Reisziekte? 10 tips om het te voorkomen!

Reisziekte Thailand

De inspiratie voor het schrijven van deze blog heb ik helaas uit mijn eigen ervaringen moeten halen. Ik ben gevoelig voor reisziekte. Een lange vlucht resulteert bij mij altijd in een duizelig gevoel, zelfs dagen erna. Een boottochtje maken gaat hand-in-hand met een plastic zak en een busrit van 12 uur is gewoonweg overleven. Herken jij dit en wil je weten hoe je het kunt voorkomen? Ik heb de 10 beste tips voor je (en stiekem ook voor mijzelf) op een rijtje gezet!

Na de nodige research kom ik erachter dat het evenwichtsorgaan bij reisziekte de boosdoener is. Dit orgaantje ligt veilig achter slot en grendel in het binnenoor. ‘Kinetose’ is de verzamelnaam voor alle evenwichtsstoornissen. Kinetose wordt veroorzaakt doordat de hersenen tegenstrijdige informatie krijgen over de stand van je lichaam.

Tijdens het reizen beweegt de ruimte om je heen en interpreteren je ogen andere dingen dan het evenwichtsorgaan. De miscommunicatie in de hersenen zorgen voor verwarring, wat resulteert in misselijkheid, duizeligheid, zweten, buikpijn en/of overgeven. De symptomen verminderen en stoppen uiteindelijk wanneer je uitstapt. De ene persoon is gevoeliger dan de andere, daar valt niks aan te doen.

Deze tien tips tegen reisziekte zullen je helpen bij je volgende reis. Mij in ieder geval wel; kom maar op met die uren durende bus-, boot- en treinritjes!

1. Een lichte maaltijd voor vertrek

Ga met een gevulde maag op pad. Eet ongeveer een uur van tevoren een lichte, gezonde maaltijd. Kies voor een maaltijd die je vaker eet en die dus vertrouwd is voor je maag. Vermijd vet voedsel en alcohol, dit kan juist leiden tot een verergering van de reisziekte klachten. Drink onderweg voldoende water en neem geen ongezonde tussendoortjes.

2. Mijd stinkende medepassagiers

Frisse lucht kan wonderen verrichten. Ga tijdens een bootreis buiten op het dek zitten. Draai de raampjes open in de auto of trein. Zet het ventilatorroostertje aan in het vliegtuig of in de bus. Mijd, zover het kan, nare luchtjes van medepassagiers. Denk daarbij aan etensluchten, lichaamsgeuren of parfum. Benzinedampen kunnen de misselijkheid ook triggeren, dus stap uit wanneer de bus moet tanken.

3. Kies de juiste plek

Kies een stoel uit waarbij je het minste last hebt van onverwachtse bewegingen die reisziekte kunnen triggeren. In het vliegtuig kun je het beste in het midden zitten waarbij je zicht hebt over de vleugels. Op een boot, als je niet op het buitendek kunt zitten; in het laagste compartiment. In de auto helemaal voorin of rij zelf. Kinderen die niet voorin mogen zitten, op een verhoging zodat ze goed naar voren kunnen kijken. Reis met de richting mee in de trein. En in de bus ervaar je de minste beweging in het midden, maar voorin zitten wordt als meest prettig ervaren omdat je dan over de schouder van de buschauffeur naar de horizon kunt kijken.

4. Fixeer je blik op de horizon

Deze tip sluit naadloos aan op punt 3. Een juiste stoel met uitzicht op de horizon zorgt ervoor dat je je kunt oriënteren. Je hersenen ‘snappen’ dan wat horizontaal is en voorkomt dat het evenwichtsorgaan verkeerde signalen doorgeeft waardoor je van slag raakt. Het landschap voorbij zien flitsen, kan juist tot duizeligheid leiden.


5. Lezen, mobieltjes of films kijken; dacht het niet!

Een boekje lezen, app-je sturen of film kijken tijdens de reis? Beter van niet. Als je gevoelig bent voor reisziekte dan is deze manier van afleiding vaak aanleiding tot misselijk- en duizeligheid. Zoek afleiding in het voeren van een goed gesprek!

6. Kies voor de snelweg

Je wordt onverwachts van links naar rechts geslingerd of plotseling wordt er geremd. Wanneer je zelf de chauffeur bent, weet je vaak wat er te wachten staat. Iemand die achterin zit, kan dit niet altijd even goed inschatten en wordt hierdoor verrast. Uiteindelijk kan het leiden tot wagenziekte. Kies voor de snelweg en stop om de twee uur. Strek je benen en adem wat frisse lucht in.

7. Reisziekte besmettelijk?

Reisziekte is voor een deel ook geestelijk. Als je rustig blijft, is de kans kleiner dat je daadwerkelijk gaat overgeven. Mensen die wagenziek zijn of over misselijkheid praten kunnen dit gevoel bij je triggeren. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, maar het is heel goed voor te stellen dat je zelf ook misselijk wordt als iemand naast je over zijn nek gaat…

8. Reis ’s nachts

’s Nachts reizen werkt voor mij erg goed. Als het donker is, wordt je evenwichtsorgaan minder geprikkeld en ben je ook slaperiger. Je laat je gewoon meevoeren met de bewegingen en probeert te slapen. Een nachttrein, avondvlucht of ’s nachts rijden over de snelweg. Het is tevens rustiger op de weg, hierdoor zijn er minder onverwachtse bewegingen. Een tip voor als je toch overdag moet reizen: sluit je ogen!

9. Draag luchtige kleding

Als je voor een langere tijd stil moet zitten is het zeer belangrijk om kleding te dragen die prettig zit. Kleding die knelt of een riem die irriteert kunnen je uiteindelijk alleen maar ‘zieker’ maken. Als je misselijk wordt en begint te zweten, moet je snel een vest uit of aan kunnen doen. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk.

10. Reispilletjes en andere preventie

Mensen die regelmatig last hebben van reisziekte, hebben niet genoeg aan de bovenstaande tips. Er zijn ook veel alternatieve huis-tuin-en-keuken middeltjes. Het internet staat er bol van en iedere reiziger heeft weer zijn eigen maniertjes. Bij de apotheek of bij winkels als Kruidvat zijn verschillende pilletjes verkrijgbaar. De werking is bij iedereen weer anders. Een watje of oordopje in je oor doen, neusspray gebruiken een speciale armband dragen etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen proberen het. Misschien het ‘erin’ geloven is al een hele goede eerste stap.

Wat werkt er voor jou het allerbeste tegen reisziekte?

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Ellen schreef:

  Ik zweer tegenwoordig bij eigen merk van de Kruidvat: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-cinnarizine-25mg-tabletten/p/2444009
  Primatour werd vroeger doodleuk net zo hard weer uitgekotst, armbandjes met zogenaamde drukpunten hebben bij mij echt nooit gewerkt, cola drinken helpt niet, kauwgom kauwen soms, maar ook vaak niet en last van pijnlijke oren. Jarenlang er maar bij neergelegd dat het toch echt niet beter werd (wacht maar tot je ouder wordt, yeah right!! NOT dus) en maar zoveel mogelijk de voorste of in elk geval raamstoel opeisen op excursies, chauffeur vragen rustig te rijden, waar mogelijk direct een raam open doen en in de ergste gevallen goed wit wegtrekken and pray for the end to come. “Gelukkig” hoef ik niet meer zoals vroeger over te geven, maar zit ik met zo enorme hoofdpijn dat mijn hersenen echt tot moes lijken te worden en ik praktisch nergens meer toe in staat ben, volledig uitgeschakeld en vaak de opmerking aanhoren van joh wat trek je wit weg! Maar ik weiger dingen te laten alleen hierom. Tot ik deze pillen van de Kruidvat tegenkwam. Op de gok maar geprobeerd en ze zijn minstens de helft van de prijs van de Primatour dus ach voor die paar euro valt het te proberen. Inmiddels heb ik hier menig jeepsafari mee overleefd waar je echt goed door elkaar gehost wordt, horizontaal en verticaal. Tuurlijk eis ik nog steeds de voorste stoel op (hoe ongezellig dat soms ook is voor mijn medereiziger) en wordt het echt ruig, kauw ik voor de zekerheid ook op een kauwgommetje maar ik red me hier geweldig op en schroom niet meer om op jeepsafari of met een bus te reizen. Waar anderen in de jeep achterin druk zaten te kletsen, gruwelijke chemische dampen van de zakken snoep je tegemoet kwam (ook zo’n heerlijke misselijkmaker, bleeuhh), werd het achterin op den duur vrij stil en zat ik nog vrolijk met de chauffeur te praten. Nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar ik heb er iig een manier op gevonden die nu al 3 jaar, zonder uitzonderingen, werkt als een tierelier!
  Ieder mens is anders en ook dit zal geheid niet voor iedereen werken, maar ik zou zeggen waag de gok voor die paar euro. Baad het niet schaad het niet!

 2. Conny schreef:

  Beste Sander en Mariska, proficiat met jullie website en het werk en de energie die jullie hierin stoppen! Ook ik heb heel veel last van reisziekte (vooral op boten en bochtige wegen). Ik heb al heel veel van jullie tips uitgeprobeerd, maar die werken helaas niet in alle omstandigheden….
  Daarom is reizen in groep per bus of trein voor ons uitgesloten. Wij plannen echter een weekje noord Thailand en willen toch wel iets zien, daarom doen wij de meeste verplaatsingen per vliegtuig (is voor mij het beste transportmiddel). We zoeken echter nog een privé chauffeur/gids die met ons een dagtocht kan maken naar de goude driehoek en de bergstammen (vertrek vanuit chiang rai). Bijkomend zoeken wij iemand die ons van chiang rai naar chiang mai kan brengen (eventueel ook daguitstap met privé chauffeur).
  Weten jullie waar we hiervoor best kunnen informeren en hebben jullie ook een idee van het budget dat we hiervoor moeten voorzien?
  Alvast bedankt voor de info

 3. Sandra schreef:

  Hoi! Ik had tijdens mijn reis in Thailand onwijs last van reisziekte. Het begon al in de taxi van het vliegveld naar ons hotel. Pilletjes uit Nederland hielpen niet echt en ben toen de 7eleven ingelopen en heb daar gevraagd of ze iets tegen reisziekte hebben omdat ik het met mijn pillen niet ging redden deze vakantie. Die dingen kosten geen drol en begon met innemen de terugweg van pai naar chiang mai. Heen was de meest helse rit uit m’n leven en terug ging helemaal prima op die dingen. Ook op alle boten niet ziek geweest, terwijl ik dan altijd zo ziek ben. Ook aan een meisje gegeven die al begon te spugen voor we daadwerkelijk weggingen. Hielp bij haar ook en ze was me eeuwig dankbaar haha. Dus paardenmiddeltje daar halen die ze in Nederland niet verkopen 😉

  • Wow wat een goede tip Sandra! Gelukkig hebben wij daar niet zo heel veel last van (hoewel die busrit naar Pai… PFFF), maar fijn om te weten dat de pilletjes van de 7-Eleven goed werken. Voor de volgende keer!

   Hoe was de reis verder?? 🙂

 4. janita schreef:

  Een antistatische strip aan de auto helpt ook goed tegen reisziekte bij kinderen.

 5. Rebecca schreef:

  Een gouden tip die wij kregen tegen wagenziekte in een Songthaew; ga helemaal achterin zitten, hier kun je het meest van je af kijken en heb je de meeste frisse lucht (uitlaatgas niet meegerekend 😉 ). Maar het helpt. Locals zitten zelf ook het liefst achterin.

 6. Wilma schreef:

  Ik was tijdens vliegreizen ook altijd hondsberoerd. Totdat ik ontdekte dat ik veel minder tot geen last heb als ik direct bij het opstijgen een koptelefoon met favoriete muziek op heb, (niet te zacht geluid) en mijn ogen gesloten houd. Dit hou ik de hele reis vol en het werkt perfect. Bij het landen wordt gevraagd om alles uit te zetten en zodra ik dit doe begint het misselijke gevoel weer op te komen. Maar gelukkig duurt het dan niet zo lang meer voordat je het vliegtuig mag verlaten. Ik weet, het is niet gezellig voor je medereizigers, maar ze hebben ook niets aan je als je je beroerd voelt en moet spugen.
  Groetjes,
  Wilma

 7. Vlot schreef:

  Voor mij werkt door je neus in ademen en daarna rustig weer door je mond uitademen altijd heel rustgevend als ik me al niet zo goed voel onderweg.
  Vaak haalt dit de heftige neiging om te spugen weg.

  Grtz van Thailand ganger

 8. Jessica Hofkens schreef:

  Het helpt om je hoofd op iets vasts te leggen: een schouder of een leuning. Ogen dicht houden en je beperkt de klachten tot een minimum. Tenminste, dat werkt voor mij, vooral bij reizen op een boot (hate it! ;))

  Groetjes,
  Jessica

 9. Franca schreef:

  Ik heb het ook altijd vrij erg met vliegen en op de boot. Ik heb sinds 2 jaar van die polsbandjes met drukrondjes erin. Die voeren druk uit op een bepaald punt op je polsen waardoor ik niet meer misselijk word. Ik ben er heel blij mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *