Inentingen Thailand

Inentingen en Vaccinaties Thailand 2020

Thailand kent geen verplichte inentingen of vaccinaties. Toch zijn er een aantal aanbevolen vaccinaties die je voor vertrek kunt halen. Laat je altijd adviseren door een arts die jouw medische geschiedenis kent. Ook hangt het medische advies af van de bestemmingen die je gaat bezoeken en de duur van je reis. Op basis daarvan weet je zeker dat je met een goed en veilig gevoel op reis gaat.

Aanbevolen inentingen Thailand

Hepatitis A
Deze vaccinatie biedt bescherming tegen een besmettelijke virusinfectie. Hepatitis A kan onder andere worden opgelopen door besmet eten of drinken. De inenting bestaat uit twee prikken. Eén prik biedt één jaar bescherming. Een tweede prik, een halfjaar na de eerste prik, biedt 25 jaar lang bescherming.
Geschatte kosten per vaccinatie: € 55,00

DTP: Difterie, Tetanus en Polio
Deze vaccinatie biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Wanneer je na 1-1-1950 bent geboren en de kindervaccinaties hebt gehad, dan is één herhalingsprik voldoende voor de komende tien jaar. Als dit niet het geval is, wordt er geadviseerd een serie van drie prikken te halen.
Geschatte kosten per vaccinatie: € 26,00

De bovenstaande inentingen worden aanbevolen door de GGD voor reizen naar Thailand. Naast de vaccinatiekosten, betaal je ook consultkosten à € 23,00 per persoon. Voor een eventuele vervolgafspraken betaal je per consult € 14,00 per persoon.

Tip: Klik hier om te kijken of jouw zorgverzekering de inentingen voor Thailand vergoedt.

Optionele inentingen Thailand

De onderstaande vaccinaties zijn persoons- of reisgebonden. Maak dus een afspraak bij een gespecialiseerde arts en laat je zorgvuldig informeren om te kijken wat bij jouw gezondheid en reisplan past. Vaccinatie met indicatie van de prijs:

 • Buiktyfus: € 34,00
 • Gele koorts: € 40,00
 • BMR (Bof, Mazelen en Rode hond): € 34,00
 • Hepatitis B: € 45,00
 • Rabiës: € 72,00
 • Japanse encefalitis: € 136,00
Malariapillen? Alles wat je moet weten over muggen in Thailand vind je hier!

Afspraak maken voor vaccinatie

Je kunt door heel Nederland afspraken maken bij verschillende instanties. Kijk bijvoorbeeld eens naar Vaccinatie op Reis waar je gemakkelijk online een afspraak kunt maken voor een locatie bij jou in de buurt.

Meer praktische tips ter voorbereiding van jouw reis naar Thailand:

✈ Goedkoop Vliegticket naar Bangkok ✈

Vliegtickets tips thailand

35 reacties

 1. Nicole Kuipers schreef:

  Hoi, vraagje. We willen eind juli met ons 4 tjes naar Thailand. We hadden eerst het volgende in gedachten: 3 dgn Bangkok en dan een weekje naar Koh samet en dan nog een paar dagen in Bangkok. Toen dacht ik…we moeten wel genoeg kunnen zien… is het mss een optie om als we aankomen de nachttrein naar Chang Mai te nemen en daar een paar dgn te blijven en dan een weekje naar Koh Samet en dan afsluiten in Bangkok ? Wat is jullie advies/tips ? Alvast bedankt

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Nicole,

   Alles kan natuurlijk. Maar meteen na aankomst in de nachttrein stappen raad ik niet aan. Blijf zeker even 2 nachten in Bangkok omgeving om even bij te komen van de vlucht. Vervolgens kun je makkelijk verder met je plan en Chiang Mai bezoeken.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. cindy van de craen schreef:

  wij gaan binnenkort naar Thailand voor 3 weken. Wij hebben al heel wat eilandbezoekjes ingepland, maar tussen het bezoek aan Koh Tao en Phuket zouden wij graag een 5-tal dagen in het binnenland verblijven. Mijn zoon verbleef vorig jaar in Chang Mai maar moest voor elke uitstap (olifanten, jungle,…) steeds enkele uren in de wagen zitten. Daarom ben ik op zoek naar een plaats in het binnenland waar wij ook middenin de natuur zitten en allerlei leuke dingen kunnen doen, maar zonder dat al die verplaatsingen nodig zijn. M.a.w. verblijven middenin de natuur en niet in een stad.
  Ik zie wel op de kaart dat er meerdere natuurparken zijn, maar veel info heb ik hier niet over. Kunnen jullie mij iets aanraden ?

 3. Sofie Van Nylen schreef:

  Wij gaan met ons gezin met drie ki deren van 3, 10 en 12 jaar 3 weken naar Thailand in juli. We zouden graag een jungle trekking (2 A 3 dagen) doen. We hadden gedacht in Chiang Mai. Is dit mogelijk met een meisje van 3??welke tour kunnen we boeken. Of doen we dit beter op een andere plek. In Khao sok zouden we een nacht op het meer overnachten. Hartelijk dank al voor de tips.

 4. Deezz schreef:

  wij reizen van 24 mei tot en met 8 juni naar thailand. We beginnen in Bangkok, reizen vervolgens naar Khao Sok en willen daarna twee rustige eilandjes bezoeken wij dachten aan Koh Yao Yai en Koh Lanta, maar nu zag ik op jullie site dat jullie Koh lanta afraden in juni.
  Welke rustige eilanden kunnen we in die periode anders het beste bezoeken ?

  • Hi Deezz,

   Zolang je het niet erg vindt dat het erg rustig is, zou ik zeker naar Koh Lanta gaan. Maar het kan behoorlijk tegenvallen als je je instelt op een gezellig en sfeervol eiland. Ook de zee kan wat ruig zijn. Andere maanden zijn daar beter geschikt voor.

   Voor Koh Yao Yai geldt hetzelfde. Het zal er erg rustig zijn – maar als dat precies is wat je zoekt, moet je er vooral naartoe gaan!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 5. Yong-Scha Ling schreef:

  Beste Beide,
  Wat een super site hebben jullie!
  Wij gaan in de mei vakantie naar Thailand (19 april – 5 mei). Willen naar Bangkok, River Kwai, Khao Sok en eiland hoppen.
  Wat betreft het eiland hoppen willen we heel graag een aantal eilanden Zuidoost en Zuidwest zien. Is dit te doen wat betreft de afstand of kunnen we beter een keuze maken tussen Zuidoost of Zuidwest?

 6. Bar schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Ik heb een vraag over malaria pillen, wij hebben deze week onze vaccinaties gehad en kregen daarbij het advies om voor ons volwassen een nood pakketje malaria pillen mee te nemen. En voor de kinderen 4 en 1,5 jaar het advies preventief malarone te slikken als we in gebieden komen waar e.v.t. malaria voor zou kunnen voorkomen. Nu loopt alle info over dit onderwerp nogal ver uiteen, maar het beeld zoals ik het zie valt het qua malaria wel mee in Thailand. Maar goed dat is ook alleen wat ik beschreven zie op het internet .Zelfs over het gebruik van DEET zijn blijkbaar discussies. Wat zouden jullie aanraden ?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bar,

   Wij zijn geen doctoren, alleen ervarings deskundige op gebied van het reizen in en naar Thailand. Wij hebben nog nooit malaria medicatie of preventie mee/ingenomen tijdens onze reizen naar Thailand. Ook hebben we eigenlijk nooit gehoord dat iemand het heeft opgelopen. Dengue is wat dat betreft wel een risico.

   Hier vind je meer info over muggen in Thailand:
   https://tipsthailand.nl/muggen-thailand/

   Goed insmeren gedurende de dag, liefst met lokale middelen die je in Thailand koopt.

   En lees je nog even goed in (of vraag na) waar dan precies malaria voorkomt in Thailand. Want preventief malarone slikken voor de kinderen is wel een grote stap vind ik persoonlijk.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 7. Priscilla schreef:

  Wat een topsite! Wij hebben er zoveel zin in. Wij gaan 4 juli voor 5 weken Thailand. Wij willen graag beginnen in Bangkok en vanuit daar naar Hanoi vliegen en dan 2 weken in Vietnam gave dingen zien. Zijn jullie ook weleens in Vietnam geweest? Nog tips?
  En ik had een vraag over hoe je dat doet met paspoort. We hebben van die handige kleine ‘moneybelts’ maar het lijkt mij nogal onnodig om continu paspoorten bij me te hebben.. is het veilig om ze in je kamer of in kluis achter te laten?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Priscilla,

   Ik ben zelf een maand in Vietnam geweest en ben van Zuid- naar Noord-Vietnam gereisd op een motor, wat super gaaf was. Onze vrienden van Reisjunk hebben nog wel wat tips voor Vietnam:
   https://www.reisjunk.nl/category/vietnam/

   Paspoort hebben wij altijd in onze daypacks zitten als we aan het reizen zijn. Als we aankomen op de hotelkamer laten we ze daar liggen. Gewoon netjes opgeruimd en eigenlijk nooit in een kluis. In al die jaren hebben we daar nooit problemen mee gehad.

   Wat ik me herinner van Vietnam (aantal jaren geleden) is dat ze altijd je paspoort wilden hebben als borg bij het inchecken van een hotel. Hiervoor in de plaats gaven wij een kopietje van het paspoort wat gelukkig werd geaccepteerd. Neem dus een aantal kopietjes mee van je paspoort en stuur die digitale versie naar je mail. Altijd handig!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 8. Alex R schreef:

  Hoi Sander & Mariska!

  Ondanks jullie e-book en site (waarvoor complimenten) heb ik tóch nog een vraagje betreffende vaccinaties voor mijn reis.

  Ik ga in Ausgustus 3 weken naar Khao Lak met mijn vriendin, nu gaan we uiteraard wel wat tripjes doen naar bijv. de Similan eilanden de nationale parken in de buurt en de hele omgeving verkennen per scooter. verder geen wilde plannen om dagen in de jungle te struinen en in hostels te slapen.

  Nu hoorde ik graag jullie advies betreffende vaccinaties, we zijn allebei al voorzien van DTP en halen binnenkort hepatitis A / B combi.
  Nu zit ik een beetje met een onderbuik gevoel voor Rabiës, ik weet dat jullie niets kunnen adviseren of uitsluiten, maar wat raden jullie aan? 🙂

  Het word tenslotte gezien al optionele vaccinatie.

  Keep up the good work!

  Groetjes Alex

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Alex,

   Allereerst bedankt voor je leuke reactie!

   Ik moet je helaas teleurstellen wat betreft de Similan eilanden want die zijn, net als de Surin eilanden, gesloten voor publiek van: 16 mei t/m 31 oktober i.v.m. het regenseizoen. Dat is ieder jaar zo.

   Wel kun je uitstapjes maken naar o.a. het Khao Sok National park, Phang Nga of Phuket. Wij hebben er begin dit jaar nog rondgereden met een huurauto, zie onze tips voor Khao Lak:
   https://tipsthailand.nl/khao-lak/

   Wat betreft de Rabiës vaccinatie; in de vier jaar dat we naar Thailand reizen, hebben we nog nooit de Rabiës vaccinatie gehaald of nodig gehad. Maar uiteraard moet iedereen die keuze voor zichzelf maken.

   Fijne reis alvast, groetjes,
   Sander

 9. WD schreef:

  Tip Rabies inenting!

  Wij twijfelde ons te laten inenten voor Rabiës vanwege de hoge kosten. Na een secure zoektocht ben ik erachter gekomen dat er een ‘goedkopere’ manier is van inenten waardoor de prikken geen 65 euro per prik kosten, maar 25 euro. Zie vaccinatiecentrum.nl

 10. Richard schreef:

  Hi Sander & Mariska, allereerst bedankt voor jullie toffe site!!

  In november vertrek ik voor een halfjaar naar Thailand (en misschien ook omliggende landen). De afgelopen jaren ben ik voor andere reizen al gevaccineerd voor o.a. Hepatitis A + B (serie van 3), DTP, Buiktyfus en Gele Koorts. Met uitzondering van Buiktyfus zit ik voor alle vaccinaties voorlopig nog goed.

  Nu is de Buiktyfus vaccinatie zelf niet zo duur, maar voor die ene inenting zijn de kosten voor het verplichte consult wel heel hoog… (bij mijn lokale GGD vragen ze 30 euro voor een langverblijfconsult, bijna net zoveel als de Buiktyfus vaccinatie zelf…).

  Hebben jullie wellicht een idee of je ergens ook zonder consult een vaccinatie kunt krijgen? Of een andere manier om hier op kosten te besparen? Ik dacht aan de huisarts, maar deze verwees me door naar de GGD.

  Ik heb nog geen praktijk kunnen vinden die minder dan 18-19 euro voor het consult vraagt.

  Bedankt alvast!

  groetjes Richard

  • Hoi Richard,

   Cool dat je voor zo’n lange tijd naar Thailand gaat! 😀

   Ik denk eigenlijk dat je een vaccinatie voor buiktyfus helemaal niet nodig hebt… Voor Thailand is het in ieder geval niet aanbevolen. Maar ik ben natuurlijk geen arts en weet natuurlijk niet wat je op reis gaat doen – dus daar kan ik verder niets over zeggen. Maar wij hebben in ieder geval alleen Hepatitis A en DTP!

   Verder weet ik helaas geen hack om aan die kosten te ontkomen. Ik vrees dat het er een beetje bij hoort… 🙂

   Groetjes en geniet van je reis!! 😀

   • Eline schreef:

    Beetje late reactie natuurlijk. Als je iemand kent die verpleegkundige is/ doktersassistente, dan kan je de inenting vragen aan de huisarts. Die haal je op bij de apotheek (soms in de koelkast bewaren) en laat je zetten door iemand die daar bevoegd voor is.

 11. Boudewijn schreef:

  Beste Sander & Mariska,
  Zeer hulpzame blog en fijne reactie en advies van jullie beiden, chapo

  Ik heb een vraag, of de Thaise ambassade ook een WIA uitkering van 1600,00 Netto is 2331 euro Bruto is +- 83000, Bath per maand accepteert om een Visum voor emigratie naar Thailand goed te keuren.( Deze WIA is tot mijn Pensioen gerechtige leeftijd, ik ben nu 64 jaar oud)
  Ben er vele malen geweest en ook zelfs 4 jaar gewoond, maar nu ben ik alweer 5 jaar in Netherland en wil definitief weer in Thailand wonen.
  Graag jullie advies/mening/ervaring.
  Alvast bedankt en ben in afwachting van een reactie van jullie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Boudewijn,

   Excuus voor de late reactie. We hebben geen ervaring met het Non-Immigrant Type-O visum. Ik moet je helaas doorverwijzen naar de website van de Thaise ambassade te Amsterdam.

   Zie: http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visum-aanvragen

   En kijk dan onder het kopje:
   “Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries”

   Je kunt ze ook telefonisch vragen stellen tijdens werkdagen tussen 14:00 – 15:00 uur. Het nummer is: 020-4651532

   Groetjes, succes,
   Sander

 12. Nancy schreef:

  Hoi 2 vragen:
  wij gaan deze zomer 3 weken naar Thailand en onze dochter 5 weken. Zij is dan nog 19 maar wordt in september 20 jaar. Ik heb begrepen dat de dtp-prik tot je 19e bescherming biedt. Zij zit net op het randje. Wat te doen?
  En dan nog een vraag over buiktyfus. Is deze inenting echt noodzakelijk? Wij zijn 5 jaar geleden in Srilanka geweest en hebben het toen niet gedaan omdat wij maar 2 weken gingen. En deze bevelen ze aan vanaf 2 weken, maar is het echt noodzakelijk?

  • Hoi Nancy,

   Voor Thailand zijn er geen verplichte inentingen, hoewel DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Dit zijn de enige inentingen die wij hebben. Buiktyfus is bijvoorbeeld echt niet nodig.

   En wat je dochter betreft… ik vind het lastig om hier advies over te geven, omdat ik natuurlijk geen arts of specialist ben. Ik zou zeggen dat het niet per se nodig is, maar ik vermoed dat een specialist zal adviseren om haar toch te laten inenten. Vraag het voor de zekerheid na en kijk wat goed voelt. En als je nog plannen hebt om in de toekomst samen verre reizen te maken dan is een inenting sowieso handig!

   Groetjes, Mariska

 13. Stefano schreef:

  Hoi! Daar ben ik weer even… ik heb mijn reis naar Bangkok + Ko Phangan zo goed als rond. Het enige waar ik momenteel nog mijn gedachten over breek, dat zijn de inentingen. Ik zal daarvoor het contact zoeken met thuisvaccinatie.nl, maar toch nog even jullie advies: zijn de door jullie aanbevolen inentingen daadwerkelijk nodig als je niet echt gaat reizen door Thailand, maar je puur in Bangkok en op KP bevindt? Een vriendin van mij is onlangs zonder inentingen op reis geweest en heeft het overleefd… 😛

 14. Rozemarijn schreef:

  Beste Mariska,

  Kun je aangeven hoe lang voor je reis je de inentingen moet halen? Is er een ‘wachtlijst’ hiervoor bij de GGD?

  Ik wil voorkomen dat ik te laat ben met het maken van een afspraak.

  Mvg,
  Rozemarijn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Roos,

   Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Uiterlijk twee weken voor vertrek maar liever nog wat eerder. Het kan geen kwaad om er op tijd bij te zijn!

   Succes, groetjes,
   Sander

 15. Pepijn schreef:

  Allereerst bedankt voor deze geweldige website met info!
  Ik ga binnenkort naar Thailand en heb v/d week een reis consult gehad en ingeënt met Hep. A. DTP heb ik de afgelopen 10 jaar al een keer gedaan. Nu mijn vraag; de Rabiës (hondsdolheid) inenting werd zeer aanbevolen, omdat deze ook kan leiden tot de dood. Nu is deze inenting echter zeer kostbaar (3x €75) op voorhand en evt. in Thailand als je het krijgt. Het is echter niet verplicht.. maar… wat adviseren jullie? Hebben jullie je hier (ooit) voor laten inenten? Is het echt nodig in Thailand? Ter info; ik blijf alleen in thailand maar ga wel rondtrekken, zowel bangkok, noord als zuid en de eilanden.

  Alvast bedankt!
  Pepijn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Pepijn,

   Wij hebben daar geen inenting voor gehad.

   Toch hebben wij in korte tijd twee keer meegemaakt dat er mensen zijn gebeten door een hond in Pai. Misschien niet echt bijten maar krassen. Toch gingen ze de volgende dag naar het ziekenhuis in Chiang Mai om een injectie te halen tegen hondsdolheid.

   Als je al inentingen heb gehad in Nederland moet je alsnog naar het ziekenhuis om een injectie te halen. Uit m’n hoofd hoef je dat dan maar 2 keer te doen i.p.v. 5 keer en heb je een paar dagen extra de tijd om naar het ziekenhuis te gaan.

   Aangezien wij geen dokters zijn adviseren we je niks, je weet nu wat de risico’s zijn en de keuze is aan jou.

   Succes met je voorbereiding!

 16. Jan schreef:

  Ik ga een week naar Bangkok en kom de stad niet uit. Heb ik dan inentingen nodig?

 17. Celine schreef:

  Hoihoi,

  Super leuke en handige blog! Ik had even een vraag, namelijk over muggen/tekenspray. Bij de GGD werd mij namelijk verteld dat je een spray moet hebben met minimaal 40% (?) DEET tegen oa de malariamug. Ook werd ons aangeraden om de spray in Nederland te kopen omdat je niet zeker weet of de werkzame stoffen er wel in zitten in de flesjes uit het buitenland. Omdat ik voor ongeveer 5 maanden naar indonesië/thailand ga is het niet echt handig om veel flesjes alvast mee te nemen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

  • Hoi Celine, in Thailand heb je absoluut geen muggenspray met DEET nodig. De malariamug komt hier niet voor, tenzij je echt diep (dagenlang lopen) de jungle ingaat; vooral bij de noordelijke grens. DEET is belachelijk duur en bovendien erg agressief voor je huid; zo mag je het niet al te lang achter elkaar gebruiken, omdat -wat ik heb gehoord- het opgenomen wordt door de huid en het ernstige irritaties kan veroorzaken. Wij kopen hier bij de 7-Eleven, een lokale supermarkt die overal te vinden is, natuurlijke muggenspray in een doorzichtig flesje, groene sticker, waar ‘pure-green’ op staat. We hebben er meerdere jungle tochten mee gemaakt, en het werkte perfect. Kost geen drol ook. Voor Indonesië kan ik je geen advies geven, omdat ik niet weet of malaria er voorkomt en waar – lees je goed in op internet en specifieke fora over Indonesië. Alvast heel veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.