Openbaar vervoer in Bangkok | Alles wat je moet weten

Als je voor de eerste keer door de straten van Bangkok loopt dan valt je direct op dat het een drukte van jewelste is. Je ziet kleurrijke taxi’s, pruttelende tuktuks, brutale scootertjes en grote bussen die continu met elkaar vechten voor iedere centimeter asfalt. Het kan daarom overweldigend, chaotisch en ingewikkeld overkomen. Maar eigenlijk is het (openbaar) vervoer in Bangkok uitstekend geregeld en is het helemaal niet ingewikkeld. En dat laten we je vandaag zien!

Openbaar vervoer in Bangkok

Bangkok is waanzinnig groot. Met een oppervlakte van meer dan 1500 vierkante kilometer, is het één van de grootste steden ter wereld. Om van de ene naar de andere kant van de stad te komen ben je uren onderweg.

Maar hoe ga je van A naar B? Welk vervoersmiddel kies je?

Dat hangt vooral af van de plek waar je naartoe gaat, welk tijdstip je reist, met hoeveel personen je bent, hoeveel haast je hebt en hoeveel geld je te besteden hebt.

Zo kun je de dagelijkse files gemakkelijk vermijden door de Skytrain (BTS), de Metro (MRT) of de boot te nemen. Maar die hebben vaste stations die misschien niet bij je in de buurt zijn.

Daarvoor in de plaats kun je altijd een taxi, tuktuk of motortaxi nemen die je langs de weg kunt aanhouden. Of misschien kies je wel voor een oude, spotgoedkope stadsbus.

Laten we per vervoersmiddel kijken wat de voor- en nadelen zijn, waarbij we ook kosten en aanvullende tips met je delen, zodat jij precies weet wat handig is tijdens jouw verblijf in Bangkok.

Info over vervoersmiddelen:

Transport Bangkok Vervoer

Taxi in Bangkok

De taxi in Bangkok is over het algemeen de meest comfortabele en handigste manier om van A naar B te komen. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk herkenbaar (onder andere te herkennen aan het bordje “taxi-meter”) en er rijden er honderdduizenden van rond.

Ze zijn 24 uur per dag beschikbaar, ongeacht waar je bent.

Je houdt ze gewoon aan langs de weg door met je hand te zwaaien. Je vertelt waar je naartoe wilt en je geeft aan dat je op de meter wilt rijden door “meter on please” te zeggen. Alleen als de chauffeur daarmee instemt, stap je in. Anders pak je de volgende.

Op de meter betaal je een starttarief van 35 baht en 10-15 per kilometer. Je betaalt altijd met cash in Thaise baht. Zorg er dus voor dat je, zo veel mogelijk, gepast geld bij je hebt. Betalen met een briefje van 1000 baht is niet handig.

Als je met twee tot vier personen reist dan is dit de goedkoopste manier (goedkoper dan het openbaar vervoer) van reizen, omdat je de kosten kunt delen.

Kosten: 35 baht starttarief én 10-15 baht per kilometer.
Pluspunt: Comfortabel, veilig en goedkoop.
Waar te vinden: In de straten van Bangkok; overal dus.
Nadeel: Tijdens ochtend- en avondspits sta je in de file.
Meer informatie: Taxi en TukTuk in Bangkok: dé tips & tricks

Tip: Installeer de Grab app op je mobiel. Via deze app kun je een taxi bestellen die je van A naar B brengt. Je ziet al meteen wat de kosten zijn en je betaalt de chauffeur contant, wanneer je op de plaats van bestemming bent aangekomen.

Taxi Bangkokopenbaar vervoer in bangkokTaxi in Bangkok

TukTuk

Wat zijn de straten van Bangkok zonder tuktuks? Ooit waren ze het populairste vervoersmiddel in Bangkok, tegenwoordig is een rit per tuktuk meer een leuke, toeristische ervaring.

Tuktuks zijn, net zoals taxi’s, gemakkelijk te vinden. Ze staan meestal strategisch te wachten op passagiers bij grote toeristische attracties en zijn 24 uur per dag in de straten van Bangkok te vinden.

Hoe werkt het? Vertel de chauffeur waar je naartoe wilt. Vraag meteen om de prijs en ga pas akkoord als je hebt onderhandeld. Zeg de chauffeur ook dat je onderweg geen stops wilt maken, maar rechtstreeks naar je bestemming toegebracht wilt worden.

De kosten voor een korte reis van 1 – 2 km zijn ongeveer 100 – 150 baht. Betaling alleen contant, in Thaise baht.

Een ritje met een tuktuk is een absolute must als je in Bangok bent. Maar daarna is het verstandiger om een ander vervoersmiddel te kiezen.

Kosten: 100 á 150 baht voor een korte rit.
Pluspunt: leuke ervaring om de straten van Bangkok te verkennen.
Waar te vinden: bij grote toeristische attracties en in de straten van Bangkok.
Nadeel: tijdens de files zit je gevangen in de uitlaatgassen.
Meer informatie: Taxi en TukTuk in Bangkok: dé tips & tricks

Let op: de meeste vormen van oplichting beginnen bij een tuktuk ritje. Lees dit uitgebreide blog over de nummer één oplichtingstruc van Bangkok. Dan weet je in ieder geval zeker dat het jou niet overkomt!

tuktuk in Bangkoktuktuk vervoer bangkokVervoer in Bangkok

Motorbike Taxi

De motorbike taxi is het favoriete vervoersmiddel van de locals. Ze manouvreren gemakkelijk door het verkeer en brengen je snel naar de plek van bestemming. Maar deze ritjes behoren ook tot de gevaarlijkste manier van vervoer in Bangkok, omdat je ontzettend kwetsbaar bent.

Je kunt de motortaxi’s herkennen aan de bestuurders in felle (vaak oranje gekleurde) hesjes met hun ID-nummer op de achterkant. Ze zijn te vinden bij motorstalletjes in de buurt van belangrijke transportstations, locaties en gebouwen. De meeste stands hebben een prijslijst (in het Thais) met bestemmingen en vaste prijzen.

Tijdens de spits moet je vaak wachten, omdat ze dan het meest worden gebruikt.

Kosten: locals betalen ongeveer 10 á 15 baht per kilometer.
Pluspunt: snel van A naar B; ook tijdens de spits.
Waar te vinden: in de straten van Bangkok en bij motorstalletjes langs de weg.
Nadeel: gevaarlijk omdat je kwetsbaar bent in het verkeer.

Tip: Zorg dat je iemand bij je hebt die Thais spreekt/kan lezen zodat je de juiste prijs betaalt. Toeristen betalen vaak de toeristenprijs; wat vaak het dubbele is. Meestal spreken de motorbike chauffeurs geen Engels.

Motorbike BangkokMotorbike Bangkok

Stadsbus

De openbare stadsbus is veruit de goedkoopste (maar langzaamste) manier van reizen binnen Bangkok. Er rijden verschillende soorten bussen rond – van nieuwe bussen met airconditioning tot oldtimers met houten banken en open ramen.

Hoewel er tientallen busroutes zijn die iedere uithoek van de stad verbindt, kan een simpele rit van A naar B uren duren. De bussen rijden langzaam, stoppen vaak en kunnen niet goed manoevreren door het drukkte verkeer.

Ook zijn de busroutes en busstops in het Thais geschreven, waardoor je niet meteen kunt zien welke bus je moet hebben en waar die naartoe gaat. Via deze website, www.transitbangkok.com, kun je wel alle busroutes zien.

De meeste bussen rijden van 05:00 tot 23:00 uur. Je kunt gewoon instappen, een kaartje kopen in de bus (er komt iemand naar je toe) en op de stop-knop drukken wanneer je er uit wilt.

Een busticket kost tussen de 5 en 25 baht – dat geldt zelfs voor lange ritten die twee tot drie uur duren. Je betaalt bij de conducteur in de bus met cash in Thaise baht.

Kosten: tussen de 5 en 25 baht per rit.
Pluspunt: spotgoedkoop en je maakt deel uit van het dagelijkse leven.
Waar te vinden: langs de weg vind je kleine busstationnetjes.
Nadeel: langzaam en vaak oncomfortabel.

Tip: Gebruik Google Maps via je telefoon wanneer je in de bus zit. Zo kun je gemakkelijk zien wanneer je je bestemming nadert.

Stadsbus BangkokStadsbus verkeer bangkok transport

BTS Skytrain

De BTS Skytrain (bovengrondse metro) is een snelle, veilige en comfortabele manier om door de centrale wijken van Bangkok te reizen. Het is ook het ideale vervoersmiddel tijdens de ochtend- en avondspits, omdat de trein op een plateau boven de drukke wegen rijdt.

De Skytrain rijdt tussen 5:00 en 1:30 uur, met frequente treinen die iedere vijf minuten rijden. Je kunt kaartjes kopen bij de kaartautomaat of bij de kassa van ieder station. De kosten zijn afhankelijk van het aantal stops dat je gaat maken. Reken op 15 – 58 baht per ticket en je betaalt cash.

Bij ieder station staan toegansportjes waar je je kaartje voor moet gebruiken – ook om het station weer te verlaten.

Er zijn twee lijnen beschikbaar: de Silom Line en de Sukhumvit Line. Vanaf deze lijnen kun je ook overstappen op de MRT (ondergrondse metro) en de Airport Rail Link. De Airport Rail Link is eveneens een bovengrondse metro en brengt je van en naar de internationale luchthaven (Suvarnabhumi Airport) van Bangkok.

Kosten: tussen de 15 – 58 baht per ticket afhankelijk van de hoeveelheid stops.
Pluspunt: het is comfortabel, snel en je vermijd de verkeersdrukte.
Waar te vinden: de verschillende BTS stations boven de weg in het centrum van Bangkok.
Nadeel: veel locals en toeristen reizen met de BTS tijdens de spits.

Tip: De BTS Skytrain wordt ook wel de Ice Train genoemd, omdat de airco erg laag staat. Neem daarom een vestje mee!

BTS Skytrain Bangkok

Plattegrond vervoer bts

Bron: http://www.bangkok-maps.com/bts.htm

BTS Skytrain Bangkok


MRT Metro

De MRT werkt op precies dezelfde manier als de BTS, alleen ondergronds. De metro’s rijden tussen 06:00 – 23:00 uur en verbindt Bangkok’s treinstation Hua Lamphong met Mo Chit; het marktgebied Chatuchak aan de andere kant van de stad.

Onderweg kun je overstappen van de MRT naar de BTS – via vier verschillende stations die je in bovenstaande plattegrond hebt kunnen zien. Maar de kaartjes voor de MRT gelden niet voor de BTS. Je koopt dan gewoon weer een nieuw ticket bij het desbetreffende station.

Het MRT-ticketsysteem werkt op dezelfde manier als de BTS en kost tussen de 16 – 42 baht per ticket.

Kosten: tussen de 16 – 42 baht per ticket afhankelijk van de hoeveelheid stops.
Pluspunt: je vermijd de verkeersdrukte.
Waar te vinden: de verschillende MRT stations aan de straatkant die goed worden aangeduid.
Nadeel: druk tussen 07:00 – 09:00 uur en 16:00 – 18:00 uur.

Tip: Wanneer er veel mensen op de metro wachten, kun je het beste kiezen voor het middengedeelte van de trein. Het begin en einde van de trein zijn vaak de drukste delen.

MRT transport BangkokMRT transport BangkokMRT transport Bangkok

Chao Phraya Express Boat

Bezienswaardigheden en wijken (zoals de toeristenwijk Banglamphu, The Grand Palace en Chinatown) die langs de oevers van de Chao Phraya rivier liggen, zijn gemakkelijk te bereiken per Express Boat.

Het is niet alleen makkelijk, maar ook super leuk, omdat je onderweg ontzettend veel kunt zien. Boten varen overdag tussen 06:00 en 19:00 uur en doen verschillende pieren aan weerszijden van de rivier aan.

Er zijn vier verschillende routes, die ingedeeld zijn op kleur. Dus als je op de oranje route wilt gaan, moet je wachten tot een boot met een oranje vlag op de pier arriveert. Iedere pier heeft een routekaart, zodat je gemakkelijk kunt zien welke boot je moet nemen. De kaartjesverkoper helpt je hierbij.

De tickets kosten tussen de 10 – 20 baht en kunnen worden gekocht bij de pier of in de boot zelf. Zorg dat je gepast geld bij je hebt.

Kosten: 10 á 20 baht voor een ticket.
Pluspunt: goedkoop en ontzettend leuk.
Waar te vinden: bij de pieren langs de oevers van de Chao Phraya rivier.
Nadeel: de pieren zijn soms moeilijk te vinden, omdat de toegang verstopt ligt tussen steegjes.

Tip: Zorg dat je een zitplaats hebt of een staanplaats waarbij je naar buiten kunt kijken. Met deze openbare boot kun je voor heel weinig geld, Bangkok ervaren vanaf het water. Genieten!

Chao Phraya Express BoatChao Phraya Express BoatChao Phraya Express Boat

Canal Boat

Tot slot zijn er ook kleinere boten die door de (smalle) kanalen van Bangkok reizen. Ze varen tussen 05:30 en 20:30 uur en het is een hele leuke, lokale, ervaring.

Je wacht gewoon op de pier totdat er een boot komt. Je stapt in, koopt een kaartje bij de conducteur en je vertelt waar je uit wilt stappen. Je betaalt tussen de 5 en 20 baht en hij vertelt je wanneer je moet uitstappen.

Ideaal wanneer je verblijft in de toeristenwijk Banglamphu (Khao San Road gebied) en naar een BTS station wilt reizen. Wandel of laat je afzetten bij de Phanfa Bridge Pier – Water Gate om van deze boot gebruik te maken.

Kosten: tusen de 5 en 20 baht per ticket.
Pluspunt: een leuke, lokale ervaring.
Waar te vinden: zie plattegrond hieronder.
Nadeel: kan druk worden tijdens de spits.

Tip: Pak deze boot net na de spits of in de middag. Je kunt dan ongestoort genieten van de uitzichten en de lokale sfeer onderweg. Tijdens de spits is het té druk en niet comfortabel.

Canal Boat Bangkok

Canal Boat Bangkok

Bron: http://www.langeasy.com/cities/bangkok/bkkcanalboat.html

Canal Boat Bangkok

Vervoer buiten de stad

Vanuit Bangkok reis je ook gemakkelijk naar alle uithoeken van Thailand.

Zo heeft Bangkok twee (inter)nationale luchthavens: het grote Suvarnabhumi Airport waar je arriveert na je vlucht uit Nederland of België. En Don Muang Airport waar de meeste binnenlandse vluchten van/naar vertrekken.

Binnenlandse vluchten zijn goedkoop; via deze link kun je zien waar je naartoe kunt vliegen en wat de kosten zijn.

Ook zijn er twee treinstations, het Hua Lamphong en het lokale Thonburi Railway Station, waarbij je vanaf het Hua Lamphong treinstation alle kanten op kunt. Zo reis je onder andere met de (nacht)trein van Bangkok naar Chiang Mai, de grens met Laos of helemaal naar het oosten of het zuiden van Thailand.

Treintickets voor de nachttrein kun je eenvoudig bekijken en bestellen via deze website.

Tot slot zijn er nog vier grote busstations in Bangkok waar je iedere uithoek van Thailand mee kunt bereizen:

 • Het noordelijke busstation Mo Chit – voor bestemmingen zoals Chiang Mai.
 • Het oostelijke busstation Ekkamai – voor bestemmingen zoals Pattaya en Koh Chang.
 • Het zuidelijke busstation Sai Tai Mai – voor bestemmingen zoals Kanchanaburi en Surat Thani.
 • Het centrale busstation bij Suvarnabhumi Airport – voor de diverse bestemmingen.

Voor informatie over bustijden, bestemmingen en prijzen voor (nacht)bussen kun je kijken op deze website.

Vervoer Bangkok

Conclusie vervoer Bangkok

Zoals je kunt zien, zijn er talloze mogelijkheden om binnen en buiten Bangkok te reizen. Prijzen voor vervoer zijn laag, het is gemakkelijk en ook nog eens super leuk.

Onze favoriete vervoersmiddelen binnen Bangkok zijn de taxi (meest comfortabel), de BTS skytrain (praktisch) en de Chao Phraya Express Boat (leuk en lokaal).

Voor bestemmingen buiten Bangkok zijn we erg enthousiast over binnenlandse vluchten. De toestellen zijn vaak modern, de prijzen zijn laag en je reist in twee uurtjes tijd van de ene naar de andere kant van Thailand.

En de nachttrein mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Een avontuur dat je minimaal één keer meegemaakt moet hebben; het voelde voor ons als een schoolreisje.

Weet tot slot dat de inwoners van Bangkok je graag willen helpen. Dus als je even niet meer weet waar je moet zijn, kun je het altijd aan ze vragen. En installeer tot slot een Thaise 4g simkaart in je mobiel, zodat je altijd zelf kunt navigeren!

Een watervaraan in het Lumphini Park

Andere handige blogs over vervoer:

Kaart van vervoer in BangkokHoteltips Bangkok

rambuttri-bangkok-hoteltip

Rambuttri Village

Hoewel het maar 5 minuten lopen is van de Khao San Road, heb je bij dit hotel geen geluidsoverlast. Rambuttri Village ligt in het meest relaxte en kleurrijkste straatje van heel Bangkok - Soi Rambuttri. Op het dak is een lekker zwembad en ook het (inclusief) ontbijt is helemaal prima!

Tweepersoonskamer vanaf € 24 →
isanook bed

iSanook Bangkok

Ons favoriete hotel in Bangkok. Betaalbare luxe want voor weinig krijg je veel. Mooie, ruime kamers met kingsize bed, zwembad, een dakterras (met bubbelbad!) en nog héél veel meer. Ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Ligging is wat uit het centrum maar daardoor rustig en gemoedelijk.

Tweepersoonskamer vanaf € 31 →

Wat is jouw favoriete vervoersmiddel in Bangkok?

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Joop Maarsen schreef:

  Hoi bestaat er in Thailand ook zoiets als een ov chipkaart voor toeristen

  Groeten
  Joop

 2. Anne schreef:

  Hoi! De Grab app werkt echt perfect, je kunt zelfs met creditcard vooraf betalen (zoals bij Uber). Dat is ook nog eens goedkoper en je hebt geen gedoe meer met contant geld in de taxi :).

 3. jan schreef:

  BTS map is verouderd die jullie tonen
  hij loopt verder door na Bearing station

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jan,

   Bedankt voor je reactie. Je hebt inderdaad gelijk. We gaan ‘m binnenkort vervangen voor de nieuwere versie 🙂

   Groetjes,
   Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.