Wat Pha Lat: Bewandel de Monk’s Trail naar Chiang Mai’s verborgen jungle tempel

Een groene oase van rust, net buiten het centrum van Chiang Mai. Het bestaat nog! Het tempelcomplex van Wat Pha Lat gaat op in het regenwoud dat de tempel omringt. Maar nóg specialer is het eeuwenoude bospad dat naar de tempel toe leidt: “Monk’s Trail”, vernoemd naar de monniken die het pad dagelijks bewandelen.

De Monk’s Trail kronkelt zich een weg omhoog naar de belangrijkste tempel van Chiang Mai, Doi Suthep, die gebouwd op is 1.060 meter hoogte.

Hoewel je tegenwoordig gewoon een taxi omhoog kunt nemen, zat er vroeger niets anders op dan de tweeënhalf uur durende tocht te voet af te leggen – dwars door de jungle.

En dat was (en is) een pittige wandeling. Veel pelgrims waren dan ook blij dat ze na zo’n 45 tot 50 minuten lopen even konden uitrusten bij Wat Pha Lat, een kleine tempel die op het pad ligt.

Ik besloot om in hun voetsporen te treden en een deel van de Monks Trail af te leggen naar Wat Pha Lat.

Wat Pha Lat Chiang Mai Monniken

Monk’s Trail

Klaterende beekjes, watervallen, bamboebossen en rotsvlakten. Met iedere stap leek het landschap te veranderen.

Het eerste deel van de Monk’s Trail naar Wat Pha Lat is zo’n twee kilometer lang. Over de klim deed ik ongeveer 50 minuten.

Je herkent het begin van de wandelroute aan de grote kaart, waar ook meer informatie te vinden is over de verschillende bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Dankzij de oranje doeken die rond de bomen gebonden is verdwalen vrijwel onmogelijk.

Hoewel het pad goed begaanbaar is, zijn sommige delen erg rotsachtig en steil. Toch ging het mij goed af, afgezien van een paar plekken waar ik door de diepe modder moest lopen.

Ik heb echt genoten van de wandeling. Voor mij was het een mooie manier om respect te tonen aan zowel de tempel als aan de monniken. Daarnaast was het ook fijn om weer eens in beweging te zijn!

Maak de wandeling niet als het hard regent. Het pad wordt dan namelijk erg modderig.

Wat Pha Lat Chiang Mai Startpunt WandelingWat Pha Lat Chiang Mai markeringWat Pha Lat Chiang Mai padWat Pha Lat Chiang Mai Monks Trail

Wat Pha Lat

Een klein bergriviertje wringt zich vrolijk door de tempeltuin en mondt uit in een prachtige waterval. De kleine heiligdommen, unieke rotstekeningen, meditatiealtaren, kleurrijke bloemen en de vele Boeddhabeelden stralen een sprookjesachtige magie uit.

Wat Pha Lat is echt een parel in het midden van de jungle.

Zodra je het tempelcomplex betreedt word je ondergedompeld in rust en stilte. Wat Pha Lat is namelijk ook de uitvalsbasis van heel wat meditatie-retraites. Zowel de lokale bevolking als toeristen komen hier graag om hun hoofd leeg te maken en tot rust te komen.

Nog een schitterende jungle-tempel is Wat Umong die drie mysterieuze tunnels heeft.

Wat Pha Lat Chiang Mai trapWat Pha Lat Chiang Mai TempelWat Pha Lat Chiang Mai Pagode


In en rond de tempel

Wanneer je het domein van de tempel bereikt, valt meteen op hoe hoog je bent geklommen. Het panoramische uitzicht over Chiang Mai is namelijk een van de eerste dingen die je ziet. Het uitzicht is, in combinatie met een zacht, aangenaam briesje, een mooie beloning!

Nadat je het mooie uitzicht over de stad hebt bewonderd, beklim je de grote trap om de waterval en oude pagode ernaast te bekijken.

Je ziet monniken rondlopen, honden in de schaduw dromen van een sappig bot en je ontmoet de lokale bevolking die Boeddha om een zegen komt vragen.

Het hele tempelterrein kun je zonder te haasten in een klein uurtje verkennen. Vergeet ook niet het koffiezaakje net buiten de hoofdingang te bezoeken. Hier zie je hoe de monniken zelf aromatische thee en koffie maken.

Wat Pha Lat Chiang Mai drakentrapWat Pha Lat Chiang Mai Panoramisch UitzichtWat Pha Lat Koffie

Naar boven of weer naar beneden?

Wanneer je de tempel helemaal verkend hebt, kun je drie kanten op:

  1. Je kunt door de jungle verder omhoog naar Doi Suthep wandelen en de hele “Monks Trail” afleggen. Deze wandeling duurt vanaf Wat Pha Lat nog zo’n 1.5 tot 2 uur. Het pad is echter niet gemarkeerd, vrij steil en moeilijk begaanbaar. Doe dit dus alleen wanneer je avontuurlijk bent aangelegd. Om bij het pad naar Doi Suthep te komen, wandel je over de geasfalteerde weg tot je bij een brug over een waterval komt. Daar zit het aan je rechterhand.
  2. Je kunt de Monk’s Trail weer terug naar het beginpunt volgen.
  3. Of loop naar de hoofdweg waar je een rode songthaew (gedeelde, rode taxi) aanhoudt naar Doi Suthep of terug naar de stad. Langs de hoofdweg staan er doorgaans wel een paar songthaews te wachten. De reis terug naar de stad kost zo’n 200 baht per auto. Binnen twintig minuten ben je weer terug in het midden van Chiang Mai.

Wat Pha Lat Chiang Mai Kledij

Zo kom je er

Om bij het startpunt van “Monks Trail” te komen, kun je het beste een Grab taxi pakken (de Uber van Thailand). Geef in de app “Army Radio and Television Channel 7” op als bestemming, wat de meest dichtstbijzijnde locatie op de kaart is. De toegangspoort bevindt zich naast de ingang van het pand.

Een songthaew nemen kan ook, maar is een stuk lastiger omdat chauffeurs meestal niet begrijpen waar je afgezet wilt worden. Bovendien willen de chauffeurs meestal niet te ver buiten het centrum van Chiang Mai rijden.

Als alternatief kun je je ook laten afzetten bij de tempel zelf, en de weg naar beneden wandelen.

Indien je Wat Pha Lat bezoeken wilt zonder de Monk’s Trail te bewandelen, neem dan een songthaew omhoog naar Doi Suthep. Vraag of de chauffeur onderweg bij Wat Pha Lat wilt stoppen.

Songthaews kun je in Chiang Mai overal aanhouden; de meeste vind je bij de Chang Phuak Gate.

Een laatste optie is om zelf naar de Monks Trail toe rijden met de scooter. Doe dit alleen als je in het bezit bent van een motorrijbewijs en voldoende rijervaring hebt. Met Google Maps kun je het startpunt makkelijk vinden wanneer je “Wat Pha Lat Hike (Monk’s Trail)” intypt. Er is parkeergelegenheid vlak bij het startpunt.


Wat Pha Lat Chiang Mai Songtaew

Praktische tips voor de wandeling

  • Zolang je sportschoenen draagt en voorzien bent van insectenspray en water, is de Monk’s Trail een mooie wandeling die goed te doen is.
  • Het terrein en het pad is geschikt voor iedereen met een basisconditie; ook voor kinderen!
  • Wanneer je de tempel bereikt moeten je knieën en schouders bedekt zijn.
  • In het weekend kan het erg druk zijn. We raden je aan om de tempel doordeweeks te bezoeken.

Hoteltips Chiang Mai

swiss-lanna-lodge

Swiss Lana Lodge

De lieve eigenaren hebben dit traditionele Teak-houten huisje omgetoverd tot een schattig guesthouse met prachtige kamers, balkon, bubbelbad, algemeen zitgedeelte en nog heel veel meer. De hoofdprijs betalen? Je slaapt er al vanaf € 23 per nacht. DOEN!

Prijs per overnachting: v.a. € 23
Chiang Mai

Rimping Village

Rimping Village is ideaal voor gezinnen met kinderen of stelletjes. Rustig gelegen net buiten het centrum met de Ping rivier en de nachtmarkt op loopafstand. Het resort heeft een zwembad, excursiebalie, 24-uursreceptie en is van alle gemakken voorzien: Luxe!

Prijs per overnachting: v.a. € 76

Zin om een ​​van de mooiste tempels van Chiang Mai te ontdekken? Laat hieronder weten of jij Wat Pha Lat al bezocht hebt of wilt bezoeken!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.