20 dingen die je moet weten voordat je naar Thailand gaat

Oké, ik beken: toen ik voor de eerste keer naar Thailand ging, had ik mij amper voorbereid. Ik haalde de benodigde inentingen, checkte de geldigheid van mijn paspoort en ik kocht op luchthaven nog snel een Lonely Planet, die ik in het vliegtuig een paar minuutjes doorbladerde voordat ik in slaap viel.

Eenmaal aangekomen in Bangkok, zat het me niet mee.

Ik werd direct opgelicht door een taxichauffeur, betaalde te veel voor de eerste paar hotelovernachtingen en had ik een cultuurshock van hier tot Tokio. Die eerste dag was niet zo prettig, achteraf gezien had ik dit makkelijk kunnen voorkomen door me een beetje in te lezen. Daarom heb ik 20 tips op een rijtje gezet voor iedereen die op het punt staat om voor het eerst naar Thailand te vertrekken!

Thaise monnik op treinstation

20 handige tips voor vertrek naar Thailand

1. Wisselkoers
Check voordat je op reis gaat altijd even de actuele wisselkoers. Op dit moment is 1 euro, 36.26 baht waard. Als je slim bent, neem je euro’s mee vanuit Nederland die je op de luchthaven van Bangkok omwisselt voor Thaise Baht. Meer info →

2. Muggen
In Thailand heb je te maken met muggen. Hoewel de kans ontzettend klein is, kun je ziek worden van een muggenbeet. Bescherm je daarom goed tegen muggen en lees voor vertrek ons uitgebreide muggenblog met vele bruikbare tips.

3. Fooi geven
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Thailand. Bij restaurants laat je het wisselgeld achter – tot maximaal 20 baht. Bij streetfood stalletjes en winkels betaal je gewoon de prijs.

4. Taal
Op veel plekken in Thailand wordt een woordje Engels gesproken waardoor je gemakkelijk een tourtje of een bord eten kunt bestellen. De Thai waardeert het echter wel wanneer je een woordje Thai spreekt. Met een simpele glimlach en een hallo, Sawadee krap/kha, kom je al een heel eind!

5. Goedkoop overnachten
Als je het vergelijkt met Nederland zijn de hotels in Thailand spotgoedkoop. Voor € 20 lig je bijvoorbeeld in een hele nette tweepersoonskamer met eigen badkamer, warme douche, wifi, groot bed en airco. Het kan nog goedkoper en ook een stuk duurder. The sky is the limit!

Nog op zoek naar een leuk hotel voor de eerste dagen in Bangkok? Check onze uitgebreide en persoonlijke hotelpagina →

Hangmat Thailand

6. Streetfood
In Thailand vind je het beste eten gewoon op straat. Voor een prikkie kun je op iedere straathoek eten als een koning. Meestal hebben de tentjes waar veel locals zitten het lekkerste eten. Aanraders zijn pad thai, banana pancake en tom yam. Voor een gerecht betaal je zo’n 40 baht, wat neerkomt op één euro. Dit zijn onze top-10 favoriete Thaise gerechten.

7. Pittig eten
De meeste Thaise gerechten zijn erg pittig; zelfs voor de gevorderde chili eter. Vraag daarom tijdens het bestellen of ze het not spicy willen maken, of in het zeg in het Thais: ‘Mai tohng phet maak’.

8. Kraanwater
In Thailand kun je geen water uit de kraan drinken. Drink altijd water uit flessen. Tandenpoetsen met kraanwater kan geen kwaad. Flessen water kun je op iedere hoek van de straat kopen bij een supermarkt; de 7-Eleven.

9. IJs
Het wel of niet eten/drinken van IJs(blokjes) in Thailand blijft een lastige. Als je het op safe wilt spelen dan vermijd je ijs in Thailand. Wij moeten zeggen dat we het wel gewoon nemen. IJsblokjes met een gat er in zijn wel veilig.

10. Thaise massages
Maak niet de fout door te denken dat een Thaise massage lekker ontspannend is. Er wordt net zo lang aan je getrokken totdat je bont en blauw van de massagetafel afrolt! (Oké, ik overdrijf misschien lichtelijk, maar het is verre van relaxt!)

Verse sinaasappelsap in Bangkok

11. Kleermaker
In Thailand is het heel goedkoop om kleding op maat te laten maken. Een maatpak van goede kwaliteit koop je al voor 150 euro en een jurk voor 20 euro.

12. Het hoofd
Het hoofd is voor de Thai letterlijk het hoogste lichaamsdeel. Daarom is iemands hoofd aanraken, of zelfs een kind over zijn hoofd aaien not-done. Gewoon niet doen.

13. De voeten
De voeten zijn daarentegen het laagste lichaamsdeel, omdat ze makkelijk met viezigheid in aanraking komen. Wijs daarom nooit met je voeten naar iemand, trek je schoenen uit wanneer je bij iemand naar binnen gaat en bind je schoenen niet aan de buitenkant van je backpack vast. Je zult hier ongetwijfeld een keer de fout mee in gaan, maar maak je geen zorgen; de Thai is vergevingsgezind.

14. Het koningshuis
Het is in Thailand niet toegestaan om je negatief uit te laten over de koning of de koninklijke familie. Je kunt er zelfs een flinke gevangenisstraf voor krijgen!

15. Tempelbezoek
Bedek je schouders en bovenarmen bij het bezoeken van een tempel. Meestal kun je omslagdoeken of (zeer charmante) broeken lenen of huren bij de entree. Je schoenen dien je uit te trekken; zet ze voor de tempel neer of draag ze in je linker (onreine) hand. Een joviale selfie maken voor een boeddhabeeld wordt niet gewaardeerd.

Sleeping Buddha

16. Monniken
Je mag een Thaise monnik niet aanraken; vooral vrouwen niet. Wanneer een vrouw een monnik aanraakt, is hij verplicht om een ingewikkelde reinigingsceremonie te ondergaan. Ga daarom als vrouw zijnde nooit pal naast een monnik zitten. En als je iets wil overhandigen aan een monnik, doe dat dan via een man of leg het ergens neer.

17. Veiligheid
Thailand verwelkomt ieder jaar meer dan 20 miljoen (!) toeristen. Het is een belangrijke bron van inkomsten. Ze doen er alles aan om jouw een goed en veilig gevoel te geven. Wij voelen ons in Thailand ontzettend veilig en durven zelfs te beweren dat het een stuk veiliger is dan onze eigen hoofdstad. Hier kun je tien tips lezen voor een veilige reis door Thailand →

18. Taxi en de tuktuk in Bangkok
Het vervoer is prima geregeld door heel Thailand, maar met name in Bangkok. Taxi’s zijn bijvoorbeeld super goedkoop. Je houdt een taxi aan door met je hand te wapperen – van boven naar beneden. Vervolgens vraag je of de chauffeur op de meter wilt rijden. Stap alleen in als hij daadwerkelijk op de meter rijdt. Dit is veilig en goedkoop. Voor tuktuk ritjes moet je wel onderhandelen. In dit artikel vind je al onze tips.

19. Drugs
Drugsgebruik en -bezit is verboden in Thailand. Er staan zeer hoge straffen op. Neem geen risico’s en wees verstandig.

20. Pingpong shows
Misschien wat naïef, maar in het begin dacht ik dat de Thais net zulke fanatieke tafeltennisspelers zijn als Japanners. Overal in Bangkok worden namelijk pingpong shows georganiseerd, waar ik vrijwel iedere dag voor werd uitgenodigd. Pas veel later kwam ik erachter dat deze shows toch iets minder onschuldig zijn, en alleen bestemd zijn voor een publiek van 18+…


Welke tips geef jij mee aan reizigers die voor de eerste keer naar Thailand gaan?

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Sander schreef:

  Kan je een goede kleermaker aanraden in Bangkok?

 2. Richard schreef:

  Hallo, Ik ben Richard en wil in november naar Thailand.
  Ik zoek een goedkope ticket .
  Weet iemand waar ik een goedkope ticket kan kopen.
  Mijn DANK

 3. Wilma schreef:

  Graag wil ik een praktische vraag stellen.
  Is het mogelijk om het formulier, wat je altijd in moet vullen tijdens je vlucht van Schiphol naar Bangkok, alvast thuis te downloaden en te kopiëren. Ik kan het dan alvast op een relaxte manier thuis invullen, en dat bespaart me een hoop ergernis 😎.
  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Hoi Wilma,

   Dat is niet mogelijk omdat het een officieel document is. Je hebt genoeg tijd om het rustig in te vullen in het vliegtuig, en als je ergens niet uitkomt kun je altijd een stewardess aanschieten voor hulp 🙂 .

   Komt goed! Fijne reis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.