Knijpdouches en hurktoiletten – Thaise Toiletzaken

Toiletzaken in Thailand
Weet jij wat een knijpdouche is? En kun jij zonder wc-papier? Nee? Dan wil ik je bij deze kennis laten maken met een compleet nieuwe wereld: het Thaise Toilet. Lees snel verder om niet voor onaangename verrassingen te staan in tijden van hoge nood…

Ik herinner mijn eerste ervaring met een Thais toilet als de dag van gisteren. Na een lange vlucht van 11 uur in een krap vliegtuig kwamen we ietwat gehavend, maar opgetogen aan in Bangkok. Sander ging de backpacks opwachten bij de bagageband, zodat ik even een plasje kon plegen. Voor het damestoilet stond een toiletjuffrouw die mij – ietwat nors – aankeek. Ik knikte vriendelijk en liep zelfverzekerd door de deuropening.

Verrassing!
Meteen vond een indringende geur mijn neusgaten. Toch duwde ik vol goede moed de eerste de beste wc-deur open. Mijn glimlach verdween abrupt en even was ik van mijn stuk gebracht. Op de plek waar je een glimmende, uitnodigende wc-pot zou verwachten, vond ik niets meer dan een gat in de grond. In (en rondom) dat gat lachte dikke, zwart/bruine sporen en restjes roze papier mij tegemoet.

In de hoek stond een vies, plastic mandje met restjes besmeurd roze wc-papier. Snel duwde ik een ander hokje open, maar tot mijn ontzetting trof ik daar hetzelfde scenario aan. Aangemoedigd door mijn blaas trok ik maar snel mijn broek naar beneden, installeerde ik mijzelf boven het gat en deed ik mijn ding.

Waar is het wc-papier?
Enigszins opgelucht speurde ik naar wc-papier om het zaakje af te wikkelen, om al snel te constateren dat het niet aanwezig was. Wel stond er een grote, zwarte plastic emmer, waar een groene, plastic schep in dreef met een handvat. Boven de emmer hing een kraantje, waaraan een slangetje bevestigd was met een klein spuitje aan het uiteinde. Omdat ik de emmer niet kon plaatsen, pakte ik aarzelend het spuitje en richtte het op… nou ja.

Helaas bereikte de straal niet alleen mijn edele delen, maar ook mijn onderbroek en broek. Kleddernat trok ik snel m’n broek omhoog en stormde ik het hokje uit naar de wastafel. Daar werd ik alweer teleurgesteld, aangezien er geen zeep of desinfectiemiddel op mij lag te wachten. Ik spoelde mijn handen grondig af, veegde ze af aan mijn broek en liep snel terug naar Sander en vertelde hem over het eerste avontuur dat ik zojuist had beleefd in Bangkok.

Tip: zorg ervoor dat je in Thailand altijd wc-papier en desinfecterende handgel bij je hebt.

Om je alvast voor te bereiden op wat er komen gaat, introduceer ik je graag aan de Thaise toiletvoorziening. De volgende toiletten kom je tijdens een rondreis ongetwijfeld een keer tegen:

De schepper

De schepper - toilet ThailandElk Thais toilet is uitgerust met een kraantje, plastic emmer en schep. Deze hulpstukken zijn ervoor bedoeld om je zaakje schoon te maken en om vervolgens het toilet door te spoelen. Hoe de schepper echt gebruikt moet worden blijft voor ons nog altijd een mysterie. Vul je de schep met water en plons je het daarna over je edele delen? Of trek je je shirt omhoog en laat je het water over je rug lopen, om vervolgens het ondenkbare te doen voor ons westerlingen – het schoon te vegen met je linkerhand?

Hoe het ook zij, in deze toiletten is vrijwel nooit een stukje toiletpapier te bespeuren. Daarom vragen wij ons af hoe het toch komt dat de Thai altijd met droge kleren uit het toilet lopen. Is er soms een geheime techniek? Of drogen de kleren snel dankzij het warme weer? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten…


De knijpdouche

De knijpdouche in Thailand - toilet ThailandSteeds meer Thaise toiletten zijn uitgerust met een waterslangetje met sproeikop, ook wel knijpdouche of ‘bum gun’ genoemd, dat gemonteerd is aan de wand. Op minder chique plekken hangt er soms alleen een plastic slangetje zonder spuitkop. Feit is dat je met deze knijpdouche de boel zeer gericht kunt schoonspoelen; makkelijker dan met een schep water. Ook is het erg hygiënisch, aangezien je de bacteriën wegspoelt, in plaats van ze met papier heen en weer te vegen. Even spuiten, nadrogen en klaar! De echte Thai vegen de boel nog extra schoon met hun linkerhand, maar dat zit voorlopig nog niet in ons systeem…

De 2-in-1

Douche en toilet in één - toilet ThailandNaar de wc gaan is nog nooit zo efficiënt geweest! Niet alleen kun je wat lozen in het toilet, maar kun je met deze douche-en-toilet-in-één tegelijkertijd een verfrissende douche nemen. Dat scheelt weer tijd! En je druk maken over een waterballet is nergens voor nodig, want dankzij de extreme warmte in Thailand is de badkamer binnen een mum van tijd netjes opgedroogd. Nee, even serieus: waarom regelmatig douchekoppen direct boven toiletpotten zijn geïnstalleerd is voor ons een raadsel. Ruimtegebrek is het vaak niet; de meeste badkamers die wij tegenkomen hebben voldoende plek voor een apart douchegedeelte. Mocht je het antwoord weten op dit mysterie, laat dan vooral een reactie achter!

De back-to-basic

Authentiek toilet in Thailand - toilet ThailandWil je van de gebaande paden en kennismaken met het échte Thailand? Dan willen wij je bij deze alvast voorstellen aan je nieuwe sanitaire realiteit: de back-to-basic badkamer. Compleet met hurktoilet en emmer water met schep – zoals je misschien al gewend bent. Maar deze badkamer is uitgerust met een geheel nieuwe voorziening: het waterbassin. Gebruikelijk is dit een grote ton, plastic emmer of betonnen bak waar ook – geheel toepasselijk – een plastic schep in dobbert waarmee je jezelf kunt wassen. Een douche is in geen velden of wegen te bekennen. Een handdoek of stukje wc-papier om jezelf mee af te drogen ook niet. Dit scenario vind je vooral terug op het platteland en in afgelegen gebieden. Ik zeg: veel plezier!

Durf jij op de traditioneel Thaise manier te toiletteren? Of moet je daar niet aan denken? Laat het ons weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

26 reacties

 1. klein schreef:

  koop een plastuit ,als je dan naar de wc gaat deze tegen je je weet wel aanduwen en plassen maar,te koop bij oa Bol.com

 2. Valerie schreef:

  Haha ik heb me helemaal kapot gelachen toen ik dit voorlas aan mijn vriend!! Zo herkenbaar. Aankomend op het vliegveld in Kuala Lumpur had ik precies dezelfde ervaring.

 3. Just Me schreef:

  Is er ook overal wel toiletpapier of zakdoekje te koop daar?
  Volgens jaar ga ik voor het eerste naar Azië toe en ook nog eens alleen. Vind het allemaal wel erg spannend. Het is allemaal zo anders daar!

  • Sander Hillegers schreef:

   Ja over het algemeen wel. Je kunt ook bij de 7-Eleven (een supermarktje die je op elke hoek van de straat vindt) een rolletje wc papier kopen waardoor je altijd goed voorbereid bent!

   Groetjes,
   Sander

 4. Shirley schreef:

  Ehm de schepper is alleen bedoeld om door te spoelen???????

 5. Vosje schreef:

  Leuk artikel om te lezen en ik ga zeker wat wc papier kopen in Thailand. Daarnaast vind ik het niet eens zo erg om alles met een slang of spuit schoon te maken, maar zit ik meer met het ‘hurkend’ plassen en je behoefte doen. Dit maakt het allemaal zo lastig. haha Ik zat dan toch liever op een wc.

 6. Rita schreef:

  Dit is niet anders dan jaren geleden in Frankrijk,of Italië. Ook in Cuba kom je deze toiletten tegen, aanpassen aan het land en de gewoontes. Als iedereen dat deed, was alles makkelijker en kun je heerlijk genieten in het land waarin je verblijft.

 7. Marloes schreef:

  Haha wauw, wat herkenbaar! Ik zit nu in Nepal en ik ben door dezelfde fasen heengegaan als jou! De toiletten hier zijn schijnbaar identiek aan die van Thailand (waar ik over een week net geland zal zijn) dus de shock heb ik al gehad, al heb ik meestal een pakje zakdoekjes ipv een wc-rol (iets compacter). Als je wilt kan ik aan mijn gastgezin vragen hoe ze dat toch doen met het emmertje ;).

 8. monique vos schreef:

  flesje goedkope deo of andere luchtverfrisser in je tas voor de lucht te markeren…….. heb ik zelfs in Nederland standard in mijn tas voor openbare toiletten. dus dat gaat zeker mee, met zoals wc papier, vochtige doekjes en hygienische gel.

  • monique vos schreef:

   maskeren dus…….. hihi

   • Oeh ja, wat ook goed werkt denk ik is zo’n klein flesje Febreze – dat verwijderd ook vieze luchtjes.

    • Nicole schreef:

     Tegen vieze luchtjes helpt de bekende Tijger Balsem supergoed. Deze is in Thailand overal te koop voor een fractie van de Nederlandse prijs (trouwens ook een leuk kadootje voor vrienden thuis, weegt niks, kost niks en is altijd te gebruiken). Smeer een likje onder je neus en de eerste 20 minuten ruik je niks meer. Wordt in Nederland ook gebruikt door mensen die bv met lijken in ontbindingsfase geconfronteerd worden of de darmspoelafdeling in een slachthuis in moeten.
     Die tijgerbalsem werkt ook bij verkoudheid, verstopte neus en keelpijn, likje onder neus of op de hals. Wondermiddel voor backpackers!

 9. Feit is dat men er in Thailand nou eenmaal andere gewoontes op nahoud. De linkerhand is niet om mee te eten, daar is de rechterhand voor… Je moet gewoon altijd wc papier meenemen, dat doen Thai ook. Zelf neem ik ook als extra nog nat wc papier mee. Ik kom al 20 jaar in Thailand en niet voor het foute vermaak, maar omdat het een fantastisch land is met fantatische mensen. Ik voel me daar meer thuis dan hier in Nederland. We denken dat we zo beschaaft zijn hier, maar niets is minder waar. De schep is om mee door te spoelen. Niet om jezelf mee af te spoelen. Vegen doen de echte Thai met hun linker hand, maar dat gebeurd eigenlijk alleen nog op het platte land. Het beste is de handdouche, echt ideaal. Ik heb er hier in NL ook enkele laten installeren. Zoals eerder vermeld, hier helaas vegen en daarna nat wc papier indien ik het bij me heb, en de handdouche indien aanwezig… In het huis van mijn ex hadden ze alleen een betonnen bak met emmertje erin. Geen probleem, gewoon aanpassen aan de lokale gewoonten. Wat wij alleen niet zo fris vinden (wij farang) is de emmer voor het gebruikte wc papier. Dat spoel je namelijk meestal niet weg omdat anders het riool verstopt raakt. Het is gewoon niet anders, en niets mee.

 10. Chris schreef:

  :-0 🙂 🙁 argh…. lol….. na ik heb ALTIJD een wc rol en een pakje nat wc papier mee als ik onderweg ben 🙂 you never know where……..

  dan liever in Japan; druk je op een knop en alles wordt geregeld 😉

 11. Dewy schreef:

  Haha wat een hilarisch artikel!!
  Toen wij aankwamen in Bangkok hadden ze gelukkig wel een westerse toilet (16 oktober van dit jaar) anders had ik waarschijnlijk net zon shock gehad als jij haha! Wij zorgen er altijd voor dat we toilet papier in onze daypack bij ons dragen in een plastic zakje. Vooral toen we in de jungle waren vond ik het nogal vervelend om 5 dagen met een natte broek rond te lopen haha. We zijn nu in Vietnam en hier ben ik het gat in de grond alleen nog maar in Hanoi tegen gekomen.. we zijn nu een stuk zuidelijk in Nha trang en in alle tussen gelegen plaatsen (gelukkig) altijd een westers toilet gehad hihi.

 12. Jakoba schreef:

  De Thaise (Aziatische) pot of het gat in de grond ziet er idd vaak niet uit, maar de Thaise dame zelf is veel schoner dan de westerling met dat zogenaamde schone toiletpapier. De knijpdouche zou in ieder huis in Nederland standaard moeten worden aangebracht. Vele malen schoner en hygiënischer dan dat vegen wat wij doen. Wij zijn zo vies!!! Vegen en daarna schoonspuiten is 1000 keer beter dan vegen en je broek ophalen. Heb je wel eens geroken daarna. Baby’s doen wij “schone” Nederlanders met natte doekjes en als ze groot genoeg zijn en op de WC gaan, mag alles blijven plakken. We kunnen nog heel veel leren.

 13. Haha 😀 De eerste paar weken in Azië (en dus ook in Thailand) weet ik nog niet dat ik gewoon níet naar het toilet wilde wanneer we aan het reizen waren.. Dat bewaarde ik wel voor als we op onze plek van bestemming waren en een kamer met eigen badkamer hadden 😉 Zo min mogelijk drinken en ophouden dus. Natuurlijk merk je op een gegeven moment dat dat ook niet echt werkt.. Toch maar een eerste poging gewaagd, neus dicht en zo snel mogelijk weer weg 😉 Later werd het steeds gemakkelijker.. Als je moet, dan moet je 😉 Ik zorgde tijdens onze reis trouwens wel áltijd dat ik toiletpapier bij me had.. Gewoon een rol in mn tas of een stuk in mn broekzak.. Toch een fijner idee!

 14. Tineke schreef:

  Heb vreselijk moeten lachen om het allereerste toiletbezoek van jou Mariska!
  Je maag draait om, maar de blaas moet tóch leeg…
  En als je toiletteert.. je zal maar wegglijden met je voetjes…. brrrr….!!

  Heel veel succes straks weer in het prachtige Thailand.

  • Tineke schreef:

   Nog een vraagje… heb je nog voor het bezoek geld aan de toiletjuf betaald??

  • Martin van der Valk schreef:

   Dat uitglijden had een minder valide vriend van me… Zijn rolstoel kon allereerst niet door de deur, hij dus maar op z’n handen lopend zo goed en zo kwaad als dat ging. Halverwege zijn bezigheden is hij omgevallen. Laten we het erop houden dat hij wat onfris riekend weer naar buiten kwam. Hij heeft zijn t-shirt daar maar gelaten… Hij laat zich door niets en niemand tegenhouden en komt op deze manier overal ter wereld op plaatsen die voor meer valide mensen een uitdaging zouden (kunnen) vormen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.