Walvissen spotten in de Golf van Thailand om de hoek bij Bangkok

Wie had er ooit gedacht dat je walvissen kunt spotten vlak bij Bangkok. Nee, dan hebben we het niet over een levensgroot aquarium of een museum. We hebben het over échte walvissen die je met je eigen ogen kunt zien in hun natuurlijke leefomgeving: de Golf van Thailand. Dit is één groot avontuur op slechts twee uurtjes rijden vanuit Bangkok!

We dobberen al uren op zee en zien alleen maar golven aan de horizon. We hebben de moed intussen al opgegeven, totdat er opeens een gigantische walvis het oppervlak doorbreekt op slechts vijf meter van onze boot.

What ^##^$* &*$&*$!

En secondes later springt er nog een andere enorme walvis hoog boven het zeewater uit met zijn bek wijd open. De meeuwen krijsen en vliegen boven deze machtige beesten, terwijl de mensen in de boot luidkeels juichen en gillen van opwinding. Het was hét moment dat alles in één klap goedmaakte. Het was echt te gek!

Wil je dit ook meemaken? Lees dan vooral verder.

walvis spotten bangkokwhale watching bangkokbrydes walvis bangkok

De walvis tour

Oke, laten we er meteen bij zeggen dat de walvistour de gehele dag in beslag neemt. Die van ons voelde echt ultra-lang en duurde van 06:00 tot 20:00 uur.

Op de boot zelf was weinig actie of vermaak. Ook waren de golven best pittig en af en toe werden we getrakteerd op een flinke windstoot in combinatie met een tropisch regenbuitje.

Je moet geen zeeziekte hebben, want dan ben je geheid de klos.

Oh, en we dobberden zo’n vier uur op open zee voordat we de eerste walvis zagen.

En… ben je nu nog steeds geïnteresseerd om walvissen te spotten in de buurt van Bangkok? Zo ja, dan is dit echt wat voor jou. Want hoe vaak in je leven zie je nou een walvis in levende lijve?!

Walvis tour bangkokwalvis bangkok

Walvissen in Thailand

In totaal zijn er 80 verschillende soorten walvissen en dolfijnen in de wereld. En 26 daarvan leven in de wateren van Thailand. Hoewel de grootste variëteit te vinden is rondom de zuidelijke eilanden, is er één soort die in de Golf van Thailand, nabij de kust tussen Bangkok en Hua Hin, leeft.

Dat is de Bryde’s Whale (ook wel de Brydevinvis, Brydes vinvis of Brydewalvis genoemd).

Er leven momenteel zo’n 60 van deze walvissen in dit gebied. De volwassen walvissen hebben een lengte tussen de 12 en 14 meter en wegen 16 tot 25 ton. Ze worden ongeveer 50 jaar oud en hebben geen tanden.

Hun voeding bestaat uit zo’n 200 kilo aan vis per dag en dit is juist hetgeen wat je met eigen ogen wilt zien. Dan springt de walvis uit het water met zijn bek wijd open. Een waar spektakel!

Voeding Bryde walvis

Foto door: https://www.wildencounterthailand.com/

Walvis spotten in de Golf van Thailand

Het komt wel eens voor dat je walvissen kunt spotten dicht bij de kust, waarbij je een staart de lucht in ziet gaan. Maar dan moet je echt ongelofelijk veel geluk hebben.

Om deze walvissen echt goed te kunnen zien moet je er gewoon op uit gaan met een boot. En vooral veel geduld hebben, want een walvis komt niet zomaar eventjes langs.

De beste kans om deze walvissen te spotten is op een kalme dag met weinig wind en golven.

Je kunt ze onder andere spotten door het water dat ze omhoog schieten door hun blaasgat. Wanneer dit wordt opgemerkt door de kapitein van de boot, wordt er volle vaart gemaakt richting de walvis. De boot stopt in het gebied en wacht totdat de walvis weer naar bovenkomt.

Soms heb je pech, soms heb je geluk. Bij ons was het weer vrij onstuimig waardoor het gewoonweg langer duurde voordat we een walvis zagen. We hadden na vier uur dobberen de moed al een beetje opgegeven, totdat…

Om eerlijk te zijn, maakten we al koers om met lege handen terug te keren naar Bangkok. Maar gelukkig werd er een walvis gespot toen we op de weg terug waren. Met volle vaart gingen we in de achtervolging.

Iedereen was in extase; gaat het dan eindelijk gebeuren?!

We keken om ons heen en opeens plofte er een gigantische staart, op enkele meters voor de boot, in de lucht en verdween drie seconden later. Wow, dit was het moment waar iedereen op had gewacht.

Een minuut later dook er weer een vin boven het water aan de andere kant van boot. Het bleef even stil. En toen niemand het meer verwachte, maakte de walvis weer een grootse verschijning. Hij sprong ver boven het water uit met zijn enorme roze bek wijd open om vis te vangen.

Het was echt spectaculair en onwerkelijk tegelijkertijd. Om deze prachtige beesten in het echt te zien, is gewoon een ervaring om nooit meer te vergeten. En de urenlange speurtocht met slecht weer en hoge golven, was het ineens meer dan waard!

Tip: Echt goede foto’s van de walvissen maken is een kunst op zich. Voor de beste foto’s zet je je camera op de sportstand en schiet je zoveel mogelijk foto’s wanneer er een walvis in de buurt is. En dan maar hopen dat er een goede tussenzit!


Wildlife Encounter Thailand

We boekten deze tour bij Wildlife Encouter Thailand.

De tour begint al om 06:00 uur ’s ochtends met een twee uur durende rit naar het vissersdorpje Bang Tabun. Je wordt opgepikt bij de 7-Eleven bij Soi Lasalle (2576 Sukhumvit road) in de wijk Sukhumvit. Omdat je er vroeg moet zijn, kun je er niet komen met het openbaar vervoer en moet je een taxi pakken.

Rond de klok van 09:00 uur stapten we in de boot. De omgeving is lokaal en authentiek met vissershuisjes aan het water en Thai die op traditionele manier aan het vissen zijn met bamboestokken en netten.

Na het verlaten van de pier, kan het dus een aantal uurtjes duren voordat je de eerste walvis kunt spotten. Wees daar op voorbereid!

’s Middags wordt er nog een simpele lunch geserveerd met rijst, vlees en groentes. Cola en drinkwater zijn altijd beschikbaar. Over het algemeen zijn de tours rond de klok van 18:00 uur afgelopen en ben je weer terug in Bangkok.

Deze kleinschalige walvis spot-tours worden één á twee keer per week georganiseerd; en meestal in het weekend. Via de website van Wild Encounter Thailand kun je zien wanneer de trips worden georganiseerd.

Hier kun je ook reserveren door ze een mailtje te sturen. Volwassenen betalen 2300 baht en kinderen tot 12 jaar betalen 2000 baht. Je betaalt cash op de dag van de tour.

Tip: Heb je snel last van reisziekte? Zorg dan dat je een reispilletje neemt voordat je op de boot stapt. Deze zijn onder andere te verkrijgen bij iedere 7-Eleven in Thailand.

Kaart van de omgeving


Hoteltips Bangkok

rambuttri-bangkok-hoteltip

Rambuttri Village

Hoewel het maar 5 minuten lopen is van de Khao San Road, heb je bij dit hotel geen geluidsoverlast. Rambuttri Village ligt in het meest relaxte en kleurrijkste straatje van heel Bangkok - Soi Rambuttri. Op het dak is een lekker zwembad en ook het (inclusief) ontbijt is helemaal prima!

Tweepersoonskamer vanaf € 24 →

Chillax Resort

Dit resort ligt in de gezellige backpackerswijk Banglamphu - op loopafstand de Khao San Road. We vinden het vooral een aanrader voor stelletjes, want het bubbelbad midden in de kamer én het zwembad op het dak met uitzicht over de stad zijn wel erg romantisch!

Tweepersoonskamer vanaf € 52 →

Ben jij nu ook van plan om walvissen te gaan spotten bij Bangkok?!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.