteinde of waar plek is.

    Verder lig je in de 2e klas in een gedeelde, openbare coupé. Deze heeft of een ventilator, of airco. De 1e klas een privé coupé van 4 bedden die je kunt scheiden door een afsluitbare tussendeur, waardoor er 2 bedden overblijven. Ook is er een eigen wasgedeelte in de 1e klas coupé en is er airco.

    Ik hoop dat dit al je vragen beantwoord Rens! Groetjes 🙂

  131. Alexandra schreef:

   Hoi Sander en Mariska!

   Ik heb net op thailandtrainticket.com mijn tickets ‘geboekt’ (Van ayutthaya naar Chiang Mai op 24 juli). Maar toen ik het wilde bevestigen kwam er te staan dat het een ‘inquiry’ is een niet een ‘booking’. Ik heb dus nog niet betaald en er kwam te staan dat ze nog contact met me op gingen nemen. Is het goed zo of is er toch iets fout gegaan. Ik moest namelijk wel al mijn gegevens invullen en aangeven of ik het bij het hotel wilde laten bezorgen.

   Groetjes

   • Hoi Alexandra,

    Dat klopt – via geen enkele website is het mogelijk om treintickets daadwerkelijk te boeken. Het gaat dus altijd om een reservering. Binnen een paar werkdagen zul je een bevestiging krijgen en pas daarna worden de eventuele kosten verrekend!

    Groetjes 😉

  132. mark bakker schreef:

   Goedendag Sander en Mariska,

   Wat een prachtige site hebben jullie! We hebben er al veel mee gewerkt. We reizen vanaf 3 aug t/m 21 aug door Thailand met onze dochters. Nu willen we vanaf de River Kwai met de nachttrein naar Surattani. Volgens mij kunnen we dit met een minibus of taxi doen, maar is het dichtstbijzijnde station Nakhom Pathom? En moeten we bij de reservering van de tickets de kaarten in bangkok ophalen?

   Alvast dank voor je reactie!

   • Hoi Mark,

    Het klopt inderdaad dat Nakhom Pathom het meest dichtstbijzijnde treinstation is. Je kunt in Kanchanaburi navragen of er minibusjes naar het treinsstation rijden, of anders een taxi nemen.

    Als je de kaartjes via Thailandtrainticket.com bestelt zul je de tickets inderdaad in Bangkok moeten ophalen of laten bezorgen bij je hotel. Dit kun je dus het beste al aan het begin van je reis regelen!

    Alvast heel veel plezier! 🙂

  133. Inge de jong schreef:

   Hallo,
   Ik las jullie tip om in ayutthaya tickets voor de nachttrein te lopen. Kun je aangeven op welke locatie in ayutthaya dit is?
   We vertrekken waarschijnlijk 21 Juno righting Chiang mai en ik vraag me af of Ik Dan op de dag zelf nog aan tickets kan koken?.

   • Hoi Inge,

    Dit kan bij het treinstation in Ayutthaya. Je kunt het erop gokken, maar de kans is aanwezig dat de trein al volgeboekt is – zeker omdat er al mensen zijn ingestapt zijn in Bangkok. Omdat jullie al aan het reizen zijn, zou ik het gewoon ter plekke proberen, en zo niet een dagje langer in Ayutthaya blijven!

    Groetjes en nog een hele fijne reis gewenst!

    • Inge de jong schreef:

     Dank je. We gaan het gewoon proberen? Reizen overdag wordt ook wel aanbevolen omdat je dan een mooie indruk van het land krijgt? Wat zijn jou ervaringen hiermee?

     • Super! Overdag reizen is inderdaad mooi omdat je vaak door het platteland maar ook door de jungle rijdt – en soms zelfs door complete dorpen gaat. Dus ja, het is mooi – en zeker aan te raden voor kortere reizen!

      Groetjes 🙂

  134. Joyce schreef:

   Niet onbelangrijk; we zitten nu op Koh Samui!

   Joyce

  135. Joyce schreef:

   Beste Sander en Mariska, we hebben ie hulp nodig! ,..over twee dagen willen we met de nachttrein van surat thani naar Bangkok (man, ik en twee jonge kinderen). Maar hebben nog geen tickets. Na nu ongeveer dik een uur op internet hebben rondgespeurd zien we door de bomen het bos niet meer,..waar tickets kopen? Waar afhalen? (Zie overal afhalen in Bangkok, maar dat is onmogelijk) Etc. Combi ticket met Ferry mogelijk? Help ons,..hebben jullie (snel) tips voor ons??

   Groetjes, Joyce, man en kinderen

   • Hoi Joyce,

    Sorry – ik vrees dat mijn antwoord even te laat komt! We zijn aan het verhuizen waardoor we eventjes minder tijd over hebben voor de site..

    Maar goed, ik hoop dat het inmiddels al is gelukt en dat jullie veilig zijn aangekomen in Bangkok 🙂 !

    Groetjes en geniet nog van jullie reis

  136. Marlon schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Eind juli willen mijn vriend en ik vanuit Bangkok een dagje naar Ayutthaya en van daar uit willen we de nachttrein pakken naar Chang Mai.
   Ik wil dit via internet alvast gaan boeken maar wil het liefste wel 1e klas in de trein reizen.
   Hebben jullie advies voor via welke site je dit het beste kunt boeken?
   En in welke klas reisden jullie?

   Alvast bedankt voor jullie reactie 🙂

   Groetjes,

   Marlon.

  137. Pleun schreef:

   Haa Thailand experts!
   Ik ben vaste klant van jullie website en e-book, maar ik zit toch even met een vraag!

   Wij willen graag eerst 2 daagjes Bangkok doen en daarna door naar Khao Yai. Vanuit daar willen we eigenlijk met de nachttrein naar Chiang Mai. Maar is dat mogelijk? Ik zie namelijk alleen maar nachttreinen vanaf Bangkok? Wat zouden jullie doen?

  138. Paul schreef:

   Hoi,

   Wat fijn dat jullie zoveel informatie beschikbaar hebben, superleuk om te lezen. Wij vertrekken 19 juni richting Thailand, onze eerste keer backpacken, superveel zin in!

   Wij komen om 12.30 aan in Bangkok en willen eigenlijk gelijk door richting Chiang Mai met de nachttrein omdat we Bangkok aan het einde van onze vakantie willen bekijken. Raden jullie het aan om de tickets al hier in Nederland te boeken en dan in Bangkok op te halen of kunnen we gewoon naar het station gaan en ter plekke de tickets kopen?

   Dank alvast

   • Hoi Paul,

    Leuk en spannend zeg! In jullie geval zou ik de tickets vooraf boeken en laten klaarleggen op het treinstation – omdat de treinen best snel volgeboekt zijn.

    Misschien handig om te weten, is dat een binnenlandse vlucht soms zelfs goedkoper is dan reizen met de nachttrein. Let dan wel op dat je vanaf hetzelfde vliegveld vertrekt als waar je aankomt. Misschien iets om naar te kijken?? Maar het kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn 😉 .

    Groetjes

  139. Marja Tangelder schreef:

   Allereerst complimenten voor jullie super handige site, al zoveel aan gehad bij het plannen van onze reis in juli!
   Wij hebben gister geprobeerd te boeken voor de nachttrein Ayutthaya naar Changmai op 15 juli maar kregen vandaag antwoord dat alle sleepers met airco al zijn uitverkocht! Ook de dagen ervoor en erna! Hebben jullie ervaring als we boeken zonder airco maar met Fan, is dit te doen?
   Of kunnen we dan beter met een nachtbus naar Changmai?

   • Hi Marja,

    Onze ervaring is dat dat juist fijner is, omdat de airco meestal erg koud staat – waardoor het zeker in het bovenste bed bibberen is! Overigens doen ze soms alsnog gewoon de airco aan in de ventilator-coupés.

    Dus ik zou gewoon boeken 🙂 . Is veel comfortabeler dan de nachtbus! Groetjes

  140. margret schreef:

   hallo, wij willen met een gezin van 4 met de nachttrein vu Bangkok naar Chiang Mai reizen. Bvk 1e klas en in 1 coupe. Hoe zorg ik ervoor dat we met zn allen bij elkaar zitten/slapen? Dat kun je nl ergens aangeven.

   • Hoi Margret,

    Tijdens het boeken zie je onder de velden waar je de namen invult een veld staan met ‘Remarks’. Daar kun je aangeven dat je met zijn allen in één coupe wilt slapen, mits daar nog genoeg plek voor vrij is 🙂

    Groetjes!

  141. esther schreef:

   hai,

   als je nou met de trein vanuit bangkok naar chang mai wil en ook uit wil stappen in ayuthaya hoe gaat dat dan?
   koop je een ticket en kun je dan de volgende dag weer met dezelfde trein verder of koop je een losse treinkaart naar ayuthaya en ga je de volgende dag dan met de nachttrein verder?

   is er trouwens ook een trein die vanuit bangkok of ayuthaya naar chang rai gaat?
   groetjes esther

  142. romy schreef:

   Hoi,
   Allereerst super leuke en handige site!
   Wij willen in julli graag van Bangkok naar het zuiden reizen. Is het mogelijk om met de nachtrein naar Prachuap Khiri Khan te reizen? En een paar dagen later door te reizen naar Chumphon? En slaap je alleen of kun je ook met z’n tweeën ergens slapen in de nachtrein?

   • Hoi Romy,

    Zo te zien vertrekken er inderdaad ’s avonds treinen naar Prachuap Khiri Khan, maar vanwege de ‘korte’ reistijd (5-6 uur) kom je dan midden in de nacht aan. Voor de zekerheid raad ik je aan om ter plekke op het station of bij een reisbureau te informeren. Daarna kun je overdag met de trein naar Chumphon reizen wat zo’n 2-3 uur duurt.

    En mocht je toch met de nachttrein reizen, dan kun je met zijn tweeën apart slapen (in een stapelbed), als je een boven- en onderbedbed boekt in de eerste klas.

  143. Sheila schreef:

   Leuk! En zo herkenbaar. Ik reis graag met deze trein en heb hem vaak genomen. De 2e klasse is geniaal. Je hebt meer privacy dan iedereen zou verwachten. Ik vind het zelf de beste treinen van heel zuid oost Azië. Zelf vind ik het wel prettiger om bedden boven en onder elkaar te nemen. Dan hoeft er niet een vreemde telkens langs jouw bed omhoog te klimmen.

   Dit jaar gaan we die kant op backpacken met een kleintje. Onze zoon is dan nog geen 2 jaar oud. Afhankelijk hoe hij slaapt, kan het zijn dat we deze keer voor een 1e klasse gaan. Dan kan hij rustiger slapen en veiliger heen en weer lopen 🙂

  144. Bart schreef:

   Hoi,

   Wij willen vanuit Bangkok naar Kanchanaburi en daarna door naar Chiang Mai. Hoe kunnen we dit het beste doen volgens jullie? Terug naar Bangkok en dan een vlucht of trein pakken naar Chiang Mai of kun je vanuit Kanchanaburi ook rechtstreeks naar Chiang mai?
   Kon zo niets vinden op internet en hoop dat iemand me zo verder kan helpen! Dank alvast!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Bart,

    Het leukste wat je kunt doen is het volgende:

    Pak een taxi in de ochtend die je van Kanchanaburi naar het treinstation van Ayutthaya brengt. Daar kun je je bagage achterlaten in lockers. Nachttreintickets van Ayutthaya naar Chiang Mai heb je al geregeld op het treinstation van Bangkok (Hua Lamphon Trainstation) of die regel je bij aankomst in Ayutthaya.

    De rest van de dag maak je een tour langst de mooiste tempels van Ayutthaya, kun je nog rustig eten en ’s avonds (20:00 uur?) pak je de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai waar je ’s ochtendsvroeg aankomt.

    Mocht je een binnenlandse vlucht willen pakken dan ga je weer terug naar Bangkok.

    Groetjes, fijne voorbereiding,
    Sander

  145. Lianne van Nieuwenhoven schreef:

   Wat een super leuke handige site! Echt heel fijn om tips en routes te lezen. Wij gaan van Bangkok met vlucht naar Phuket, daarna zien we wel hoe we bij devolgende plaatsen komen… Patong, Koh phi phi, Krabi naar Surat thani, Ko Samui, Koh pha ngan, Ko tao terug naar Surat thani (waarna we nog 1 week over hebben). Kunnen wij hier dan een nachttrein nemen van Surat thani naar Chang Mai? Of alleen naar Bangkok. Wat is het handigst? Wij reizen met 2 kinderen.

   • Hoi Lianne,

    Heerlijk dat jullie gaan eilandhoppen – wat een fijn vooruitzicht!

    Vanuit Surat Thani rijden geen nachttreinen naar Chiang Mai omdat de afstand te groot is. Je kunt daarom in Surat Thani het beste een binnenlandse vlucht te nemen!

    Groetjes en alvast heel veel plezier!! 🙂

  146. Guido schreef:

   Hoi Mariska en Sander,

   Wij gaan na 3 dagen Bangkok voor 1 nacht naar de River Kwai, daarna voor 2 nachten naar Kanchanaburi en vervolgens willen we met de nachttrein naar Chiang Mai. We hebben die periode een privéchauffeur, zodat we alle tijd aan onszelf hebben (bv. voor het geval we een hele dag bij de Erawan Falls willen blijven). Mijn vraag aan jullie: is het mogelijk om vanaf Ayuttaya de nachttrein te pakken? Dat zou ons een rit terug naar Bangkok schelen. Hebben jullie hier ervaring mee? En hoe laat zou die nachttrein daar dan vertrekken?

   We hebben een heel leuk reisschema gemaakt (gaan voor de eerste keer), maar we zoeken nog volop op jullie site naar leuke tips!

   Bedankt!

   • Hoi Guido,

    Goed plan – lekker dat je straks de tijd kunt nemen voor de Erawan Watervallen! 🙂

    Je kunt inderdaad vanaf Ayutthaya op de nachttrein naar Chiang Mai stappen. Wij hebben dit zelf (nog) niet gedaan, maar we zijn wel meerdere malen op het station geweest en het ligt allemaal voor de hand waar je moet zijn etc. 🙂 . Je tickets kun je het beste vooraf kopen in Bangkok (bijv. in combinatie met een bezoekje aan Chinatown, waar het station is) omdat de nachttreinen erg populair zijn en snel vol zitten.

    Vertrektijden kun je op de volgende site vinden: http://www.thailandtrainticket.com/

    Succes met het plannen en alvast een hele fijne reis gewenst! 😀

    • Evelien schreef:

     Mariska

     Weet jij ook al is treinkaartjes online bestel voor onze vakantie in Juli. Met vertrek vanaf Ayutthaya kan ik op dat station dan ook de kaartjes ophalen?

     • Hoi Evelien,

      Helaas kan dat niet, dit kan alleen bij het treinstation in Bangkok, het kantoor van Thailand Train Ticket in Bangkok of je kunt de tickets laten bezorgen bij je hotel in Bangkok.

      Groetjes, Mariska 🙂

      • Evelien schreef:

       Kunnen wij dan wel instappen met die kaartjes in Ayutthaya. Als wij die in Bangkok hebben opgehaald.

      • Sander Hillegers schreef:

       Jazeker, het is hetzelfde traject!

       Groetjes,
       Sander

    • Sofie schreef:

     Hallo!

     Ik was aan het kijken op de site “thailandtrainticket”, maar ik zie dat je vanuit Sukhothai niet naar Chiang Mai kunt vertrekken hé?
     Je moet dan vanuit Phitsanoluk vertrekken?
     Is het zo dat je dan alleen ’s nachts (rond middernacht) kan vertrekken? We zijn met twee zonen, dat lijkt me zwaar…
     Zijn de tijden op die site alleen de echte tijden of zijn er nog opties?
     Kan je nog in Thailand zelf boeken of zal er dan geen plaats meer zijn? (Onze reis is in juli.)

     We willen graag na Ayutthaya naar Sukhothai, maar dan zullen we dat best laten vallen?

     Bedankt alvast voor jullie antwoord!

     Groetjes
     Sam en Sofie

     • Hi Sam en Sofie,

      Dat klopt, Sukhothai ligt niet handig op de backpackersroute, waardoor je een stuk langer onderweg bent. Als je toch de nachttrein neemt, kom je inderdaad midden in de nacht aan in Phitsanoluk, wat niet zo fijn is – zeker niet als je kinderen hebt. Als alternatief kun je bij je hotel in Ayutthaya even navragen of er ook VIP nachtbussen rijden naar Sukhothai, wat de reis een stuk aangenamer zal maken.

      Helaas kan ik het niet mooier maken Sofie – ik hoop dat je hier toch nog wat aan hebt!

      Groetjes, Mariska

  147. Jenthe schreef:

   Stomme vraag misschien, maar zijn er koppels die ervaring hebben met samen slapen in het onderste bed van de tweede klasse, aangezien dit precies een twijfelaar is?

  148. Kyra schreef:

   Hi Sander en Mariska,
   Ook ik ben bezig een reis te plannen voor ons gezin. Wij vertrekken op 20 juli en landen om 6.30 in Bangkok BKK. Het idee is om gelijk door te vliegen naar Chiang mai. Vanaf hetzelfde vliegveld heb ik een vlucht gezien die om 7.55 vertrekt. Of vanaf dmk om 8.55 of 10.45. Wat is jullie advies? Verder had ik bedacht om vanaf chiang mai dan terug naar dmk te vliegen om vervolgens de nachttrein naar surat thani te nemen waar we dan in de ochtend opgehaald kunnen worden om naar khao sok lake te gaan. Vanaf daar naar koh samui en dan van koh samui via surat thani terug vliegen naar Bangkok om daar de laatste dagen van de vakantie te verblijven.
   Aangezien dit alles voor ons de eerste keer is vraag ik me af of ik logische reisplannen maak.
   Hartelijk dank alvast.

   Ps. Wat een geweldige site en ebook! Dat maakt het plannen allemaal nog leuker!

   • Johnny schreef:

    Hoi Kyra, ik zou zeker voor een overstap op BKK gaan en op schiphol je bagage alvast laten labelen naar de eindbestemming Chiang Mai. Het lijkt erop dat de vlucht van 08.05 van Bangkok Airways de goedkoopste optie is en het voordeel is dat je op Bangkok gratis gebruik kunt maken van hun lounge tussen je twee vluchten. Succes met plannen!

    • Johnny schreef:

     Ik zie dat de 07.55 vlucht met Thai Airways op het moment toch goedkoper is, ik zou in dat geval dus voor die vlucht kiezen.

     • Hoi Kyra,

      Niet alle luchtvaartmaatschappijen willen de bagage rechtstreeks doorsturen naar Chiang Mai (KLM wilde dit niet voor onze aansluitende vlucht met Thai Airways), dus ik zou als ik jou was rekening houden met een lange overstap omdat je door de douane moet, je bagage moet ophalen en dan weer opnieuw moet inchecken etc.!! Ik zou hier minimaal 3 uur voor rekenen.

      Verder zou ik alleen naar vluchten kijken vertrekkende vanaf Suvarnabhumi. Dat is wel zo comfortabel, aangezien Don Muang aan de andere kant van de stad ligt 🙂 .

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!!!! 😀

  149. robin schreef:

   Eeey Sander en Mariska,

   Na vorig jaar voor het eerst in Thailand te zijn geweest, en voor het eerst alleen wezen backpacken is het volgende week donderdag na 11 maanden weer zover!!
   Na het zien van mijn foto’s en het horen van mijn verhalen durfde mijn vriend nu wel mee, dus nu mag ik hem op sleeptouw nemen naar de waanzinnige plekken waar ik geweest ben!

   Ik was wat informatie aan het zoeken over de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok, ik kon niet heel duidelijk terug vinden of die ook een stop maakt op Don Mueang Airport.
   Willen evt vanuit daar direct doorvliegen naar Krabi.

   En hebben jullie ervaring met de city tranfers van AirAsia!?
   We willen vanuit Bangkok naar Sukhothai, en nu kan dat met de trein, maar ik zag op AirAsia dus een combipakket een vlucht naar Pitsanulok en dan een bustransfer naar 1 of ander hotel in Sukhothai, scheelt een paar uur in de trein, en is niet idioot veel duurder 😀

   Met veel plezier weer jullie blog gelezen, en veel dingen herkend! Kan niet wachten!
   Hopelijk raakt mijn vriend ook ‘besmet’ hahah

   • Hoi Robin,

    Super leuk!!! 😀 Nog maar een paar nachtjes slapen 😉 .

    De nachttrein stopt inderdaad ook op Don Mueang – wat dus weer een ritje naar het centrum scheelt!

    Verder hebben we (nog) geen ervaring met de citytransfers van AirAsia, maar wel met de vluchten die altijd op tijd waren en goed geregeld waren. Ik zou het daarom gewoon doen, scheelt weer geregel!!!

    Veel plezier alvast en een goede reis!!

  150. Sabine schreef:

   Hallo,

   Ik zit met de volgende vraag en hoop dat jullie mij kunnen helpen.
   31 mei kom ik om 18:00 aan op Bangkok (Survarnabhumi Intl. Apt.), is het dan denk je mogelijk om de nachttrein van 22:00 uur te halen naar Chiang Mai?
   En welke manier van Tickets kopen is dan het handigst?
   Stel ik kies voor de Online optie.. Welke van de drie ophaalmogelijkheden is dan het handigst?
   – Bangkok kantoor – tot hoe laat open??
   – Hua Lampong, tot hoe laat kan je ook hier je ticket (op)halen?

   Alvast bedankt!

   Groetjes,
   Sabine

   • Jonas schreef:

    hey, ik ben best wel benieuwd naar het antwoord hierop, ik land daags erna ’s morgens vroeg in Bangkok en ben van plan om gwn dan te kijken om een ticket te boeken voor de komende nachtrein. Ervan uitgaand dat die wel nie vol zal zitten, zeker aangezien ik van plan ben om in eerste klasse mee te rijden.
    Grtjs

   • Hoi Sabine (en Jonas) 🙂 ,

    Dat is mogelijk, ik denk dat je er maximaal 1,5 uur over doet om naar het Hua Lampong treinstation te komen.

    Het kantoor van Thailand Train Ticket sluit om 17:00 uur, dus het is niet mogelijk om daar je tickets op te halen. Tot hoe laat de ticketkiosk op het treinstation open is weet ik niet zeker, hier kan ik geen duidelijke informatie over vinden op internet. Ik vermoed tot 1 uur voor vertrek.

    Ik heb contact met ze opgenomen, zodra ik meer weet laat ik het weten!

    Je kunt ook overwegen om direct een binnenlandse vlucht te nemen naar Chiang Mai – dat scheelt veel regelstress en ook reistijd in Bangkok. Bovendien is het ook wat comfortabeler. Bangkok heeft twee luchthavens, dus zorg ervoor dat je een vlucht boekt die vertrekt vanaf Survarnabhumi. Meer informatie over het boeken van een binnenlandse vlucht kun je hier vinden: https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

    Groetjes en veel plezier! 😀

   • Hoi Sabine,

    Ik heb bericht terug gehad – je kunt inderdaad je tickets tot één uur voor vertrek ophalen. In jouw geval is dat dus uiterlijk om 21:00 uur 🙂 .

    Groetjes!

  151. Manon schreef:

   Hoi Sander en Mariska, denken jullie dat het mogelijk is om in een Dag van koh lanta naar Bangkok te reizen? Als we bijvoorbeeld de nachttrein van Surat Thani naar Bangkok pakken want er rijden geen treinen van krabi naar Bangkok toch? Alvast dankjewel!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Manon,

    Dat klopt; er rijden geen treinen vanaf Krabi.

    Ik denk dat dat zeker mogelijk is. Persoonlijk zou ik een binnenlandse vlucht pakken van Krabi op Bangkok.

    Maar succes met de reis, groetjes,
    Sander

  152. Geurten schreef:

   Hallo!
   Wij willen reizen van bangkok naar koh phangan. We hadden in gedachte om de nachttrein naar surat thani te pakken en vanuit daar bus en boot naar koh phangan.
   Zoals ik heb gelezen bestaat er een combiticket voor trein bus en boot. Waar kan ik dit boeken en hoeveel kost dit ongeveer?
   Hoelang zit je eigenlijk in de trein van bangkok naar surat thani? En wat is de totale reistijd vanaf vertrek in bangkok tot koh phangan?
   Alvast heel erg bedankt!!

   • Hoi Geurten,

    Dat klopt, Lomprayah heeft combinatietickets van ongeveer 550 baht per persoon. Deze kun je (waarschijnlijk) direct boeken op het treinstation, of anders zeker op het busstation van Surat Thani.

    Met de trein ben je ongeveer 11.30 uur onderweg. Bus en boot van Surat Thani naar Koh Phangan zal iets van 4-5 uur duren.

    Pittige reisdag dus! 🙂 Groetjes!

  153. Elise schreef:

   Hoi Sander, Mariska,

   In april gaan m’n vriend en ik voor een maand naar Thailand. We hadden het plan om vanuit Kanchanaburi richting Ayutthaya te reizen en dezelfde avond de nachttrein richting Chiang mai te nemen. Is dit reëel? En weten jullie ook of er in Ayutthaya plaatsen zijn om je bagage op te bergen?

   Groet, Elise

  154. Marie schreef:

   Even een berichtje om jullie te bedanken voor deze nuttige informatie. Heel uitgebreid en duidelijk!

  155. Tessa schreef:

   Hoi beide,

   Is het veilig om je koffers zo naast je bed te laten staan? Hoorde op het reisbureau dat het niet veilig was. Maar als ik de foto’s zo zie..

   Groetjes, Tessa

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Tessa,

    Misschien omdat ze je liever een eersteklas ticket willen verkopen waarbij je je eigen coupé hebt?

    Nee, haha, het zou kunnen dat het onveilig is maar ik zou me er absoluut geen zorgen om maken.

    Houd gewoon de waardevolle spullen bij je. Aan het voeteneind bijvoorbeeld in je daypack, dan kan er niets gebeuren.

    Wij reizen al bijna twee jaar door Thailand en er is nog NOOIT wat van ons gestolen. En als je een koffer naast je bed zet met wat kleren en vervangbare dingen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.

    Groetjes,
    Sander

  156. Erik schreef:

   Hallo!

   Wij willen van Krabi naar Kanchanburi is dit Goed te doen?

   Trein of bus?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Erik,

    Ik zou persoonlijk kiezen voor een binnenlandse vlucht van Krabi op Bangkok. En vanaf de luchthaven van Bangkok naar Kanchanaburi.

    We hebben nog geen ervaring met de nachtbus. Die schijnt wel redelijk comfortabel te zijn. Anders pak je de nachttrein van Surat Thani naar Bangkok. Maar beste optie is naar mijn mening de binnenlandse vlucht.

    Groetjes,
    Sander

  157. Tim schreef:

   Wij zouden graag tickets willen boeken voor de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai via http://www.thailandtrainticket.com/.

   Maar wij zouden graag een bed boven en onder elkaar hebben. Hoe kan je dit aanduiden tijdens het boeken?

   Ik duid aan “All type Seat” en dan op volgende pagina duid ik de gewenste trein aan. Op de volgende pagina kan ik dan wel één upper en één lower Berth aanduiden. Maar hoe weet ik zeker dat beide onder/boven elkaar zijn?

   Alvast bedankt voor een reactie.

   • Hoi Tim,

    In het eerste scherm kies je willekeurig voor lower of upper. Wanneer je daarna doorklikt op ‘inquiry’ is er een speciaal veld waar je kunt aangeven voor hoeveel volwassenen je een upper en/of lower bed wilt 🙂 .

    Groetjes!

  158. Joyce schreef:

   Hoi, wij willen met de kids vanuit Bangkok richting Riverkwai daar 1 overnachting en dan de volgende dag met de nachttrein naar chang Mai, we willen graag 2 1e klas coupe , waar kan ik dat het beste boeken. Word onze eerste keer Thailand met de kids dus alles is nieuw voor ons.

  159. Peter schreef:

   Wij hebben de treinkaartjes naar Surat Thani gewoon via een reisburo in Nederland gereserveerd, en klaar laten leggen in ons hotel in Bangkok (Nouvo City). Ging prima. We hadden een 1ste klas coupe. Heeft 2 bedden dus als je met 2 bent zoals wij compleet prive. Veilig voor de koffers. Je slaapt haaks op de rails ipv met de rails mee in de 2e klas. Het bonkt wat meer.
   De steward die ons ontving was een pusherige dame die ons de menukaart gaf en er op stond dat we bestelden. Zou ik volgende keer niet meer doen. Er zit ontbijt bij de prijs, maar een 2e kopje koffie is extra. In de ochtend moesten we afrekenen, en het was compleet onduidelijk wat de dame in rekening bracht, ze rondde het af op 1000 BHT terwijl wij dachten 600 BHT te moeten betalen. Maar goed, voor die 400 BHT maar niet moeilijk gedaan. Dit was de eerste en enige keer in heel Thailand dat we dachten ietwat belazerd te zijn. Vanaf treinstation naar haven is een 50 minuten per bus. De verkopers staan je op het station op te wachten, wat onzin is want ze leiden je allemaal naar hetzelfde verkoopkantoor. Er zitten er 2 naast elkaar, en de prijzen zijn hetzelfde. Daar dus een fery ticket gekocht waar ook de bus in zit. even wachten, kopje koffie en dan naar de haven. In de haven alles prima geregeld.

  160. Rowan schreef:

   Voor de wereldreizigers die het verschil tussen eerste en tweede klas willen zien:

   http://www.thailandtrainticket.com/faqs/What-are-the-differences-between-class1-and-class2.html

   P.S. Jullie blog is ge-wel-dig! Keep up the good work and thanks!

  161. alexa schreef:

   Hey! Ik had een vraagje over iets wat hier in de tekst staat namelijk:
   – uiterlijk 7 dagen voor vertrek te boeken tijdens het hoogseizoen (november-februari + juli).
   – uiterlijk 2 dagen voor vertrek te boeken buiten het hoogseizoen.

   Maar ik dacht in een ander artikel gelezen te hebben dat het laagseizoen was in november-februari? Wat klopt hieraan? haha 😉

  162. raymar armando schreef:

   Weet iemand of het mogelijk is vanuit Hua Hin de nachttrein naar Phuket te pakken. En uiteraard vanuit Surat Thani verder te gaan via de bus of taxi? Ik kan het helaas nergens op internet vinden. Of als iemand anders nog tips heeft om vanuit Hua Hin naar Phuket te komen zijn ze welkom.
   In ieder geval alvast bedankt.

   Mvg, Raymar

   • Johnny schreef:

    Ja dit is zeker mogelijk, er zijn verschillende treinen richting Hua Hin, een nachttrein is een optie maar er gaan ook reguliere treinen met enkel zitplaatsen. De reis van Hua Hin naar Surat Thani kost je ongeveer 5 uur. Je kunt in Surat Thani gemakkelijk een (mini)bus nemen richting Phuket, het is nog wel 4 á 5 uur rijden dus al met al een lange reis.

    • raymar armando schreef:

     Bedankt Johny voor je snelle reactie. Als ik nog de mogelijkheid heb om erop terug te komen, laat ik je zeker weten hoe ik het heb ervaren! Nogmaals, bedankt (y)

  163. Ronnie schreef:

   Weet iemand of er ook een mogelijkheid is om met een nachttrein van Bangkok naar Phnom Penh (cambodja) te reizen.
   Iemand hier ervaring mee hou niet van bussen en veel overstap tussendoor.

   • Johnny schreef:

    Ronnie, in Cambodja zijn helaas geen treinroutes… Je kunt een trein nemen van Bangkok tot de grensplaats Aranyaprathet. Van daaruit moet je dan toch een bus/minibus nemen richting Pnohm Penh. Snelste optie is natuurlijk rechtstreeks te vliegen met bijv. Air Asia.

  164. Rick schreef:

   Heb onlangs treinkaartjes gereserveerd van Bangkok naar Suratthani en heb een mail ontvangen waar ze om mijn creditcard gegevens vragen.
   Geen probleem allemaal maar nu staat er ook het volgende in de mail.

   However please note that sales of train ticket are very fast and prebooking is not allowed so we can not guarantee the seat(s), class, travelling date or time.

   Als ik nu reserveer via thailandtrainticket en ik geef mijn creditcard gegevens kan ik er dan vanuit gaan dat de kaartjes gereserveerd zijn of is er geen garantie dat ik de kaartjes heb op de dag van vertrek?

   Mvg Rick,

   • Hoi Rick,

    Het klopt dat treintickets vanaf 60 dagen voor vertrek vrijkomen – ook voor boekingskantoren. Zij zijn wel zó op deze beperking ingesteld dat ze de gereserveerde tickets direct boeken wanneer dat kan. Je kunt er dus vanuit gaan dat je de kaartjes ook daadwerkelijk in handen krijgt!

    Groetjes Mariska

  165. Bryan schreef:

   Hoi Sander & Mariska,

   Wij willen 19-03 een vlucht boeken van Bangkok naar Krabi 11:05 vertrek, en de nacht ervoor met de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok (06:50 aankomsttijd) is dit haalbaar? moet je in Thailand ook 2 uur van tevoren aanwezig zijn voor een vlucht?

   • Hoi Bryan,

    Ik denk dat je dat wel red, maar ik raad je aan om vanuit Chiang Mai direct een vlucht te pakken naar Krabi!!!

    Groetjes 🙂

    • Bryan schreef:

     Hoi Mariska,

     Klopt alleen als je op 19-03 vliegt is de enige ‘voordelige’ vlucht van 61 euro die vertrekt pas 17:30.. een dag eerder betaal je al 100 euro voor een dergelijke vlucht, gaan deze prijzen nog dalen denk je?

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Bryan,

      Kan natuurlijk altijd maar meestal is dat niet het geval. Je kunt ook kijken naar alternatieve luchthavens zoals Surat Thani, Phuket, Trang of Hat Yai.

      Groetjes,
      Sander

    • rick schreef:

     Erg bedankt voor je reactie. Heb er iig meer vertrouwen in en ga de kaartjes reserveren.

     Groeten Rick

  166. Cindy schreef:

   Wij gaan in juli naar Bangkok en willen na paar dagen doorreizen naar Chiang Mai. We dachten om via de river kwai Bridge en samut Songkram naar Ayutthaya te reizen en vandaar de nachttrein naar Chiang Mai te nemen. Denken jullie dat dit haalbaar is of kunnen we dit beter als dagtrip doen?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Cindy,

    Ik denk dat het haalbaar is, maar dan wordt het wel haasten. Lijkt me toch fijner om rustig je tijd te nemen voor het één of het ander. Dus Kanchanaburi kun je beter als een complete dagtrip doen of beter nog – er één of twee nachtjes slapen want er is genoeg te doen in de omgeving. Je kunt wel Ayutthaya en (evt. omgeving) meepakken voordat ’s avonds de nachttrein vertrekt!

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  167. Julia schreef:

   Hoi Mariska en Sander,

   Klein vraagje: ik lees hier (en op andere websites) dat de tickets bezorgd kunnen worden bij je hotel. Weten jullie of er ook bezorgd kan worden bij een hostel/guesthouse/b&b? Of echt alleen bij hotels?

   Groetjes,
   Julia

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Julia,

    Excuses voor de late reactie. We hebben ‘m over het hoofd gezien. Onder hotels worden alle slaapplekken bedoeld!

    Groetjes,
    Sander

  168. Bryan schreef:

   Hoi,

   Wij willen graag met z’n tweetjes een kant zeg maar slapen (een boven en een onder 1e klas) maar hoe kan ik dit aangeven op http://www.thailandtrainticket.com/ ? Als ik 2 personen aanklik kan ik maar 1 keer boven of onder bed kiezen?

  169. Liselot schreef:

   Hoi,

   Kan je van Kanchanaburi naar Chiang Mai makkelijk met de trein of bus? Of raad je aan om eerst terug naar Bangkok te gaan en vanuit daar de nachttrein naar Chiang Mai te nemen?

   Groetjes Liselot

  170. Nicole schreef:

   Hoi!

   Ik ga in februari met mijn vriend naar Thailand. Op 9 feb willen we de nachttrein naar surat thani. Eerste klas is helaas al helemaal vol:(. Nu kreeg ik een andere optie voor tweede klas met airco, met upper en lower bed. Ik heb de betaalmail al gekregen. Kan ik dat nu nog veranderen naar twee keer lower bed en liggen we dan wel tegenover elkaar? Groetjes Nicole

  171. Liselot schreef:

   Hoi,

   Ik las in 1 van de reacties dat het vervoer tussen Kanchanaburi en Ayutthaya lastig is. Ik heb ergens gevonden dat je van Kanchanaburi de bus naar Suphanburi kunt pakken en daar over kunt stappen op de bus naar Ayuttaya. Is dit een goede optie? zijn er nog meer mogelijkheden?

   Verder zou ik dan graag met de nachttrein verder willen van Ayutthaya naar Chiang Mai. Hoe werkt dit? Moet ik van te voren een kaartje kopen? Waar kan ik dat doen? Hoe laat vertrekken de treinen ongeveer?

   Groetjes Liselot

   • Hoi Liselot,

    Een treinkaartje kun je online kopen via bijv. http://thailandtraintickets.com/, maar ook in Thailand zelf op alle grote stations. Dit kan een paar dagen van tevoren, maar ook ter plekke – dan moet je wel een beetje geluk hebben met de beschikbaarheid. Vertrek- en aankomsttijden vind je ook op de bovengenoemde site.

    Vanaf Kanchanaburi vertrekken rechtstreekse minibussen – alleen weet ik niet hoe vaak. Je kunt het beste één dag voor trek even je ticket kopen op het station van Kanchanaburi of in een van de reisbureaus of bij je hotelreceptie, dan zit je goed!

    Veel plezier & een mooie jaarwisseling!

  172. Afke schreef:

   Hallo,

   Wij hebben ook een vraagje, op zaterdag 2 januari komen we aan in Bangkok. We willen dan meteen de nachttrein pakken van Bankok naar Chiang Mai, alleen zie ik hier op jullie site dat de openingstijden maandag t/m vrijdag zijn. Wat is de beste optie om treintickets te kopen?

   Groetjes

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Afke,

    Je kunt het er op gokken dat er nog tickets zijn. Maar gezien het hoogseizoen heb je kans dat er geen tickets meer beschikbaar zijn. Je kunt ook een fictief hotel boeken en daar je tickets laten bezorgen, maar dat is best een gedoe.

    Persoonlijk zou ik kiezen om een dag later de trein te nemen óf een binnenlandse vlucht te nemen. Ik zie bijvoorbeeld dat je op 2 januari bijna elk uur kunt vliegen van Bangkok (Don Mueang International Airport) naar Chiang Mai voor € 34 per persoon met Thai Lion Air via Skyscanner.

    Het overwegen waard.

    Groetjes, fijne voorbereiding nog,
    Sander

  173. Nicky schreef:

   Olaaaa!!!
   Ik heb een vraagie!!

   4 januari komen wij aan in Bangkok. (zin in!!!) We verblijven hier 3 dagen en willen vervolgens verder gaan. Het is hoogseizoen, blijven 1 maand en het is onze eerste keer in thailand. Nu zitten we in dubio of we
   OPTIE 1 : van bangkok de nachttrein naar Chiang Mai moeten pakken.
   OPTIE 2 : van Bangkok naar Khao Yai National Park gaan, vervolgens naar Ayutthaya, daarna Sukhothai en dan naar Chiang Mai. Dit dus alles met binnenlandse bus tripjes (dacht ik*) Is dat te doen??? Of zit je dan onderhand meer in de busjes dan dat je wat ziet…..
   OF OPTIE 3 : van bangkok naar Khao Yai National Park, vervolgens Ayutthaya en dan de nachttrein naar Chiang Mai. (dat kan ook als ik het goed heb gelezen)
   Wat raden jullie aan?

   En aangezien het hoogseizoen is raden jullie aan om sommige dingen te boeken. Wij willen eigenlijk niks vooraf boeken, omdat we nog niet precies weten hoe/wie/wat (binnenlandse vlucht/ nachttrein hostels etc). Willen het een beetje op ons af laten komen 🙂 Is dat een probleem?
   We hebben wel een hotel voor de eerste 3 dagen in Bangkok geboekt.

   We willen vervolgens een weekje Chiang Mai & Pai doen. En dan naar beneden met een binnenlandse vlucht Phucket/Krabi. En dan zien we wel weer verder 🙂

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Nicky,

    Prima dat je een globaal plan hebt, maar het niet teveel wilt vastleggen. Dat is ook hoe wij reizen. Dan ben je lekker flexibel inderdaad. Alledrie de opties zijn realistisch en haalbaar, dus het is maar net waar jullie voor willen kiezen. Je kunt inderdaad de nachttrein pakken vanuit Ayutthaya.

    Persoonlijk zou ik gaan voor optie 1. Rondom Chiang Mai is ontzettend veel te doen, de sfeer is relaxed en het noorden van Thailand is echt heel mooi. Zeker omgeving van Pai. Geen straf om daar wat langer te zitten.

    Khao Yai & Ayutthaya zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Bangkok dus als je uiteindelijk weer terug komt dan heb je altijd nog de optie om daar heen te gaan. Je mist dan alleen Sukhothai wat jammer is, maargoed je moet keuzes maken natuurlijk.

    Neem zeker het Khao Sok National Park op in je lijstje. Deze vind je in het zuiden van Thailand. Doen!!

    Groetjes, fijne reis alvast 🙂
    Sander

  174. marjon schreef:

   Hoi,

   Ik vertrek 5 januari naar Thailand (Bangkok) en wil graag 3 dagen daarna de nachttrein naar Chiang Mai pakken. Is het dan verstandig om al online een ticket te kopen? Groetjes!

  175. Inge schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Als ik jullie (site) toch niet had waren we nergens hihi
   Ik wil de nachttrein naar Koh Samui nemen. Je kunt op thailandtraintickets Koh Samui als eindbestemming opgeven.
   Ik neem aan dat je dan in Surat Thani uitstapt en met je treinticket met de bus en boot naar Koh Samui kan (aangezien je dat als eindbestemming opgeeft, en neem ik aan dus ook voor betaald hebt?)

   Groetjes Inge

   • Hi Inge, dat klopt alle tickets zitten daarbij in – je stapt uit bij Surat Thani, waar er een bus op je wacht voor naar de haven, waarna je de ferry pakt naar Koh Samui. Groetjes!

    • Judith Feskens schreef:

     Hoi hoi, ik ben ook naar dezelfde tickets aan het kijken.. begrijp ik het dus goed dat voor de prijs die je betaald je treinreis, je bus en je bootticket erbij in zit?? Wat dat is echt spotgoedkoop!

     • Hoi Judith, wij hebben zo’n trip nog nooit geboekt – maar als ik de prijzen vergelijk van Bangkok – Surat Thani met Bangkok – Koh Samui, betaal je voor de laatste route meer en lijkt het me wel dat je alles in één keer boekt. Groetjes!

  176. Susanne schreef:

   Ook ik heb problemen met het betalen voor de nachttrein, reservering is gemaakt maar kan niet vinden waar je kan betalen. Het mailadres krijg ik niet geopend. Is het inmiddels wel bij jou gelukt Claire? En hoe heb je het voor elkaar gekregen??

   Groetjes Susanne

   • Johnny schreef:

    Je kunt niet gelijk betalen, na het maken van je “reservering” kan het wel enige tijd duren voordat je reactie krijgt per e-mail. Je moet vervolgens de reservering bevestigen en ze sturen je daarna een link van travex waarmee je kunt betalen per cc.

  177. Claire schreef:

   Oeps afbeelding kan ik zo niet plaatsen…. maar ik kreeg dus: Thank you for… en dan nog iets maar dat kan ik dus niet lezen want m’n scherm laadde niet verder.

  178. Claire schreef:

   Hmm.. zojuist tickets willen aanvragen via thailandtrainticket.com… druk ik op de laatste keer confirm… laad m’n scherm niet verder en krijg ik dit:/Users/clairevdam/Desktop/Schermafbeelding 2015-12-01 om 20.28.21.png

   Kan iemand mij vertellen wat dat laatste scherm zegt haha… (oh ja… ik heb nog niks betaald dus ook niet definitief geboekt dus blijkbaar)

  179. Mariska schreef:

   Hai,

   Ik was zelf ook van plan om met de trein te gaan, maar nu hoor ik van een collega dat het voor haar eens-maar-nooit-weer was. Kakkerlakken all over the place in haar (eersteklas)coupé, een hobbelig spoor en alleen maar supersmerige hurktoiletten.
   Hebben jullie dit echt nog nooit meegemaakt?
   Of heb je een idee waar dit verschil in kan zitten?
   Was van bkk naar chiang mai in januari.
   Benieuwd naar jullie reactie, ik ben nu wel serieus aan het twijfelen!
   O ja en iets meer betalen zou ik ook niet erg vinden….

   Thanks!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Mariska,

    Dat klinkt heftig en na twee keer de nachttrein en tientallen keren de 3e klasse dagtrein kunnen wij deze ervaring niet delen. Ik snap dat je collega het bij je afraadt na zo’n ervaring!

    Wij zijn er eigenlijk alleen maar positief over (zoals je kunt lezen in het blog) en raden het juist iedereen aan omdat het zo’n bijzondere ervaring is. Als wij het hadden meegemaakt met kakkerlakken en smerige toiletten dan hadden we het waarschijnlijk niemand aangeraden.

    Misschien een verouderde wagon?!

    Je kunt altijd een binnenlandse vlucht pakken, dat kost je vaak maar een paar tientjes. Zo vind je de goedkoopste binnenlandse vluchten:
    https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

    Groetjes, fijne voorbereiding,
    Sander

  180. Mandy Krul schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Ik heb even een vraagje.
   Donderdag 26 november vliegen we eindelijk naar Bangkok!
   Woensdag 2 november vertrekken wij per trein vanaf Kanchanaburi naar Bangkok.
   We hebben de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai geboekt!
   Kun je vanaf Kanchanaburi een rechtstreekse trein nemen naar Thonburi treinstation in Bangkok?

   Ook zojuist even jullie Ebook besteld! 🙂

   Groetjes Mandy Krul

  181. Kirsten schreef:

   Hoi,

   Allereerst super leuk e-book hebben jullie! Wij willen een treinticket boeken van Bangkok naar chiang mai. We willen overdag in ayutthaya rondlopen. Wat adviseer je ons? Want het ticket wat je boekt via thailandtrainticket.com geeft een vertrektijd vanuit Bangkok om 18.10u. Is het ticket net als hier in NL de hele dag geldig? En kunnen we daarmee van Bangkok naar ayutthaya en s’avonds weer instappen voor chiang mai? Of moeten we twee tickets los kopen?

   Vriendelijke groeten en dank voor alle leuke info!
   Kirsten

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Kirsten,

    Je moet de tickets los van elkaar kopen.

    Maar dat is eigenlijk geen probleem want van Bangkok naar Ayutthaya met de lokale 3e klasse trein (wel zo leuk, want dan zit je tussen de locals) betaal je nog geen euro per persoon.

    ’s Avonds stap je vanaf Ayutthaya op de nachttrein richting Bangkok!

    Veel plezier en een fijne reis alvast,
    Sander

  182. Jacqueline schreef:

   Ik heb de nachttrein genomen van Bangkok naar Surat Thani in een 2e klas slaap coupé zoals jullie beschrijven maar ik vond het geen succes. De bedden zijn comfortabel genoeg maar de deuren naar de volgende coupé en de buitendeuren stonden open dus een hoop lawaai. Elke keer als de trein stopte en weer optrok , ongeveer elk half uur, kwam er een stinkende dieselwalm naar binnen. Het spoor is nogal ongelijk dus de trein bonkte schudde en schommelde alle kanten op. Kortom ik heb geen oog dichtgedaan. Als ik het nog een keer zou doen dan echt alleen in 1 klas privé coupé. Terug ben ik lekker gaan vliegen 😉

  183. Shiela schreef:

   Vraagje: ik wil (met drie kids) vanuit Kanchanaburi met de nachttrein naar Chiang Mai. Wat is dan handiger? Met de bus terug naar Bangkok en daar op de nachttrein of juist door naar Ayutthaya en vanuit daar op de trein? Benieuwd wat jullie kunnen aanraden!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Shiela,

    Het kan allebei. Uit eigen ervaring weten we dat de verbinding tussen Kanchanaburi en Ayutthaya ‘slecht’ zijn. Je kunt niet zomaar een bus pakken. Je kunt wel een privé taxi pakken maar dan betaal je zon € 50 om van Kanchanaburi naar Ayutthaya te gaan. Lokale bussen doen er zo’n vijf uur over en een taxi misschien twee.

    Goedkoopste optie is om een bus te nemen naar Bangkok en dan op het Hua Lamphon Station in Bangkok tickets te kopen voor nachttrein naar Chiang Mai.

    Veel succes, fijne reis,
    Sander

  184. Linda schreef:

   Hoi Mariska & Sander,
   aankomende week ga ik samen met mijn zus een avontuur van 4 maanden aan: backpacken door Azië! Onze ouders komen ons met de feestdagen opzoeken in Thailand en wij willen ze graag mee nemen naar Chiang Mai vanuit Bangkok. Nou is het geval dat wij pas 29 december aankomen in Thailand, terwijl onze ouders er al een week zitten. Nou vroegen wij ons af of het mogelijk is of mijn ouders voor ons alle 4 alvast kaartjes kunnen kopen voor de nacht trein? (met kopie van ons paspoort natuurlijk) Hebben jullie hier toevallig ervaring mee of weten jullie of dit mogelijk is?

   Alvast bedankt & echt een top site, we hebben er nu al zoveel aan gehad!! 🙂

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Linda,

    Dat is absoluut mogelijk. Jullie ouders zijn er een week van tevoren. Wij hebben gemerkt dat ze in Bangkok niet zo moeilijk doen qua paspoorten (wel in Chiang Mai bij de aanschaf van tickets) maar geef je ouders voor de zekerheid wel kopietjes van jullie paspoorten mee.

    Tickets kunnen gekocht worden op het Hua Lamphong Railway Station in Bangkok bij Chinatown. Gewoon aan het loket, zo geregeld!

    We wensen jullie een hele mooie reis, wat een avontuur zeg met je familie. Enjoyyyy!

    Groetjes,
    Sander

  185. Chantal schreef:

   Kan je op het station van kanchanaburi ook een kaartje kopen voor de nachttrein van Bangkok naar surat thani?

  186. Carla schreef:

   Hoi ?
   Mijn vriend, dochtertje van 3,5 en ik komen 4 Nov aan in Bangkok en willen 6 Nov de nachttrein naar Chiang Mai nemen
   Is het verstandig om dat vanuit huis te boeken??
   Ook heb ik mn dochtertje liever bij me in bed en niet apart.
   Past dat of kan ik beter eerste klas boeken en dan voor mijn vriend of mij bovenste bed eerste klas reserveren zodat we met z’n 3en bij elkaar liggen?
   Groetjes Carla

   • Hoi Carla, ik zou persoonlijk een ticket online boeken en deze laten afleveren bij het hotel. Scheelt weer geregel/gedoe ter plekke. Voor de rest hangt het er zelf van af wat je prettig vindt. Dat wij reisden met de nachttrein was het in de 2e klas rond een uur of 21.00 al doodstil, dus daarvoor hoef je het niet te doen 🙂 .

  187. Luc schreef:

   Prachtige website!
   Onze vraag: op19 nov 2015 zouden we van Bangkok naar Ayutthaya treinen, bv trein N°7 (of is het n° 9?) van 08:30 (ik heb ergens gelezen: NIET de express trein nemen…)
   De volgende dag zouden we de trein nemen van Aytthaya naar Pak Chong van 11:25 (N° 7), waar we verder gaan naar het Khao Yai National Park, om dan zondag 22 nov de nachttrein (bv de n° 11) te nemen naar Chiang Mai.
   We moeten daarvoor terug in Lopburi geraken. hoe komen we best in Lopburi? Hoe ver is dat, of hoe lang zijn we daarvoor onderweg?
   En in een eerdere mail aan Sharon schreef je:”Als je een van je eerste dagen in Bangkok je ticket koopt voor 25 nov, kan ik je vrijwel 100% garanderen dat er nog plek is”. Wij zijn op 15 nov in Bangkok, we hoeven dus hier geen ticket op voorhand te kopen. Maar (wij gaan dus op 22 nov naar Chang Mai) daar begint dan het Loi Krathong, is het dan toch niet beter nu al een ticket te kopen (1° class).
   Graag uw antwoord,
   vriendelijk dank.
   Luc

   • Hoi Luc, het is inderdaad beter om nu al tickets te kopen voor de eersteklas, vooral omdat er meestal maar 1 rijtuig is en de hoeveelheid bedden beperkt zijn. En over hoe je in Lopburi komt… dat is misschien een vervelend antwoord, maar je komt er gewoon. Wij zijn helemaal niet zo van het plannen en treintijden etc. uitzoeken. Aanpak is simpel: doe navraag bij het hotel waar je op daar moment bij, en zij kunnen je adviseren en 99% van de keren ook meteen alle benodigde tickets voor je regelen. Alvast veel plezier!

  188. Titia Haagsma schreef:

   Hoi,

   Misschien een gekke vraag maar is er ook wifi aan boord van deze trein? Normaal zou ik het absoluut niet nodig hebben maar precies op de dag dat ik wil reizen met deze trein heb ik het nodig. Anders kies gewoon een andere dag, maar als het er wel zou zijn, zou dit handig zijn. Alvast bedankt.
   Groetjes,
   Titia

  189. Kay schreef:

   Hoi!

   Wij willen met z’n tweeën begin december een 1e klas treinticket van Bankok naar Suratthani boeken. Dit willen we graag van te voren online vastleggen. Nu is mijn vraag echter welke bedden ik het beste kan reserveren? Eentje boven en eentje beneden? En slaap je dan automatisch in dezelfde coupé? Kom er niet helemaal uit op de website van Thailand Train Ticket!

   Bedankt alvast! 🙂

   Groetjes, Kay

  190. Sharon schreef:

   Hallo,

   Wij gaan 31okt voor 4 weken naar Thailand. Wij willen graag 25 op 26 november de nachttrein pakken vanuit surat thani naar Bangkok. Ik wordt helemaal enthousiast van jullie verhaal. Wij willen graag 1ste klas reizen. Heb je dan ook een eigen ‘coupeetje?’ Voor 2 personen. Dat heb ik namelijk ergens anders op een site gelezen dat dat kan. Kunnen jullie mij verder helpen met het boeken van 2 tickets? Groetjes Sharon

   • Hoi Sharon, je krijgt in de 1e klas een privé coupé voor 4 personen, die je kunt afsluiten met een tussendeur zodat je met 2 personen ligt. Aangezien jullie in het laagseizoen reizen, raad je aan om in Thailand te boeken omdat dat een stuk goedkoper is. Maar als je niet kunt wachten is dit een goede site: thailandtrainticket.com. Succes en veel plezier!

    • Sharon schreef:

     Hoi Mariska, bedankt voor je snelle reactie. Waar kunnen wij dit in Thailand kopen? Wij komen namelijk op 1 november in Bangkok aan en reizen dan eerst naar het noorden…. Hoeveel,scheelt het ongeveer? Ik hou van een stukje zekerheid maar als je mij kunt zeggen waar en hoe ik de kaartjes daar kan kopen en ik de trein dan niet vol zit kan ik misschien een gokje wagen?

     • No problem! Als je rechtstreeks boekt bespaar je 200 baht administratiekosten per ticket, plus 100 baht om ze te laten bezorgen bij je hotel. Als je een van je eerste dagen in Bangkok je ticket koopt voor 25 nov, kan ik je vrijwel 100% garanderen dat er nog plek is. De beste optie is een taxi (of de BTS) pakken naar het treinstation Hua Lamphong. De makkelijkste optie is bij een willekeurig reisbureautje in Bangkok naar binnen stappen (die zitten overal) en daar een ticket kopen. Dan betaal je ietsjes meer, maar hoef je niet heen en weer naar het station. Successs!!! 🙂

  191. Patrick de l'Or schreef:

   Hallo,
   ik wil in november de nachttrein nemen naar Chiang Mai. Nu ben ik een beetje aan het kijken voor tickets maar vraag me af, hoe zit het met je koffer/ backpack? Kan ik deze makkelijk kwijt? Is het verstandig deze ergens aan vast te maken? Graag hoor ik van jullie!

   • Hoi Patrick, aan het gangpad en aan het plafond zijn bagagerekken waar je je bagage makkelijk kwijt kunt – wat veilig op z’n plek blijft tijdens het rijden. Sommige mensen maken hun bagage extra vast met een slot, maar dit vinden wij niet nodig als je je kostbare spullen op je voeteneind neerlegt. Veel plezier 😉

    • Patrick schreef:

     Bedankt voor je info. Nu wil ik trein kaartjes boeken via de site die jullie geven maar deze is al een paar dagen offline. Hij heeft het wel gedaan dus ik vraag me af wat er aan de hand is. Heb jij nog andere sites die betrouwbaar zijn?

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Patrick,

      Ik zie dat hij gewoon weer werkt. Werkt het ook bij jou? 🙂

      • Chantal schreef:

       Ik breek even in op deze conversatie 😉 Ik probeer namelijk ook al sinds een week oid een ticket te boeken… Bij mij werkt alles, totdat ik de boeking wil bevestigen. Dan krijg ik een time out op de verbinding. Heel irritant. Heb jij dat ook Patrick? Omdat ik na 1,5 dag Bangkok al naar Chiang Mai wil, lijkt het me toch wel handig om online te boeken. Maarja, dan moet het wel werken natuurlijk 🙂

      • Hoi Chantal, stap in Bangkok een reisbureautje binnen en probeer het daar te boeken, of ga naar het treinstation om alvast kaartjes te kopen. Nog een optie is Skype opwaarderen met tegoed en ze even te bellen. Succes!

  192. Erwin schreef:

   Leuk om te lezen, ben ook van plan om de nachttrein te nemen van Bangkok naar Chiang Mai maar wil de tickets graag op de dag zelf kopen op het station, dit voor zondag 13 september. Zou dit een drukke dag zijn voor de trein of valt het mee en hebben we veel kans op goede plaatsen (lees onderbedden)? Is er een groot verschil tussen 1e en 2e klas? 🙂

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Erwin,

    In september moet het goed te doen zijn om een ticket te bemachtigen, het is geen hoogseizoen. Ga wel op tijd heen, zo heb je de meeste kans op de beste plaatsen.

    Eerste klas is meer privé maar wij vonden tweede klas een prima optie. Het is comfortabel genoeg om het iedereen aan te bevelen!

    Groetjes en succes,
    Sander

  193. jolanda schreef:

   Gaat er vanuit BKK ook een nachttrein naar Chiang Rai?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Jolanda,

    Nee je kunt er wel komen met de bus. Dus uitstappen in Chiang Mai (of Lampang) en dan met de bus naar Chiang Rai. Busrit duurt, uit mijn hoofd, 3 a 4 uurtjes vanuit Chiang Mai. Groetjes

  194. kirsten schreef:

   hee! dank voor al jullie tips. wij zijn nu in bangkok en zouden jullie graag advies willen vragen over onze reis va morgen: wat is handiger? bkk-ayuttaya-kananchaburi-ko samui of bkk-kananchaburi-ayuttaya-ko samui? kun je via overstap vanuit kananchaburi op nachttrein naar surat thanie of moet je weer via bkk? en, ko samui of een ander eiland? wij hebben helaas te weinig tijd voor meer bestemmingen 🙁

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Kirsten,

    Opstappen op de nachttrein kan niet vanuit Kanchanaburi, dan moet je idd terug naar Bangkok of je kunt in Ayutthaya op de nachttrein stappen. Uiteindelijk al een keuze gemaakt? Koh Samui is prachtig wanneer je op de minder toeristische plekken zit. Bijvoorbeeld in het zuiden of het westen!

    Groetjes,
    Sander

    • KIrsten schreef:

     Dankjewel voor je reactie Sander! Supertof dat jullie mIj en vele anderen met mij op deze manier helpen aan info.
     Kan ik het ticket van Bangkok naar Ayutthaya op het station kopen? en is het verstandiger om het ticket van Ayutthaya naar Chiang Mai online te kopen? Wij gaan 6 dec richting thailand en willen donderdag 10 via Ayutthaya naar CM.

     vriendelijke groeten en veel plezier met alles wat julllie doen!

     • Sander Hillegers schreef:

      Hi Kirsten,

      Geen probleem, we helpen graag 🙂

      Ik zou na aankomst, 6 december (of 7 december), naar het Hua Lamphong Railway Station gaan om de nachttrein tickets te kopen. Treinticket van Bangkok naar Ayutthaya kun je gewoon op de dag zelf kopen. Of kijk maar wat handig is 🙂

      Groetjes, en een fijne voorbereiding nog,
      Sander

  195. Branko schreef:

   Hoi, ik ga in december voor het eerst (alleen) naar Thailand. De planning is een paar dagen bangkok en dan naar chiang mai. Moet ik dan al in nl een nachttrein reserveren? Omdat je uiterlijk 7 dgn van te voren “moet” boeken in het hoog seizoen.

  196. Kelly schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Over 2 weken ga ik naar Thailand toe voor 3 weken en jullie website heeft ons heel erg geholpen met het plannen van de reis! We zijn van plan om de nachttrein te nemen vanuit het zuiden naar Bangkok of Chiang Mai. Is er een (nacht)trein die vanuit Chumphon naar Chiang Mai gaat? Op internet kom ik nogal verschillende informatie tegen! Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen!
   Groetjes Kelly.

  197. Ellen schreef:

   Hoi Mariska, als je zegt ‘neem bedjes tegenover elkaar’, dan heb ik toch een vraag: bij online boeking via je link kan ik slechts 1x een boeking nemen van upper + lower als ik 2 personen ingeef (je kan geen 2 lower kiezen)… of doe ik iets fout?

  198. Karlijn schreef:

   Hoi, ik had even een vraagje. Ik en mijn vriend willen via de site thailandtraintickets.com onze trein kaartjes kopen maar hoe kan je aangeven dat je in dezelfde cabine terrecht komt? En is het ook mogelijk om via deze site een cabine voor twee personen te reserveren (of is dat dan eerste klas)? Groetjes, Karlijn

   • Hoi Karlijn, je komt automatisch bij elkaar te liggen. Voor de zekerheid kun je bij het veld ‘Remark’ invullen dat je bedden in dezelfde cabine wilt. Als je een cabine voor 2 personen wilt moet je inderdaad twee eersteklas bedden reserveren. Veel succes!

  199. Lilian schreef:

   Ik heb in het weekeind ook geprobeerd de trein te boeken via internet, en op mijn voorlopige rekening stond zelfs 200 baht handling fee per ticket. Aangezien ik zes tickets wilde bestellen, was dit 6x 200 baht.
   De ingevulde kortingskocde van Seat61.com kreeg geen vermelding op deze voorlopige factuur. Of deze optie werkt niet meer, of hij komt wellicht pas op de definitieve factuur terecht.

   Verder had ik de pech dat ik vandaag de melding kreeg dat de bedden in de treinen als tot 5 augustus vol zaten (terwijl het nu 20 aug is). Ik dacht juist vast van te voren te boeken, zodat ik zeker wist dat onze treinreis naar Chiang mai door kon gaan. Dus eerst netjes toestemming van het hotel gevraagd om daar de tickets te laten bezorgen (was geen enkel probleem), toen de 6 x 200 bt handling fee op de koop genomen, maar helaas 🙁

   Verder mij gisteren op jullie nieuwsbrief geabonneerd en vandaag de foto’s van jullie huis in Pa gezien, wat fantastisch!
   Wij hebben vroeger ook overwogen onze banen op te zeggen om te gaan reizen, wat uiteindelijk niet is gebeurd. Als alternatief hebben we toen een round the world ticket gekocht en daar 10 weken overgedaan. We zijn toen begonnen met Thailand, ons eerste verre land. Ik vond het een fantastisch land, en verheug me er op na 27 jaar eindelijk weer terug te komen. Wel in een andere tijd, toen stonden op Ko Phi phi alleen nog maar strandhutjes, had je nog geen mobiele telefoons en stuurden we elke week alleen een kaartje naar huis die er dan 10 dagen over deed om thuis te komen… en nu kan je als je wil bijna alles al vanuit je luie stoel thuis regelen, uitmeten etc.!
   Wat er toen al wel was, dan waren die luxe bussen met 24 stoelen, airco, stuwardess onderweg die maaltijden en drankjes kwam langs brengen. Dat zal het nu dan toch ook moeten worden, als de treinen al vol zitten. Wellicht nog een geannuleerd plaatsje te bemachtigen…

   • Hoi Lilian, wow, 200 baht per ticket extra! Dat is wel heel erg veel – te veel als je het mij vraagt. Misschien is het ook een optie om te kijken naar een binnenlandse vlucht?

    Geweldig dat je weer teruggaat naar Thailand, denk dat er een hele hoop voor jullie veranderd is. Toch blijft het een heerlijk land waar wij nog láng niet op uitgekeken zijn. Alvast veel plezier!

  200. Eveline schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   Een klein vraagje;
   We hebben alvast treinkaartjes gekocht voor de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai.
   Nu dachten we gebruik te kunnen maken van de korting door ‘seat61’ in te voeren maar daarvoor in de plaats lijkt het wel alsof we 300 baht extra moeten betalen haha. Er staat nu in de mail:

   Handling Fee (NON REFUND): THB 150 per person x 2 = THB 300 (seat61)

   Dit wordt ook niet van het totaal afgehaald ofzo.
   Weten jullie misschien of dit gewoon kosten zijn die we sowieso hadden moeten betalen ?

   Alvast bedankt ! Groetjes Eveline

   • Staat er ook 300 baht extra bij de totaalprijs, of juist niet? Lijkt mij niet goed, even terug mailen dus!

    • Eveline schreef:

     Hoi Mariska,

     Uiteindelijk hebben we 150 baht per ticket betaald voor de handling charges maar op het overzicht van de boeking staat dat het 200baht per ticket zou moeten kosten. Dus ik denk dat we toch korting hebben gekregen maar dat die nu 50 baht per ticket waard is. 🙂 toch altijd meegenomen.

     In ieder geval bedankt !

  201. Lilian schreef:

   Ik kom het tegen bij de sites waarop je busvervoer kunt boeken. Het ticket zelf kost dan bijv. 698 baht, met verwerkingskosten 250 baht per ticket.
   Als ik naar zo’n reisbureautje onderweg ga, vind ik het prettig om te weten of dit normaal is.

  202. Lilian schreef:

   Hallo allebei,
   ik dacht mijn vraag al een paar dagen geleden te hebben ingevuld, maar ik kom ‘m nergens meer tegen..
   Wat is jullie ervaring met de extra kosten om tickets te kopen? Ik zie vaak 250 bt per ticket staan. Dat is in verhouding tot het ticket best veel. Is het gebruikelijk als je drie tickets koopt, of voor meerdere dagen tegelijk, dat je minder betaalt?
   Alvast bedankt voor het delen van jullie ervaringen!
   Lilian

  203. Eveline schreef:

   Hoi, wij willen op 30 juli van Bangkok naar Surratani , Khao Sok, (verblijf Silver Cliff resort); nachttrein is vol, we overwegen nu de bus (VIP of expres).
   Bus gaat naar Suratthani. Hoe kom ik erachter welke bus door gaat naar resort, vlgns mij gaat alles via doorgaande weg 401. Moet je overstappen of gaat deze bus mogelijk via Suratthani door het park. In een boekje vind ik “stoppen bij km aanduiding 109, dan weet de chauffeur het wel” . En we moeten dus eerst naar dit resort, hoe ??
   Ik vind wel revieuws over de VIO-bus, maar niet over de expres; heeft iemand ervaring??

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Eveleine,

    Vanaf Surat Thani pak je gemakkelijk een busje naar het Khao Sok National Park. Je wordt afgezet voor het park maar nog niet bij het hotel. Je weet inmiddels welk hotel je gaat slapen dus stuur de mensen van het hotel even een e-mail (of geef ze een belletje) of ze je op kunnen pikken bij de busstop.

    Komt helemaal goed. Miljoenen mensen zijn je voorgegaan!

  204. Ingrid schreef:

   Heeft iemand ervaring met de ruimte in de VIP bus. Wij zijn nl nogal lang en vragen ons af of de VIP bussen de beenruimtes hebben voor de kleine thaise mensen of is dit goed te doen tov de ruimte in een nachttrein.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Ingrid,

    Wij hebben nog geen ervaring met de VIP bus hoewel we wel goede berichten horen over de bus van mede reizigers. Tijd voor ons om het een keertje uit te proberen. Misschien dat iemand anders je kunt helpen met je vraag? Wie o wie??

  205. Inge schreef:

   Wij willen vanuit koh phangan terug naar bangkok over een weekje. Wij denken er aan om de boot te pakken van koh phangan naar surat thani en dan de nachttrein naar bangkok. Zo besparen we nog op een overnachting in Bangkok. Of heeft iemand nog een ander advies? Hoe komen we aan de tickets van de nachttrein? Bezorgen ze die ook gewoon op een eiland zoals koh phangan?

   • Hi Inge, dat klinkt als een prima manier om tijd te besparen. Voor zover ik weet worden de tickets alleen in de omgeving van Bangkok bezorgd – maar ik kan het ook fout hebben. Misschien heeft iemand anders hier een antwoord op? De tickets kun je ookkopen bij ieder groter treinstation in Thailand.

    • Inge schreef:

     Bedankt Mariska.
     Helaas komen we niet meer op een treinstation voor de terugreis en zou de tickets graag op tijd hebben. Misschien via een boekingskantoor op het eiland ofzo?

  206. Birgit schreef:

   Binnenkort gaan wij voor onze honeymoon naar Thailand. Ik zou nu tickets willen boeken voor de nachttrein vertrekkend vanuit Ayutthaya en zie verschillende soorten treinen precies. ‘Rapid’, ‘Special express’ en ‘express’. Wat is het verschil? Bedankt!

   • Hi Birgit, de ene trein rijdt harder dan de ander. De special express is het snelst en rijdt in 11:30 uur van Ayutthaya naar Chiang Mai. De Express doet er ruim een uur langer over, en de Rapid doet er 14:15 uur over. Groetjes!

  207. Monique schreef:

   Misschien is deze tip al gegeven en misschien vinden anderen het geen tip maar onze DE tip voor de treinreis: koop bij Action of in Thailand zelf voor een euro een paar extra slippers of neem oude mee en gooi ze na de reis weg in de vuilnisbak op het station. Wij zijn niet vies aangelegd maar waren ontzettend vies van de hurktoiletten in de treinstellen waar net zo veel langs vloeit als erin omdat iedereen er ook weer mee door de treinstellen loopt. Zo vies dat we die slippers x 4 personen echt niet meer verder mee wilden nemen op reis. Maar de treinreis zelf blijft een belevenis 🙂

   • Goede tip! In Thailand kun je ook overal goedkope slippers kopen van een euro. In elk treinstel zijn er trouwens ook ‘gewone’ westerse wc – misschien iets frisser dan de hurktoiletten!

    • Monique schreef:

     oke dat is nieuw voor mij. Ik heb alleen in treinen met een hurktoilet gereisd. Maar ben dan ook niet verder op zoek naar een toilet gegaan dan de wagon waar we in reisden. Michael geeft hierboven ook al aan dat niet alle nachttreinen identiek zijn en dat idee had ik ook al na onze tweede reis die meer relaxter/soepeler verliep dan het gehots en gebots van de eerste 🙂 die leek zo af en toe op houten wielen te rijden terwijl we toch ook weer gewoon in 1 van de middelste wagons zaten 🙂

  208. Monique schreef:

   2x de reis CM-BKK gedaan en inderdaad s’nachts. Ik vond de uren relaxter om door te komen als vliegen naar Thailand. In de trein kun je lekker languit liggen.
   Overdag is mooi om korte stukken te doen hoor ik vaker om me heen, dus bijv.in 3x of 4x de route te doen en steeds onderweg een overnachting (of meer) in de steden te doen want anders is het echt geen pretje. Het blijft jammer dat je s’nachts en eigenlijk al vrij snel na vertrek omdat het om 18.30 donker word niets meer ziet van de landschappen dus voor ons is het echt om goedkoop van a.naar b. te komen.

   Ik heb ook vaker gehoord dat als je een privé cabine boekt je ook zonder pardon weer in de gewone treinstellen geplaatst kan worden (uiteraard met terugbetaling) als er op dat moment Thaise mensen uit een hoge ambt of monniken privé willen reizen.

  209. Ann schreef:

   Hey,
   Super interessante site, we komen regelmatig lezen!
   Wij vertrekken binnenkort voor een 3-weekse rondreis door Thailand. We trachten de nachttrein te boeken, maar het enige dat nog beschikbaar is, is trein 51 (express) en “sleep with fan”. Heeft iemand enig idee wat hiermee bedoeld wordt? Heb je dan enkel een zitje of toch een bed om te slapen?
   Alvast bedankt!

  210. Johnny schreef:

   First class = een privé cabine met 2 bedden (upper & lower). Zoals hier al ergens beschreven staat kies je dus voor first class en boek je vervolgens het boven en beneden bed (beneden bed is iets duurder). Je bezet dan automatisch samen een privé cabine. Sleep with A/C wil zeggen een slaaptrein (met bedden dus) en airconditioning.

  211. Ann-Katrien schreef:

   Hoi, wij willen graag met 2 personen dergelijke nachttrein boeken maar hoe kunnen wij kiezen voor een privé cabine?
   Ook vroegen wij ons af wat first class (sleep with A/C) wil zeggen. Iemand enig idee?
   Groeten

  212. Kim schreef:

   Thanks voor jullie super handige site!
   Aankomende donderdag vliegen we naar Bangkok voor onze eerste echte backpack vakantie waarin alleen de eerste drie nachten vast staan en ik als “control freak” ben super blij met alle tips en tricks op jullie site!! Super:)

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Kim,

    Super spannend dus!! Maar het komt helemaal goed, Thailand is een fantastisch land!!

    Veel plezier alvast 🙂

  213. Marloes schreef:

   hoi,
   ik wil tickets voor de nachttrein van Hua Hin naar Surat Thani boeken. We reizen met 2 volwassen, 2 kinderen (2 en 4 jaar). De jongste reist dan gratis.
   Maar als ik 3 bedden in 1e klas boek, komt er dan een onbekende nog in het 4e bed erbij? Kan ik dan beter 4 bedden boeken en dus ook voor de jongste betalen zodat we een coupe voor onszelf hebben?

  214. Sanne schreef:

   Leuk en informatief artikel. Wij willen hoogstwaarschijnlijk nachttrein pakken van Bankok naar Chiang mai. Maar evt. nog een tussenstop maken in Ayutthaya, hoe lang duur de treinreis dan en is dit logisch of kun je het beter anders doen?

   • Hi Sanne,

    Ayutthaya ligt op een uurtje -met de trein- van Bangkok.

    Je pakt de lokale trein van Bangkok (station: Lampang) naar Ayutthaya voor 13 baht per persoon (€ 0,30).

    Je kunt dan ’s avonds de nachttrein pakken van Ayutthaya naar Chiang Mai.

    Als je nog vragen hebt, horen we het van je!

  215. Valerie schreef:

   Als je een eersteklasse ticket koopt voor de nachttrein lig je apart met z’n 2en hé?
   Als ik dat zoek op de website om tickets te kopen krijg ik dan wel weer ‘upper’ en ‘lower’ berth.
   Klopt dit?

   • michael schreef:

    Hoi Valerie,

    Ik heb geen ervaring met online boeken. Als je aan de balie zelf staat en 2 plekken wilt dan kijkt het systeem zelf al of er 2 plekken gezamenlijk vrij zijn en zo niet werd dat netjes verteld en is keuze aan jezelf. Op je ticket staat al je bed vermeld.

    Ik ken zelf alleen 2e klas reizen en dat is gewoon goed. Je zit voornamelijk met andere packbackers. Bedden schoen. Liggen zacht. Iedereen is stil. Scheelt je toch weer 10 p.p.

  216. Valerie schreef:

   Handig artikel!
   Bedankt!
   Wij willen graag onze tickets vooraf reserveren maar hebben het praktische probleem dat wij na landing in Bangkok meteen doorreizen naar Kanchanaburi. We bezoeken Bangkok op het einde van onze reis.
   We nemen de nachttrein vanuit Ayutthaya … Hoe we aan onze tickets dan raken is me een raadsel :s
   Iemand advies?

   • Hi Valerie, voor 100 baht kun je je ticket laten bezorgen bij je hotel in Ayutthaya – of Kanchanaburi, net wat je fijner vindt! Sluit dit vooraf wel even kort met het hotel waar je verblijft.

   • Michael schreef:

    Hoi Valerie,

    Vorig jaar half juni heb ik deze reis in deze volgorde gemaakt en dit jaar eind juni ga ik nogmaals maar dan langer. Ik weet niet hoe je naar Kanchanaburi gaat (Bus of trein?). Wij gaan zelf met de trein dit keer vanaf Thonburi (100 baht). Vorig jaar de minibus genomen vanaf Victory Monument.

    Uit ervaring vorig jaar zitten de nachttreinen veelal vol als je niet op tijd hebt gereserveerd.

    Vanaf het vliegveld neem ik dit keer de Metro / skytrain naar Makkasan city terminal. Daar 100 meter lopen en overstappen op metro van Phetchaburi / MRT naar Hua Lamphong treinstation. Daar koop ik de treintickets vanaf Ayutthaya voor een paar dagen later naar Chiang Mai. Vanaf het Hua Lamphong station is het een klein stukje met Taxi naar Victory Monument (2 km – max 60 baht taxi of Tuk Tuk), vanwaar de minibussen naar Kanchanaburi gaan. Volgens mij vetrekken de laatste bussen rond een uur of 19:00. Voor de minibus kost dit dacht ik een 150 baht p.p. Als je al weet waar je slaapt in Kanchanaburi wil de chauffeur je voor 50 baht totaal extra veelal wel bij je hotel afzetten (moet je wel adres / plattegrondje weten).

    Als je met de trein naar Kanchanaburi wil moet je naar het Thonburi station en is vanaf vliegveld een aardig stukje. De trein gaat ook maar 2x per dag (7:45 en 13:35) reserveren is niet nodig.

    Vanaf Kanchanaburi ging vorig jaar geen directe bus naar Ayutthaya. Vanaf het busstation gaat de bus naar Suphan Buri. (lokale bus voor circa 75 baht) en van daaruit gaat de minibus naar Ayutthaya (75 baht). Totaal een 3,5 uur reizen circa.

    Ayutthaya kun je in 1 dag bezoeken. Als je op tijd weggaat uit Kanchanaburi kun je rond 11 uur in Ayutthaya zijn. Laat je afzetten bij het treinstation en loop van daar < 5 minuten naar bijvoorbeeld Baan Are Gong Riverside Homestay. Voor € 10 huur je daar een kamer en kun je je tas neerzetten en voor je savonds de trein instapt nog even douchen. Huur wederom voor een 50-100 baht een fiets de hele dag. Van 16:00 tot 19:00 (dacht ik) kun je voor 400 baht een excursie boottocht boeken, die een ronde om de stad vaart en bij diverse tempels aanmeert. Spreek wel af dat ze je weer bij je hotel afzetten ivm de trein die rond 21:00 vertrekt. (meestal vertraging ook nog).

  217. Demian schreef:

   Vorig jaar de trein van Surat Thani naar Bangkok genomen. Ik vond het een geweldige ervaring, gezellig met een andere groep Nederlanders in de restauratiewagen gezeten tot 22.00, waar we zelf onze MP3 speler in mochten pluggen voor de muziek.
   Voor de rest is alles herkenbaar. Een bewegelijke trein, airco op standje koelkast en op het bovenste bedje ondanks de gordijnen toch een TL-balk vol in het gezicht. Al met al zeker een aanrader om een keer meegemaakt te hebben!
   Over 2 weken zijn we er weer. Dit keer hebben we toch gekozen voor 2 binnenlandse vluchten naar Phuket. Bij Air Asia tickets geboekt voor 20 euro pp (plus 10 euro voor je bagage), lijkt ons toch een stuk sneller en beter voor de nachtrust.

  218. Michael schreef:

   Hoi Mariska en Sander,

   Als het goed is zien wij elkaar ergens begin juli in Pai :).

   In aanvulling op deze heldere toelichting heb ik nog wat info uit vorig jaar van Bangkok naar Chiang Mai en terug.:
   – De nachttreinen zijn niet allemaal identiek. Op de heenreis naar Chiang Mai zaten wij vorig jaar in een 4-persoonscabine. Idee identiek. 2 bedden beneden en 2 bedden boven. In deze trein hadden wij geen last van het licht. De terugweg hadden wij de trein op de fotos.
   – Het wordt best koud in de trein. Vooral als je boven ligt de tip om een lange broek en trui bij je te hebben.
   – De oordoppen die je zelf aangeeft zijn echt een aanrader met de herrie.
   – Als je in de trein met 4-persoonscabines zit, zit er een schuifdeur van de gang naar de cabine. Deze sluiten niet even lekker en gaan door de rit regelmatig open en dicht. Op de gang is het zeer rumoerig en de deur dicht scheelt een hoop. Wij hadden aan rol duct tape standaard bij ons en de deur hiermee dichtgeplakt van de binnenkant.

   Groet Michael

   • Hi Michael, bedankt voor je goede aanvullingen! Duct tape is inderdaad geweldig om bij je te hebben op reis, wij gebruiken het overal voor: kapotte klamboes, gordijnen die niet dichtgaan… We zien jullie in Pai! Groetjes 🙂

  219. Cindy schreef:

   Super handig verhaal! Is er ook een nachttrein van Chumphon richting Kanchanaburi?

  220. Renee schreef:

   Nog geen week geleden heb ik de nachttrein in Thailand genomen. Ook ik wilde niet overdag reizen vanwege de hitte, maar ook tijd verlies. Maar een trein in Thailand is toch van heel ander kaliber dan een NL trein die heerlijk ‘smooth’ over het spoor heen glijdt. Nu ben ik sowieso een lichte slaper, maar meer dan 50% van de reizigers die ik heb mogen ontmoeten in 6 maand, waren wel van de nodige middeltjes om wat slaap te pakken. Een dikke broek, sokken en een trui is geen overbodige luxe, daarnaast oordoppen zijn ook fijn. Niet door overlast van mensen, maar de trein die alle kanten opvliegt en je werkelijk ALLES hoort. Een privekabine is dan prettiger, maar daar betaal je ook weer meer voor. Thaise treinen zijn mij het minst bevallen en hebben mij het meeste opgebroken. Bussen zijn super lux en ook prettig! Ohja treinen zijn bijna nooit op tijd, vertraging is heel normaal. Voor mij was t niet altijd een paradijsje met heerlijke nachtelijke dromen! Makkelijk is het wel en als je plannen hebt om de volgende dag op het strand te liggen slapen is het prima.

   • Hoi Renee, wat jammer dat je een slechte ervaring hebt gehad! Reizen met de trein is hier inderdaad compleet anders dan in Nederland. Zeker niet luxe, maar zeker wel goed te doen als ik het vergelijk met een aantal backpackersacco’s waarin wij hebben gezeten… 😉 Maar het is maar net wat je gewend bent, natuurlijk. Bij ons vertrokken de nachttreinen netjes op tijd – treinen overdag zijn een heel ander verhaal, die rijden vaker te laat dan op tijd. Goeie tip trouwens om oordopjes mee te nemen, bedankt voor je aanvulling! Groet, Mariska

  221. An schreef:

   Nuttig verhaaltje! Ik vroeg me alleen nog af, kun je nog wel ergens zitten in plaats van alleen op het bed in een 2 persoons hut wanneer de bedden zijn uitgeklapt? en bestaan er ook 4 persoons privé hutten? Hoe ziet dat er precies uit?

   • Ah! Zie dat ik belangrijke informatie ben vergeten. Bedankt voor het vragen :).

    Zodra de bedjes zijn uitgeklapt heb je geen aparte zitplek. Maar je kunt ook vragen of de steward ze wat later uitklapt, zodat je langer kunt blijven zitten. De 1e klas coupés hebben een tussendeur die je open kunt laten, zodat er een coupé ontstaat met vier slaapplekken. Per twee bedden is er een wastafel met uitklapbaar plankje waar zeep en schone handdoeken klaarliggen. Aan het eind van het 1e klas treinstel is ook een basic (koude) douche aanwezig. Hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord!

  222. Jan Keizer schreef:

   We hebben de nachttreinreis van Bangkok naar Chiang Mai nu 2 keer meegemaakt. Beide keren in een 2 persoons prive hut (of hoe noem je dit in een trein). Is ons heel goed bevallen, wat een rust en wat een belevenis. Om een uurtje of 6 in de morgen de opkomende zon, even buiten op het kleine platform genieten van de natuur…..ja ik weet het zeker, tijdens onze komende Thailand reis zeker weer een nachttrein….

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Jan,

    Klinkt helemaal goed. Als ik het dus goed begrijp reizen jullie 1e klas?

    Het is inderdaad een unieke belevenis 🙂

    • Jan schreef:

     Goedemorgen Mariska en Sander,

     Het prijsverschil 1e klas t.o.v. 2e klas voor ca. 14 uur, reizen was voor ons de eerste keer doorslaggevend om te kiezen voor 1e klas. Is ons heel goed bevallen en daarom de tweede keer maar weer 1e klas gekozen. Nogmaals het is en blijft een prachtige belevenis. Wij noemen het gekscherend ook wel “Onze Thaise Oriënt-express reis”…..

     • marc schreef:

      Jan,
      Wij overwegen om na enkele dagjes Bkk via ST naar Khao Sok te reizen met de nachttrein maar dan wel in 1ste klasse.
      Kun je zo’n privé coupon afsluiten? Kwestie dat we, indien we naar de restauratiewagen gaan, ons niet ongerust hoeven te maken ivm onze spullen.
      Mvg,
      Marc

      • Sander Hillegers schreef:

       Hi Marc,

       Dat is absoluut mogelijk. Je kunt de treinkaartjes kopen op het Hua Lamphong treinstation in Bangkok (Chinatown). Dit kun je het beste een paar dagen van tevoren doen. Prima te doen!

       Groetjes, fijne reis,
       Sander

  223. Anna schreef:

   Wat handig dit verhaaltje. Wij komen 4 juni aan in bangkok en nemen een paar dagen later waarschijnlijk de trein naar chang mai. Nog een vraagje; bij het online reserveren kan je dan ook zelf je zit/ligplaats uitzoeken?

   Groetjes

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Anna,

    Je kunt aangeven in welke klasse je wilt reizen en of je een boven- of onderbedje wilt hebben. Tijdens het boeken kom je het veld: ‘Remark’ tegen. Hier kun je je voorkeuren doorgeven. Afhankelijk van beschikbaarheid zullen ze er rekening mee houden.

    Groetjes en bedankt voor je vraag.

  224. Marjolein schreef:

   Aan mij werd de treinreis afgeraden. We waren erg laat met boeken en er waren alleen nog maar zitplekken en geen bedden. Een thaise vrouw die wij kenden vertelde dat we dat beter niet konden doen, omdat de zitplekken een hel waren. Veel mensen die lawaai maakten en je moest steeds op je spullen letten. Wij zijn toen met de bus naar Chiang Mai gegaan. Het scheelde ons een paar uur reizen dan wanneer we met de trein zouden gaan.

   Overigens konden de stoelen helemaal worden uitgeklapt, hadden we een kussen en deken, een massage functie in de stoel, een tv en een soort game player. Daarbij kregen we toen we vertrokken avondeten en in de ochtend ontbijt. En dat allemaal bij de prijs inbegrepen.

   Het was welliswaar wel wat duurder dan de trein maar het comfort en de luxe waa gweldig!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Marjolein,

    We hebben gehoord over de VIP-bussen. Die schijnen wel relaxed te zijn ja.

    Wat betreft de zitplekken in de nachttrein. Tja.. dat bevelen wij niemand aan. Lijkt me -zoals je zelf al zegt- uiterst oncomfortabel!

    Bedankt voor je reactie

   • linda van milligen schreef:

    Hoi marjolein, kan je de bus online boeken. Klinkt goed!

  225. Maartje schreef:

   Heel handig al jullie tips!:)
   Geen last gehad van wagenziekte oid wanneer je ligt in de trein?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Maartje,

    Ik werd wel een beetje wagenziek toen ik op mijn laptop zat en in het boven bedje lag. Het is aan te raden -als je snel last hebt van wagenziekte- om een beneden bedje te reserveren (dan heb je een raampje).

    Maar eigenlijk is het goed te doen!

    Good luck 🙂

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.