Monk Chat in Chiang Mai: In gesprek met Boeddhistische Monniken

Hoe ziet het dagelijks leven van een boeddhistische monnik eruit? En waarom dragen ze eigenlijk oranje gewaden? In Chiang Mai kun je het gewoon aan een monnik vragen door deel te nemen aan een ‘Monk Chat’. Een uitgelezen kans om meer te weten te komen over het boeddhisme, de Thaise cultuur en de persoon achter de monnik!

Thailand is het land van het boeddhisme. Dit is duidelijk te zien aan de duizenden tempels, de vele monniken en aan het respect dat de Thaise bevolking voor de monnik heeft.

Zodra er een monnik voorbij loopt stopt de Thai om hun ontzag te tonen. Dit doen ze door een buiging te maken en met de handpalmen tegen elkaar een wai te vormen bij het voorhoofd. Hoe hoger de wai wordt gemaakt in relatie tot het gezicht, hoe groter het respect is.

Hoewel Thaise monniken er misschien mysterieus en onbereikbaar uit zien, kun je vrij eenvoudig een praatje met ze maken bij één van de tempels in Chiang Mai. Veel tempels organiseren namelijk ‘Monk Chats’; informele gesprekken waarbij je ze alles kunt vragen wat je wilt.

Ideaal voor als je altijd al meer hebt willen weten over de Thaise cultuur, de tradities en het boeddhisme!

Monk Chat Chiang Mai

Wat is Monk Chat?

Zoals gezegd is een Monk Chat een informeel gesprek tussen een tempelbezoeker en monnik, dat wordt gevoerd in het Engels. Iedereen die meer wilt weten over het boeddhisme kan vrijblijvend deelnemen.

De Monk Chats worden tijdens vooropgezette tijden (die per locatie verschillen) op een aangewezen plek bij een tempel in Chiang Mai georganiseerd. De monniken zitten dan klaar om bezoekers te ontvangen en een praatje met ze maken. De meeste deelnemende monniken zijn jong, ongeveer tussen de 19 en 25 jaar oud.

Monk Chats worden niet alleen georganiseerd voor de bezoekers; ook de monniken zelf hebben er baat bij. Zo kunnen ze hun Engels oefenen en meer leren over andere culturen, religies en landen. Vaak zijn ze erg geïnteresseerd en stellen ze je allerlei vragen over jouw leven en geloof.

Tip: Je mag alles vragen wat je wilt. De enige beperking is dat een monnik niet mag aanraken.

Monniken bij de Doi Suthep in Chiang Mai

Zelf deelnemen

Deelnemen aan een Monk Chat is heel makkelijk; je komt gewoon opdagen en zo lang als je wilt deelnemen aan het gesprek. Vooraf inschrijven of een plek reserveren is niet nodig.

Zelf bezocht ik de Monk Chat bij de tempel Wat Chedi Luang en sprak ik met verschillende monniken. De gesprekken waren verrassend leuk en interessant.

Zo leerde ik dat vooral veel jonge jongens uit arme gezinnen monnik worden. Omdat studeren gratis is voor monniken, is het voor hen de enige manier om een opleiding te volgen. Monniken studeren aan de universiteit voor een zelf uitgekozen beroep dat hen interesseert, bijvoorbeeld voor docent Engels.

Na hun studie kunnen de monniken terugkeren naar hun gewone leven en op zoek gaan naar een andere baan.

Iedere Thaise man gaat gedurende zijn leven minimaal één week in een tempel wonen om te leven als boeddhistische monnik. Ze mogen vervolgens zelf kiezen hoelang ze monnik willen zijn en wanneer ze ermee stoppen.

Monk Chat Chiang Mai

Ze gebruiken trouwens ook telefoons, computers en elektronica, net als ieder ander persoon. Tijdens hun vrije tijd kunnen monniken boeken lezen en kijken sommigen zelfs stiekem naar Amerikaanse films.

Monniken volgen ook de nieuwste technologieën. Sommige monniken hebben ook een Facebook- of Instagram-account om in contact te blijven met familie, vrienden en klasgenoten. Hoe kan een monnik anders op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in de wereld?

Wat mij verder verbaasde waren de maaltijden. Monniken mogen slechts twee maaltijden per dag eten, de tweede niet later dan 12:00 uur in de middag.

Bellen in Thailand

Vragen die je kunt stellen

De monniken die we hebben gesproken waren allemaal erg vrolijk en de gesprekken voelden ongedwongen. Toch kan het zijn dat jonge monniken wat verlegen zijn. Daarom is het slim om alvast wat vragen voor te bereiden, zoals:

  • Wat is de dagelijkse routine van een monnik?
  • Waarom dragen monniken in Thailand een oranje gewaad?
  • Wat kun je als monnik studeren aan de universiteit? En kun je dan ook een vaste baan krijgen?
  • Hoe ben je monnik geworden? En waarom heb je voor deze tempel gekozen?
  • Moeten alle Thaise mannen een tijdje monniken worden? Vanaf welke leeftijd? Kan een vrouw ook een monnik worden?
  • Wat zijn de verplichtingen / regels / plichten voor een monnik?

Je kunt de monnik ook vragen naar zijn persoonlijke ervaringen en toekomstplannen. Je zult merken dat hij dit graag met je deelt.

Tip: Deelname is gratis en een donatie is niet verplicht. Toch is het wel gebruikelijk om een kleine donatie achter te laten na een tempelbezoek in Thailand. Daarbij moet je denken aan een bedrag tussen de 20 en de 100 baht. Je doneert het geld in een donatiebox op het tempelterrein, waar je er meerderen van tegenkomt.

Monk Chat Chiang Mai

Wat Chedi Luang

Hoewel er een paar plaatsen in Chiang Mai zijn waar monk-chats plaatsvinden, koos ik voor Wat Chedi Luang – één van de meest indrukwekkende tempelcomplexen van Chiang Mai.

De locatie is ideaal, omdat de tempel in het hart van het oude centrum van de stad ligt. Ook zijn de tijden voor de Monk Chat ruim opgezet. Je kunt van maandag tot en met zondag, tussen 09:00 en 18:00 uur, een praatje komen maken.

De toegangsprijs voor het bezoeken van Wat Chedi Luang bedraagt slechts 40 baht per persoon. De Monk Chat zelf is gratis.

Monk Chat Chiang MaiMonk Chat Chiang MaiMonk Chat Chiang MaiMonk Chat Chiang MaiMonk Chat Chiang Mai

De Monk Chat vindt plaats aan de rechterkant van de Wat Chedi Luang waar je een tent ziet met tafels en stoelen. Ook staat er een groot bord met “Monk Chat”, waardoor je het niet kunt missen.

Ik bezocht de Monk Chat na bijna een jaar in Thailand te hebben gewoond. Ik had al veel gezien en gehoord over Thaise tempels, tradities en de rol van monnik als gids en adviseur in het leven van de Thai. Toch was het gesprek heel verhelderend en heb ik veel nieuwe dingen geleerd.

Vooral de persoonlijke verhalen van de monniken vond ik inspirerend. Ze vertelden me waarom ze hebben gekozen voor het monniksleven en wat hun toekomstplannen zijn. Ook hebben ze een hele andere kijk op het leven dan dat wij Westerse mensen hebben.

Als je dit ook interessant vindt, is een Monk Chat wat mij betreft een unieke kans om op een laagdrempelige manier meer te leren over de Thaise cultuur.

Monnik bij de Fish Cave

Andere locaties Monk Chat in Chiang Mai

De drie populairste locaties in Chiang Mai om deel te nemen aan een Monk Chat zijn:

  • De Wat Chedi Luang-tempel dagelijks van 09:00 tot 18:00 uur.
  • De Wat Doi Suthep dagelijks van 13:00 tot 15:00 uur.
  • De Wat Suan Dok op maandag, woensdag en vrijdag van 17:00 tot 19:00 uur.

Je kunt tijdens bovenstaande uren gewoon deelnemen aan de gesprekken die er gaande zijn. Stap binnen, begroet een monnik (in het Thais, als dat je lukt) en stel een vraag. Zo simpel is het!


Hoteltips Chiang Mai

swiss-lanna-lodge

Swiss Lana Lodge

De lieve eigenaren hebben dit traditionele Teak-houten huisje omgetoverd tot een schattig guesthouse met prachtige kamers, balkon, bubbelbad, algemeen zitgedeelte en nog heel veel meer. De hoofdprijs betalen? Je slaapt er al vanaf € 23 per nacht. DOEN!

Prijs per overnachting: v.a. € 23

Lamphu House Chiang Mai

Strategisch gelegen tegenover de Wat Chedi Luang in het hart van Chiang Mai. De kamers zijn voorzien van airco, balkon, tv, koelkastje en een goede douche - maar het echte pluspunt is toch wel het fijne zwembad in de tuin met ligstoelen. Eén van onze favorieten!

Prijs per overnachting: v.a. € 25

Ben jij van plan om deel te nemen aan een Monk Chat, of heb je dat al eens gedaan? Laat het ons weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.