3 dagen trekken door de jungle van Thung Yai

Ligging Thung YaiTwee bloederige enkels. Armen vol kleine schrammetjes en wondjes. Een verdwaald takje in mijn haar. Modder onder mijn nagels. Grote wallen onder mijn ogen. Ja, Thung Yai heeft zijn sporen op mij achtergelaten. Drie dagen lang heeft deze -op het oog vriendelijke, maar in werkelijkheid meedogenloze- jungle het uiterste van mij gevergd; zowel fysiek als mentaal. Drie dagen lang glibberen door de modder. Drie dagen lang klauteren over rotsen. Drie dagen lang het gevoel hebben bijna te vallen. En soms ook hard onderuit gaan. Ja, Thung Yai, je was onverbiddelijk. Maar je was al die pijn en moeite zeker waard…!

Met mijn blik op de grond gericht, slalommend langs grote rotsblokken, bukkend onder bamboestokken door en voorzichtig balancerend op provisorische bruggetjes over kolkende rivieren sjok ik door de jungle. Ik ontwijk boomstronken die me proberen te laten struikelen. Ik overwin enorme watervallen die me bijna omver blazen. Ik trotseer paden dat eigenlijk geen paden zijn. Niets kan mij tegenhouden! Tenminste… Af en toe gaat het mis en heb ik een iets minder euforisch moment wanneer ik in een grote, natte modderpoel stap. Gvd#$%^, waar ben ik aan begonnen?!

Een kolkende rivier oversteken - Thung Yai

Hiken in Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary

Thung Yai is een beschermd natuurgebied in Thailand en ligt vlakbij de westelijke grens van Myanmar. Het is een bergachtig gebied met vele klaterende watervallen, enorme kalksteenrotsen en dichte jungle. Thung Yai is een speeltuin voor avonturiers en hikers en is de perfecte plek om meerdaagse trektochten te maken.

Een gemiddelde dag in de jungle

Wij kozen voor een 3-daagse trektocht door Thung Yai, waarbij we iedere dag zo’n 6 à 7 uur onderweg waren. Onze gids Jarun Saksri (of gewoonweg Jack), is zelf in de jungle opgegroeid en kent het gebied op zijn duimpje. Hij neemt je mee over paden die alleen door bergvolkeren worden gebruikt en vol obstakels zitten, zoals grote modderpoelen, overhangende takken met dorens, schuine rotsafdalingen en steile bergen. Onderweg kom je regelmatig een rivier tegen die je kunt oversteken via een simpele brug gemaakt van bamboestokken. Tenminste, als je mazzel hebt. Soms zul je zelf een weg moeten vinden door van steen naar steen te springen, zelf een tak in het water te gooien of door gewoonweg door de rivier te lopen.

Maar dat maakt het juist ook leuk!

Onderweg wordt er regelmatig gestopt voor een korte drinkpauze. Nadat het schone drinkwater op is, drink je gekookt water uit een beekje – wat prima te doen is. Ongeveer halverwege de dag is het tijd voor de lunch: rijst met groente en misschien wat vis. Het is altijd een goed bord vol, waarna je weer met frisse energie verder kunt!

Wat een uitzicht! - Thung Yai

Jungle & wildlife van Thung Yai

Hoewel je vooral je voeten en de grond ziet (anders val je!) kom je onderweg langs een aantal schitterende plekken. Zoals een enorme waterval van wel acht niveau’s, waar je kunt zwemmen en een verfrissende douche kunt nemen. Of een plateau gelegen op een berghelling, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het onderliggende dorp. En natuurlijk zie je ook heel veel jungle, met lianen, bamboebossen en enorme, metersdikke bomen die ver boven het groene bladerdak uitsteken.

Veel wildlife kom je helaas niet tegen, afgezien van veel bizarre insecten, slangen en hagedissen. Af en toe moet je stoppen om een dorstige bloedzuiger uit je sokken te pulken. De tijgers, zwarte beren, buffels en apen van het park leven diep in de jungle, ver weg van de beschaving.

Waterval Thung Yai


Te gast bij bergstammen in de jungle

Tegen de schemering kom je aan bij kleine dorpjes middenin Thung Yai waar een bergvolk woont: de Karen. Hier is het leven eenvoudig. Zo is er bijna geen elektriciteit en werken de mannen veelal op rijstplantages en boerderijen. De vrouwen zorgen voor de kinderen, waar ze er meestal een hoop van hebben! Hoewel je ze niet kunt verstaan (ze spreken geen Engels of Thai, maar hun eigen taal) is het meteen duidelijk dat dit een ontzettend warm en gastvrij volk is. Wanneer je het dorp inloopt wordt je direct begroet door oude dames met wandelstokken en groepjes enthousiast zwaaiende kinderen.

De Karen woont in eenvoudige, houten paalwoningen zonder meubels. Wel is er in aantal huizen een televisie, die met behulp van een generator 1 à 2 uur per dag aangaat. De rest van het dorp, jong en oud, weet precies wanneer hij aan gaat en verzamelt zich razendsnel rondom de televisie waar er wordt gelachen, gegeten en gerookt.

Een oude vrouw in Karen dorpje - Thung YaiOnze vriend! - Thung YaiMet z'n allen televisie kijken in Thung Yai
’s Avonds wordt er gekookt door Jarun, die naast een geweldige gids, ook een uitstekende kok is. Jarun behoort zelf ook tot de Karen. Het is ongelooflijk wat hij voor lekkers weet te toveren uit maar één eenvoudige pot, die boven een klein vuurtje hangt. Groenteschotels met pompoen, mais en voor ons onbekende junglegroentes, heldere soepen met bijzondere kruiden, gekruide aardappels met ei en natuurlijk heel veel rijst. Omkomen van de honger doe je in Thung Yai zeker niet!

Slapen doe je net als de locals op een bamboematje onder een stapel warme dekens. Er wordt een klamboe gespannen om muggen en andere insecten weg te houden. Buiten is er een ‘outhouse’ met hurktoilet. De douche (als die er is) bestaat uit een grote bak water met plastic slangetje. Of badder net als de locals buiten in de rivier!

Genieten van de kookkunsten van Jarun - Thung Yai

Hoe ik het heb ervaren

Voor mij was de trektocht door Thung Yai zowel zwaar, uitputtend en vermoeiend, als mooi, verrassend en inspirerend. Hoewel mijn conditie is niet de allerbeste is, weet ik nu dat ik veel sterker ben dan ik dacht. Bovendien maakte het slapen bij de bergstammen veel goed. We werden zó hartelijk ontvangen, echt heel bijzonder. Dit had ik voor geen goud willen missen!

Leven zonder elektriciteit in Thung Yai

Zelf hiken in Thung Yai?

Neem dan zeker contact op met Jarun Saksri, onze gids. Zoals ik al zei; hij kent de jungle door en door. Hij is naar eigen zeggen de enige die meerdaagse trektochten aanbied door Thung Yai. Bovendien spreekt hij uitstekend Engels. Je kunt hem het beste bereiken per mail, jarunsaksri1@gmail.com. Wanneer hij niet in de jungle is, reageert hij vaak nog dezelfde dag. Je kunt ook bellen naar +66854254434 en zijn voicemail inspreken.

Een 2- tot 4-daagse trektocht kost 1.750 baht per persoon per dag en een 5- tot 7-daagse trektocht 1.450 baht per persoon per dag. Maar, hoe groter de groep is, hoe minder je betaalt. Jarun biedt ook alternatieve routes aan speciaal voor gezinnen met kinderen. De beste tijd voor een trektocht door Thung Yai is van oktober t/m februari, wanneer het niet meer regent en nog relatief koel is. Kijk op zijn website voor meer informatie: www.sangkhlaburitrekkingtour.blogspot.com.

De beste uitvalsbasis voor een trektocht door Thung Yai is het stadje Sangkhlaburi, wat met de (mini)bus zo’n 4 à 5 uur rijden is vanuit Kanchanaburi. Bussen vertrekken drie keer per dag en een busticket kost zo’n 110 baht per persoon.

Lekker fietsen - Thung Yai

Zou jij een trektocht willen maken in Thung Yai?

Dit vind je misschien ook leuk...

26 reacties

 1. Suza schreef:

  We willen hier graag heen met kleine kindjes. Hoe zit het met Malaria en Dengue? Extra risico?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Suza,

   De trekking is vrij pittig, dus weet niet of het verstandig is om het met kleine kinderen te doen. Maar dat is helemaal aan jou.

   Tijdens deze trekking slaap je onder een klamboe. En zelf ben je verantwoordelijk voor het insmeren en het dragen van muggenwerende kleding. Als je dat doet, is het geen probleem.

   Meer muggentips:
   https://tipsthailand.nl/muggen-thailand/

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. Lieke schreef:

  Hey Sander en Mariska!
  Ik ga over twee weken samen met een vriendin 3 weken naar Thailand, wij wilden heel graag een jungle tour doen, maar hadden deze gepland in khao sok. Zijn deze vergelijkbaar? Welke raden jullie het meeste aan?

 3. Anja schreef:

  Weet je toevallig of er een bus rijdt vanaf kanchanaburi? Hoever is het ongeveer?
  Is het bezoekje bij de Karen volk een toeristische actractie of valt dat nog mee?
  Alvast dankjewel!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Anja,

   Vanaf het busstation van Kanchanaburi gaan er regelmatig bussen naar Sangkhlaburi. Dat is, volgens mij, een uur of 3/4 met de bus. Vandaar uit kun je een jungle tour boeken naar het Thung Yai National Park. Het is totaal geen toeristische attractie, wij hebben 3 dagen lang geen enkele toerist gezien. Een waanzinnig mooie ervaring!

   Groetjes,
   Sander

   • Anja schreef:

    Super. Dankjewel. We willen heel graag deze jungle tour boeken, ook vanwege bezoek Karenvolk. Daarna willen we ook nog een tour boeken in Khao Sok. Is dit niet teveel van het goede?

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Anja,

     Klinkt goed. Zeker niet teveel van het goede. Juist doen. Het is niet met elkaar te vergelijken!

     Absoluut niet overslaan dus. Veel plezier en ik hoor graag hoe de Thung Yai Jungle Tour is geweest 🙂

     Groetjes,
     Sander

 4. stefan schreef:

  Hoi mariska,

  Nog bedankt voor je reactie. En er rijden gelukkig bussen naar bangkok maar niet volgens google maps.

  Nog een vraag:
  Hoeven we alleen onze dagrugzak mee of ook de backpack? En waar zouden we die backpack anders even achter kunnen laten?

  Groeten,

  Stefan

  P.s ik ga vrijdag al naar bangkok, super spannend

  • Hoi Stefan,

   Wij namen onze dagrugzak mee, waar voornamelijk water in zat, plus een vest en extra sokken. De backpack konden we veilig achterlaten bij P Guesthouse, waar alles zowat in zat (laptops, telefoons etc). Was geen probleem!

   Heel veel plezier in Thailand!!! Groetjes vanuit Bangkok 😉

 5. stefan schreef:

  hallo Sander en Mariska,

  Hoe komen wij vanuit Bangkok naar de jungles van Thung Yari?
  Googlemaps adviseert me om 3 dagen te gaan lopen, dat zien wij niet zo zitten!

  Tips zijn daarom van harte welkom:)

 6. Isa schreef:

  Wij blijven drie weken in Thailand, zonder enige planning.
  Ik vraag mij nu af of het aan te raden is om deze tocht te maken als we er maar drie weken blijven ?
  Ziet er namelijk erg aantrekkelijk uit !!

 7. Puck schreef:

  Hoi Sander en Mariska! Een vriendin en ik willen graag als wij in thailand zijn een jungle tour gaan doen van 2 dagen en 1 nacht en het liefst rond om chiang mai. Natuurlijk willen wij dit zonder ‘elephant riding’ doen. Dit is echt super lastig om te vinden. Bij alle trekkingen die wij vinden zit er een deel met olifant rijden bij. Ik had een stiekeme hoop dat jullie wel iets weten wat zonder olifant rijden en dan het liefst rondom chiang mai.

 8. lieke schreef:

  wat is dat een mooie trip.
  Wij verblijven 3 weken in thailand dus het is denk ik te kort om te doen. aangzein er nog zoveel is wat er te zien is in thailand.
  Wel heb ik een vraag over de jungle tochten en het reizen bij de grens van laos. hoe ervaren jullie het wat betreft malaria nemen jullie daarvoor medicatie.
  Ik lees eigenlijk overal dat het niet nodig is maar wel aanwezig kan zijn. Muggen vinden mij in het algemeen erg goed smaken.

  groetjes lieke

 9. Baukje schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Over 3 weken gaan mijn vriend en ik op reis naar Thailand. We vliegen meteen door naar Chiang Mai, omdat we veel natuur willen zien. Jullie trekking met Jack ziet er heel erg tof uit. Maar vanuit welke plaats vertrekt deze trekking? En hoe zijn jullie daar naartoe gereisd?
  We hebben (helaas) maar 2 weken en willen kijken of het voor ons haalbaar is om dit uitstapje te maken. We vliegen terug vanuit Bangkok, dus denken eraan om deze trekking met de terugweg naar Bangkok te combineren.
  Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen, alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Baukje,

   Ik moet je helaas teleurstellen want als je maar 2 weken gaat is dit niet echt een optie. Vanuit Bangkok kun je er met de bus naartoe wat ong. 6 uur duurt. Alternatief voor een leuke jungle tocht is het Khao Sok National Park in het zuiden of het Doi Inthanon National Park bij Chiang Mai!

 10. Ans van Brederode schreef:

  Prachtigte tocht ik doe het jullie niet na, ook de foto,s zijn prachtig een heel mooie beleving.

 11. J F schreef:

  Nou dat lijkt me wel wat lekker een beetje door de jungle wandelen.
  Mooi verhaal en foto’s.

  Mzzllll

 12. Jack schreef:

  Eh nee Mariska. Ziet er veel te heftig uit. Ik vond het koude dompelbad van de sauna al een hele overwinning.
  Wel een prachtige reportage. Doen jullie een beetje voorzichtig? Wil nog lang van jullie houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.