Alleen reizen? 7 tips van wereldreiziger Dennis

Dennis Jolen hoofdfotoAlleen reizen, de stap durven zetten om het alleen het vliegtuig in te stappen en het op eigen houtje zien te redden. Ik heb het nog niet aangedurfd, dus is het niet aan mij om jou te vertellen wat de voor- en nadelen zijn van het alleen reizen. Wij vonden in wereldreiziger Dennis Jolen de ideale persoon om jou te vertellen wat het is om alleen op pad te gaan. Want als je bijna één jaar alleen op wereldreis bent geweest dan heb je genoeg waardevolle tips!

1. Wie ben je en waar ben je allemaal geweest?

Mijn naam is Dennis, 26 jaar, en sta momenteel fulltime voor de klas. Dat doe ik met plezier, maar liever reis ik de wereld rond. Ik ben in bijna alle Europese hoofdsteden geweest en vorig jaar ben ik teruggekomen van een wereldreis die bijna een jaar heeft geduurd. Ik ben tijdens die reis voornamelijk in Zuidoost-Azië geweest en heb alle landen daar ongeveer wel gezien en ervaren. Met name Thailand, dat was een soort veilige haven. Vanuit Bangkok regelde ik dan weer een vlucht naar een ander land. Het was een heftige, maar prachtige reis met veel ups & downs. Ik ben in mijn ééntje in het vliegtuig gestapt en ik zag wel waar ik uitkwam. Ik heb honderden mensen ontmoet en het heeft mijn leven verrijkt. Reizen is een onderdeel van mijzelf geworden.
Dennis JolenIII

2. Is het niet eng om alleen te gaan reizen?

Ja, in het begin is het heel spannend. Eng is een groot woord. Je weet de eerste keer niet echt wat je kunt verwachten. Kan ik mezelf wel vermaken? Wat als ik niemand tegenkom? Hoe zorg ik voor mezelf als ik ziek ben? Allemaal vragen die door mijn hoofd dwaalden. Uiteindelijk heb ik mezelf verteld: ‘het komt wel goed’ en dat maakte me rustig.
Dennis Jolen VIII3. Moet je nog ergens extra aan denken voordat je alleen op pad gaat?

Het enige is dat je alles één keer extra moet controleren. Er is, in principe, niemand anders die dit voor jou checkt. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je geld en belangrijke papieren een extra plek hebt gegeven, waarvan alleen jij de plek weet. Wat losgeld in een ritszak van je broek en je portemonnee in je dagrugzak bijvoorbeeld. Zorg dat je je paspoort altijd bij je houdt, het is je kostbaarste bezit. Voor de rest valt het eigenlijk wel mee, de voorbereiding is praktisch hetzelfde.
Dennis Jolen alleen4. Hoe ontmoet je andere reizigers?

Openstaan voor andere mensen is de nummer 1 tip. Daarnaast is het belangrijk dat je geen vooroordelen hebt. Laat jezelf horen en ga naar plekken waarvan je weet dat er meerdere reizigers zitten. In hostels zijn altijd andere reizigers. Zeker in Thailand, daar krioelt het van de backpackers! Als er een klik is tussen jou en de andere reiziger zit het goed en kun je met hem/haar doorreizen totdat het niet meer leuk is, of zodra je behoefte hebt aan iets of iemand anders. Is er geen klik, ga er dan niet mee door, maar vertel hem of haar dat je graag weer alleen wilt reizen. Je bent er tenslotte voor jezelf.
Dennis Jolen VII

5. Is het veilig om alleen door Thailand te reizen? Zo ja, geldt dat ook voor vrouwen?

Het is ontzettend veilig om door Thailand te reizen. Ik heb aardig wat Aziatische landen gezien, maar Thailand behoort toch wel tot één van de veiligste. Natuurlijk heb je wel eens een vervelende tuk-tukchauffeur die wat intimiderend over kan komen, of een verkoper die iets te lang met je wilt onderhandelen, maar dat is het. Voor vrouwen vind ik het moeilijk te beoordelen. Over het algemeen zijn de mannen en vrouwen in Thailand erg vriendelijk en totaal niet intimiderend. De grootste groep is boeddhist, wat je weer kan terug zien in hun omgang met anderen. Daarnaast zijn de meeste plekken waar reizigers naartoe gaan, vol met andere reizigers. Je hebt dus altijd wel iemand om je heen die je om hulp kunt vragen. Gebruik tot slot je gezonde verstand. Als jij in je ééntje dronken over straat zwalkt dan vraag je om problemen!
Dennis JolenIIII6. Heb je nog tips voor mensen die alleen willen gaan reizen?

Doe het! Het is levensverrijkend! De dingen die je ziet, de mensen die je meemaakt en het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk. Ik kan het mensen alleen maar aanraden. Het maakt je een rijker persoon.
Dennis Jolen V

7. Wat zijn de voor- en nadelen van het alleen reizen?

Voordelen van alleen reizen:

 • Je kunt alles zelf bepalen. Je hoeft met niemand rekening te houden. Als je een keer chagrijnig bent ga je lekker mokken in je eentje. Ben je vrolijk en heb je zin in sociaal contact, dan zoek je mensen op, spreek je mensen aan en laat je jezelf verbazen over de ervaringen van anderen. Wat jij wilt zien, doen of eten bepaal je lekker zelf. Het is jouw reis.
 • Je ontmoet sneller nieuwe mensen, omdat je als sociaal wezen wel moet. Het is menselijk om met andere mensen te communiceren.
 • Het is goed voor je zelfvertrouwen. Je regelt en doet alles zelf. Jouw besluiten hebben ertoe geleid dat je daar nu staat. Dat geeft een machtig gevoel en maakt jezelf trots.
  Dennis JolenI


Nadelen van alleen reizen:

 • Grootste nadeel is dat als je weer thuis komt dat je nergens naartoe kunt met jouw ervaringen. Natuurlijk, je kunt het vertellen, je kunt foto’s laten zien en je kunt dat bungeejumping filmpje 100 keer herhalen en afspelen. Maar delen, echt iets delen, dat kan niet. Dat is jammer.
 • Soms heb je wel eens de behoefte om je door iemand die je kent te laten verzorgen. Dat je even niet uit bed hoeft om eten te halen. Dat je niet naar het station moet om het zoveelste treinkaartje te regelen. Soms is het wel eens lekker om achteruit te zitten en dat iemand anders de taken op zich neemt.
  Dennis Jolen VI

Tot slot
Al met al kan ik niets anders zeggen dat je het ooit een keer mee moet maken. Misschien niet direct 10 maanden, maar geef het een keer een kans. Pas dan weet je hoe het echt is om alleen over de wereld te zwerven en je eigen keuzes te maken!
Dennis Jolen

Backpacker Hosteltips

Here Hostel Bangkok

Here Hostel

Op loopafstand verblijven van de Khao San Road en leuke mensen ontmoeten? Dan is Here Hostel, jouw hostel! Je kunt kiezen uit privé-, vrouwen- of gedeelde kamers. Met wifi, airco, warme douche, schone handdoek, gedeelde keuken, gratis ontbijt, lockers en glijbaan is dit DE plek voor backpackers die hun reis in Bangkok beginnen!

Prijs per overnachting: v.a. € 12
Hostel Krabi

Pack-up Hostel

Het Pack-up Hostel in Krabi-town is dé plek om nieuwe mensen te leren kennen. Gelegen in het centrum, vlakbij de nightmarket waar je goedkoop kunt eten. Kamers zijn van topkwaliteit, brandschoon en prima comfort. Pluspunt is ook het rooftop café. Het hostel is razend populair en snel volgeboekt!

Prijs per overnachting: v.a. € 7,50

Ga jij alleen reizen en heb je nog een vraag aan Dennis? Laat hieronder een reactie achter!

Dit vind je misschien ook leuk...

47 reacties

 1. ivo schreef:

  Beste Sander en Mariska ,

  Complimenten voor de inspirerende verhalen !
  Heb ook 2 kleine vragen , is het wijs om met bergschoenen op pad te gaan of toch makkelijker om voor de sneakers te kiezen?
  En is het goed om je credit card mee te nemen of toch eerder gevaarlijk met oog op diefstal?

  Het beste ! en de hartelijke groeten,

  Ivo

 2. Jasper schreef:

  Na het lezen van dit blog had ik direct goesting om het avontuur in te gaan en alleen te gaan reizen. Alleen ik ben zelf een jonge kerel van 23 en Thailand spreekt me erg aan en hoor er veel positieve dingen over maar heb wat bang om verloren te lopen wat het zou de eerste keer zijn dat ik alleen zou gaan reizen en weet niet goed wat allemaal mee te pakken en hoe je eigenlijk van uw vliegtuig naar je hostel geraakt want ervoor ben ik altijd met verenigingen gegaan en was alles al op voorhand geregeld van vervoer van het vliegveld naar je slaapplaats etc..

 3. Yara schreef:

  Hey, wat een leuk stuk. Op dit moment zit ik in mijn eindexamenjaar en na mijn examen wil ik graag met een vriendin een paar weken naar Thailand. Het probleem is alleen dat we allebei pas 17 jaar oud zijn rond die tijd. Onze ouders vinden het helemaal prima (ik ben er zelf al een keer geweest met mijn ouders) maar ik vraag me af of we problemen kunnen krijgen met het boeken van vluchten en hostels? Moet ik een verklaring/bevestiging van mijn ouders meenemen of juist niets. Alle hulp is welkom

  • Hoi Yara,

   Dat weet ik eerlijk gezegd niet precies. Het enige waar je misschien problemen kunt hebben is met de airline, dus ik zodra je een ticket wilt boeken zou ik ze eerst even opbellen om te vragen of ze dus een verklaring nodig hebben. Verder zal het boeken van hostels etc. geen probleem zijn 🙂 .

   Veel plezier!!

 4. Tom schreef:

  Ik ga in november en december alleen naar Thailand en De Filipijnen, mijn moeder vindt het niet zo’n goed idee dus ik heb dit stuk even naar haar doorgestuurd! Ik heb er echt zin in, wel spannend uiteraard.

 5. Marinella schreef:

  Leuk een bloq over alleen reizen naar Thailand. Ik heb net weer geboekt 1 januari lekker naar Thailand! En ja, alleen hahahahahah veel,plezier allen✈️

 6. Sanneke schreef:

  Hoi Dennis,

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik wil in november voor het eerst alleen op reis & inderdaad naar Thailand.
  Is het handig om van te voren alvast een hotel/hostel te boeken voor de eerste paar dagen of moet ik daar gewoon kijken?

  Groetjes, Sanneke

 7. Hoi Dennis,
  Ja, goed verhaal. Komt ook overeen met mijn ervaringen. Enige tijd geleden gaf ik een boekje uit met de titel Thai voor reizigers. Ik heb besloten dit boekje nu als e-book gratis beschikbaar te stellen via http://www.nangsue.nl. Je kunt het eenvoudig op je tablet, e-reader of smartphone zetten en dan heb je een woordenschat bij de hand. Wellicht een tip? Dit is niet bedoeld als reclame, maar gewoon een gratis e-book voor reizigers waar ik wel trots op ben.
  Groeten van Leo
  Groeten van Leo

 8. Marike schreef:

  Leuk stuk! Ik heb het doorgestuurd naar een vriendin die denkt dat ik mijn verstand heb verloren door een maand alleen op reis te gaan. Eerste verre reis, eerste keer backpacken, spannend hoor!

  • Sander Hillegers schreef:

   Cool! Veel succes euh.. plezier natuurlijk!!!

  • Marcella schreef:

   Hoi Marike, haha, herkenbaar. Ik ga in november 3 weken alleen. En kreeg ook verontwaardigde reacties. Ben nog nooit verder gekomen dan 4 uur vliegen en verblijf meestal in all incl. resorts. Dus dit is even wat anders 🙂 Vind het ook wel erg spannend hoor. Ben geen vliegheld, maar neem omwille van de tijd in Thailand ook maar een binnenlandse vlucht. Wanneer ga je? Of ben je inmiddels al geweest? Dan ben ik namelijk erg benieuwd naar je ervaring!

   En Mariska en Sander; superleuke site, veel informatie. Ik ga nu alleen wel continu te laat slapen…de tijd gaat zo snel als je interessante verhalen aan het lezen bent 😉

   • Thanks Marcella 😀 !!! Succes met de voorbereidingen. Komende zondag komt er een blog online over alleen door Thailand reizen als vrouw – dus dat is misschien iets om in de gaten te houden? 😉

    Groetjes!

 9. Bente schreef:

  Beste reizigers, wat een super leuke verhalen! Het lijkt me ontzettend leuk om te doen. Ik rond volgend jaar mijn Havo af en wil dan graag gaan reizen in een tussenjaar. Alleen ben ik dan pas 17 jaar is dat veel te jong of zou dat wel kunnen? Mijn ouders hebben er niet zo veel problemen mee. Groetjes Bente

  • Hi Bente, dat kan zeker – wat super stoer dat je dat wilt doen! Je bent dan echt niet de enige tiener! Ga je alleen? Kies dan voor hostels en je komt ongetwijfeld leuke mensen van jouw leeftijd tegen. En je kunt altijd een oproepje doen voor een reismaatje – bijvoorbeeld op onze Facebook. Have fun en mocht je nog vragen hebben, kun je ons altijd mailen! Groetjes, Mariska

 10. Esty Schuurmans schreef:

  ik vlieg 5 januari voor 3 maanden alleen naar Thailand. Ben al eens eerder voor een half jaar alleen op stage geweest in Curacao en weet uit ervaring dat het prettig is om alleen te reizen en je medereizigers te kunnen kiezen. Toch blijft het spannend maar ik heb al vele goede en leuke tips kunnen gebruiken van deze website en hou het goed in de gaten op Facebook. Naast Thailand zou ik Laos en Cambodja ook aan willen doen dus dan is het Double Entry visum geschikt toch? Ik lees met veel plezier jullie ervaringen en tips tot die tijd. Groetjes en succes met jullie werkzaamheden

 11. Kelly schreef:

  Ik ga in december/januari 3 weken naar Thailand. Heb er enorm veel zin in maar vind het ook echt wel spannend. Wat ik me wel afvraag, het lijkt me wel leuk om een beetje oud en nieuw te kunnen vieren, zo’n enorme full moon party is niks voor mij, maar misschien heeft er hier iemand een idee waar het verder nog enigzins gevierd wordt. Als ik mn huidige ‘planning’ aanhoudt dan zit ik in die periode in het noorden van Thailand.

  Als er iemand tips heeft hoor ik het graag!

 12. Jos schreef:

  Ik ben van plan om over een paar maanden te gaan reizen en mijn 1e stop is natuurlijk Thailand. Mijn vraag is, hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen aan een lange reis (min 5 maanden) en hoe verdien ik geld tijdens mijn trip?

  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jos,

   Mooi vooruitzicht!

   Haha, hoe je geld verdient tijdens je trip? Engelse les geven, een website maken, freelance werk doen of ergens ter plekke aan de slag gaan? Misschien wel honderden manieren.

   Je gaat vijf maanden op reis; ik weet niet waar je naartoe gaat na Thailand maar als je in Zuidoost-Azie blijft dan moet je rekenen op: €600 voor je retourticket + €800 per maand. Ruwe schatting natuurlijk!

   Succes met je trip!

 13. Cynthia schreef:

  In 2012 4 weken in mijn uppie gebackpacked in Thailand, op mijn 47e, helemaal top geweest en me geen moment onveilig gevoeld. Ik heb een handicap waardoor ik moeilijker loop, iedereen verklaarde me voor gek dat ik alleen ging maar het is een prachtvakantie geweest. Veel contact met andere mensen gehad en veel mensen zijn ook behulpzaam geweest, zowel toeristen als locals. Eigenlijk zou ik er nu ook zitten, zou 7 maart vertrokken zijn maar heb helaas op 4 januari mijn knie gebroken, dus ticket moeten annuleren. Was even zuur maar ga nu dan maar in januari 2016…….

  • Marinella schreef:

   Ach wat sneu nou voor je.
   Dus nu tit januari wachten, ik ga ook 2 januari weer alleen naar thailand. Hebben we lang voor pret moet je maar denken.
   Heel veel sterkte, groetjes.

 14. jonita duits schreef:

  Ik ben op mijn 50 tigste voor het eerst alleen gaan backpacken door thailand. Ga nu al voor de 5 e keer ! Verslavend. Alleen maak je erg makkelijk contact. Doen wat je zelf wilt ! Binnenkort weer !

 15. Manon schreef:

  Beste Thailandreizigers,
  Via via kwam ik op deze site, wat een geweldige verhalen om te lezen. Wel heb ik wat vraagjes. Ik ben nu 16,en wil als ik 18 ben, over 2 jaar dus, als meisje zijnde, alleen gaan reizen door o.a.thailand. Als ik een camera meeneem, welke moet ik kiezen? Is 18 te jong om een reis te maken zo ver weg? En als laatste, hoe haal ik mijn ouders over dat het mag? Ze zijn ontzettend bezorgd omdat het voor vrouwen volgens hun gevaarlijker is en omdat ik relatief jong ben. Zij vinden dat ik het in een jaar tussen mijn studie en baan in moet doen, ipv tussen de middelbare en studie, wat is slimmer?
  Hopelijl hebben jullie wat antwoorden, want ik kan niet wachten om te reizen!
  Groetjes, Manon

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Manon! Leuk dat je zo enthousiast bent over reizen en over Thailand!

   Ik denk dat je niet de enige bent die in zijn eentje op zijn 18e gaat reizen door Thailand. Wij vinden het ontzettend veilig hier in Thailand en ik denk dat iedereen die in Thailand op reis is geweest dat kan beamen. 18 is jong, maar als je zelfstandig bent, goed voor jezelf kunt opkomen en sterk in je schoenen staat is het geen probleem.

   Ik kan je geen advies geven hoe je je ouders moet overhalen, haha. Dat blijft natuurlijk altijd een moeilijk verhaal. Natuurlijk vinden ze het eng als jij een maand door Thailand gaat reizen, in je eentje! Ze zijn er zelf waarschijnlijk (?) nog niet geweest dus zullen ze denken dat het er onveilig is. Misschien dat je ouders eerst even een maandje naar Thailand moeten komen om te kijken hoe het hier is. Maar helaas, we hebben daar geen tips voor.

   Ondanks dat ik geen vrouw ben…. kan ik wel zeggen dat Thailand een vrouwvriendelijk land is. Zoals Dennis ook al schreef is het een boeddhistisch land en dat zie je terug bij de mensen. Ze zijn heel vriendelijk en behulpzaam.

   Ikzelf ben pas begonnen met reizen tussen mijn studie en baan. Het is maar net wanneer je er zelf klaar voor bent!

   En qua camera, als je het geld ervoor hebt, koop een spiegelreflexcamera. Wij gebruiken een Canon D700, maar je hebt ook goedkopere instapmodellen v.a. 300 euro. Daar kun je geweldige foto’s mee maken!

   Je hebt nog even om je te orienteren! Denk er rustig over na. Succes ermee!

   Groetjes

   • Manon schreef:

    Wauw, superbedankt voor je antwoord! Ben weer n stuk wijzer geworden en het is een goed idee om mn ouders eens erheen te sturen! 😉 Ik blijf jullie berichten volgen, want ik vind ze geweldig, bedankt!

 16. Marinella schreef:

  Lekker genieten daar, ✈️

 17. Ron schreef:

  Wauw! Hier heb ik wat aan.
  12 januario voor het eerst voor 3 weken in m’n uppie naar Thailand.

 18. Marinella schreef:

  Heel veel,plezier Tahnee

 19. Tahnee schreef:

  Mooi stuk Dennis, ik ben benieuwd! Ik stap volgende week dinsdag (9dec) alleen in het vliegtuig naar Thailand voor 3 weken.. spannend!!

 20. Marinella schreef:

  Ik ga al voor het 5e jaar 6 weken alleen naar Thailand. Zoveel leuke ervaringen en mensen leren kennen. Het zal je zeker bevallen. De 1e keer is wel spannend maar wees er op voorbereid dat het verslavend kan worden, heel veel plezier, Marinella

 21. marijke jolen schreef:

  Ja Sander, ook wij gaan volgend jaar jullie kant op.Niet zo lang maar we twijfelen nog tussen Thailand en Bali.
  ja met zulke reislustige kinderen word je vanzelf aangestoken. Ook jullie verhalen zorgen voor een echt vakantiegevoel.
  wie weet komen we elkaar dan wel tegen…

 22. Deniece schreef:

  Leuk stukje, Dennis! Ik ga in februari een maand alleen op reis naar Thailand en ben benieuwd hoe het is om als vrouw te reizen…..uiteraard kan jij dat niet uit eigen ervaring vertellen:) Vind het heel spannend, en heb er zin in !

 23. marijke jolen schreef:

  Wat een leuk verhaal en nu is zijn zus ook op reis…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.