Wat Rong Khun: hemels witte tempel in Chiang Rai

Wat Rong Khun - Witte tempel Chiang RaiLigging Chiang Rai
Wauw! Wow! Whoeha! Vergeet alle tempels die je hiervoor hebt gezien, want Wat Rong Khun blaast je letterlijk omver. De intens witte kleur die fel afsteekt tegen de blauwe lucht. De gerimpelde weerspiegeling in het heldere water. De flikkerende mozaïekdeeltjes die je doen verblinden. De duizenden fraaie, maar ook bizarre versieringen op, rond en in de tempel. Het is de meest veelzijdige tempel die je maar zult aantreffen in heel Thailand en wij waren er…. welgeteld 30 minuutjes.

Wat Rong Khun: witte tempel Chiang Rai

Zo midden op de dag was het er loei- en loeidruk. Maar het was niet de mensenmassa waar wij ons over verbaasden toen we over de loopbrug naar de ingang van de Wat Rong Khun liepen. Nee, het waren bizarre en zelfs enge beelden die ons deden opschrikken. Misschien wel honderden handen rezen van de grond omhoog. Handen die wilden ontsnappen aan de hel, hoofden die naar beneden werden getrokken en schedels die gevangen waren genomen. Wezens met zwaarden wachten je op bij de ingang van de loopbrug die je doordringend aankijken en zelfs beschuldigend aanwijzen. Maar eenmaal het laatste wezen gepasseerd, wandel je over de loopbrug naar de hemel tot je de ingang van de tempel hebt bereikt.

Wat Rong Khun - Handen...Wat Rong Khun - Witte tempelWat Rong Khun - handen bij de witte tempel

Binnenin de Wat Rong Khun

Binnenin de Wat Rong Khun tempel valt je mond nog verder open. Niet omdat het binnen nóg mooier is, maar omdat de muren en het plafond beschilderd zijn met Disney-figuren, ruimtewezens, Spiderman, personages van The Matrix, George Bush en de instortende torens van het World Trade Center. Dat verwacht je zachts gezegd niet. In de witte tempel mag er niet gefotografeerd worden helaas, dus je zult het moeten doen met deze beschrijvingen.

Een rondje om de tempel leerde ons dat er nog druk aan wordt gewerkt. En niet alleen omdat het complete tempelcomplex van Wat Rong Khun nog wel 90 jaar duurt voordat het af is, maar ook omdat een recente aardbeving (mei 2014) flink wat schade heeft aangericht. Het levenswerk van de architect Chalermchai Kositpipat kwam bijna voortijdig tot een einde, maar door vele donaties, kon de bouw en het herstel verder gaan.

Witte tempel - Wat Rong KhunWitte tempel - Wat Rong Khun

Claim € 5 korting op onze ebooks!

In onze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De Klassieke Route door Thailand staat álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand.

Betekenis achter de Wat Rong Khun?

De betekenis achter het tempelcomplex Wat Rong Khun kon ik niet helemaal achterhalen. Ik ging eens even rustig zitten in het duurste WC gebouw van Thailand die ook op het complex te vinden is. Gek genoeg is dat een gouden gebouw. Ik dacht na en kwam tot de conclusie dat hij het contrast liet zien tussen hemel en hel. De puurheid van het wit stond voor de reinheid van het Boeddhisme. En alleen Spiderman die ons nog kan redden tegen de bommen en raketten van deze wereld?

Ik kan alleen maar zeggen dat je hier ABSOLUUT heen moet gaan als in de buurt van Chiang Rai bent. Zorg dat je er dan zelf heen gaat of in ieder geval de kans krijgt om langer rond te lopen, want dat is het dubbel en dwars waard!

Wat Rong Khun - gouden wc gebouwWat Rong Khun - Witte Boeddha

Tour vs. zelf bezoeken

Normaal gesproken trekken we een heel dagdeel uit voor zo’n geweldige bezienswaardigheid als de Wat Rong Khun tempel. Voor mijn gevoel kon je er uren rondzwerven met achter elke hoek weer een nieuwe verrassing. Maar niets was minder waar, we bevonden ons temidden van een knotsgekke, absurd-lange, overdreven tour van zeven uur ’s ochtends tot dik tien uur in de avond. Die dag reden we ruim 600 kilometer, ingeklemd in een mini-busje zonder beenruimte, met de airco op volle toeren en de chauffeur volledig gedrogeerd (redbull) achter het stuur die rondreed als een bezetene. Bij elke bezienswaardigheid werden we 30 minuten losgelaten om vervolgens weer als sardientjes plaats te nemen. En zoals mijn ondertoon al doet vermoeden, GEEN aanrader!

Wat Rong Khun - Witte tempel draakWat Rong Khun - Witte tempel versieringWitte Tempel in Chiang Rai

Hoteltips Chiang Rai

Na Rak O Resort

Na Rak O Resort

Het Na Rak O Resort is het allerleukste guesthouse van Chiang Rai. De smaakvolle, kleurrijke inrichting van het gebouw en de kamers toveren meteen een glimlach op je gezicht. Het guesthouse ligt op 5 minuten lopen van het busstation en de avondmarkt. Een ideaal en comfortabel verblijf gegarandeerd!

Prijs per overnachting: v.a. € 16
Baan Jaru Chiang Rai3

Baan Jaru

In het hart van Chiang Rai vind je het knusse Baan Jaru, een familiebedrijfje dat met veel liefde wordt gerund. De kamers zijn voorzien van airco, koelkastje, wifi en een flatscreen TV. De familie kent alle highlights van Chiang Rai en helpt je dolgraag met het plannen van je reis. Een welverdiende aanrader!

Prijs per overnachting: v.a. € 20

Wat Rong Khun… ongelooflijk mooi… wanneer ga je?

Ook leuk om te lezen...

12 reacties

 1. Gerrie schreef:

  Samen met een vriendin (zij 59 en ik 69 jaar) hadden we fietsen gehuurd in Chiang Rai en zijn met een offline navigator naar de tempel gefietst. Zonder gids. We hadden ons van tevoren ingelezen wat e.e.a. betekende en hebben van dit uitje genoten. Ga vroeg op pad dan ontloop je de bussen met toeristen.

 2. Yelda schreef:

  Ik had gister een dagtour vanuit Chiang Mai geboekt bij het hotel (natuurlijk niet goed opgelet wat ik boekte want ik doelde op de Witte tempel); naar onder andere de hotsprings nabij Chiang Rai, bootexcursie naar Laos (grandiose flop 30min. de tijd om marktkraampjes te bekijkenn met illegale drankjes gemaakt van reptielen en dieren ledematen; wat een verschrikking, wist niet hoe gauw ik weg moest komen), de Longnekken (kon je optioneel bijboeken, de longnekmeiden worden gedwongen om longnek te worden ivm vraag vanuit toerisme.. echt triest. Uiteindelijk kon je zonder betaling ook een kijkje nemen. Ik heb uiteindelijk sjaaltjes gekocht die de longneckdames met de hand maken. Ze schijnen het van die inkomen te moeten doen.) De drielandenpunt thailand/myanmar/laos was wel leuk om te zien, ook bij de landsgrens geweest op het meest noordelijke punt van Thailand en Myanmar.. en natuurlijk De WitteTempel..
  Wauw.. de witte tempel, was net een kermisatractie. Zoooveel mensen en de grote hoeveelheid klikjes van de fototoestellen in je oren. Daarnaast staat er nog een agentje op het bruggetje richting de tempel die continu loopt te fluiten en schreeuwd door een microfoon. In mijn beleving werd het Boedhisme idee belachelijk gemaakt. De muurschilderingen in de tempel waar Kungfu Panda, Transformers tot Keanu Reeves van de matrix worden afgebeeld naast een wassenbeeld van een monnik hmm..
  Desondanks vond ik het een prachtig ‘kunstwerk’ om gezien te hebben.

  • Jammer dat het tegen viel Yelda! Wij hadden een soortgelijke ervaring.

   Met zulke beroemde toeristische attracties is er bijna geen ontkomen aan de massa, tenzij je super vroeg de tempel op eigen gelegenheid bezoekt.

   Groetjes, Mariska

 3. Hans en Marleen schreef:

  Hallo Mariska. Een vriend van ons woont al jaren in Thailand en met hem zijn wij meerdere malen in Wat Rong Khun geweest. Hij doet veel gidswerk en vertelde ons het volgende. Deze tempel is een eerbetoon aan Buddha van de kunstenaar Ajarn Chalermchai Kositpipat, die nog steeds in leven is. Hij is verslaafd geweest aan alcohol en drugs en is om af te kicken een Buddhistisch klooster ingegaan en uiteindelijk monnik geworden. Na jaren succesvol monnik te zijn geweest en dus succesvol te zijn afgekickt is hij gederoped en is dus nu weer monnik af. Als dank aan Buddha is hij, geholpen door 60 medegelovigen, na een grote schenking van een miljonaire, deze spierwitte tempel gaan bouwen. Hij heeft wit gekozen omdat dit het reine symboliseert. In de tempel worden al zijn nachtmerries, waanbeelden en angsten weergegeven die hij had toen hij nog verslaafd was en aan het afkicken was. Voordat hij verslaafd raakte was hij al een van de grootste kunstanaars van Thailand.
  Als je de tempel zelf binnenkomt is de muur waar je tegenaan kijkt de muur van al het goede, de verlichting, Buddha dus. Op de muur waar je door naar binnenkomt staat een enorm schilderij van het kwaad, vandaar Osama in het ene oog en Bush in het andere oog. Maar ook zijn decadentie, rijkdom, olie en de filmwereld als het kwaad afgebeeld. De zijwanden verbeelden het loskomen van het kwaad en de weg naar de verlichting.

  • Wauw, wat een geweldige toevoeging Hans en Marleen! En een heel mooi verhaal zeg. Dat wij de tempel bezochten, werden we met een groep toeristen ‘losgelaten’ en werd ons (helaas) helemaal niets verteld. Fijn om achteraf toch wat vragen beantwoord te krijgen. 🙂 Groetjes!

 4. elyssa schreef:

  Hoi we zouden graag deze tempel willen bekijken. Nu gaan we richting chiang mai en pai . Ik heb gezocht naar tours naar de witte tempel vanuit chiang mai. Maar het zijn vaak combi tours met een hele drukke dagindeling. We gaan met ons zoontje van 4 dus allen de tempel en evt. iets anders is voor ons genoeg. Weet je of die ook te boeken zijn in chiang mai?

  • Hoi Elyssa, dat kan – maar dan kan het zijn dat je privé met een taxi gaat en niet met een tourbus. Stap een willekeurig reisbureau binnen en ze kunnen het altijd wel voor je regelen. Verder is het vanaf Chiang Mai zo’n 3-4 uur naar de tempel (enkele reis!!) dus houd rekening met een hele dag in de bus zitten!

 5. Pieter schreef:

  Grappig, wij zijn ook met deze tour gefietst, o.a. langs de witte tempel. De gids vertelde de oorsprong van het complex, en de meer buddhistische betekenis. De kunstenaar is hier geboren en beloofde dat als hij genoeg geld had verdiend hij het terug wilde geven aan de locale bevolking en de herbouw van de tempel die eerst heel eenvoudig was.. Vandaar dat het gratis is, en er vele locale timmerlieden werken. Mr. Bee (de gids) liet allerlei details in het schilderij zien, hij overlegde ter plaatse met een schilder die bezig was. O.a. het gezicht (rechts bij binnenkomst) wat 2 betekenissen heeft, liet de schilder zien (angst VS agressie), wat een link legt tussen de motieven van de wereldleiders. Bush en Osama Bin Laden miniscuul in de ogen van het hoofdschilderij.

  Morgen naar Chiang Mai!

 6. Jeanette schreef:

  Jullie hebben vast al genoemd dat je vanuit Chiang Rai ook een prachtige fietstocht op mountainbike’s kunt doen welke je leidt langs rijstvelden, theeplantages en het grootste boeddha beeld van Chiang Rai en ook de Wat Rong Khun. Je kunt verschillende tochten maken van een halve dag tot meerdere dagen naar verschillende plekken. Wij hebben die van een dag gedaan met ons gezin. 45 km gefietst onder leiding van een gids. Deze vertelt echt vol energie en passie over het leven rondom Chiang Rai. Echt super. Natje en droogje en een thaise lunch. Een aanrader. Chiangraibicycletour.com

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *