Het vieze geheimpje van Chiang Mai

Smokey Season Chiang Mai Thee
Ligging Chiang Mai
Het koele seizoen is officieel tot een eind gekomen. Nu zitten we middenin het beruchte hete seizoen van Thailand. In het noorden van Thailand, omgeving Chiang Mai staat dit seizoen beter bekend als ‘The Smokey Season’ en wordt de stad en zijn omgeving bedekt door een dikke laag smog. In deze blog vertellen we je wat hier de oorzaken van zijn, wat je kunt verwachten en of je überhaupt het noorden van Thailand moet bezoeken tijdens het Smokey Season…

Smokey Season: onze ervaring

Op dit moment zit ik op de veranda van ons prachtige huis in Pai. Als ik om me heen kijk, is het een beetje mistig. De bergen zijn niet helemaal zichtbaar en het zonlicht komt amper door de bomen heen.

Pai Sander

Da’s ook niet zo gek, want onze vriendelijke buurman is verwoed bezig met het verbranden van zijn afval…

Pai buurman

Onze eerste avond in Pai zullen we niet snel vergeten. Met ons gehuurde scootertje reden we ’s avonds terug naar huis, totdat we opeens een rookgordijnen binnenreden. De bergen die ons huis omringden stonden in vuur en vlam. Wow. Het leek alsof de ‘orks uit Mordor’ ieder moment tevoorschijn konden komen!

Diezelfde nacht werden we meerdere malen hoestend wakker door de rooklucht. Dit heeft twee dagen geduurd; daarna was de berg blijkbaar uitgebrand. Gelukkig hebben we er daarna minder last van gehad.

Ritje door de bergen tijdens het Smokey Season

Nog een voorbeeld: eergisteren maakten we een ritje door de bergen richting Mae Hong Son. Hoewel we over een prachtige weg, bestaande uit 500+ slingerbochtjes, langs groene rijstvelden en theeplantages reden, konden we er niet helemaal van genieten. Her en der passeerden we smeulende boomstammen en werd het uitzicht gedomineerd door de rokerige lucht.

Smokey Season uitzicht

Het is geen toeval dat het Smokey Season een terugkerend begrip is in het noorden van Thailand. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

Het verbranden van afval
Het is in Thailand heel normaal om voor je deur een enorme berg afval in de hens te steken. Niemand maakt er een punt van, zelfs de buurman niet bij wie de rook naar binnen waait. Dat tijdens het hete seizoen de rook blijft hangen, wordt blijkbaar vergeten…

De boeren maken hun land klaar
Het hete seizoen is hét moment van het jaar om -als boer zijnde- je land klaar te maken voor het nieuwe seizoen, door het, gecontroleerd, in brand te steken. Dit gebeurt op grote schaal, waardoor er dag en nacht een rooklucht hangt.

Smokey Season Chiang MaiEr valt geen regen
Van november t/m februari valt er amper een druppeltje regen. Daardoor vullen de straten zich snel met de uitlaatgassen van ronkende en pruttelende songthaews (taxi’s) en tuktuks.

De ligging
Chiang Mai ligt ingeklemd tussen twee hoge bergen: Doi Suthep en Doi Saket. Daardoor blijven rook en afvalstoffen hangen in de vallei; zeker als er weinig tot geen wind staat.

Wat je kunt verwachten tijdens het Smokey Season

Een strakblauwe lucht? Dacht het niet. En op een prachtig uitzicht over de stad vanaf de Doi Suthep hoef je ook niet te rekenen. Hoewel…

Chiang Mai Doi SUthep

Chiang Mai ligt bedekt onder een dikke laag smog

Verwacht slechte zichtbaarheid, een gele, stoffige hemel en een eeuwigdurende kampvuur lucht. Ook het is erg warm deze tijd van het jaar, met temperaturen boven de 40(!) graden Celsius. Plan je activiteiten dus vooral ’s ochtends vroeg en in de namiddag.

Voor mensen met een longziekte, of mensen die snel last krijgen van geïrriteerde luchtwegen, is het absoluut niet aan te raden om het noorden te bezoeken tijdens het Smokey Season (februari-april). We raden je dan aan door het zuiden te reizen.

Chiang Mai wel of niet bezoeken?

Toegegeven, het Smokey Season is niet de beste tijd van het jaar om naar het noorden te gaan. Maar of je je hierdoor moet laten weerhouden…?

Smokey Season Chiang Mai 2

Wij vinden van niet – mits je gezondheid het toelaat. Ja, de rook is soms niet prettig, maar wij laten hierdoor onze reis niet beïnvloeden. We gaan ’s ochtends vroeg op pad en zoeken in de middag de koelte van ons huis op. Ideaal is het niet, maar tussen de rook door valt er genoeg te zien en te beleven!

Hoteltips Chiang Mai

guesthouse-liam-chiang-mai

Guesthouse Liam's Suan Dok Mai

Een fantastisch guesthouse net buiten Chiang Mai wat overduidelijk met liefde wordt gerund. De Belgische gastvrouw, Daphne, doet er alles aan om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Heel vriendelijk en behulpzaam. Families met kinderen zijn hier meer dan welkom!

Prijs per overnachting: v.a. € 39
Chiang Mai

Rimping Village

Rimping Village is ideaal voor gezinnen met kinderen of stelletjes. Rustig gelegen net buiten het centrum met de Ping rivier en de nachtmarkt op loopafstand. Het resort heeft een zwembad, excursiebalie, 24-uursreceptie en is van alle gemakken voorzien: Luxe.

Prijs per overnachting: v.a. € 76

Bezoek jij de omgeving van Chiang Mai tijdens het Smokey Season?

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Jeroen schreef:

  Hallo,

  Op 4 maart 2018 vertrek ik samen met 3 vrienden naar Thailand.
  We zouden graag eerst een week in het Noorden verblijven. We zouden graag met een motor/scooter een deel van de Mae Hong Son loop rijden.
  Ik vroeg me af of dit te doen is. De recentste artikels die ik over het Smokey Season kan terug vinden dateren van 2016.
  Is de overheid in Thailand bezig met deze ongezonde praktijken?

  Grtz J.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jeroen,

   Dit is een jaarlijks iets, waar de overheid naar mijn mening niet echt mee bezig is. De Mae Hong Son Loop is fantastisch, we hebben ‘m laatst nog gereden (met een huurauto) en publiceren er in februari 2018 een uitgebreid blog over. Laat je er niet door weerhouden en maak de trip!

   Groetjes,
   Sander

 2. martine schreef:

  Hallo ! Is het mogelijk om iets specifieker aan te geven wanneer smokey season begint ? Is de eerste helft van februari nog goed te doen ?
  Alvast bedankt !

 3. Martine schreef:

  Geweldige site en echt een goede informatiebron voor het plannen van een reis naar dit prachtige land !
  Complimenten ! (al moet ik toegeven dat ik enigszins jaloers ben op jullie 😉 )
  Is het mogelijk om iets specifieker aan te geven hoe de omstandigheden in de omgeving Chiang Mai zijn in de eerste 3 weken van februari ?
  Ik vind nml nogal uitlopende perioden wanneer Smokey season begint…
  Alvast bedankt !

 4. Pytsje schreef:

  Hallo,

  is het dan in Chiang Rai minder erg met dat smokey season probleem? Wij gaan 26 april naar Chiang Mai, mar anders reizen we nog een stukje verder.

 5. Patrick schreef:

  Hi Sander en Mariska,
  We zijn groot fan van jullie blog, keep up the good work! Mijn vriendin en ik gaan van 21 april tot 15 mei voor het eerst naar Thailand, en zijn van plan de eerste helft in het noorden te spenderen en daarna naar het zuiden te gaan. Gezien de hittegolf en droogte die precies tijdens deze periode verwacht wordt, is het misschien handiger om dit om te draaien en zo laat mogelijk naar het noorden te gaan in de hoop op verkoeling/regen? We zouden graag de watervalrijke omgeving gaan verkennen, maar we zijn een beetje bang dat dit misschien tegen gaat vallen door de droogte.
  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Patrick,

   Misschien een slimme optie hoewel ik niet weet of het enig verschil maakt. Het zal dan erg heet zijn. Je bent in ieder geval goed voorbereid 🙂

   Wij waren vorig jaar april op Koh Chang en dat beviel ons prima. Het is dan vrij rustig, maar niet helemaal uitgestorven. Het is zo ongeveer de enige plek in Thailand waar er een klein buitje kan vallen. Dat is prettig, de natuur is groen en dan koelt het nog even af.

   Verder lekker aan de kust blijven, in het zuiden van Thailand is ook nog een hoop te ontdekken! Zie onze laatste posts voor inspiratie.

   Groetjes vanaf Koh Yao Noi, ook nog een optie 🙂
   Sander

  • Arjen schreef:

   Draaien is zeker een goede optie aangezien de voorspellingen geen regen voorzien. De smog zit zeker op het hoogtepunt nu maar er zijn zeker zat mooie dingen te zien en te doen, zelfs in de droge periode en met veel smog. Laat het je niet weerhouden, ga lekker naar de lokale dorpen om die te verkennen, en er zijn zat watervallen die nooit droog staan en perfect zijn voor verkoeling!

 6. Marc schreef:

  Klopt het dat die eerste foto (met de Thai thee) in Pai gemaakt is?

 7. Vosje schreef:

  Hallo Sander en Mariska,
  Ik wil in de genoemde periode Chiang Mai voor een langere tijd bezoeken. Wat is jullie ervaring met de smog in de verschillende maanden?
  Is het in Maart net zo erg als in April of wordt het steeds erger. Dan kan ik mijn route daarop aanpassen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Vosje,

   Ik kan je niet zo specifiek vertellen wat het verschil is tussen maart en april. Hangt ook een beetje van de weersomstandigheden af. Of het langere tijd niet heeft geregend etc. Persoonlijk denk ik dat het in maart minder erg is dan in april.

   Groetjes,
   Sander

 8. Piet en Roelie Jonk schreef:

  Dag Mariska en Sander,
  Ook wij zijn ons aan het voorbereiden voor een reis door Thailand. Genieten van jullie site , tips / Ibook. Wij vertrekken 18 februari a.s. Eerst 3 dagen in Bangkok , hierna naar Chang Mai. Ook willen wij naar Chang Rai. Kunnen jullie ons vertellen of er vanuit Chang Mai een dagexcursie naar Chang Rai georganiseerd word?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Piet en Roelie,

   Er worden absoluut tourtjes vanuit Chiang Mai naar Chiang Rai georganiseerd. Vaak in combinatie met de Gouden Driehoek en natuurlijk de Witte Tempel. Wij hebben ze ook gedaan en zijn eerlijk gezegd niet heel erg positief.

   De rit van Chiang Mai naar Chiang Rai duurt al gauw drie uurtjes en zeker als je nog verder naar het noorden gaat zit je al met al een complete dag in een minibusje. Mocht je Chiang Rai willen bezoeken, raad ik aan om daar zelf heen te gaan zodat je daar gewoon rustig de tijd kunt nemen.

   Als je toch een dagtourtje wilt doen dan kun je dat gewoon boeken bij je hotel of bij een willekeurig tourbureautje aan de straat.

   Groetjes,
   Sander

 9. samantha schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Ontzettende gave site hebben jullie. Ik moet zeggen dat ik er al veel aan heb gehad met het uitstippelen van onze reis.
  Wij vertrekken begin maart richting thailand en na 2 dagen gaan we richting Chiang mai in jawel het Smokey Season.
  We zijn van plan om de Mae hong Song loop te rijden maar vroegen ons af of het in deze gehele regio Smokey Season is of dat dit alleen in Chiang mai zelf is.

  Ik ben benieuwd.

  Groet,
  Samantha

  • Hoi Samantha,

   Helaas is het overal. Wij hebben tijdens de vorige smokey season delen van de Mae Hong Song loop gereden – wat soms zelfs gevaarlijk was. Hele delen jungle en bus, direct langs de weg, staan soms zomaar in de fik zonder dat daar iemand bijstaat om het te reguleren. Soms moesten we zelfs door vlammen en heftige rookwolken doorrijden, wat ik je niet kan aanbevelen.

   Groetjes, Mariska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.