Pai Canyon: Op het randje van de afgrond

Pai Canyon Pad tegenlicht
Ligging Pai
De Pai Canyon wordt gekscherend ‘de tegenhanger van de Grand Canyon’ genoemd. Maar misschien is de beschrijving ‘extreem smalle paden met afgronden van wel 50 meter aan weerszijden beter op zijn plaats! Gewapend met camera, één paar goede wandelschoenen, één paar blote voeten en een fles water gingen wij op pad en waren we getuige van een waanzinnig uitzicht over de vallei van Pai.

Pai Canyon

Zonder al te hoge verwachtingen, parkeerden we de scooter bij de ingang van de Pai Canyon. Om het wat spannender te maken, vertelde ik Mariska dat er iedere maand wel een ongeluk gebeurde in de canyon. Backpackers die in het ravijn vallen, het smalle pad dat opeens instort… En nee, het loopt niet altijd goed af!

Pai Canyon droog

Mooier dan we dachten!

Een trap bracht ons een paar minuutjes later naar het begin van de canyon. Wauw, dit is mooier dan we dachten! Wel wat droog en dor af en toe, maar dat is ook de tijd van het jaar.

Met nog genoeg zonlicht voor de boeg besloten we op verkenning te gaan!

Pai Canyon pas opPai Canyon twee

Wees voorzichtig!

Ik was misschien wat stomme grappen aan het maken, maar wees wel voorzichtig wanneer je gaat hiken door de Pai Canyon. Er zitten stukken bij waarbij het lijkt (en waarschijnlijk ook zo is) alsof het pad bij iedere windvlag beetje bij beetje afbrokkelt. En waarbij je moet balanceren met een steile afgrond aan beide kanten.

Pai Canyon gevaarlijk padPai Canyon steil

Maar gelukkig hoef je daar niet overheen als je, net zoals wij, het normale rondje gaat doen, wat een halfuurtje lopen is. Op deze manier krijg je een goede indruk van de schoonheid van de Pai Canyon.

Pai Canyon MariskaPai Canyon smal paadje


Zonsondergang Pai Canyon

De zonsondergang was aanstaande en tot onze grote verbazing zagen we nog steeds mensen de oversteek maken over die smalle paadjes, naar andere gedeeltes van de Pai Canyon. Misschien lag het bangmakerijtje voorafgaand dichter bij de waarheid dan ik dacht…

Wij -niet zo’n heldhaftig stel- zochten in plaats daarvan een mooi plekje op, om te genieten van de zon die langzaam wegzakte achter de bergen…

Pai Canyon zonsondergang zon boomPai Canyon zonsondergangPai Canyon Zonsondergang takken

Pai Canyon ook bezoeken?

De Pai Canyon ligt op een paar kilometer van het centrum en is gemakkelijk te bereiken met de scooter. Ook is de Pai Canyon de laatste stop voor de meeste tours. Alleen merkten wij dat verschillende tours te laat arriveerden; de zon was al een paar minuten achter de bergen verdwenen toen er nog een blik toeristen werd opengetrokken… en die waren niet blij!

Neem goede schoenen mee als je een wandeling door de canyon gaat maken, of loop op blote voeten. Slippers zijn niet aan te raden.

Pai Canyon groep

Zie je jezelf al zitten in de Pai Canyon?

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. lisa schreef:

  als je geen scooter kan rijden, kan je er ook met een taxi ofzo komen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lisa,

   Dat kan zeker. Via het hotel waar je verblijft of in de omgeving van het busstation van Pai kun je gemakkelijk een taxi of gedeelde taxi regelen naar o.a. de Pai Canyon.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. Ayla schreef:

  Hi! Ik vroeg me af of je na zonsondergang ook weer veilig terugraakt. Begin je toch best op tijd aan de terugtocht? Groetjes! Ayla

 3. David schreef:

  Maya Burger Queen is verhuisde 40 meter verder op hetzelfde straat tegenover Yellow Sun bar

 4. Peter schreef:

  Beste Sander en Mariska , vooreerst proficiat voor jullie nuttige/leuke info ivm reizen doorheen Thailand! Ik had graag willen weten hoe je het verschil ziet tussen de gemakkelijke en moeilijke wandeling doorheen de Pai Canyon. Wordt dit aangegeven ? En hebben jullie een idee hoeveel tijd we voor de moeilijkere wandeling moeten uittrekken? Is deze ook doenbaar half juli ? ( regenseizoen ?)
  Dank bij voorbaat voor jullie reactie

 5. Ilse schreef:

  Hallo, ziet er geweldig uit. We willen Pai graag bezoeken in juli, maar kunnen geen motor huren omdat onze 2 kinderen (14 en 17) nog niet mogen rijden. Nu ben ik bang dat we dan een heleboel leuke uitstapjes gaan missen omdat we er niet geraken. Of als we een tour maken dat we te laat komen voor bv de zonsondergang in Pai Canyon of dat we de watervallen niet kunnen doen. Kan iemand me hierover meer info geven? Alvast hartelijk dank.

 6. Ester coenen schreef:

  Hoi hoi,
  Leuk de tips. Ik ben momenteel nu in Pai en ga zeker een paar tips volgen. Zonsondergang, rond een uurtje of 4 daar zijn? Of wat is de beste tijdstip (jullie foto’s zijn prachtig)?

  Groetjes Ester

 7. bettine schreef:

  leuk artikel!

  Ik ben er ook geweest met mijn vriend en wij hebben het moeilijk pad gekozen. het was echt een van de gaafste dingen die ik heb gedaan in thailand.(ik ben meer een berg mens dan een zee mens;P) je krijgt er echt een adrenaline kick van!
  Als er mensen twijfelen als ze het moeilijke pad willen of niet, zeker doen! je hebt dat stukje canyon voor jezelf en het uitzicht is adembenemend mooi..
  maar wel op de voorwaarde dat je geen slippers/birkenstocks aanhebt!!

  • Tanja schreef:

   Bettine, kun je nog een inschatting maken van de tijdsduur? En staat deze route aangegeven of spreekt het voor zich? Daarbij ben ik alleen…is dat te doen?

 8. Kelly schreef:

  Wat leuk om te lezen! Wij zijn er gisteren geweest. Heetst van de dag, maar het uitzicht was toen beter dan vandaag. Zonde van de smog in de lucht, geld ook voor de witte buddha. Wij, ook niet zo heldhaftig, toch het ‘stoere’ pad beklommen.. Was een behoorlijke klim!! Helemaal onder het canyon stof en buiten adem kwamen we aan bij het puntje, ontzettend mooi uitzicht! Zeker een aanrader wanneer je Pai bezoekt ja :).

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kelly,

   Gaaf! En idd zonde van de rookluchten. Ben momenteel bezig om er een blog over te schrijven: het wordt namelijk ‘The Smokey Season’ genoemd en niet zonder reden dus… Dank voor je reactie en veel plezier nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.