Bangkok vs Chiang Mai: als je MOEST kiezen

Bangkok vs Chiang Mai

Als je echt moest kiezen tussen Bangkok en Chiang Mai; wat zou je dan kiezen? Dat is een hele moeilijke vraag die ook ik niet met alle eerlijkheid durf te beantwoorden. Het is het hectische, zelfs chaotische, levendige Bangkok tegenover het relaxte, kalme, vriendelijke Chiang Mai. Tips Thailand is in beide steden geweest en heeft een lijst voor je samengesteld met de belangrijkste voor- en nadelen van deze steden op een rijtje.

Voordelen Bangkok

Ligging BangkokMETROPOOL – Bangkok telt meer dan tien miljoen inwoners en is groter dan de provincie Utrecht. Ieder jaar ontvangt Bangkok ruim 20 miljoen toeristen. Dit alles maakt Bangkok een metropool; een wereldstad die nooit slaapt. 24 Uur per dag, 7 dagen per weken, 365 dagen per jaar; Bangkok bruist elke seconde van de dag!

CULINAIR BANGKOK – Door de vele invloeden van over de hele wereld is Bangkok een culinaire hoofdstad van de wereld. Van de straatstalletjes met ‘pad thai’ tot aan poepchic dineren op de 78e etage van het hoogste gebouw van Bangkok (Baiyoke Tower II). En duur voor Thaise begrippen betekent nog niet zo duur als dineren in een middenklasse restaurant in Nederland.

Skyline Bangkok

SHOPPING – De twee grootste ‘shopping malls’ van Zuid-oost Azië staan in Bangkok. En met groot, bedoelen we GROOT. Honderden winkels, tientallen roltrappen, veelzijdige restaurants, complete bioscopen, zwembaden. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. En mocht je niet zo’n winkelfanaat zijn, bedenk dan dat de air-conditioner op het heetst van de dag gewoon voor je aan staat terwijl het buiten erg warm en benauwend is.

BEZIENSWAARDIGHEDEN – Bangkok ‘ontvangt’ niet voor niets tientallen miljoenen toeristen per jaar met bezienswaardigheden als: Wat Phra Kaew, het Koninklijk Paleis, Wat Pho, Chinatown, Wat Traimit, de voedsel- en bloemenmarkten, de Khao San Road en nog heel veel meer.

NACHTLEVEN – Het nachtleven van Bangkok is waarschijnlijk het meest excentriek van alle wereldsteden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt in Bangkok. Shows, nachtclubs, barretjes, restaurants en de meest veelzijdige erotieke entertainment. Het gaat door tot in de vroege ochtend, sterker nog: de hele dag.

OPENBAAR VERVOER – Het openbaar vervoer in Bangkok is meer dan uitstekend. De metro en de ‘sky train’ brengen je binnen een mum van tijd van de ene naar de andere bezienswaardigheid. En dat voor minder dan een euro per rit. Daarnaast word je niet opgelicht door een taxi- of een tuktuk-chauffeur en sta je niet ellendig lang in de file. En door de vele rivieren en kanalen in Bangkok is de boot ook een prima optie.

Monnik in trein


Minpunten Bangkok

LUCHTVERVUILING – Deze bomvolle, lawaaiige, drukke wereldstad staat garant voor files, opstoppingen, hachelijke verkeerssituaties en een hoop luchtvervuiling. Zeker gedurende de week en bij warm, drukkend weer. Voor mensen die snel last hebben van geïrriteerde luchtwegen of gevoelig zijn voor luchtvervuiling is het aan te raden om Bangkok te mijden.

HITTE – Met een gemiddelde temperatuur van tegen de 30 graden Celsius, heb je het al snel warm. De luchtvervuiling en de duizenden gebouwen in Bangkok maken het alleen nog maar erger. De temperatuur daalt in de avond niet tot nauwelijks en in tegenstelling tot Chiang Mai staat er ook geen fris windje.

GELD UITGEVEN – Je wordt hoe dan ook een keer opgelicht in Bangkok. Meestal zal het niet meer zijn dan een paar euro, maar toch heb je de hele dag het gevoel dat je een wandelende portemonnee bent en iedereen wilt er wel van mee-profiteren. Ook bezichtig je de ene na de andere tempel of bezienswaardigheid en geef je ongemerkt toch meer geld uit dan je op voorhand hebt gepland.

Voordelen Chiang Mai

Tempel Chiang MaiLigging Chiang MaiRELAXED – Er heerst een hoop rust, vriendelijkheid en de sfeer is uitermate relaxed. De mensen zijn er vriendelijk en je voelt je er direct thuis. De omgeving van Chiang Mai staat bekend om zijn vele tempels, veel groen, rijstvelden, bergen en historische gebouwen.

RESTAURANTS – Chiang Mai staat ook bekend om zijn hippe en energieke restaurantjes en cafés. Met ruime keuze uit Thais en Westers voedsel is een terrasje in Chiang Mai nooit ver weg. Lekker mensen kijken, een potje pool spelen, dineren of gewoon allemaal tegelijk.

VERKEER – Er is aanzienlijk minder verkeer in Chiang Mai. Je voelt je daarom direct een stuk veiliger bij het oversteken van de weg. De lucht is ook een stuk schoner. In ieder geval het grootste deel van het jaar wanneer de boeren niet hun land, gecontroleerd, in de brand steken. Files en opstoppingen zijn er dan ook in mindere mate.

OLIFANTEN – Vanuit het hart van Chiang Mai zijn er vele georganiseerde tours voor ‘elephant trekking’ te boeken. Lees allereerst het blog van Robin over de ‘juiste’ tour die je kunt boeken van uit Chiang Mai. Er is namelijk een unieke mogelijkheid om olifanten voor een dag (of langer) te voeden, wassen en te verzorgen. En dat op steenworp afstand van Chiang Mai.

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN – Er zijn genoeg dingen te doen in en rond Chiang Mai. De Doi Suthep tempel, musea, galerijen, een dierentuin, nacht safari, een grote nachtmarkt, barretjes, restaurantjes, kleine tempeltjes op bergtoppen en jungle tochten.

Boeddha Chiang Mai

Nadelen Chiang Mai

AIR-CONDITIONING – Ook in Chiang Mai is het erg warm en wil je zeker op het heetste moment van de dag niet in de brandende zon lopen. In tegenstelling tot Bangkok heeft Chiang Mai niet zo veel air-conditioners. Er zijn genoeg plekken waar je het gewoon met een ‘fan’ moet doen.

SHOPPING – Chiang Mai is lang niet zo hip en trendy als Bangkok. Verwacht dan ook geen grote ‘shopping malls’ in Chiang Mai, want die zijn er niet tot nauwelijks. Je zult het moeten doen met kleine, lokale winkeltjes.

OPENBAAR VERVOER – Het openbaar vervoer in Chiang Mai is absoluut niet te vergelijken met die van Bangkok. Er is geen metro of ‘sky train’ en de busverbindingen lopen jaren achter in vergelijking met Bangkok. Taxi’s en tuktuks zijn er in overvloed. En let op; hoewel ze minder hardnekkig zijn dan in Bangkok, ze zijn nog steeds op je geld uit!

BELEVING – Er is aanzienlijk minder te doen in Chiang Mai dan in Bangkok. Dat is logisch, gezien het verschil in grootte. Overdag kan Chiang Mai ervaren worden als slaperig en gezapig. Dit veranderd wel in de avonduren, waar iedereen gezellig samenkomt en gaat dineren.

De conclusie na het schrijven van deze blog  is dan ook eenvoudig; ik kan geen echte keuze maken. En sterker nog; ik kan voor niemand een keuze maken. Dus als je, je rondreis door Thailand aan het plannen bent (vergeet niet bij onze routesuggesties te kijken) en je twijfelt tussen Bangkok en Chiang Mai dan is er maar één juiste keuze. Zorg ervoor dat je ze allebei bezoekt, je komt niet he-le-maal uit Nederland om dit te missen. Ervaar het contrast tussen deze prachtsteden en maak dan een keuze. Of kies net als ik voor de gulden middenweg: Bangkok & Chiang Mai!

Ben jij al eens in Bangkok en Chiang Mai geweest? Welke stad verkies jij?!

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Suzan schreef:

    Wat een leuke website hebben jullie! Ik heb al heel veel aan jullie informatie gehad bij het samenstellen van onze reis naar Thailand in de periode april-mei 2017. Wij willen sowieso naar Bangkok en Chiang Mai. Hoeveel dagen raden jullie aan om in Bangkok en in Chiang Mai te verblijven? Ik zit nu te denken aan drie dagen Bangkok en vier dagen Chiang Mai, maar twijfel nog een beetje.

  2. Henny van Ofwegen schreef:

    Chiang Mai! In de stad is alles op loopafstand en voor bestemmingen iets verder weg is er de songteaw, die kost haast niets . Shopping malls zijn er genoeg, naast talloze grote en kleine markten. De prijzen van hotels en restaurants zijn in het algemeen lager dan in Bangkok. De stad zelf heeft minder te bieden dan Bangkok, maar de omgeving des te meer. Al vijf jaar ben ik elk jaar een maand in Chiang Mai en nog steeds ontdek ik nieuwe dingen.

  3. John schreef:

    Het zijn beide waanzinnige steden. Mijn voorkeur gaat uit naar Bangkok, een wereldstad voor elk wat wils. Er is nog zoveel te ontdekken daar, mijn laatste 4 reizen ben ik minimaal 5 nachten verbleven in Bangkok. Bij mijn eerste Bangkok bezoek vond ik het er verschrikkelijk, drukte, hoogbouw, vervuiling enz. ik wilde er zo snel mogelijk weg, daarna ben ik me er in gaan verdiepen en nu is het mijn stad nr.1. Chiang Mai is ook een geweldige stad, oh zo relax, een stad met een leuke sfeer, veel tempels, leuke avondmarkten enz. Gewoon beide steden bezoeken als het kan.

  4. Leuke vergelijkingen! Ik koos sowieso voor Chiang Mai. Wat een heerlijke relaxte stad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.