Inentingen Thailand

Inentingen Thailand

Inentingen Thailand 2016

Thailand kent geen verplichte inentingen of vaccinaties. Toch is het niet aan te raden om zonder inentingen op reis te gaan, omdat de kans op tropische virussen en infecties een stuk hoger is dan in Nederland. Maak een afspraak bij de gespecialiseerde artsen van Meditel voor een persoonlijk advies. Dit zijn de inentingen die ze voor Thailand aanbevelen.

Aanbevolen inentingen Thailand

Hepatitis A
Deze vaccinatie biedt bescherming tegen een besmettelijke virusinfectie. Hepatitis A kan onder andere worden opgelopen door besmet eten of drinken. De inenting bestaat uit twee prikken. Eén prik biedt één jaar bescherming. Een tweede prik, een halfjaar na de eerste prik, biedt 25 jaar lang bescherming.
Kosten per vaccinatie: € 42,40

DTP: Difterie, Tetanus en Polio
Deze vaccinatie biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Wanneer je na 1-1-1950 bent geboren en de kindervaccinaties hebt gehad, dan is één herhalingsprik voldoende voor de komende tien jaar. Als dit niet het geval is, wordt er geadviseerd een serie van drie prikken te halen.
Kosten per vaccinatie: 23,30

De bovenstaande inentingen worden aanbevolen door Meditel voor reizen naar Thailand. Naast de vaccinatiekosten, betaal je ook consultkosten à € 19,10 per persoon. Voor een eventuele vervolgafspraken betaal je per consult € 14,00 per persoon.

Klik hier om te kijken of jouw zorgverzekering (2016) de inentingen voor Thailand vergoedt.

Optionele inentingen Thailand

De onderstaande vaccinaties zijn persoons- of reisgebonden. Maak dus een bij de reisexperts van Meditel en laat je zorgvuldig informeren om te kijken wat bij jouw gezondheid en reisplan past.

 • Buiktyfus: € 31,80
 • Gele koorts: € 33,90
 • BMR (Bof, Mazelen en Rode hond): € 28,50
 • Hepatitis B: € 39,00
 • Rabiës: € 68,90
 • Japanse encefalitis: €148,80

meditel

Artsen van Meditel

De reisexperts van Meditel informeren je ook over de actuele situatie in Thailand en kunnen vragen gerelateerd aan gezondheid persoonlijk en op maat beantwoorden. Ook handig als je andere landen in Zuidoost-Azië gaat bezoeken waar je wellicht wel malaria pillen mee moet nemen. Klik voor meer info op het logo van Meditel.

Tip: Malariapillen? Alles wat je moet weten over muggen in Thailand vind je hier!

18 reacties

 1. Richard schreef:

  Hi Sander & Mariska, allereerst bedankt voor jullie toffe site!!

  In november vertrek ik voor een halfjaar naar Thailand (en misschien ook omliggende landen). De afgelopen jaren ben ik voor andere reizen al gevaccineerd voor o.a. Hepatitis A + B (serie van 3), DTP, Buiktyfus en Gele Koorts. Met uitzondering van Buiktyfus zit ik voor alle vaccinaties voorlopig nog goed.

  Nu is de Buiktyfus vaccinatie zelf niet zo duur, maar voor die ene inenting zijn de kosten voor het verplichte consult wel heel hoog… (bij mijn lokale GGD vragen ze 30 euro voor een langverblijfconsult, bijna net zoveel als de Buiktyfus vaccinatie zelf…).

  Hebben jullie wellicht een idee of je ergens ook zonder consult een vaccinatie kunt krijgen? Of een andere manier om hier op kosten te besparen? Ik dacht aan de huisarts, maar deze verwees me door naar de GGD.

  Ik heb nog geen praktijk kunnen vinden die minder dan 18-19 euro voor het consult vraagt.

  Bedankt alvast!

  groetjes Richard

  • Hoi Richard,

   Cool dat je voor zo’n lange tijd naar Thailand gaat! 😀

   Ik denk eigenlijk dat je een vaccinatie voor buiktyfus helemaal niet nodig hebt… Voor Thailand is het in ieder geval niet aanbevolen. Maar ik ben natuurlijk geen arts en weet natuurlijk niet wat je op reis gaat doen – dus daar kan ik verder niets over zeggen. Maar wij hebben in ieder geval alleen Hepatitis A en DTP!

   Verder weet ik helaas geen hack om aan die kosten te ontkomen. Ik vrees dat het er een beetje bij hoort… 🙂

   Groetjes en geniet van je reis!! 😀

   • Eline schreef:

    Beetje late reactie natuurlijk. Als je iemand kent die verpleegkundige is/ doktersassistente, dan kan je de inenting vragen aan de huisarts. Die haal je op bij de apotheek (soms in de koelkast bewaren) en laat je zetten door iemand die daar bevoegd voor is.

 2. Boudewijn schreef:

  Beste Sander & Mariska,
  Zeer hulpzame blog en fijne reactie en advies van jullie beiden, chapo

  Ik heb een vraag, of de Thaise ambassade ook een WIA uitkering van 1600,00 Netto is 2331 euro Bruto is +- 83000, Bath per maand accepteert om een Visum voor emigratie naar Thailand goed te keuren.( Deze WIA is tot mijn Pensioen gerechtige leeftijd, ik ben nu 64 jaar oud)
  Ben er vele malen geweest en ook zelfs 4 jaar gewoond, maar nu ben ik alweer 5 jaar in Netherland en wil definitief weer in Thailand wonen.
  Graag jullie advies/mening/ervaring.
  Alvast bedankt en ben in afwachting van een reactie van jullie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Boudewijn,

   Excuus voor de late reactie. We hebben geen ervaring met het Non-Immigrant Type-O visum. Ik moet je helaas doorverwijzen naar de website van de Thaise ambassade te Amsterdam.

   Zie: http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visum-aanvragen

   En kijk dan onder het kopje:
   “Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries”

   Je kunt ze ook telefonisch vragen stellen tijdens werkdagen tussen 14:00 – 15:00 uur. Het nummer is: 020-4651532

   Groetjes, succes,
   Sander

 3. Nancy schreef:

  Hoi 2 vragen:
  wij gaan deze zomer 3 weken naar Thailand en onze dochter 5 weken. Zij is dan nog 19 maar wordt in september 20 jaar. Ik heb begrepen dat de dtp-prik tot je 19e bescherming biedt. Zij zit net op het randje. Wat te doen?
  En dan nog een vraag over buiktyfus. Is deze inenting echt noodzakelijk? Wij zijn 5 jaar geleden in Srilanka geweest en hebben het toen niet gedaan omdat wij maar 2 weken gingen. En deze bevelen ze aan vanaf 2 weken, maar is het echt noodzakelijk?

  • Hoi Nancy,

   Voor Thailand zijn er geen verplichte inentingen, hoewel DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Dit zijn de enige inentingen die wij hebben. Buiktyfus is bijvoorbeeld echt niet nodig.

   En wat je dochter betreft… ik vind het lastig om hier advies over te geven, omdat ik natuurlijk geen arts of specialist ben. Ik zou zeggen dat het niet per se nodig is, maar ik vermoed dat een specialist zal adviseren om haar toch te laten inenten. Vraag het voor de zekerheid na en kijk wat goed voelt. En als je nog plannen hebt om in de toekomst samen verre reizen te maken dan is een inenting sowieso handig!

   Groetjes, Mariska

 4. Stefano schreef:

  Hoi! Daar ben ik weer even… ik heb mijn reis naar Bangkok + Ko Phangan zo goed als rond. Het enige waar ik momenteel nog mijn gedachten over breek, dat zijn de inentingen. Ik zal daarvoor het contact zoeken met thuisvaccinatie.nl, maar toch nog even jullie advies: zijn de door jullie aanbevolen inentingen daadwerkelijk nodig als je niet echt gaat reizen door Thailand, maar je puur in Bangkok en op KP bevindt? Een vriendin van mij is onlangs zonder inentingen op reis geweest en heeft het overleefd… 😛

 5. Rozemarijn schreef:

  Beste Mariska,

  Kun je aangeven hoe lang voor je reis je de inentingen moet halen? Is er een ‘wachtlijst’ hiervoor bij de GGD?

  Ik wil voorkomen dat ik te laat ben met het maken van een afspraak.

  Mvg,
  Rozemarijn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Roos,

   Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Uiterlijk twee weken voor vertrek maar liever nog wat eerder. Het kan geen kwaad om er op tijd bij te zijn!

   Succes, groetjes,
   Sander

 6. Pepijn schreef:

  Allereerst bedankt voor deze geweldige website met info!
  Ik ga binnenkort naar Thailand en heb v/d week een reis consult gehad en ingeënt met Hep. A. DTP heb ik de afgelopen 10 jaar al een keer gedaan. Nu mijn vraag; de Rabiës (hondsdolheid) inenting werd zeer aanbevolen, omdat deze ook kan leiden tot de dood. Nu is deze inenting echter zeer kostbaar (3x €75) op voorhand en evt. in Thailand als je het krijgt. Het is echter niet verplicht.. maar… wat adviseren jullie? Hebben jullie je hier (ooit) voor laten inenten? Is het echt nodig in Thailand? Ter info; ik blijf alleen in thailand maar ga wel rondtrekken, zowel bangkok, noord als zuid en de eilanden.

  Alvast bedankt!
  Pepijn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Pepijn,

   Wij hebben daar geen inenting voor gehad.

   Toch hebben wij in korte tijd twee keer meegemaakt dat er mensen zijn gebeten door een hond in Pai. Misschien niet echt bijten maar krassen. Toch gingen ze de volgende dag naar het ziekenhuis in Chiang Mai om een injectie te halen tegen hondsdolheid.

   Als je al inentingen heb gehad in Nederland moet je alsnog naar het ziekenhuis om een injectie te halen. Uit m’n hoofd hoef je dat dan maar 2 keer te doen i.p.v. 5 keer en heb je een paar dagen extra de tijd om naar het ziekenhuis te gaan.

   Aangezien wij geen dokters zijn adviseren we je niks, je weet nu wat de risico’s zijn en de keuze is aan jou.

   Succes met je voorbereiding!

 7. Jan schreef:

  Ik ga een week naar Bangkok en kom de stad niet uit. Heb ik dan inentingen nodig?

 8. Celine schreef:

  Hoihoi,

  Super leuke en handige blog! Ik had even een vraag, namelijk over muggen/tekenspray. Bij de GGD werd mij namelijk verteld dat je een spray moet hebben met minimaal 40% (?) DEET tegen oa de malariamug. Ook werd ons aangeraden om de spray in Nederland te kopen omdat je niet zeker weet of de werkzame stoffen er wel in zitten in de flesjes uit het buitenland. Omdat ik voor ongeveer 5 maanden naar indonesië/thailand ga is het niet echt handig om veel flesjes alvast mee te nemen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

  • Hoi Celine, in Thailand heb je absoluut geen muggenspray met DEET nodig. De malariamug komt hier niet voor, tenzij je echt diep (dagenlang lopen) de jungle ingaat; vooral bij de noordelijke grens. DEET is belachelijk duur en bovendien erg agressief voor je huid; zo mag je het niet al te lang achter elkaar gebruiken, omdat -wat ik heb gehoord- het opgenomen wordt door de huid en het ernstige irritaties kan veroorzaken. Wij kopen hier bij de 7-Eleven, een lokale supermarkt die overal te vinden is, natuurlijke muggenspray in een doorzichtig flesje, groene sticker, waar ‘pure-green’ op staat. We hebben er meerdere jungle tochten mee gemaakt, en het werkte perfect. Kost geen drol ook. Voor Indonesië kan ik je geen advies geven, omdat ik niet weet of malaria er voorkomt en waar – lees je goed in op internet en specifieke fora over Indonesië. Alvast heel veel plezier!

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *