Vegetarian Food Festival: eetfestijn met zure nasmaak

VIDEO – Een 9-daags festijn speciaal voor vegetariërs! Maandenlang hunkerde ik naar deze eethemel die speciaal voor mij lijkt te bestaan: het Vegetarian Food Festival in Thailand. Vorige week was het dan eindelijk zover. In recordtempo werkte ik het ene na het andere vegetarische gerecht met smaak naar binnen. Een zoet gebakje hier, een wokgerechtje daar… Toch wenste ik niet gek veel later, hangend boven de wc-pot, dat ik me iets meer had ingehouden…

In de jaren 1800 tourde een groep Chinese opera zangers door Thailand. Na hun optreden op Phuket werden ze onverwachts getroffen door een ernstige ziekte, en kwam de tour tot een abrupt einde. Na verwoede discussies waren ze het erover eens dat ze niet genoeg respect hadden getoond voor de Negen Goden van de Keizer; goden van het Chinese Taoïsme. Om het weer recht te zetten en te herstellen van hun ziekte, besloten ze om zich 9 dagen lang te onthouden van onreine activiteiten en een strikt vegetarisch dieet te nuttigen. Een festival was geboren: het Vegetarian Food Festival, in Thailand beter bekend als het ‘Jay’ festival.

Het hedendaagse Vegetarian Food Festival

Vandaag de dag wordt het Vegetarian Food Festival ieder jaar gevierd tijdens de eerste 9 dagen van de negende Chinese maanmaand; september/oktober. Het is een viering van zuiverheid en reiniging, maar voor mij een unieke gelegenheid om te genieten van het heerlijke vegetarische eten.

Vegetarian-Food-Festival-Thailand6Vegetarian-Food-Festival-Thailand8

Let op: Hoewel verkopers beweren dat alles strikt vegetarisch is, heb ik -volgens mij- een paar keer gerechten en snacks met garnalen gezien; wat in mijn ogen niet vegetarisch is!

De meeste festiviteiten vinden plaats in het zuiden van Thailand, vooral op Phuket, waar veel Chinezen wonen. Op Phuket wordt niet alleen vegetarisch gegeten, maar worden ook bizarre, religieuze rituelen uitgevoerd; waaronder zelfkastijding. De deelnemers zijn er namelijk van overtuigd dat ze tijdens de festiviteiten zijn bezeten door geesten en dat ze op die manier de geesten (en niet zichzelf) bezeren.

Ook in Bangkok wordt het Vegetarian Food Festival gevierd, waar de festiviteiten met name in de Chinese wijk Yaowarat plaatsvinden. Het is er wat rustiger en er wordt er niet aan zelfverminking gedaan. Hier hebben wij dit jaar de festiviteiten bijgewoond.

Vegetarian-Food-Festival-Thailand5Vegetarian-Food-Festival-Thailand2

De 10 regels van het Vegetarian Food Festival
Je bent niet verplicht om als deelnemer of toeschouwer alle regels te volgen om van het Vegetarian Food Festival te kunnen genieten. Toch houden de meeste deelnemers zich vaak strikt aan de onderstaande 10 regels om de goden tevreden te houden.

Deelnemers moeten/mogen:
1. een schoon lichaam hebben;
2. enkel schoon keukengerei en bestek gebruiken;
3. volledig gekleed zijn in het wit;
4. zich netjes gedragen en pure gedachtes hebben;
5. geen vlees eten;
6. geen seks hebben;
7. geen alcohol drinken;
8. niet deelnemen wanneer ze in rouw zijn;
9. niet deelnemen tijdens de menstruatie;
10. rituelen niet aanschouwen wanneer ze zwanger zijn.

Vegetarian-Food-Festival-Thailand4


Onze ervaringen in Bangkok

We sliepen -heel strategisch- in Chinatown en hoefden alleen maar de deur uit te stappen en de gele vlaggetjes te volgen om alle eetkraampjes en stalletjes te vinden.

We kwamen direct in het feestgedruis terecht met een kleine optocht bestaande uit een praalwagen, gemaskerde mannen en Chinese draken. Maar eigenlijk kwamen we daar niet voor: we hadden trek!

Zoete, nog warme, pindarotsjes zonder chocolade, een soort oliebol met groentes, een vers granaatappelsapje, pittige rijstnoedels met tofu, dikke spaghettislierten met kool: ja, al op de eerste dag hebben wij ons zeker niet ingehouden. Maar of dat nou zo verstandig was…

Vegetarian-Food-Festival-Thailand10Vegetarian-Food-Festival-Thailand3Vegetarian-Food-Festival-Thailand1

Hoewel we de meeste gerechten met smaak naar binnen hebben gewerkt, werd lang niet alles door onze westerse smaakpapillen gewaardeerd. Van de glibberige, langwerpige geleitaartjes, de zandkoekjes die letterlijk als zand uit elkaar vielen en de gefrituurde meelballen met mayo gingen mijn haren spontaan recht overeind staan.

Het was dan ook geen verrassing dat mijn maag al snel begon te protesteren en al op dag één het hele feestmaal in de wc pot belandde. De volgende dag hebben we nog een voorzichtige poging gewaagd, maar het mocht niet meer baten. Het festival had bij mij een zure nasmaak achtergelaten en smaakte helaas niet naar meer…

Volgend jaar geef ik het weer een nieuwe kans! In 2015 vindt het Vegetarian Food Festival plaats van 12 t/m 20 oktober.

Vegetarian-Food-Festival-Thailand

Zou jij 9 dagen lang alleen maar vegetarisch kunnen eten?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Het ziet er allemaal wel heel lekker uit! Vorig jaar waren wij in Krabi op dat moment.. 9 dagen? Prima, geen probleem! Ik ben sowieso niet zo’n vlees-eter, dus dat scheelt al en hoop natuurlijk 😉

  2. Jack schreef:

    Vind 1 dag in de week niet erg…… Dan eten we gewoon sla met patat en een groente loempia. 🙂
    Maar 9….. brrr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.