Muggen in Thailand: Alles wat je moet weten

Thailand is een tropisch land met een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen – precies waar de mug dol op is. Als je naar Thailand gaat, kom je dus zeker weten muggen tegen. Maar dat is geen reden voor paniek, want de gezondheidsrisico’s zijn laag én het is gemakkelijk om jezelf tegen muggenbeten te beschermen. Dit is alles wat je moet weten over muggen in Thailand!

De afgelopen drie jaar hebben we zo’n beetje iedere uithoek van Thailand gezien. Ook hebben we een halfjaar in Pai gewoond – in het noordwesten van Thailand.

Wij vonden de muggen vooral irritant, maar zagen ze niet als enge ziektebron. Ja, je hebt er soms last van, maar het is niet zo dat je 24 uur per dag wordt belaagd. Zeker niet in guesthouses en hotels, waar meestal preventief wordt gespoten tegen muggen. Met de juiste voorbereiding kun je met een gerust hart naar Thailand reizen!

Inhoud van dit artikel. Klik om naar het antwoord te gaan:

Muggen in Thailand: 5 meest gestelde vragen

1. Zijn er altijd muggen?

Ja, muggen komen het hele jaar door voor in Thailand. Wel nemen de aantallen toe tijdens en vlak na het regenseizoen (juni tot en met oktober) omdat er poeltjes water blijven staan – waar vrouwtjesmuggen graag eitjes in leggen.

In Thailand zijn de muggen vooral actief tijdens zonsopkomst (05:30-07:00) en zonsondergang (17:00-18:30 uur), maar dat neemt niet weg dat je ook overdag gestoken kunt worden. Bescherm je daarom de hele dag door.

Gelukkig is het niet moeilijk om muggenbeten te voorkomen:

  1. Gebruik meerdere keren per dag een anti-muggenmiddel, zoals muggenspray.
  2. Smeer je eerst in met zonnebrandcrème en gebruik daarna pas de muggenspray (20-30 minuten later).
  3. Draag lichtgekleurde kleding zoals wit, beige, lichtgrijs.
  4. Gebruik geen parfum of sterk geparfumeerde deodorant, aftershave of bodylotion.
  5. Draag lange mouwen en lange broekspijpen wanneer je in de jungle bent en tijdens de zonsopkomst en zonsondergang.
  6. Muggen houden niet van tocht. Zet op je kamer altijd de ventilator of airconditioning aan.

Verder houden muggen van vochtige, dichtbegroeide gebieden – en niet van wind en tocht. Daarom kom je meer muggen tegen in Noord-Thailand (natuur en jungle) dan in Zuid-Thailand (eilanden).

Klein dorpje bij Thaton in Noord-Thailand

Muggen zijn dol op vochtige, dichtbegroeide gebieden, zoals bij dit kleine dorpje in Noord-Thailand.

2. Moet ik me zorgen maken over tropische ziektes?

Sommige muggen in Thailand kunnen tropische ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts). Laat dit je echter niet tegenhouden om Thailand te bezoeken, want het besmettingsrisico is laag. Wel is het belangrijk om jezelf goed te beschermen (zie de richtlijnen hierboven) om muggenbeten zo veel mogelijk te voorkomen.

Verderop in dit artikel vertellen we meer over de muggenziektes die voorkomen in Thailand.

3. Welke muggenspray gebruik ik?

Je kunt in Nederland en België muggenspray kopen met of zonder DEET, maar je kunt dit ook in Thailand doen voor een fractie van de prijs. Wij raden je aan om bij de 7-Eleven muggenspray te kopen. Dit kost maar een euro, ruikt lekker en houd bij ons de muggen op afstand.

Mocht dit niet goed werken bij jou, dan kun je bij de lokale apotheek sterker spul kopen. Op iedere hoek van de straat in Thailand vind je een apotheek waar ze Engels spreken en je verder kunnen helpen.

Gebruik de muggenspray iedere ochtend voordat je op pad gaat en iedere keer na het zwemmen of douchen. Spuit je lichaam extra in tijdens de ‘muggenuren’ (zonsopkomst en zonsondergang) en tijdens hikes in de jungle.

Laat trouwens eerst je zonnebrandcrème intrekken voordat je muggenspray of gebruikt; wacht daar zo’n 20 tot 30 minuten mee. Wanneer je muggenspray direct na het insmeren aanbrengt, vermindert dit het beschermende effect van je zonnebrandcrème (bron).

Gebruik tot slot liever geen muggenspray in afgesloten ruimtes (zoals in een bus) of op plekken waar veel mensen zijn (zoals in een restaurant). Da’s wel zo fijn voor een ander!

Onze favoriete muggenspray van de 7-Eleven

Onze favoriete muggenspray van de 7-Eleven.

4. Moet ik echt speciale kleding dragen?

Nee, dat hoef niet per se. Niemand vindt het leuk om met lange kleding in de brandende zon te lopen – wij zeker niet!

Wanneer je tegen zonsondergang buiten bent, kun je voor de zekerheid wel een vestje en een legging (voor de vrouwen onder ons) meenemen. Dan kun je je alsnog bedekken, mochten er opeens veel muggen zijn.

Een kleine life hack is het dragen van lichtgekleurde kleding. Donkere kleding neemt meer warmte op, waardoor muggen je sneller weten te vinden.

Als je gaat hiken in de jungle is een lange broek echter wel nodig. Niet alleen vanwege de muggen, maar ook om je te beschermen tegen schrammen en andere kruipbeestjes. Sokken en dichte schoenen zijn om dezelfde reden noodzakelijk. Een shirt met lange mouwen is ook aan te raden; wanneer je kiest voor een sneldrogend sportshirt is dat helemaal niet vervelend.

5. Wat moet ik doen als ik toch ben gestoken?

Probeer niet te krabben, want dat zorgt alleen maar voor meer jeuk. Bovendien kun je je huid open krabben en kleine wondjes krijgen, die weer geïnfecteerd kunnen raken (je bent immers in de tropen) en littekens kunnen worden. Houd je dus in!

Smeer de bult in met een anti-jeuk crème, die kunt meenemen uit Nederland of België. Als je dit vergeten bent of als de crème niet helpt, kun je in Thailand bij iedere apotheek zonder recept ‘Nestosyl cream’ of ‘Systral cream’ kopen.

De Thai zweert bij witte tijgerbalsem om jeuk te lijf te gaan. Dit kun je in Thailand bij iedere buurtsuper of apotheek kopen. Last van acute jeuk en geen middeltje bij de hand? Smeer er dan een beetje tandpasta op, of de binnenkant van een bananenschil.

Witte tijgerbalsem

Witte tijgerbalsem. Foto door: pierre baume

Extra tips om muggen op afstand te houden

Wist je dat muggen afkomen op sterke geuren? Daarom word je sneller gestoken wanneer je aftershave, parfum of geparfumeerde deodorant gebruikt – maar ook wanneer je heel erg ruikt naar zweet. In Thailand eet men daarom graag pittige curries, zoals Tom Yam, met specerijen die muggen onaantrekkelijk vinden. Als je niet van pittig eten houdt, kun je experimenteren met vitamine B1 (thiamine), wat voor een vieze lichaamsgeur zorgt die muggen niet aantrekkelijk vinden.

Tot slot is het meenemen van een eigen klamboe niet nodig. Ieder hostel, guesthouse of hotel is voorzien van raamhorren of een klamboe. Zelfs tijdens een trekking door de jungle, waarbij we overnachtten bij lokale stammen, kregen we een klamboe om onder te slapen. Een rolletje duct tape is wel handig om mee te nemen om eventuele gaten in klamboes en horren te dichten.

Thung Yai National Park

Zelfs tijdens onze 3-daagse jungle trekking door het Thung Yai National Park kregen we een klamboe om onder te slapen.

Voorkomende muggenziektes in Thailand

In dit deel van het artikel gaan we dieper in op de muggenziektes die voorkomen in Thailand en welk risico je als reiziger loopt op besmetting.

Voordat we beginnen, willen we benadrukken dat het opvolgen van adviezen in dit artikel géén vervanging is voor een bezoek aan een (huis)arts of medisch specialist. De vaccinaties en/of maatregelen die specifiek voor jou nodig zijn, hangen af van jouw bestemming, verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die je onderneemt, je gezondheid en je leeftijd.

Laat je altijd ruim voor vertrek persoonlijk adviseren door een behandelend arts, bijvoorbeeld wanneer je een afspraak hebt voor de aanbevolen inentingen voor Thailand.

Vertoon je ziektesymptomen? Bezoek dan direct een huisarts of ziekenhuis. Laat je doorverwijzen door de receptionist van je hotel of klik hier voor een overzicht van alle ziekenhuizen in Thailand.

1. Dengue (knokkelkoorts)

Wat is het?
Dengue is een virale infectie die griepachtige symptomen veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug die overdag steekt. Dengue is niet van mens op mens overdraagbaar.

Bekende besmettingen
In 2015 zijn er in Thailand 142.925 besmettingen gemeld, waaronder 141 dodelijke slachtoffers.

Symptomen
Niet iedereen met dengue vertoont symptomen. Degenen die dat wel doen, vertonen verschijnselen ongeveer 4 tot 7 dagen na de muggenbeet. De infectie wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen, waaronder een plotselinge hoge koorts die in golven komt, pijn achter de ogen, spier-, gewrichts- en botpijn, ernstige hoofdpijn en huiduitslag met rode vlekken.

In zeldzame gevallen (wanneer er bijvoorbeeld geen dokter wordt geraadpleegd) kan dengue dodelijk zijn. Maar over het algemeen is dengue geen ernstige, levensbedreigende ziekte. Je kunt er wel een aantal weken goed ziek van zijn.

Waar & wanneer komt het voor
Dengue muggen leven overal in Thailand, en komen in grotere getale voor in het noordoosten van het land en in stedelijke gebieden. Ze steken overdag en zijn actief van dageraad tot schemering. Dengue muggen zijn het meest actief tijdens het regenseizoen van juni tot september.

Vaccinatie
Voor reizigers is er geen vaccin beschikbaar tegen dengue. Ook bestaan er geen medicijnen om dengue te genezen.

Gebruik paracetamol tegen de pijn en ORS (Oral Rehydration Salt) om uitdroging te voorkomen. Neem geen naproxen, aspirine of ibuprofen tegen de koorts, omdat dit de kans op bloedingen verhoogt.

Bronnen

Sukhimvit Road

De dengue mug leeft graag in stedelijke gebieden, zoals in Bangkok. Foto: Wikimedia Commons

2. Japanse encefalitis

Wat is het?
Japanse encefalitis is een zeldzame virusinfectie die soms een ontsteking van de hersenen geeft. Slechts een heel klein percentage van de infecties leidt tot ziekte. Het virus wordt verspreid door muggen die eerder geïnfecteerde varkens hebben gestoken. Japanse encefalitis is niet van mens op mens overdraagbaar.

Bekende besmettingen
Het risico om Japanse encefalitis te krijgen is relatief laag. Exacte cijfers voor Thailand zijn niet bekend, maar geschat wordt dat het risico op Japanse encefalitis in Thailand 1 op de 1 miljoen tot 500.000 reizigers is.

Wel is de ziekte erg gevaarlijk, in 20-30 % van de gevallen is het dodelijk en tot 50 % van de overlevers houdt er neurologische, psychiatrische of cognitieve problemen aan over.

Symptomen
Symptomen zijn veelal erg mild en treden 5 tot 15 dagen na de besmetting op: grieperig met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen kan hersen(vlies)ontsteking optreden met hoofdpijn, braken en sufheid, coma en epileptische aanvallen.

Waar & wanneer komt het voor
Japanse encefalitis komt voornamelijk voor in Noord-Thailand (Chiang Mai-vallei), en in mindere mate in Sukhothai, de buitenwijken van Bangkok en Phitsanulok en de zuidelijke regio’s van het land. De Japanse encefalitis-mug broedt in rijstvelden en komt vooral voor op het platteland waar varkensboerderijen aanwezig zijn.

Japanse encefalitis muggen steken vooral tijdens schemering. Ze zijn het meest actief tijdens en vlak na het regenseizoen van mei tot oktober.

Vaccinatie
Vaccinatie tegen Japanse encefalitis is niet nodig voor de doorsnee reiziger.

Mensen die beroepshalve langer dan een maand in risicogebieden werken (zoals biologen, landbouwdeskundigen of antropologen) en reizigers die langer dan 6 maanden in een risicogebied verblijven, kunnen vaccinatie overwegen.

Bronnen

Uitzicht over Chiang Mai vanaf Doi Suthep

Uitzicht over Chiang Mai vanaf Doi Suthep.

3. Malaria

Wat is het?
Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door geïnfecteerde muggen. Mensen die met malaria besmet zijn, ervaren vaak koorts, koude rillingen en griepachtige ziekte. Onbehandeld kan de ziekte leiden tot ernstige complicaties en in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.

Bekende besmettingen
Het risico op malaria is laag. De kans dat reizigers malaria krijg is 1 op de 50.000.

In Thailand daalde het aantal malaria-infecties met 77 % tussen 2000 en 2014, van 159.120 naar 37.209 gevallen. Gedurende diezelfde periode daalde het aantal doden door malaria met 94 %, van 625 tot 38 sterfgevallen.

Symptomen
Malaria symptomen kunnen na de beet 7 dagen tot 3 maanden later optreden. Verschijnselen zijn veelal hoge koorts, koude rillingen, een grieperig gevoel, hoofdpijn, misselijkheid, braken, rugpijn, spierpijn, diarree. De verschijnselen houden langer dan 24 uur aan.

Waar & wanneer komt het voor
Malaria muggen leven in de dicht beboste grensgebieden met Myanmar in het westen en met Laos en Cambodja in het oosten. In stedelijke gebieden (Bangkok, Chiang Mai, Pattaya) komt geen malaria voor.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Ze zijn het hele jaar door actief, met pieken van juni tot augustus en van oktober tot november, periodes die samenvallen met het regenseizoen.

Vaccinatie
Er is geen vaccin tegen malaria. In Thailand is het niet nodig om malariatabletten te nemen, zelfs niet in risicogebieden.

Bronnen

Pha Taem National Park

Het Pha Taem National Park tegen de grens met Laos.

4. Zika

Wat is het?
Zika is een virus dat wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug. Het virus kan bij de foetus van zwangere vrouwen ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken. Zika is van mens op mens overdraagbaar, bijvoorbeeld door seksueel contact.

Bekende besmettingen
Van januari 2016 tot oktober 2016 heeft Thailand meer dan 680 Zika-besmettingen bevestigd.

Symptomen
De ziekte zelf is vrij onschuldig: klachten zijn koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en uitslag. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Waar & wanneer komt het voor
Exacte locaties in Thailand zijn onbekend. Wel steken Zika-muggen voornamelijk overdag tussen dageraad en schemering. Ook is Zika van mens op mens overdraagbaar, bijvoorbeeld door seksueel contact.

Vaccinatie
Er is geen vaccin tegen Zika. Ook bestaan er geen medicijnen om Zika te genezen. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens worden geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Bronnen

5. Gele koorts

Gele koorts komt niet voor in Thailand. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (klik hier voor een overzicht van gele koorts landen). Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Bronnen
http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-thailand/

Tot slot: Aangezien wij geen artsen zijn, gaan wij niet in op medische vragen en geven wij ook geen medische (behandel)adviezen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de inhoud van dit artikel, of bij schade of letsel als gevolg van het opvolgen van adviezen of informatie in dit artikel.

Muggen in Thailand

Foto: Wikimedia Commons

Meer handige blogs over Thailand

Tot slot kun je hier nog meer handige blogs en pagina’s vinden over gezondheid, veiligheid en spullen meenemen naar Thailand:


Dit vind je misschien ook leuk...