De 10 gevaarlijkste dieren van Thailand

De gevaarlijkste dieren van Thailand
Een gevaarlijke schorpioen in je schoen, oog in oog met een giftige slang of een aanval van een wilde olifant. Hoe gevaarlijk zijn de dieren in Thailand en wat is de kans dat je ze tegenkomt? Wij hebben het voor je uitgezocht en geven je een top 10!

1. De box jellyfish

Niet de haai, maar dit, onschuldig ogende kwalletje is het gevaarlijkste dier dat in de Thaise zee ronddobbert. De box jellyfish is erg giftig en kan -slik- een mens doden. Maar wees gerust: de kans dat je er één tegenkomt is miniem.

Kans op ontmoeting: zeer klein
Leefomgeving: in het zuiden van Thailand
Dodelijk? indien onbehandeld, ja

Dooskwal. 
Foto: Wikimedia Commons

2. De slang

Wees op je hoede voor slangen, want het gif van een aantal soorten is dodelijk. De king cobra is duidelijk de ‘koning’ van Thailand, zijn gif kan zelfs een olifant neerhalen. Omdat het ontzettend lastig is om niet-giftige en giftige slangen uit elkaar te houden, kun je ze het beste allemaal uit de weg gaan.

Kans op ontmoeting: gemiddeld
Leefomgeving: overal in Thailand, vooral in hoge grassen en donkere holletjes.
Dodelijk? misschien

Cobra

3. De olifant

In Thailand leven er zo’n 2.000 tot 3.000 olifanten in het wild. Hoewel het mogelijk is om deze prachtige dieren in het wild te zien, raden wij dit af. Niet alleen omdat je ze stoort in hun natuurlijke omgeving, maar ook omdat ze erg gevaarlijk zijn en toeschouwers regelmatig aanvallen. Zoals afgelopen januari in het Khao Yai National Park.

Dodelijk? absoluut
Kans op ontmoeting: klein
Leefomgeving: in nationale parken

Elephant Nature Park

Goedkoop Ticket naar Bangkok?!

Amsterdam - Bangkok - met overstap | € 465 ➜
Amsterdam - Bangkok - zonder overstap | € 556 ➜
Brussel - Bangkok - met overstap | € 425 ➜
Düsseldorf - Bangkok - met overstap | € 436 ➜


4. De duizend- en honderdpoot

Deze ‘vriendjes’ wil je niet tegenkomen in Thailand. Een beet van een duizend- of honderdpoot is namelijk veel pijnlijker dan een slangenbeet. De pijn houdt dagenlang aan en is er niets om de pijn te verzachten. Ook is de kans groot dat je een serieuze infectie oploopt. Er zit dus niets anders op dan dagenlang vergaan van de pijn in het ziekenhuis. Eén troost: het gif is gelukkig niet dodelijk…

Kans op ontmoeting: aanwezig
Leefomgeving: in heel Thailand, voornamelijk op de grond onder bladeren, maar ook op muren en in grotten.
Dodelijk? nee, maar wel héél erg pijnlijk

5. De tijger

Prachtig, maar dodelijk. Deze machtige beesten zijn sterk genoeg om een stier, en zelfs een olifant te doden. Geschat wordt dat er nog zo’n 250 tijgers in het diepste hart van de Thaise jungle leven. De kans dat je er een tegen het lijf loopt is dus heel erg klein.

Kans op ontmoeting: 0,0001%
Leefomgeving: diep in de Thaise jungle
Dodelijk?: zeker

Tijger. Foto: catlovers

6. De aap

Als je geen trek hebt in hondsdolheid of een tetanusshot, kun je die schattige aapjes in Thailand maar beter met rust laten. Ze zijn namelijk niet zo schattig als ze misschien lijken. In Thailand kom je vooral de makaak tegen, een klein, grijs aapje dat graag tempels en drukke stranden terroriseert. Deze aapjes zijn meester in het leegroven van je tas en het jatten van je sieraden. Laat de apen dus met rust: voer ze niet, aai ze niet en loop met een grote boog om ze heen.

Kans op ontmoeting: vrijwel onvermijdelijk
Leefomgeving: in nationale parken, sommige tempels of populaire kuststroken
Dodelijk? zeer kleine kans

Apen in Lopburi. Foto: Antoine Gadly

Claim € 5 korting op onze ebooks!

In onze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De Klassieke Route door Thailand staat álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand.

7. De krokodil

Krokodillen zijn een fortuin waard en eindigen meestal als handtas, schoen of souvenir op de zwarte markt. Je komt ze dus vrijwel niet meer tegen in het wild; geschat wordt dat er nog 200 tot 400 leven in Thailand. Erg triest, vooral wanneer je bedenkt dat er ooit duizenden krokodillen rondzwommen in de oerwouden van Thailand…

Kans op ontmoeting: heel erg klein
Leefomgeving: in de nationale parken
Dodelijk? mogelijk

Krokodil. Foto: Wikimedia Commons

8. De schorpioen

Thailand is de broedplaats van vele schorpioenen, die tot wel 25(!) jaar oud kunnen worden. Maar wees gerust; je komt eerder een gefrituurd exemplaar tegen op de Khao San Road, dan eentje op je hotelkamer. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de schorpioen, hoe pijnlijker de beet. Het duurt meestal zo’n 24 uur voordat het gif is uitgewerkt. Pijnlijk? Ja. Dodelijk? Nee.

Kans op ontmoeting: aanwezig
Leefomgeving: overal in Thailand, vooral in…
Dodelijk? nee

Schorpioen. Foto: Wikimedia Commons

9. De mug

Op het eerste gezicht zijn muggen niet bepaald angstaanjagend. Eerder irritant. Maar een doodnormale muggenbeet kan in Thailand leiden tot verschillende -soms levensbedreigende- ziektes. Maar wees gerust; de kans is héél erg klein dat je iets oploopt. Malaria is een zeldzaamheid in Thailand, maar knokkelkoorts komt nog altijd voor bij de grens van Cambodja en Myanmar. Geschat wordt dat je 1% kans hebt om de ziekte op te lopen wanneer je 20 jaar in Thailand woont zónder voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dodelijk? héél kleine kans
Kans op ontmoeting: gegarandeerd
Leefomgeving: overal, maar vooral in dichte jungles en bij stilstaand water

De mug. Foto: Wikimedia Commons

10. De spin

Gelukkig hebben we ook goed nieuws voor je: hoewel er genoeg grote, enge spinnen in Thailand voorkomen, zijn niet gevaarlijk. Ja, sommige spinnen kunnen bijten en ja, de beet kan ook pijnlijk zijn – maar erg giftig (of dodelijk) zijn ze niet. Op toeristische plekken vind je deze harige, bijtgrage spinnen overigens niet; ze leven het liefst in de jungle in een ondergronds holletje.

Dodelijk? nee
Kans op ontmoeting: zeker
Leefomgeving: overal, maar de ‘gevaarlijke’ spinnen leven in de jungle

Tarantula. Foto: Christopher Woo

Eigen ervaring

Na jaren intensief reizen door heel Thailand, zijn we niet verder zijn genomen dan een steek van een klein bijtje en een aanvaring met een niet-giftige slang, die banger was voor ons dan wij voor hem. Maak je dus niet al te veel zorgen en laat je zeker niet weerhouden van mooie jungletrekkingen of snorkeltochten in Thailand!

Welk dier of insect wil jij absoluut niet tegenkomen in Thailand?

Ook leuk om te lezen...

38 reacties

 1. Penny van der woude schreef:

  Ik kom uit Thailand en ik ga mijn spreekbeurt over Thailand houden 😁☺😊

 2. rene schreef:

  Hoi sander en mariska,

  Erg leuke site hebben jullie, heb er al heel veel info voor mijn reis uit kunnen halen. Ik vroeg me af of je kunt aangeven wanneer en waar in thailand het kwallenseizoen nou ongeveer is. Ik lees veel verschillende mogelijkheden. Dit wordt de tweede Thiland reis vorige keer in september geweest in chiang mai en krabi, phi phi dt was prima bevallen. Dit jaar in juli een maandje naar thailand. Deze keer nog iets verder naar het noorden, Pai en chiang rai en daarna waarschijnlijk richting de hoek van koh samui en misschien (als het weer meewerkt) koh lipe

 3. anno schreef:

  ik ben heel erg bang voor insecten enzo. is de kans groot dat ik zo’n eng groot beestje tegenkom?

 4. Lieve schreef:

  Hallo,
  Ik ben echt geen fan van de bloedzuigers. We gaan niet naar khao yai park hierom, maar wel naar oa khao sok. Komen er hier ook bloedzuigers voor? We gaan tijdens het regenseizoen. Alvast bedankt

 5. Mila splinter schreef:

  Thailand is superleuk, ik ben er al een keer geweest ga dit jaar weer, maar Ga absoluut niet naar zielige olifanten of tijger parken en tempels, dan ben je echt harteloos, je kunt wel naar het elephant nature park, een goed park. Bekijk de foto’s en het filmpje op hun site en je weet al dat je niet meer naar andere parken wil, die zielig zijn. Over inentingen: een van de negerjaarsprik en de geelzucht prik, verder hoef je niets.
  Nog een vraag, ik ga dit jaar duiken, op ko tao is er dan veel kans dat ik gevaarlijke beesten tegenkom?

  • Anton schreef:

   Triest verhaal.ben regelmatig in thailand geweest.
   er bestaan geen zielige olifanten of zielige tijger parken
   er zijn alleen trieste gevallen van enkele parken die idd niet goed met de dieren omgaan (zowel olifand als tijger.)
   en je jungeltracking eindigen met olifanten rit is ook geen aanrader.
   maar gewoon een jungel trackking is een geweldige ervaring.
   met snorkelen kan je verschillende dieren tegen komen zoals haaien en kwallen.
   wil niet per defenitie zeggen dat je ze ook echt zal tegenkomen.je toer gids houd uiteraard toezicht.
   en onthou de meest gevaarlijke dier kom je ook over de hele wereld tegen en dat is de MENS !!

 6. Ismail schreef:

  11 januari 2017 ga ik naar Thailand, Bankok daarna naar Kamala Beach.

  Ik heb op sommige sites gelezen over vaccinaties, is dit noodzakelijk ivm bepaalde ziektes? Wij zijn nooit eerder in Thailand geweest.

  Groetjes Ismail

  • Dirk schreef:

   Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Thailand.

   • Anton schreef:

    laat je niets wijs maken over : je hebt geen inentingen nodig.
    je hebt die wel degelijk nodig.onder ander DTP , hepetites a en b,buik tyfes.
    malarie pillen is alleen noodzakelijk als je veel in het binnenland bent langs de kust heb je minder muggen dus minder kans om malaria te krijgen.
    krijg je toch malaria dan maakt het niet uit of je nou wel of geen malaria pillen hebt gebruikt. je moet zoiezo naar het ziekenhuis en daar krijg je de volle dosis anti middelen.
    malaria pillen heb je in twee soorten malaron en lariam.malaron heeft vaak de bijwerking dat je kortslip krijgt en die pil moet je elke dag nemen!
    lariam heeft de bij werking dat je psygoses kan krijgen en die neem je een keer per maand.beste test je voor je weg gaat of je geen psygoses krijg ervan.
    ik heb geen van beide genomen omdat ik grootste deel in kust gebieden ben geweest.
    en je moet zoiezo naar het ziekenhuis voor behandelingen ook als je wel pillen neemt.
    en verder ja knokkekorts is veel gevaarlijker en daar heb je geen pillen tegen.
    ik zou zeggen google een beetje en je zult meer te weten komen dan ik nu kan uitleggen.
    maar laat het je niet weer houden om thailand te bezoeken is een heel heel mooi land 🙂
    (ben er zelf meerdere malen geweest en ook langere tijd 3 a 4 maanden per keer.
    wens je veel plezier

 7. Simon schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Aangezien dit een topic is mbt dieren en ik verder niets heb kunnen lezen over de tiger temple (Sowieso al geen optie gezien al het nieuws omtrent deze plek) of tiger kingdom?

  Het is een droom om met tijgers in aanraking te komen op een veilige manier, maar niet als ze gedrogeerd worden of een slechte behandeling krijgen. Hebben jullie hier advies over?

  Bedankt!

  • Hoi Simon,

   Wij vermijden zelf alle attracties waar je in aanraking komt met tijgers, en raden alle reizigers aan om dit ook te doen. Zulke attracties zijn nooit goed te praten.

   Groetjes!

   • Koos schreef:

    Het bezoeken van dit soort parken zou ik streng afraden, aangezien je dierenleed dan in stand houdt.

    Je zou kunnen overwegen om de wildlife friends foundation te bezoeken (van te voren wel aanmelden) meer informatie op de Nederlandse of Engelse website

  • Dirk schreef:

   Ik begrijp wat je wil. Maar spijtig genoeg is dat onmogelijk. In Chiang Mai is een project waar tijgers gekweekt worden en wat je kan bezoeken. Je mag ook, na betaling, in de kooi. Je kan zelfs het formaat (van welp tot volwassen) kiezen. Maar deze tijgers zijn uiteraard ook gedrogeerd.

   • Freek schreef:

    Dirk, waarom is dat onmogelijk, gewoon niet naar toe gaan

    • Dirk schreef:

     Je kan deze uiteraard wel bezoeken. Maar tijgers bezoeken die niet gedrogeerd zijn……lojkt me redelijk dom. Het is beter, zoals anderen reeds vermelden, plaatsen als deze niet te bezoeken. Dit ter bescherming van de soort.

   • Anton schreef:

    ik ben idd ook daar geweest.
    en ik kreeg niet de indruk dat die tigers gedrogeert werden.
    maar ik ben geen medice dieren arts om daar een oordeel over te geven.
    en idd tegen betaling kan je in de kooi de tijgers aanraken foto’s maken etc.
    ten eerste die dieren horen niet in een kooi.
    tem twede is
    ik was daar met een goeie vriendin (niet mijn vrouw) en haar kindje van 1 1/2 jaar
    de vriendin in kwestie is wel de kooi in gegaan.
    dus ik heb me om de kleine ontvermt en ben samen met de kleine buiten de kooi gebleven.
    ik merkte wel dat toen we in dat park rond liepen dat alle tijgers heel alert op de kleine reageerde
    alle ogen van de tijger was alleen op de kleine gericht.op een gegeven moment komt een van de medewerkers naar mij toe en vroeg mij of ik een beetje uit het zicht van de kooien wilde begeven omdat de tijgers te onrustig werden (kleine mensen kinderen etc) zijn natuurlijk een makkelijke prooi in het wilt zo is hun instinct natuurlijk.daar uit neem ik dat ze niet gedrogeerd zijn helaas ik ben geen medice dieren arts.
    en zoals het al woord gezegt alle attractie’s met dieren moet je niet bezoeken omdat je dat dieren leed instand houd.
    beter bezoek je de olifanten weeshuis.
    daar mag je na aanmelding mee helpen de dieren te wassen voeren en te knuffelen.dat lijkt mij meer dier vriendelijker .
    maar dat is mijn ervaring 🙂

 8. Niels P schreef:

  We hebben zojuist een spin weg zien kruipen, tussen de rotsen van het silver beach @ Koh samui. Getver wat zien die beesten er smerig uit. Vandaar even online opzoek gegaan, en kwamen we hier uit. We twijfelde wat we zagen maar na het vinden van de foto op nr. 10 waren we het eens wat we hadden gezien.

  Thnx voor de top 10 en info!

 9. miel malfait schreef:

  Zit en er ook spinnen in hua hin

 10. FreekB schreef:

  Bij ons huis in Ban Phutsa zitten veel slangen, spinnen en duizendpoten. Naast de cobra heb ik al enkele keren een ontmoeting gehad met een banded krait in de tuin. Deze zijn alleen savonds actief maar overdag in een soort van slaap en kan je hem gewoon oppakken. Zijn gif is dodelijker dan die van de cobra, vrijwel geen overlevings kans.

 11. ozzy schreef:

  handige website ik heb keiveel voor m’n werkstuk kunnen vinden!

 12. johnny bos schreef:

  Hallo Sander woon jij in thailand?

  groetjes johnny bos

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Johnny,

   Wij hebben een halfjaar in Pai gewoond. Nu wonen we ‘gewoon’ weer in Nederland. Januari 2016 vertrekken we weer voor een paar maanden naar Thailand!!

   Waar woon jij?

   Groetjes,
   Sander

 13. johnny bos schreef:

  ik heb gisteren nog een duizend poot doodgemaakt zijn verrekte thai die beesten wil je echt geen beet van hebben hoor!!!

 14. jan smit schreef:

  box jelly fish cobra duizendpoot ps ga 9febr. 2016 naar koh tao – phagnan – samui . tot 8mrt.
  wetsuit kopen????

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jan,

   Tja, er komen gevaarlijke dieren voor en het komt helaas ook voor dat er iemand wordt geprikt, gestoken of gebeten. De kans is enorm klein. Je kunt een wetsuit kopen maar wij zullen dat niet zo 1,2,3 aanbevelen. Je ziet er niemand mee lopen in ieder geval in die gebieden.

   Groetjes,
   Sander

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *