Ayutthaya | Dit zijn de 7 mooiste tempels die je gezien moet hebben

Ligging AyutthayaAyutthaya is de voormalige hoofdstad van Thailand en barst van de historische tempels, ruïnes en Boeddhabeelden. Het ligt op slechts twee uurtjes reizen ten noorden van Bangkok, waardoor het vaste prik is geworden voor de reizigers. Maar waar moet je beginnen?! Wij zijn er meerdere dagen geweest en weten precies welke tempels je gezien moet hebben. Een top-7 bezienswaardigheden voor Ayutthaya!

Tip: Check ook onze vernieuwde Ayutthaya waar je de leukste slaap- en eetadresjes kunt vinden!

Ayutthaya: klein beetje geschiedenis

Meer dan 400 jaar was Ayutthaya een machtig en rijk koninkrijk en het letterlijke middelpunt van Siam – het oude Thailand. In 1767 kwam daar een einde aan, doordat de Birmezen het land binnenvielen en de hoofdstad plunderden en vernielden. Vlak voor de ondergang ontvluchtte generaal Taksin de stad met zijn troepen, en wist centraal Thailand uiteindelijk in 1770 te heroveren. Nadat de koning overleed, kroonde Taksin zichzelf tot koning en stichtte hij in 1768 een nieuwe hoofdstad: het vissersdorpje Thon Buri, dat later uitgroeide tot Bangkok.

Goed, laten we beginnen aan de top-7 bezienswaardigheden van Ayutthaya!

Wat Phra Si Sanphet I - Ayutthaya bezienswaardigheden

1. Wat Chai Watthanaram: de mooiste tempels

De Wat Chai Watthanaram wordt beschouwd als één van de mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. En dat is zonder meer waar! Het enorme complex ligt aan de oever van de Chao Phraya Rivier en wordt omringd door een prachtig grasveld, waar gretig gebruik van wordt gemaakt door Thaise kinderen.

Wij bezochten de tempels op een zondag, dus de kinderen waren vrij van school. Ze gebruikten de stenen muren als voetbaldoeltjes en -ja hoor- daar belandde weer een voetbal binnen de tempelmuren. Een goedlachse toerist raapte de bal op en schoot hem ‘het veld’ weer in.

Zo vanzelfsprekend is het overigens niet dat hier gevoetbald wordt. Nog geen 40 jaar geleden werden deze tempels nog overwoekerd door de jungle. Niemand vond het destijds de moeite waard. Nu is het één van de trekpleisters.

Toegang: je betaalt 50 baht voor een entreekaartje.

Wat Chai Watthanaram II - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Chai Watthanaram I - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Chai Watthanaram III - Ayutthaya bezienswaardigheden

2. Wat Phra Mahathat: Boeddhahoofd in boomwortels

De ruïnes van de Wat Phra Mahathat staan vooral bekend om het fascinerende Boeddhahoofd dat wordt vastgehouden door de wortels van een bodhiboom. Niemand weet precies hoe het hoofd daar terecht is gekomen. Men denkt dat het hoofd is achtergelaten door de Birmezen en dat er jaren later een boom overheen is gegroeid.

Een andere theorie is dat een dief het Boeddhahoofd probeerde te verstoppen. Begin 1900 stortte een deel van dit tempelcomplex namelijk in, waardoor vele gelukszoekers hun kans schoon zagen om kostbaarheden te stelen. De dief is alleen nooit teruggekomen om het hoofd op te halen, of kon het niet tillen over de enorme tempelmuren. De boom bewaakt het tot op de dag van vandaag. Het is een prachtig gezicht en zeker de moeite waard om te bekijken!

Toegang: bedraagt 50 baht.

Wat Mahathat - Ayutthaya bezienswaardigheden

3. Wat Phra Si Sanphet: de drie chedi’s

Deze boeddhistische tempel was één van de belangrijkste tempels van heel Ayutthaya. Het was een koninklijke tempel en had zelfs een particuliere rechtbank. In 1500 werd hier een 16 meter hoge, bronzen Boeddhabeeld geplaatst, waar helaas niets meer van over is. Met een bordje wordt wel aangegeven waar het enorme beeld ooit stond.

De drie enorme chedi’s staan nog wel fier overeind. Deze kun je deels beklimmen, waardoor je het complex beter kunt overzien. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op of bezoek de tempel in de ochtend of namiddag, want het kan behoorlijk warm worden in de middaguren. Gelukkig wordt er buiten de tempelmuren water aangeboden voor 10 baht per flesje.

Toegang: kosten voor dit tempelcomplex zijn wederom 50 baht per persoon.

Wat Phra Si Sanphet II - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Phra Si Sanphet III - Ayutthaya bezienswaardigheden

4. Million Toy Museum

Het Million Toy Museum is een leuke afwisseling. Het blauwe gebouw bestaat uit twee verdiepingen en zoals de naam al doet vermoeden, is er een heleboel speelgoed te zien. Ga op zoek naar het speelgoed waar jij mee bent opgegroeid! Werkelijk alles is er te vinden. Dit is zeker een aanrader voor diegene die met kinderen reizen. In de souvenir shop is er ook van alles te koop. Wij waren eerlijk gezegd na een halfuurtje wel uitgekeken.

Maar voor 50 baht per persoon is het een bezichtiging waard!

Million Toy Museum Ayutthaya - Ayutthaya bezienswaardigheden


5. Wat Yai Chai Mongkhon: levendig en relaxed

Dit tempelcomplex voelt een stuk levendiger dan de bovenstaande tempels. De honderden Boeddhabeelden zijn intact, er lopen monniken in oranje gewaad voorbij en veel locals zijn er aan het bidden, terwijl je wordt bevangen door de wierooklucht.

De blikvanger is de 7 meter lange liggende Boeddha. Als het je lukt om een muntje vast te plakken aan de voeten van de Boeddha, zal dit je groots geluk brengen. Je kunt de enorme chedi ook beklimmen. Dit geeft wederom een prachtig uitzicht over het hele gebied.

Ga hier zeker naartoe!

Toegang: slechts 20 baht.

Wat Yai Chai Mongkhon - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Yai Chai Mongkhon I - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Yai Chai Mongkhon II - Ayutthaya bezienswaardigheden

6. Wat Lokayasutharam: gigantische liggende Boeddha

De absolute smaakmaker van deze tempel is niet te missen! Een liggende Boeddha van wel 37 meter lang en 8 meter hoog verwelkomt je bij de ingang van Wat Lokayasutharam. Zijn enorme hoofd rust op een lotusbloem en wijst naar het oosten.

Tussen alle toeristenbussen – die wat later in de ochtend arriveren – zie je enkele locals bidden die er ook bloemen neerleggen.

Achter het Boeddhabeeld zijn er nog ruïnes te zien, maar die vonden wij niet de moeite waard om te bezichtigen.

Toegang: gratis!

Wat Lokoyasutharam I - Ayutthaya bezienswaardighedenWat Lokoyasutharam - Ayutthaya bezienswaardigheden

7. Wat Phanan Choeng: 19 meter hoog Boeddhabeeld

Dit immense Boeddhabeeld is niet alleen populair bij toeristen, maar vooral bij de lokale bevolking. Bij binnenkomst zie je de tientallen (misschien wel honderden) slippers en schoenen al liggen. De sfeer is er gemoedelijk; er is ruimte om te bidden en te mediteren.

Veel mensen zitten op de grond met hun voeten onder zich. Je mag namelijk nooit met je voeten naar een Boeddhabeeld wijzen, dat is letterlijk het laagste wat je kunt doen! Loop een rondje om dit immense Boeddhabeeld en kijk om je heen. Geniet van de rust en de stilte, ondanks dat het er druk kan zijn.

Toegang: 20 baht per persoon.

Wat Phanan Choeng - Ayutthaya bezienswaardigheden

Zo kom je in Ayutthaya

Ayutthaya ligt 80 kilometer ten noorden van Bangkok en is zeer gemakkelijk te bereiken. Wij zijn voor 20 baht per persoon van het treinstation van Bangkok (Hua Lamphong) naar Ayutthaya gegaan. Een ritje van ongeveer twee uur met de lokale trein. Echt een aanrader! Ook gaan er non-stop bussen vanaf het noordelijke busstation; Mo Chit. Voor een buskaartje betaal je ongeveer 50 baht. Mini-bussen vertrekken overal in de stad, hiervoor betaal je tussen de 50 en de 100 baht.

Vervoer in Ayutthaya
De tempels liggen verspreid over de stad, maar zijn uitstekend te bereiken per scooter, fiets, tuktuk of taxi. Een rondrit – inclusief chauffeur – per tuktuk kost je ongeveer 200 baht per uur.

Hoteltips Ayutthaya

ayothaya-riverside-house

Ayothaya Riverside House

Ontspannen aan de rivier verblijven met een grote tuin? Dan is het Ayothaya Riverside House een absolute aanrader. Naast de goedkope bungalows slaap je voor een paar tientjes extra in een comfortabele woonboot op de rivier. De sfeer is ontzettend fijn en de eigenaren helpen je werkelijk met alles!

Prijs per overnachting: v.a. € 12
Tips Thailand Ayutthaya

Baan Luang Harn Bungalows

Fijne, comfortabele bungalows in het hart van Ayutthaya. Fietsen zijn te huur en de vriendelijke eigenaar, meneer Chorachat, weet je alles te vertellen over de bezienswaardigheden van de stad. Ook vlakbij het treinstation van Ayutthaya.

Prijs per overnachting: v.a. € 36

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Ayutthaya?

Dit vind je misschien ook leuk...

87 reacties

 1. Mirjam schreef:

  Weten jullie of je vooraf (via 12GO Asia) een kaartje kunt kopen voor de trein van Bangkok naar Ayutthaya?
  Ik krijg geen resultaten te zien bij invoer op 24 december 2019. Of zou dit al ‘sold out’ kunnen zijn.

  Fantastisch informatieve site! Bedankt daarvoor.

  • Hi Mirjam,

   Er gaan tientallen treinen per dag tussen Bangkok en Ayutthaya. Vaak zijn het ook wat oudere treinen. Dit kun je niet reserveren. Gewoon naar het Hua Lamphong Treinstation gaan en aan het loket een kaartje kopen. Qua tijd zit je altijd goed, omdat er dus altijd wel een trein gaat.

   Je bent ongeveer 2 uur onderweg.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

   • Mirjam schreef:

    Fijn, dank je! Ik dacht dat alles al was uitverkocht in de december drukte.
    Dat geldt dan wellicht ook voor het traject Bangkok > Kanchanaburi.

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Mirjam,

     Traject Bangkok naar Kanchanaburi vertrekt vanaf een ander treinstation: het Thonburi Railwaystation. Hier kun je ook alleen kaartjes kopen aan het loket.

     Groetjes, fijne reis,
     Sander

 2. Marjolein schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Momenteel ben ik bezig met het samenstellen van onze reis naar Thailand. Wij willen vanuit Kanchanaburi naar Ayutthaya. Hier willen we een overnachting en de volgende dag naar Sukhotai. Hier blijven we twee dagen en gaan dan naar Chiang Mai.

  Wat is de beste manier om van:
  1. Kanchanaburi naar Ayutthaya te gaan
  2. Ayutthaya naar Sukhotai
  3. Sukhotal naar Chiang Mai.

  Wij willen niet met de nachttrein. Gaan er overdag ook treinen of moeten we dan een bus/ minibus bij het hotel/ taxi regelen?

  Alvast bedankt.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marjolein,

   Van Kanchanaburi naar Ayutthaya per privé taxi of gedeelde minibus. Beide via het hotel in Kanchanaburi te regelen. Gewoon even vragen bij de receptie.

   Van Ayutthaya naar Sukhothai kan per trein – ook overdag. Van Ayutthaya reis je per trein naar Phitsanoluk. Om vervolgens nog een taxi of gedeelde taxi pakken van Phitsanoluk treinstation naar het hotel in Sukhothai.

   Van Sukhothai reis je per lange afstandsbus naar Chiang Mai.

   Als je telkens ’s ochtends na het ontbijt vertrekt dan lig je goed op schema. Info over vervoer kun je voor deze plaatsen het beste bij je hotel opvragen, gewoon als je er bent.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 3. Karolien schreef:

  Hallo,

  Zaterdagochtend kom ik met de nachttrein vanaf chumpchon aan in Bangkok. Hier wil ik meteen de lokale trein pakken om naar ayutthaya te gaan.

  Nu las ik over dat het snel
  Vol zit en je zou moeten reserveren?
  Geldt dit ook voor deze trein?

  En enig idee Hoelaat de eerste trein vertrekt?

  Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  Groeten Karolien

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Karolien,

   Vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok (dezelfde waar je aankomt per nachttrein) vertrekken ieder uur treinen naar Ayutthaya. Deze hoef je niet van tevoren te reserveren, er is altijd plek.

   Je bent zo’n twee uur onderweg vanuit Bangkok.

   Groetjes,
   Sander

 4. Jurgen Mensink schreef:

  Weet iemand toevallig of er een publiek zwembad is in Ayutthaya?
  Of een ander zwembad waar we gebruik van kunnen maken?

 5. Sanne schreef:

  Wij willen van kachanaburi naar ayuttthaya reizen. Is dit handig of moet je dan weer via bangkok? En hoelang duurt het ongeveer?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sanne,

   Je kunt een lokale bus pakken. Dan ben je, uit m’n hoofd een uur of 4/5 onderweg. Of je pakt een privé taxi, dan ben je 2 uur onderweg. De laatste optie kost je een kleine 2000 baht per taxi. Via Bangkok reizen kan natuurlijk altijd, maar is minder efficiënt.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 6. petra van den Enden schreef:

  Hi, heb jullie site al meerdere malen geraadpleegd. Heel handig! Morgen gaan we naar Ayutthaya en overnachten daar. Daarna via Bangkok Don Muang airport naar Chiang Mai. Wat is handigste vervoer om van Ayutthaya naar Don Muang airport te komen? Is er een directe trein of busverbinding naar het vliegveld vanuit Ayutthaya, en hoe lang duurt de trein/bus erover? En weet je hoe lang van te voren je op Don Muang moet inchecken voor binnenlandse vlucht? Hoor het graag!

 7. Annelous schreef:

  Hoi hoi!

  Wij willen graag van Bangkok naar Ayutthaya naar Chiang Mai.
  We willen graag van Ayutthaya met de nachttrein naar Chiang Mai, maar dan wel graag eerste klas. Onze optie was om dit op dinsdag 6 september te doen, alleen is de eerste klas dan volgeboekt (alleen nog single sleepers). Nu is een andere optie om op de dag van aankomst, maandag 5 september, direct die avond door te gaan naar Chiang Mai. Zo hebben we geen overnachting in Ayutthaya, maar alleen één dag. Nu is de trein van Bangkok naar Ayutthaya elke dag al volgeboekt… Weten jullie een andere optie die ons in de VROEGE MORGEN naar Ayutthaya zou kunnen brengen? Omdat we ’s avonds de trein van 19:45 nemen, weet ik niet of het realistisch is om 12:00 de van van Mama Tour te nemen, die om 14:30 aankomt.

  Alvast super bedankt!

  • Jacqueline schreef:

   Wij zijn gisterenochtend vanuit Kachanaburi via Bangkok (Victory Moment) naar Ayutthaya gegaan. Rond 13uur kwamen we aan, hebben een kamer bij een guesthouse genomen (voor onze spullen en een douche) en een fiets gehuurd. De hele middag rustig tempels bekeken (4 belangrijkste), rustig kunnen douche en eten. s’Avonds om 21uur de nachttrein naar Chiang Mai. Dit ging echt super goed en zou t zo weer doen ;).

   • Deborah schreef:

    Hallo Jacqueline,

    Zou je ons dit Guesthouse eventueel kunnen doorgeven? Wij zijn hetzelfde van plan om onze koffers daar achter te laten om dan ’s avonds de nachttrein te nemen…

    Bedankt!

    • Jacqueline schreef:

     Chantana Guesthouse, 400 baht voor kamer met airco en warme douche. Zit vlak achter Tony’s Place. In diezelfde straat kan je fietsen of scooters huren!
     Veel plezier!
     Groetjes vanaf Koh Tao!

     • Janneke schreef:

      Ik heb even een vraag over het vervoer van koh samui naar koh tao. Wij willen zo vroeg mogelijk van koh samui naar koh tao. Hoe kunnen we dit het gemakkelijkste en goedkoopst doen?

 8. Fiona schreef:

  Hoi, over een paar dagen vertrekken wij naar Thailand! We hebben er heel veel zin in, en we hebben veel leuke tips opgedaan op jullie site. Echt heel leuk om te lezen allemaal!

  Nu is mijn vraag: is het ook mogelijk om met een bootje (liefst een privé-bootje) van Bangkok naar Ayutthaya te varen? Ik heb hier zelf nog niet echt iets over kunnen vinden op internet.

  Ik hoop van jullie te horen.
  Groet van Fiona

  • Hoi Fiona,

   Wat leuk! Ik heb hier wel eens iets over gehoord, maar wij hebben dit nog nooit zelf gedaan. Ik zou even navragen bij je hotel in Bangkok over hoe en wat 🙂 . Laat je weten hoe het was?!

   Groetjes, Mariska

 9. Brenda schreef:

  Hallo,
  Super handige site hebben jullie!
  Hebben jullie advies hoe je van Nationaal park Khao Yai het beste naar Koh Chang kunt reizen? Wij reizen met twee kinderen 10 en 13.

  • Hoi Brenda,

   Ik ben voor je aan het researchen, maar ik kan het lastig vinden.

   Volgens Sander moet je eerst terugreizen naar Bangkok (à 3+ uur omrijden), maar ik vermoed dat het ook anders kan. We hebben het hier immers over Thailand!!! 😉

   Wat ik nu lees, is dat je vanuit Pak Chong een bus kunt nemen naar Chanthaburi, waar je kunt overstappen naar Trat – waar de ferry’s vertrekken. Maar de websites zijn een beetje onduidelijk, dus je kunt het voor de zekerheid het beste even navragen bij je hotel in Khao Yai.

   Als alternatief kun je ook terugreizen naar Bangkok en daar een binnenlandse vlucht nemen naar Trat.

   Op internet lees ik ook dat de laatste ferry om 19:30 uur gaat – maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wel kan ik je vertellen dat wij destijds te laat waren en moesten overnachten in Trat. Dus dat is iets om rekening mee te houden!

   Sorry dat ik je geen duidelijker antwoord kan geven. Ik hoop dat je hier toch wat aan hebt!

   Groetjes, Mariska

 10. Jacqueline schreef:

  Hoi Sander en Mariska!
  Over 2 weken gaan wij op onze eerste verre trip naar Thailand!
  Wij willen een dagje Ayutthaya gaan doen.. ’s ochtends vroeg aankomen vanuit Kanchanaburi en ’s avonds 21 uur weer vertrekken met de nachttrein naar Chiang Mai. Het leukste zouden wij dit dagje Ayutthaya vinden per fiets (of scooter). Wat zouden jullie ons aanraden om zoveel mogelijk te kunnen zien binnen een dag, zonder dat het gehaast wordt? Is het per fiets goed te doen in een dag of is een scooter toch wat beter?
  Dankjewel!
  Groetjes Thijs en Jacqueline

  • Hoi Jacqueline en Thijs,

   Wat leuk!! Dat komt al dichtbij 😉

   Als ik heel eerlijk ben zou ik het je niet direct aanraden om met de fiets door Ayutthaya te rijden. Dit omdat de tempels een behoorlijk eind uit elkaar liggen – en je dus (in de brandende zon) telkens een flink eind moet fietsen. De leukste manier is rijden op de scooter, wat wij zelf ook hebben gedaan, maar de meest relaxte manier is een tuktuk huren en je een dag lang langs de belangrijkste tempels laten brengen. Dan hoef je niet te navigeren en weet je zeker dat je niks mist!

   Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! 😉 Ik wens jullie hoe dan ook een héle fijne reis toe!

   Groetjes, Mariska

 11. Marieke schreef:

  Hi Sander en Mariska,
  Wat een fantastische site hebben jullie!!
  Wij gaan volgende week naar Thailand, en wil jullie raad opvolgen om met de trein van Bangkok naar Ayutthaya te reizen. Ik zou jullie willen vragen of de trein vaak gaat of je ergens vertrektijden op kan zoeken/moet reserveren?
  Alvast bedankt.
  Groetjes, Marieke

 12. janneke schreef:

  Hoi, wij gaan in augustus naar thailand. We gaan dan van kanchanburi naar ayutthaya. Waar we overdag zoveel mogelijk willen bekijken. ’s avonds gaan we met de trein dan naar chiang mai.
  Hoe lang doe je erover met een taxi naar ayautthaya en hoeveel kost dit ongeveer?
  Waar kunnen we ons het beste laten uitzetten? Het treinstation??
  We hebben ook koffers mee? Kunnen we die op het station in lockers achterlaten??

  • Hoi Janneke,

   Met een taxi ben je ongeveer 2,5 uur onderweg naar Ayutthaya. Ik gok dat dit ongeveer 2500 baht kost. Je kunt je inderdaad het beste laten afzetten op het station en daar een locker huren voor je bagage. Daarna kun je een tuktuk afhuren die je langs alle tempels brengt.

   Je kunt ook een gedeelde minibus nemen, wat weer scheelt in de kosten. Deze rijden alleen niet de hele dag door, dus dat kun je het beste in Kanchanaburi navragen één dag voor vertrek. Meestal weten ze dat wel bij de receptie van je hotel. 😉

   Groetjes en een hele fijne reis gewenst!

 13. Myrthe schreef:

  Wat een geweldige website hebben jullie!

  Wij reizen van Bangkok naar Kanchanaburi, willen hier 1 dag blijven en dan door reizen naar Ayutthaya.
  Hoe komen we hier het snelste en is het mogelijk om ’s avonds meteen de nachttrein te pakken naar Chiang Mai?

  Ik hoor het graag!

 14. Dewi schreef:

  Hoi Sander en Mariska!

  In juli reizen wij voor 4 weken of naar het mooie Thailand en we hebben al heel erg veel gehad aan jullie website en e-book wat betreft de voorbereidingen. Wij twijfelen nu via twee reis opties voor de 1e 1 à 2 weken:

  Bangkok -> Kanchanaburi -> Ayutthaya -> Chiang Mai
  Bangkok -> Ayutthaya -> Kanchanaburi -> Chiang Mai

  Wat is volgens jullie het handigst? Of maakt het misschien niks uit haha?
  Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!

  • Amanda van der Linden schreef:

   Hier zijn wij ook heel erg benieuwd naar! Alvast hartelijk bedankt voor alle info…

  • Hoi Dewi (en ook Amanda) 🙂 .

   Het beste is Bangkok -> Kanchanaburi -> Ayutthaya -> Chiang Mai , omdat je in Ayutthaya kunt opstappen naar de nachttrein naar Chiang Mai! En als je wilt vliegen maakt de volgorde niet uit omdat je dan weer terug via Bangkok moet reizen.

   Groetjes, Mariska

 15. Sanne schreef:

  Hoi Sander en Mariska.
  Mooie website!
  We willen begin augustus met de nachttrein van Chiang Mai naar Ayutthaya. Ik begrijp dat je dan om een uur of vier ’s ochtends aankomt. Hebben jullie tips voor een hotel rond die tijd? En zouden er dan taxi’s staan? Of weten jullie ervaringen van andere reizigers? We reizen niet via Bkk omdat we naar Khao Yai willen en omdat we onze vakantie al beginnen en eindigen in Bkk.
  Hartelijke groet
  Sanne

  • Hoi Sanne,

   Wij slapen eigenlijk altijd in Tony’s Place, maar gezien de aankomsttijd kan het zijn dat de kamers nog vol zijn en dat je er pas rond de middag in kunt. Als je er direct in wilt, zou ik al voor de dag eerder boeken en bij de boeking aangeven dat je tussen 4 en 4.30 uur ’s ochtends aankomt. En als jullie direct de stad in willen en ergens willen ontbijten, kun je wel gewoon je bagage bij ze laten stallen.

   Verder houden chauffeurs altijd rekening met nachttreinen, dus zal het geen probleem zijn om een taxi te pakken! Mocht je het toch niet aandurven, kun je ook de app GrabTaxi installeren – wat de Thaise versie van Uber is 🙂 . Hebben we goede ervaringen mee!

   Groetjes en alvast een hele fijne reis gewenst!

 16. Anne schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  volgende week ga ik voor het eerst 3 weken alleen op reis door Thailand, super spannend maar ik heb er enorm veel zin in.(jullie e-book is erg handig btw!) Ik heb een vraagje, ik land rond half 3 smiddags op Suvarnabhumi airport. Ik wil eigenlijk gelijk die dag gelijk doorreizen naar Ayutthaya (bangkok wil ik voor de mijn laatste dagen bewaren). Weten jullie hoe ik het beste vanuit de airport naar ayutthaya kan reizen?

  groetjes Anne

  • Hoi Anne,

   Oei – waarschijnlijk ben je nu al aangekomen in Bangkok! Dus ik hoop dat mijn antwoord nog op tijd komt.

   De handigste optie is op de luchthaven een taxi pakken – dit is lekker snel en wel zo fijn naar een lange vlucht. Een alternatief is reizen met de trein, maar dan zul je wel eerst een taxi naar de binnenstad moeten nemen wat ± 1 uur kan duren.

   Groetjes en een hele fijne reis gewenst!

 17. Ben schreef:

  Hoi 🙂

  Wij landen na een vlucht uit Cambodja op Don Muang Airport en zijn van plan na onze landing direct door te reizen naar Ayutthaya; nu probeer ik te achterhalen hoe we dit het beste doen.

  Voor zover ik heb kunnen vinden kun je vanaf het vliegveld direct Don Muang Station inlopen; op verschillende sites staan er meerdere treinen zijn die vanaf Don Muang, zonder overstappen, naar Ayutthaya rijden in ongeveer een uur tijd. Mijn vraag is nu; klopt dit?
  Zo nee; welk alternatief raden jullie aan? Zo ja; is er een reden om dit niet te doen en een alternatief (bus) te nemen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Ben en Caroline

 18. Jenny schreef:

  Wij willen in augustus van Bangkok naar Khao Yai reizen. Om in Khao Yai nog een middag/avond excursie in het park mee te pikken willen we rond 14.00 uur in het park zijn. Het idee is echter om via Ayutthaya te reizen om enkele tempelcomplexen te bekijken. We hebben een huurauto op dat moment dus daarmee kunnen we in Aytthaya van de ene naar de andere plek reizen. Mijn vraag is eigenlijk of het de moeite waard is om de trip via Ayutthaya te doen als we maar een uurtje of 2 hebben om de complexen te bekijken. We reizen met mijn dochter van 12, misschien dat dat nog invloed heeft op jullie reactie ?.
  Groetjes Jenny

  • Hoi Jenny,

   Dat lijkt mij te weinig tijd. Je bent immers niet bekend met de wegen, dus wordt het rennen/vliegen/stressen. Bovendien is 14:00 uur aankomen in Khao Yai eigenlijk te laat om mee te gaan op middagtour, ik zou zelf kiezen voor een aankomst om uiterlijk 12:00 uur zodat je zeker weet dat je meekunt.

   Groetjes en veel plezier!

 19. Femke schreef:

  Hoi!

  Wij gaan in november naar Thailand, dus zullen hier wel vaker vragen komen stellen:) Wij willen de eerste paar dagen in Bangkok verblijven en vanuit daar naar Kanchanburi (waar we ook paar dagen verblijven). Vervolgens willen we naar Ayutthaya voor 1 dag en ’s avonds de nachttrein naar Chiang Mai. Nu hebben we alvast de volgende vragen:
  1. In Bangkok willen we een excursie boeken naar Kanchanburi, waarbij we vervolgens niet teruggaan naar Bangkok, maar daar zelf overnachtingen regelen. In de excursie willen we dan naar de drijvende markt, naar de River Kwai bridge / Hellfire Pass. Is dit te doen of is bijv. een taxirit beter/goedkoper?
  2. Vanuit Kanchanburi willen we naar Ayutthaya. Gaat hier een rechtstreekse bus/trein heen? Of is de taxi het handigst?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes Femke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Femke,

   Wij kiezen er altijd voor om alles zelf te regelen als dat kan. Dus dat raad ik je ook aan. En met zelf regelen kun je gewoon een taxi regelen op straat in Bangkok. Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wat wilt zien en doen. Zorg dat je de adressen hebt en de Thaise namen. Houd zelf de controle; geef aan hoelaat je ergens heen wilt gaan en dat hij op je wacht.

   Misschien moet je dit een aantal keer voorleggen aan een taxi chauffeur. Daarbij geven ze allemaal een andere prijs op. Na een paar keer proberen kun je een beetje inschatten wat ze ervoor willen hebben en wat jij ervoor wilt betalen. Persoonlijk (is een gok) ben je minimaal 1,500 baht kwijt voor zo’n dag (waarschijnlijk meer).

   Tourtjes doen we vaak niet omdat je dan echt van hop naar her wordt gesleurd en je komt vaak aan op het drukste moment van de dag.

   Je tweede vraag; van Kanchanaburi naar Ayutthaya is niet echt een goede verbinding. Je kunt de lokale bus pakken maar die doet er vijf uur over. Hier kun je ook weer kiezen voor een privé taxi of je deelt een taxi met andere reizigers die ook die kant op moeten. Wederom zal dat 1,500 – 2,000 baht kosten.

   Goedkoopste optie is om via Bangkok te reizen maar dat is dus niet de snelste.

   Groetjes,
   Sander

  • Annick schreef:

   Hi Femke!
   Ik heb een paar dagen geleden vanuit Bangkok van het Southern Bus station de bus naar Kanchanaburi genomen. Er stond 2 uur voor maar we waren er zelfs eerder (1u45) echt top en maar 100 baht (2,5 euro)! Toen heb ik de bis genomen naar de Erawan watervallen. Ook leuk en je kan er zwemmen! Heen en terug 50 baht. Hellfire Pass ben ik niet geweest…
   Toen wilde ik na 2 dagen door.naar Ayutthaya. Elk winkeltje of guesthouse wil je de router per minivan laten doen door 400 baht (schijnt 2,5 uur te duren). Ik ben echter met de local bus gegaan. Je gaat dan eerst naar Suphanburi voor 65 baht en dan stap je over op een minibus naar Ayutthaya (80 baht). De minivan stond klaar/had op ons gewacht wat ideaal was. In 3u15 was ik in Ayutthaya voor maar 145 baht. Ik zeg doen!
   Have fun!

 20. Danny de Beer schreef:

  Wij willen vanuit Bangkok een dagtripje doen naar Ayutthaya. Hebben jullie suggesties waar we dit in Bangkok kunnen boeken?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Danny,

   Bijna overal; bijvoorbeeld bij je hotel. Maar leuker is nog om ’s ochtends vroeg de trein te pakken van Bangkok naar Ayutthaya. Vertrekt vanaf het Hua Lamphong Station in Chinatown en duurt ongeveer 1,5 uur. Dan regel je een tuktukchauffeur (echt heel makkelijk) die je in Ayutthaya de mooiste tempels laat zien. Terug kun je weer met de trein of bus of taxi. Heel makkelijk en zo regel je je eigen tourtje. Veel leuker ook want je bepaalt zelf waar je heen wilt gaan!

   Groetjes,
   Sander

 21. Marieke schreef:

  Hee Sander en Mariska!

  Hierboven las ik al dat het mogelijk is om per taxi rechtstreeks van het vliegveld (BKK) van Bangkok naar Ayutthaya te reizen. Weten jullie of dat ook op andere manieren kan, bijvoorbeeld met een minibus?

  Groetjes, Marieke

  • Hoi Marieke,

   Vanaf de luchthaven rijdt geen rechtstreekse bus naar Ayutthaya. Je kunt eerst de gratis shuttlebus nemen naar het Public Transportation Center en daar opstappen op de bus naar busstation Mo Chit.

   Groetjes, Mariska

 22. N&A schreef:

  hoi!
  Wij vertrekken volgende week naar Thailand.
  Heeft er al iemand ervaring met gewone treinverkeer.
  Wij proberen te zoeken of er een trein is naar Bangkok vanuit Ayutthaya.
  Wij vinden het meestal alleen maar omgekeerd van Bangkok naar Ayutthaya dus…iemand ervaring mee of tips? Of toch beter de bus?
  Groetjes
  N&A

 23. Mandy schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Super leuke en vooral handige site!!!
  Wij gaan in februari voor 2,5 week naar Thailand. We willen vanuit bangkok sochtends naar Ayutthaya, maar graag zonder overnachting en s’avonds de nachttrein pakken naar chiang mai. Zijn er mogelijkheden om je backpack ergens veilig neer te leggen, zodat je voorkomt de gehele dag met je backpack te moeten lopen. En is dit überhaupt aan te raden qua planning?

  Groetjes,
  Mandy

  • Hi Mandy,

   Thanks :). Dat kan zeker, op het treinstation van Ayutthaya kun je tegen een kleine betaling je bagage tijdelijk opslaan achter slot en grendel.

   Zolang je eerst een paar dagen bijkomt in Bangkok voordat je naar Ayutthaya gaat, lijkt het mij geen probleem om een dagje te sightseeing en dan ’s avonds meteen op de trein te stappen. Als je een tourtje boekt bij een tuk tuk chauffeur heb je binnen een paar uurtjes de mooiste tempels wel gezien!

   Have fun! Groetjes, Mariska

 24. Yannick schreef:

  Volgens mij zie ik het antwoord in de andere reacties al staan. Toch bedankt 🙂

 25. Yannick schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Supervette site neergezet, keep up the good work.

  Mijn vriendin en ik gaan zometeen naar ayutthaya en vroegen ons af of het mogelijk is om vanuit daar de nachttrein naar chiang mai te pakken ? Of moeten we dan terug naar BKK ?

  We gaan daar zo’n beetje alles doen wat jullie beschreven hebben, zeker de tempel bezoeken op zondag met hopelijk een voetbaltoernooitje ;).

  Thx Yannick

 26. Teun schreef:

  Hoi. Allereerst complimenten voor jullie mooie en handige site! Wij willen misschien ook Ayutthaya bezoeken maar daar niet overnachten (’s ochtends heen vanuit Bangkok en ’s Avonds doorreizen met de nachttrein naar Chiang Mai). Weten jullie hoe het zit met de opslagmogelijkheden voor onze grote backpacks? Kan dat bij fiets/brommer verhuur of bestaat er ook zoiets als kluisjes op het station?

  Alvast dank.

  Groetjes

  Teun

 27. Kim Steenhuis schreef:

  Hey Sander en Mariska,
  Wij willen graag vanaf Bangkok via Khao Yai National Park naar Ayutthaya en vervolgens naar Chiang Mai. Kunnen we vanaf Bangkok ’s morgens naar Khao Yai National Park en diezelfde dag nog het park bezoeken? Daarna willen we de volgende dag in de ochtend naar Ayutthaya, daar een dag zijn voor bezienswaardigheden en diezelfde avond met de nachttrein naar Chiang Mai.

  We weten niet of dit allemaal een beetje te krap wordt. Wat raden jullie aan?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes, Kim

 28. Victor schreef:

  Hoi!
  We genieten enorm van jullie tips, enorm bedankt.
  Wij hebben een vraagje over onze reisroute en vervoersmiddelen. Wij gaan in februari voor 7 weken naar Thailand en willen graag de volgende steden bezoeken vanaf Bangkok. In willekeurige volgorde: Chiang Mai / andere noordelijke steden, Ayutthaya en/of Sukhothai en Kanchanaburi om vervolgens naar het zuiden te reizen. Wat voor route zou jij aanraden en met welke vervoersmiddelen. We reizen het liefst low-budget.

  Groeten,
  Tessa en Victor

  • Hi Victor, je kunt dan het beste reizen:
   Bangkok – Kanchanaburi (of daguitstapje vanuit Bangkok) – Ayutthaya – Sukhothai – Chiang Mai. Naar al deze plekken kun je de trein pakken, wat het allergoedkoopste is. Voor 1 euro zit je zo’n 2-3 uur in de trein. Andere optie is de bus, dat duurder is dan de trein, maar wel een stuk betrouwbaarder is qua vertrektijden. Have fun!

 29. Anique schreef:

  Hi Sander,

  Dank voor alle mooie tips op jullie site, het is een top handleiding om onze thailand trip in November te plannen. We willen na 2 dagen Ayutthaya doorreizen naar Chang Mai. Kunnen we vanuit Ayutthaya met de nachttrein naar Chang Mai of zijn er andere opties die je ons aanraad?
  .
  Alvast dank voor je reactie.

  groet,

  Anique & Guus

  • Hoi Anique en Guus, de nachttrein is inderdaad een goede optie, omdat het een flink stuk reizen is, maar je daar weinig van merkt aangezien je op één oor ligt. Een alternatief is een nachtbus pakken (niet heel comfortabel) of terug naar Bangkok reizen en daar een binnenlandse vlucht pakken. Alvast heel veel plezier!

   • Daan schreef:

    Hoi!

    Ik heb net twee nachten voor ayutthaya geboekt. (Bij Tony’s, wederom bedankt voor de tip)
    Twee vragen nog; kan je bij/van Tony’s place een fiets huren en dan alles gaan onderzoeken?
    En 2; ik wil ook naar Chiang Mai, maar ook naar Sukhotani.
    Wat raden jullie aan qua vervoer? Nachttrein (mijn voorkeur) van Ayuttahya naar Chiang mai en dan bus naar Sukhotani?
    Of hebben jullie beter idee? Thnx!

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Daan,

     Dank voor je vraag. Bij Tony’s hebben ze prima fietsen (en scooters) voor de deur staan die je kunt huren. De hele stad staat er overigens vol mee, dus geen enkel probleem.

     Denk dat je het beste met de express trein naar Phitsanoluk kunt gaan (uit mijn hoofd 4 uurtjes), vervolgens is het nog een uurtje met de bus van Phitsanoluk naar Sukhothai. Verblijf wel in de oude stad van Sukhothai, het nieuwe gedeelte is absoluut niet interessant.

     Als je eerst naar Chiang Mai gaat is het een flinke reis naar Sukhothai met de bus (± 5 uurtjes).

     Sukhothai ligt er gewoon een beetje tussenin, daarom wordt het regelmatig overgeslagen maar het is 100% de moeite waard!!

     Groetjes,
     Sander

 30. Anne schreef:

  Is het te doen om met de trein vanuit bangkok in 1 dag op en neer te gaan? Wij hebben woensdag nog een hele dag over in Bangkok (vliegen pas in de nacht ook) en we zoeken nog naar een dagbestedingsproject haha…

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Anne,

   Ja het is te doen aangezien het treinritje maar een uurtje duurt. Vertrek vanaf Hua Lampong station. Je kunt ook een taxi pakken vanuit Bangkok en je daar laten vervoeren maar dat is best prijzig (± 60 a 70euro in totaal). Maar is zeker de moeite waard om even rond te kijken in Ayutthaya!

 31. Simone schreef:

  Hoi, ik benieuwd of jullie een idee hebben wat een taxi van Bangkok naar Ayutthaya kost. En wat kunnen we het beste doen een prijs afspreken of met de meter aan? Wij reizen met een dochter van 5 jaar en dan vind ik de taxi wel het makkelijkste

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Simone,

   Taxi chauffeurs zullen zo’n grote afstand niet op de meter gaan rijden. Ik denk dat je (ruwe schatting) tussen de 2.000 en 3.000 baht kwijt bent voor een retour + vervoer in Ayutthaya.

   Je zult een paar taxi’s moeten proberen en kijken wat goed voelt.

   Tip: betaal achteraf en spreek een tijd af (hoelang je in Ayutthaya wilt zijn en wat je wilt zien).

  • Eveline schreef:

   Hoi Simone, wilde je even doorgeven dat wij woensdag voor 950 baht van BKK naar Ayutthaya zijn gekomen met de taxi. Was prima voor ons en je staat meteen voor je hotel. Succes!

   • Peter Jongerius schreef:

    Dan zijn de Thaise taxiprijzen in 3 jaar tijd fors gestegen. Ik moest van Bangkok airport naar de badplaats Jomtien (120 km ) in november 1.500 bath betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.