Nachtbus in Thailand: Alles wat je moet weten

Heb je een verre reis voor de boeg? Pak dan eens de Thaise nachtbus. De nachtbus is namelijk een verrassend goede én comfortabele vervoersoptie om grote afstanden af te leggen. Omdat je ’s avonds en ’s nachts reist, houd je overdag kostbare tijd over voor andere leuke dingen. En het beste van alles is de prijs; het is spotgoedkoop!

Thailand is een groot land; als reiziger verkijk je je makkelijk op de grote afstanden. Om van bestemming A naar B te komen, moet je soms wel honderden kilometers afleggen. Vanaf Bangkok moet je bijvoorbeeld 700 kilometer reizen om in Noord- óf in Zuid-Thailand te komen.

Lang reizen kun je dus niet voorkomen in Thailand. Maar hoe leg je zo’n grote afstand het beste af?

De meeste reizigers denken dat een binnenlandse vlucht of de nachttrein hun enige optie is. De nachtbus wordt vaak vergeten – en dat terwijl het minstens zo populair is.

Het Thaise busnetwerk is zeer uitgebreid en biedt veel voordeel op het gebied van prijs, comfort en tijd, zélfs vergeleken met vliegtuig of trein.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Inhoud van dit artikel

Vliegen vs. Nachtbus

Even op en neer vliegen. Een binnenlandse vlucht lijkt misschien de beste optie om lange afstanden af te leggen, maar is dat niet altijd.

Bij echt verre afstanden, zoals van Noord- naar Zuid-Thailand, is vliegen zonder twijfel de beste optie. Niemand wilt immers 24 uur lang in een bus zitten…!

Maar voor kortere afstanden, zoals de reis van Bangkok naar Chiang Mai, kan de nachtbus een interessant alternatief zijn.

Het grootste voordeel van de nachtbus is dat je niet overdag maar ’s nachts reist, waardoor je de afstand ongemerkt aflegt. Hierdoor houd je overdag meer tijd over om je nieuwe bestemming te verkennen. Bovendien scheelt het je ook nog eens een hotelovernachting, wat een mooie bonus is als je een klein budget hebt.

Vergeet ook niet de extra tijd die je anders overdag kwijt bent aan het reizen naar de luchthaven en aan het wachten op de luchthaven. Voor je gevoel ben je meestal alsnog de hele dag onderweg.

Nog een voordeel is dat er altijd plek is in de nachtbus. Zelfs vlak voor vertrek kun je altijd nog een kaartje kopen.

Op korte termijn een vliegticket boeken lukt ook wel, maar vaak wel tegen een hoger tarief. Over het algemeen is reizen met de nachtbus dus een stuk goedkoper!

Vliegen binnen Thailand

Nachttrein vs. Nachtbus

En dan nu de vergelijking met de nachttrein. Reizen met de nachttrein is in Thailand al enorm populair.

Logisch; want de stoelen zijn ruim, de bedden zijn fijn, je hebt veel privacy en je kunt onderweg genieten van mooie uitzichten.

Door de lange rij stapelbedjes heeft het wat weg van slapen in een enorme hostelkamer – maar dan op wielen.

Het grootste nadeel van de nachttrein is dat je ruim van tevoren moet boeken. Op populaire routes rijden maar weinig treinen, waardoor ze snel vol zitten. Soms grijp je dus gewoon mis en is er écht geen plek meer.

Tot slot is het ongeveer 30% duurder om met de trein te reizen dan met de bus. Dus als je geld wilt besparen, is de nachtbus een goed alternatief.

Nachttrein Thailand

Reizen met de nachtbus in Thailand: Dit kun je verwachten

De busstations

Thailand kent twee soorten langeafstandsbussen: overheidsbussen en toeristenbussen.

Vanaf de busstations vertrekken alleen overheidsbussen. Toeristenbussen vertrekken over het algemeen voor de ingang van een lokaal reisbureau. Over het verschil tussen de twee bussen – en welke je het beste kunt nemen – vertellen we je later meer.

Iedere Thaise stad heeft zijn eigen busstation; grotere steden zelfs meerdere. Controleer voor vertrek dus goed vanaf welk station je reist.

De faciliteiten op de busstations zijn goed. Er zijn toiletten, winkeltjes voor snacks en drankjes, pinautomaten en er is een food court waar je een warme maaltijd kunt scoren. Heel schoon is het er meestal niet, maar het volstaat.

Het is niet moeilijk om de weg te vinden. Gewoonlijk staat er bij aankomst al iemand klaar om je naar de juiste ticketbalie te wijzen. Alle bordjes zijn vertaald naar het Engels en de platforms zijn duidelijk genummerd.

En ongeacht het tijdstip staan er taxi’s en tuktuks klaar om je, eventueel, naar je hotel te brengen.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Comfort aan boord

Tickets gekocht en de juiste bus gevonden? Dan geef je je grote bagage (zoals koffer of backpack) af bij de busassistent voor opslag in het bagagecompartiment.

Daarna ga je op zoek naar je stoel. Op iedere stoel ligt een deken klaar en soms ook een nekkussen. De busstoelen zijn breder dan normaal en hebben veel beenruimte. De rugleuning kun je bijna plat naar achteren leggen. Ook is er een steun voor je onderbenen en voeten, zodat het een beetje voelt alsof je in bed ligt.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Aan het begin van de reis blijven de lichten nog even aan, zodat je wat kunt eten en je kunt klaarmaken voor de nacht.

Daarna gaan de lichten uit en is het behoorlijk donker. Er staat geen televisie of muziek aan zodat je rustig kunt slapen.

Veelal blaast de airconditioning behoorlijk hard en is het erg koud. Pak jezelf dus lekker in met een sjaal, lange broek en een warm vest met capuchon.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Faciliteiten aan boord

Sommige nachtbussen hebben kleine touchscreen tv’s. Maar meestal zijn die er niet, dus is het een goed idee om voor vertrek een aantal films of series te downloaden op je telefoon, tablet of laptop en een koptelefoon/oordopjes mee te nemen.

Vaak zijn er wel USB-poorten en is er gratis wifi aanwezig – die over het algemeen wel erg traag is. Oplossing: installeer een Thaise 4g simkaart in je telefoon!

Bij vertrek krijg je een kleine snack en flesje water van de busassistent. Neem zelf ook snacks en drinken mee voor in de bus. Onderweg stopt de bus minimaal één keer bij een wegrestaurant waar je je kunt opfrissen, naar de wc kunt en een warme maaltijd kunt kopen.

Er is een toilet aan boord. Deze zijn klein en niet zo fris, dus het is beter om te wachten tot de stop om daar de toiletten te gebruiken. Deze zijn doorgaans een stuk schoner.

Tip: Er is geen wc-papier aanwezig bij de toiletten, dus neem zelf een rolletje mee. Desinfecterende handgel is ook fijn om bij je te hebben.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Stops onderweg

Afhankelijk van de route en busmaatschappij, is er onderweg minimaal één rustpauze van 20 tot 30 minuten.

Je kunt uitstappen, je benen strekken, roken, naar de wc gaan en wat eten kopen. Neem waardevolle spullen altijd met je mee.

Bij de stop is een winkeltje en een food court waar je noedel- en rijstgerechten kunt kopen.

Let bij het uitstappen goed op welke bus van jou is. Vaak staan er meestere, soortgelijke bussen naast elkaar en is het lastig om de juiste weer terug te vinden.

Als je reist met de overheidsbus is er één maaltijd inbegrepen bij je reis. Op vertoon van je buskaartje kun je kiezen uit een maaltijd van het buffet. Vraag aan de busassistent bij welk restaurant je moet zijn.

Je wilt niet dat de bus zonder jou vertrekt. Let daarom goed op de tijd en zorg ervoor dat je ruim op tijd terug bent. Mocht je toch enorme pech hebben, dan staat het telefoonnummer van het busbedrijf vaak op je buskaartje. Bewaar deze dus goed!

Reizen met de nachtbus in ThailandReizen met de nachtbus in Thailand

Verschillende soorten nachtbussen

Overheidbussen en Toeristenbus

Zoals eerder gezegd zit er een verschil tussen overheidsbussen en de toeristenbussen. Overheidsbussen zijn meestal goedkoper, schoner en fijner om mee te reizen dan toeristenbussen, die vaak in een slechtere staat, vies en lawaaiig zijn door de vele toeristen aan boord.

We hebben een paar keer gezien dat stoelen in toeristenbussen kapot waren. Of dat de rugleuning niet naar achter kon, of juist niet rechtop kon blijven staan – iets wat je grootste nachtmerrie is wanneer je nog een hele nacht te gaan hebt.

Zulke problemen hebben we nog nooit gehad bij overheidsbussen. Die zijn veelal schoon en goed onderhouden.

Als je dus kunt kiezen, kies dan voor een overheidsbus.

Overheidsbussen boek je via het busstation of online via 12Go.Asia. Toeristenbussen boek je via een lokaal, Thais reisbureau of via je hotel.

Tip: Regelmatig reizen er monniken mee met de overheidsbus. Voor vrouwen is het niet toegestaan om naast een monnik te zitten of om hem aan te raken. Houd dus voldoende afstand.

VIP bussen

Je hebt nog meer te kiezen. Er zijn namelijk drie verschillende soorten nachtbussen: Express bussen, VIP en VIP 24 bussen.

VIP bussen zijn vaak dubbeldekker bussen of touringcars met 32 tot 40 stoelen. VIP 24 bussen hebben slechts drie stoelen per rij – wat meer ruimte betekent. Deze zijn dus het duurst en het meest comfortabel.

Maar kies niet meteen voor de duurste bus, want in Thailand zijn alle langeafstandsbussen comfortabel en ruim; ongeacht de prijs.

Bovendien komt het regelmatig voor dat wanneer je een duurder VIP buskaartje koopt bij een lokaal reisbureau, je alsnog in dezelfde bus terechtkomt als de reizigers die gewone, goedkope bustickets hebben gekocht.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Express bussen

Tot slot is er de Express bus.

Express bussen zijn ongeveer 30% goedkoper dan VIP bussen. Overdag zijn Express bussen iets langzamer, omdat ze onderweg stoppen bij haltes en stations.

Maar ’s nachts is dit niet het geval, omdat de stops komen te vervallen. Sommige Thaise passagiers willen soms wel elders langs de weg afgezet worden, maar dat heeft nauwelijks invloed op de totale reistijd.

Op populaire reisroutes zoals Bangkok – Chiang Mai – Bangkok, is er geen kwaliteitsverschil tussen Express en VIP bussen. Beide zijn goede opties!

Reizen met de nachtbus in Thailand


Populaire busroutes

Bangkok – Chiang Mai

Van Bangkok naar Chiang Mai en vice versa is de meest afgelegde busroute in Thailand. De kosten verschillen per busmaatschappij en liggen tussen de 550 – 1.100 baht per persoon. De totale reistijd bedraagt ongeveer 10 uur. Het is niet mogelijk om elders op of uit te stappen.

Het vertrek- en aankomststation in Bangkok is meestal Mo Chit Busstation. In Chiang Mai is dat het Arcade Busstation (Terminal 2).

Vertrek- en aankomsttijden
Iedere dag vertrekken er meerdere nachtbussen in beide richtingen:

Bangkok – Chiang Mai
18:50 PM – 04:50 AM
19:00 PM – 05:00 AM
20:00 PM – 06:45 AM
20:15 PM – 07:00 AM
20:35 PM – 06:35 AM
20:40 PM – 07:25 AM
21:10 PM – 07:10 AM

Chiang Mai – Bangkok
19:00 PM – 04:50 AM
19:15 PM – 06:10 AM
19:30 PM – 06:25 AM
19:45 PM – 05:45 AM
20:00 PM – 06:00 AM
20:00 PM – 06:55 AM
20:30 PM – 06:30 AM
21:00 PM – 07:00 AM
21:30 PM – 07:30 AM


Hoewel je vlak voor vertrek op het busstation nog een kaartje kunt kopen, is het slimmer om vooraf online het vertrekschema te checken en kaartjes te kopen via 12Go.Asia.

Het is niet nodig om je tickets ruim van tevoren te kopen. Dit kan zelfs nog vlak voor vertrek. Wanneer een bus vol is, wordt er een nieuwe bus ingezet.

Andere populaire routes

Andere populaire busroutes zijn:

Reizen met de nachtbus in Thailand

Tickets kopen voor de nachtbus

Je kunt buskaartjes voor de Thaise nachtbus op meerdere manieren bemachtigen:

1. Online via 12Go.Asia

Wij vinden het handig om vooraf online het reisschema te checken en bustickets te boeken via 12Go.Asia.

Je kunt bustickets meerdere maanden van tevoren boeken, tot één dag voor de reis. Je kunt zelf de vertrektijd en stoel selecteren.

Kosten en betaling
12Go.Asia rekent per ticket 220 baht boekingskosten bovenop de ticketprijs. Afrekenen kan via PayPal of creditcard. Wanneer je betaalt met PayPal betaal je een kleine toeslag van 3.4% + 11 baht.

Buskaartjes ophalen
Nadat je hebt betaald, ontvang je per e-mail een PDF met betaalbewijs. Helaas gaan de meeste busmaatschappijen niet akkoord met het alleen laten zien van je telefoon, dus moet je de eerste pagina van het bewijs printen en samen met je paspoort laten zien bij het busloket op het busstation. Buskaartjes ophalen kan tot 30 minuten voor vertrek bij het busloket.

In Thailand zijn veel printshops aanwezig, vraag bij de receptie van je hotel na waar de meest dichtstbijzijnde is.

Powered by 12Go Asia system

2. Bij het busstation

Je kunt altijd ter plekke buskaartjes kopen op het station, zelfs vlak voor vertrek. Je kunt dan kiezen uit de overgebleven stoelen. De betaling kun je alleen contant doen.

Hoewel de kans heel erg klein is, kan het voorkomen dat nachtbussen volgeboekt zijn; bijvoorbeeld tijdens het weekend of rondom feestdagen. Dit voorkom je door vooraf online te boeken.

3. Bij reisbureaus of hotels

Tot slot is het soms ook handig om buskaartjes via je hotel of bij een lokaal reisbureau te boeken. Handig, want daar een ticket regelen is altijd “geen probleem”!

Het nadeel is dat je niet weet welke bus je boekt en welk comfort je kunt verwachten. Vaak kom je terecht in een toeristenbus. Ook betaal je meer dan wanneer je online of bij het busstation boekt.

Reizen met de nachtbus in Thailand

Extra tips

Veiligheid

Over het algemeen is veilig om per nachtbus te reizen. Toch is het goed om te weten dat er in Thailand ieder jaar veel verkeersongelukken plaatsvinden, waarbij soms nachtbussen bij betrokken zijn.

Omdat je ’s nachts reist, komt het vaker voor dat chauffeurs oververmoeid raken, niet goed kunnen anticiperen op verkeerssituaties of zelfs in slaap vallen achter het stuur.

Daarom is het een goed idee om vooraf research te doen naar de busmaatschappij waarmee je wilt reizen. Over het algemeen staan overheidsbussen bekend als veiliger en betrouwbaarder dan toeristenbussen. Bij 12Go.Asia zijn alleen overheidsbussen aangesloten en kun je op de website reviews lezen.

Verder is het een goed idee om de nachtbus te mijden rondom Thaise feestdagen – met name rond oud & nieuw en Songkran op 13-16 april – omdat dan het aantal ongevallen sterk toeneemt.

Diefstal aan boord

Het is belangrijk om je waardevolle spullen altijd bij je te houden. Laat niets van waarde onderin het bagagecompartiment liggen. Helaas komt het weleens voor dat busassistenten onderweg (met name bij toeristenbussen) in de bagageruimte klimmen om tassen te doorzoeken.

Maak het ze niet makkelijk en gebruik en slotje en/of bagagehoes.

De beste stoel

Als je kunt kiezen, kies dan voor een stoel op de eerste rij. Omdat je hier niemand voor je hebt zitten – en er dus geen rugleuning naar achter kan worden geslingerd op je schoot – is dit de beste plek. Vermijd stoelen vlak bij de wc, de aroma’s die hier vrijkomen wil je liever vermijden.

Wat neem je mee?

Koude airconditioning en geluiden en lichten van buitenaf kunnen je slaap hinderen. Neem daarom de volgende essentiële items mee voor onderweg:

  • T-shirt met lange mouwen;
  • lange broek;
  • vest;
  • sokken;
  • sjaal;
  • oogmasker;
  • oordopjes;
  • snacks;
  • toiletpapier;
  • desinfecterende handgel.

Tot slot

Heb tot slot respect voor de andere passagiers, praat niet luidruchtig wanneer iedereen slaapt en sta altijd op tijd klaar bij de bus. We wensen je een hele fijne reis!

Hoteltips Bangkok

Here Hostel Bangkok

Here Hostel

Wil je op loopafstand verblijven van de Khao San Road en leuke mensen ontmoeten? Dan is Here Hostel jouw hostel! Je kunt kiezen uit privé-, vrouwen- of gedeelde kamers. Met wifi, airco, warme douche, schone handdoek, gedeelde keuken, gratis ontbijt, lockers en glijbaan (!) is dit de plek voor backpackers!

Slaapzaal vanaf € 12 →
isanook bed

iSanook Bangkok

Ons favoriete hotel in Bangkok. Betaalbare luxe want voor weinig krijg je veel. Mooie, ruime kamers met kingsize bed, zwembad, een dakterras (met bubbelbad!) en nog héél veel meer. Ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Ligging is wat uit het centrum maar daardoor rustig en gemoedelijk.

Tweepersoonskamer vanaf € 31 →

Ga jij met de nachtbus reizen in Thailand? Of wil je jouw ervaring delen? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.