De vetste watervallen van Pai

Hua Chang Waterval Mariska
Ligging Pai
Op zoek naar kolkend avontuur in het o zo relaxte Pai? Wij ook! Wij hebben de vetste, leukste, avontuurlijkste en gaafste watervallen van Pai bezocht en kunnen je één ding vertellen: GO GO GO! Huur een scooter, trek je hiking-schoenen en je zwembroek maar alvast aan – want je gaat op avontuur!

1. Mor Paeng Waterval Pai

Deze monsterlijke waterval bestaat uit drie verschillende niveaus en staat bekend als de grootste en leukste glijbaan van Pai! En zeker in het regenseizoen (juli t/m oktober) is dit de place to be omdat de waterval dan is uitgegroeid tot een heuse wildwaterbaan. YIIIIHOEEEEEEE!!!

In het weekend is deze waterval ook populair onder locals en kom je veel spelende kinderen en andere backpackers tegen, wat het een gezellige boel maakt.

De Mor Paeng waterval ligt 9 kilometer van het centrum van Pai en is makkelijk te bereiken. Rijd het ziekenhuis en het vliegveld voorbij, waarna je op de grote weg (1095) richting Mae Hong Son belandt. Al snel volgen er bordjes met ‘Waterfall’ die linksaf wijzen. Na het passeren van enkele bergdorpjes parkeer je je scooter tien minuutjes later op een parkeerplaatsje. Vanaf daar is het nog één minuutje lopen naar de Mor Paeng waterval.

Mo Peng Waterval PaiMp Paeng Waterval Pai kinderen

2. Pambok Waterval Pai

De Pambok waterval is echt heel tof en misschien wel onze favoriete waterval van Pai! Zwem, duik en maak bommetjes onder deze prachtige canyon-waterval. Het water is er namelijk diep genoeg.

De wandeltocht (5 minuutjes) ernaar toe is trouwens ook heel erg mooi. Je volgt het klaterende stroompje langs een smal pad over een houten bruggetje. Al snel zie je de vormen van de canyon waarna je je tas kunt droppen, je zwembroek aantrekt en een verfrissende duik kunt nemen.

Er loopt ook een smal en steil pad rechts van de waterval voordat je de canyon ingaat. Wij zijn er omhoog geweest waarna je nog veel meer watervalletjes tegenkomt. En het mooie is: bovenaan de waterval is helemaal niemand te bekennen.

Omdat de Pambok waterval gemakkelijk bereikbaar is, zijn er altijd wel mensen te vinden – waardoor het hele ‘ik zwem helemaal alleen onder een waterval middenin de jungle’-gevoel een beetje ontbreekt. Ga daarom zo vroeg mogelijk heen!

De Pambok waterval ligt ongeveer 15 kilometer van Pai. Vertrek vanuit het centrum en rijd de stad uit richting de Pai Canyon waarbij je de twee tankstations aan je linkerhand houdt. Na tien minuutjes kom je een duidelijk bord tegen met ‘Pambok Waterfall’ rechtsaf. Je volgt een slingerweggetje die je naar het parkeerplaatsje van de waterval leidt. Het uitzicht onderweg is overigens ook de moeite waard!

Pambok Waterval Pai JumpPambok Waterval Pai

3. Hua Chang Waterval Pai

De Hua Chang Waterval is het best bewaarde geheim van Pai. Via via kregen wij aanwijzingen hoe we deze waterval konden vinden en… het is ons gelukt! Het was fantastisch omdat we onderweg en bij de waterval he-le-maal niemand zijn tegengekomen – wat het een echt avontuur maakte!

Een goed uur lang passeer je gigantische bananenbomen, dichte jungle, klaterende watervalletjes terwijl je over een goed begaanbaar pad loopt. Uiteindelijk kom je uit bij deze toffe waterval. Wij genoten intens van de rust, de natuur, de vogeltjes, de blauwe lucht en het kolkende water. Tot slot namen we een verfrissende douche onder de waterval, wat we iedereen kunnen aanbevelen!

De Hua Chang waterval is moeilijk te vinden omdat er vanaf de weg geen bordjes naartoe wijzen. Rijd het centrum van Pai uit via de brug over de Pai-rivier. Ga vervolgens de eerste weg links richting de ‘Circus School’. Volg deze weg, door een dorpje, gedurende tien kilometer totdat je een groot bord met ‘@ PAI’ tegenkomt. Sla vervolgens bij de grote boom tweemaal rechtsaf en blijf dit smalle landweggetje volgen, dat uiteindelijk in een modderweggetje verandert. Na een goede vijf kilometer kom je je eerste obstakel tegen; de rivier. Parkeer je scooter en volg het goed begaanbare pad naar de waterval!

Tijdens het regenseizoen (mei tot oktober) kan het pad naar de Hua Chang waterval vrij gevaarlijk zijn, omdat je meerdere malen een rivier moet doorkruizen – die erg diep kan worden. Ook tijdens het hete seizoen (maart en april) moet je op je hoede zijn omdat er veel bosbranden voorkomen. Informeer daarom voor vertrek altijd naar de huidige omstandigheden.

Hua CHang Pai WatervalHua Chang WatervalMariska Hua Chang onderweg

Claim € 5 korting op onze ebooks!

In onze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De Klassieke Route door Thailand staat álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand.

4. Mae Yen Waterval Pai

De Mae Yen waterval is by far de meest uitdagende waterval van de vier. Het is een meedogenloze, ellendig-lange hike naar deze bijzondere waterval mét jacuzzi.

Allereerst maakten we deze tocht in het smokey season waardoor alles -letterlijk en figuurlijk- in de brand stond. Daarnaast was er een bypass naar de waterval waardoor we na twee uur hiken een flinke omweg over een berg (80% stijgingspercentage) moesten nemen.

Na drie uur kwamen we uitgeteld aan bij de waterval – middenin de jungle, waar helemaal niemand was! Uiteraard maakten we een heerlijke dip in het tweede niveau van de waterval. Dat was het leukste gedeelte, fantastisch zelfs!

Toen restte ons nog de terugweg, wat niet geheel volgens plan verliep. Mijn slipper ging kapot waardoor ik op blote voeten verder moest. Vervolgens ging ik op een bij staan, raakten we hopeloos de weg kwijt en balanceerden we ergens halverwege een berg over een onbegaanbaar pad in the middle of nowhere.

Geloof me: geen woord hiervan is overdreven. Achteraf kijken we er met een grote glimlach op terug, maar op het moment zelf waren we er helemaal klaar mee.

Al met al ben je minimaal 6 uur aan het hiken. Neem minimaal 2 liter water per persoon mee en genoeg eten voor onderweg. Een goed paar wandelschoenen is geen overbodige luxe en begin voor 11:00 uur aan je hike naar de waterval!

De Mae Yen waterval bevindt zich in de diepe jungle van Pai, hoewel het ritje naar de parkeerplaats kort en makkelijk is. Rijd Pai uit via de brug over de Pai-rivier. Passeer Fluid-swimming pool en sla direct linksaf. Je volgt dit landweggetje een paar kilometer totdat je niet meer verder kunt. Parkeer je scooter en je avontuur kan beginnen!

Informeer voor vertrek altijd naar de huidige omstandigheden van het pad. Vooral tijdens het regenseizoen (mei tot oktober) en het hete seizoen (maart en april) kan het pad erg gevaarlijk zijn.

Mae Yen Waterval copyMae Yen Pai Mariskamae-yen-waterval2mae-yen-waterval4

Hoteltips Pai

puri-pai-villa-hoteltip

Puri Pai Villa

Puri Pai is een luxe resort waar je op het hele complex (dus ook vanuit je hotelkamer) een panoramisch uitzicht hebt over de omringende bergen en het platteland van Pai. De faciliteiten zijn uitstekend – écht een heerlijke plek waar je waar krijgt voor je geld!

Prijs per overnachting: v.a. € 65
Medio de Pai

Medio de Pai

Mooie ruime kamers voorzien van airco, een groot en schoon zwembad voor de deur en een goede ligging; op loopafstand van de Walking Street. Medio de Pai heeft het allemaal in huis. Betaalbare luxe voor iedereen die even bij wilt komen na een dagje Pai!

Prijs per overnachting: v.a. € 32

Welke waterval ga jij trotseren?

Ook leuk om te lezen...

24 reacties

 1. Ruby schreef:

  Wij hebben nu ongeveer een maand geleden de Hua Chang waterval opgezocht en uiteindelijk gevonden. Het was precies zoals jullie beschreven en is ons dus goed gelukt in tegenstelling tot de vorige reacties. Het zal dus echt liggen aan het seizoen wanneer je gaat. Wij vonden het een van de hoogtepunten van onze vakantie omdat we inderdaad bijna niemand (alleen een paar locals) zijn tegengekomen onderweg wat het echt bijzonder maakte. Echt een avontuur.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ruby,

   Wat gaaf zeg!

   Fijn dat het nog zó is en dat jullie het hebben gevonden. Een unieke plek in Pai die bijna niemand weet te vinden 🙂

   Groetjes, bedankt voor je reactie,
   Sander

 2. Youlook schreef:

  Ik ben in Augustus 2016 naar de Hua Chang watergeval gegaan.
  Met stevig doorstappen deden wij er 2 a 2,5 uur over.
  Sommige rotsen zijn moeilijk/glibberig over te steken.
  Volgens deze site hadden jullie je scooter geparkeerd tot aan de rivier.
  Echter was de rivier al niet bereikbaar met een scooter door het slipperige modderpad.
  LET OP: op een gegeven moment kom je bij een splitsing, waar een door de mens gemaakte brug aan de linkerkant is.
  De bedoeling is echter dat je hier RECHTS gaat. Even later kom je namelijk ”witte” bordjes tegen met hoeveel km het nog is naar de waterval. Je kan ook het linkerpad kiezen via de brug, maar dan doe je er veel langer over (3 a 3,5 uur volgens andere reizigers).
  Conclusie: Hua Chang waterval bezoeken in het regenseizoen, alleen voor gevorderde lopers/hikers.

 3. Brechtje en Claudia schreef:

  Hoi! Superleuke site hebben jullie! We kijken vaak naar jullie tips en hadden vandaag jullie advies opgevolgd om met de scooter een paar van deze watervallen op te zoeken. Nu wilden we wel even melden dat je echt moet oppassen in het regenseizoen als je naar de hua chang waterval wil. Wees gewaarschuwd want wij hebben gewoon het pad gevolgd, totdat die voor ons gevoel ineens ophield toen we bij de boomstam aankwamen (van de bovenstaande foto). Daar ging nog wel een soort van pad verder, helemaal omhoog de rotsen op, door de bossen. Dit leek ons de meest logische optie omdat we anders de rivier met harde stroming omhoog moesten klimmen. Na een gevaarlijk pad te hebben gelopen die veel langer duurde dan jullie beschreven en nog steeds geen waterval te hebben gevonden besloten we om terug te gaan. Maar dezelfde weg terug moesten we omhoog en daar was het te glad en modderig voor.. dus dan maar door de rivier. Na een aantal gevaarlijke stromingen te hebben overleefd en toch een stuk omhoog door de berm te zijn gelopen met kans op uitglijden en een stuk naar beneden te vallen kwamen we weer uit in de rivier. Deze keer hadden we wel de waterval gevonden maar stonden we helaas bovenaan en moesten we toch een weg naar beneden zien te vinden, wat bijna onmogelijk leek. Na veel klimmen is het ons dan toch gelukt.. maar daar hield het nog niet op want doordat het water veel hoger stond dan op jullie foto was de stroming ook heel sterk en zijn we met moeite door de rest van de rivier geklommen. Uiteindelijk zijn we gelukkig weer heelhuids aangekomen op het juiste pad maar dit was echt geen pretje! We zijn gelukkig rustig gebleven en hebben logisch nagedacht om er weer uit te komen maar dit had ook anders af kunnen lopen. Nu weten we dus dat we de fout hadden gemaakt bij de boomstam dat we niet door de rivier verder zijn gelopen en we denken dat dit bij jullie een veel begaanbaarder pad geweest moet zijn maar dit bericht is dus bedoeld ter verduidelijking!! Verder is de waterval wel erg mooi en zeker de wandeling waard alleen voor ons helaas deze keer een minder fijne ervaring. Toch bedankt voor jullie tips en we hopen dat jullie hier iets mee kunnen doen!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Brechtje en Claudia,

   Fijn dat jullie feedback geven en jullie ervaring delen!

   Wij hebben de tocht tweemaal gemaakt en we waren telkens een goed uur aan het hiken. Er zijn niet echt bordjes wat het inderdaad wel lastig kan maken. Zeker als het veel heeft geregend en het pad niet meer zo duidelijk is.

   Gelukkig zijn jullie er goed van af gekomen.

   Groetjes,
   Sander

 4. Bart en Ginny schreef:

  Hoi Sander en Mariska! Waaaaaaaaaauw wat hebben wij al veel gehad aan jullie tips over Thailand. Vandaag zijn we met de scooter vanaf Chiang Mai naar Pai gereden. Ondanks dat we toch wel een beetje ongerust waren over de weg hierheen viel het reuze mee. De weg was goed begaanbaar en we zijn gestopt bij een paar leuke koffie barretjes. De aankomende 3 dagen gaan we ons hier prima vermaken, dat zagen we meteen toen we het dorpje binnen reden. We slapen in Pai Village & Boutiqe resort. Echt een prachtige locatie met houten hutjes die luxe en van alle gemakken voorzien zijn. Morgen willen we graag wat verkoeling zoeken bij een waterval? Welke kunnen jullie ons aanbevelen? We willen nl voorkomen dat we straks bij een droge rivier aankomen vanwege smokey-Season. Groetjes Bart en Ginny

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bart en Ginny,

   Klinkt helemaal goed!

   Ja Pai is echt te gek. We missen het Pai-gevoel.

   Ik vrees dat de meeste watervallen wel wat zullen tegenvallen. De meeste kans op een mooie waterval vind je bij de Hua Chang. Dat is ook meteen degene lastig te bereiken is. Maar echt de moeite waard inclusief jungle hike. Wij zijn er twee keer geweest. Heel erg mooi en je zult er (weinig of) geen andere toeristen tegenkomen.

   En anders de Pambok in de buurt van de Canyon want daar moeten jullie zeker heen met zonsondergang; of twee uurtjes daarvoor. Dan kun je er nog mooi doorheen lopen! Echt heel tof.

   Enjoy Paiiiiiii, groetjes vanaf Koh Yao Noi,
   Sander

 5. Susan schreef:

  Kan je de Mea Yen zonder gids lopen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Susan,

   Ja dat kan. Vertrek vroeg in de ochtend. Neem minimaal 2 liter water per persoon mee en eten. Onderweg kom je weinig tot geen bordjes tegen. Uiteindelijk de moeite waard. Fantastisch om na al die inspanning bij de waterval aan te komen!!

   Groetjes, succes en laat ons weten of het gelukt is 🙂
   Sander

 6. Christian De Witte schreef:

  Zalig klinkt deze allemaal…. Kan niet snel genoeg gaan voor mij. Denk dat mijn geplande maand heel krap word. Zal flink moeten selecteren. Maar een reden te meer om de volgende reis te boeken bij thuiskomst. Dream to living at Thailand.

  • Ik typ deze reactie vanuit Koh Samui met uitzicht op een prachtige, blauwe zee en een eiland in de verte. Oh yes, living the dream! Je kunt inderdaad nooit alles doen en zien, maar probeer daar niet stil bij te staan en intens te genieten van het moment. En als je iets moois mist heb je een goede reden om in de toekomst weer terug te gaan!!! 🙂

 7. Anouk schreef:

  Goedemiddag,

  Wat een leuke tips hebben jullie allemaal elke keer, waar ik al heel veel leuke dingen uit heb gehaald wat ik graag wil gaan doen!! Ik heb een vraagje ik wil juli/augustus 2016 naar thailand gaan. Is het een aanrader, want ik heb gelezen dat het een regenperiode is.. En welke plaatsen kan ik het beste gaan waar de zon regelmatig schijnt?? Alvast bedankt!! Groetjes Anouk

 8. Fatma schreef:

  Hoe zit het met het feit dat je als solo backpacker je daypack bij je hebt. Waar laat je je spullen als je even in het water wil?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Fatma,

   Negen van de tien keer kun je je waardevolle spullen (zoals je paspoort) achterlaten bij het ho(s)tel. Op je kamer of anders in een kluisje. Mocht je je waardevolle spullen met je mee nemen (naar de waterval) hang je tas dan ergens op waar je ‘m kunt zien en waar niet iedereen makkelijk bij kunt komen.

   Maar… het blijft een vertrouwenskwestie. Wij reizen al bijna een jaar door Thailand en zijn nog nooit bestolen. Dus je gezonde verstand gebruiken en dan moet het wel goedkomen!

   Alternatief is nog om een (cijfer)slotje te kopen voor je tas. Die kun je in Nederland, maar ook in Thailand kopen bij lokale supermarktjes of bij de 7/Elevens.

   Succes!

 9. Mark schreef:

  Iets moeilijker te bereiken is de Sua waterfall. De waterval zelf is niet zo spannend maar de lange rit (zo’n drie uur) is zeker de moeite. Er kwam zelfs nog even een semi-wilde gibbon met ons chillen. Uniek!

 10. Jessica schreef:

  I love waterfalls! Die eerste met de natuurlijke glijbaan is echt geniaal 😀

 11. Dookje schreef:

  Jaaaaaaa over ruim n week zitten wij in Pai!!! Wat een fijne tips weer.. Jullie zouden een boek moeten schrijven!

  Ik schrok vandaag even toen jullie blog over het regenseizoen binnen kwam in de mail, want wij vliegen over 2 dagen naar Thailand….! Eerst t noorden, dan t zuiden, waar we op de oostelijke eilanden wel wat zon hopen te zien!

  Groetjes

 12. Monique schreef:

  Mo Paeng waterval hebben onze kids heel wat keren vanaf gegleden. Superleuke plek daar en ook een mooie route er naar toe! Ik hoorde dat er in het hoogseizoen kraampjes staan waar je eten en drinken kunt kopen. In augustus was er niets, dus zelf eea meenemen als je van plan bent langer te blijven:)

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *