Olifant rijden in Thailand: De keiharde waarheid

Maak nooit, maar dan ook nóóit een ritje op een olifant. Olifanten zijn namelijk geen attractie. Het leven van een olifant in de Thaise toeristenindustrie is doorgaans vreselijk; en dan hebben we het nog niet eens over de gruwelijkheden die een olifant moet ondergaan om tam te worden. Sluit je ogen niet, maar luister naar het verhaal van Marleen Veenstra, die al jarenlang vrijwilligster is bij verschillende olifantenreservaten en dé ideale persoon is om de keiharde waarheid achter het olifantentoerisme in Thailand te vertellen.

Tekst & foto’s door: Marleen Veenstra

Olifantentoerisme Thailand: Return to the wild

Hoe kan het toch zijn dat we in Afrika op safari gaan om wilde olifanten te spotten terwijl we het in Thailand normaal vinden dat olifanten kunstjes doen en trektochten maken?

Jarenlang had ik deze gedachte in mijn hoofd, totdat ik op Animal Planet de documentaire Return to the Wild zag van Antoinette van de Water. Daarin werd uitgelegd hoe de toeristenindustrie in Thailand werkt en wat de rol van de olifant daarin is. Hoe deze dieren worden getraind voordat ze tam zijn.

Antoinette kocht twee olifanten vrij met haar organisatie Bring the Elephant Home en te zien was hoe ze deze dieren naar een reservaat dichtbij Chiang Mai, het Elephant Nature Park, bracht. Met verbazing heb ik naar deze documentaire gekeken. Direct werd me duidelijk waarom een Thaise olifant elke dag zijn werk doet…

olifantentoerisme thailand

Dit is Sri Nuan, één van de vrijgekochte olifanten uit de documentaire.

Phajaan Ceremonie

De Phajaan Ceremonie is een oude traditie in Thailand waarbij de ziel van de olifant gescheiden wordt van zijn lichaam zodat de mahout de olifant onder controle kan krijgen. Het wordt ook wel The Crunch genoemd; het breken van de ziel van de olifant.

Tegenwoordig gaat dat gepaard met veel geweld en mishandeling. Er is geen respect voor het dier. De olifant wordt vooral gezien als geldmachine en moet zo snel mogelijk onderdanig zijn aan zijn verzorger (mahout) zodat er met hem gewerkt kan worden.

Bij de Phajaan Ceremonie wordt het jonge dier gescheiden van zijn moeder, wordt zijn ziel gebroken middels pijnprikkels en wordt hij onderdanig gemaakt. Dit kan dagen soms weken duren.

Dagen opgesloten zitten in een kooi constructie waarin je niet kan bewegen, zonder je moeder, zonder bescherming, zonder eten en drinken. Totaal overgeleverd aan een groep mensen die je continu pijn doen met messen, haken en stokken tot bloedens aan toe en die pas stoppen als je doet wat ze van je verlangen. Niet alle jonge olifanten overleven dit zoals je, denk ik, wel kunt voorstellen…

phajaan ceremonie

Hier zijn geen woorden voor…

Geld verdienen

Zodra de olifant onderdanig is, wordt hij getraind. Jarenlang. Eerst in het circus, want baby olifantjes doen het goed bij het publiek, en later bijvoorbeeld in een trekkingskamp.

Er wordt veel geld mee verdiend. Ontzettend veel geld. De olifantenhandel is lucratief. Een olifantje van twee jaar oud die kan fietsen en dansen is al gauw zo’n 20.000 euro waard. En voor dat geld kunnen weer veel jonge olifanten uit het wild worden gevangen – waarbij trouwens hele kuddes worden gedood.

Ook een volwassen olifant is veel geld waard. Zo heb ik in 2010 Tong Teh ontmoet, een mannetjes olifant van ongeveer 20 jaar oud, ziek (tuberculose) en een gebroken voorpoot. Zijn eigenaar wilde hem niet verkopen of medische behandeling geven ondanks dat Louise Rogerson, oprichtster van EARSASIA, aanbood alle medische kosten te betalen.

Toen Tong Teh stierf door verhongering werd ons duidelijk waarom. Zijn eigenaar heeft alles verkocht: zijn huid, slagtanden, wimpers, vlees en staart. Alles.

Tong Teh was dood meer waard dan levend.

Louise (een vriendin van mij) en Tong Teh...

Louise (een vriendin van mij) en Tong Teh

Hoe herken je een SLECHT olifantenkamp?

Olifantenkampen die toegespitst zijn op geld verdienen zijn nooit goed. Het welzijn van het dier is dan namelijk niet hun prioriteit. Ze vinden het belangrijker om er veel geld mee te verdienen.

Olifanten staan in deze kampen voortdurend aan de ketting, behalve als ze aan het werk moeten.

Olifanten THailand

Jonge olifanten die nog bij hun moeder zijn maken dezelfde, lange werkuren van wel 8-10 uur per dag (en soms nog wel meer!). Ze zijn vaak met een touw aan hun moeder vastgemaakt en lopen bijvoorbeeld mee tijdens de trektocht. Jonge olifanten die wel gescheiden zijn van hun moeder staan apart in eigen stallen of aan een ketting. Ze zijn niet in staat om met soortgenoten te communiceren of contact te maken.

Op het voorhoofd en de wangen van Thaise olifanten zie je vaak een lichte verkleuring van de huid, dit is littekenweefsel. Deze plekken zijn overgevoelig gemaakt tijdens de Phajaan Ceremonie zodat de mahout maar een lichte pijnprikkel hoeft te geven om het dier naar links of rechts te laten bewegen.

In een slecht olifantenkamp:

 • staan olifanten gescheiden van elkaar;
 • staan olifanten met meerdere poten aan de ketting;
 • staan olifanten soms onder hetzelfde afdak, maar kunnen ze niet dicht bij elkaar komen;
 • maken jonge olifanten dezelfde werkuren als hun moeder;
 • zijn er dagelijks shows, trektochten en kunstjes waarbij de mahout gebruik maakt van een haak;
 • wordt er getraind middels pijnprikkels door de olifantenhaak, spijkers en/of messen;
 • heeft de olifant voortdurend een zadel op zijn rug, ook als er niet gereden wordt;
 • heeft de olifant geen vrije toegang tot vers voedsel.

Olifanten misbruik toerisme

Olifantvriendelijk toerisme

In 2009 ben ik naar het Elephant Nature Park gegaan en heb ik zo veel mogelijk kennis opgedaan. Elk jaar ga ik terug, bezoek ik verschillende projecten en reservaten en help ik mee waar ik kan. Omdat ik vind dat de Thaise olifant meer respect en een beter leven verdient.

Wist je dat de olifant een heilig dier is in Thailand en met uitsterven wordt bedreigd?

Help hier niet aan mee! Houd de handel en de vreselijke trainingspraktijken niet in stand en kies voor olifantvriendelijk toerisme!

Als toerist kun jij het verschil maken. Een olifant hoort gewoon olifant te kunnen zijn, en dat jij van zijn aanwezigheid mag genieten en deel uit mag maken van zijn dagelijkse rituelen is de mooiste ervaring die er is. En dat is precies de ervaring die je krijgt in een reservaat.

Elephant Nature Park, Navann en Sri Prae

Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park is het bekendste voorbeeld. Eigenaresse en oprichtser Lek Chailert is de eerste Thaise, en nog steeds één van de weinigen, die durft te vertellen over de Phajaan Ceremonie. Zij onderwijst toeristen en geeft veel olifanten een beter leven.

Veel kampen volgen nu haar voorbeeld omdat ze, onder andere, zien dat hier veel geld mee te verdienen is. Laat je niet verleiden door mooie woorden als ‘eco toerism‘ of ‘being a mahout in one day‘. De reservaten die zonder haken werken, waar de olifanten geen kunstjes hoeven te doen en hun eigen leven kunnen leiden, waar nieuwe families worden gevormd – dat zijn er helaas nog niet zo veel.

Elephant Nature Park

Mariska in het Elephant Nature Park

Ga naar olifanten reservaten!

Een reservaat is een plek waar de olifant niet hoeft te werken voor zijn onderhoud. Er zijn geen haken, trektochten of shows. De olifant kan overdag vrij rond lopen en gewoon olifant zijn.

Als er commando’s worden aangeleerd gaat dat via positieve training, met beloning in de vorm van voedsel. Vaak hebben geredde olifanten medische zorg nodig. Om dit te kunnen verlenen moet een olifant bijvoorbeeld zijn poten kunnen optillen zodat de dierenarts zijn werk zonder gevaar kan doen. De commando’s die ze leren zijn dus functioneel en geen kunstjes.

Besef dat alle olifanten die in een reservaat leven ook de Phajaan Ceremonie hebben meegemaakt, vandaar dat veel van deze dieren niet terug kunnen naar het wild. Ze zijn niet in staat zelf te kunnen overleven in het wild.

Lott's Elephant Sanctuary

Lott’s Elephant Sanctuary

In een GOED olifant reservaat:

 • zijn er geen olifantenhaken;
 • zijn geen shows, trektochten of kunstjes;
 • kunnen olifanten overdag vrij rondlopen en staan ze niet aan een ketting;
 • staan olifanten alleen ’s nachts aan een ketting of in een stal met hun familie;
 • staan olifanten met 1 poot aan een ketting en nooit met meerdere poten;
 • is er altijd toegang tot vers water en voedsel;
 • worden alleen functionele commando’s aangeleerd d.m.v. positieve trainingsmethodes.

Een lijst met olifanten reservaten in Thailand waar we iedereen met een gerust hart heen kunnen sturen:

Naam reservaatWebsite
Elephant Nature Park Chiang Maihttp://www.elephantnaturepark.org/
Burm and Emily’s Elephant Sanctuary Chiang Maihttp://www.bees-elesanctuary.org/
Boon Lott’s Elephant Sanctuary Sukhothaihttp://www.blesele.org/
FAE Hospital Lampanghttp://www.saveelephant.org/
Surin Project Surinhttp://www.surinproject.org/
Wildlife Friends Foundation Thailand in Hua Hinhttp://www.wfft.org/
Phuket Elephant Sanctuaryhttp://www.phuketelephantsanctuary.org/

Bezoek ze in het wild

Een andere (en misschien wel de allerbeste!) optie om olifanten te zien in Thailand is om ze te spotten in het wild. Er zijn een aantal Nationale Parken waar wilde olifanten leven en waar ze vrij rondlopen. Hier kun je, onder begeleiding van een gids, een jungle-tour maken met de kans om ze te spotten.

Hoewel er meer plekken zijn in Thailand om wilde olifanten te bezoeken, zijn dit de meest toegankelijke:

1) Het Khao Yai National Park op drie uur reizen ten noordwesten van Bangkok.
2) Het Kui Buri National Park ten westen van Prachuap Khiri Khan.
3) Het Khao Sok National Park ten westen van Surat Thani (kleine kans!).

Olifanten Khao Yai National Park

WIlde olifanten in het Khao Yai National Park.

Aan de slag als vrijwilliger

Mocht je wat langer in Thailand zijn, ga dan als vrijwilliger aan de slag voor minimaal een week. Dat is echt een prachtige ervaring waarbij je niet alleen dagelijks met de olifanten werkt, maar ook meedraait in het Thaise leven en een bijdrage levert aan het verbeteren van zowel de leefomstandigheden van de olifant als van zijn verzorger.

Wong Duen Surin Project

Je ontmoet zo veel nieuwe mensen van over de hele wereld. Op de website van de reservaten kun je je aanmelden als bezoeker of vrijwilliger. Alles wordt dan geregeld. En mocht je toch vragen hebben of gewoon meer willen weten, kijk dan op mijn website www.liefsuitthailand.nl of neem contact met mij op. Ik help jou en de olifanten graag!

Wie is Marleen Veenstra?

Mijn naam is Marleen Veenstra, ik ben 37 jaar oud en in het dagelijks leven werkzaam als (bekken)fysiotherapeut in Leeuwarden. Sinds mijn bezoek aan Thailand in 2009 als vrijwilliger bij het Elephant Nature Park heeft mijn leven een nieuwe verrijking gekregen: de ’tamme’ olifant.

Sindsdien ben ik jaarlijks tijdens mijn vakantie in Thailand te vinden als vrijwilliger in verschillende olifanten reservaten. In Nederland zet ik me in mijn vrije tijd in als vrijwilliger voor Bring the Elephant Home en Wilde Dieren de Tent uit. Ik zit o.a. in de organisatie van de jaarlijkse Global March for Elephants, Rhinos and Lions en ben mijn eigen website gestart om toeristen te informeren over de situatie van de Thaise olifant.

Surin Project Tong Dee, Marleen, Sarot

Laat van je horen, vertel het verder en zorg dat iedereen de waarheid kent!

Dit vind je misschien ook leuk...

166 reacties

 1. Esther van Zeeland schreef:

  Bezoek een totaal hands off – elephants sanctuary bezoeken! En ja het bestaat!
  Somboon Legacy Foundation nabij Kanchanaburi. Wij zijn hier een week geweest en zijn trotse ambassadeurs van deze stichting. Oprichters zijn 2 ontzettend lieve en gedreven NL dames Agnes en Manouk. Hier kom je alles te weten over het prachtige dier en ook is er veel aandacht voor educatie, er is een interactief museum en op afstand geniet je van de olifanten en hun natuurlijke gedrag. Je helpt mee met werkzaamheden achter de schermen ( banaanblad hakken, sticky Rice koken) en een prachtig moment isnhet oo afstabd aanschouwen van het badderen in de rivier.. je raakt ze niet aan en dat heeft een reden. Die reden kom je hier te weten en dan is het van belang dat dit verhaal verder verteld wordt…. in de hoop dat alle olifanten in gevangenschap in de toekomst een fij leven mogen hebben. We hebben elkaar nodig om het verhaal verder te vertellen en vanuit je opgedane kennis bij dese stichting gaat dat vanzelf! Een fijne plek met lieve mensen en een verhaal met een missie waarin geloof, hoop en samenwerking bij elkaar komt.
  Speak for them who have no voice!
  Ons gezin heeft een waardevolle ervaring en een herinnering voor het leven na ons bezoek aan Somboon. De kinderen zijn trots dat ze geen olifanten hebben gebadderd en zonder deze ervaring toch blij en zeer voldaan over wat ze allemaal wel deden hier… alles op afstand en met respect voor deze krachtige, slimme en gevoelige dieren. Steun deze mensen alsjeblieft in hun missie en help ze mee hun werk voort te kunnen zetten. Bezoek ze en heb een fantastische ervaring, de opbrengsten komen 100 % ten goede van het werk deze stichting. http://www.somboonlegacy.org

  Groetjes familie van Zeeland

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Esther,

   Hartelijk dank voor je info! Hele fijne tips, deze gaan we zeker toevoegen op onze site!

   Groetjes, fijne reis nog,
   Sander

  • Tessa schreef:

   Ontzettend bedankt voor deze tip.
   Dit wordt de plek waar wij heen zullen gaan om de olifanten vanaf afstand te bekijken.

   We hadden eerst Elephant Nature Park op het oog, mede door de goede ervaringen van deze site. Helaas (of gelukkig) lazen we toen de slechte recensies op tripadvisor, oa van twee oud-verzorgers.
   En door het artikel wat Ellen hieronder tipt zijn wij dat de conclusie gekomen dat Elephant Nature park misschien ooit met alle goede bedoelingen gestart is, maar nu toch te commercieel is geworden. Dat je de olifanten mag aanraken zegt eigenlijk al genoeg..

 2. Emma L schreef:

  Hoi
  Wij vertrekken over een jaar naar Thailand en we zouden graag een olifantenpark bezoeken. We hebben wat rondgezocht en we hebben het Elephant Rescue park in Chiang Mai gevonden, maar als ik hier op jullie site kijk zeggen jullie daar niets over. Ik vraag mij af of jullie er al zijn geweest? En of het dan een goede ervaring of een slechte ervaring was?

  Groetjes
  Emma

  • Henny schreef:

   Ga naar Elephant Nature Park en boek een overnachting. Is niet goedkoop, maar de moeite waard. Ook veel honden en katten worden er opgevangen.

 3. Julien schreef:

  Hallo Sander en Mariska. Dank als eerste voor alle goede tips en mooie verslagen. Bij onze eerst reis hebben we veel tips gebruikt. Nu zijn we er voor de 3e keer. Nu in Chiang Mai en hebben ook deze reis een elephant sanctuary bezocht. Elephant retirement park. Hier leven 3 volwassenen 3 jonge olifanten. Deze worden echt met alle respect behandeld en heel erg vrijgelaten in doen en laten. Op een day tour ga je met ze wandelen, ze veel voeren , een modderbad nemen en ze erna weer afspoelen in een ander water. Kreeg er een goed gevoel over en merk dat alles in het teken staat van de olifanten. Als jullie weer een keer in de buurt zijn en deze bezoeken dan zetten jullie hem vast op jullie site erbij. ?

 4. Nicole schreef:

  Hoi, Weten jullie toevallig een goede olifanten opvang in Khao Sok?

 5. Koen schreef:

  Hi Sander,
  Wij zijn in kanchanaburi en proberen ons in te lezen over de olifanten reservaten. We twijfelen enorm of we hier in kanchanaburi naar Elephant Haven moeten gaan. We willen graag een reservaat supporten en uiteraard de prachtige olifanten bekijken, maar weten niet of dit eigenlijk niet alsnog een olifanten-attractie is/zal zijn. Op de pagina van Kanchanaburi raad je Elephant Haven aan. Elephant World hebben we overigens al afgeschreven, we hebben een artikel gelezen wat ons toch liet afvragen of deze reservaten het beste zijn voor de olifanten ipv voor de toerist. Kortom, heb je advies? Is elephant haven een go of toch een no-go?
  Bedankt,
  Grt Anouk en Koen

 6. Stephanie schreef:

  Hoi, wij zouden begin juli graag naar de Patara Elephant Farm gaan nabij Chiang Mai. Is deze jullie ondertussen bekend ? Thanks !

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sthephanie,

   Nee, die is niet bekend bij ons. Maar dat gebeurt al heel snel, omdat er tegenwoordig ontzettend veel parken zijn. Hoe diervriendelijk ze echt zijn; dat kunnen we niet inschatten.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 7. Aniek schreef:

  Hoi Mariska en Sander,
  Wat een prachtige en superhandige site hebben jullie!! Bedankt! Het maakt onze reis door thailand een stuk makkelijker ? ik heb een vraagje over de olifantenparken. Wij zijn komende week in Chiang Mai en wilden daar graag naar het Elephant Nature Park, maar we zijn wat laat met boeken dus de dag in het park doorbrengen kan niet meer. Ze bieden via hun site ook tours aan naar naburige parken waar ze onlangs geswitched zijn van slecht naar goed. We zijn een beetje huiverig deze te boeken omdat het niet helemaal duidelijk is hoe het er bij die parken aan toe gaat. Hebben jullie hier ervaring mee? Of hebben jullie over deze tours gehoord? Groetjes uit Bangkok, Aniek en Richard

 8. Lindy schreef:

  Hoi!
  Is het Elephant Jungle Sanctuary een goede plek om olifanten te verzorgen?
  Ik zie hier veel mensen ook heen gaan, maar hebben jullie ervaringen met deze plek?
  Het zit ook in Chiang Mai!

 9. Marlou schreef:

  Is het slimmer om in Nederland al te boeken?
  Of handiger om dit ter plekken te doen qua prijs?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marlou,

   Als je weet welk reservaat je wilt bezoeken kun je dat al in Nederland vastleggen. Is ook afhankelijk van de organisatie die je wilt bezoeken. Qua prijs maakt het overigens niet zoveel uit. De grote reservaten hanteren vaak dezelfde prijs of je nu thuis of daar boekt.

   Groetjes,
   Sander

 10. Eva schreef:

  Zoveel tegenstrijdigheden in één artikel. Je geeft aan de harde waarheid over olifantenritjes te willen vertellen. De eerste zin begint vervolgens dan ook goed: Maak nooit, maar dan ook nóóit een ritje op een olifant. Even later beschrijf je hoe je een “goed” olifantenkamp herkent: een “goed” kamp gebruikt geen zadels maar rijdt je op de nek van de olifant, een “goed” kamp legt de olifanten maar met één poot aan de ketting.. Nee, gewoon nee. Je kunt niet de waarheid over olifantenritjes willen vertellen en vervolgens dit soort kampen promoten. Het idee achter het artikel is goed: mensen bewust maken van het leed wat plaatsvindt in de vele olifantenkampen. Het stuk over de “goede kampen” begrijp ik gewoon echt niet.

  Als je als toerist olifanten wilt bekijken ga je naar een reservaat waar je de olifanten van een afstandje kunt bewonderen. Wil je de olifanten aanraken, wassen, op ze zitten etc. voor je eigen vermaak, dan draag je gewoon bij aan dit dierenleed.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Eva,

   Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk.

   We waren al langer van plan om updates door te voeren voor dit artikel, maar dat was er telkens niet van gekomen. Het artikel van nu is up to date. We geven niet meer aan dat olifantenkampen “goed” kunnen zijn. We geven wel aan waar je de goede reservaten kunt vinden in Thailand en waar je ze in het wild kunt spotten.

   Dank voor je reactie, groetjes,
   Sander

 11. Lisa schreef:

  Hallo,

  Ik zou volgend jaar graag in Thailand een week als vrijwilliger in een olifantenreservaat werken. Ik zag dat jullie een lijst hebben op de website met goede olifantenreservaten. Zouden jullie er me 1 kunnen aanraden om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lisa,

   We zijn momenteel bezig met een groot, vernieuwd blog over olifant toerisme i.s.m. Marleen Veenstra. Daar komen zeker nieuwe tips uit voort. Voor nu kan ik het Elephant Nature Park in Chiang Mai en de Phuket Elephant Sanctuary in Phuket aanbevelen.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 12. Eline schreef:

  Is er nog een plek waar je met een redelijk gerust hart nog wel interactie met de olifanten hebt? Ik las dingen over drie dagen in baan chang park bij Chiang mai maar kan hierover op jullie website geen verdere informatie vinden. Ik ga volgend jaar naar Thailand en zou heel graag heel dichtbij een olifant willen zien. Wat raden jullie me aan? Groetjes Eline

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Eline,

   We zijn momenteel bezig om het blog over de olifanten compleet te herzien. Ik verwacht dat de nieuwe, geupdate versie eind van deze maand live komt. Hierin zullen we de ook dit soort vragen beantwoorden.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 13. Esmee schreef:

  Wij zijn vandaag in het Elephan nature park geweest daar mogen de olifanten sinds mei niet meer gewassen worden. De gids vertelde ons dat daardoor veel toeristen hun bezoek hebben geannuleerd. Onbegrijpelijk! Het is juist prachtig om te zien hoe vrij de olifanten zich voelen in het water zonder mensen om zich heen. De olifanten genieten zichtbaar van hun duik in de rivier kippenvel!! Zo mooi.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Esmee,

   Dat is inderdaad goed nieuws, wat betreft het ‘niet meer wassen – en meer observeren’.

   Dank voor je toevoeging, we zijn bezig met grote updates voor de ‘olifantenblogs’ op tips thailand, dus aan die informatie wordt gewerkt.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 14. Emma schreef:

  Hallo,

  Iemand tips voor een bezoek aan een goed olifantenpark in de buurt van Khao Lak?

  Groetjes,
  Emma

 15. Wouter schreef:

  Wat is jullie ervaring met http://elephantrescuepark.com/ ?
  Op Tripadviser staat hij heel goed aangeschreven maar zie wel dat er olifantbaden wordt gedaan.

 16. Henriette schreef:

  Wat is jullie ervaring over de Patara elephant farm

 17. Mara schreef:

  Tot mijn schrik lees ik dat jullie nog steeds enigszins aanraden om op olifanten te rijden, maar dan zonder zadel. En dat olifantenkampen als ‘redelijk goed’ worden bestempeld als de olifant maar met 1 ketting vast zit. Ik vind het initiatief van dit artikel fantastisch, er moet meer bewustwording komen op dit gebied. Maar het hele stuk over ‘bijna goede’ olifantenkampen waar de olifanten nog steeds interactie moeten hebben met mensen vind ik heel slecht. Persoonlijk zou ik jullie willen vragen om dit artikel aan te passen. Ik ben zeer overtuigd van mening dat alleen reservaten waarbij de olifant zijn eigen gang kan gaan zonder interactie met toeristen goed zijn. En dat olifantenritjes en olifanten wassen NOOIT goed zijn. Nooit never ever. Kan ik de lijst met goede reservaten op deze pagina wel vertrouwen? Ik wil olifanten die niet meer in het wild geplaatst kunnen worden alleen observeren, ik wil niks met ze doen of ook maar zien dat ze moeten werken voor andere toeristen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Mara,

   Ik begrijp je reactie.

   Meningen veranderen; ook door de jaren heen én we zijn het zeker met je eens. Het is best wel moeilijk om iets als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen – zo zwart/wit is het vaak niet.

   Momenteel zijn we in Thailand en zijn we van plan om het Phuket Elephant Sanctuary te bezoeken. We hoorden Marleen, van de schrijfster van dit artikel, je daar de olifanten kunt voederen en verder alleen kunt observeren. Dat lijkt ons een goed initiatief.

   Verder willen we de olifanten nog in het wild gaan zien, in een national park vlakbij Hua Hin.

   Er komt zeker een update van dit artikel begin volgend jaar.

   Groetjes, bedankt voor je reactie,
   Sander

 18. Linda schreef:

  Hoi Mariska en Sander, wij zijn nu net in Chiang Mai aangekomen en willen n dag naar een goed olifantenpark. Nu wordt hier in ons verblijf; Swiss Lana lodge , een tour aangeboden van Loolu , ook iemand die goed wil doen vd olifant, ergens id bergen. Hebben jullie hier iets over gehoord? We horen graag van jullie. Groetjes Rene en Linda

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Linda,

   Nee, daar hebben we nog niet eerder over gehoord. Mocht je er wel naartoe gaan, laat ons dan even weten hoe het is geweest.

   Groetjes,
   Sander

 19. Ben schreef:

  Waarom wijzen jullie niet op de plekken waar je olifanten in het wild kan zien? Zoals het Kuiburi National Park? Daar heb je olifanten in de meest natuurlijke omstandigheden.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ben,

   Dank voor de tip.

   Dat gaan we zeker toevoegen. Net als het Khao Yai National Park.

   Zet het op m’n lijstje.

   Groetjes,
   Sander

 20. Chantal Teunissen schreef:

  Zijn jullie ook bekend met http://www.karentribenativeelephants.com/?

 21. Iris Reinders schreef:

  Hoi! Onwijs toffe site! Ik had een vraagje, hebben jullie (of iemand anders) toevallig ervaring met het vrijwillig werken bij de elephant santuary in Phuket?

 22. Paulien schreef:

  Halloo!

  Ik ga in juli op reis naar Thailand, en verblijf de eerste dagen in Bangkok.
  Ik heb via sociale media wat foto’s gezien dat je olifanten een modderbadje kunt geven, dit lijkt me echt geweldig en zou dit graag doen.

  Weet je soms waar dat kan in de buurt van Bangkok?

  Groetjes

 23. Olivier Meijs schreef:

  Wij zijn in Maart 2017 in Chiang Mai met Chang Sanctuary naar hun kamp(je) gegaan (http://thailandmedeetour.com) en dat was echt top. Die is wat onbekender en kleiner dan wat hier verder genoemd wordt. Natuurlijk, bij iedere sanctuary zie je wel iets wat je doet twijfelen of alles OK is, maar bij deze gaan ALLE voorwaarden op zoals ik ze tot nu toe gelezen heb. Wij hebben een kind van 3 bij ons en de halve dag tour was helemaal prima. Echt aan te raden.
  Wat wij later op onze reis allemaal gezien hebben in Thailand in dit opzicht.. echt schrijnend. Maar CHANG is gewoon een aanrader.

 24. Chantal B schreef:

  Ik ga in April voor 15 dagen naar Thailand en ook ik wil graag de Olifanten zien en er misschien een ritje op maken.
  Maar na het lezen van jouw blog, absoluut NIET meer. Word er gewoon misselijk van als ik het lees en die foto’s zie. Woedend achter m’n pc haha
  Nu dus verdiepen in een leuk alternatief 🙂

 25. Cleo schreef:

  Kennen jullie deze al? Een fijne manier om kennis te maken met olifanten. Kleine groepen, 1 groep per dag. En je helpt mee bomen te planten.
  http://conservenaturalforests.org

 26. Maxime schreef:

  Heel fijn dit gelezen te hebben en zal het verspreiden gedurende onze reis door Thailand. Dit moet stoppen!
  Wij zullen Khao Sok National park bezoeken. Is hier een olifantvriendelijke manier om de dieren te zien ?

  • Bob schreef:

   Sonchana farm en elephant sanctuary…. hier wordt een oude olifant in zijn nadagen verzorgd door een Thaise familie… veel liever ga je het niet krijgen..!!

 27. karin winters schreef:

  na het lezen van dit petje af, je waarheid????je slaat een heel stuk over, eerst halen we de natuur leeg bossen worden landbouw grond.
  papaver wordt verboden dus moeten de mensen in noord thailand van de landbouw leven. je hebt daar hele droge tijden en niet te vergeten regen.
  een mens wil overleven een dier ook , olifanten zijn onder streng bewind geplaatst,door dna techniek weten ze waar en welke olifant zit.
  een dier iets leren gaat niet vanzelf dus er zijn heus wel slechte leraren onder de mahoeden.
  maar als zij niet voor die olifanten zorgen en voeren dan gaat het helemaal niet goed,armoede heerst daar nu eenmaal en uit het o zo goede nederland daar even naartoe gaan en dan dit te verspreiden is een beetje meer kennis nodig naar mijn mening.
  als je voordieren wilt inspannen begin dan voor je eigen deur honden handel katten en dresseurpaarden of denk je dat die paarden dat een natuurlijk gedrag vinden?ik steun al een hele tijd olifantcamp, je vergeet ook te vertellen dat op ‘”goede olifantcampen de olifanten ook laten zien wat ze kunnen
  werken schilderen en nog meer.

  • Henny van Ofwegen schreef:

   In ‘goede’ olifantenkampen werken en schilderen olifanten niet. Een groot deel van de dag met een bak met toeristen op je (zwakke!) rug lopen is hard werken. Ik heb in het Elephant Nature Park met diverse medewerkers gesproken over kampen waar dit wel gebeurt. Zij hebben nooit een lelijk woord over deze kampen gesproken, omdat zij ook beseffen dat het gaat om de broodwinning van mensen. Zij zijn wel steeds in overleg met deze kampen om te proberen hun inzicht in het welzijn van de dieren te veranderen en om hun te laten inzien dat náást de olifant lopen voor toeristen minstens zo leuk is als eróp zitten. Ook proberen zij mishandelde en ondervoede olifanten vrij te kopen van particuliere eigenaren.
   In veel reacties wordt gesproken over zielige paarden, koeien, honden, etc. Maar daar hebben we het nu niet over. Dit gaat over OLIFANTEN!

 28. santana schreef:

  Bedankt voor deze informatie! Mijn reis naar Thailand staat in december gepland. Maar voor mij echt een no-go om aan dierenleed mee te doen en zie deze dieren het liefst in hun natuurlijke omgeving. Toch heb ik besloten om in Kanchanaburi het ElephantsWord te bezoeken na jou informatie hier over, ook zal ik zeker een donatie doen mits dit park mij een goed gevoel geeft over het welzijn van deze dieren. Ik ga zeker jullie ebook bestellen voor alle andere tips!

 29. Ed de Bruin schreef:

  Hoi, wie kan mij adviseren over olifanten op koh chang?

 30. Iris schreef:

  Hee iedereen!

  Allereerst wil ik Sander en Mariska bedanken voor alle tips die jullie op de site hebben staan en mij gegeven hebben! Jullie waren mijn Lonely planet haha! Ik heb een geweldige reis gehad en kijk hier elke dag nog fijn op terug :).

  Ikzelf heb in Chiang mai een ander olifantenpark bezocht die ik erg aan te raden vind. Het heet: Elephant care & Grand Canyon jumping. De organisatie bestaat nog maar een aantal maanden en is volgens mij een onderdeel van The Elephant sanctuary. (Ze zamelen extra geld in om de olifanten te kunnen onderhouden). Ik vond de teamleider erg eerlijk; Hij vertelde dat er eigenlijk geen één goed olifantenkamp bestaat (alle olifanten moeten ‘getraind’ worden voordat je uberhaupt met ze kunt werken oftewel ‘mishandeling’).

  Bij dit olifantenkamp mag er niet gereden worden op de olifanten. Ook geen ijzeren pin en staan ze overdag los (ze waren er regelmatig eentje kwijt omdat deze dan verderop aan bomen stond te eten haha!) Eerst mag je ze voeren en daarna was je ze in de rivier. Na dit ga je naar de Grand canyon in Chiang mai. Een met water ondergelopen mijn, om vervolgens van een 10 meter hoge klif te springen. Wij hadden die dag ook een supertoffe groep (6 personen van de leeftijd 19 tot 27 jaar)

  Dit park vond ik dan ook echt aan te raden en iedereen die dit leest, doe het jezelf alsjeblieft niet aan om toch op de olifanten te rijden, het brak mijn hart toen ik ze zo over de weg zag lopen.

  Groetjes,

  Iris

 31. Lisette schreef:

  Hoi!

  Wij zijn nu in Koh Tao, heerlijk eiland! Hebben jullie een idee hoe wij het beste naar Kanchanaburi kunnen rijzen vanaf Koh Tao?
  En wij willen de erawanwatervallen en naar de elephandsworld op 1 dag maar nu zien we dat zij alleen maar een dagtour aanbieden, enig idee of wij daar op eigen gelegenheid heen kunnen of dat ze ook halve dagtours aanbieden? ( dit lijkt ons de beste plek in Kanchanaburi voor de olifanten)

  Groeten,
  Teus & Liset

 32. Priscilla schreef:

  Hi, in oktober ga ik naar Thailand en ik wil echt heel graag oog in oog komen te staan met olifanten maar dan wel op een ‘verantwoorde’ manier. Nou ben ik daarbij zelf uitgekomen bij elephant nature park in chiang mai en had hier nog wat vragen over.
  1: bij park worden verschillende arrangementen aangeboden via internet op de website iemand die hierin een bepaald arrangement aanraadt?
  2: is elephant nature park het beste park om naartoe te gaan of liggen er nog andere parken in omgeving chiang mai die worden aangeraden? Ik begreep namelijk dat bij elephant nature park erg druk was dus een kleine rustigere locatie kan het misschien ook beter gebruiken ?

  Ik hoor het graag!

  • Henny van Ofwegen schreef:

   Ik ben nu 2 maal in het Elephant Nature Park geweest. Eén maal 2 nachten. Dat was een fantastische ervaring. Het is bij het hoofdgebouw wel druk overdag, maar je loopt met een gids rustig rond op het terrein van het park. Ik had wel het geluk dat ik maar met een groepje van 4 personen was. Op het ogenblik biedt het park alleen maar 1 nacht aan en geen 2 nachten meer. Dat ga ik deze winter doen. Er zijn het laatste jaar veel nieuwe programma’s van 1 dag bijgekomen, maar mijn ervaring is dat je het park veel beter leert kennen door te overnachten. Het (vegetarische) eten is er bovendien heerlijk!
   Ik heb ook een keer de ‘pamper a pachyderm’-dag gedaan. Dan ga je naar een andere plek en loop je met een klein groepje olifanten rond in het bos. Daarna ga je met een vlot de rivier af tot het park, waar je nog even kunt rondkijken. Was ook erg leuk om te doen.
   Vorig jaar heb ik een ander ‘park’ (Elephant Jungle Sanctuary) geprobeerd. Dit is een Karen-familie met een paar olifanten. Dit was veel minder goed verzorgd. Op zich niet erg, maar ik vond de olifanten er ook niet zo goed uitzien, één was erg mager.

   • Priscilla schreef:

    Dag Henny, bedankt voor de reactie.
    Zoals nu uitziet zijn we wel van plan om een programma van een dag te doen, maar wie weet dat we ons uiteindelijk bedenken en er toch een overnachting erbij pakken.
    Wat betreft de dag excursie van pamper a pachyderm is dit dus zoals ik lees wel een aanrader. Kunt u zeggen of dit echt een extra toevoeging is op standaard programma’s? Alvast bedankt

    • Henny van Ofwegen schreef:

     Hallo Priscilla. “Pamper a pachyderm” is een heel ander programma. Je trekt de hele dag op met je eigen groep deelnemers en met ca. 6 olifanten. Ik vind het wel een toevoeging, want je hebt veel meer contact met de olifanten én je komt ook nog even in het grote park, waar veel olifanten (ca. 60) zijn, honderden honden en katten en een souvenirwinkel. Je kunt me mailen als je nog meer wilt weten henny@ofwegen.nl

 33. Sil schreef:

  Dag Marleen en lezers,

  ik vraag mij af of het dagelijks gewassen worden door mensen ook niet schadelijk is voor de olifant.. in real life worden zij ook niet geschrobt, laat staan dagelijks. Is dit dan ook niet evengoed mishandeling en is de enige oplossing waar de thai geld uit de toeristen kan halen met olifanten + wat de olifant niet schaad, safaris doen en waar de mens niet in rechtstreeks contact met het dier mag komen?

  • Henny van Ofwegen schreef:

   Er worden meestal emmers water over de olifanten gegooid. Water is niet schadelijk. Als het even kan gaan ze zelf naar de rivier om erin te duiken, dat vinden ze heerlijk. Veel olifanten in bijvoorbeeld het Elephant Nature Park hebben al een geschiedenis van mishandeling achter de rug, waardoor ze niet mee voor zichzelf kunnen zorgen. Ze hebben daar een goed leven.

  • Hoi Sil,

   Sowieso is het niet natuurlijk voor olifanten om elke dag dieren om zich heen te hebben… Maar aan de andere kant is het diervriendelijker dan op de olifanten rijden, shows of olifanten gebruiken voor de houtkap. Dus het is maar hoe je het bekijkt!

   Groetjes! 🙂

 34. Esther schreef:

  Helaas heb ik wel 2x een olifantentocht gemaakt. De laatste keer zo’n negatieve ervaring gehad dat ik dit dus echt niet meer doe! Afgelopen mei weer in Thailand geweest en bij het informeren naar excursies kun je ook aangeven dat je geen olifantentocht wilt maken, hier wordt geen probleem van gemaakt.

 35. Suze schreef:

  Mijn droom was altijd om op een olifant te rijden. Vlak voordat ik dit artikel las was ik dit dus ook van plan. Na het lezen van dit artikel en wat research gedaan te hebben op andere sites, besefte ik inderdaad dat dit nooit goed kon zijn voor olifanten. Ik heb hier nu dus ook helemaal geen behoefte meer aan, (ik wil niet eens op olifanten rijden als het op deze manier moet gaan) maar stond er gewoonweg nooit bij stil. In de plaats hiervan ga ik naar het Retirement park in Chiang mai. Jullie hebben dus in iedergeval deze toerist al overgehaald om het niet te doen. BEDANKT. 🙂

 36. Ger schreef:

  “Maak nooit, maar dan ook nóóit een ritje op een olifant”
  Een heel mooi streven en een heel mooi advies!
  Er zit echter een “maar” aan…
  De olifanten zijn dan nutteloos en brengen ook geen geld meer op maar kosten alleen geld.
  Niemand voelt zich dan nog geroepen om ze te verzorgen en vrije natuur word ook in Thailand steeds minder dus wat word het dan?
  Afschieten waarschijnlijk omdat ze dan niet lastig meer zijn, geen oogst meer vernielen en de “onderdelen” dan toch minstens nog wat opbrengen.
  Voor dat ik nu heel deze site over mijn nek krijg, dit is zeker niet mijn mening maar meer een vaststelling en dat is triest maar hoogstwaarschijnlijk niet ver van de waarheid af …

  • Henny van Ofwegen schreef:

   Er zijn steeds meer parken waar het rijden op olifanten wordt afgeschaft. Deze parken zijn heel succesvol (zie Elephant Nature Park). Zij kopen ook (mishandelde) olifanten op van particuliere eigenaren. Hoe meer mensen de parken waar op olifanten wordt gereden mijden, hoe beter. Dat werkt echt!

   • Ger schreef:

    Om de parken te mijden zal er denk ik eerst iets moeten veranderen bij de touroperators die dergelijke reizen in elkaar zetten , een groot deel van de mensen doen er aan mee omdat het nu eenmaal een deel is van hun duur betaalde rondreis en hebben vaak geen idee van de achtergronden en hebben vaak ook eigenlijk erg weinig inspraak in zo’n reis, vaak word een dergelijke reis ondernomen omdat het best ingewikkeld kan zijn om zelf iets dergelijks te organiseren.
    Ik hoop dus best dat het werkt maar het succesvol zijn van de “goede” parken hangt af van de bezoekers en als die wegblijven is het toch echt einde olifant dus heb ik er tot nu eerlijk gezegd een beetje een hard hoofd in en nogmaals, niet omdat dat mijn mening is maar meer omdat het zo vaak gewoon de realiteit is.
    Verder zijn de mensen er vaak arm en dit is natuurlijk erg lucratief… probeer ze daar maar eens van af te brengen zonder echt goede alternatieven aan te dragen .
    Maar ik hoop dus met je mee!

 37. Esther schreef:

  Hoi!

  Wij gaan in november een maand naar thailand en ik zit er aan te denken een tour door de jungle te maken. Nu zie ik op alle sites staan dat er ritjes op de olifant worden gemaakt. Weten jullie een jungle tour nabij Chiang Mai zonder olifantritjes?

  Groetjes Esther

 38. Sybe schreef:

  Hebben jullie ervaring met het Baan Chang Elephant Park, dit park wordt aangeboden tijdens onze reis. Op internet zeggen ze dat ze een opvang plek zijn voor olifanten, maar er wordt wel op gezeten ( gelukkig zonder zadel op de nek). Graag zou ik willen weten of dit een fatsoenlijk olifanten park is.

  Gr,
  Sybe

 39. Kristel schreef:

  Hoi Marleen,

  Wij hebben een ticket geboekt naar Thailand. We zouden zo graag olifanten van dichtbij willen zien (niet om een ritje te maken). In het wild zal dat niet lukken, dus we hebben nu de wens naar een reservaat te gaan. Het Nature Elephant Reservaat bij Chiang Mai wordt aangeraden omdat de olifanten het daar relatief goed hebben, maar er wordt in onze trip al een olifantenkennismaking aangeboden in National Park Khao Sok. Ik kan daar niets over vinden.

  In ons reisschema voor Khao Sok wordt aangeboden::

  Dag 3: Khao Sok
  Na het ontbijt volgt een transfer naar een lokaal olifantenkamp. Hier neemt u deel aan een Elephant Experience, waarbij u een stukje met de olifanten wandelt en de olifanten gaat laten baden in de rivier. Een onvergetelijke ervaring.

  Wat vind jij? Is dat ook verantwoord? Het zou voor ons makkelijker zijn in Khao Sok olifanten te zien dan in Chiang Mai. Maar hoor graag je mening, aangezien wij echt niet op de hoogte zijn. Alvast bedankt! KNTe

 40. Super dat jullie hier over hebben geschreven. Ik heb die documentaire ook gekeken en ben me wild geschrokken. Heb zelf helaas jaren geleden ook op een olifant in India gezeten. Als ik dat had toen geweten… Ik ga vanaf volgende week stage lopen bij een organisatie die onder andere olifanten “redt” uit de toeristische sector. Ben super benieuwd. In ieder geval fijn dat er ook goede voorbeelden zijn!

 41. Henny van Ofwegen schreef:

  Ik ben een keer 3 dagen en een keer 1 dag in het Elephant Nature Park geweest. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk dezelfde boodschap als jij te verkondigen. Vorige maand ben ik in http://www.elephantjunglesanctuary.com geweest. Er is daar een Karen-familie met een zestal olifanten. Ze hadden een mooi verhaal over de manier waarop ze hun olifanten behandelen, maar ik heb toch mijn twijfels. Ik vond de olifanten ook mager. Ben je bekend met dit park?

 42. Esther schreef:

  Hi!
  Wij gaan begin maart ’16 naar Khao Sok en willen daar een olifantenreservaat bezoeken. Het merendeel dat ik aangeboden zie zijn dan toch weer de tours met ritjes op de rug van een olifant. Dat willen we pertinent niet, waarom moge duidelijk zijn. Hebben jullie tips voor een reservaat in Khao Sok waar er diervriendelijk met deze prachtige dieren wordt omgegaan? Alvast bedankt!

 43. Manouk schreef:

  Hoi!

  Goed om jullie site te lezen, handige tips! Ik heb een vraag over dit onderwerp. In eerdere berichten noemen jullie Wildelife Friend Foundation. Zijn jullie hier geweest? Is dit de moeite waard? En hoe kun je het beste reizen vanaf Bangkok?

  Alvast bedankt!
  Manouk

 44. Brenda schreef:

  Ik heb een vraag. Ik ga naar het zuiden van Thailand (khao sok, koh phangan, koh samui en koh phi phi) en zou graag hier in de buurt een olifant vriendelijk kamp bezoeken.. Kan iemand mij aanraden waar ik het beste heen kan gaan? BVD groeten Brenda

 45. Patricia schreef:

  Wij zijn nu in Pai en willen graag vanuit hier voor een dag een goed reservaat bezoeken. Er is veel te vinden over plekken en bezoeken vanuit Chiang mai, maar niet vanuit Pai. Heeft iemand hier tips voor?

 46. Debby schreef:

  wat een vreselijk verhaal !!!
  Ik schrik er enorm van.
  Zelf zijn wij afgelopen zomer naar Thailand geweest . We zagen mensen rijden midden in ayutthaya in stoelen met drie personen op een rug van een olifant , zo erg . We hadden er dus bewust voor gekozen om juist in een kamp te gaan kjjken waar ze goed verzocht worden , geen shows maar wassen, niet vast aan kettingen en goed eten. Nu lees ik dat eigenlijk ieder kamp slecht is . Wij hebben wel op de olifant gereden . Heb nu enorme spijt ! Kamp is kaengkuedcamp vlakbij Chiang mai . Weten jullie hier iets van . Als ik me beter had ingelezen en meer het besef had gehad je ik dit nooit willen doen en gedaan !!! Volgende keer ga ik alleen nog naar reservaten of vrijwilligerswerk .

  • Hoi Debby, wij snappen het helemaal – dat is alleen maar mensenlijk. Wij hebben in 2010 ook een ritje op een olifant gemaakt omdat we ons niet hadden ingelezen. Gelukkig is niet ieder park per definitie ‘slecht’, want misschien had die olifant wel een veel slechter leven gehad als toeristen er geen interesse in hadden… Groetjes ! 🙂

 47. Leo schreef:

  FAE’s Hospital in Lampang is geen reservaat, maar een olifanten ziekenhuis.

 48. Rosalyn schreef:

  Hiii,

  zoals Mart op 20 juli schreef is Patara Elephant Farm, gelegen op ongeveer een uurtje rijden van Chiang Mai, volgens mij ook een olifanten reservaat. Ik ben hier een paar weken geleden geweest en de dieren werden met liefde verzorgd. Ook konden ze overal rondlopen, werden er geen haken,etc. gebruikt, hoefden de jonge olifantjes niets te doen (behalve eten pakken uit je mandje 😉 en was er altijd beschikking over vers water en voedsel. Er werd echter wel op de olifanten gereden, maar alleen op de nek. Voordat we de olifanten begonnen te verzorgen kregen we duidelijke uitleg over hoe ze de dieren verzorgen en opvangen en legde ze ook de nadruk dat je zelf mocht kiezen of je op de olifanten wilde rijden of niet. In mijn oren en ogen – daarmee bedoel ik voor zover ik heb kunnen zien en horen – was Patara een heel goed olifantenreservaat! 🙂

  Misschien een kijkje waard om toe te voegen aan de lijst? (http://www.pataraelephantfarm.com/)

  En ik ben blij om te horen dat er zoveel mensen zijn die nog toevoegingen hebben! Zo wordt het voor de – al getemde – olifanten steeds beter. Alhoewel… olifanten horen natuurlijk gewoon thuis in de natuur!

 49. Marianne van Aerde schreef:

  Kijk ik vind het goed dat je aandacht besteed aan de goede en minder goede parken..
  Het gaat hier om dieren. en ikzelf ga ervanuit dat die net zoveel waard zijn als de mens.
  Je mag wel niet vergeten dat het voor ons allemaal gemakkelijker spreken is vanuit ons verzorgde westen..
  Het leven daar is een stuk harder, ook voor de mens nog niet zo lang geleden.
  En manieren om aan geld te komen zijn voor sommige mensen dan ook bittere noodzaak.
  Hetzelfde voor de honden die je doorheen de wereld ziet met een slechter leven…of gebruikt in de voedsel industie..
  ( maar is een hond dan weer meer waard dan een kip schaap of varken ??)
  Zelf nam ik ook een pub mee uit zo een land..dat is ondertussen 20 jaar geleden en mijn hond stierf na een lang en gelukkig leven.
  Nu ga ik hier naar het dierenasiel waar ik honden die daar jaren zitten uit te laat..ook een zielig leven..
  Tis normaal dat je de negatieve dingen in een ander land ziet, maar vergeet niet dat dierenleed ook in ons eigen land een weg heeft afgelegd ..
  en nu nog altijd niet perfect is….zie de verwaarloosde dieren en de dieren in de voedselfabrieken of in asiels..
  Het doet pijn dierenleed te zien en we moeten onze ogen er niet voor sluiten.
  Maar in dit geval voor Thailand bv is het best is de projecten die beter zijn promoten en daar heen gaan..
  dan ze volledig te verwerpen..
  Want dan gaan de mensen zonder die gevoeligheid naar dieren toch daarheen..en blijft zo een centrum bestaan.
  Beter is om je ” macht” te gebruiken en de goede te belonen … Dan zal de rest vanzelf volgen …
  en komen er meer centra waar de dieren op een goede manier in contact komen met mensen..
  Want uiteindelijk is het iets wat in de Thai toeristen industie geld te verdienen is, dus wie zijn wij om daar over te oordelen,vanuit ons rijke westen.
  Zij hebben de inkomsten ook nodig..

  T’is goed om in kleine stapjes grote dingen te bereiken die voor iedereen haalbaar zijn.

  groetjes en succes Marianne
  en ben zeker van plan om te komen werken in het hulp centrum

 50. Bianca schreef:

  Wat goed om dit stuk te lezen. Wij zijn nu in Thailand en zijn naar het Elephant Retirement Park geweest. Ken je die ook al?
  De olifanten liepen overdag los, konden aantal keer per dag in bad, ook een modderbad.

  S avonds aan 1 poot met een ketting. Wij hebben daar 2 dagen vrijwilligerswerk gedaan en t park voelde voor ons wel goed. De eigenaar is echt gek op de olifanten, heel mooi om te zien.

  Er wordt niet op de olifanten gereden en er worden geen haken gebruikt.

  Het zijn letterlijk gepensioneerde olifanten, die dus gered zijn van werk in een kamp met kunstjes et cetera.

  • Marleen Veenstra schreef:

   Helaas wel Milan. Omdat olifanten er anders vandoor gaan en de gewassen van omliggende boeren vernielen, met als gevolg dat ze gedood of vergiftigd worden. In een ideale situatie zouden olifanten niet vast moeten zitten, maar dat is helaas in Thailand op veel plekken niet mogelijk. Wel wordt er steeds meer gewerkt met omheiningen, maar dat zijn nog maar hele recente ontwikkelingen.

  • Marleen Veenstra schreef:

   Hallo Bianca,
   Wat leuk dat je daar bent geweest. Ik ben er nog niet geweest, maar ken de eigenaren wel. Het is zeker een goede plek om naar toe te gaan.

 51. Mart schreef:

  Absoluut olifantvriendelijk is http://www.pataraelephantfarm.com

 52. Niki schreef:

  Ik heb nooit echt begrepen waarom mensen graag op olifanten zouden willen rijden. In mijn ogen is het duidelijk dat een olifant niet in dienst van de mens hoeft te staan.
  Maar ik begrijp dat het moeilijk zichtbaar is voor toeristen hoe het er werkelijk aan toe gaat.Waar ik me vooral over verbaas is dat veel reisorganisaties nog steeds dit soort ‘activiteiten’ opnemen in hun reisprogramma. Daarom lijkt het mij vooral belangrijk dat zij een duidelijk standpunt hierin innemen.
  Hebben jullie enig idee of dat ergens het geval is?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Niki,

   Steeds meer reisorganisaties zijn ervan op de hoogte en schrappen het (terecht) uit hun programma. Maar we willen iedereen meegeven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en dat ze er zelf voor moeten kiezen om het niet te doen. Ook al zit het in je programma. Marleen geeft in dit blog ook tips voor iedereen die in zo’n situatie terecht komt. Laat de ‘olifantenverzorgers’ zien dat het ook anders kan!

 53. Milan schreef:

  Maar met 1 poot vastgebonden?? Olifanten horen helemaal niet te worden vastgebonden.

  • Sander Hillegers schreef:

   Mee eens 🙁

  • Marleen Veenstra schreef:

   Helaas wel Milan. Omdat olifanten er anders vandoor gaan en de gewassen van omliggende boeren vernielen, met als gevolg dat ze gedood of vergiftigd worden. In een ideale situatie zouden olifanten niet vast moeten zitten, maar dat is helaas in Thailand op veel plekken niet mogelijk. Wel wordt er steeds meer gewerkt met omheiningen, maar dat zijn nog maar hele recente ontwikkelingen.

 54. olifantje schreef:

  Bij Chiang Mai is een government controlled olifanten hospital met alles erop en eraan in een geweldig mooi natuur gebied. kijk eens op website http://www.thailandelephant.org/en/index.html
  en op website http://www.thaizer.com/tourist-attractions/thai-elephant-conservation-centre-lampang-near-chiang-mai/

  dit park is NIET commercieel en ze voorzien in alles wat je maar denken kunt inclusief 1 of 2 dagen trekking! entre is 200 baht! 5 euro. je kan er gemakkelijk naar toe op de scooter of met de lijnbus.

  • Eddie schreef:

   In dit genoemde olifanten hospital mag je met 2 tot 3 personen op een olifant rijden (in een mandje). Ook zijn er shows waarin de olifanten schilderijen maken. Klinkt als een erg olifant-onvriendelijk park.

   • Wouter schreef:

    De argumentatie op die website ook, man man man.
    “Some people criticize elephant rides as a modern invention that is unnatural for the elephants or even abusive to them. This idea may have some validity in the West, but in Thailand, and most other Asian countries, elephants were traditionally employed to carry both goods and people for hundreds and even thousands of years. Giving short rides to tourists is very light duty compared to the hard work of the old days. ”
    http://www.thailandelephant.org/en/rides.html

    Ik zou zeggen; op de blacklist.

 55. Arjen schreef:

  goed verhaal!

  Een (heel belangrijke) opmerking. In Thailand heb je ook voor vrijwilligerswerk een werkvergunning nodig die lastig te krijgen is. Daarom zeggen bijna alle organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden dat het voor “dit werk” niet nodig is. Dat is absoluut niet waar!!!! Voor iedere vorm van vrijwilligerswerk heb je een bijna niet te krijgen werkvergunning nodig. Het gaat meestal goed, maar als het fout gaat, zit je zo in een detentie centrum voor illegale buitenlanders, en daar mag je pas uit als je geld hebt voor een ticket Thailand uit. Je krijgt een stempel dat je ook (minimaal 5 jaar) niet meer welkom bent in Thailand.

  Doe dus geen vrijwilligerswerk zonder werkvergunning!

  Arjen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Goede opmerking! We zullen het Marleen binnenkort even vragen!

   Groetjes

  • Marleen Veenstra schreef:

   Voor het werken bij Elephant Nature Park of een van de andere reservaten heb je geen werkvergunning nodig. Je betaalt het reservaat voor onderdak en maaltijden. Als je bij hun in dienst komt als vrijwijwilliger en dus langer blijft en niet betaalt voor onderdak en maaltijden, dan heb je een werkvergunning nodig. Dit komt niet vaak voor en als dat wel zo is gaat dat altijd in overleg en met hulp van de oprichter van het reservaat.

   • Arjen schreef:

    DIT IS NIET CORRECT!!!!!

    Zelfs voor het maaien van zijn eigen gras heeft een buitenlander een werkvergunning nodig. En die krijgt hij niet, daar tuinieren een beroep is dat is uitgesloten voor buitenlanders.

    Ieder vorm van arbeid, betaald, onbetaald, of zelfs als de werknemer betaald moet een werkvergunning hebben. Veel Thaise regels zijn erg onduidelijk, maar hier is de Thaise wet wel heel duidelijk over. Lees alsjeblieft: http://www.thaiembassy.com/thailand/work-permit-rules.php

    Het is niet juist dat jullie daar onjuiste informatie over versrtekken!

    De kans dat de immigratie een organisatie bezoekt die vrijwilligers werk verstrekken is erg klein. Maar de kans dat een vrijwilliger zich verspreekt tijdens een normale politie controle, of tijdens een eventele visum verlenging bij de immigratie is groot. Je zit dan vrij snel in een detentie centrum voor illegale vreemdelingen. En daar kom je pas uit als je een geldig ticket naar je thuisland hebt. Met een “black listed” stempel in je paspoort…..

 56. Ricardo schreef:

  Wij hebben deze week elephant jungle sanctuary in chiang mai bezocht. Dit reservaat zou toegevoegd moeten worden aan de lijst met olifant vriendelijke reservaten. De olifant hoeft hier niet te werken, geen kunstjes te doen en er wordt absoluut niet op de olifant gereden. Ook was er een speels jong olifantje die het duidelijk naar zijn zin had. Wij hebben er een erg leuke en informatieve dag gehad waarbij we de olifant hebben mogen voeren en wassen in de rivier. Als afsluiter kregen de olifanten een lekker modderbad. Elephant jungle sanctuary in chiang mai vinden wij dan ook een echte aanrader!

 57. Nicole schreef:

  Tjee, wat erg!!! Jaren geleden in 1999 hebben mijn man en ik bij Chang mai een tocht gedaan waarbij we oa ook een stukje op een olifant hebben gereden met stoel. Als ik daar nu aan terug denk……… Deze zomer ga ik met mijn man en kinderen (7 en 10 jaar) een maand backpacken in zuidoost thailand. De grootste wens van de kinderen is natuurlijk op een olifant rijden! Maar als ik dit zo lees krijg ik natuurlijk erg veel twijfels. Weet je misschien zo (van Bangkok naar het oosten, daarna naar het zuiden en oa naar ko chang) ergens in die buurt een olifantenkamp waar ze wel fatsoenlijk met de olifanten omgaan?

  • Nee sorry, dat weten we niet! Misschien iemand anders…? 🙂

  • Marleen Veenstra schreef:

   Dichtbij Bangkok ligt het reservaat Wildlife Friends Foundation Thailand. Ongeveer 2 uur rijden naar het zuiden, opgezet door de Nederlander Edwin Wiek. In het oosten in de provincie Surin is het Elephant Villgae in Baan Tha Klang, opgezet door de regering. Hier zie je alle typen olifantentoerisme door elkaar maar zit ook het fantastische Surin Project waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Verder zijn er op de eilianden en in het zuiden helaas geen goede kampen. Juist daar is veel problematiek met jonge baby olifantjes. Mijn advies zou zijn, ga echt niet rijden op een olifant. Het is veel mooier om ze vanaf de grond te observeren en ze hun eigen te laten doen. Het zou mooi zijn als je een dag naar het Wildlife Friends Foundation Thailand kunt gaan. Er is daar net een moeder met baby olifantje gered.

 58. Aldert schreef:

  Bedankt voor je mooie (en hartverscheurende) verhaal. Heb het met kippenvel en ook afgrijzen gelezen. Wij reisden in het kader van onze 2-jarige wereldreis door Thailand en bezochten in januari 2008 het Thai Elephant Conservation Center in Lampang. Hoe zijn je ervaringen daarmee? Wij deden toen de 3-daagse Mahout training (volstrekt onwetend over de meeste dingen waarover je schrijft), maar hebben toen wel ervaren dat de olifanten daar goed werden behandeld (althans, voor zover wij konden zien). Tweemaal daags in bad, zeer lange kettingen in de jungle ’s nachts, alleen wij op de olifanten (zonder zadels, gewoon op hun nek) en er was ook een ziekenboeg waar zieke of gewonden olifanten werden behandeld. Na lezen van jouw verslag ben ik zeer benieuwd hoe jij dat centrum hebt ervaren. Ben het volledig met je eens dat goede olifantenkampen eigenlijk niet bestaan kunnen. Wij wonen inmiddels in Thailand op Koh Samui en weten nu wel veel meer van de ins en outs van dit land. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar ja, dat is het nergens ter wereld…

  • Marleen Veenstra schreef:

   Hallo Alders, Bedankt voor je fijne reactie. Ik ben zelf niet heel te tevreden over het TECC in Lampang omdat er nog steeds dagelijks een show wordt opgevoerd waarbij haken worden gebruikt. Mijn inziens is dit nooit goed. Maar goed, het is beter dan vele andere kampen. Het ernaast gelegen Elephant Hospital is natuurlijk fantastisch. Zij doen goed werk. Helaas liggen deze twee faciliteiten nagenoeg tegen elkaar aan waardoor het weleens verwarring brengt.

 59. Monique schreef:

  Ook wij hebben tijdens onze eerste reis op een olifant gezeten, erger nog in een bankstel op de rug van een olifant zeg ik altijd…De bolle rug is de zwakste plek notabene. Ik schaam me voor de foto’s die toen gemaakt zijn. Veel toeristen zijn onwetend en ik troost me maar met het idee dat een toerist die voor het eerst naar Thailand of Azië gaat het vergeven word dat hij/zij zichzelf vooraf niet beter ingelezen heeft. De meesten toeristen met het hart op de juiste plek doen het een volgende reis niet meer,zeker niet nadat er de laatste jaren zoveel duidelijkheid en beeld over in de media is gekomen.

  Ik blijf ondanks alles mezelf verbazen dat een olifant die zo ontzettend sterk is zich zo laat intimideren en behandelen door deze miezerabele mannetjes en als er af en toe eentje flipt en zn mahout iets aandoet dan denk ik hehe, ze zouden allemaal zo moeten reageren.

 60. eliza schreef:

  super dat je je zo inzet voor de olifanten! ik zelf ga over 3 weken naar Thailand en wil ook zeker naar elephant nature parc! daar verheug ik me nog het meeste op! ik hoop dat er steeds meer mensen (toeristen) zullen zijn die hier naartoe gaan ipv naar de tochten waarbij je op olifanten kan rijden terwijl ze vastzitten aan een ketting dit moet stoppen..

 61. Karin schreef:

  Wij gaan in juli naar Thailand en ik heb ook Baanchang Elephantpark gevonden op internet.

  http://www2.baanchangelephantpark.com/

  Maar na het lezen van jullie artikel weet ik ook niet zeker of dit park tot de categorie ‘goed park/reservaat’ is.
  Hopelijk kan een van jullie lezers ons informeren.

 62. Willem schreef:

  Wij zijn in 2012 in het baanchang elephantpark bij Chiang Mao geweest. Ze adverteren met dat ze olifanten opvangen en goed verzorgen. Er worden wel ritjes gemaakt maar wel zonder stoeltjes. Verder is het voeren en wassen van de olifanten. Ze stonden vast met één poot. Ik had geen slecht gevoel bij dit park, maar of alles in orde was vraag ik me wel af. De Mahout hadden wel een olifantenhaak bij zich.
  ken je dit park?

 63. Marjolein schreef:

  Ik ben zelf ook in thailand geweest en wilde erg graag de olifanten van dichtbij zien, maar ik wilde er absoluut niet op rijden! Ik kon dat die beesten niet aan doen! Zelf ben ik naar een reservaat gegaan waar de olifanten los rondliepen zonder aan een ketting vast te zitten. De eigenaar had olifanten opgevangen die uit het circus kwamen. We gingen de olifanten eerst aaien en hele trossen bananen voeren. Wanneer een olifant hier geen zin in had en weg liep lieten ze de olifant ook met rust. Ze verplichten de olifanten nergens toe. Dit vond ik erg fijn om te zien! We hebben daarna met de olifanten in de modder gespeeld en gezwommen in een rivier. We mochten overigens niet op de olifanten zitten tijdens het spelen en het zwemmen. Ik vond het fijn hoe zij met de olifanten omgingen en ik merkte aan de olifanten dat zij zich op hun gemak voelde. Het park waar ik was, was Elephant Retirementpark in Chiang Mai. Een aboslute aanrader als je toch graag olifanten wilt zien! http://www.elephantretirementpark.com

 64. rosalie schreef:

  ik maak een werkstuk over olifanten en ik vind het heel zielig dat ze heel hard met stokken worden geslagen. Ik zal zelf nooit op een olifant willen rijden. Als ik groter ben dan ga ik de olifanten helpen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Rosalie,

   Wat goed dat je hier een werkstuk over gaat maken. Dan kun je je klasgenootjes vertellen dat olifanten hele bijzondere dieren zijn die in het wild thuis horen. Niet voor ritjes. Verzorgen is een heel goed idee! Succes met je werkstuk en als ‘ie af is, dan kan je ‘m altijd naar ons toesturen: info@tipsthailand.nl

   Groetjes,
   Sander

 65. Mijn zus heeft me op dit artikel gewezen en ik ben blij dat ik het heb gelezen. Ik ga in juli naar Thailand en ik ben nu zeker niet meer van plan om op een olifant te rijden. Erg jammer om te horen dat mensen in mijn omgeving dit soort berichten ‘onzin’ vinden en denken dat het allemaal wel mee valt! Ze vinden een tiger tempel wel zielig, maar olifanten zijn in mijn ogen net zo zielig!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Janneke,

   Dat horen we wel vaker. Mensen zijn onwetend en begrijpen niet wat er allemaal aan voorafgaat. Goed dat je je eigen keuzes maakt!

 66. Tien jaar geleden tijdens mijn eerste verre reis heb ik in Thailand een ritje op een olifant gemaakt bij Chiang Mai. Wat was ik onwetend en wat een spijt heb ik er achteraf van gehad. Door de jaren heen is mijn standpunt veranderd in dat dieren niet als entertainment gebruikt te horen, op wat voor manier dan ook. Ik ben blij met de aandacht je er aan het thema geeft en de info om dan, als je dan toch wil, een zo goed mogelijke optie te bekijken. En zal je bericht deze week delen, hoe meer mensen weten, des te meer er hopelijk betere keuzes in maken.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lizette,

   Ik had je al even gesproken, maar super bedankt voor je reactie en goed dat je het ook gaat delen met je publiek!!

 67. Boy schreef:

  Wij zijn 2 jaar geleden geweest naar Woodys elephant in Chiang Mai (http://www.woodyelephanttraining.com/) Erg goeie ervaring.
  Woody heeft jarenlang aan Thaiboksen gedaan en met het prijzengeld zijn 1e olifant gered en overgekocht. Nu heeft hij een groot stuk land met (toen) 12 olifanten. 6 waren die dag vrij om rond te gaan in de bergen en bossen en de andere 6 zijn dan voor toeristen. Je kon merken dat de olifanten echt gehecht zijn aan Woody. 1 had er zelfs ‘straf’ maar moest die dag wel met de toeristen zijn. Woody gaf bewust geen aandacht aan deze olifant, maar je zag dat die olifant constant aandacht zocht bij hem. Hij ziet ze ook als familie en behandeld ze ook zo.

  Zeker een aanrader!

  • Anneke schreef:

   Ik heb op internet ook hele slechte verhalen gelezen over die Woody, hij is ook de oprichter van happy elephant’s home. Als je naar de foto’s kijkt van de olifanten op zijn parken op tripadvisor wordt je niet vrolijk. De mahoods schijnen wel degelijk kleine messen te dragen, in het trainingscenter wordt op de olifanten gereden (op de foto’s zie je zelfs met 3 man tegelijk) en op negatieve recensies op tripadvisor reageert Woody met: als mensen negatieve recensies gaan plaatsen stop ik er wel mee en gaan de olifanten terug naar de shows waar ze een veel slechter leven zullen leiden. Klinkt als een dreigement en niet als iemand met het hart op de juiste plaats voor het welzijn vd olifanten maar puur uit winstoogmerk.

 68. Paul schreef:

  Ik ben een paar weken geleden met mijn vriendin naar Elephant Discovery in de buurt van Chiang Mai geweest. Dit was een mooie olifant-vriendelijke ervaring. De olifanten waren zelfs nooit aan de ketting. Ze sliepen in de Jungle en werden met behulp van GPS opgespoord als er een mensen een trip geboekt hadden. Rijden was ook op de nek van de olifant en de olifanten werden uitgebreid gewassen voor de rit. Je moest wel 2 uur in een busje naar het midden van de jungle om bij de olifanten te komen. Kosten waren ook niet enorm: 2400 als je een olifant samen verzorgd en 4500 als je een eigen olifant wilt. Echt een aanrader.

 69. marijn schreef:

  Ik ben vorig jaar met mijn vriend bij het Rang-ton olifantenreservaat in de buurt van Pai geweest, en het voldoet aan alle ‘goede’ eigenschappen uit dit artikel. Geen kettingen, geen stokken of messen…alles gaat op verbale commando. Elke olifant heeft een eigen begeleider die daar woont op het reservaat. De olifanten gaan twee meer per dag de rivier in, wat ze heerlijk vinden. Als bezoeker mag je op de olifant rijden, in de nek, de dieren wassen en voeren. De olifanten kunnen alle kanten op en hebben veel contact met elkaar. Het was een geweldige ervaring!

  • Marleen Veenstra schreef:

   Bedankt voor je reactie Marijn. En fijn om te lezen dat het goed bevallen is. Ik zou het zelf geen reservaat noemen want in een reservaat wordt niet gereden, ook niet op de nek, maar doen de olifanten helemaal hun eigen ding en observeer je als bezoeker hun natuurlijke gedrag. Rang-ton klinkt zeker als een goed kamp waar de olifanten het stukken beter hebben dan in bijvoorbeeld een trekkingskamp.

 70. - schreef:

  Je zegt in het artikel dat ”goed” olifantenkamp bijvoorbeeld in Kanchanaburi is. Ik ben er eind 2014 geweest en heb had achteraf een enorm schuldgevoel en zou het ook echt nooit meer doen! Er wordt namelijk wel gereden (20 min) waar je kan zitten in een bakje. Daarnaast is het afhankelijk van de man die erbij staat maar mag je ook wel even in de nek zitten. Toen ik er eenmaal op zat zag ik dat de olifant aan de zijkanten net achter zijn oren wel iets bloed had, echt verschrikkelijk! Het park is niet druk gelukkig dus de beesten mogen wanneer er geen mensen zijn wel vrij rondlopen zonder kettingen om. De bakjes boven op blijven trouwens wel vast aan de olifant!! In ieder geval ik kom nooit meer in een olifantenpark

  • Marleen Veenstra schreef:

   Ik weet natuurlijk niet in welk kamp je in Kanchanaburi bent geweest maar bij Elephant World wordt zeker niet gereden in een bakje. Ik ben er in 2012 en 2014 geweest. Elephant World is op gezet door Agnes, een Nederlandse, en zij heeft het beste voor met haar dieren. Heel vervelend dat je zo’n nare ervaring hebt gehad in een olifantenkamp.

 71. Bastiaan schreef:

  Heel mooi en bijna compleet artikel. Zelf ben ik net terug van een rondreis door Thailand met mijn vriendin. Ook wij wilde graag olifanten van dichtbij zien en dan uiteraard op een zo diervriendelijk mogelijke manier. Het eerste olifanten verblijf/reservaat wat je dan tegenkomt is het bekende Elephant Nature Park in Chiang Mai, maar 200 euro per persoon voor een dag met de olifanten vonden wij te gek en paste simpelweg niet in ons budget.

  Na lang zoeken naar andere diervriedendelijke parken kwamen wij uit op Thom’s in Pai (www.thomelephant.com/). Hier staan de olifanten in een buitenverblijf en niet aan de ketting, er word niet gereden met mandjes/zadels maar bareback op de nek. Ook werken hier meerdere westerse vrijwilligers welke de olifanten verzorgen en ’s middag gaan de olifanten naar een groot verblijf in de jungle.

  Wij hebben uiteindelijk een half uurtje op de nek van de olifant gereden en een uur door de rivier gelopen, gegeten en gebaddert met de olifant en toen een half uurtje terug gelopen. Dit koste per persoon 50 euro en je krijgt nog een DVD met filmpjes en foto’s mee. Wat ons betreft een aanrader en voor zover we konden zien ook diervriendelijk.

  • Marleen Veenstra schreef:

   Bedankt voor je aanvulling Bastiaan, ik zal er verder naar kijken. Er komen steeds meer kampen die diervriendelijk toerisme aanbieden en deze olifanten hebben het stukken beter dan in trekkingskampen en shows. De reservaten waarbij de olifant echt vrij rondloopt en alleen met toeristen in aanraking komt als zij dat zelf wil, dat zijn er niet zo veel. Alle olifanten die op wat voor manier ”tam” met toeristen omgaan, hebben de phajaan ceremonie meegemaakt. Dat geldt voor Thom’s als ook voor het Elephant Nature Park. Des te belangrijker is het wat mij betreft om te kijken hoe het nu met de dieren gaat en hoe er met ze wordt omgegaan. Is het belang van het park het welzijn van het dier of is geld verdienen prioriteit? Waar komen de olifanten vandaan? Zijn ze gekocht of wordt er met ze gehandeld? Wordt er gefokt met ze en zo ja op welke manier? Wat gebeurt er op de lange termijn met het jonge dier? World Animal Protection is al enige tijd bezig om dit goed in beeld te brengen zodat er een lijst gemaakt kan worden met onderscheid tussen alle olifantenkampen en reservaten in Thailand. Daar gaat veel tijd in zitten en is niet makkelijk. Ik zal heel blij zijn met zo’n lijst want het olifanten management achter de schermen is zeer ingewikkeld en complex.

 72. Elisabeth schreef:

  Ik was niet van plan om naar Thailand te gaan, maar van dit artikel schoot ik vol! Misschien ga ik toch nog heen, maar dan als vrijwilliger. Lijktme mooi om die prachtige dieren te verwennen.

  • Marleen Veenstra schreef:

   Is ook een prachtige ervaring Elisabeth en zeker een aanrader. Als vrijwilliger ben je vooral rondom de olifanten actief zoals hun voer verzorgen, bomen planten, shelters bouwen. En natuurlijk is er tijd om met de dieren tijd door te brengen., maar de olifanten gaan vooral hun eigen gang en jij kan dat van dichtbij observeren. Sommige olifanten vinden vrijwilligers zo leuk, dat ze spontaan naar je toekomen voor wat aandacht 🙂

 73. Goed artikel! Veel mensen zijn zich van geen kwaad bewust en het is goed dat daar verandering in komt.

 74. Linda schreef:

  Wat een mooi en vooral goed artikel! Ik denk dat vele toeristen hier simpelweg niets van weten en gaan rijden omdat ze het zo onwijs leuke en toffe ervaring vinden. Welzijn van dieren vind ik erg belangrijk, en met mijn aanstaande trip naar Thailand is het goed om dit te lezen. Goed om te weten wat de do’s en dont’s zijn. Ik ga zeker even kijken of er een reservaat in de buurt zit!

  • Marleen Veenstra schreef:

   Mocht je meer informatie willen, dan mag je me altijd mailen Linda. Thailand is prachtig. Hele fijne trip gewenst!

   • Monique schreef:

    Inderdaad Linda en zeker tot zo’n pakweg 5-10 jaar geleden, toen was juist de eerste vraag van mensen als je terugkwam uit Thailand: en heb je op een olifant gereden? Dat hoorde gewoon bij de reis. Zelfs reisorganisaties hadden de olifantrit in hun programma’s zitten, dat ontbrak net zo min als de excursie naar het Grand Palace of The floating market. Gelukkig weten de meesten nu wel beter sinds naar buiten is gekomen hoe het eraan toe gaat. Het was toch een goede inkomstenbron voor de mensen in het land ten koste van deze lieve dieren.

 75. Nicky schreef:

  Voordat ik iets met olifanten wilde doen in Thailand heb ik uitvoerig bekeken welke initiatieven goed met de olifanten omgingen. Een nog niet zo bekende (en ook nog niet zo dure als bijvoorbeeld Elephant Nature Park) is Happy Elephant Home (http://www.happyelephanthome.com/index.html). Er wordt helemaal niet op de dieren gereden, als ze weg willen lopen dan doen ze dat lekker en je geniet met ze van een lekker modderbad, geeft ze wat snacks, maakt een wandelingetje naar de rivier en je baddert met ze in de rivier. Er loopt een relatief jong olifantje rond dat er maar geen genoeg van kan krijgen om je (gevraagd en ongevraagd!!) van een natte zuigzoen te voorzien – niet aangeleerd (en hij is ook de enige) maar omdat iedereen er zo positief op reageert blijft hij dat natuurlijk wel doen en een extra banaantje scoren is vast ook nooit weg 😉

  • Marleen Veenstra schreef:

   Hallo Nicky,
   Goed om te lezen. Ik zal eens naar Happy Elephant Home kijken. Er komen steeds meer kampen waar de olifanten goed worden verzorgd. Belangrijk is ook om te kijken hoe de dieren verzorgd worden als er geen bezoekers zijn, waar ze vandaan komen, wordt er met ze gefokt, wat krijgen ze te eten etc. Echt goede reservaten die zijn opgestart vanuit de visie om de olifanten te helpen en niet vanuit de visie om met toerisme geld te verdienen, daar zijn er niet zo veel van. Steeds meer kampen kiezen voor de olifantvriendelijke manier omdat de vraag er naar toeneemt, wat ik natuurlijk alleen maar toejuich.

 76. Chris schreef:

  Ja echt hoe men daarmee omgaat soms!!!!! Een olifanten tour vind ik op zich prima mits het OK is. Olifanten, maar vele andere dieren overal ter wereld worden zo behandeld. slecht!

 77. Christ schreef:

  orachtig artikel !!! Ik ben gek op olifanten. Vind dit een onbeschrijflijk knap, inteligent, prachtig , inteligent wezen. Zal deze ook alleen maar gaan bezoeken in reservaat of zoals in Afrika in het wild. Ben heel tevreden en blij dat er zich nog zovelen bekommeren voor die dieren. Een ongelooflijk respect voor de mensen vrijwilligers en allen wie er zich voor inzet. Ike dit alleen maar toejuichen. En als het het een troost mag zijn … Dit artikel zoveel mogelijk delen.

 78. Geweldig goed geschreven Marleen, je bent een echte ambassadeur voor de olifant.

 79. Elisabeth Wilma Harten schreef:

  Wat afschuwelijk. Ik las dit en het raakt je . Zelf ook ooit op een olifant gezeten als Toerist , niet beter geweten, maar goed dat er nu iets aan gedaan kan worden, de toersten wakker schudden !

 80. leonie schreef:

  Elephant discovery nabij chiang mai mag wat mij betreft ook aan het rijtje van goede olifantenreservaten worden toegevoegd. De olifanten leven zo goed als vrij in de jungle en geen zadels, haken stokken of wat dan ook. Een kleine blijde loslopende groep die continu voldoende toegang hebben tot bamboe en de rivier. Dit was een goed bevallen mooie ervaring in tegenstelling tot wat voor horror je tegen kwam in de steden.

 81. Goetghebeur Rita schreef:

  VERSCHRIKKELIJK!! Misschien kan je contact nemen met mijn nichtje en partner? Zij willen een rusthuis voor olifanten openen,zie elephanthaven.org Tony is in THAILAND geweest voor de verzorging van een oude ,blinde olifant! Bestaat er daar ook geen dierenbescherming? Enfin,mij heeft het enorm geraakt en ik hoop dat er iets aan gedaan wordt.

  • Sander Hillegers schreef:

   Verschrikkelijk is het zeker. En dat wij (met dank aan Marleen) mensen willen raken is ook één ding wat zeker is. Als toeristen zich bewust worden van het feit dat er gruwelijkheden aan vooraf gaan dan is er straks ook geen markt voor.

   Ik zal zo even een kijkje nemen op zijn website en wie weet. In ieder geval bedankt voor je reactie Rita.

 82. Wat een goed stuk! Voordat wij naar Thailand gingen leek het me geweldig, een ritje op een olifant. Totdat we olifanten zagen staan op Koh Chang die inderdaad helemaal vast zaten, achter hekken stonden en ver bij elkaar vandaan. Verschrikkelijk om te zien! Toen meteen besloten om NOOIT op een olifant te stappen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Dank voor je reactie Kirsten. Wij hebben in 2009 een olifantritje gemaakt en daar hadden we achteraf een slecht gevoel over. Nu weten we dus precies waarom. Goed dat iedereen zich er van bewust wordt en fijn dat we het inzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *