Wat Rong Khun | De hemels Witte Tempel in Chiang Rai

De intens witte kleur die fel afsteekt tegen de blauwe lucht. De gerimpelde weerspiegeling in het heldere water. De weerkaatsende spiegeltjes die je doen verblinden. De fraaie, maar ook bizarre versieringen. De Wat Rong Khun in Chiang Rai, beter bekend als de ‘Witte Tempel’, is bepaald geen doorsnee tempel. Deze moet je gewoon met eigen ogen gezien hebben!

“Alweer een tempel?”

We begrijpen het. Met meer dan 40.000 tempels, is de kans groot dat je er al een aantal hebt gezien – of nog gaat zien – in Thailand.

Maar klik nog niet weg. Want de Witte Tempel is wel heel speciaal…

De Witte Tempel is namelijk niet alleen een tempel, maar ook een enorm kunstwerk. Een groots eerbetoon aan de boeddhistische leer én aan Thailand.

Het is een kunstwerk dat je gewoon moet bezoeken wanneer je in Chiang Rai bent. Dus, kijk en lees je mee?

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Het pad naar de hemel

Maaiende handen rijzen omhoog vanuit de grond. Wanhoop, pijn, begeerte. Je weerstaat de verleiding en loopt de brug op, waar mythische wezens op je wachten. Even kijken ze je indringend je aan, maar besluiten je toch toegang te verlenen tot de hemelpoort. Je steekt over en… je bevindt je in de hemel.

De Witte Tempel toont het pad naar de hemel. En daar kom je, volgens de boeddhistische leer, door je te focussen op de geest en af te zien van wereldse verleidingen, verlangens en hebzucht.

De achterliggende boodschap is tot in het kleinste detail af te lezen. De witte kleur, die voor de puurheid staat. De reflecterende spiegels, die voor wijsheid staan en letterlijk aanmoedigen tot reflectie. De handen, die symbool staan voor ongetemde verlangens. En de brug zelf, het ultieme symbool voor de cyclus van dood en wedergeboorte, naar een leven vol geluk.

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Een groots geschenk

Mooi hé?

Nadat je bent overgestoken naar het ‘hiernamaals’, kom je aan in het hoofdgebouw; ook wel de ubosot genoemd. Hier zijn muurschilderingen te zien van de verlichte Boeddha.

Tijdens ons eerste bezoek, eind 2014, waren de muurschilderingen anders en spectaculairder. Toen zagen we marsmannetjes, ufo’s, Michael Jacksons en heel veel andere gekke figuren in het hoofdtempel.

Begin december 2017 leek het alsof de nieuwe schilderingen nog niet helemaal af waren, waardoor de binnenkant minder spectaculair oogt dan de buitenkant. Maar dat maakt een bezoek aan de witte tempel er niet minder indrukwekkend op!

De Witte Tempel is lang niet altijd zo’n mooie tempel geweest. Eind jaren ’90 was het tempelcomplex van de Wat Rong Khun hevig vervallen, en was er niet genoeg geld om het te restaureren.

De beroemde Thaise kunstenaar Chalermchai Kositpipat, afkomstig uit Chiang Rai, besloot het complex op te kopen en de tempel naar eigen ontwerp volledig te herbouwen. De boeddhistische leer had hem uit een moeilijke periode geholpen, en met de herbouw wilde hij het geloof en zijn vaderland een geschenk teruggeven. In 1997 opende de vernieuwde Wat Rong Khun zijn deuren voor het publiek.

Tot nu toe heeft Kositpipat zo’n 40 miljoen baht (meer dan 1 miljoen euro) van zijn eigen geld in het project gestoken. Er werken meer dan zestig vrijwilligers aan de verdere bouw van het tempelcomplex, dat in totaal uit negen gebouwen zal bestaan; waaronder een meditatiehal en woonruimte voor monniken.

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Het duurste toiletgebouw van Thailand

Sluit je bezoek aan de Witte Tempel af met een wel héél bijzonder toiletbezoek.

Want het gouden gebouw dat op het complex staat is geen tempel, maar het openbaar toilet!

Natuurlijk schuilt er ook achter dit gebouw een boodschap, want de gouden kleur is een verwijzing naar hoe mensen zich richten op wereldse verlangens en geld.

Volgens de Thai is dit het duurste toiletgebouw van heel Thailand. En wij geloven dat wel, want zelfs de binnenkant is prachtig afgewerkt.

Wat ons betreft is het een prima plek om eens rustig te zitten en na te denken over wat je zojuist hebt gezien!

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Goed om te weten

De Witte Tempel, Wat Rong Khun is dagelijks geopend om 08:00-17:00 uur, en tot 17:30 uur in het weekend.

19 jaar lang is de toegang tot de Wat Rong Khun gratis geweest. Sinds oktober 2017 is dat veranderd en betaal je 100 baht entree per persoon, zodat de het complex ook in de toekomst kan blijven bestaan. En dat kleine bedrag is het meer dan waard!

Je kunt de tempel ook steunen door een ‘lucky leaf’, een zilverkleurig hangertje, te kopen voor 30 baht. Op het hangertje kun je je naam schrijven, waarna het wordt opgehangen aan het dak boven het voetpad voor eeuwig geluk.

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

De tempel is niet groot, en vanwege de drukte kun je maar één keer door de tempel lopen. Neem dus de tijd om alles goed te bekijken voordat je doorloopt. In het hoofdgebouw mogen geen foto’s worden gemaakt.

De Witte Tempel is een populaire bezienswaardigheid om vanuit Chiang Mai te bezoeken. Grote bussen met dagjesmensen komen rond 09:00-10:00 uur ’s ochtends aan. Zorg ervoor dat je er eerder bent, of kom later in de (na)middag. Wij waren er zelf rond 14:00 uur, en het was er verrassend rustig.

Naast de tempel staat een gratis museum, het ‘Artist Chalermchai Kositpipat Museum’, waar andere kustwerken worden tentoongesteld van Chalermchai Kositpipat. Ook in het museum mogen geen foto’s worden gemaakt.

Tegenover is een nieuw, overdekt gebouw met een aantal restaurantjes, souvenirwinkels en cafeetjes met uitzicht op de tempel.

Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Zo kom je er

Wat Rong Kun ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Chiang Rai, en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Het is ongeveer 15 minuten rijden.

Vanaf het oude busstation in het centrum (Bus Terminal 1) pendelen ieder halfuur taxi-busjes met daarop “Wat Rong Khun, White Temple”, voor 20 baht enkele reis. Je wordt voor het politiebureau afgezet aan de snelweg, vanwaar het nog 2 minuten lopen is.

Je kunt ook een taxi of tuktuk nemen, wat ongeveer 500 baht kost voor de heen- en terugweg. De chauffeur zet je af bij de ingang naar de tempel, en wacht daar op je terugkomst. Betaal de chauffeur pas wanneer je weer terug in de stad bent.

Chiang Rai zelf ligt in het noorden van Thailand, op drie tot vijf uur rijden ten noorden van Chiang Mai. Reis je per bus dan kunnen we de Green Bus aanbevelen. Deze bussen rijden goed op tijd en zijn comfortabel met ruime stoelen en een goede service aan boord. Bustickets kosten, afhankelijk van de tijd wanneer je wilt vertrekken, tussen de 250 en 400 baht per ticket. Hier kun je de vertrektijden zien en tickets reserveren .

Ook kun je rechtstreeks vliegen vanaf Bangkok op de luchthaven van Chiang Rai. Ticketprijzen voor een enkele reis, liggen rond de € 30 per persoon, zeker als je ze ruim van tevoren boekt. Hier kun je de goedkoopste vluchten naar Chiang Rai vinden!

Adres: Wat Rong Khun “White Temple”, San Sai, Mueang Chiang Rai District, Chiang Rai 57000Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang RaiWat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai

Hoteltips Chiang Rai

Na Rak O Resort

Na Rak O Resort

Het Na Rak O Resort is het allerleukste guesthouse van Chiang Rai. De smaakvolle, kleurrijke inrichting van het gebouw en de kamers toveren meteen een glimlach op je gezicht. Het guesthouse ligt op 5 minuten lopen van het busstation en de avondmarkt. Een ideaal en comfortabel verblijf gegarandeerd!

Prijs per overnachting: v.a. € 18

Ban Lom Jen Homestay

Als je liever buiten de stad verblijft dan is dit de juiste plek. De Nederlandse Jan en zijn vrouw Thaise vrouw Son verwelkomen je graag in hun kleinschalige homestay met kleine, moderne kamers met uitzicht op de rijstvelden. Ontbijt is inclusief en vervoer of privé chauffeur is zo voor je geregeld.

Prijs per overnachting: v.a. € 20

Wat vind jij het mooist aan de Witte Tempel?

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Klara Caers schreef:

  Volgens google gaat de tempel om 8u open, enig idee of je zo vroeg ook al de bus (van heh openbaar vervoer) kan nemen? Wij willen graag de massa voor zijn. Hoe lang heb je voor het bezoek van de tempel nodig? We zouden ook tegen 16u kunne gaan, maar heb schrik dat het te weinig tijd/te donker zal zijn.

  • Hoi Klara,

   Dat durf ik niet te zeggen, bij je hotel in Chiang Rai weten ze daar vast meer over. Voor het bezoek aan de tempel is een uurtje wel voldoende 🙂 . Verder staan er altijd wel taxi’s klaar die je terug naar het hotel kunnen brengen, mocht het donker geworden zijn en je niet in het donker op zoek wilt naar een bus.

   Groetjes!

 2. Gerrie schreef:

  Samen met een vriendin (zij 59 en ik 69 jaar) hadden we fietsen gehuurd in Chiang Rai en zijn met een offline navigator naar de tempel gefietst. Zonder gids. We hadden ons van tevoren ingelezen wat e.e.a. betekende en hebben van dit uitje genoten. Ga vroeg op pad dan ontloop je de bussen met toeristen.

 3. Yelda schreef:

  Ik had gister een dagtour vanuit Chiang Mai geboekt bij het hotel (natuurlijk niet goed opgelet wat ik boekte want ik doelde op de Witte tempel); naar onder andere de hotsprings nabij Chiang Rai, bootexcursie naar Laos (grandiose flop 30min. de tijd om marktkraampjes te bekijkenn met illegale drankjes gemaakt van reptielen en dieren ledematen; wat een verschrikking, wist niet hoe gauw ik weg moest komen), de Longnekken (kon je optioneel bijboeken, de longnekmeiden worden gedwongen om longnek te worden ivm vraag vanuit toerisme.. echt triest. Uiteindelijk kon je zonder betaling ook een kijkje nemen. Ik heb uiteindelijk sjaaltjes gekocht die de longneckdames met de hand maken. Ze schijnen het van die inkomen te moeten doen.) De drielandenpunt thailand/myanmar/laos was wel leuk om te zien, ook bij de landsgrens geweest op het meest noordelijke punt van Thailand en Myanmar.. en natuurlijk De WitteTempel..
  Wauw.. de witte tempel, was net een kermisatractie. Zoooveel mensen en de grote hoeveelheid klikjes van de fototoestellen in je oren. Daarnaast staat er nog een agentje op het bruggetje richting de tempel die continu loopt te fluiten en schreeuwd door een microfoon. In mijn beleving werd het Boedhisme idee belachelijk gemaakt. De muurschilderingen in de tempel waar Kungfu Panda, Transformers tot Keanu Reeves van de matrix worden afgebeeld naast een wassenbeeld van een monnik hmm..
  Desondanks vond ik het een prachtig ‘kunstwerk’ om gezien te hebben.

  • Jammer dat het tegen viel Yelda! Wij hadden een soortgelijke ervaring.

   Met zulke beroemde toeristische attracties is er bijna geen ontkomen aan de massa, tenzij je super vroeg de tempel op eigen gelegenheid bezoekt.

   Groetjes, Mariska

 4. Hans en Marleen schreef:

  Hallo Mariska. Een vriend van ons woont al jaren in Thailand en met hem zijn wij meerdere malen in Wat Rong Khun geweest. Hij doet veel gidswerk en vertelde ons het volgende. Deze tempel is een eerbetoon aan Buddha van de kunstenaar Ajarn Chalermchai Kositpipat, die nog steeds in leven is. Hij is verslaafd geweest aan alcohol en drugs en is om af te kicken een Buddhistisch klooster ingegaan en uiteindelijk monnik geworden. Na jaren succesvol monnik te zijn geweest en dus succesvol te zijn afgekickt is hij gederoped en is dus nu weer monnik af. Als dank aan Buddha is hij, geholpen door 60 medegelovigen, na een grote schenking van een miljonaire, deze spierwitte tempel gaan bouwen. Hij heeft wit gekozen omdat dit het reine symboliseert. In de tempel worden al zijn nachtmerries, waanbeelden en angsten weergegeven die hij had toen hij nog verslaafd was en aan het afkicken was. Voordat hij verslaafd raakte was hij al een van de grootste kunstanaars van Thailand.
  Als je de tempel zelf binnenkomt is de muur waar je tegenaan kijkt de muur van al het goede, de verlichting, Buddha dus. Op de muur waar je door naar binnenkomt staat een enorm schilderij van het kwaad, vandaar Osama in het ene oog en Bush in het andere oog. Maar ook zijn decadentie, rijkdom, olie en de filmwereld als het kwaad afgebeeld. De zijwanden verbeelden het loskomen van het kwaad en de weg naar de verlichting.

  • Wauw, wat een geweldige toevoeging Hans en Marleen! En een heel mooi verhaal zeg. Dat wij de tempel bezochten, werden we met een groep toeristen ‘losgelaten’ en werd ons (helaas) helemaal niets verteld. Fijn om achteraf toch wat vragen beantwoord te krijgen. 🙂 Groetjes!

 5. elyssa schreef:

  Hoi we zouden graag deze tempel willen bekijken. Nu gaan we richting chiang mai en pai . Ik heb gezocht naar tours naar de witte tempel vanuit chiang mai. Maar het zijn vaak combi tours met een hele drukke dagindeling. We gaan met ons zoontje van 4 dus allen de tempel en evt. iets anders is voor ons genoeg. Weet je of die ook te boeken zijn in chiang mai?

  • Hoi Elyssa, dat kan – maar dan kan het zijn dat je privé met een taxi gaat en niet met een tourbus. Stap een willekeurig reisbureau binnen en ze kunnen het altijd wel voor je regelen. Verder is het vanaf Chiang Mai zo’n 3-4 uur naar de tempel (enkele reis!!) dus houd rekening met een hele dag in de bus zitten!

 6. Pieter schreef:

  Grappig, wij zijn ook met deze tour gefietst, o.a. langs de witte tempel. De gids vertelde de oorsprong van het complex, en de meer buddhistische betekenis. De kunstenaar is hier geboren en beloofde dat als hij genoeg geld had verdiend hij het terug wilde geven aan de locale bevolking en de herbouw van de tempel die eerst heel eenvoudig was.. Vandaar dat het gratis is, en er vele locale timmerlieden werken. Mr. Bee (de gids) liet allerlei details in het schilderij zien, hij overlegde ter plaatse met een schilder die bezig was. O.a. het gezicht (rechts bij binnenkomst) wat 2 betekenissen heeft, liet de schilder zien (angst VS agressie), wat een link legt tussen de motieven van de wereldleiders. Bush en Osama Bin Laden miniscuul in de ogen van het hoofdschilderij.

  Morgen naar Chiang Mai!

 7. Jeanette schreef:

  Jullie hebben vast al genoemd dat je vanuit Chiang Rai ook een prachtige fietstocht op mountainbike’s kunt doen welke je leidt langs rijstvelden, theeplantages en het grootste boeddha beeld van Chiang Rai en ook de Wat Rong Khun. Je kunt verschillende tochten maken van een halve dag tot meerdere dagen naar verschillende plekken. Wij hebben die van een dag gedaan met ons gezin. 45 km gefietst onder leiding van een gids. Deze vertelt echt vol energie en passie over het leven rondom Chiang Rai. Echt super. Natje en droogje en een thaise lunch. Een aanrader. Chiangraibicycletour.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.