Vegetariër? Veganist? Een complete gids om jezelf te redden in Thailand!

Hoewel het ongebruikelijk is om vegetarisch of veganistisch te eten in Thailand, is het met de juiste voorbereiding zeker mogelijk! Omdat ik zelf een vegetariër (inmiddels veganist) ben, heb ik destijds alles uitgezocht en van mijn bevindingen een complete gids samengesteld. Je zult zien dat er met dit kleine beetje extra informatie een culinaire eethemel voor je opengaat in Thailand. Doe er je voordeel mee!

BONUS*BONUS*BONUS: Geen tijd om alles te lezen? Klik hier om jouw gratis checklist met Thaise zinnen te downloaden waarmee je heel makkelijk vegetarisch & veganistisch eten kunt bestellen in Thailand. Print uit en neem mee!

 
Vegetarian-Food-Festival-Thailand

Belangrijk om te weten

Voordat we beginnen, wil ik het eerst met je hebben over gezichtsverlies. Oftewel: publieke afgang die afbreuk doet aan de eigen sociale positie. Angst voor gezichtsverlies is namelijk enorm Thailand. De Thai doet er vrijwel alles aan om gezichtsverlies te mijden. Zelfs liegen.

Waarom ik je dit vertel?

Stel, jij bestelt iets van de menukaart en geeft je voorkeuren door in het Engels (vegetarian, no fish sauce etc. etc.). Vervolgens vraag je of de serveerster je begrijpt en of het mogelijk is.

Het antwoord daarop is altijd: ‘JA’

Maar omdat in Thailand ‘ja’ lang niet altijd ‘ja’ betekent, weet je nu niet wat je besteld hebt. Het is een soort Russische roulette. “Komt er nu iets vegetarisch, of misschien toch niet?”

Daarbij moet gezegd worden dat de gemiddelde Thai wel wat Engels spreekt, maar niet veel. Dus als je niet van verrassingen houdt, zit er niets anders op dan een woordje Thais te leren.

De magische woorden

Er zijn twee Thaise uitdrukkingen waarmee je duidelijk kunt maken dat je geen vlees en vis eet. Spreek uit op z’n Hollands:

 • ‘Djee’ – vegetarisch/veganistisch
 • ‘Mang saa wie rat’ – geen vlees

Even instuderen en je zit gebakken, toch?!

Helaas… was het maar zo simpel!

In het Thais bestaat er namelijk geen letterlijke uitdrukking voor het vegetarisme zoals wij dat kennen (geen vlees en vis, wel ei, zuivel en honing). Bovendien zijn de Thai echte vleeseters en is het voor hen lastig te bevatten waarom iemand iets zónder vlees of vis wilt eten.

Laten we de uitdrukkingen nader bekijken:

‘Mang saa wie rat’ betekent geen vlees; wat inhoud dat stukjes vlees worden weggelaten (of ‘zorgvuldig’ uit een gerecht worden gevist). Vleesbouillon, vissaus, reuzel en gelatine vallen hier niet onder en verschijnen vrolijk op je bord.

De andere term, ‘djee’, is een Chinese term – en lijkt verdacht veel op veganisme. Niet alleen betekent het geen vlees, vis en dierlijke producten, maar ook geen ui, knoflook en andere sterke kruiden en groentes. Het eten kan dus wat flauwtjes zijn…

Puur ‘djee’ eten betekent bovendien dat je geen alcohol drinkt, dus wees niet verbaasd als je vreemde blik toegeworpen krijgt wanneer je ook een biertje bestelt!

Het addertje

Hoewel de betekenis er wel naar is, wordt er in Thailand niet strikt ‘djee’ gekookt. Zo vind ik regelmatig vissaus en garnalenpasta terug op mijn bord. Ook kauw ik weleens op een verdwaald stukje kip en slurp ik regelmatig vleesbouillon weg. Vertrouw ook niet alles waar ‘vegetarian’ bij staat: zelfs op het jaarlijkse Vegetarian Food Festival werden gerechten met garnalen uitgedeeld!

Toch raad ik zowel vegetariërs als veganisten aan om waar mogelijk de term ‘djee’ te gebruiken. Veel Thai hebben diep respect voor veganisten, omdat dit in het boeddhisme gezien wordt als de zuiverste en hoogste manier van leven. Vraag daarom niet alleen of bepaalde ingrediënten weggelaten kunnen worden (daarover straks meer), maar zeg daarom altijd dat je een veganist – djee – bent. De Thai begrijpt dit beter en is hierdoor sneller geneigd om een recept voor je aan te passen.

Locals die genieten van streetfood in Bangkok

Spoedcursus Thais

Ben je er klaar voor?! Wat je wel moet zeggen, hangt natuurlijk van je voorkeuren af. Daarom hierbij een spoedcursus Thais.

Omdat ‘djee’ een Chinees begrip is, kan het zijn dat je in afgelegen gebieden niet begrepen wordt. Gebruik in dat geval, op exact dezelfde plek in de zin, de term ‘mang saa wie rat’.

Spreek alle woorden en zinnen uit op z’n Hollands:

Ik ben een veganist

Ik eet veganistisch/veganistisch:

 • Diechan kin djee kha (voor vrouwen)
 • Pom kin djee klap (voor mannen)

Ik eet geen vlees:

 • Diechan kin mang saa wie rat kha (voor vrouwen)
 • Pom kin mang saa wie rat klap (voor mannen)

Vrouwen zeggen ‘ik’ met ‘diechan’ en mannen met ‘pom’.
Vrouwen eindigen elke zin met ‘kha’ en mannen met ‘klap’.

Heb je het? Goed, dan gaan we verder…

Mag ik [naam gerecht] veganistisch?

Nog een manier om vegetarisch of veganistisch eten te bestellen, is door het woordje ‘djee’ achter de naam van het gerecht te plakken:

Kor …. djee kha/klap – Mag ik [naam gerecht] vegetarisch alstublieft?
Kor khaow pad djee kha/klap – Mag ik vegetarisch gebakken rijst alstublieft?
Kor pad thai djee kha/klap – Mag ik vegetarische pad thai (noedelgerecht) alstublieft?

Als de bovenstaande zinnen verwarde blikken opleveren, is het tijd om jezelf nader te verklaren.

Pad Thai

Hmmm… pad thaiIk eet geen…

Als je wilt benadrukken dat je bepaalde ingrediënten niet eet, kun je de ontkenning ‘mai kin’ gebruiken:

Mai kin plaah kha/klap – ik eet geen vis

Mai kin….

 • eend – ped
 • ei – khai *
 • garnalen – koeng
 • garnalenpasta – kappi
 • groente – pha
 • honing – naam-phuung
 • kip – kaaij
 • knoflook – krat-thie-um
 • krab – poe
 • melk – noem

 • oestersaus – nam moen hooi
 • rund – noe-ah hoewa
 • suiker – nahm dahn
 • ui – sahap-taap
 • varkensvlees – moe
 • vis – plaah
 • vissaus – nam plaah
 • vlees – noe-ah
 • zeevruchten – a-han thalee
 • zuivel – pha-liet noem

* Let op: de uitspraak van ei (khai) lijkt heel veel op kip (kaaij). Zeg er voor de zekerheid altijd ‘egg’ bij!

 
Je kunt ook een lopende zin maken, door na een gerecht zonder te zeggen met ‘mai sai’

Kor pad thai djee, mai sai nam plaah kha / klap – Mag ik vegetarische pad thai zonder vissaus, alstublieft?
Kor khaow pad djee, mai sai kai kha / klap – Mag ik vegetarisch gebakken rijst zonder ei, alstublieft?

Meestal wordt de vissaus vervangen door sojasaus (sie ieuw), wat je zelf kunt benadrukken met ‘sai sie ieuw kha/klap’ (met sojasaus alstublieft).

Heeft u veganistisch eten?

Als je door de bomen het bos niet meer ziet en wilt weten of er iets vegetarisch of veganistisch op de menukaart staat, kun je vragen:

A-harn djee mie mai? – Heeft u veganistisch eten?

Daarop krijg je één van de volgende antwoorden:

 • Mie – Ja, dat heb ik
 • Mai mie – Nee, dat heb ik niet

De meeste restaurants hebben altijd wel gebakken rijst of groentes voor vegetariërs en veganisten, ondanks dat het niet op de menukaart staat.

Vleesloos verzoekje

Als er niets zonder vlees of vis op de menukaart staat en je wilt vragen of ze speciaal voor jou iets willen bereiden, kun je vragen:

Khoen tum eng a-harn djee dai mai kha / klap? – Kunt u iets veganistisch voor mij bereiden?

Daarop krijg je één van de volgende antwoorden:

 • Dai – Ja, dat kan ik
 • Mai dai – Nee, dat kan ik niet

Vergeet niet dat…

Vissaus – In de Thaise keuken vissaus net zo vaak wordt gebruikt als zout in Nederland. Een vergissing is snel gemaakt, dus kijk dus niet vreemd op als je toch vissaus proeft. Ook oestersaus en vleesbouillon willen nog weleens hun weg naar jouw dampende bord vinden.

Glimlach – Een brede glimlach helpt je verder. Bedenk: voor wie zou jij extra moeite willen, iemand met een grote glimlach of een gezicht dat op onweer staat…?

Streetfood – Vegetarisch eten op straat is lastig. Als er een bouillonnetje staat te pruttelen is het vrijwel 100% zeker varkens- of kippenbouillon. Ook hebben de meeste verkopers alleen maar een fles vissaus, geen sojasaus. Bovendien koken veel straatstalletjes met varkensolie i.p.v. plantaardige olie, omdat dit goedkoper is. Sommigen hervullen zelfs de fles van plantaardige olie met varkensolie – beide oliën hebben dezelfde kleur. Dus wees op je hoede en betaal meer als je het niet vertrouwt!

Streetfood op de Khao San Road

Lekkere veganistische gerechten

Hoewel de meeste Thaise gerechten traditioneel gezien niet worden bereid zonder vlees en vis, is het bij de onderstaande gerechten in 99% van de gevallen mogelijk om de vegetarische of veganistische variant te bestellen:

Pad thai djee – gebakken noedels (pad thai)
Pad sie ieuw – gebakken, dikke noedels met sojasaus
Khao phat pha – gebakken rijst met groente
Pa pia sot mai sai koeng – verse/zachte loempia’s zonder garnalen
Som tam mai sai nam plaah lai koeng – pittige papaya salade zonder vissaus en garnalen

Tot slot: persoonlijke noot

Het kan geen kwaad om vooraf alvast om op internet te zoeken naar een paar leuke restaurantjes met vegetarische en/of veganistische opties. De website van HappyCow is daarbij super handig.

En verder, laat je niet ontmoedigen! Ik reis nu zo’n drie jaar door Thailand en weet nog steeds niet hoe ik soms bepaalde dingen moet zeggen. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld iets met kip in plaats van ei. Als je alleen al ‘djee’ onthoudt, zal het je enorm helpen. Soms bak ik er echt niets van en word ik aangekeken met een niet begrijpende blik. Blijf rustig, lach en probeer het opnieuw…

En ja, soms gaat het mis – ondanks alle moeite. Wat je ook doet (opeten of terugsturen), blijf rustig. Boos worden helpt je niet verder, omdat dit voor gezichtsverlies zorgt. Glimlach, haal je schouders op, zeg ‘maakt niet uit’ (mai pen rai) en geef nogmaals je bestelling en voorkeuren door.

Nogmaals… sommige Thai vinden het maar wat vreemd dat je geen vlees of vis eet. Toch zullen ze met alle liefde voor je koken! Wees daarom niet bang om te zeggen wat je lekker vindt!

BONUS*BONUS*BONUS:Vergeet niet om jouw gratis checklist te downloaden waarmee je heel makkelijk vegetarisch & veganistisch eten kunt bestellen in Thailand. Print uit en neem mee!

 
Hmm... noedelsoep

Vragen? Opmerkingen? Aanvullingen? Graag! Deel ze hieronder met mij en mede veggies

Dit vind je misschien ook leuk...

32 reacties

 1. Anna schreef:

  Yaaasss!! Just what we need, dankjewel!!

 2. Birgit schreef:

  Hoi,
  Wij willen misschien volgend jaar met het gezin naar Thailand, maar onze beide kinderen hebben een pinda- en notenallergie. Is het dan wel verstandig om te gaan? Er wordt immers veel met noten gewerkt in de Thaise keuken.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Birgit,

   Dat klopt. Maar dat is gemakkelijk te voorkomen.

   Print op een A4 een duidelijke foto van noten met een groot rood kruis er doorheen. Dat snapt iedereen!

   Probleem opgelost 🙂

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 3. Merry schreef:

  Beste Mariska en Sander,
  Wat een super site maken jullie! Ik plan onze reis met jullie ervaringen als leidraad. Maar nu eerst een vraag over eten: ik kan absoluut geen korianderblad wegkrijgen, alles smaakt dan naar afwasmiddel. Soort allergie volgens de dokter. Kun je in Thailand duidelijk maken dat je geen blaadjes wil? En wel de zaadjes eet?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Merry,

   Ik heb hetzelfde. Korianderblad smaakt bij mij ook als zeepsop. Ik ervaar het waarschijnlijk niet zo heftig als dat jij het doet.

   Het beste print je een duidelijke foto uit van een korianderblad. Daar zet je een groot rood kruis doorheen en die laat je plasticiferen. Doe dat voor vertrek. Of zet een plaatje op je mobiel o.i.d. zodat je kunt laten zien dat je geen korianderblad in je eten wilt hebben. Laat het zien wanneer je eten bestelt.

   Dat werkt prima.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 4. Elizabeth schreef:

  Restaurants die vegetarisch/veganistisch eten serveren kun je herkennen aan de gele vlaggetjes buiten het restaurant. Bangkok heeft een aantal heel goede veganistische restaurants, Google maps geeft ze aan

 5. Tyche schreef:

  Hoi!
  Handige blog 🙂
  Verkopen ze in Thailand ook havermout of moet ik dat vanuit huis meenemen?
  Groetjes!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Tyche,

   Ja, ze hebben het wel. Maar dan bij de grotere supermarkten (volgens mij nog niet bij de 7-Eleven). De grotere supermarkten zoals de Big-C en de Tesco Lotus. Maar die vind je in iedere (toeristen)stad dus dat komt helemaal goed!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 6. Thai docent schreef:

  Correctie:
  Mannelijk zinsvorm eindigd met “khrab”

  Ja = Chai
  Nee= Mai Chai

 7. Lisa schreef:

  Ik wordt hier toch wel beetje bang van hoor. Als ik het zo lees ga ik het moeilijk krijgen. Zit tussen vegatariër en vegan in. Wordt nog spannend voor mijn 5 weekse reis.

  • Dat moet goed komen Lisa! Leer de zin ‘Diechan kin djee kha’ uit je hoofd – dat dekt voor jou wel de lading. Verder is vegan/vega/gezond eten mega hip in Thailand, en met een klein beetje research online vind je overal wel super leuke, hippe tentjes. Zeker wanneer je de grotere eilanden/steden gaat bezoeken!

   Have fun!!!! 🙂

 8. Marieke schreef:

  Wat fijn, dankjewel voor deze tips!

 9. Stefanie schreef:

  Hoi Mariska,
  Ik heb een pinda allergie (en mag dus echt echt echt geen pinda eten).
  Wat is je tip daarvoor (behalve evt een plaatje van een pinda met een groot kruis erdoor?).
  Groetjes, Stefanie

  • Hoi Stefanie,

   Ik zou even in het Thais Googelen naar pinda en een zinnetje uit je hoofd leren dat je zegt: ‘Zonder pinda’ of: ‘Ik ben allergisch voor pinda’. Verder is het zaak om de Thaise woorden (en goede uitspraak te leren) voor pinda, pindaolie en cashewnoten.

   Eventueel kun je op je telefoon (naast een plaatje van de pinda met een kruis) een paar zinnetjes opslaan in het Thais waarin je uitlegt dat je écht geen pinda mag binnenkrijgen – en dat je er van kunt overlijden.

   Verder is het goed om te weten welke gerechten standaard pinda’s bevatten, zoals:

   – Pad Thai
   – Som Tam
   – Massaman Curry
   – Tom Yam
   – Thot man

   En hoe lekker ook, daarom zou ik je afraden om te eten bij straatstalletjes waar met noten wordt gekookt. De pannen hier worden vaak niet zo goed afgewassen (vaak met koud water) waardoor er resten kunnen achterblijven – en op jouw bord kunnen belanden.

   Ook moet je gewoon brutaal zijn en keukens binnenlopen, want weet zeker dat pinda’s of cashewnoten niet altijd in een apart bakje worden bewaard – dus waardoor je alsnog een allergische reactie kunt krijgen. Gelukkig voor jou zijn de meeste keukens open, dus is het helemaal niet gek als je een kijkje neemt.

   Zo, dat is een hoop – haha ! Ik hoop dat je hier wat aan hebt Stefanie. Misschien hebben andere lezers nog meer tips?!

   Groetjes, Mariska

 10. Saskia schreef:

  Wat top!! Dit is echt zo handig en precies waar ik naar opzoek was, dankjewel!

 11. Swaan schreef:

  Hi, hebben jullie misschien tips of weten jullie lekkere gerechten voor moeilijke eters? Ik kan namelijk helemaal niet tegen scherp eten en hou niet van sausjes. Heb namelijk niet zoveel zin om drie weken op droge rijst te leven haha
  Groetjes Swaan

  • Hoi Swaan!

   Dat kan zeker, er is zoveel te krijgen. Houd je wel van vlees en vis? Dat is er in overvloed – ook zonder sausjes. Vaak ook van de barbecue, misschien dat je dat wel lekker vindt? 🙂

   Aanraders voor jou zijn zeker de fried rice, pat thai, pad see ew, som tam (wel zeggen: nót spicy). Verder hebben de meeste menukaarten plaatjes met voorbeelden van de gerechten, zodat je ongeveer kunt zien wat je besteld.

   En verder: in Thailand kun je ook overal ook gewoon pasta, pizza, gewokte groentes, aardappelen etc. etc. krijgen – mocht je de rijst zat zijn 😉 .

   Groetjes en veel plezier!

 12. Renate schreef:

  Wat een topsite hebben jullie gemaakt, ik ben al uren aan het rondsneupen! In Juni gaan wij naar Thailand voor 3 weken en dankzij jullie site is het veel makkelijker om ons voor te bereiden! Ik ga ook zeker jullie e-book aanschaffen. Ook ik ben vegetarisch, dus ik ben erg blij dat je hier ook een artikel over hebt geschreven.. Ons plan is om Bangkok, Ayutthaya, Chiang mai, Pai, Krabi, Khao sok national park, Koh Tao en Kanchanaburi aan te doen. Nu al zin in :)!

 13. Cathy schreef:

  Na veel pogingen met briefjes in het Thais, hebben wij veel gemak van een foto genomen bij een vegetarisch restaurant. Hierop het symbool van Vegan en Vegetarisch.
  Sinds we dit gebruiken lukt het altijd om duidelijk te maken dat we ook geen kip willen. Raar genoeg vinden sommige koks dat geen “vlees”.
  Ook worden er dan gerechten ter plekke bereid met alleen groente.
  Helaas weet ik niet of en hoe ik deze foto hier kan plaatsen.
  Wij reizen lange periodes door Thailand en hebben al een paar favoriete plekken speciaal omdat er daar een super lekker vegetarisch restaurant is.

  • Hoi Cathy, wat een slim idee! Ik zal het symbool aan het artikel toevoegen. Als je ‘djee’ eet, krijg je alleen geen ei, ui, knoflook of andere scherpe specerijen in je gerecht. Vaak vragen ze wel ‘egg okay?’, maar niet altijd – dus het is de moeite waard om het erbij te vermelden!

 14. Monique schreef:

  Ojee nu snap ik waarom ik in Thailand makkelijk als vegetariër leef. Ik vind het superlekker. (Hier eet ik minimaal vlees en niet dagelijks) Ik heb nooit vlees gevonden in mn gerechten als ik het niet bestelde maar uiteraard zal het nooit 100% veg.zijn. Ik heb wel geleerd dat je in de grote steden ook kunt zeggen dat je “allergisch” bent en “sick” wordt van vlees dan nemen ze het iets serieuzer want inderdaad volgens de Thai heb je gewoon vlees nodig om gezond te blijven, het is alleen al nodig voor de bescherming van de huid/haren ivm het klimaat…tja klein cultuurverschilletje.

  Taste from Heaven in Chiangmai schijnt wel vegetarisch en supergoed te zijn.

 15. Ik vind dit echt een super informatief bericht, ik woon hier al 10 jaar en je hebt me goeie tips kunnen geven, hartelijk bedankt Marsika!!!

 16. Hallo Mariska,

  Blij dat ik geen veggie ben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.