Dit zit er in de backpack van Mariska

Mariska Backpack

Thailand – we’re back!!! Na een paar weekjes Nederland vlogen we afgelopen donderdag via Hong Kong naar Koh Samui. Daar pakten we meteen de ferry naar Koh Tao, waar we totaal uitgeput in ons hangmatje neerploften. We zijn echt super BLIJ, dankbaar en gelukkig om weer in Thailand te zijn. We kunnen niet wachten om onze nieuwe reisbelevingen en -foto’s met jullie te delen!

Vandaag wil ik jullie een kijkje geven in mijn backpack, die ik dit keer totaal anders heb ingepakt. De vorige keer had ik het namelijk niet zo handig aangepakt. De meeste kleding die ik mee had zat niet goed en was totaal niet met elkaar te combineren. Niet goed over nagedacht dus. Gelukkig heb ik een herkansing gekregen!


Dit dit er in de backpack van Mariska

* Yup, ik -theeliefhebster pur sang- reis sinds 2 maanden door Thailand met een waterkoker. En ik kan niet meer zonder! Naast thee gebruik ik ‘m om eieren mee te koken en cup-a-noodles mee te maken. Fantastisch!

De camera, GoPro, knijpkat, EHBO-set, zonnebrandcrème, aftersun, muggenspray en het zakmes zitten in de backpack van Sander. Ik ben bezig met een blog over welke kleding ik iedereen adviseer mee te nemen naar Thailand. Die vind je hier !!

Mijn backpack is altijd ontploft

Inhoud handbagage

In het vliegtuig had ik een kleine rugzak mee met daarin de volgende spullen:

Dit droeg ik in het vliegtuig

Dit had ik aan in het vliegtuig

Comfort is ontzettend belangrijk tijdens zo’n lange vlucht. Daarom had ik een superzacht t-shirt aan met een joggingbroek en een dik vest met capuchon. Ook droeg ik mijn geliefde Havaianas teenslippers mét warme sokken. Even voor de duidelijkheid: sokken + slippers = de bom. Mijn buff gebruikte ik als oogmasker en mijn sarong als dekentje. Super comfy! Make-up draag ik nooit in het vliegtuig, dat gaat alleen maar irriteren. Ook is het fijn om, eenmaal in het vliegtuig, je bh uit te trekken!

Wat heb jij altijd bij je op reis?

Dit vind je misschien ook leuk...

59 reacties

 1. Sjoukje schreef:

  Hoi,

  Ik heb alleen handbagage en kan daardoor geen scheermesjes meenemen. Zijn deze een beetje te vinden in Thailand?

 2. Hansje schreef:

  Wat ik mij afvroeg, gebruik je geen menstruatie cup? Ik vind het de ontdekking van de eeuw en veel makkelijk, hygiënischer en goedkoper dan tampons en maandverband. Neemt ook nog eens veel minder ruimte in in je tas of koffer. Ook heb je altijd bij de hand. Ik ben zelf al 10 jaar fan van de organicup. Vroeger in de US besteld maar nu kun je het gewoon kopen bij de kruidvat, en helemaal niet duur!
  Misschien een tip?

  Greetings, Hansje

 3. Ber schreef:

  Hoi!
  Handig theekoker mee, waar je ook eieren in kan koken. Welk merk heb je?

  Groetjes Ber

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ber,

   Mariska had er destijds één gekocht in Thailand. Een kleintje van Tefal. Nog geen eieren mee gekookt. Maar staat na een aantal jaar trouwe dienst nu in onze keuken in Nederland!

   Goede aankoop dus 🙂

   Groetjes,
   Sander

 4. Denise schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Is het handig om een drybag mee te nemen? Ik lees dat veel mensen dat doen. Wij gaan niet in het regenseizoen is het dan toch nodig?

  Bedankt

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Denise,

   Vooral handig als je bijvoorbeeld gaat kajakken en dan elektronica meeneemt. Maar vaak kun je in zo’n geval een drybag lenen van de verhuurder.

   Vaak niet nodig dus.

   Groetjes,
   Sander

 5. Angelique schreef:

  Hi Mariska en Sander! Super website hebben jullie! Ik heb ook het e-book aangeschaft en haal enorm veel nuttige informatie uit het boek en de website. Zelf heb ik 6 maanden in Thailand gezeten tijdens mijn studie. Inmiddels bijna 10 jaar geleden. In januari ga ik samen met mijn broertje naar Thailand, 3 weken; Bangkok en het zuiden. Broertje is nog nooit gevlogen en kan niet wachten om hem dit mooie land te laten zien 🙂
  Even een praktische vraag: Eerder was ik met koffer onderweg, maar dit keer ga ik met backpack en een handbagage rugzak. De backpack wordt ingecheckt. Een ander verhaal dan de koffer, want die backpack kan ik natuurlijk niet afsluiten/op slot doen. Ik weet dat je incheck-baggage ook kunt ‘sealen’ op het vliegveld. Hoe doen jullie dit? Of wat raden jullie anders aan in het geval ik mijn backpack toch ‘afgesloten’ en beschermd mee wil nemen?
  Ik ga toevallig over 2 zelf naar Azie om een vriendin te bezoeken. Ik moet een paar keer overstappen en heb dan lokaal ook nog een aantal vluchten (Kuala Lumpur/Singapore/Bali. Dan wil ik het eigenlijk al uit proberen.
  In januari vliegen mijn broertje en ik direct van Amsterdam naar Bangkok, maar hebben eventueel ook nog een binnenlandse vlucht. Sowieso natuurlijk nachttrein en dan maar kijken wat het broertje van vliegen vindt 😉

  Alvast bedankt voor jullie advies!!

  Groetjes, Angelique

 6. Marlies schreef:

  Hoi Mariska en Sander,
  Ik vertrek eind van deze maand voor 4 maanden naar azie. Ontzettend veel zin in en druk bezig met bedenken wat ik wel en niet mee moet nemen. Ik zie bij jou inpaklijst geen douchegel/shampoo staan. Is dit overal verkrijgbaar in hostels of staat het om een andere reden niet op jou lijst?
  Groetjes!

 7. Cynthia van der Velden schreef:

  Besta Sander en Mariska,

  Morgenavond vertrekken wij (voor de 2e keer) drie weken naar Thailand. We willen wat tijd in het noordoosten (Isaan) doorbrengen. Weet jij toevallig of je daar ook je kleding kunt laten wassen, in verband met het weinige toerisme? Groetjes Cynthia

 8. Jessy schreef:

  Hallo !
  Ik Ben met de voorbereidingen bezig om 4 weken te backpacken in Thailand ! En wil jullie Graag bedanken met alle goede tips waar ik veel aan Heb gehad! Nou Een Andere vraag wat Voor camera apparatuur Hebben jullie allemaal bij las al iets over go pro. Ik Heb zelf een standaard digitale camera lekker Klein en compact en Een spiegelreflex en zit te denken aan Een go pro camera Ben erg benieuwd wat jullie doorgaans gebruiken en wat. Want Alles mee nemen Lijkt me Niet handig en zwaar, ik hoor het Graag , groetjes Jessy

 9. Sanne schreef:

  Ik vertrek morgen naar thailand, backpack is klaar! Alleen vraag ik me af of het handig is om een regenpak mee te nemen in deze periode van het jaar.

 10. Wendy schreef:

  Super handige site! Veel tips heb ik hier al vandaan.
  Ik ga over 2 weken samen met 2 vriendinnen richting Thailand, super veel zin in!
  Ik heb een vraagje over schoenen. Is het nodig om ook sandalen mee te nemen als ik goede slippers (Havianas) en goede wandelschoenen meeneem? Wil namelijk niet onnodig dingen meesjouwen!
  Alvast bedankt!

  • Hoi Wendy,

   Super spannend! Ik denk eigenlijk niet dat het nodig is. Bij mij hebben m’n Teva’s ook het grootste deel van de vorige reis in m’n backpack gezeten en heb ik bijna alles op teenslippers gedaan 😉

   Groetjes en veel plezier!

 11. Monique schreef:

  Hoi, fijne site met handige tips ??..
  Ik heb een vraagje of het geld, ik zie staan dat je beter cashgeld en creditcards kan meenemen?
  Kan ik niet gewoon telkens pinnen of is dit te duur?
  Wij gaan in augustus naar Thailand met een groepsrondreis…

  • Hoi Monique,

   Pinnen is inderdaad duurder dan contant geld meenemen en dat ter plekke omwisselen. Ik raad je daarom aan om een cashbedrag mee te nemen waar jij je prettig bij voelt (300-500 euro?) en dat om te wisselen in Bangkok. Alleen dan niet bij de luchthaven, want daar zijn de wisselkoersen ongunstig. En als het geld op is, is het slim om tijdens het pinnen een hoog bedrag (minimaal 10.000 baht) per keer op te nemen omdat je dan niet telkens de ongunstige wisselkoers hoeft te betalen samen met alle pinkosten.

   Oh en een creditcard meenemen is fijn, al is het voor alleen maar achter de hand. Je weet maar nooit!

   Groetjes!

 12. danielle schreef:

  Hoi! Ik had een vraagje. Ik trek deze zomer een maand naar thailand met een vriendinnetje. We zullen waarschijnlijk in hotels slapen. Hoeveel liter moet onze backpack zijn? We twijfelen of 55 wel voldoende is

  • Hoi Danielle,

   Ik heb een backpack van 55 liter en zelfs met één jaar reizen had ik er meer dan genoeg aan!!! Gewoon genoeg meenemen voor een ruime week en tussendoor je kleding laten wassen, dat kost bijna niets en je kunt het meestal de volgende dag alweer ophalen 🙂 .

   Dan blijft er ook meer ruimte over voor souvenirs! Enjoy 😉

 13. Joni schreef:

  Hi!

  Tnx voor alle tips! Nog 2 weken en dan gaat het gebeuren 😀
  Raden jullie aan om een reishanddoekje mee te nemen?
  Ik twijfel om er 1 te bestellen ( heb er geen nu) en mee te nemen igg geen badhanddoek meenemen.

  alvast bedankt

  Groetjes, Joni

 14. Jinte schreef:

  Een super leuke en handige site!
  Ik zie alleen nergens iets staan over een handdoek. Zijn die altijd aanwezig in hostels of is het wel verstandig om die een mee te nemen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jinte,

   Ja en nee. Haha!

   Ligt een beetje aan je budget maar 9 van de 10 hotels heeft wel een handdoek. Zeker als je wat meer betaald dan € 3 voor een overnachting. In hostels zijn ze ook aanwezig. In veel gevallen betaal je dan een borg. Je kunt er altijd voor kiezen om een handdoek mee te nemen of een reishanddoek. Wij reizen altijd zonder en er is altijd wel ergens een schone handdoek te vinden!

   Groetjes,
   Sander

 15. Rozemarijn schreef:

  Ha Sander en Mariska, is een kleine EHBO kit niet nodig? Met pleisters, jodium of eigen injectienaalden? Of raden jullie dat aan om daar te kopen? Graag jullie advies. Nog een hele fijne reis gewenst! Liefs!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Rozemarijn,

   Wij reizen altijd met een klein EHBO kitje, wel zo handig waar o.a. pleisters en jodium inzitten.

   Injectienaalden neem je mee vanwege suiker? De basic dingen kun je gewoon hier in Thailand kopen, bij de 7-Eleven bijv.

   Groetjes,
   Sander

 16. Peter Driessens schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Super handige site! Bedankt voor alle info…
  We reizen komende zomer met onze drie tieners 3 weken door Tailand. (Bankok, Kao Yai, Ayuthaia, Chiang Mai, Pai en Koh Chang) We twijfelen wat de beste bagage is voor onze tieners: een rugzak, of een trolley-valies op wieltjes. Is deze laatste aan te raden in Thailand of juist niet handig (bv. om gemakkelijk met het openbaar vervoer te reizen)?

  • Hoi Peter, wij vinden een backpack handiger – omdat je een stuk mobieler bent. Veel wegen zijn onverhard waardoor je alsnog met je bagage moet sjouwen.

   Maar het hangt natuurlijk wel af van de leeftijd. Met 11/12 jaar lijkt me toch een trolley handiger, vanwege de belasting op de rug en omdat je dan je kind evt. nog kunt helpen met dragen.

   Groetjes!

 17. Marieke schreef:

  Super veel leuke en handige tips. Ik ga in feb naar Thailand voor 4 weken. Ik wil in het noorden van Thailand jungle/wandeltochten maken, is het verstandig om een reisklamboo mee te nemen? Hebben jullie nog tips welke tocht ik het beste kan maken

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marieke,

   Wij hebben eigenlijk nooit een reisklamboe mee omdat er altijd wel een ventilator, airco (of klamboe) te vinden is in de hotelkamer of bungalow.

   Rondom Chiang Mai hebben we gehoord over deze meerdaagse wandeltocht: http://www.pooh-ecotrekking.com/

   Rondom Pai kun je zelf de jungle in duiken op zoek naar watervallen: https://tipsthailand.nl/watervallen-van-pai/

   En in de omgeving van Chiang Rai heb je ook prachtige gebieden die wij -nog- niet te voet hebben ontdekt.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 18. Rebecca schreef:

  Waar koop je zo’n handige mini waterkoker? 😀

 19. Anne schreef:

  Hoi! Goede tips, leuk ook om over de waterkoker te lezen (ik ben ook een enorme theefanaat). Ik lees dat je medicijnen tegen schimmelinfecties en blaasontsteking mee hebt genomen. Zo’n crème tegen een schimmel kan je gewoon bij de drogist kopen natuurlijk, maar waar haal je de antibiotica vandaan? Die kun je in Nederland toch niet zo maar meekrijgen? Ik vertrek zelf over een maand naar Zuid-Amerika, en het lijkt me wel handig om mee te nemen!

  • Hoi Anne, toen ik dit artikel schreef heb ik het gewoon in Thailand gekocht en in m’n backpack gestopt. Maar in Nederland heeft mijn huisarts weleens iets preventief voorgeschreven, wat geen probleem was. Veel plezier op reis!

 20. Lieke schreef:

  Heerlijk, eindelijk mensen die de site geordend en overzichtelijk houden 😉 veel gehad aan jullie tips. Laatste twijfelpuntje: lichtgewicht nieuwe wandelschoenen of m’n ingewandelde , stukje zwaardere, Lowa’s?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lieke,

   Dank voor je vraag! Lowa’s zijn bergschoenen als ik het goed begrijp? Die heb je niet echt nodig. Wel fijn dat ze ingewandeld zijn, maar met wandelingen, hikes of jungletochten kun je gewoon lichtgewicht wandelschoenen meenemen. Maar uiteindelijk is de keuze aan jou, wat jij prettig vindt!

   Wij dragen tegenwoordig hardloopschoenen wanneer we hikes gaan maken. Gaat prima!

   Groetjes en succes met de voorbereiding,
   Sander

   • Tamara schreef:

    Beste Sander en Mariska,

    Wat een super leuke en handige site hebben jullie!
    Ik heb even een vraag: 19 juli vertrek ik met mijn zoon van 12 voor 3 weken naar Thailand. Ik dacht om langs de oostkust via nationale parken af te zakken naar het zuiden en dan nog naar koh pagnang en koh tao. In die parken willen we wandelen/georganiseerde treks doen. Hebben jullie nog tips welk park/ welke treks? En ik lees steeds over bloedzuigers, hebben we dan geen hoge schoenen nodig? En zijn die parken in juli goed begaanbaar? Ik dacht in Khao Sok in een boomhut te verblijven voor mijn zoon 😉 weten jullie of dat leuk/avontuurlijk is?
    Misschien nog andere tips voor onze reis? We gaan vooral voor natuur, wandelen, dieren zien, snorkelen en heerlijk eten…. Oja, en wij eten vegetarisch, is dat overal makkelijk?
    We hebben enorm veel zin in onze reis. Mede dankzij de voorpret met jullie site.

    Groetjes, Tamara

 21. Christian De Witte schreef:

  Mariska en Sander,

  De waterkoker …. vond ik raar tussen de paklijst staan. Maar helemaal nog niet zo een gek idee. Zoals Mariska verslaafd is aan de thee ben ikzelf verslaafd aan koffie. Wat mij wel op ideeën brengt. een gekookt eitje smaakt ook wel.

  Kunne jullie ook eens posten wat er zoal in Sander zijn Backpack zit.

  Alvast bedankt

  Gr Christ

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Christian,

   Inderdaad handig die waterkoker. Je hebt er meteen flink wat mogelijkheden bij.

   Ik vrees dat je uiteindelijk niet wilt weten wat er in mijn backpack zit. Ik ben niet zo geordend als Mariska. Ik heb wat meer elektronica mee voor de camera’s, laptop en wat accessoires zoals een statief. Oja, min de bikini en de bh’s natuurlijk 🙂

 22. Marjolein Damsma schreef:

  Geweldige tips van jullie, ik blijf ze lezen tot aan mijn vertrek!

 23. Daisy schreef:

  Ik ben zo blij met jullie website en blogs!! Ik ga voor de eerste keer a) in mn uppie b) backpacken en c) naar Asia! Vele eerste keren dus 🙂
  zometeen ga ik beginnen met backpack inpakken en spullen verzamelen en deze handige tips zijn mijn houvast

  thanks!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Daisy,

   Top! En wat een mooi vooruitzicht! Je zult zien dat het allemaal zo gemakkelijk is hier in Thailand. Binnen een dag of drie ben je helemaal gewend!! Succes en veel plezier 🙂

 24. Branko schreef:

  Ok, kon zijn dat het misschien “dreigend” overkomt.

 25. Branko schreef:

  Is het verstandig om een militaire backpack mee te nemen of is een neutrale backpack beter?

 26. Abdel schreef:

  Beste Mariska en Sander,

  Ik vertrek morgen voor een rondreis van 3 weken door Thailand en heb echt super veel aan jullie website gehad in de voorbereiding. Werkelijk TE GEK. Dank.
  In eerste instantie had ik wandel/bergschoenen op mijn paklijst staan. Op advies van een vriendin die vaker rondgetrokken is door ZuidOost Azie waren deze heel onhandig wanneer ze telkens aan en uit getrokken moesten worden en vaak te warm. Zij raadde aan een paar goede sneakers mee te nemen en dat dat het daar mee te doen was.
  Wat zeggen jullie hierover?

  • Hoi Abdel, denk dat mijn reactie te laat komt, aangezien je nu vast al bent aangekomen!! Als je van plan bent trektochten door de jungle te maken zijn wandelschoenen eigenlijk onmisbaar (vooral nu tijdens het regenseizoen), omdat je dan een stuk meer grip hebt dan met gewone sneakers. Als je dat niet van plan bent, zijn sneakers goed, maar nog idealer zijn van die open teva-sandalen die je inderdaad makkelijk aan- en uittrekt. Super veel plezier in Thailand!!!

 27. Priscilla schreef:

  Hoeveel Liter is je backpack eigenlijk?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Priscilla,

   Mariska heeft een backpack van 55 liter met daarbij een dagrugzak van 25 liter!

   • Priscilla schreef:

    Haha, thanks. Ik had een mooie (nee, hoeft niet praktisch te zijn, maar mooi 😉 ) gezien, maar die was 32 Liter. Iets wat klein dus. Ik ga even verder speuren.

 28. Marjolijn schreef:

  Hahahaha ergens ging het mis! Bh uit doe ik ook altijd wou ik dus zeggen!! Lekker he!!

 29. Joyce schreef:

  Handig toch, een waterkokertje. Ik heb ‘m deze keer niet mee omdat ik wist dat deze op de kamer zou staan (At Samui Haus) maar in IJsland hebben we er veel plezier aan gehad.
  Verder inderdaad een beetje nadenken wat je meeneemt. Een grote katoenen sjaal kan in het vliegtuig dienen ter verwarming, maar later als jurkje en weer als kleedje voor op het strand of zelfs als knapzak/draagdoek voor wat spulletjes.

 30. Haha wat grappig die waterkoker! Wij hadden tijdens onze reis een elektrische pan mee 😀 Gekocht in Thailand! Inderdaad super handig voor koffie, thee, eieren en noodles koken etc.. Heel veel plezier weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.