Wat Saket | Beklim de Gouden Berg van Bangkok

Voordat megastad Bangkok werd volgebouwd met wolkenkrabbers, was het hoogste punt van de stad een heilige plaats. De Wat Saket – de gouden berg – steeg met zijn hoogte van 80 meter ver boven de stad uit. Tegenwoordig is het natuurlijk lang niet meer het hoogste punt. Toch blijft het een uniek herkenningspunt en wat ons betreft een must-visit als je een paar dagen in Bangkok verblijft!

Op een kleine twee kilometer lopen van de bekende backpackersstraat Khao San Road vind je de indrukwekkende Wat Saket – dé gouden berg van Bangkok.

Om de top te bereiken moet je een wenteltrap met maarliefst 344 treden beklimmen voordat je kunt genieten van het uitzicht. Op de top word je niet alleen getrakteerd op prachtige vergezichten, maar ook op gouden Boeddhabeelden, chedi’s en ornamenten.

Maar wist je dat er een duister verleden onder deze gouden berg schuilt…

Wat Saket BangkokWat Saket Bangkok

Het verhaal van de Wat Saket

Het terrein van de Wat Saket is al driehonderd jaar een heilige plek in Bangkok.

Voor die tijd werd het echter gebruikt als crematorium. Tienduizenden mensen die waren overleden aan de gevolgen van de pest werden hier naartoe gebracht en opgestapeld.

Omdat er zo veel slachtoffers waren, duurde het (te) lang voordat de lichamen gecremeerd werden. Door de locals kreeg de plek al snel de bijnaam Vulture Hill, omdat er honderden aasgieren boven de berg cirkelden.

Onderaan de Wat Saket vind je daarom ook verschillende beelden ter nagedachtenis aan deze donkere periode.

Wat Saket Bangkok

Overblijfselen van het verleden

Later werd er een gigantische Chedi over het crematorium heen gebouwd. Maar helaas zakte de hele tempel al in tijdens de bouw. Dat kwam omdat de zachte rivieroever grond van Bangkok niet in staat was om het gewicht te houden.

Jaren gingen voorbij en de berg (wat in in feite een ruïne was van modder en bakstenen) werd overwoekerd door onkruid en planten. Het werd een groene berg, midden in de stad.

Pas in 1940 besloot men de berg vast te zetten met cement. Het zakte daardoor niet meer weg en er werd een grote, gouden chedi op geplaatst. Dit is hoe we de Wat Saket nu kennen.

De Wat Saket tempel zelf is gelegen aan de voet van de heuvel. En onderaan de berg vind je ook een tempelbegraafplaats die nog steeds in gebruik is. Sommige van de oude grafstenen zijn oud, overgroeid en gebarsten. Terwijl er ook nieuwe, witte marmeren grafstenen staan met een afbeeldingen van de overledenen. Om er te komen ga je de opening van de heg in, nog voor de ingang naar de tempel.

De mistige lucht en de schaduw van de bomen geven deze plek een mystieke sfeer.

Wat Saket BangkokWat Saket BangkokWat Saket Bangkok

De beklimming

Genoeg over het verleden, laten we nu naar het leuke gedeelte van de Wat Saket gaan. En dat is de beklimming!

Daar kun je, gezien de hitte, erg tegenop zien. Maar wij kunnen je vertellen dat het allemaal reuze meevalt. Zie het als een aangename wandeling door het park.

Het grootste deel van de trap bevindt zich namelijk in de schaduw van hoge bomen, tropische planten, kleurrijke bloemen, kleine watervallen en vrolijke Boeddhabeelden. Ook zijn er een paar plekken waar je een neveldouche kunt nemen, waardoor je lekker afkoelt.

Halverwege de beklimming zit een klein koffietentje waar je kunt uitrusten met een klassieke Thaise ijskoffie. En als je dichter bij de top komt, kun je tegen de klokken slaan voor “good luck”.

Dan zijn de meer dan driehonderd treden opeens al een stuk aantrekkelijker geworden, toch?!

Wat Saket BangkokWat Saket BangkokWat Saket BangkokWat Saket Bangkok

De top van de berg

Yes! Je hebt de 344 treden van de Wat Saket overwonnen!

Wandel rond de gigantische gouden Chedi. Hoor de klokken luiden in de wind. Zie hoe monniken en locals bidden. Geniet van het 360 graden uitzicht over Bangkok, want de vergezichten zijn spectaculair.

Zorg er uiteindelijk nog voor dat je de kleinere trap vindt aan de achterkant van de gouden Chedi, die nog een stukje verder omhoog loopt. Dit leidt je naar een gedeelte met nog meer moois.

En als je om 17:00 à 17:30 uur aan de beklimming begint, dan ben je precies op tijd voor de zonsondergang.

Wat Saket BangkokWat Saket BangkokWat Saket BangkokWat Saket Bangkok


Praktische informatie

Wat Saket is dagelijks geopend tussen 08:00 en 19:00 uur en de toegangsprijs bedraagt 50 baht per persoon.

De leukste manier om er te komen is lopend vanaf Khao San Road. Met behulp van Google Maps loop je er binnen twintig minuten naartoe, waarbij je door de gezellige, kleine straatjes van Bangkok loopt.

Je kunt natuurlijk ook een taxi of tuktuk pakken, aangezien iedere chauffeur de Wat Saket (Golden Mount) wel weet te vinden.

De dichtsbijzijnde BTS (bovengrondse metro) halte is het National Stadium – waarna je nog wel een taxi of tuktuk moet pakken. Laatste optie is de kanaalboot waarbij je uitstapt bij halte Phanfa Bridge.

Wat Saket BangkokWat Saket Bangkok

Kaart van de omgeving


Hoteltips Bangkok

Here Hostel Bangkok

Here Hostel

Wil je op loopafstand verblijven van de Khao San Road en leuke mensen ontmoeten? Dan is Here Hostel jouw hostel! Je kunt kiezen uit privé-, vrouwen- of gedeelde kamers. Met wifi, airco, warme douche, schone handdoek, gedeelde keuken, gratis ontbijt, lockers en glijbaan (!) is dit de plek voor backpackers!

Slaapzaal vanaf € 12 →

Chillax Resort

Dit resort ligt in de gezellige backpackerswijk Banglamphu - op loopafstand de Khao San Road. We vinden het vooral een aanrader voor stelletjes, want het bubbelbad midden in de kamer én het zwembad op het dak met uitzicht over de stad zijn wel erg romantisch!

Tweepersoonskamer vanaf € 52 →

Ook van plan om deze indrukwekkende tempel in Bangkok te bezoeken?!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.