Waarom je in Thailand altijd een onderbroek moet dragen en nog 17 andere feiten

Thaise feiten Weet jij waarom Thaise vissersmannen houten penissen offeren? Of waarom het dragen van ondergoed er essentieel is? Nee? Dan hebben wij 18 bizarre, spraakmakende en onverwachte feiten over Thailand voor jou verzameld. Lees, lach en huiver…

1. De Thaise koning komt uit Amerika
Yup, koning Rama IX is geboren en getogen in Cambridge, Massachusetts. De beste man is nu trouwens een slordige 35 biljoen dollar waard.

2. Alles voor een betere vangst…
De lokale vissersmannen die vissen in de wateren nabij het Tham Phra Nang strand (omgeving Krabi) gaan wel erg ver voor een goede vangst. Ze offeren enorme houten penissen in de hoop voor een goede vangst, voorspoed en een beter uithoudingsvermogen tussen de lakens. Ze geloven dat de ziel van een Indiase prinses nog rondzweeft in deze grotten nadat haar schip eeuwen geleden is gezonken niet ver van deze grot. Daarom wordt deze grot ook wel ‘Princess Cave’ genoemd.

Tham Phra Nang 3. Thailand loopt 543 jaar voor
Volgens de boeddhistische kalender is het nu het jaar: 2557. Het Thaise nieuwjaar wordt ook wel Songkran genoemd, wat ‘verplaatsen van de zon’ betekent. Maar in de volksmond is het beter bekend als het waterfeest. Van 13 t/m 15 april staat Thailand ‘onder water’ en kun je je voorbereiden op drie natte dagen met waterballonnen, waterpistolen en emmers water!

4. Krung Thep… wattes?
Wist je dat de echte naam van Bangkok de langste stadsnaam ter wereld is? Herhaal na mij: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. Vrij vertaald betekent dat: ‘De stad der engelen, de Grote stad, verblijfplaats van de Boeddha van Smaragd, de onneembare stad (van Ayutthaya) van de God Indra, de grote hoofdstad van de wereld begiftigd met negen kostbare edelstenen, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat lijkt op het hemelse verblijf waar de gereïncarneerde God heerst, een stad, geschonken door Indra en gebouwd door Vishnukarn.’ De Thai zelf noemen de stad voor het gemak meestal ‘Krung Thep Maka Nakhon’ of ‘Krung Thep’.

5. Gevangenis in zonder onderbroek
Er bestaat een wet in Thailand die je verbiedt om zonder onderbroek het huis te verlaten. Naast deze zogenaamde ‘onderbroekwet’, is het ook niet toegestaan om je buitenshuis zonder shirt te vertonen. Dit alles kan resulteren in een gevangenisstraf. Dus neem voor de zekerheid maar een extra paar onderbroeken mee voordat je naar Thailand gaat!
Onderbroeken Thailand 6. 5555? LOL!
Stel: je bent aan het chatten met nieuwe, Thaise vrienden. Tijdens het chatten roepen ze opeens “55555!”. Je haalt je schouders op, totdat ze het nog een keer zeggen: “555!”. In het Thais spreek je het getal 5 uit als “ha”, dus in plaats van “hahahaha” typen, schrijven sommige Thai “555555”. Yes, je hebt je nieuwe vrienden aan het lachen gemaakt!

7. Bier + monniken = ?
Een boeddhistische tempel die gemaakt is van meer dan 1,5 miljoen bierflesjes, ra ra ra, waar vind je die? Juist, in Thailand natuurlijk. Hoewel boeddhistische monniken natuurlijk geen alcohol drinken, wilden ze iets doen tegen het aantal bierflesjes dat in stortplaatsen werd gestort. Het resultaat: de Wat Pa Maha Chedi Kaew tempel, beter bekend als de ‘The Million Beer Bottle Temple’. Zelf zien? Je vindt de tempel in de regio Khun Han.

Biertempel in Thailand 8. Hello Kitty to the rescue!
Bizar maar waar: in Bangkok moeten politieagenten die zich misdragen voor straf een grote, roze Hello Kitty armband dragen. De straf geldt voor zo ongeveer alles: het overtreden van de wet, afval op straat gooien, te laat op het werk komen, parkeren op de verkeerde plek… De bedoeling is dat de agenten zich schuldig en beschaamd voelen, maar of dat nu zo goed werkt? De meeste agenten nemen het armbandje gewoon mee naar huis, als leuk cadeautje voor hun dochter.

Hello Kitty armband bij een Thaise politieagent9. Kleur bekennen
In Thailand heeft elke dag van de week een eigen kleur. Maandag is geel, dinsdag is roze, woensdag is groen, donderdag is oranje, vrijdag is blauw, zaterdag is paars en zondag is rood. De kleur zwart brengt ongeluk. Het matchen van je kleding aan de kleur van de dag brengt geluk, althans volgens de Thaise bevolking. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd wanneer toeristen zich aan deze culturele dresscode houden.

10. Het grootste Boeddhabeeld van massief goud
In de Wat Traimit tempel vind je een meer dan 3 meter hoog Boeddhabeeld dat ruim 5,5 duizend kilogram weegt en gemaakt is van massief goud. Het beeld heeft een geschatte waarde van $250.000.000. Het beeld is te bewonderen in de Wat Traimit tempel; hartje Chinatown, Bangkok.

11. Rijst met alles
Ontbijt? Rijst. Lunch? Rijst. Diner? Rijst. Toetje? …rijst natuurlijk! Met meer dan 10 miljoen hectare aan rijstvelden behoort Thailand tot de grootste rijstexporteurs ter wereld. Het is dan ook niet zo vreemd dat vrijwel alle Thaise maaltijden worden gegeten met rijst. Leuk detail: wanneer een Thai het over ‘eten’ heeft (kin khao), zegt hij letterlijk ‘rijst eten’.

Streetfood: lekker rijst eten12. Grote boodschap…
In Thailand heeft men het niet over ‘naar de wc gaan’ en al helemaal niet over ‘plassen’ of ‘een grote boodschap doen’. Nee, Thaise mannen hebben het dan over ‘een konijn schieten’ en Thaise vrouwen over ‘een bloem plukken’. En voor het grotere werk? Ja, dan wordt er op een tijger geschoten en wordt er een HELE mooie bloem geplukt!

13. Red Bull geeft je vleugels – letterlijk!
Het meest populaire en geliefde energiedrankje ter wereld, Red Bull, komt uit Thailand. Het originele recept is 5 tot 15 keer sterker dan de Red Bull die wij kennen en wordt overal verkocht in Thailand. Vooral Thaise vrachtwagenchauffeurs schijnen geen genoeg te krijgen van dit mierzoete goedje. Vandaar dat het verkeer in Thailand zo veilig is. Proost!

Thaise Red Bull 14. “Doe mij maar een ham-ijsje”
Even een lekker sundae ijsje of een McFlurry halen bij de Mac Donalds in Thailand? No Way! De ijssmaakjes in Thailand zijn (tromgeroffel….) ham, ei, mais en ananas. Getver.

15. ’s Werelds heetste hoofdstad
Met een gemiddelde luchttemperatuur van 28° Celsius is Bangkok de heetste hoofdstad ter wereld. Heet, benauwd, gloeiend, hot, verzengend, warm, vurig oftewel: lang leve de airco!

16. Van de varkensneusvleermuis tot aan de walvishaai
Het kleinste zoogdier ter wereld is de ‘hommelvleermuis’, ook wel de Thaise varkensneusvleermuis genaamd. Het diertje weegt slechts twee gram en is 29 tot 33 millimeter lang. De hommelvleermuis komt voor in het westen van Thailand (Sai Yok Nationaal Park). Naast het kleinste zoogdier, komt ook de grootste vis ter wereld voor in Thailand: de walvishaai. Maar wees gerust; de walvishaai leeft van plankton en krill. De walvishaai wordt regelmatig gespot rondom de Similan Eilanden. Deze eilandengroep ligt ten noordwesten van Phuket.

Neushoornvleermuis Walvishaai17. Meer 7-Eleven’s dan Mc’s?
Op elke straathoek in Bangkok is wel een 7-11 (7-Eleven; kleine supermarkt) te vinden. Een fles water, hotdog, zeewier snack of gel-broodje is dus nooit ver weg. In heel Bangkok schijnen er meer 7-11’s te zijn dan er McDonald’s zijn over de hele wereld… Ding dong!

18. De apen hebben hun eigen festival
Ieder jaar vindt er in de tempel Prang Sam Yot, gelegen in de voormalige hoofdstad Lopburi, één van de meest vreemde festivals ter wereld plaats: the Monkey Buffet. In de hoop meer toeristen aan te trekken naar dit deel van Thailand, offeren de inwoners van Lop Buri per festival zo’n 2 ton aan vlees, fruit en andere lekkernijen aan de honderden apen die in de tempel leven en door de stad zwerven.

A monkey eats fruits during the annual Monkey Buffet Festival in front of the Pra Prang Sam Yot temple in Lopburi

Welke feiten hebben jou het meest verbaasd? Ken jij er nog meer? Laat het ons weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Pauline Remmers schreef:

  Hoi! Wat ’n superleuke site hebben jullie gemaakt, compliment. Met aandacht en plezier gelezen. Jullie geven ook interessante info over simkaart kopen op vliegveld Thailand. En schrijven: je telefoonnummer blijft behouden zodat je whatsapps kunt sturen en ontvangen. Betekent dat, dat je met dat simkaartje niet of wel ook onder je eigen nummer kunt bellen en telefoontjes ontvangen?

 2. Patrik Vandensande schreef:

  Lopburi een klein dorpje??? Het is een stad met geschiedenis. De Khmer stad.

 3. Rinie schreef:

  lol de schrijver bedoelt dat die koning 35 miljard dolar bezit, een biljoen is namelijk een miljard op zijn amerikaans en dus niet meer nulletjes dan nodig is hoor

 4. Viatrix schreef:

  Fun Fact #1: “De beste man is nu trouwens een slordige 35 biljoen dollar waard”

  Algemene fun facts:
  1 biljoen = 1.000.000.000.000
  35 biljoen = +/- 2x de gehele Amerikaanse economie
  35 biljoen = heeeel veel geld, geen enkel mens is zoveel waard, zelfs koning Rama IX niet 😉
  Billion dollars in het Engels = Miljard dollar in het Nederlands

  Leuke weetjes voor de rest.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Viatrix,

   Zegt dat dan meer over de (slechte) Amerikaanse economie of over de rijkdom van de Thaise koning?

   In ieder geval bedankt voor je reactie, ik zal m’n rekenmachine er nog eens bijpakken 😉

   Groetjes,
   Sander

 5. Maaike schreef:

  17, wow! Hoe is het mogelijk!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.