Scooter huren Thailand | Alles wat je moet weten

Het avontuur. De vrijheid. Het landschap. Wij vinden scooter rijden in Thailand fantastisch. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet zou komen, die jij net hebt ontdekt. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je een scooter gaat huren in Thailand. Moet je je paspoort wel of niet afgeven, hoe veilig is het verkeer en ben je eigenlijk wel verzekerd? In dit blog beantwoorden we al deze vragen!

In Thailand huren wij overal (behalve in Bangkok!) een scooter.

Het is dé manier om Thailand te ontdekken. Althans, dat vinden wij. Op die manier kom je namelijk op plekken waar je anders niet snel komt. Met een groots gevoel van vrijheid tot gevolg.

Voor ons geen Thailand zonder scooter!

Oké, genoeg voordelen – wat zijn de risico’s?

Let op: Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de inhoud van dit artikel, of bij schade of letsel als gevolg van het opvolgen van adviezen of informatie in dit artikel.

Risico #1: Meer PK’s

Je huurt niet zomaar een scooter in Thailand. In feite zijn het motoren.

Met je gewone Nederlandse rijbewijs (categorie B/AM) mag je scooters huren tot 50cc. In Thailand zijn de scooters die je huurt minimaal 100cc. En daar heb je in Nederland gewoon een motorrijbewijs voor nodig.

Scooters van 50cc kun je niet huren in Thailand. Je hebt het extra motorvermogen ook echt nodig, vanwege de hoogteverschillen. Je rijdt dus op een scooter met meer vermogen, wat je zeer waarschijnlijk niet gewend bent.

Risico #2: Verkeer in Thailand

Het Thaise verkeer is in één woord chaotisch.

Links. Rechts. Tussendoor. Honden. Zand. Gaten. Verkeersborden. Regen. Glad. Voorrang. Spookrijders. Noem het maar op.

Helaas is het zo dat Thailand tot een top-10 lijstje behoort met de meeste verkeersdoden ter wereld.

Als je het niet gewend bent om een scooter (of eigenlijk: motor) te besturen, dan is het niet verstandig om je eerste kilometers op de Thaise wegen te maken.

Risico #3: Blikschade wordt niet verzekerd

Mocht je in Thailand een ongeluk krijgen en je veroorzaakt blikschade, dan krijg je niets vergoed van zowel je zorg- als je reisverzekering.

Daarbij maakt niet uit of je wel of niet in het bezit bent van een geldig motorrijbewijs.

Schade aan jouw of andermans voertuig is altijd voor jouw rekening, tenzij je een directe verzekering hebt afgesloten bij het scooterverhuurbedrijf in Thailand.

Maar die service wordt 9 van de 10 keer niet aangeboden door de verhuurder.

Koh Yao Yai scooter Mariska

Risico #4: Wordt spoedeisende hulp vergoed?

Dit is misschien wel de belangrijkste, en daarmee ook de meest ingewikkelde vraag.

Stel: je bent in het bezit van een Nederlands rijbewijs – categorie B/AM, maar je hebt geen motorrijbewijs. Toch huur je een scooter van 125 cc in Thailand en je gaat op pad. Je krijgt een ongeluk en je moet (met spoed) naar het ziekenhuis. Worden de medische kosten dan vergoed?

We hebben urenlang aan de telefoon gehangen met de grootste (reis)verzekeraars van Nederland om deze vraag beantwoord te krijgen met een duidelijke ja of nee. De ANWB, Ditzo, Univé, Zilveren Kruis, onze ABN reisverzekering, AnderZorg, FBTO, OHRA en het Centraal Beheer Achmea gaven tegenstrijdig en onduidelijke antwoorden.

De ene verzekering zei van wel, de andere vertelde ons van waarschijnlijk niet. Er kwam geen eenduidig antwoord naar voren.

We gaan daarom uit van het slechtste scenario:
Medische kosten na een ongeluk met de scooter in Thailand worden niet (volledig) vergoed wanneer je niet in het bezit bent van een geldig motorrijbewijs.

Krijg je een ongeluk in Thailand? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. Op je zorgpas staat namelijk een alarmnummer die je 24/7 kunt bellen in geval van nood. Draag daarom altijd een zorgpas bij je en een telefoon met Thaise simkaart waardoor altijd bereikbaar bent.

Als je zelf niet in staat bent om te bellen, dan moet een medereiziger contact opnemen.

Belangrijk: mocht er achteraf blijken dat je geen helm hebt gedragen of dat je onder invloed was tijdens het ongeluk, dan wordt er sowieso niets vergoed. Ga dus niet de weg op zonder helm – wat opvallend veel toeristen toch nog doen in Thailand!

Scootertrip Mariska

Risico #5: Spoedeisende hulp aan derden

En wat gebeurt er als je iemand anders aanrijdt; en hij of zij breekt een been en moet naar het ziekenhuis? Wordt dat vergoed door je zorg- of je reisverzekering?

Het antwoord is: nee.

Maar het wordt wel vergoed door het scooterverhuurbedrijf aangezien zij ieder voertuig WA (Wettelijk Aansprakelijk) moeten verzekeren.

Als jij dus letsel aan derden veroorzaakt dan wordt dit tot een bepaald bedrag vergoed. We kunnen niet exact zeggen tot welk bedrag; vraag dit dus goed na bij het scooterverhuurbedrijf. Het kan zijn dat ze dit vermelden op het huurcontract.

Risico #6: Paspoort afgeven

Een ander belangrijk onderwerp is het afgeven van je paspoort.

Het is niet meer dan logisch dat de verhuurder zekerheid wilt hebben dat de scooter op tijd en zonder schade wordt teruggebracht.

Een scooter in Thailand is namelijk niet goedkoop. Voor een nieuwe scooter betaal je makkelijk 50.000 baht, wat neerkomt op meer dan duizend euro. Het minimum dagloon in Thailand is 300 baht (≈ € 7,50), dus je begrijpt dat dit een hele hoop geld is.

Betekent dit dat je daarom je paspoort moet afgeven als onderpand?

NOOIT!

Het wordt zelfs verboden door de Thaise en de Nederlandse overheid om je paspoort als onderpand te geven.

Zeg dat je bereid bent om een kopie van je paspoort af te geven, samen met een borgsom (van 1.000 tot 5.000 baht per scooter).

Je zult merken dat niet alle verhuurbedrijven hiermee akkoord gaan. Neem dus de tijd om een aantal verhuurbedrijven langs te gaan.

Je paspoort is je kostbaarste bezit op reis; dat geef je toch niet zomaar weg?!

Scootertocht off road Koh Yao Yai

Risico #7: Schadeafhandeling

Inmiddels huren wij al drie jaar lang scooters door heel Thailand. We hebben letterlijke iedere uithoek van het land wel gehad. En we kunnen één ding op je hart drukken; alles begint bij jezelf.

Zorg ervoor dat jij 100% eerlijk bent. Dat werkt het beste.

Wij hebben in totaal drie keer schade gehad. En gek genoeg gebeurde dit twee keer tijdens het parkeren, waarbij een andere partij tegen onze scooter was aangereden.

Eén keer waren we de klos en moesten we 1.600 baht (≈ € 40) betalen. Andere keren kwamen we weg met een welgemeend excuus en een glimlach.

Er is één gouden tip die je altijd moet toepassen. Maak voordat je wegrijdt foto’s (of een filmpje) van de scooter bij het verhuurbedrijf, terwijl de eigenaar erbij staat.

Zo kun je door middel van je eigen foto’s aantonen welke schade je wel of niet hebt gemaakt.

Heel simpel dus.

De betere scooterverhuurbedrijven hebben een (Engels) huurcontract. Teken niets wat je niet begrijpt.

Op dit formulier wordt aangegeven wat een eventuele reparatie kost en wat de verdere voorwaarden zijn. Ook staan de contactgegevens van het bedrijf erop, zodat je contact met ze kunt opnemen bij eventuele schade of pech.

Scooter rijden in Pai

Scooter rijden in de omgeving van Pai

Meer tips voor scooterhuur in Thailand

Nu we de risico’s uitgebreid hebben doorgenomen, geven we je nog wat algemene informatie.

Je kunt bijna overal in Thailand een scooter huren.

Dit kun je vaak doen via je hotel of bij een scooterverhuurbedrijfje aan de straatkant. Het aanbod is groot, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een scooter.

Je betaalt tussen de 125 en 300 baht per dag voor een scooter en de benzine is voor jouw rekening.

De verhuurder geeft je altijd instructies welke benzine er in de scooter moet en waar je moet tanken. In kleine dorpjes zijn er vaak geen tankstations. Dan kun je flessen benzine kopen bij kleine winkeltjes, wat iets duurder is dan bij het tankstation.FirstFriend

Voor een volle tank betaal je rond de 100 baht – waar je gemakkelijk meer dan 100 kilometer mee kunt rijden.

Je bent verplicht om een helm te dragen in Thailand. Het verhuurbedrijfje is ook verplicht om dit voor jou te regelen. Na een ongeluk kan het zijn dat de politie wordt ingeschakeld. In dat geval doe je er goed aan om de toeristenpolitie te bellen op het nummer: 1155. Zij spreken Engels en zijn er om je te helpen.

De ‘reguliere’ politie spreekt amper Engels en kiest altijd partij voor de Thai.

Internationaal rijbewijs

Tegenwoordig wordt er door de politie hevig gecontroleerd op het internationale rijbewijs. Zorg dus dat je in Nederland een internationaal rijbewijs aanvraagt als je scooter wilt rijden in Thailand. Dit kun je aanvragen bij de ANWB. De kosten zijn € 18,95.

Voor het huren van een scooter hoef je, gek genoeg, geen (internationaal) rijbewijs te laten zien. Ook is dit geen aanvulling op je (reis)verzekering. Maar als de Thaise politie je aanhoudt en je niet in het bezit bent van een internationaal rijbewijs dan krijg je een boete van 400 baht.

Thaise verkeersregels

Hier zijn nog enkele belangrijke Thaise verkeersregels:

 • Verkeersdeelnemers rijden links en halen rechts in.
 • Bij het inhalen is het geven van geluidssignalen toegestaan.
 • Op bergwegen is het verplicht om een geluidssignaal af te geven voor het ingaan van een onoverzichtelijke bocht.
 • Op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting, is links inhalen toegestaan;
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang.
 • Je hebt voorrang op een rotonde.
 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Als een achterligger je een signaal geeft dat hij je wilt inhalen, moet je, als dit veilig kan gebeuren, een bevestiging geven met de linkerrichtingaanwijzer.

Benzine Thailand - Scooter huren Thailand

De mooiste plek om scooter te rijden

Dit artikel is niet compleet zonder je te vertellen dat het mooiste plekje om scooter te rijden Pai is. Vooral Road 1095 van Pai naar Mae Hong Son is een absolute aanrader.

De hoofdwegen zijn hier goed onderhouden en er is weinig verkeer. Daarentegen is het landschap heuvelachtig en zitten er veel (leuke!) bochten in de weg. Je moet dus wel enige ervaring hebben.

Als je het aandurft is het een waanzinnig mooie ervaring!

Mae Hong Son Loop

Op de scooter naar de Lod Cave – Mae Hong Son Loop

Conclusie scooter huren Thailand

Je kunt concluderen dat het huren van een scooter in Thailand een risico is. Een risico die je zelf neemt. Wij zijn in geen enkel geval aansprakelijk voor eventuele schade/letsel die je maakt.

Wees je bewust van het feit dat je in de meeste gevallen niet (volledig) verzekerd bent.

Je doet er goed aan om voor specifieke vragen altijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar en/of je reisverzekeraar. Ook omdat regeltjes en voorwaarden kunnen veranderen. Lees je goed in, en raadpleeg meerdere bronnen.

Als je toch zelfstandig Thailand wilt verkennen én verzekerd wilt rondrijden dan kun je ook overwegen om een auto te huren. Wij hebben het een aantal weken gedaan en kunnen het je zeker aanbevolen. In dit uitgebreide blog kun je alles lezen over autohuur in Thailand.

Meer praktische blogs over Thailand

Tot slot kun je hier nog meer handige blogs en pagina’s vinden over gezondheid, veiligheid en spullen meenemen naar Thailand:Ben jij van plan om tijdens je verblijf in Thailand een scooter te huren?

Dit vind je misschien ook leuk...

168 reacties

 1. Franky schreef:

  hey Sander
  nu op 13 april zouden we een rondreis willen doen in thailand ,vooral het zuiden
  We hebben 14 dagen ter plaatsen
  Ik dacht 1 a 2 nachten in Bangkok en dan naar de eilanden in het zuiden KRABI,PHI PHI eilanden en andere
  wat zou de ideale volgorde zijn en welke moet ik zeker doen ,en eventuele must see things
  danku en groeten

 2. Daan schreef:

  Goed bericht het eerste en enige waar dieper wordt ingegaan op de 50cc en dat je met een AM/ B-rijbewijs EN internationaal rijbewijs in Thailand dus eigenlijk geen scooter mag rijden. Alle andere paginas houden op bij het “je hebt een internationaal rijbewijs nodig”. Complimenten dus voor het voor de volledigheid van dit artikel. Als ik beter had gezocht, had ik met jullie hulp een boete kunnen besparen.

 3. Marcel schreef:

  Een scooter huren is inderdaad niet zonder gevaar, maar we hebben Thailand anders beleeft dan onze eerste trips waarbij we gebruik maakten van het openbaar vervoer.
  Wij zijn net terug van een geweldige roadtrip: Phuket – Ao Nang / Krabi – Khao Sok – Khao Lak – Phuket. Totaal 850 km afgelegd in 10 dagen.
  We zijn geen gekke dingen tegengekomen, buiten tegenliggers, beesten op de weg en scheurende vrachtwagens. Blijf scherp, dan heb je een extra mooie ervaring. De beste tip is: blijf links rijden, en dan bedoel ik helemaal links. Hou alles om je heen in de gaten en wees je bewust van tegenliggers welke wel nagenoeg in de berm rijden, maartoch…
  We hebben 4 filmpjes gemaakt, 1 ervan vind je hier: https://youtu.be/NcTUllpWG00
  Dan krijg je een beetje een indruk van de wegen. Zo nu en dan ook het wegnummer erbij vermeld.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marcel,

   Dank voor het delen van je ervaring.

   Ook wij hebben vele keren scooters gehuurd. Het is altijd goed gegaan, maar er zitten ook risico’s aan. En die moeten wij natuurlijk wel vertellen als online reisgids.

   Wij bevelen dan aan (omdat reizen met eigen vervoer idd erg fijn is) om een auto te huren. Dan ben je wel goed verzekerd.

   Groetjes,
   Sander

   • Vanpamel Gunter schreef:

    Enkel goed verzekerd indien de betreffende auto een professionele autoverzekering heeft en niet een privaat verzekering

 4. Marijke van Oijen schreef:

  Hoi Sander en Mariska, wij gaan in November naar Thailand en hebben zo’n beetje onze hele reis klaar. Nu willen we ook een scooter huren in Pai. Mijn man heeft motorrijbewijs en we hebben bij de ANWB het internationale rijbewijs gehaald. Mijn vraag is of jullie een goed scooter verhuurder weten in Pai. Wij hebben trouwens heel veel tips uit jullie boekje kunnen halen. En natuurlijk van jullie website.
  Groetjes, Hans en Marijke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hans en Marijke,

   Klinkt goed!

   De meest bekende en goedkope in Pai is Aya Service in de hoofdstraat. Die raden we eigenlijk niet aan, omdat de motoren niet goed onderhouden zijn.

   In de hoofdstraat (waar ook het busstationnetje zit) en zijstraatjes zitten meerdere scooterverhuurders die beter zijn. Gewoon even rondkijken, dan zie je direct waar ze knappe scooters verhuren. Waarschijnlijk ben je max 5 minuten aan het zoeken, genoeg aanbod.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 5. Thomas schreef:

  Goede avond Sander en Mariska, begin januari willen we naar Koh Lanta te gaan. Nu hebben we geen motorrijbewijs en geen scooter ervaring. Is het veilig om op dit eiland een scooter te huren? of heb je andere tips om je te verplaatsen op dit eiland?
  Ps wij hebben, dankzij jullie site, heel veel zin in Thailand!

  • Gee schreef:

   Eerst en vopark, je moet bewijzen dat je een motorrijbewijs bij hebt A, A1 of A2, dan ook je internationaal bewijs. Zoals je schrijft, je hebt geen ervaring, dan waarschijnlijk ook geen rijbewijs. Leren motorbike besturen is dan ook een zelfmoord poging, en raad het je ten stelligste af hier maar een scooter, motorbike te huren

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Thomas,

   Nee, dan is het niet 100% veilig. Wij hebben daar anderhalf jaar geleden een auto gehuurd in het zuiden en toen naar Koh Lanta gereden (er is een car ferry). Dat is een fijne manier van verplaatsen.

   Anders kun je een songtaew (gedeelde taxi) pakken om je te verplaatsen op Koh Lanta.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

   • Thomas schreef:

    Sander en Gee, bedankt voor jullie duidelijke antwoorden. Gaan we toch maar voor het ov (is dat daar goed te doen naar het strand toe?) , taxi of toch een auto huren.

  • Dave schreef:

   Hi Thomas

   Wij hebben afgelopen week in Koh Lanta een scooter gehuurd. Dit kan meestal al bij je hotel. Ik raad aan om vooraf foto’s te maken van je scooter om zogenaamde schade achteraf te voorkomen. Het is daar heel mooi en prima te doen om te rijden!!

 6. Marloes schreef:

  Kan je ook zonder rijbewijs een scooter huren? En wat zij de risico’s hiervan als je wordt aangehouden door de politie?

  • Stel jezelf de vraag. Mag je in jou land een scooter besturen zonder geldig rijbewijs? Ik vermoed dat je het antwoord al weet. Dit is hier in Thailand net zo.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marloes,

   Ja, je kunt gewoon een scooter huren zonder geldig rijbewijs. Als je wordt aangehouden krijg je slechts een boete van 500 baht.

   Maar of het inderdaad slim en verstandig is?

   Lees dit uitgebreide artikel, daar vind je alle informatie. Je bent namelijk niet verzekerd in geval van letsel/schade. Ook is het verkeer vrij chaotisch en de scooters zijn officieel gezien motoren.

   Auto huren kan wel volledig verzekerd in Thailand als je een Rijbewijs B hebt i.c.m. internationaal rijbewijs:
   https://tipsthailand.nl/auto-huren-thailand/

   Groetjes, fijne veilige reis gewenst,
   Sander

   • Gee schreef:

    Als je een scooter mag huren zonder geldig rijbewijs, waarom moet je dan een boete van 500 thb betalen

    • Sander Hillegers schreef:

     Welcome to Thailand :)!

     Tot op heden krijg je op 99 van de 100 plekken gewoon een scooter mee in Thailand zonder dat je in het bezit hoeft te zijn van de juiste formulieren/documenten. Ik zeg niet dat, dat juist is. Het is alleen een constatering.

     In dit artikel vertellen we over de risico’s van het scooter rijden in Thailand.

 7. Merel schreef:

  Ha Sander en Mariska,
  Hoe is Kamala als het gaat om drukte? Is dat te doen met de scooter?
  Ik heb niet veel ervaring, maar ben wel van plan in Phuket een scooter te huren om rond te toeren. Is het prima te doen?

  Gr. Merel

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Merel,

   Kamala ligt een baai noorderlijker dan Patong Beach. Het zijn beide populaire baaien en de hoofdwegen zijn druk.

   Het is de ideale manier om je te vervoeren in Thailand, maar zoals je hebt gelezen, is het ook een risico.

   Groetjes,
   Sander

 8. Voor een scooter te berijden moet je een geldig rijbewijs kunnen aan tonen. Een A1 voor scooters van 110cc tot en met 125cc, Een A voor scooters van 150cc tot en met 300cc en erboven. Vanzelfsprekend uiteraard een geldige vertaling van je Europees rijbewijs ( Internationaal rijbewijs ). Zijn deze documenten inorde , hoeft je geen boete te betalen

 9. Matthijs & Martje schreef:

  Ik overwoog een scooter te huren tijdens ons weekje op Koh Samui Crystal Bay in april, maar na het lezen van alles wat hier boven staat zie ik daar liever vanaf.. Zelf vind ik fietsen leuk, maar in de Thaise hitte en hoogte verschillen niet zo’n pretje.. Een elektrische fiets lijkt me een mooi alternatief voor tochtjes over het eiland en om ’s avonds de gezelligheid op te zoeken.

  Is iemand hier bekend met deze verhuurder op Koh Samui?

  http://www.electricbikesthailand.com/rent

  Het klinkt aantrekkelijk, prijzen lijken redelijk (? En) ze zouden de fietsen kunnen bezorgen en weer ophalen bij het hotel. Alternatieven zijn ook welkom 🙂

 10. peter schreef:

  uhm foutje
  je rijdt links maar
  verkeer van rechts heet voorrang

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Peter,

   Wij reizen (en rijden) al een paar jaar rond in Thailand, maar moeten toegeven dat we het inderdaad niet zeker weten wat betreft de voorrang-regel.

   Ik ga het nog even opzoeken en eventueel aanpassen in het artikel.

   ===

   ANWB zegt in ieder geval dat links voorrang heeft:
   https://www.anwb.nl/vakantie/thailand/informatie/verkeer

   Ik zal het nog even rondvragen hier in Chiang Rai 🙂

   ===

   In ieder geval bedankt, groetjes,
   Sander

 11. Gillis schreef:

  Zojuist zijn wij aangehouden door de politie voor een controle in Chiang Mai. De agent controleerde mijn internationale rijbewijs maar kregen alsnog een boete van 500 baht. Ik neem aan omdat ik een Bam rijbewijs heb en geen motor rijbewijs. Een internationaal rijbewijs geeft dus blijkbaar geen garantie voor een boeteloos tripje. Echter krijg je een bonnetje mee die je kan laten zien als je nogmaals aangehouden wordt zodat je door kan

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Gillis,

   Dat is gek. Een internationaal rijbewijs moet voldoende zijn – en de Thaise politie kijkt dan niet of je in het bezit bent van een motorrijbewijs. Had je wel een helm op?

   Groetjes,
   Sander

   • Annemiek schreef:

    Hi Sander!
    Ik ook aangehouden in Chiang Mai. Politie vertelde me dat ik ook een stempeltje bij A moet hebben op het internationale rijbewijs. Motorrijbewijs dus… 500 bath inleveren :(((
    Staan elke dag op hetzelfde punt te controleren…

    Groetjes Annemiek
    P.s. Volgens ons heeft rechts ook voorrang ipv links

   • Mirjam schreef:

    Het internationale rijbewijs van de ANWB is nutteloos in Chiang Mai, dus bespaar jezelf de kosten en de moeite van de aanschaf zou ik zeggen … wij hadden er wel eentje, helm op, NL’se rijbewijs mee voor de zekerheid … alles netjes geregeld dus. Toch een boete van 500 Baht gekregen bij een politiefuik. De betaling is nog ‘geldig’ voor de volgende 3 dagen, mocht je weer staande gehouden worden. De agent keek nog wel naar mijn NL’se rijbewijs trouwens, maar dat is alleen B. Op het ANWB-rijbewijs had de A ook aangekruist moeten zijn volgens de agent. Ertegen ingaan leek ons niet handig met zo’n politie overmacht 😉
    Ik heb vervolgens een klacht ingediend bij de ANWB, die zegt het volgende: “Bepaalde scooters in Thailand worden gezien als een motorvoertuig. Scooters beneden de 50 cc worden in de regel gezien als bromfiets/scooter en boven de 50 cc als motor. Waarschijnlijk heeft u een scooter gehuurd die daar wordt gezien als een motor en heeft u daarom een boete gehad.” Wij hadden de lichtste scooter maar dat is volgens mij al 125cc …
    Op de eilanden in het zuiden hadden we geen enkel probleem gelukkig!

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Annemiek en Mirjam,

     Ja, dat is ook onze ervaring begin dit jaar (2018) in Chiang Mai.

     Eerst kwam je nog weg met een internationaal rijbewijs b. Maar tegenwoordig, in Chiang Mai vooral, niet meer. Als er geen stempel staat bij het internationale rijbewijs a dan krijg je inderdaad een boete van 500 baht – die dan 3 dagen geldig is.

     Het beste is dus om ‘gewoon’ een (internationaal) motorrijbewijs te halen voordat je op de scooter stapt in Thailand óf een auto te huren:
     https://tipsthailand.nl/auto-huren-thailand/

     Ik zal dat binnenkort eens aan gaan passen in dit artikel.

     Bedankt voor de reacties, groetjes,
     Sander

 12. Roel schreef:

  Ook handig om de banden te controleren en de bandenspanning af te stellen naar gewicht. Dat scheelt enorm in de handling.

 13. Indien je toch wilt huren, stel voor dat je bereid bent een hogere garantie te betalen. Vergeet niet, een gedetailleerde beschrijving van de scooter te maken. Maak een video film een heel veel foto s met je mobile telefoon, staat van de banden, plaatsen waar krassen zijn en waar geen krassen zijn.
  Wees er zeker van dat je niet verantwoordelijk bent voor technische schade, zoals de motor zelf, remmen ect.
  Ik wens je veel plezier met het rondtoeren op eiland.

 14. Joost schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Ik ben nu samen met mijn vriendin op Koh Phagnan en we willen graag een scooter huren. Jullie adviseren nooit je paspoort af te geven maar we hebben nu ongv. 8 scooterzaakjes gehad hier en ze doen tegenwoordig niets anders meer dan met het paspoort. Er is te vaak iets fout gegaan zeggen ze zelf. Op Koh Samui hebben we wel gewoon een scooter gehuurd met m’n identiteitskaart. Weten jullie hier op Koh Phagnan een zaakje die ook zonder het afgeven van het paspoort scooters verhuurd?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Joost,

   Vaak vind je in de zijstraten wel een verhuurder die een scooter met borg wilt uitlenen. Wees wel bereid om ± 5.000 baht borg te geven.

   Groetjes, veilige reis,
   Sander

 15. Davey schreef:

  Letsel aan derden wordt vanuit de WA vergoedt maar blikschade aan derden dus niet? Dat wijkt dus wel af van het WA principe wat we in Nederland kennen als ik het goed begrijp?

 16. Arjen schreef:

  Er zijn ondertussen toch wel een aantal dingen veranderd. Of beter gezegd, de al lang geldende regels worden strakker (beter) gehanteerd

  Risico #4a: Wordt spoedeisende hulp vergoed?
  De verzekering kan altijd alle betalingen weigeren als je niet aan de wettelijke eisen voldeed. Iedere verzekeraar weet ondertussen dat er in Thailand geen brommers bestaan. Als je dus schade claimt naar aanleiding van een ongeluk met een brommer, kunnen (en ze doen het steeds vaker) de verzekeringen iedere vergoeding weigeren.

  Dit geldt ook voor passagiers als aannemelijk gemaakt kan worden dat de passagier kon weten dat de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft. Dus partners/kinderen zijn NIET verzekerd!!

  Een eventuele “Scharrel” misschien wel.

  Sowieso, zal er niet vergoed worden bij eventueel nodige hersteloperaties of bijvoorbeeld fysiotherapie
  Ook speciaal transport van je lichaam (dood of levend) zal niet vergoed worden.

  Risico #5: Spoedeisende hulp aan derden
  Als je niet in het bezit bent van een geldig motorrijbewijs + voor mensen die binnen gekomen zijn op een visa Excempt regel (de meeste toeristen) een internationaal motorrijbewijs zal geen enkele Thaise verzekering tegenwoordig nog 1 Baht vergoeden.
  Als je een visum voor Thailand hebt, moet je om aan de regels van de verzekering te voldoen een Thais motorrijbewijs halen. (dat is gewoon een internationale regel) een visumhouder wordt geacht langer te verblijven, en mag dus niet op zijn eigen rijbewijs in het bezoekende land rijden. Officieel mag je slechts één maand in Thailand op je NL rijbewijs + internationaal rijbewijs rondrijden. Deze maand gaat echter pas tellen na je eerste contact met politie (officiële bekeuring) of je eerste ongeluk.

  En denk er niet te licht over.

  Alleen op Koh Samui DAGELIJKS twee (2!!!!) buitenlandse verkeersdoden. Alleen op Koh Phuket DAGELLIJKS 3 verkeersdoden, waarvan gemiddeld 2 buitenlanders. Alleen in Pattaya DAGELIJKS 7 Buitenlandse verkeersdoden. Al deze doden zijn merendeels passagiers/bestuurders van motoren.

  Lees ook dit: https://www.thaivisa.com/forum/topic/977980-motorbike-accident-deaths-thailand-number-one-in-the-world/

  • Mike A schreef:

   Nou nee, 7 buitenlandse doden per dag in Pattaya zou 2.555 doden per jaar zijn, oftewel 7 vliegtuigen vol met buitenlanders die de dood op scooters vinden. Klopt gelukkig van geen kant.

 17. Floor Denil schreef:

  Hoi Sander en Mariske!
  Vraagje: hoef je echt echt echt je rijbewijs A te hebben als je een scooter wil huren? Ik ga in juni naar o.a. Koh Tao en wil graag een scooter huren aangezien het zo handig is, maar weet dus niet of dit kan aangezien ik gewoon een rijbewijs B heb. In een andere reisgids las ik dat je ‘best een automatische scooter huurt als je geen ervaring hebt’, waaruit ik dan afleid dat je zonder rijbewijs kan huren.
  Bedankt voor jullie antwoord! En echt een superleuke blog, ik kijk even lekker verder :).

  • Phuket Scooter Rental schreef:

   Je moet kunnen aantonen via een officieel document dat je toelating hebt een motor voertuig boven de 100cc besturen.

 18. Nienke schreef:

  Wie heeft er ervaring met klein kind (1,5) op een scooter tussen mij en mijn vriend in? Zelf lijkt mij dit doodeng maar wij zijn momenteel op koh lanta en een scooter is het handigste vervoersmiddel (helaas)… hoor graag ervaringen/meningen.

  • Phuket Scooter Rental schreef:

   Je geeft eigenlijk antwoord op je eigen vraag! Maximaal 1 chauffeur, 1 passagier, allebei dragen van een helm is verplicht op een scooter in Thailand.
   Mijn advies, huur een auto.

  • Zuur schreef:

   Gewoon een auto huren. Airco aan, muziekje erbij en je kan van alles aan extra spullen meenemen. Volgens mij is Koh Lanta via de veerboot te bereiken per auto.

 19. Ilse schreef:

  Hii!
  Super handig deze pagina! Ik vraag me alleen af; in het artikel schrijven jullie dat spoedeisende hulp wordt vergoed door de verzekeraar. Alleen in jullie reacties lees ik juist weer dat je niet verzekerd bent. Hoe zit dit nou precies?:)

  Alvast bedantk!
  Ilse

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ilse,

   Ja ik snap dat het verwarrend is. Als je het precies wilt weten, zul je contact op moeten nemen met je (zorg)verzekeraar. Zij bepalen uiteindelijk wat er wel/niet wordt vergoed. Dat is de richtlijn.

   Het is en blijft een risico om scooter te rijden in Thailand.

   De vrijheid die je er voor terug krijgt is geweldig.

   Het is helemaal aan jou om die beslissing te maken!

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 20. Yvonnevanderlaan.nl schreef:

  Wij hebben ook vaak een scooter gehuurd in Thailand, inderdaad DE manier om het land te ontdekken. We hebben ons eigenlijk op dat moment nauwelijks zorgen gemaakt over de risico’s… ook niet nadat mijn man (toen vriend) 1 keer onderuit gleed op een onverhard pad en we een keer met z’n tweeën ten val kwamen op een hele steile bergweg, waar we samen op 1 scooter zaten. Gelukkig maar, want anders hadden we stukken minder van het land gezien. Maar nu, achteraf, zou ik me wel meer zorgen maken, omdat ik inmiddels meer weet wat de gevaren zijn. Mooi en compleet overzicht geven jullie hier trouwens!

 21. hein schreef:

  Goed overzicht.
  Nog een (naar mijn idee belangrijke ) aanvulling:
  Als je buiten je schuld ongeluk hebt met Thaise mensen, dan zul je altijd moeten betalen omdat zij minder geld hebben (dat geldt tussen Thaien zelf ook). Ik zou dan ook niet teveel vertrouwen op die Thaise WA-verzekering.
  En nog kleinigheid: in toeristencentra als Pattaya controleert de politie dagelijks op helm en internationaal rijbewijs. Na boete mag je dan wel gewoon doorrijden.

  • Plonske schreef:

   Bent U zeker wat u hier neer schrijft? Of is het van horen zeggen?

   • hein schreef:

    Ja, ik ken iemand die op Samui ongeluk had, flinke verwondingen, maar tegenpartij nog ernstiger. Hij had geen enkele schuld, maar werd in ziekenhuis door tegenpartij belaagd en is ziekenhuis uit moeten vluchten.
    Ook bij ongelukken tussen Thaise mensen is het heel gewoon, dat de armer partij vergoeding krijgt.
    Hoe het met de verzekeringen zit, weet ik niet, maar ik zou daar niet te veel op rekenen.

    • Plonske schreef:

     Ik vind dit een zeer jammere voorval met uw vriend wat daar op Samui is gebeurd. Ik stel me de vraag, wie heeft er bepaald dat uw vriend geen schuld treft, wie heeft er verteld waar uw vriend is opgenomen, in welk hospitaal. Ik heb nog nooit gehoort, meegemaakt, dat de rijkere thai de armere uitbetaald voor de schade, ook als is de rijke thai in zijn recht bij het ongeval. Wie bepaald wie rijk of arm is?
     Als de brommer verzekerd is betaald de verzekering uit, maakt niet uit, in je recht of onrecht. Onder invloed van drank of drugs, geen verzekering. De bestuurder van het voertuig moet enkel maar zijn rijbewijs voorleggen. Schade aan de brommers worden niet vergoed, is voor eigen rekening, ben je in je onrecht gesteld van de politie, betaald je de schade van de tegen partij

     • hein schreef:

      In een land als Thailand gaan dingen toch wat anders als in ons regelland.
      Bekeuringen krijg je ook niet ivm de verkeersveiligheid, maar omdat de politie wat geld wil verdienen (niet vreemd bij het extreem lage salaris van politie-agenten).
      Ik ken ook een geval van brommer-ongeluk tussen Thaise mensen. Geen enkele verzekering overigens. Maar de rijkere betaalt toch een flink bedrag, terwijl die geen enkele schuld had. Maar vindt dat zelf ook niet echt vreemd.

  • Dirk schreef:

   Een rijke thai betaald niets als het niet zijn schuld is. Misschien doen er een paar dit uit medelijden. Heb jij geen schuld, bel zoals in het stuk staat de toeristen politie. Dat jij altijd moet betalen is een allang achterhaald spookverhaal.

 22. Ryanne schreef:

  Spoedeisende hulp wordt dus wel vergoed ondanks dat je zonder geldig rijbewijs rondrijdt?

  • Rob schreef:

   In veel gevallen wel, maar als in het de papieren gaat lopen en je verzekeraar gaat de zaak onderzoeken, dan kunnen ze een vergoeding weigeren en heb je geen poot om op te staan. Als je zonder rijbewijs op een motorfiets in Thailand rijdt is natuurlijk niet anders dan dat je in Nederland zonder rijbewijs achter het stuur van een auto kruipt.
   Een 100 cc motorbike n Thailand heeft soms een topsnelheid van 120 km per uur en is dan ook geen speelgoed voor een toerist ondanks dat je die dingen op iedere straathoek kan huren, zonder vertoon van je rijbewijs. Daar komt bij dat het verkeer in Thailand tot het gevaarlijkste ter wereld behoort. Vooral veel verkeersdoden onder de tweewielers.

   • Ryanne schreef:

    Dat weet ik inderdaad, maar tot nu toe las ik overal dat je gewoonweg niet verzekerd bent. Maar nu ik deze blog lees werd dat niet duidelijk bevestigd. En opeens kunnen ze het dus wel vergoeden.
    Misschien een tip om Rob’s antwoord te verwerken in de blog? Om het wat duidelijker te maken voor anderen.

    • Rob schreef:

     Vraag aan je reisverzekeraar of zij de medische kosten vergoeden als jij een ongeluk krijgt met een gehuurde motorfiets in Thailand en dat je zonder rijbewijs reed. Het antwoord kan je wel raden: Nee.
     Het punt is dat bij een claim de verzekeraar moet bewijzen dat jij reed op een gehuurde motorfiets zonder rijbewijs. Daar kosten voor maken heeft natuurlijk alleen zin als het gaat om een forse claim. Verzekeraars maken gewoon een kosten/baten analyse. Als de ziekenhuisnota binnen de perken blijft zullen ze dit meestal wel betalen ook al vermoeden ze dat er een luchtje aan zit.
     Dit is geen vrijbrief om het dan toch te doen natuurlijk.
     Ik heb wel een motorrijbewijs en ben een ervaren bestuurder, desondanks zou ik het anderen afraden. Je moet in Thailand ook nog eens links rijden. Jaarlijks verongelukken er toeristen of raken zwaargewond. Het is het niet waard.

 23. M. Mulder schreef:

  Let op de corrupte politie op bijv de ringweg van chiang mai. Wij waren onderweg naar Pai en je wordt zo de weg afgeleid en je moet flink betalen. Omdat je zogenaamd geen internationaal rijbewijs hebt. Alle toeristen zijn de klos en zeuren helpt niks. Erg agressieve werkwijze hebben ze ook.

  • Herman Buts schreef:

   jE MOET HELEMAAL NIKS BETALEN, betaal nooit aan een locale politieagent tenzij hij je een officieel betalingsdocument aflevert anders gaat het geld gewoon inzijn broekzak, en dat je een internationaal rijbewijs voor een motor nodig hebt zou nu toch iedereen moeten weten.
   Als ze agressief te werk gaan helpt het gewoonlijk als je zegt dat je de toeristpolitie opbelt dan worden ze direct minder agressief

 24. Rob schreef:

  Je moet er wel rekening mee houden dat een reisverzekeraar een vergoeding voor medische kosten kan weigeren als je op een motor rijdt zonder motorrijbewijs. Nalatigheid, grove schuld, je niet houden aan de wet, zijn uitsluitingen die in de voorwaarden staan bij iedere verzekeraar.
  Groet,
  Rob
  http://www.reisverzekeringblog.nl

 25. Astrid schreef:

  Ondanks het lezen van dit artikel en het bewustzijn van alle risico’s, hebben we deze zomer toch scooters gehuurd in Pai en Koh Phangnan. Geheel op eigen risico want we hadden geen internationaal of motor rijbewijs en in Koh Phangnan kwamen we er niet onderuit om ons paspoort in te leveren. Toch was het het 100% waard want we hebben er echt heel veel plezier van gehad! We hebben verder geen problemen gehad, geen ongelukken, geen schade aan de scooters, geen vervelende verhuurders, niks! In Pai ‘moesten’ we wel even oefenen op de scooter omdat we nog niet zo vaak op een scooter hadden gezeten, maar wat mij betreft alleen maar goed!

  Toch is het geen fijne gedachte om niet verzekerd te zijn mocht het echt een keer helemaal misgaan. Nou zou ik voor een eventuele volgende keer wel een internationaal rijbewijs willen aanschaffen, maar om nou helemaal een motorrijbewijs te gaan halen?! Hoe doen jullie dat?

  Groetjes

 26. Ricky schreef:

  Hallo!
  Wij zijn inmiddels op Koh Tao en net zoals op Koh Phangan krijgen we het niet voor elkaar om een scooter te huren zonder het paspoort af te moeten geven. Kunnen jullie ons tips geven hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen? Elk zaakje herhaald dat het gewoon móet, waardoor we het uiteindelijk bij het laatste zaakje toch maar afgeven..
  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ricky,

   Ook wij doen er soms een uur over om uiteindelijk een scooter te huren, op met name toeristische plekken. Je kunt het beste kijken in een zijstraatje of net buiten het toeristische centrum.

   Koh Phangan en Koh Tao zijn twee eilanden waar veel scooterongelukken plaatsvinden, daardoor zijn de verhuurders wat strenger. Soms moet je een borg betalen van wel 5.000 baht.

   Hoe toeristischer de bestemming, hoe moeilijker ze doen met het verhuren van o.a. scooters.

   Groetjes, veilige reis,
   Sander

   • Ricky schreef:

    We hadden de vraag ook op jullie reisgroep Facebook gesteld, en hebben uiteindelijk bij Oli’s voor drie dagen twee scooters gehuurd! 4000 baht borg + kopie paspoort was voldoende! 🙂

   • Roel schreef:

    Even op tripadvisor goed zoeken helpt je ook richting een betrouwbare verhuurder. Zo kwamen wij op koh tao bij RPM terecht. Perfect geregeld, zeurt niet over krassen, want die hebben ze allemaal, en als je iets kapot maakt betaal het onderdeel tegen een schappelijke prijs en niet een halve nieuwe scooter. Wel paspoort afgeven helaas. Buiten dat een heel fijn verhuurbedrijf

  • Bianca schreef:

   Op Koh Phangan raad ik je aan om te huren bij HUB of bij Kate (zit er achter tegenover de dierenwinkel), precies bij de pier! Betrouwbaar, goede scooters. Je kan ook gewoon borg betalen 2.000-5.000 baht zonder paspoort achterlaten, wel kopie. Prijs 200 baht per dag.

  • Maarten schreef:

   Op dit moment ben ik in Koh Tao en heb m’n rijbewijs en kopie van m’n paspoort als onderpand afgegeven. Vraag bij het ho(s)tel naar betrouwbare verhuurders. Vertel hen ook dat je je paspoort niet gaat afgeven en dat ze maar een kopie moeten maken. Zo niet? Ga naar de buurman of aan andere verhuurder die aangeraden wordt. Maarten

 27. Saartje schreef:

  wij hebben geen motorrijbewijs en willen graag een scooter huren. Zijn er sowieso scooters te huur van minder dan 50cc? Met name in Amphawa, Koh Tao en Koh Phanghan?

 28. Floor schreef:

  Hoi, even een vraag! Ik ga samen met mijn vriend over een paar dagen, eindelijk, naar Thailand! We willen een scooter huren in Chiang Mai of op Koh Samui. Nou heeft mijn vriend een motorrijbewijs, moet hier ook nog een internationaal rijbewijs voor aangeschaft worden of is het zo prima??

  • Leuk Floor!

   Omdat je vriend zijn motorrijbewijs heeft, kan hij mét reisverzekering scooterrijden in Thailand. Dus ik raad hem inderdaad aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen en mee te nemen 🙂 .

   Groetjes en een hele fijne reis!!

 29. Nathalie schreef:

  Hallo,
  Jullie hebben een leuke en handige site, hebben jullie ervaring met scooters huren op Phuket? Wij zouden dit graag willen doen.. Is dat haalbaar? Met zijn tweeën op 1 scooter een aanrader?

  Groetjes

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Nathalie,

   Dat hebben wij 3 weken lang gedaan en hebben bijna alle strandjes gecheckt.

   We leven nog én het was een mooie ervaring toch moet ik erbij zeggen dat het ontzettend gevaarlijk is. Zeker in de drukke gebieden zoals Patong is het haast niet te doen qua verkeer.

   Dus alleen doen als je veel scooter ervaring hebt.

   Hier meer info over de stranden van Phuket:
   https://tipsthailand.nl/stranden-phuket/

   Groetjes, veilige reis,
   Sander

 30. Manon schreef:

  Hi!

  Ik ben van plan een internationaal rijbewijs aan te vragen maar voor het huren van een scooter moet je in sommige landen een minimale leeftijd hebben. Geld dit ook in Thailand? Ik ben namelijk 21 en in USA kreeg ik niets mee 😉

  Ik hoor het graag 🙂 Cheers!

  • Hoi Manon,

   In Thailand is er eigenlijk geen minimumleeftijd om scooter te mogen rijden. Het komt voor dat je Thaise jongens rond ziet rijden van een jaar of 12. Ons is ook nog nooit naar onze leeftijd of naar ons rijbewijs gevraagd, dus daar zul je geen problemen mee hebben 🙂 .

   Groetjes!

 31. Angela schreef:

  Hoi Sander en Mariska.
  Is het ook mogelijk om met kinderen van 6 en van 9 jaar op scooters te rijden? Achterop (misschien met een kinderzitje of zo) Of staand voorop? Dit lijkt mij best gevaarlijk maar ik heb gegoogeld en heb toch diverse foto’s hiervan gezien. Wat is jullie “ervaring” hiermee? Hebben jullie dit ook gezien in Thailand ( met name bij toeristen) of misschien bij de verhuurder?
  Groetjes Angela

  • Hi Angela,

   De Thai doen niet aan kinderzitjes – kinderen staan daar voorop of zitten achterop als ze wat ouder zijn. Dat is de normaalste zaak van de wereld daar. Zelf hebben we daar geen ervaring mee – maar ik zou het je niet 1,2,3 aanraden als je niet veel scooter ervaring hebt. Maar dat is natuurlijk aan jou!

   Groetjes, Mariska

 32. Dave schreef:

  Hallo! Hoe zit het eigenlijk met iemand achterop nemen? Ik heb zelf namelijk gewoon mijn rijbewijs B, mijn vriendin echter niet. Kan zij dan gewoon achterop?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Dave,

   Je geeft aan dat je alleen een rijbewijs B hebt. Dan mag je, volgens de Nederlandse wet, op een scooter rijden van maximaal 50 cc.

   In Thailand zijn de scooters in alle gevallen krachtiger waardoor je altijd ‘illegaal’ rondrijdt met alleen een rijbewijs B.

   In Thailand doen ze er niet moeilijk over, je krijgt gewoon een scooter mee, ongeacht of je een rijbewijs hebt of niet. Mocht je een ongeluk veroorzaken kan het zijn dat de (zorg)verzekering in Nederland niet uitkeert.

   Neem dus voor vertrek contact op met je (zorg)verzekering wat de voorwaarden zijn. Je vriendin hoeft niet in het bezit te zijn van een rijbewijs om achterop te zetten.

   Draag altijd een helm!

   Groetjes,
   Sander

 33. Angela schreef:

  Hoi Sander en Mariska.
  Erg leuke en handige site hebben jullie, complimenten!
  Ik zou graag willen weten of die route die jullie o.a. in Pai rijden op de scooter ook leuk en haalbaar is met een gehuurde auto. Wij (gezin met 2 kinderen van 6 en 9) willen in Chiang Mai een auto huren en dan naar Pai rijden. In Pai willen we dan graag naar Sia Ngam Hot Spring en een dag naar Lod Cave. Kan je daar makkelijk je auto parkeren? En zou de reistijd ook 3 uur zijn, of gaat het met auto (iets) sneller? Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Groet Angela

  • Dank je wel Angela!

   Dat denk ik wel, hoewel je wel een stuk sfeer (wind in je haren, junglegeluiden etc.) mist wanneer je in de auto zit. Maar de wegen zijn erg goed en er is overal parkeergelegenheid – dus ik zie niet in waarom het niet zou kunnen. Huur wel een stevige auto waarmee je goed bergopwaarts kunt rijden en ook delen over grind kunt rijden!

   Verder denk ik dat de reistijd ongeveer hetzelfde is als met de scooter!

   Groetjes, Mariska

 34. Rosanne schreef:

  Waah klinkt wel lastig, is er niet de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren oid? Haha!

 35. Gijs schreef:

  Hoi Sander,

  Ik lees nu wel in fora over Aya service en een volledige dekking tegen schade? Hoe zit dit?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Gijs,

   aYa service is inderdaad één van de weinige in Thailand (de enige die wij hebben gezien in twee jaar Thailand) waar je je volledig kunt verzekeren tegen schade. Schade aan je eigen scooter. Dus niet schade die je aanricht aan andere spullen of voertuigen of (eigen) letsel.

   Het is en blijft een risico. Doe voorzichtig en je hebt de mogelijkheid om heel veel mooie dingen van Thailand te zien. Dit is voor ons de manier om door Thailand te reizen.

   Groetjes,
   Sander

 36. Melvin schreef:

  Hallo!
  Leuke site met heel veel info! ik denk dat ik bijna alles al wel gelezen heb haha, hier dan toch een vraag.
  Ik ga zelf deze zomer ook backpacken in Thailand, ik heb veel gelezen over het stuk van Chiang mai naar Pai, dat het erg mooi moet zijn met een scooter.
  Nu lees ik best wat verhalen, dat het gevaarlijk is en je op moet passen (iets wat je natuurlijk altijd moet op een scooter/motor)
  Nu heb ik de volgende vraag, ik rij zelf al sinds mijn 18 de (nu 7 jaar) op een motor in Nederland 600-1000cc,. Aangezien ik wel een motorrijbewijs heb, zijn de risico’s dan minder met betrekken verzekering en politie?

  Alvast bedankt voor jullie reactie:)

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Melvin,

   Ik zou je persoonlijk de route van Chiang Mai naar Pai niet aanraden. Het is erg druk en er wordt – nog steeds – veel aan de weg gewerkt. Eigenlijk zijn alleen de laatste 60 kilometer echt de moeite waard.

   Wat je beter kunt doen is in Pai een scooter huren en dan rondrijden. Je hebt een motorrijbewijs dus je bent gewoon verzekerd. Geen probleem. Rijd in de richting van Mae Hong Son over road 1095. Super mooi!

   Groetjes,
   Sander

 37. Roel schreef:

  Begrijp ik het goed dat je op een quad, net zoals in NL, wel met een rijbewijs B mag rijden? Dat zou een stuk minder risico zijn dan verzekerings technisch…

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Roel,

   Met een Rijbewijs B mag je op een motorvoertuig rijden tot 50 cc. Dus het zal afhangen van de kracht van de motor. We zien overigens niet heel veel quads rondrijden hier in Thailand. Je ziet ze eigenlijk ook niet op de weg rijden. Vooral veel scooters.

   Groetjes,
   Sander

 38. Sandee schreef:

  Dankjulliewel! Dankzij deze site heb ik vandaag 7000THB bespaart, door het NIET afgeven van mijn paspoort bij de scooter verhuur. Ik kwam terug met de scooter (gevallen) en als ik mijn paspoort zou hebben afgestaan was ik 14000 THB kwijt, aangezien ik nergens heen zou kunnen zonder het (tenzij illigaal). Als je, je paspoort afgeeft heb je niet te vertellen en moet je gewoon betalen. Nu heb ik er gelukkig 7000 THB af gekregen! Dankjulliewel!!!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sandee,

   Wow wat vervelend zeg! Verder alles oké?

   Het huren van een scooter blijft een risico. De schade is altijd een ding. Gelukkig heb je je paspoort niet afgegeven.

   Succes en een veilige reis nog door Thailand,
   Sander

 39. Birgit Hahn schreef:

  Hoi, ik heb een vraagje voor jullie! Mijn vriend en ik plannen in september naar thailand te gaan. We zouden graag een scooter huren maar hebben zelf geen scooterrijbewijs, enkel een rijbewijs B. Ik heb gelezen dat je met een rijbewijs B niet op een scooter mag rijden, ookal heb je een internationaal rijbewijs. Klopt dit? Hebben we echt een specifiek internationaal motorrijbewijs nodig om een scooter te kunnen huren en geen last te hebben van de politie? Of kunnen we zonder problemen een scooter huren met een internationaal rijbewijs B?

  Heel erg bedankt voor jullie hulp en geweldige site! 🙂

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Birgit,

   Ingewikkeld he?!

   In Thailand doen ze niet moeilijk. Of je nou een rijbewijs hebt of niet, je krijgt overal een scooter mee. De politie kan je aanhouden (ons nog geen één keer gebeurd) en die vraagt dan naar je internationale rijbewijs B. Heb je dat niet dan krijg je een boete van een paar tientjes. Daarna kun je gewoon verder rijden.

   Het probleem is dat je niet (goed) verzekerd bent wanneer je een ongeluk veroorzaakt omdat je eigenlijk op een motor rijdt. Met een rijbewijs B mag je tot 50 cc huren en in Thailand zijn de scooters allemaal minimaal 100cc. De verzekering dekt dus jouw schade of letsel niet tot nauwelijks. Dat is het grootste risico.

   Groetjes,
   Sander

   • Birgit Hahn schreef:

    Hoi Sander,

    Heel erg bedankt voor je snelle reactie!

    Een scooter huren is dus de boodschap, en voorzichtig zijn!

    Heel erg bedankt!! 🙂

    • Herman schreef:

     je hebt de boodschap niet begrepen denk ik , je huurt geen motor zonder motorrijbewijs (thais + internationaal) het kan wel maar het is oerdom, stel maar even dat je een serieuze aanrijding hebt waar derden bij betrokken zijn dan heb je gegarandeerd een ticketje naar Bangkok Hilton tot alle schade vergoed is en die kan aanzienlijk oplopen, dus ga even voor dat rijbewijs

 40. jincey schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Allereerst: super handige en leuke site! Wij zijn ‘m volop aan het doorspitten voor onze reis naar Thailand in juli en augustus. Wij twijfelen zeer sterk om een scooter te huren, omdat het ons toch wel enige zorgen baart dat we niet verzekerd zijn, vooral voor de medische kosten. Geldt dit ook wanneer je een scooter van 50cc huurt? Of ben je dan wel verzekerd? En indien wij besluiten om niet een scooter te huren, is er in Chiang Mai, Pai en Chiang Rai genoeg via het openbaar vervoer te bereiken?
  Groetjes Stan en Jincey

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Stan & Jincey,

   Meeste scooters zijn boven de 50cc. Hoewel we geen experts zijn, zijn we die ook niet echt tegengekomen. Daar is het gewoon ‘normaal’.

   Bij twijfel zou ik het niet doen. Je moet maar even kijken wat goed voelt. In Chiang Mai kun je heel makkelijk met het openbaar vervoer. Pai wordt wat lastiger, dan kom je uit bij georganiseerde tourtjes die je ter plekke kunt boeken. En Chiang Rai is ook prima te doen met openbaar vervoer in combinatie met tourtjes.

   Scooter huren geeft alleen veel meer vrijheid maar daar moet je je, nogmaals, wel veilig bij voelen.

   Groetjes,
   Sander

   • Herman schreef:

    de controle in Chiang mai is erg groot, ben dit jaar op 1 week tijd 4 keer gecontroleerd, dus doe geen domme dingen en rij niet zonder geldig rijbewijs en er is inderdaad alles te huur in chiang mai van auto met en zonder chauffeur tot minivan met chauffeur

 41. Bryan schreef:

  Hoi Sander,

  Als je een rijbewijs hebt en een internationaal rijbewijs aanvraagd kan de politie je dan nog iets maken als je verder gewoon helm etc. op hebt?
  Of hangt het er dan vanaf of je een 50cc of 100cc scooter hebt?

  • Hoi Bryan,

   Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk ‘mag’ je met je internationale rijbewijs niet meer dan 50cc rijden met je rijbewijs B, maar daar letten ze niet op. 🙂

   Maar dit is de Thaise politie, die kunnen altijd wel iets verzinnen wat niet goed is. Geen kentekenbewijs, oid…

   • Bryan schreef:

    Hoi Mariska,

    Oke dan ga ik het er gewoon op gokken denk ik!
    Hebben jullie ervaring met het huren van een scooter op Krabi?
    Een kennis van mij is onlangs naar Thailand geweest en die wist te vertellen dat die meerdere malen is aangehouden door de politie in Chiang Mai en hij gaf hun dan 200 baht ongeveer en mocht die weer verder rijden (hoezo corrupt!)

    • Hi Bryan,

     Wij hebben in Krabi scooter gereden en hebben geen problemen gehad met politie. Het klopt dat de politie corrupt is… Maar als je een helm draagt kun je eigenlijk gewoon doorrijden en naar ze terug zwaaien alsof je een domme toerist ben die het niet snapt 🙂 . Zelf nog niet gedaan (want het is nog niet nodig geweest) maar wel veel van anderen gehoord die dit doen, lol!

 42. Theo schreef:

  Hallo Sander & Mariska, jullie hebben een indrukwekkende site boordevol met nuttige informatie voor mijn eerste trip naar Thailand (april/mei).
  Wat ik mis bij het stuk over scooter huren is de mogelijkheid om een Thais motorrijbewijs te halen. De kosten hiervan zijn acceptabel en het schijnt niet al te lastig te zijn om het te behalen. Voor de normale vakantieganger is het vanwege de vereisten jammer genoeg geen optie, maar voor mensen met een multi entry visum is dat wellicht een optie om legaal binnen Thailand op een zwaardere scooter rond te rijden.

  • Hoi Theo,
   Klopt, hier hebben wij niets over geschreven omdat we er (nog?) geen ervaring mee hebben. Het lijkt mij zeker iets om te overwegen wanneer je voor langere tijd in Thailand bent. Bedankt voor je aanvulling! 🙂 Groetjes

 43. Marly schreef:

  Hoi Sander en Mariska, ik heb mijn autorijbewijs, maar nog nooit scooter gereden. Raden jullie me aan om toch een scooter te huren, of voor andere opties als taxi/tuktuk te gaan?

  • Hi! Dat hangt van de plek af – in steden en op drukke plekken zou ik zeker voor de taxi gaan. Maar als je bijvoorbeeld naar een afgelegen eiland gaat, of relaxte plek in het noorden als Pai, kun je het daar zeker proberen. In Pai nemen ze je zelfs mee naar een parkeerterrein om je de basics te leren. Kijk ter plekke of je het aandurft en bij twijfel, toch maar niet doen!

 44. Esther schreef:

  Het leed dat scooter rijden heet;-). Diverse malen scooters gehuurd, eigenlijk op iedere plek in Thailand (behalve Bangkok, zo gek waren we nog net niet!) Rottigste ervaring was net buiten Chiang Mai, werden aangehouden in een niet toeristische stad. Geen helm op! (Dom, dom, dom) agent sprak amper Engels. Met handen en voeten duidelijk moeten maken dat we slechts toeristen waren en geen kwaad in zin hadden. Meneer agent begon over drugs namelijk! Nou jullie begrijpen, we scheten 7 kleuren! Gelukkig met een sisser afgelopen! En waarom? Omdat mijn man aan hem vroeg waar je lekker kon eten! Haha! De agent veranderde ineens in een zeer behulpzame man en gaf ons een geweldig adresje. Achteraf gezien smakelijk om dit verhaal moeten lachen. Maar op het moment zelf niet!

  Hebben ook gereden in Pattaya! Eens en nooit weer! Tenzij je levensmoe bent.

  En de kleine ongemakken, veel lekke banden. Maar die laat je gewoon onderweg plakken door een local. Er is altijd wel iemand die weet wie er banden plakt.

  Al met al toch zeer positief! Zou niet zonder kunnen. Vooral op de eilanden niet!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Esther,

   Haha, wat een leuke reactie zeg. En wat een goede tip; gewoon vragen dus waar je lekker kunt eten wanneer je wordt aangehouden 😉

   In meer dan een jaar tijd zijn wij maar één keertje aangehouden, toen kregen we een boete omdat we geen internationaal rijbewijs bij ons hadden. We konden de boete betalen bij het politiebureau in de stad. Het politiebureau hebben we nooit van binnen gezien. We waren het ‘even vergeten’.

   Wij kunnen ook niet zonder scooter. Wees je inderdaad bewust van de risico’s maar geniet er vooral van. Inderdaad altijd wel iemand die bereid is je te helpen, prachtig!

   Dank voor je reactie, groetjes,
   Sander

 45. Ria schreef:

  He,wat vervelend. Mijn zoon liep vorig jaar 8 maanden stage op de Chiang Mai University. Hij heeft ook 8 maanden scooter gereden en nooit problemen gehad. Hij heeft zelfs een ernstig scooter ongeluk gehad waarbij hij niet schuldig bevonden werd. Hij heeft dus gewoon geluk gehad. De controles zijn nu dan wel een probleem voor hem want een 50 cc brommer hebben ze volgens mij niet. Tsja, even afwegen hoeveel risico hij wil lopen.

 46. sylke schreef:

  Beste Ria, er waren gister 2 controles in de (binnen) stad/rondweg waarvan 1 richting de tempel in de bergen. Ze staan net na een bocht zodat je ze van te voren niet ziet staan. De 2e keer ben ik er snel vandoor gegaan. De politieman die mij heeft aangehouden was onverbiddelijk en onvriendelijk. Ze halen alle toeristen eruit (hier valt immers geld te halen). Voor mij helaas een slechte ervaring. (Had me ook beter moeten verdiepen in de regelgeving)

 47. Ria schreef:

  Bedankt voor alle reacties. Mijn man haalt sowieso een internationaal rijbewijs. Een punt waar we nog over nadenken is welke scooter/ motor we willen huren omdat we op 1 motor gaan met bovengenoemde bagage.( ik rij zelf niet). Vanwege de feestdagen hebben we onze overnachtingen reeds geregeld. We hebben er zin in.

  Sylke, wordt er ook in de binnenstad gecontroleerd? Onze zoon gaat ook naar Chiang Mai ( hij heeft daar vorig jaar stage gelopen) en hij wil weer een scooter huren maar hij heeft geen motorrijbewijs. Wel een brommerrijbewijs maar dat schijnt niet te gelden

 48. Sylke schreef:

  Een internationaal rijbewijs moet je echt bij je hebben!! Alleen paspoort en auto/motor rijbewijs is niet voldoende. Ze controleren op dit moment overal in Chiang Mai. Ik reed rond zonder dit bewijs en ben aangehouden door de Thaise politie en moest 500bth betalen of mee naar bureau…

 49. Ria schreef:

  Hoi

  Wij gaan eind december voor de derde keer naar Chiang Mai. We willen daar de Mae Hong Son loop doen. Samen op 1 scooter/motor. Weten jullie een goede verhuurder in Chiang Mai.

  Groetjes, Ria

  • Sander Hillegers schreef:

   Hoi Ria, super gaaf! In Pai huren wij altijd scooters bij Aia – een bedrijf dat ook in Chiang Mai zit. Het is niet per se het meest klantvriendelijke bedrijf, maar ze hebben scherpe tarieven, je hoeft niet je paspoort af te geven als borg (maar 1000 baht) en ze kijken niet op of om van een schrammetje op je scooter. Laat je weten hoe het was?!

   Groetjes

   • Ria schreef:

    Dank je wel voor jullie antwoord. Via fora hoorden we steeds over MR Mechanic en Pop maar als je een wat zwaardere scooter/ motor wilt, zijn ze toch wel duurder. Weet je of de MHS loop te doen is op een scooter. Wel twee personen, bagage en een tas met apneu apparaat. We zijn bijna zestigers en mijn man heeft een motorrijbewijs.

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Ria,

     Wij hebben een deel van MHS loop gereden en dat hebben we gewoon gedaan op twee 120 cc scooters. Je kunt allerlei varianten huren. Van scooters tot motoren. Zowel in Pai als in Chiang Mai. In Chiang Mai is er meer keuze. Bij je hotel in Chiang Mai of Pai kunnen ze je precies vertellen waar je moet zijn. Je hoeft niet bang te zijn om mis te grijpen.

     Groetjes en succes,
     Sander

    • Herman schreef:

     als je met 2 personen gaat zou ik zowieso opteren voor de Honda PZX van 150cc die heeft wat meer vermogen en ook de zitruimte is een stuk comfortabeler

 50. wouter knijnenburg schreef:

  Goede avond ,

  Ik heb een vraag wat niet over het huren gaat van een scooter maar meer over een route .
  Kunnen jullie mij informatie geven over de route van bangkok naar kanchanaburi is dit aan te rijden met een scooter , is er iets onderweg wat aan te raden is om te verblijven / bezichtigen ?en hoelang zou je over de afstand doen? of is het aan te raden om dit gewoon met de trein te doen omdat het niet haalbaar is kwa afstand met de scooter?
  graag hoor ik van jullie.

  • Hi Wouter,

   Dat is niet aan te raden. Ik zou het zelfs niet overwegen. Het verkeer in Bangkok is chaotisch en Bangkok is ENORM. En een scooter huren is wel mogelijk maar gaat niet zo makkelijk in Bangkok. Dus gewoon lekker met de bus of trein gaan zou ik zeggen. In Kanchanaburi kun je gemakkelijk scooters huren en de omgeving verkennen!

   Groetjes!

 51. Kyra schreef:

  Wij gaan over een maand naar Thailand maar ik heb alleen een brommobiel waar ik thuis inrij omdat ik geen autorijbewijs heb. Zijn er in Thailand ook brommobielen?

  • Hoi Kyra, niet zover ik weet – ik heb ze in ieder geval nooit gezien! Maare… in Thailand heb je geen rijbewijs nodig om een scooter te huren. Daar wordt niet om gevraagd. Vaak laten ze je ook nog zien hoe alles werkt, wanneer je zegt dat je nog nooit op een scooter gereden hebt. Enige nadeel is dat je in het geval van een ongeluk niets vergoed krijgt van je verzekering!

 52. jac schreef:

  Hoi allemaal, als je naar Koh Samui gaat, huur dan een auto of scooter bij James Travel in Lamai. Hij is uiterst betrouwbaar en zijn voertuigen zijn goed verzekerd. Bij auto is het eigen risico 10.000 baht. Ik heb zelf een deur van een auto goed beschadigd zodat deze vervangen moest worden. De beschadigde auto werd ingenomen en ik kreeg vervangend vervoer. Een week later kreeg ik de eerste auto weer terug. Mijn ervaring met mr. James zijn goed. Zijn kantoor is bij grandfather and grandmother rock.

 53. Joop schreef:

  Hallo Sander en Mariska, wat een mooie en handige site! Wij gaan in september naar Zuid Thailand. En willen mogelijk een scooter huren op Koh Samui en later ook op Ko Lanta. Heb je nou aan een internationaal rijbewijs voldoende? Of moet je ook een motor/scooter rijbewijs hebben? We gaan huren via de hotels waar we verblijven, dat lijkt me toch wat zekerder.

  groetjes van Joop en Annelies

  • Hier is de politie tevreden met een internationaal rijbewijs en een helm! Omdat de scooters in Thailand flink opgevoerd zijn, heb je normaliter niet genoeg aan je normale rijbewijs, en heb je hier eigenlijk een motorrijbewijs voor nodig (hebben wij ook niet). Voor de verhuurmaatschappij is dit geen probleem, alleen wel voor je verzekering. Als je een ongeluk krijgt vergoeden ze namelijk helemaal niets. Jullie moeten zelf kijken of jullie dat risico willen nemen. Zelf rijden wij sinds september 2014 rond zonder problemen – maar het kan natuurlijk altijd fout gaan. Groetjes!

 54. Monique schreef:

  ps wat Nick aangeeft mbt foto’s maken dat doen wij altijd heel uitgebreid en overdreven voor de neus van de eigenaar bij de autoverhuur. Je ziet helaas de ergernis op het gezicht bij de verhuurder en soms ook een lachende reactie “ha, you know” (hoe het vaak gaat) maar wij knippen wel 20 foto’s van de auto van voor, achter, zij en onderkant om dezelfde truc van een paar honderd euro borg te kunnen behouden. Je moet ze duidelijk laten merken dat je heel goed op de hoogte bent van de trucs.

 55. Monique schreef:

  Ze werken allemaal samen met elkaar bij het-scooterverhuur. Politie, verhuurders, hoteleigenaren. Wat Jos M vertelt is orde aan de dag.Geen zorgvuldig gemonteerde schade die snachts aangebracht wordt maar gewoon de hele scooter die ergens anders geplaatst wordt als zijnde gestolen.

  Bij ons ging het gelukkig 2x goed maar buiten dat is het rijden op zich ook zeer gevaarlijk en reden wij alleen overdag. Wegen waar vandaag geen gaten zitten zijn morgen opeens onveilig. That’s Thailand, niets is wat het lijkt! Maar dat maakt het ook 1 van de fijnste vakantielanden.

  • Sander Hillegers schreef:

   99 van de 100 keer gaat het goed! Die ene keer… het is en blijft een risico! Toch nemen wij die graag want het is een fantastische manier om Thailand te ontdekken!

 56. Jos M schreef:

  Als je voor meer dagen een scooter huurt, koop dan een kettingslot.
  Niet bij de verhuurder!
  Er zijn namelijk verhuurders die s’nachts de door jou gehuurde scooter weghalen bij je hotel en jou de nieuwwaarde laten betalen want jij hebt de scooter laten stelen…

 57. Mart schreef:

  Hallo hebben jullie misschien enig idee hoeveel het is om een 2de hands scooter te kopen 50cc/125 cc?

  • Hi Mart,

   Als ik een pure schatting zou moeten maken, zou ik zeggen tussen de 20,000 en de 40,000 baht. Wat niet goedkoop is..

   Maar laat je niet vastpinnen op mijn antwoord. Wij hebben er nog geen ervaring mee.

   Succes met de eventuele koop en als je er uiteindelijk achter bent, dan horen we het graag van jou 🙂

 58. Annemieke schreef:

  Hallo Sander en Mariska, allereerst mijn complimenten over jullie site, erg leuk en handige tips. Mijn man en ik komen geregeld in Thailand maar hebben nooit eerder een scooter/ brommer gehuurd maar zijn dit komende vakantie wel van plan, nu is mijn vraag hebben jullie een betrouwbaar adres op Koh Samui? Wij zijn in mei op het eiland.

  Groetjes Annemieke

  • Hi Annemieke,

   Wij zijn ruim een maand op Koh Samui geweest en hebben er 4 weken een scooter gehuurd. We hadden een scootertje gehuurd bij een lokale familie in het zuidelijke deel van Koh Samui (Ban Kao). Maar dat is niet een plek waar je zomaar komt aangezien het niet het toeristische gedeelte is. Ze hebben geen website of wat dan ook – misschien was het zelfs geen bedrijfje, maar had de familie nog een scootertje staan…

   Verder is het oppassen geblazen en kan ik je uit eigen ervaring geen verhuurbedrijfje aanbevelen. Ik kan nu ter plekke wel wat op internet voor je opzoeken, maar ik zou niet weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

   Dus helaas kan ik je niet helpen met je vraag. Als je veilig rijdt en geen schade hebt is elk verhuurbedrijfje op Koh Samui goed, maar als er iets mis gaat dan zijn het geen vriendelijke mensen meer. Bekijk onze tips in dit blog en dan herken ter plekke wel of het een betrouwbaar verhuurbedrijfje is.

   Groetjes en succes met de voorbereiding!

 59. diaan schreef:

  Scooter huren is top het is alleen jammer dat als er wat gebeurt en je moet naar een arts of erger je dus niet verzekerd ben.
  Deze week alles nagevraagd en afgebeld (reis verekering,anwb,zorgverzekraar) en er wordt niks vergoed.

  Dus nu helaas maar een auto huren .

 60. Linda schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  wij gaan over 20 februari voor het eerst naar Thailand voor 4 weken. Tijdens het plannen van de reis heb ik een hoop aan jullie site en dus ook aan dit blog over de scooter huur. Wij twijfelde nog heel erg of er 1 moesten gaan huren, maar na al deze tips gaan we toch een poging wagen. Het lijkt ons geweldig om Thailand op die manier te leren kennen.
  Groetjes Linda

  • Hi Linda,

   Fijn dat jullie wat aan onze informatie hebben! Daar is het ook voor natuurlijk :). Scooter rijden in Thailand is echt geweldig, dat doen wij praktisch overal in Thailand. Succes met jullie voorbereiding voor jullie eerste reis naar Thailand !!

   Groetjes,
   Sander

 61. Ayla schreef:

  Hi, Sander en Mariska.
  Wij gaan volgende week zaterdag richting Thailand!
  En wij gaan zeker een scooter huren. Al heb ik mijn rijbewijs nog niet mee ( volgende week afrijden)
  Maar heb wel een certificaat voor mijn scooter? geld dit ook?
  Zeker niet in Bangkok maar in Chiang mai/ pai en ko phangan. Daar is het natuurlijk relatief rustiger.

  • Hoi Ayla,
   Je krijgt hoe dan ook een scooter mee. Ze controleren eigenlijk nooit of je wel een rijbewijs hebt, laat staan een scooter certificaat. Neem in ieder geval kopietjes mee van je paspoort en betaal borg in de vorm van geld. Succes met de scooterritjes en een veilige reis! Groetjes, Sander en Mariska

 62. Nick schreef:

  Ik heb verschillende keren een scooter gehuurd in thailand. En altijd zonder problemen.
  Kopie van het paspoort, borg betalen, en voor de neus van de verhuurder uitgebreide fotos maken van de scooter.
  Wel is het raadzaam om in het verkeer mee te rijden (qua snelheid en verkeersregels met de Thai) en niet overdreven voorzichtig te rijden want dan vraag je juist om problemen.
  Elke keer als ik de scooter terugbracht een leuk gesprekje met de verhuurder over koetjes en kalfjes, en heb altijd mijn borg terug gehad.

 63. Hmm ja een scooter huren in Thailand, ik heb het er tot op heden nog niet gedurfd;) Zoveel slechte verhalen gehoord over ongelukken en gedoe met verhuurders. Maar toch is het wel een vette manier van het land zien, dus misschiem moet ik het er eens aan wagen.. Er staan iig een aanta handige tips in dit artikel die ik sowieso ga gebruiken dan!

  • Ja begrijpelijk. Ik zou het alleen doen als je echt het vertrouwen hebt om je te wagen aan het verkeer. Als je rustig rijdt, goed om je heen kijkt dan kan het geweldig zijn. Succes en bedankt voor je reactie 🙂 Groetjes

 64. Esther schreef:

  Herkenbaar, een scooter huren in Thailand is een risico. Het is iets wat ik nooit meer ga doen. Een paar maanden terug op Koh Phangan heb ik samen met mijn partner een scooter gehuurd voor een schijntje (50 Baht per dag) en vervolgens een heerlijke dag mee rond getourd. Het was fantastisch, tótdat we uitgleden over een stukje zand op de weg. We vielen niet hard, maar er zaten wel een aantal krassen op de scooter. Daarnaast hadden we wonden op de knie en handen, dus bij het terugbrengen konden we niet ontkennen dat we een klein ongelukje hadden gehad. We hoopten dat de krasjes maximaal 2.000 Baht zouden gaan kosten, maar helaas kreeg we tot onze grote schrik een flinke rekening voorgeschoteld van 22.000 Baht! Want je betaalt niet voor de krasjes, maar voor compleet nieuwe onderdelen. Doordat ze onze paspoorten als onderpand hadden, zaten we in een moeilijk parket. Toch hebben we het naar beneden kunnen praten richting 15.000 Baht. Natuurlijk zijn we zelf gevallen (eigen schuld) en dus hielden we rekening met het feit dat we moesten betalen, maar zo’n hoog bedrag hadden we niet verwacht. Een onprettige ervaring.

  • Hai Esther. Dat is helemaal niet best. Wij hadden ook echt dat die man boos op ons werd en de politie wilde bellen. Je voelt je zachts gezegd, erg opgelaten. Maar het bedrag wat jullie moesten betalen was wel erg hoog zeg. Bah. Hoe heeft dat jullie vakantie beïnvloed? Kan me voorstellen dat je dan een stuk minder geniet. Na een uurtje balen kon ik me wel over die 40 euro heenzetten. In ieder geval bedankt voor het delen van je (onprettige) ervaring. Als ze je paspoort niet hadden gehad, dan hadden ze zeker ook niet zoveel kunnen eisen?

  • John schreef:

   Dat zijn dus de thaise maffiapraktijken ,zelfde als met jetski`s.
   Als ze dreigen met politie,geen probleem,laat ze maar komen die weten ook wel dat je besodemieterd wordt waar je bij staat,bij toeristengebieden, dan nog beter de tourist police bellen.

 65. Fleur schreef:

  Goed en herkenbaar artikel! Wij hebben een aantal keren een scooter gehuurd in Thailand en andere landen in Azie. Wij vinden het een ideale en goedkope manier om ook de minder toeristische delen van het land te bezoeken. Voordat we vertrokken met een scooter maakte we altijd foto’s! En dan vooral als de verhuurder er bij staat:-) gelukkig nooit enge situaties meegemaakt. Succes en veilige scooterritjes gewenst!

  • Hoi Fleur! Ja topmanier van rondreizen door Thailand en andere landen. En heel slim dat jullie altijd foto’s nemen. Dat is iets wat wij vaak niet deden, maar in het vervolg ZEKER gaan doen. Dank voor je reactie! En wanneer ga je zelf weer op reis?? 🙂 Groetjes van ons

 66. Marikik schreef:

  Ik heb exact hetzelfde gehad als jullie helaas. Snachts mijn scooter aan de zijkant gevallen. Ze hadden mijn paspoort en het liep zo hoog op dat hij dreigde met zijn thaiboxing skills. Ik wilde echt niet betalen voor zoiets onmogelijks. (De metalen hoes om de uitlaat was kapot) na echte ruzie betaalde ik ook 1600 volgens mij. Waarna ik in mijn boosheid de sleutels op de tafel kwakte wat ook niet ten goede kwam aan de sfeer. Je hebt gewoon het gevoel alsof je belaserd wordt..

  • Aiii dat klinkt niet heel best nee. Hoewel ik toch even moest lachen toen je het over de ’thaiboxing skills’ had. Nee je wilt geen problemen, maar je wilt ook niet teveel geld betalen voor iets wat je niet hebt gedaan. Het blijft een lastige kwestie. Helemaal geen scooter huren is een veilige optie, maarja dan mis je ook weer een hoop dingen. Bedankt voor het delen van je ervaring! Dan zijn we ‘gelukkig’ niet de enige geweest. Groetjess

 67. Cathy schreef:

  Hoi Sander,
  Ja hoor, wij sluiten altijd een all-risk verzekering af. Wij hebben goede ervaringen met Thai Rent A Car en Budgetcars.
  Meestal huren wij voor een maand en ze zijn heel flexibel in verlengen en one way rent. Meestal bellen we een paar dagen van tevoren waar we hem terugbrengen.

 68. Cathy schreef:

  Nee, we gaan zeker weten geen scooter huren in Thailand. Geen van ons beiden heeft een motorrijbewijs, dus daar houdt het al mee op. Daarnaast hebben we zoveel mensen gezien met verwondingen die bij navraag door scooterrijden waren veroorzaakt.
  Wij huren wel een auto, rijden alleen overdag en in een veilig tempo. Dat is tot nu toe altijd zeer bevallen. Wel met GPS en de beste verzekering.

  • Hoi Cathy, duidelijk antwoord van je en niet geheel onlogisch ook. Wij hebben nog geen ervaring met het huren van een auto. Weet je toevallig of je bij de ‘beste’ verzekering ook all-risk verzekerd bent? Ik had begrepen dat je op gehuurde voertuigen nooit een all-risk verzekering kunt afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *