Verliefd op Sukhothai

Ligging Sukhothai
Moe van de lange busrit, tuurde ik dromerig uit het raampje. Gebouw na gebouw flitste voorbij, het een nietszeggender dan het andere. Glazig keek ik naar de onderbroken streep op de weg, die al snel één lange strook leek te vormen. Geheel onverwachts maakte het wegdek opeens plaats voor groene bomen en voor… WOW! Snel ging ik rechtovereind zitten. Achter al het groen ontdekte ik de mooiste tempel die ik ooit in mijn leven heb gezien. Mijn moeheid maakte al snel plaats voor verrukking en ongeduldigheid; zijn we er al?!

Sukhothai Historical Park

Hoewel de zon al onder dreigde te gaan, sprongen we toch nog op onze gehuurde fietsen (30 baht voor 1 dag) en raceten we naar de ingang van het Sukhothai Historical Park. Daar betaalden we 100 baht entree, wat – geloof me – echt een schijntje is. Met een aangenaam briesje door mijn haren zoefde ik met een bonzend hart over de geasfalteerde weg. We fietsen langs perfect onderhouden gazonnetjes, langs water zo helder dat je de vissen met het blote oog ziet zwemmen, langs grote, kronkelende bomen en… wauw.

Wat Mahathat

Veel anders heb ik gek genoeg niet te zeggen. Wauw. Ik zag zo veel moois dat ik gewoon niet wist waar ik moest kijken. Met de fiets in m’n hand stopte ik bij een vijver en staarde ik naar de enorme tempel die ik al in de bus had gezien: een enorm platform van immense, door ouderdom zwartgeblakerde stenen, waarop een groot, wit met zwart Boeddhabeeld zat dat omringd werd door van kleur verschoten pilaren.

Wat Mahathat, leerde de bordjes mij. Achter de tempel stonden twee enorme, ommuurde Boeddhabeelden. Rondom stonden meerdere chedi’s en kleinere tempels. Het gebergte op de achtergrond, de ritselende palmbomen, de oude bodhiboom en de reflectie van het tempelcomplex in het rimpelende, helderblauwe water versierd met roze lotusbloemen maakten mijn verbazing compleet.

Wauw.

De meeste (en mooiste) tempels vind je in het Sukhothai Historical Park. Mijn favoriet is uiteraard de Wat Mahathat, maar ook de Wat Sa Si vond ik schitterend. Wat je ook niet mag missen is de Wat Si Chum, 2 kilometer ten noorden van het historische park. Dit is serieus de grootste Boeddha die ik ooit heb gezien. Entree voor deze schoonheid is wederom 100 baht.

Eigenlijk wil ik niet veel meer zeggen dan dit. Ik wil je op het hart drukken dat je Sukhothai absoluut MOET bezoeken wanneer je in Thailand bent!

Wat MahathatWat MahathatWat MahathatWat mahathat


Sukhothai: vervoer & informatie

Sukhothai bestaat uit een nieuw en oud stadsdeel, en we bevelen het iedereen aan om in de oude stad van Sukhothai te slapen – zie onze hoteltips voor Sukhothai. Het nieuwe stadsdeel ligt namelijk 14 kilometer van het Historical Park, terwijl je er vanuit het oude stadsdeel fietsend, of zelfs lopend, naartoe kunt. Onderaan dit blog geven we je alvast twee leuke hoteltips voor in het oude stadsdeel.

Fietsen zijn overal te huur voor ongeveer 30 baht per dag. Fietsen met kinderzitjes zijn aanwezig.

Om Sukhothai vanuit Bangkok te bereiken, neem je de trein naar Phitsanoluk. Vervolgens kun je een bus pakken naar het busstation van Sukhothai. De reis duurt in totaal zo’n zes uur. Treintickets kun je ter plekke of online kopen via 12Go.Asia.

Entreegelden en openingstijden
De tempels van Sukhothai zijn onderverdeeld in vijf zones: het centrum, noord, west, zuid en het oosten. Toegang tot iedere zone is 100 baht. Dit toegangsbewijs is alleen geldig voor de dag waarop je hem koopt, dus als je van plan bent om meerdere dagen uit te trekken voor het Historical Park kun je beter entree geld betalen waar dat nodig is.

Sukhothai Historical Park is dagelijks geopend van 06:00 – 18:00 uur.

Tip: Als je Sukhothai gaat bezoeken dan moet je even onze Sukhothai bestemmingspagina bekijken met extra tips en een handige kaart met alle bezienswaardigheden van de omgeving!

Wat MahathatWat MahathatWat Si ChumWat Si ChumWat Si SawaiWat MahathatWat Sa SiZonsondergang in SukhothaiWat Sa Si

Hoteltips Sukhothai

Thai Thai SUkhothai Guesthouse

Thai Thai Sukhothai Guesthouse

Authentieke Thaise houten bungalows met moderne inrichting op loopafstand van het historische park in de oude stad. Er is werkelijk niets aan te merken en onze #1 aanbeveling om te overnachting in Sukhothai!

Prijs per overnachting: v.a. € 29

Sawasdee Sukhothai Resort

Super mooie, ruime bungalows in een groen opgezette tuin met groot zwembad. Het kleinschalige resort is pas een jaartje geopend. Ook erg leuk voor gezinnen met kinderen op vijf minuten lopen van het Historical Park, wat ideaal is.

Prijs per overnachting: v.a. € 35

Dus, wanneer ga jij naar Sukhothai?!

Dit vind je misschien ook leuk...

81 reacties

 1. Elke schreef:

  Hoi,
  Met ons gezin reizen we in juli 2020 naar Thailand. We zullen 2 dagen in Sukhotai blijven. Ik had echter een vraagje. Voor het Sukhotai National Park, raden jullie aan om een georganiseerde tour te doen of om zelf een fiets te huren en alleen te bezoeken adhv kaart en boek?

  • Vera schreef:

   Hallo Elke

   Wij zijn in 2016 met het gezin naar Sukhotai geweest en hebben dit met de fiets bezocht. Je kan er makkelijk fietsen huren voor de hele dag. Wij vonden dit enorm leuk. Zo kan je op je eigen tempo alles bezoeken, stoppen waar je zin hebt en onderweg lekker iets eten. Echt een aanrader.
   Groetjes
   Vera

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Elke,

   Het is zeker leuk om een fietstocht te doen. Deze bijvoorbeeld:
   http://www.sukhothaibicycletour.com/

   Verder kun je ook zelfstandig een fiets huren en het Sukhothai Historical Park verkennen.

   Meer info:
   https://tipsthailand.nl/sukhothai/

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

  • Caroline schreef:

   Hallo Elke,

   Wij zullen eind juni in Sukhotai arriveren met ons gezin, dacht eraan om met de fiets e.e.a. te verkennen.
   Als ik het onthoud en de mogelijkheid heb zal ik laten weten wat de mogelijkheden zijn. Veel plezier met jullie reis en Mariska bedankt voor de tips. En de rest bedankt voor de overige tips. Ben mij nu aan het verdiepen hoe wij van Sukhotai het goedkoopst en makkelijkst naar Chaing Mai kunnen komen. Denk met de bus.

 2. Nicki schreef:

  Hoi hoi.
  Wij zitten nog in Pai en gaan donderdag richting Sukhothai. Via welke weg kunnen we het beste reizen? Ik kan geen bussen vanuit Chiang Mai vinden naar Sukhothai. Iemand tips?

 3. Bjorn schreef:

  Ondertussen mijn vliegtickets geboekt via 12go.asia en dit voor slecht 1786thb heen en terug naar Bangkok. In de voormiddag arriveer ik en de dag nadien savonds vertrekken dus wel tijd genoeg om alles te gaan bewonderen. Echt wel een superprijs kon ik niet laten schieten, nu enkel nog de vliegtickets vanuit Brussel naar Bangkok boeken 🙂 heb mezelf zo wel verplicht om te gaan. Hahaha super!

 4. bjorn schreef:

  hoi hoi, leuk deze site hoor, echt super veel info!!!
  ik ga in maart terug naar thailand 3 tal weekjes en wil deze keer Sukhothai ook meenemen in mijn reis.
  vraagje is hoe lang je nodig hebt om op je gemakje het oude gedeelte met het national park te bewonderen.
  mijn plan was om daar in de voormiddag aan te komen en de dag nadien in de late avond terug te vertrekken naar de volgende bestemming.
  is dit goed te doen in deze tijd of toch een extra nachtje bijnemen?

 5. Ella schreef:

  Hoi,

  Ik ga samen met mijn vriend voor de eerste keer naar Thailand voor 20 dagen. Dit van midden november tot begin december.

  Onze voorlopige planning:

  – 2 dagen Bangkok
  – 1 dag Ayutthaya (daarna ‘ s nachts doorreizen naar Chiang Mai)
  – 4 dagen Chiang Mai (vlucht naar het zuiden)
  – 2 dagen Khai Sok National Park

  Daarna zouden we nog graag een weekje naar eilanden trekken en terug vliegen vanuit Bangkok. Nu hebben we nog 3 dagen ‘over’. Graag zou ik er dus nog Pai of Sukhotai aan toevoegen. Ik ben nog aan het twijfelen, want wil natuurlijk onze planning niet té strak maken, zodat het nog ontspannend blijft.

  Wat raden jullie aan? Bedankt! 🙂

  • Lisa schreef:

   Hoi,
   Ik ben ook voor 20 dagen naar Thailand geweest met mijn gezin. Als ik jouw planning zie, zou ik meer dan 2 dagen Bangkok doen, want er is daar zoveel te zien en te doen dat je het jammer gaat vinden om al weg te gaan. Hou ik in rekening dat je de eerste dag zeer moe gaat zijn door de jetlag en dus niet veel ga kunnen doen. Dus ik zou de 3 dagen die je nog over hebt, goed verdelen over plaatsen dat je niet zo lang blijft. Zeker als je het wat nog ontspanning wilt hebben. Ik denk wel dat je genoeg dagen in Chiang Mai blijft. Maar als ik zou moeten kiezen tussen Pai en Sukhothai, zou ik voor Sukhothai gaan. Het historical park is echt de moeite om te bezoeken. En het eten is er zeer goed!
   Ik hoop dat je wat hebt aan mijn uitleg.
   Veel plezier op jullie reis!

 6. Leen Desmadryl schreef:

  Hoe ga je best van Sukhothai naar Chaing Rai? Is er een treinoplossing, of is enkel bus of vliegen een optie daaromtrent? Dank u voor uw antwoord,groeten
  Leen D.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Leen,

   Er gaan geen treinen tussen Sukhothai en Chiang Rai. Beide hebben geen treinstation. Als je graag met de trein reist kun je van Phitsanoluk (plaatsje bij Sukhothai) naar Chiang Mai gaan. En dan verder met de bus. Maar dat is een flinke reisdag.

   Van Chiang Mai naar Chiang Rai is het ongeveer 3 uur reizen per bus.

   Sukhothai, Chiang Mai en Chiang Rai hebben ook een luchthaven.

   Groetjes,
   Sander

 7. Ruby schreef:

  Hallo Mariska en Sander,

  Ik en mijn vriend gaan in november naar Thailand en willen als tussenstop van bangkok naar chiang mai graag naar sukothai. Hoe kunnen we dit het beste doen volgens jullie? We dachten met de nachttrein te gaan, omdat we dit graag mee willen maken maar misschien is het met een bus handiger? Wat denken jullie? Of misschien de eerste helft met een bus en tweede helft met een nachttrein of andersom?

  Groetjes,

  Ruby

  • Hoi Ruby,

   Het makkelijkste is een binnenlandse vlucht naar Sukhothai. De nachttrein naar Pitsanulok pakken kan ook – maar dan kom je daar wel midden in de nacht aan. Wij hebben destijds zelf met de bus gereisd, maar dan reis je wel overdag en ben je een reisdag kwijt.

   Up to you! 🙂 Groetjes

 8. christa schreef:

  Sukhothai national park was echt geweldig. Op advies van iemand bij tripadvisor zijn wij op zaterdag gegaan. Je kunt van 8 tot 18 uur een entreekaartje kopen voor de hele dag. Maar het park sluit op zaterdag pas om 22 uur. Blijf in het park relaxen en wacht op de zonsondergang en de verlichting. Echt de moeite waard. Wij vroegen of we om 20 uur mochten terug komen en dat was goed. We mochten met de tuktuk zo doorrijden. We waren de enige in het park. Echt prachtig om te zien. Wel een zaklamp meenemen, want alleen de tempels zijn verlicht. We zijn nu 1 week in Thailand en hebben al veel mensen gesproken die ook allemaal (net als wij) tips van jullie site en e-boek hebben overgenomen. Iedereen aan onze tafel van de week kende jullie site. Kortom jullie site wordt enorm gewaardeerd.

 9. Renée schreef:

  Mariska en Sander, we zijn sinds maandagochtend 7uur in Thailand en hebben jullie tips al meerdere malen gebruikt! Zijn bij at home hostel geweest en hebben de 1,5 dagtour gedaan bij bobby’s. Nu zijn we sinds vanmiddag half 1 in Ayutthaya. Slapen nu bij Tony’s bed & breakfast … we willen 31 juli naar kanachanburi en daarna nog 1 nacht naar sukothai na dit verhaal te hebben gelezen. Is dit ook te regelen vanuit Chiang Mai??? Daar willen wij namelijk meerdere dagen naartoe.. en daarna door naar Pai en vervolgens naar het zuiden! Horen graag jullie tip om sukothai te bezoeken! Groetjes Renée en Jaïr

 10. Kelly schreef:

  Ik ben inmiddels weer terug in Nederland en ook helemaal verliefd op Sukhothai 😉 . Ik nam vanuit Bangkok het vliegtuig naar Sukhothai en stond zeventig minuten later op de mooiste luchthaven van Azië, inclusief giraffen (dacht even op het verkeerde continent te zitten). Bangkok Airways vliegt twee maal per dag naar Sukhothai (7.00 uur en 15.15 uur). Op de luchthaven zit een kleine transferbalie waar je makkelijk vervoer kunt regelen naar nieuw en oud Sukhothai (tussen de 150 en 300 bath…afhankelijk van de bestemming). Na iedere vlucht rijden er minibusjes naar de stad die je voor de deur van je guesthouse/hotel/hostel afzetten. Prima geregeld allemaal. Vanuit Sukhothai reis je makkelijk in vijf uur per bus naar Chiang Mai. Ik vond het helemaal top!

 11. Paul en Paulien schreef:

  Sukhothai is echt fantastisch! We hebben vanavond even 2 uurtjes wat bekeken en zijn nu al onder de indruk! Morgenochten vroeg uit de veren en hopen op mooi weer!

  Wij zitten in het pottery street house, echt een aanrader! Voor 800 baht een grote kamer, zeer goede bedden, airco, koelkast en een mooie badkamer met stortdouche!

  Groet Paul en Paulien

 12. Carola schreef:

  Sukhothai is de mooiste stad die ik in Thailand heb gezien. Dit is echt een TOP TIP ??????.

  Wij hebben een tuktuk gehuurd en het hele gebied doorgereden, super leuk.

  In chiang mai nemen wij jullie tips weer ter harte ?

  Groet,
  Frans en Carola

 13. vera schreef:

  Hoi Mariska en Sander
  Superleuk deze blog!
  Ik heb een vraagje ivm de accommodatie: jullie raden aan om te logeren in de oude stad, maar hoe zit het met de eetgelegenheden ’s avonds in de oude stad? Of moet je hiervoor in New Sukhothai terecht?
  Groetjes

  • JJ schreef:

   Er zijn meerdere eetgelegenheden in het oude gedeelte waar je prima kunt eten.
   Er zitten zelfs seven elevens mocht je een tosti of opgewarmde hamburger willen eten 😉
   Eigenlijk vind je overal in Thailand op de meest vreemde plaatsen wel een eetgelegenheid.

   Veel plezier!

 14. Anniek schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Te gekke site. Zo veel bruikbare informatie die jullie geven. Ontzettend fijn voor ons, we gaan eind augustus voor het eerst 3 weken naar Thailand. Ik heb een vraag en zou graag jullie advies willen. We overwegen twee routes:
  1. vanaf Bangkok nachttrein naar Chiang Mai (Chiang Rai), daar twee nachten blijven en dan naar Sukhotai (1 nacht), terug naar Chiang Mai (1 nacht) en dan de volgende dag nachttrein/vlucht naar Bangkok (Ayutthaya doen we dan als dagtrip vanuit Bangkok) of
  2. vanaf Bangkok naar Ayutthaya (bus) (1 nacht verblijven), van daaruit de volgende dag door naar Sukhotai (trein en bus) (1 nacht), naar Chiang Mai (Chiang Rai) (2 nachten) en de nachttrein terug naar Bangkok.
  Is dit volgens jullie uberhaupt haalbaar, is het één gunstiger om te doen dan het ander? Wat zou jullie advies zijn?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Anniek,

   Ik zou voor de tweede optie kiezen. Je pakt overigens de trein van Ayutthaya naar Phitsanoluk om vervolgens nog een uurtje naar Sukhothai te rijden per bus. Daarna kun je verder naar Chiang Mai wat ongeveer 5 uurtjes rijden is met de bus.

   Chiang Rai is niet te bereiken per trein en ligt op 3 uurtjes ten noorden van Chiang Mai.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

   • Anniek schreef:

    Thanks Sander. Echt fijn zo’n advies. Nog een aanvullende vraag… we zullen ws dan tegen 14.30 aankomen in Sukhotai en willen dan eigenlijk ook de volgende dag wel doorreizen naar Chiang Mai. Hebben we dan denk je genoeg tijd in Sukhotai of is het de moeite waard om nog een volledige extra dag daar te blijven? Tot hoe laat brengt de bus ons vanaf Sukhotai naar Chiang Mai, heb je enig idee (vast, volgens mij weten jullie echt alles!). Groet!

    • Hoi Annemiek,

     Als je na aankomst meteen op de fiets springt kun je een heel mooi rondje fietsen langs de tempels tegen zonsondergang. Na een paar uurtjes fietsen heb je echt wel de mooiste tempels gezien en een goede indruk gekregen van het historische park.

     Uit je vraag begrijp ik niet helemaal goed of je dezelfde avond nog door wilt reizen, of de volgende ochtend? Ik zou zeker een nachtje blijven en de volgende ochtend doorreizen. Tot hoe laat de bus rijdt kan ik niet met zekerheid zeggen, maar dat zal wel tot in de vroege avond zijn. Vraag het ter plekke even na voor de zekerheid!

     Groetjes!

   • Leroy Hobbel schreef:

    Hoe lang is het eigenlijk met de trein van Ayutthaya naar Phitsanoluk?

    Groet Leroy

 15. JJ schreef:

  Nog een tip voor budgetreizigers. Feb 2016 zijn wij in Sukhothai geweest. We hebben geslapen in Old city guesthouse; 500 bht voor ruime airco kamer. Voordeel het ligt vlakbij de ingang van het centrale gedeelte van het park.
  Vanaf 17.30 mag je gratis naar binnen, omdat het park om 19.00 sluit en het dan ook donker is.
  Het centrale gedeelte kun je prima met een fiets snel bekijken.
  Dat geldt overigens ook voor de andere delen, maar overal moet je afzonderlijk entree betalen.

 16. Bjorn schreef:

  Dag Sander en Mariska,

  Super website, erg handig en super informatief!

  Wij gaan begin juni van Bangkok naar Chang Mai en van daar weer door naar Sukothai. Nu vroegen wij ons af hoe we van Sykothai het beste naar Koh Sok komen. Tot nu lijken alle opties te wijzen op een rit terug naar Chang Mai… Kan het makkelijker misschien?
  Groetjes,

  Bjorn

  • Hi Bjorn,

   Lastig; Sukhothai ligt helaas een beetje afgelegen en niet handig op de populaire reisroute. Ik denk eigenlijk dat het handiger is om op de heenweg richting Chiang Mai Sukhothai al te bezoeken. Daarvoor moet je uitstappen bij de halte Phitsanulok, waar je de bus pakt naar Sukhothai. Enige nadeel is dat de nachttrein nemen dan niet zo handig is, aangezien je dan midden in de nacht aankomt… Als je de laatste trein neemt, kom je rond 04:40 aan.

   Helaas kan ik het niet mooier maken 🙁

   Daarna reis je door naar Chiang Mai, waar je een binnenlandse vlucht pakt naar Surat Thani. Daar kun je op de bus stappen naar Khao Sok.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt Bjorn!

   Groetjes, Mariska

   • Bjorn schreef:

    Dank je Mariska! We nemen de nachttrein naar Chiang Mai (die ervaring moeten we blijkbaar niet willen missen) en plannen aan het eind van de vakantie vanuit Bangkok nog een trip naar Sukhothai (vliegen) met overnachting en vliegen dan weer terug naar Bangkok.

    • Eva schreef:

     Hoi Bjørn, heb je dit laatste nog gedaan? Ik ben hier nl ook nog over aan het twijfelen, maar vraag mij af hoeveel tijd je dan kwijt bent. groetjes Eva

 17. Lise schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  ik heb een vraagje. We zijn onze reis naar thailand aan het voorbereiden. (met heel veel hulp van jullie blog )We beginnen in Bangkok en willen dan via Sukhothai naar Chiang mai reizen. Nu heb ik wel gevonden dat de bussen naar sukhothai vertrekken vanaf mo chit station, maar de vertrektijden zijn me niet helemaal duidelijk. Weten jullie waar ik deze kan vinden? We willen op een zondag vertrekken naar sukhothai. Heeft het feit dat het een zondag is invloed op de vertrektijden van de bus? Kun je deze bussen van te voren boeken? We willen graag voorkomen dat we met koffer en al op een busstation staan en de bus vol is 🙂

  Groetjes

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lise,

   Bedankt voor je vraag.

   Het ding met bussen in Thailand is; is dat ze altijd wel rijden. En vertrektijden online opzoeken is vaak onmogelijk. Maar bussen waar je geen kaartje meer voor kunt krijgen is niet aan de orde. Als je ’s ochtend naar het busstation zou gaan in Bangkok dan zit je binnen een uur in de bus. Vraag het de dag van tevoren even na bij het hotel waar je slaapt.

   Bussen online reserveren hoeft dan ook echt niet. Je zult snel merken dat het heel makkelijk is om door Thailand te reizen!

   Groetjes,
   Sander

 18. Joyce schreef:

  Hoi!
  Ik ga in juli met enkele vriendinnen gedurende 3 weken reizen in Thailand!
  Wij hadden gelezen dat in geval van tijdsnood Sukhothai de voorkeur verdient boven Aytthaya. Zijn jullie hiermee ook akkoord?
  We zouden dus van Bangkok rechtstreeks naar Sukhothai gaan, op welke manier geraken we hier het beste? Is de mogelijkheid er om ook ’s nachts te reizen?

  Alvast bedankt voor het antwoord!!

  • Hoi Joyce,

   Het is juist andersom, omdat Ayutthaya zo dichtbij Bangkok ligt kun je de stad ook bezoeken als daguitstapje. Je kunt ook ’s ochtends de trein pakken en je bagage op het station achterlaten in een locker. Dan kun je ’s avonds vanuit Ayutthaya op de nachttrein naar Chiang Mai reizen.

   Veel plezier! 🙂

 19. Tom schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Is het mogelijk om van Khao Yai naar Sukhothai te reizen? Zo ja, hoe lang denken jullie dat dit ongeveer zal duren? Ik reis op mijn eentje dus ben een beetje op zoek naar zekerheden 🙂

  Groeten!

  Tom

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Tom,

   Zekerheden en het Thaise vervoer; dat gaat niet altijd samen. Ze kunnen nog wel eens flexibel zijn in de vertrek- en aankomsttijden.

   Maar je reist dan van Pak Chong (Khao Yai) naar Ayutthaya. In Ayutthaya stap je dan over op de trein naar Phitsanoluk. Vandaar gaan er ieder uur bussen naar Sukhothai wat ongeveer een uurtje duurt. Al met al ben je een volledige reisdag kwijt om van A naar B te komen. Misschien verstandig om een tussenstop in Ayutthaya te maken en daar eventueel te overnachten.

   Info over de treintijden kun je hier vinden:
   http://www.seat61.com/Thailand.htm#.VtkXiPmLRD8

   Kijk onder het kopje van Bangkok to Chiang Mai waar je treintijden kunt vinden om van Ayutthaya naar Phitsanoluk te komen.

   Dit zijn de vertrektijden van de trein van Pak Chong naar Ayutthaya. De trein doet er ± 3 uurtjes over:
   00:03 00:26 01:27 02:28 10:09 11:27 14:00 16:35 19:48 00:43

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 20. Annick schreef:

  Hoi Sander!
  Wat weet jij over bussen naar Sukhotai vanaf Ayutthaya? Of is trein echt beter/sneller/goedkoper? Ik wil morgen al weg dus hopelijk kan je snel antwoorden. Bedankt alvast!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Annick,

   Hoe is het uiteindelijk gegaan. De bus weten te pakken? Wij hadden (hebben!) helaas een aantal dagen nauwelijks internet.

   Zal vast wel gelukt zijn 🙂

   Groetjes,
   Sander

 21. whitney schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wat een leuke blog om info op te doen. ik hoop dat jullie mij wat advies kunnen geven.
  In november wil ik mijn eerste reis gaan maken door Thailand van 5 a 6 weken. (alleen)
  Ik wil beginnen in Bangkok voor een paar dagen en daarna door naar Ayutthaya, ik las op jullie blog dat je zowel de trein als bus kan pakken, wat raden jullie aan ivm reistijd?
  Vanuit Ayutthaya wil ik door naar Sukhotai en vervolgens door naar Chiang Mai. ik lees in de comments hierboven dat het vrij lastig is om in Sukhotai te komen, kunnen jullie mij wat advies geven over het reizen tussen Ayutthaya -> Sukhotai en Sukhotai -> Chiang Mai?
  vanuit Chiang Mai wil ik een binnenlands vlucht pakken naar Phuket en een paar dagen op Koh Phi Phi blijven om te relaxen.
  dan naar Khao Sok Nationaal Park voor een 2 daagse jungle tocht en daarna door hoppen naar Koh Samui -> Koh Phangan (feesten) -> Koh Tao (snorkelen/duiken).. hoeveel dagen per plaats raden jullie aan?
  uiteindelijk wil ik de laatste plaats Kanchanaburi bezoeken om uiteindelijk weer terug te gaan naar Bangkok om naar Nederland te vliegen.

  ik hoop dat jullie wat tips voor mij hebben?

  alvast bedankt! groetjes, Whitney

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Whitney,

   Gaaf dat je alleen op reis gaat!!

   Bangkok – Ayutthaya is een leuk stukje met de trein. Bus is misschien wel wat sneller; maar een 3e klasse treinritje tussen de locals is wel zo leuk. Vertrekt vanaf het Hua Lamphong Station in Chinatown en doet er een kleine twee uurtjes over.

   Van Ayutthaya naar Sukhothai kun je ook doen met de trein. Pak dan wel de snelle trein naar Phitsanoluk en vervolgens de bus die je naar Sukhothai brengt. Is wel een pittige reis van (uit mijn hoofd) zes uurtjes afhankelijk van welke trein je neemt.

   De route in het zuiden is vrij duidelijk zoals je die schetst. Je hebt genoeg tijd en je zult al snel merken hoeveel dagen je waar nodig hebt. Ayutthaya twee dagen, Sukhothai twee dagen, Chiang Mai kun je wat langer blijven en eventueel een uitstapje naar Pai maken. En in het zuiden spreekt het ook voor zich. Ik snap dat je zekerheden wilt hebben; maar ook omdat je alleen reist is het superfijn om flexibel te zijn en een globaal plan in je hoofd te hebben. En dat heb je! Dus dat komt helemaal goed.

   Slaap vooral in hostels; zo ontmoet je gemakkelijk nieuwe mensen. Contact is zo gelegd!

   Succes, fijne voorbereiding nog,
   Sander

 22. Marly schreef:

  Hoi Sander en Mariska, over 2 weken vertrek ik naar Bangkok om zo’n 3 maanden door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam te gaan backpacken. Ik heb een ruwe planning gemaakt over de plaatsen die ik graag in die tijd wil bezoeken, en hierin staan ook Ayutthaya en Sukhothai. Nu sprak ik laatst iemand die in beide is geweest en me aanraad om maar naar 1 van deze twee plaatsen te gaan omdat ze vrij hetzelfde zijn? Wat is jullie mening hierover? Alvast bedankt!

  • Hoi Marly,

   Die ervaring hebben wij ook een beetje. Áls je dus gaat kiezen tussen een van de twee, zou ik zeker voor Sukhothai gaan. Daar is het historische park veel mooier en indrukwekkender. Het ligt alleen niet erg handig op de toeristische route, waardoor de meeste mensen alleen naar Ayutthaya gaan.

   Groetjes!

 23. Douwe schreef:

  Dikke tip: Dorm of Happiness by Tharaburi Resort. Het is hier prachtig en je zit vlakbij het historische park. Je mag gewoon gebruik maken van het hele resort, zwembad etc., maar je betaalt minder want je zit in het (prima) dorm huis ipv een luxere resort kamer. Maar: er is hier niemand! Ik heb het hele resort voor mezelf. Ik type dit vanaf een ligbed bij mijn privé zwembad. Zo te zien op booming.com is dat wel vaker zo. Dus als je een dorm room boekt heb je waarschijnlijk een privé-kamer!

 24. Inne schreef:

  Dag Mariska en Sander,

  Ik vertrek zaterdag met mijn vriend naar Thailand voor 3 weken en heb al enorm veel info en tips uit jullie blog gehaald. Waarvoor dank!
  We willen ook graag sukothai bezoeken, alleen geraak ik er niet goed uit wat het beste is. We komen ’s morgens om 10u40 aan in Bangkok.
  -optie 1: direct in bangkok (rond 15u) een vlucht naar sukothai nemen
  – optie 2: een hostel boeken in bangkok en de dag nadien de bus of trein naar sukothai nemen (of 2 dagen nadien omdat 1 dag misschien de moeite niet is?) Begrijp ik het goed dat jullie de trein verkiezen boven de bus?
  We wilden oorspronkelijk een bus of trein nemen omdat je dan meer meepikt van de omgeving. Weten jullie of het de moeite is?

  Na sukothai dacht ik aan volgende “route”:
  – verschillende dagen chiang mai (4?) met bezoekje aan elephant retirement park en tempels
  – 2 dagen pai
  – binnenlandse vlucht van chiang mai naar het zuiden (ik denk krabi)
  – daar een weekje chillen op het strand (verschillende eilandjes)
  – bezoek aan khao sok national park
  – snorkelen in ko tao
  – nachttrein terug naar bangkok (ik weet nog wel niet vanwaar je die best neemt in het zuiden)
  – 4 dagen bangkok met evt bezoek aan ayuthaya of erawan national park (indien tijd over maar ik vrees ervoor:) )

  Lijkt dat jullie haalbaar? Of hebben jullie tips om het anders aan te pakken?

  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Inne,

   Bedankt voor je vraag!

   Ik zou persoonlijk kiezen voor optie 1 omdat je dan een hoop tijd (misschien wel 2 dagen!) bespaart. Een binnenlandse vlucht boeken naar Sukhothai lijkt me ideaal. Omgeving vanuit de trein of bus is niet zo heel spannend (of wij zijn heel erg verwend geraakt :).

   Een weekje Noord-Thailand met Chiang Mai en Pai is heel erg mooi, zo krijg je een mooie indruk van de prachtige omgeving!!

   Vliegen doe je van Chiang Mai op Krabi of Surat Thani. Kijk even wat goedkoper is. Je kunt je vluchten het beste al vast leggen, dat het is goedkoopste:

   https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

   Snorkelen op Koh Tao is heel erg mooi alleen raad ik het af voor de periode wanneer je erheen gaat. Dan zitten je midden in het regenseizoen van de Zuidelijke Golf van Thailand. Je kunt beter aan de kant van Krabi, Phuket etc. blijven.

   Khao Sok ligt vlakbij Surat Thani vanwaar je nachttrein of een binnenlandse vlucht terug naar Bangkok kunt pakken. Zou zeker overwegen om Kanchanaburi (Erawan Watervallen) aan het einde van je reis te bezoeken. Must!

   Groetjes en een hele mooie reis gewenst,
   Sander

   • Inne schreef:

    Dag Sander,

    Ik wilde je nog bedanken voor de info/tips die je hierboven hebt gegeven! We zijn kort daarna op reis vertrokken en ik heb nog niet veel tijd gehad daarna. We hebben last minute ons verblijf in bangkok geannuleerd en je tip ivm directe vlucht naar sukothai opgevolgd. Het was super vermoeiend om zo lang te reizen maar wel blij dat we het gedaan hebben.

    Het was een zalige reis, mede dankzij jullie tips (ik ken denk ik jullie blog vanbuiten ondertussen 😉 ). Dankjewel dus.

    Moest je nog in bangkok komen: Penpark place is ook een aanrader om te verblijven. Goede locatie in Banglampu wijk, heel ruime kamers en niet duur.

    1 ding ben ik nog wel benieuwd naar: hebben jullie al veel gehoord over “corrupte” taximeters? Omdat we overal lazen dat we een taxi met een meter moesten nemen moesten we op een gegeven moment 630 baht betalen voor een rit waarvan we wisten dat ze 70-80 baht zou kosten (van laatste station van skytrain tot omgeving khao san road). nadien hebben we het niet meer gedurfd nog een taxi te nemen en zijn we voor de tuktuks gegaan omdat we daar tenminste op voorhand wisten wat we zouden betalen:).

    • Hey Inne,

     Fijn dat jullie zo’n mooie reis hebben gemaakt! We hebben zelf nog geen ervaring gehad met corrupte taximeters, hoewel het me ook niet verbaast. Iets om rekening mee te houden dus!

     Ik wens je een heel mooi 2016! Groetjes, Mariska

 25. Hanneke schreef:

  Hai Sander en Mariska,
  Hoe kom ik het beste van Pak Chong naar Sukhotai…. of is dat erg onlogisch en is het toch handiger om Ayutthaya te bezoeken? Daarna wil ik door naar Chiang Mai. En wat is aan te raden vanaf Sukhotai naar Chiang Mai qua vervoer?
  Alvast super bedankt voor je reactie!
  Ben nu trouwens bij Bobby’s place, relaxed en hèèrlijk eten inderdaad!!!
  Groetjes,
  Hanneke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hanneke,

   Klinkt helemaal goed. Ja Sukhothai is best ‘moeilijk’ bereikbaar. Eerst moet je naar Ayutthaya. Daar kun je een snelle trein pakken naar Phitsanoluk. Van Phitsanoluk pak je een bus (van een uurtje) die je naar Sukhothai brengt. Een flinke reisdag, maar echt de moeite waard. Blijf vooral in de oude stad vlakbij het Sukhothai Historical Park.

   Vanuit Sukhothai gaan bussen die je binnen 5 uurtjes naar Chiang Mai brengen.

   Ik wens je een hele mooie reis 🙂

   Groetjes,
   Sander

   • Floor Denil schreef:

    Hey Sander!
    Misschien een stomme vraag, maar op 12go.asia vind ik hier geen info over: rijden die bussen naar Chiang Mai ook van Chiang Mai naar Sukhothai?

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Floor,

     Klopt; 12GoAsia heeft niet alle routes online staan. Ik kan je 100% verzekeren dat als je naar het busstation van Chiang Mai gaat (in de ochtend) dat je dan vrij snel op een bus richting Sukhothai zit. Ze zullen waarschijnlijk ieder uur vertrekken.

     Goede reis,
     Sander

 26. Daan schreef:

  Top dit! Ga dit weekend naar Ayutthaya en daarna door naar Sukhothai. Buiten die twee hotels heb je nog wat goedkopere tips voor in de oude stad? (In sukhothai)

 27. marloes schreef:

  Wij twijfelen, kunnen jullie helpen?, aankomst in Bangkok, door naar Ayutthaya of Sukhothai of beide overslaan en door naar Chiang Mai? Daar willen we zoveel doen! ( ziplinen, olifanten verzorgen, tempels bezoeken en over de markt:p) Alleen we hebben maar 3 weken en we willen echt graag Koa Sok nat.park zien (2dagen) en ons duikbrevet behalen op Ko Tao 1week) en dan Bangkok voor de laatste dagen! We hennen natuurlijk gewoon vakantie en ontspannen is must! De vraag voor jullie;
  1. Ayutthaya of Sukhothai of beide overslaan?
  2. Missen we nog iets? Wat jullie echt aanraden?
  Liefs Bas en Marloes

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bas en Marloes,

   Keuze, keuzes, keuzes!

   Je geeft zelf al aan dat je natuurlijk gewoon vakantie hebt en ook wilt ontspannen. Hoewel de tempels van Sukhothai fantastisch mooi zijn, zou ik je toch adviseren om (met pijn in m’n hart) het over te slaan. Jullie gaan ook duiken op Koh Tao wat ook een goede week kost dus vanuit Bangkok maar meteen door naar Chiang Mai waar je ook ontzettend veel leuke en mooie dingen kunt doen.

   Wil je uiteindelijk nog mooie authentieke tempels bezoeken, maak dan een daguitstapje vanuit Bangkok naar Ayutthaya!

   Groetjes en hoop dat het zo duidelijk is,
   Sander

 28. Charon schreef:

  Onze reis tot nu toe
  Dag 1: Aankomst Bangkok
  Dag 2: Fietsen met Co van Kessel
  Dag 3 Tempels Bangkok
  Dag 4 / Dag 5 Kanchanaburi / River Kwai
  Dag 6: Ayutthaya (dagtrip vanuit Bangkok of vanuit Kanchanaburi met een overnachting in Ayutthaya?)
  Dag 7 / Dag 8 Sukhothai (hoe kunnen we hier het best naar toe gaan?)
  Dag 9 Richting Chiang Mai
  Dag 10 / 11 / 12 Chiang Mai
  Dag 13 /14 Pai
  ……………………..

  Iemand tips? Hoe we dit het beste kunnen doen

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Charon,

   Bedankt voor je vraag. Hopen dat ik goede tips voor je heb! 🙂

   Vanaf Kanchanaburi is best lastig om naar Ayutthaya te gaan. Bussen rijden helemaal om waardoor je een uur of 5 in de bus zit. Je kunt wel een privé taxi regelen maar dat is best prijzig (±1500 baht). Beste is om terug te gaan naar Bangkok en vandaar uit naar Ayutthaya of Sukhothai.

   Ayutthaya is ook prima te doen als daguitstapje vanuit Bangkok. Sukhothai is een stuk noordelijker, daar kun je gemakkelijk komen met bus of trein vanuit zowel Ayutthaya als Bangkok.

   Succes met je reis en veel plezier!

 29. Zuur schreef:

  Mooi stukje over Sukhothai. Ook ik vind dit een aanrader. Ruim opgezet en keurig onderhouden park inderdaad. Ik ben er tot twee keer toe geweest in 2013. De eerste keer als tussen stop van Bangkok naar Chang Mai en de tweede keer met een vriend omdat ik vond dat hij het echt moest zien. Thailand is enorm rijk aan cultuur en natuur. Jammer dat veel mensen Thailand nog steeds vooral associëren met wilde feesten of prostitutie. Tijdens beide bezoeken heb ik fiets excursies gedaan met http://www.sukhothaibicycletour.com Echt een enorme aanrader. Goed onderhouden fietsen met versnellingen die groot genoeg zijn voor lange Nederlanders. De fietsen bij het park zagen er een stuk kleiner en minder robuust uit. Naast bezoeken aan de tempels hebben we ook door de rijstvelden en over het platte land gefietst. Sommige mensen hadden nog nooit een westerling bij hun akker of markt kraampje gezien. Doordat ik beide keren de enige boeker was hadden we steeds een privé gids. Ze spreken ook nog een paar woordjes Nederlands omdat ze voor een Belgisch fiets bedrijf hebben gewerkt. Tijdens de countryside tour hebben we een vis rokerij, een wiskey stokerij, een school, lokale tempels en zelfs een bruiloft bezocht. Overigens verbleef ik wel in de nieuwe stad. Op de gehuurde scooters was je zo in de oude stad. Hier had je denk ik wat meer restaurants en cafés. De hotel prijzen waren vrij laag. Volgens mij ook 350 bath.

 30. Elise schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Allereerst, wat een te gekke site is dit zeg! Wij gaan december voor het eerst naar Thailand en eigenlijk bouwen we onze hele reis/route n.a.v. het lezen van jullie tips/site (op enkele aanpassingen na). Wat ik mij afvroeg, wij zitten nog te twijfelen maar als jullie moesten kiezen tussen een bezoekje aan Sukhothai of Ayutthaya wat kunnen jullie dan aanbevelen? Wij kiezen liever ivm de duur van de reis voor een van deze twee bestemmingen en ik ben wel heel erg benieuwd naar jullie mening.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Elise,

   Dankjewel, leuk om te horen 🙂

   Wat betreft Ayutthaya vs Sukhothai. Als je MOEST kiezen dan gaan wij voor Sukhothai. Je kunt daar lekker fietsen in het historische park, heerlijk rustig terwijl het zonnetje langzaam onder gaat. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen!

   Ayutthaya is absoluut erg mooi, alleen liggen de tempels wat verder uit elkaar. Ayutthaya kan een prima daguitstapje zijn vanuit Bangkok. Dus qua locatie is Ayutthaya handiger.

   Maar nogmaals; Sukhothai is onze favoriet!

 31. Marieke schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wat een super leuke blog hebben jullie, heel leuk geschreven en goede informatie! Wij vertrekken begin juni voor de eerste keer naar Thailand en hebben al heel veel gehad aan jullie tips. We willen graag Sukothai bezoeken maar we twijfelen vanwege de langere reistijd. We gaan in totaal drie weken en we willen na Bangkok graag naar Khao Yai en vervolgens naar Sukhotai. Nu kost dit veel reistijd en we overwegen daarom om naar Ayutthaya te gaan. Wat is jullie ervaring en hoe zijn jullie precies naar Sukhotai gereisd?

  Groetjes,
  Marieke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marieke,

   Sukhothai en Ayutthaya zijn twee hele mooie steden boordevol cultuur. Sukhothai is wat prettiger, daar ligt het allermooiste park centraal. Bij Ayutthaya liggen de tempels wat verder uit elkaar. Maar daar zitten ook pareltjes tussen (https://tipsthailand.nl/ayutthaya-bezienswaardigheden-7/).

   Als je alle tijd van de wereld hebt raden we je Sukhothai aan, heb je wat minder tijd dan is het misschien slimmer om Ayutthaya te doen.

   Wij pakten destijds de trein van Ayutthaya naar Phitsanoluk en vandaar uit naar Sukhothai.

   Succes met je keuze 🙂

 32. Sabine schreef:

  Hey,
  Misschien nog een tip, voor mensen die Sukhothai gaan bezoeken. We hebben afgelopen zaterdag het park bezocht. Na een hele dag rondrijden met de fiets, zijn we als het donker was nog eens terug gekeerd (met zelfde entree ticketje). Op zaterdagavond is het park open tot 21u. De belangrijkste monumenten zijn dan verlicht en dit is echt de moeite om Sukhothai op die manier te bezoeken. Er waren ook nog heel weinig bezoekers op dat moment, wat bijdroeg aan de aparte sfeer.
  Groetjes

 33. Linda schreef:

  Ziet er super uit en gaat zeker op het to do lijstje! Ik had nog een vraag van hele andere aard.. Jullie maken prachtige scherpe foto’s en nou ben ik benieuwd wat voor camera jullie hebben?!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hoi Linda! Leuk dat je het vraagt :)! We gebruiken een spiegelreflexcamera van Canon. De Canon 700d. Een hele gebruiksvriendelijke camera die ook HD kunt filmen. We hebben een 17-135mm lens, wat eigenlijk betekent dat je ver in kunt zoomen. Prijs incl. lens ligt rond de €700. Maar echt elke euro waard!

 34. Heel mooi weer! Sukhothai hebben wij helaas overgeslagen toen we in Thailand waren.. Ayutthaya zijn we wel geweest en dat vond ik helemaal geweldig! Maar dit ziet er ook super uit.. Bewaren we maar voor de volgende keer Thailand dan 😉

 35. Robin schreef:

  Mooi verslag, erg mooie foto’s ook! good work

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.