Geschiedenis Thailand

Geschiedenis Thailand

Geschiedenis Thailand

Thailand kent een rijke geschiedenis en is trots op het feit dat het altijd onafhankelijk is gebleven. Het toenmalige Siam veranderde in 1939 zijn naam in Prathet Thai, wat vrij land betekent. De ijzeren wil en de vastberadenheid is nog steeds terug te zien in het Thailand van nu.

Koninkrijk Ayutthaya

In 1351 werd de basis gelegd voor het Thaise koninkrijk van nu. De toenmalige hoofdstad van Siam was Ayutthaya en werd geregeerd door de eerste koning van Thailand: koning Ramathibodi I. Koning Ramathibodi I riep het Boeddhisme uit tot het nationale geloof. De stad Ayutthaya groeide uit tot een voortvarend middelpunt van Zuidoost-Azië met ruim één miljoen inwoners. Het werd toentertijd vergeleken met een wereldstad als Parijs. Na meer dan 400 jaar kwam hier een einde aan. In 1767 werd het koninkrijk vernield, verwoest en ingenomen door de Birmezen.

Taksin de Grote

Generaal Taksin is een grote naam in de geschiedenis Thailand. Hij is opgegroeid in 1734 in Ayutthaya en had een leidende rol in de verdediging van de Ayutthaya. Maar toen hij merkte dat de stad niet meer te redden was, wist hij de brandende stad nog net te ontvluchten. In de korte tijd daarna wist hij een leger op de been te brengen en was vastbesloten om terug te vechten. Niet veel later heroverde hij Ayutthaya en verdreef de Birmezen. Ayutthaya werd niet meer gezien als de hoofdstad van Thailand en werd verlaten. Een klein vissersdorpje aan de Chao Praya rivier genaamd: Thon Buri werd verkozen tot de nieuwe hoofdstad. Hier werd generaal Taksin gekroond tot koning.

Koning Taksin bleef vechten voor de onafhankelijkheid van zijn land en wist zijn koninkrijk zelfs uit te breiden. Zijn gedrevenheid en vechtlust werden hem uiteindelijk fataal. In 1782 werd hij krankzinnig verklaard en op traditionele, brute wijze geëxecuteerd. Gebonden in een fluwelen zak werd hij doodgeknuppeld, zodat niemand koninklijk bloed zag vloeien. Volgens een legende zou koning Taksin niet geëxecuteerd zijn geweest, maar een plaatsvervanger. Taksin zou nog vele jaren hebben geleefd als Boeddhistische monnik. Momenteel staat Taksin in Thailand bekend als Taksin de Grote vanwege zijn heldhaftige daden die hij heeft verricht voor zijn vaderland.

Monniken - Geschiedenis Thailand

Bangkok

Na de dood van Taksin, kwam generaal Chakri aan de macht. Hij werd gekroond tot Rama I. Dit was het begin van de zogenaamde Chakri-dynastie; het koningshuis.

Koning Chakri nam een grote stap voor de geschiedenis van Thailand. Hij verhuisde de hoofdstad naar de overkant van de Chao Praya rivier naar Rattanakosin; het huidige Bangkok. Ook liet hij het Koninklijk Paleis bouwen. Dit is nu één van de grootste toeristische trekpleisters van Bangkok. Zijn erfgenamen deden grote inspanningen om het land te moderniseren en in het goede spoor te houden. Ze bouwden handelsrelaties op met belangrijke Westerse landen als Frankrijk en Engeland en het grote China. Dit leidde tot een zelfstandige en sterke economie. Thailand is daarom ook het enige land in Zuidoost-Azië dat niet gekoloniseerd is geweest.

‘Prathet Thai’

In 1932 werd Thailand omgevormd van een absolute- naar een constitutionele monarchie. Nederland is ook een constitutionele monarchie. De toenmalige koning Rama VII had dus niet meer de absolute macht in het land. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo in Thailand. In 1939 veranderde Siam officieel in de naam Thailand. Voor de Thai is het ‘Prathet Thai’ wat vrij land betekent. In 1946 werd de onlangs overleden koning gekroond: Rama IX. Hij was de langst regerende koning van Thailand en was ongekend populair onder zijn volk.

WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Japan, Thailand binnen. Japan eiste een vrije doortocht richting Maleisië. Thailand accepteerde dit maar stelde wel een aantal voorwaarde. Japan beloofde Thailand te helpen met het heroveren van gebieden die Thailand in het verleden had verloren aan Frankrijk en Engeland. Japan kreeg een vrije doortocht en de steun van Thailand. Dit veranderde in juli 1944. Thailand koos de kant van de geallieerden en verdreven de Japanners. In 1946 werd Thailand lid van de Verenigde Naties.

Het Thailand van nu

De tientallen jaren die daar op volgden, gingen gepaard met veel politieke onrust. De ene na de andere staatsgreep volgde met telkens weer een nieuw militaire regiem. In de jaren tachtig werd hard gewerkt aan een stabiele democratie. In 1997 resulteerde dit tot de eerste Thaise grondwet. In 2001 werd een nieuw mijlpaal bereikt; de volledige regering werd door het volk gekozen.

Voormalig koning Rama IX is tijdens decennia lange onrust de stabiele factor geweest. Mede daarom was hij zeer geliefd bij het Thaise volk. Hij is net zoals zijn voorganger, Taksin een grote naam in de geschiedenis Thailand.

Momenteel heeft Thailand een nieuwe koning. Koning Vajiralongkorn, zoon van de onlangs overleden Bhumibol Adulyadej.

Meer handige blogs over Thailand

Tot slot kun je hier nog meer handige blogs en pagina’s vinden over gezondheid, veiligheid en spullen meenemen naar Thailand:

3 reacties

  1. serena schreef:

    ja ik ook heel veel bedankt!!!!!

  2. tralielalielaliela schreef:

    leuke site. ik kan ‘m goed gebruiken voor mijn werkstuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.