Waar wij het meest naar uitkijken in Thailand: 10 verwachtingen

Verwachtingen

Een verre reis brengt altijd een hoop verwachtingen met zich mee. Urenlang oriënteren voorafgaand aan de reis en bepalen wat je wél en niet wilt zien. De voorpret alleen al maakt de reis erg mooi voordat het daadwerkelijk is begonnen. Verwachtingen kunnen ook gevaarlijk zijn omdat ze wel eens tegen kunnen vallen. Wij zeggen dan ook tegen andere reizigers dat ze niet al te hoge verwachtingen moeten hebben en dat ze niet alles van tevoren hoeven vast te leggen. Laat je verrassen en kijk wat de dag brengt. Ondanks dit advies hebben wij ook verwachtingen van onze komende grote reis. Zullen ze allemaal uitkomen?

Top 5 Mariska

1. Zon… zee… eiland
Oké, het is misschien super cliché, maar daarom niet minder waar: ik kijk enorm uit naar de zonovergoten stranden met wuivende palmbomen en helderblauw zeewater. Naar luieren in een hangmat gespannen tussen twee palmbomen. Naar kokosmelk drinken uit een kokosnoot. Naar de zon in de zee zien zakken vanuit een chill beachbarretje met relaxte lounge muziek. Naar een boek uitlezen in 2 dagen. Guilty! Enige vereiste is wel dat ‘mijn’ tropische eiland niet krioelt van de toeristen, opdringerige verkopers, flikkerende neonlichten en schetterende boxen. Net als iedereen ben ik op zoek naar een ongerept pareltje, liefst helemaal voor mezelf alleen. “Yeah right”, denk je misschien. Ik weet het, ik weet het, we hebben het hier wel over Thailand! Toch ben ik ervan overtuigd dat dit paradijsje ergens op mij ligt te wachten. En ik ben meer dan bereid om de moeite te nemen om het te vinden! To be continued…
Relaxen in een hangmat

2. Lekker eten
Ik ben dol op eten. Ik geloof dat ze zoiets een ‘foodie’ noemen. Zodra ik niet lekker heb gegeten ben ik helemaal uit mijn hum en kan het mijn gemoedstoestand voor de rest van de dag bepalen. Serieus. Logisch dus dat ik ENORM uitkijk naar de pruttelende pannentjes langs de straatkant, het exotische fruit en de nieuwe smaken die straks mijn tong en maag gaan verblijden. Hemels! Zo heb ik nog nooit de beruchte vrucht durian geproefd. Ook ga ik zeker weten een kookcursus bij het vegetarische restaurant May Kaidee’s volgen. Yup, ik ben een vegetariër, maar dat betekent absoluut niet dat mijn keuzes in Thailand gelimiteerd zijn. Zo heb ik mijn zinnen gezet op het Thailand Vegeterian Festival, waar je 9 dagen lang de meest verrukkelijke gerechten zonder vlees en vis kunt eten. Maar ook de rest van het jaar zijn de opties legio!
Streetfood in Bangkok. Helaas niet vegetarisch...3. De grens opzoeken
Wat gebeurt er wanneer je de Lonely Planet dichtlaat en zomaar een bus neemt naar the middle of nowhere? Ik heb gehoord dat er in het noorden van Thailand, bij de grens met Myanmar, vele kleine dorpjes te vinden zijn die (nog) niet ontdekt zijn door toeristen. Waar het leven gemoedelijk is en al jarenlang onveranderd is. En ik wil daar niet alleen maar naartoe om mooie foto’s te maken en vervolgens rechtsomkeer te maken (aapjes kijken noem ik dat). Nee, ik wil het traditionele dorpsleven ervaren. Zien hoe van oudsher geleefd wordt in Thailand. Iets terug doen voor de gemeenschap. Het enige wat bij mij een beetje wringt, is zodra ik zo’n unieke plek vind, ik het wil delen op Tips Thailand. En dan weet de ‘hele wereld’ het en is het nog maar de vraag voor hoe lang zo’n plek onbedorven blijft.
Locals in Thailand4. Stilte
Werk, verplichtingen, drukte, verhuizen… al een hele tijd ben ik toe aan rust. Stilte. Soms wordt het me alleen even teveel en snak ik naar het spreekwoordelijke hutje op de hei. Aangezien ik niet op reis naar Drenthe ga, ben ik op zoek naar een ‘hutje’ in Thailand. Misschien sluit ik mij aan bij boeddhistische monniken om een meditatie en vastenritueel te doorlopen. Of kom ik op een kamp terecht met en stel new age hippies die helemaal één zijn met de natuur. Of vind ik tóch ergens een hutje waar ik me helemaal kan terugtrekken van de buitenwereld. Ja, wie weet verveel ik me kapot en stort ik mij na 2 dagen weer in de gekte van Bangkok. Of doet het me juist goed en geeft het nieuwe energie. Geen idee. In ieder geval houd ik tijdens het reizen mijn ogen open in de hoop ‘mijn’ oase van rust te vinden.
Tot rust komen in Thailand5. Schrijven en reizen
Tijdens deze reis komen mijn twee grootste passies samen: schrijven en reizen. Ik heb altijd geroepen dat ik ‘later’ van deze twee pijlers mijn beroep wil maken. Ziehier het resultaat. Voor Tips Thailand ga ik (eindelijk!) reizen en verhalen vertellen uit eigen ervaring. Ik heb nu de vrijheid om te experimenteren en mijn eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Gewoon een goed en eerlijk verhaal vertellen, zonder deadlines, targets of commercieel belang. Onafhankelijk zijn van tijd en plaats. Niet meer op kantoor werken, maar buiten op het strand, in een inspirerend café of misschien zelfs middenin de jungle. Ja, ik krijg hier natuurlijk niet voor betaald, maar het begin is er. En ik weet zeker dat dit blog veel nieuwe kansen en mogelijkheden gaat brengen. En niet alleen voor mij, maar ook voor Sander. Ik kan niet wachten tot het zover is!
Overal en nergens je laptop openklappen


Top 5 Sander

1. Een week leven op een onbewoond eiland
Dit is toch stiekem wel een droom van me. Ik zie het al meer dan tien jaar op tv: Expeditie Robinson. Ik heb me er zelfs een keer voor opgegeven toen ik 19 was, maar toen heb ik helaas geen reactie gehad. Elke keer denk ik weer: dit jaar ga ik het echt niet kijken. Toch ga ik er ook dit jaar weer voor zitten. Helaas is het wel zo dat ze de laatste jaren alleen maar ‘bekende Nederlanders’ vragen maar niet de gewone man uit Nederland. Dat zal ongetwijfeld met de kijkcijfers te maken hebben. Daarnaast heb ik een week geleden een documentaire op YouTube gezien over een jongeman van 18 jaar oud, die een jaar lang op een onbewoond eiland heeft gewoond samen met een vriendin. Automatisch denk ik dan: dat wil ik ook! Hutten bouwen, kokosnoten verzamelen, vuurtjes maken, vissen vangen, regenwater verzamelen etc.

Een heel jaar is dan ook te veel van het goede, maar een week moet er toch wel in kunnen zitten? Gedropt worden op een onbewoond eiland, afspraken maken met de bestuurder van de boot. Heel veel mensen laten weten waar we zitten. Tussendoor iemand laten overkomen om te kijken hoe het gaat. GPS telefoon meenemen? En natuurlijk veel water mee en een machete! Wc-papier toch ook wel. Blikken eten voor de zekerheid. Oke, het begint alweer te lijken op gewoon kamperen in Limburg. Maar is het haalbaar? En dan meer in de zin van; staat Mariska hier voor open? Ze zegt dan iets in de zin van ‘we zien het daar wel’. Maar dat betekent natuurlijk ‘nee’. Misschien moet ik, net zoals de jongen van de YouTube documentaire, maar een oproep doen op de lokale TV. Kijken of er iemand met me mee wilt…
Onbewoond eiland2. Zwemmen tussen de sterren
Tijdens onze eerst reis door Thailand in 2009 zijn we wel naar het Khao Sok National Park geweest, maar veel tijd hebben we niet kunnen doorbrengen in de provincie Krabi. We ontmoetten toen een Duits stel die ons over lichtgevende algen vertelden. Het schijnt zo te zijn dat er tijdens een bepaalde periode van het jaar lichtgevende algen zijn nabij de stranden en eilandjes van Krabi. Het water (de algen dus) gaan gloeien bij elke aanraking. Dus als je je hand door het water heen haalt, blijft er even een blauwe gloed hangen. Sterker nog; als je in het water zwemt dat het dan lijkt alsof je tussen de sterren zwemt. Lijkt mij fantastisch! Als het daadwerkelijk zo is, neem ik mijn GoPro camera mee en ga ik er doorheen zwemmen. Het filmpje is dan het ultieme bewijs dat het bestaat!

Lichtgevende algen vanuit de ruimte

De lichtgevende algen zijn zelfs vanuit de ruimte zichtbaar

3. Mengen in het verkeer
Mengen in het verkeer en daarmee bedoel ik: zelf rijden. Het liefste met een scooter of een brommertje, dat lijkt me heerlijk. Dat brengt mij automatisch terug naar Vietnam. Samen met reisgenoot en goede vriend Walter zijn we in 2012 een maand lang dwars door Vietnam heen gereden op twee oude schakelbrommers. Gekocht langs de weg voor iets meer dan € 100 per stuk. Van Ho Chi Minh-stad naar Hanoi; dat is zo’n twee duizend kilometer van Zuid naar Noord-Vietnam. Een bizarre tocht met: 8 lekke banden, 5 reparaties, 2 bijna-aanhoudingen, 999 bijna-doodervaringen en een paar kleine botsingen. In Thailand wil ik zeer regelmatig een brommertje of een scooter huren en er mee op pad gaan. De vrijheid om te gaan en te staan waar je zelf wilt is een machtig gevoel!
Scooter Thailand 4. Ontwikkelen in foto & video
Fotograferen is al lang een passie van mij. Niet dat ik daar al heel goed in ben, of veel van afweet. Maar meer omdat ik het enorm leuk vind. Het mooie van fotograferen vind ik dat je de dingen kan laten zien door jouw ogen. Dat je de schoonheid van een moment of plek kunt vastleggen op jouw manier. Dat betekent dus ook dat je sommige dingen expres kunt weglaten. Voor deze reis heb ik, voor mijn doen, groots uitgepakt. Ik heb een Canon EOS 700d met een 18-135mm lens gekocht. Met andere woorden, een goede spiegelreflexcamera waarmee je goed kunt inzoomen en die in HD filmt. Daarbij heb ik een statief gekocht, iets waarmee ik nog nooit eerder heb gewerkt. De voordelen van het gebruiken van een statief zijn eindeloos en ik weet zeker dat het de kwaliteit van de foto’s en video’s goed zal doen. Het zal het sjouwen waard zijn. Daarnaast heb ik een GoPro Hero 3+ voor de nodige ’time-lapses’ en actie-filmpjes. Daarbovenop een knappe laptop die in staat is om video’s te bewerken. Ik kijk er enorm naar uit om mij hierin te ontwikkelen. De resultaten zullen de komende maanden op onze site te zien zijn, dus: oordeel zelf!
Foto maken5. Snorkelen, snorkelen en nog meer snorkelen
Opgaan in de onderwaterwereld is echt iets wat ik geweldig vind. Gedachteloos rondzweven en je maar blijven verbazen. Op Koh Tao hebben Mariska en ik gesnorkeld en dat was tevens mijn eerste ervaring. Het zwemmen in een ‘aquarium’ met felgekleurde vissen en koraal is zeer indrukwekkend. Het was dan ook een onvergetelijke ervaring voor mij. Wij waren daar drie dagen en ik heb de meeste uren van de dag onder water doorgebracht. Na uren snorkelen kwam ik weer ’terug’ voor de lunch, om vervolgens weer het water in te duiken. We hebben samen ook op Maleisië gesnorkeld, wat ook ontzettend mooi was, en zelf ben ik ook naar het paradijselijke Fiji geweest. De kwaliteit van het koraal en de hoeveelheid vissen schijnen in rap tempo af te nemen; met name in Thailand. Uiteraard gaan wij de komende maanden rondom verschillende eilandjes snorkelen en met onze eigen ogen zien of dit het geval is. Hopelijk kunnen we er nog lang van genieten.
Schildpad Koh Lante

Waar kijk jij het meest naar uit in Thailand? En als je net bent geweest: zijn al je verwachtingen uitgekomen?

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Christian De Witte schreef:

    Voor mijzelf in deze volgorde:Mariska 1-3-2 Sander 4-5
    Onbewoond eiland spreekt mij ook heel hard aan maar er gaat niks boven mijn Mac book en fototoestel. Wat ik op een eiland echt teveel zou missen.
    Hou van de stilte en rust gedurende korte tijd, dan zoek ik eerder de drukte op en daar voel ik mij best thuis. Al is het maar voor alles te observeren en vast te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.