Hin Lat Waterval | Hike door de jungle van Koh Samui naar deze oase

Ga je naar Koh Samui en houd je van cultuur, natuur en wat avontuur? Dan hebben wij het perfecte uitstapje voor je gevonden! De Hin Lat waterval is één van de grootste geheimen van het eiland. Hier kun je na een avontuurlijke hike door de jungle een frisse duik nemen in het water. Trek je wandelschoenen maar aan, want dit moet je gaan doen!

Koh Samui is in de afgelopen 20 – 30 jaar met recht uitgegroeid tot een van de meest favoriete vakantiebestemmingen in Thailand. Het tropische eiland biedt naast zijn vele stranden een enorm scala aan activiteiten.

Zelf kom ik (Femke; een nieuwe blogger op Tips Thailand) al meer dan 30 (!) jaar op Samui en mag het sinds 10 jaar zelfs mijn thuis noemen. Natuurlijk is er in die tijd enorm veel veranderd, maar gelukkig bevindt het meeste daarvan zich aan de noord- en oostkant van het eiland en zijn er op Samui nog vele rustige en meer traditionele plekken te vinden.

De Hin Lat waterval (ook Hin Lad of Lard) is daar absoluut één van!

Femke Hin Lat WatervalHike naar Hin Lat Waterval

De Hin Lat ervaring

Makkelijk bereikbaar en gelegen in een nagenoeg ongerepte jungle is de Hin Lat waterval een van mijn favoriete plekjes van het eiland; ver weg van alle drukte.

Maar er is meer dan alleen de waterval. Ook het bijbehorende tempeltje midden in de jungle is zeker een bezoekje waard. En het Krua Hin Lad Restaurant, bij de ingang van het park, is een aanrader voor de liefhebbers van een traditioneel Thaise maaltijd. Ook kun je drinken en snacks kopen bij de kleine marktkraampjes voordat je begint aan het avontuur.

Ik ga je er alles over vertellen. Kijk je mee?

Entree Hin Lat WatervalBord Hin Lat Waterval

Hin Lat Tempel

Een brug over de rivier geeft toegang tot het indrukwekkende tempelcomplexje. De tempel, Wat Nam Tok Hin Lat, vindt zijn rust onder het dichte bladerdak van de jungle in de schaduwrijke omgeving. Naast enkele Boeddhabeelden en traditionele gebouwen is er ook een open meditatie ruimte waar iedereen gebruik van mag maken.

Slenterend over de mystieke tempelgronden kom je wit-blauwe bordjes tegen met spreuken in zowel Thais als Engels. Uitnodigend voor wat diepere gedachtes en wellicht wat zelfreflectie.

Houd wel rekening met de Thaise tradities en zorg er voor dat je schouders bedekt zijn (je kunt ook een sarong/sjaal omslaan). Korte broek is inmiddels wel geaccepteerd. Respect voor de lokale tradities wordt zeer gewaardeerd!

Brug naar tempelTempel Hin Lat WatervalWat Hin Lad op Koh SamuiWat Hin Lad op Koh SamuiWat Hin Lad op Koh Samui

De hike naar de Hin Lat Waterval

Het begin van de wandeltocht gaat door fruitplantages voordat je de dichtere jungle ingaat. In het begin zie je de rivier nog en de blauwe waterpijpen van het waterleidingbedrijf, maar al snel loopt het pad iets hoger en hoor je de rivier alleen nog maar.

Hoewel het geen steile klim is, kan het pad soms lastiger zijn door de oneven of hoge stappen door rotsblokken, boomwortels en korte klauter stukjes. Als het net geregend heeft kan het ook glad zijn en moet je wellicht wat kleine beekjes of stroompjes oversteken.

Onderweg blijft de jungle verbazen. Van eeuwenoude (400 jaar oude!) bomen met enorme bovengrondse wortels, tot lianen en tunnels van dichte bush. En natuurlijk zijn de geluiden van de jungle even indrukwekkend.

Naast het geruis van de rivier hoor je vele vogels, het gezang van cicaden en het gezoem van insecten. Als je goed oplet zie je soms een hagedis voor je voeten wegglippen. Ook vele verschillende vlinders kruisten mijn pad en ’s ochtends vroeg versperren spinnenwebben het pad.

Je hoort aan het geraas van de rivier dat je dichterbij de waterval komt. Het laatste stukje gaat het pad een ietwat steil heuveltje over dat wat lastiger kan zijn. Touwen geven extra houvast zodat het alsnog voor iedereen goed te doen is.

Hoewel fitte mensen het in 30 minuten lopen (kleine twee kilometer) duurt het in een rustiger tempo of met kleinere kinderen maximaal een uur om bij de waterval te komen.

Hike Hin Lat WatervalHin Lat WatervalHin Lat Waterval

De Hin Lat waterval

Je komt aan bij het lagere gedeelte van de waterval. Een prachtige open en zonnige plek, goed zicht over de omliggende jungle met opnieuw het heerlijke rustgevende geruis van het water en gezang van de jungle. Door op de uitstekende rots in het water te gaan staan kun je de hoger gelegen waterval zelf goed zien.

De lager gelegen natuurlijke poel is al heerlijk om in te zwemmen en vooral voor kinderen zeer geschikt. Je kunt echter ook nog verder naar de hoger gelegen waterval met veel grotere poel klauteren.

Rechts langs de rivier kun je een soort van pad volgen. Het hogere zwembad direct onder de waterval nodigt uit om een heerlijk verkoelende ‘duik’ te nemen en je kunt zelfs tot onder de waterval zwemmen.

Echt duiken is niet aan te raden door de rotsen die onder water minder zichtbaar zijn. Beter om de poel en diepte eerst te verkennen. Let ook op met het water ingaan. De stenen onder water zijn enorm glad.

Het is een heerlijke plek om iets langer te blijven hangen en van de rust en natuur te genieten. Na het regenseizoen is de waterval natuurlijk het meest indrukwekkend, na regenval ook meer modderig, maar zelfs op zijn laagst nog altijd een geweldige plek voor een unieke jungle ervaring!

Op Koh Samui heb je nog meer mooie watervallen, zoals de Namuang Waterfall 2 met schitterend viewpoint.

Hin LadWatervalHin Lad Waterval Koh SamuiHin Lad Waterval

Voor wie is het

De wandeling is geschikt voor iedereen die goed ter been is. Met een goede conditie loop je het sneller maar ook zonder goede conditie is deze wandeling in rustig tempo prima te doen.

Zelf heb ik de wandeling met kinderen van vijf jaar gelopen, maar ook mijn fitte ouders van begin 70 vinden dit nog altijd een leuke wandeling om te doen. En haal je het niet helemaal naar de waterval dan zijn onderweg genoeg plekken om ook heerlijk te zwemmen en van de omgeving te genieten.

Op de trap aan het begin van het pad hangt een donatie box. Het geld wordt besteed aan het onderhoud van het pad, maar ook voor het behandelen en bijvoeden van de straathonden waarover de monniken zich hebben ontfermd.

Pas op Hin Lat Samui


Extra tips

Ik ben altijd weer verbaasd dat ik in de ochtenden (voor 10:00 uur vertrekken) de waterval meestal voor mezelf alleen hebt!

Pas later in de ochtend verschijnen de eerste toeristen. In de middag zijn er wel meer toeristen maar het is nooit echt druk.
Veel toeristen lopen de tocht op slippers, maar toch raad ik schoenen of sandalen aan om blessures te voorkomen.

Neem water mee en wellicht wat snacks of lichte picknick voor bij de waterval.

Door het dichte bladerdak is het een schaduwrijke wandeling en ook bij lichte regen blijf je droog. Enkel van oktober tot half december kan het pad door het regenseizoen moeilijk of niet begaanbaar zijn.

En check ook de video van Sander en Mariska die de Hin Lad Waterval een aantal jaren geleden bezochten en een frisse duik namen!

Zo kom je er

De Hin Lat Waterval is zowel met de taxi, de songthaew als met eigen vervoer makkelijk bereikbaar.

Het ligt vlak bij de rondweg, ten zuiden van Nathon aan de westkant van Samui en wordt vermeld op de straatborden.

Songtaew vervoer naar Hin Lat Watervalbordjes Hin Lat Waterval


Hoteltips Koh Samui

cocopalm-beach-resort-samui

Cocopalm Beach Resort

Het Cocopalm Beach ligt aan het uiterste puntje (westkant) van Mae Nam Beach. De tropische palmbomen, het mooie zwembad, het heerlijke zand en het heldere water zorgen echt voor het eiland gevoel. De bungalows van dit resort zijn top en lekker ruim. Top aanbeveling!

Prijs per overnachting: v.a. € 36
crystal-bay-beach

Crystal Bay Beach Resort

Het Crystal Bay Beach Resort heeft dé allerbeste ligging van heel Koh Samui. Je verblijft namelijk direct aan één van de mooiste stranden van het eiland. Kijk niet raar op als je hier een paar dagen langer blijft dan gepland. De kamers zijn dan ook prachtig!

Prijs per overnachting: v.a. € 65

Heb je nog vragen over deze hike? Stel ze hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.