De mooiste momenten van 2015 + vooruitblik

Happy holidays! Ik hoop dat iedereen een hele fijne kerstmis heeft gehad. Thuis met familie, of misschien wel lekker onder de zon in Thailand. Ik kan bijna niet geloven dat 2015 alweer bijna voorbij is – het jaar is echt voorbij gevlogen!

Vandaag heb ik een persoonlijk blog voor jullie. En dat is bijzonder, want eigenlijk schrijven we die niet zo heel vaak. Vaak is het een reistip met een persoonlijke noot. Maar gezien de tijd van het jaar, lijkt een terug- én vooruitblik wel op zijn plaats!

Pai: Onze thuishaven

Pai is een klein hippiedorpje gelegen in een bergvallei, op drie uurtjes rijden van Chiang Mai. Dit bijzondere plekje middenin de natuur was een halfjaar lang ons thuis.

We woonden in een prachtig huis middenin de jungle met uitzicht over een rivier. Het huis stond op palen en was één met de natuur: onder het huis was de badkamer en de keuken, die compleet open was. Rondom was een groot balkon waar we iedere dag onze laptops neerzetten en toffe dingen maakten en schreven voor Tips Thailand. Tussen het werken door genoten we van het schitterende uitzicht dat we hadden over over hoge bamboebossen, grote bananenbladeren en kwetterende eendjes die bij de oever aan het chillen waren.

Pai Jungle Huis2

Als ik aan Pai denk, dan denk ik aan buiten.

We waren altijd buiten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Eten, drinken, kletsen, werken, koken… Binnen hadden we eigenlijk niets te zoeken, behalve om te slapen – wat voor ons gevoel ook buiten was omdat de krekels in je oor leken te tjirpen.

Buiten leven bracht veel onverwachte uitdagingen met zich mee. Zoals tijdens het koken. Zo kwamen ’s avonds grote torren (formaat tennisbal) af op het keukenlicht. En ja, soms vlogen ze regelrecht in de wokpan. Of in mijn haren. Of de muggen, die het iedere dag tijdens het ‘muggenuurtje’ (tussen 17.00 – 19.00 uur) het voorzien hadden op onze enkels.

Je begrijpt wel dat we ’s avonds meestal buiten de deur aten.

Pai Keuken

Afwassen deden we met koud water. Eten deden we op de grond. Drinkwater haalden we in een mega fles op de scooter. Douchen met warm water was een gelukstreffer. Goede wifi ook. Een televisie hadden we niet, maar soms downloadden we een film die we keken in onze ‘jungle cinema’ op het balkon. Soms viel de stroom uit. Dan haalden we onze schouders op en gingen we ergens een hapje eten. Of een stukje rijden op de scooter naar de rijstvelden of watervallen.

Hua Chang PAi

We woonden trouwens niet alleen; we deelden het huis met spinnen, muggen, kakkerlakken, gekko’s, tokays, ratten en katten – voor wie we ’s nachts de luiken openlieten zodat ze de rattenpopulatie op peil hielden. Dat werkte uitstekend, moet ik zeggen.

We hadden ook een hond genaamd Pampam, een kruizing tussen een Golden Retriever en Thaise straathond. Technisch gezien was Pampam de hond van onze buurman, maar daar trok Pampam zich weinig van aan. Deze vrolijke circusbal (de betekenis van zijn naam, wat echt perfect bij hem past) was, als het aan hem lag, dag en nacht bij ons.

Pai Hong


Kantelpunt

Pai is onze game changer geweest. Pai is de reden dat Tips Thailand nog steeds bestaat.

Voordat we neerstreken in Pai, hadden we al dik een halfjaar gereisd door Thailand. We waren moe en blut. Het ging goed met de site, maar we wisten dat we er nóg meer tijd, werk en liefde in moesten stoppen om het tot een succes te maken.

Maar hoe gaan we dat doen? Zonder geld? Terug naar Nederland betekende weer een fulltime baan zoeken en terug naar het oude leven. Een leven waarin geen tijd is om aan Tips Thailand te werken.

Op het moment dat we naar vliegtickets terug naar huis aan het zoeken waren bood George (onze huisbaas in Pai) Sander een baan aan als privéleraar voor zijn dochter en nog drie andere kinderen uit de buurt. Het betaalde goed en het was maar voor twee uurtjes per dag – wat betekende dag hij de rest van de dag tijd had om aan Tips Thailand kon werken.

Ik mailde rond en kon vier uur in de week aan de slag als freelance blogger. En dat vond ik wel genoeg. Vier uur per week lijkt misschien niet veel, maar gecombineerd met Sander’s salaris konden we nét aan rondkomen, en dus langer in Thailand blijven om onze droom te verwezenlijken:

Van onze hobby ons werk maken.

Dromen komen uit

En ik kan je vertellen: onze droom is uitgekomen. Tips Thailand is uitgegroeid tot de grootste Thailand reiswebsite van Nederland en is ons werk geworden. We mogen onszelf nu fulltime bloggers noemen. En natuurlijk fulltime levensgenieters!

Met Tips Thailand verdienen we namelijk ons inkomen.

Maar hoe dan? Vraag je je misschien af.

Allereerst: ons ebook. Vorig jaar hadden we het doel gesteld om een ebook te maken en lanceren. En dat hebben we geflikt! Uiteindelijk is het iets waar we óntzettend trots op zijn.

Voor wie nog niet bekend is met het ebook: het is een digitale reisgids die barst van de informatie en tips voor beginnende Thailand reizigers die nog niet op de site te vinden is. Klik hier als je meer wilt weten.

Ebook

De beginselen van het ebook

De titel ligt dan ook voor de hand:

Ebook“Tips Thailand: Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand”

Dit ebook verkopen we digitaal voor € 14,95 per boek, en een groot deel van ons inkomen hebben we dus aan dit ebook te danken.

Andere inkomstenbronnen

Maar het ebook is niet de enige manier waarop we geld verdienen. Zo bevelen we op onze site tientallen hotels, guesthouses en hostels aan, waar we persoonlijk goede ervaringen mee hebben. Wanneer jij op doorklikt naar één van deze hotels en een overnachting boekt, ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Hier betaal jij als gast niets extra voor – wat super tof is.

Daarnaast hebben we op de site een aantal advertenties staan. Laat het ons weten als je nog meer wilt weten over hoe wij geld verdienen met Tips Thailand, dan zullen we er in de toekomst een uitgebreid blog aan wijden!

Pai Sander en Mariska

2016 & de toekomst

Sinds half oktober zijn we weer terug in Nederland. We blijven tot de feestdagen en vertrekken half januari weer terug naar ons geliefde Thailand waar we het zuiden & de eilanden in kaart gaan brengen. Iets waar we ontzettend veel zin in hebben!

Iedere dag kiezen we opnieuw voor Tips Thailand. We gaan altijd door, zelfs nu we in Nederland zijn. Elke dag werken we aan blogberichten, delen we posts op Facebook , beantwoorden we jouw mails en werken we aan nieuwe, toffe functies en verbeteringen.

En dat wordt volgend jaar alleen nog maar meer. We willen groeien, betere en complete informatie op de site hebben, een nieuwe mooie layout, en een Engelstalige website lanceren, zodat reizigers van over de hele wereld kunnen genieten van onze verhalen, foto’s en tips.

Leven met de dag

Ik weet niet hoe 2016 eruit zal zien. Feit is dat het heel erg vet gaat worden. We leven met de dag en kijken iedere dag weer hoe we onszelf en de site kunnen verbeteren.

We gaan reizen, bloggen, hard werken, maar ook volop genieten van onze vrijheid. Hoe veel vetter kan het nog worden?! We gaan het zien!

Heel veel liefs en we wensen iedereen een heel mooi 2016!

Mariska en Sander

Koh Nang Yuan

Dit vind je misschien ook leuk...

40 reacties

 1. Carola van de Kamp schreef:

  Hallo Mariska en Sander
  Ik volg jullie Blog omdat wij 4 februari afreizen met onze 2 dochters van 18 en 20.Wij zijn 2 nachten in Bangkok en reizen dan Door jaar Koh Chang.Wij willen graag fietsen in Bangkok kunnen we dat regelen als we daar zijn bij Ko van Kessel of adviseer je omdat in Nederland te boeken omdat we maar 2 dagen in Bangkok zijn.Verder wil ik jullie vragen of jullie in Koh Chang scooters hebben gehuurd en zo ja waar en wat is jullie ervaring ermee.
  Ik hoor graag van jullie
  Groetjes Carola

  • Hoi Carola,

   Als je nu al weet dat je een fietstocht wilt maken, dan zou ik dat alvast vastleggen. Dan hoef je geen dingen meer te regelen op je eerste aankomstdag, wel zo fijn! Op Koh Chang hebben wij meerdere keren een scooter gehuurd bij een of andere vage winkel. Eigenlijk zijn wij alle verhuurders afgegaan en hebben we gekozen voor de plek waar we niet ons paspoort hoefde af te geven als borg – maar in plaats daarvan een borg van een paar duizend baht. Dat ging altijd goed! Verder zijn de wegen op Koh Chang best goed en kun je er heerlijk rondrijden.

   Veel plezier!

 2. Mirella schreef:

  Beste Mariska en Sander,

  Wat ontzettend mooi om te lezen wat jullie hoogtepunten waren en nog gaat komen! Ik houd jullie site maanden in de gaten. Onwijs interessant om te lezen zodat mijn vriend en ik goed voorbereid gaan naar Thailand. Wij vertrekken toevallig midden januari en gaan ook naar het zuiden. Althans, voordat wij naar het zuiden gaan, maken wij een kleine tussenstop bij Phimai (naar aanleiding van jullie blog). Ik heb jullie e-book besteld! 🙂

  Ik wens jullie alle goed voor 2016 en wellicht zie ik jullie in Bangkok of in het Zuiden!

 3. Marian schreef:

  Beste Mariska en Sander,

  Ook ik ben zeer te spreken over jullie site en ben hier gisteren zowat de hele dag op geweest om een route uit te stippelen. Vorig jaar zijn wij voor het eerst naar Thailand geweest en hebben een rondreis gemaakt van Chiang Mae – Bangkok – Ko Samui / Ko tao. Dit via http://www.thailandkids.nl, zeer goede reisorganisatie. Toen wij net terug waren hadden wij zoiets, leuk om Thailand te hebben gezien maar weten niet of we nog een keer terug gaan. Nu we een paar maanden verder zijn en alle indrukken op ons zijn ingewerkt willen wij ook dit jaar weer graag terug. Onze kinderen van 17 en 20 hebben het enorm naar hun zin gehad. Nu ben ik gisteren bezig geweest en heb naar een aantal reisroutes bekeken en wil graag het volgende weten.
  * Wij willen graag naar Khao Yai en jullie adviseren om daar de jungle tocht van 1,5 dag te doen, is dit 1 hele dag en een avond of 1 dag en de volgende dag nog een 1/2 dag. Omdat jullie aangeven dat er verder in het plaatsje niet veel te doen is willen wij daar 1 nacht overnachten, of is het verstandiger om hier 2 nachten te verblijven.
  * Wij willen graag naar Ayutthaya en Sukhothai, bij 1 van beiden willen wij 2 nachten verblijven, wat adviseren jullie hierin.
  Verder leuk om te lezen dat jullie hier nu van kunnen leven. Ik heb al een aantal gastverblijven bekeken, als ik deze ga boeken zal ik het via jullie site doen. Ik hoor graag van jullie.

  • Hoi Marian,

   Wat leuk dat jullie weer terug gaan!

   Voor Khao Yai heb je minimaal 2 nachten nodig, vanwege de reistijd vanuit Bangkok en omdat je wat tijd nodig hebt om uit te rusten na de tour. Mocht je het proberen in kortere tijd te doen, dan raad ik je aan om je tour vooraf te boeken via internet of een reisbureau in Thailand.

   Verder raad ik je aan om twee nachten Sukhothai te doen, omdat wij het historische centrum daar veel mooier vinden en je lekker stukken kunt fietsen. Ayutthaya kun je heel goed bezoeken als daguitstapje vanuit Bangkok.

   Alvast heel veel plezier!

 4. Jessica schreef:

  Ik vind het zo gaaf hoe jullie je droom verwezenlijkt hebben! 🙂 En jullie blijven alsmaar groeien (een aantal maanden geleden interviewde ik jullie nog en er is inmiddels alweer zo veel veranderd voor jullie en Tips Thailand!) Blijf vooral lekker doen waar jullie goed in zijn en waar jullie van genieten! 🙂

 5. mieke schreef:

  Hallo mariska en sander, ook al zijn wij ondertussen ervaren thailandgangers toch elke keer weer wat van jullie geleerd.
  Hardstikke bedankt voor de blogs met altijd leuke tips.
  Wij zullen jullie blijven volgen ,eind januari vertrekken we weer naar Bangkok
  Nu we weten dat jullie een kleine comissie krijgen zullen we zeker via jullie site boeken,we eindigen op Koh Samui moonhut bungalows maar al geboekt(sorry)
  Heel veel geluk in de toekomst en dat al jullie dromen uit mogen komen!!!!!
  Ton&Mieke

 6. Willem Veldt schreef:

  Leuk ook jullie persoonlijke ervaringen en de dips waar je sterker uit bent gekomen, te mogen delen. We blijven jullie volgen. Na 3 Azie reizen gaan we nu eerst naar Zuid Amerika. Wie weet zien we elkaar nog eens in Thailand, is spannender dan een toevallige ontmoeting op de Zonnewijzer.
  We wensen jullie een gelukkig en succesvol 2016!

  Willem en Irma.

 7. Chantal schreef:

  Super gaaf wat jullie doen. Ben stiekem best jaloers! Wij zijn sinds november terug uit Thailand en er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan terug denk. Wist niet dat je zo’n heimwee kon hebben.
  Veel plezier in het prachtige zuiden!

 8. Jeroen schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Omdat we net vliegtickets naar Bangkok hadden geboekt, hiermee gaat een wens om met onze jongens te gaan backpacken in vervulling, ging ik Googlen op Thailand en kwam vrijwel meteen op jullie site terecht. Meteen het eBook gekocht. Daar zijn we nu al blij mee.
  Via jullie site ook het iSanookhotel in Bangkok geboekt voor de eerste paar nachten. De foto van het bubbelbad op dak haalde onze jongste zoon definitief over de streep. Dit hotel hadden we zonder jullie niet gevonden, dus bedankt voor de tip. En goed om te lezen dat jullie daar ook nog iets aan hebben.
  We blijven jullie volgen in de voorbereiding van onze reis in de zomer van 2016. Zo moet het lukken een onvergetelijke rondreis samen te stellen. Pai staat al op het lijstje.

  Hartelijke groet, Jeroen.

 9. Hallo Mariska en Sander,

  Mooi jullie verhaal over Pai. Zoals jullie weten komen wij al meer dan 15 jaar in Thailand. Diep van binnen is er een wens om alles te verkopen en te vertrekken. Zeker als het werk niet goed gaat en het lekker miezert in Nederland. Alleen al van de gedachte wordt je al vrolijk. Het blijft bij een wens maar ik weet dat het kan als ik het echt wil. Daarom vindt ik het zo fantastisch om deelgenoot te zijn van jullie avonturen. Ik verbaas mij over de hoeveelheid informatie die jullie al hebben verzamelt. Er zitten dingen bij die ik nog niet ken of heb gedaan. Ik ga zo het E-book bestellen. Er zullen veel dingen in staan die ik al weet maar ik vindt het leuk om het nog eens te lezen en jullie hiermee te sponsoren. Ik zie namelijk dat jullie van de opbrengst leven. Wij vertrekken 19 januari naar Thailand. Biertje doen ik vermoed dat jullie daar nog wel zijn de eerste dagen.

 10. Floor schreef:

  Beste Mariska en Sander,

  Wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie droom is uitgekomen. En volkomen terecht. Mijn vriend en ik zijn net terug van 3 weken Thailand, wat mede dankzij jullie blog een onvergetelijke reis is geweest. Wat hebben we veel aan jullie tips gehad! Heel veel succes in 2016, keep up the good work.

  Groetjes,
  Floor

 11. lynsey schreef:

  Dag Sander en Mariska
  Wat heerlijk weer om te lezen. De manier waarop jullie schrijven is zo aangenaam om te lezen….heb ’t jullie al eerder gezegd, maar wat bijzonder dat jullie leven zo loopt. Prachtig pad!! En wij mogen meegenieten. Geniet weer als jullie terug gaan naar dit prachtig land. Wij gaan ook bijna. Liefs lynsey

 12. Dennis schreef:

  Super leuke blog en heel erg handig!!
  Als lezer merk je ook jullie oprechte interesse naar de lezer en zijn/haar reis reis.
  Dit jaar gaan wij voor het eerst met de kleintjes naar Thailand en ik merk dat ik dagelijks op m’n tablet de site lees en m’n ebook als naslag is echt superfijn.

  Keep up the good work!! En als jullie commissie verdienen aan de hotels om deze site draaiende te houden, dan denk ik dat ik m’n reisplanning even aan jullie voorleg. Misschien hebben jullie dan nog wat aan de hotels waar wij gaan verblijven.

  Ik denk dat ik ook een weblog ga bijhouden van onze reis en dan voornamelijk de beleving van onze meiden van dan 3 en bijna 5.

  Groetjes,
  Dennis

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Dennis,

   Leuk zeg! Ik heb net je vragen beantwoord die je hebt gesteld op de route pagina 🙂

   Succes met de reisvoorbereiding en bij vragen weet je ons te vinden. En we zijn benieuwd naar je weblog !!

   Groetjes,
   Sander

   • Dennis schreef:

    Hai Sander,

    Ik zag je antwoorden al. Echt heel fijn dat je meedenkt. Dit zal niet mijn laatste vraag zijn 🙂
    En na dit alles gelezen te hebben ook niet de laatste keer Thailand haha

    Maar wat ik nu voor ogen heb is het volgende:

    21-4 aankomst Bangkok
    22-4 rustig dagje door Bangkok en de tempel bezoeken.
    23-4 naar Kananchaburi met de trein, verblijf in River Kwai Bridge Resort.
    24-4 elephant park.
    25-4 Erawan watervallen (hoe reizen moet ik nog uitzoeken).

    26-4 met de trein terug naar Bangkok en dagje BKK
    27-4 hier twijfelen we nog en hopen we op jullie advies.

    We besloten naar Thailand te gaan, omdat we graag naar Koh Lipe wilden.Erg handig dus het blog van Koh Lipe en ik denk dat de reis met onze girls goed te doen is. Ook omdat we na Kananchaburi niets op de agenda hebben staan om echt perse te doen op de plekken waar we komen.

    We kunnen of vliegen naar Krabi en reizen naar AO Nang (nog geen hotel.. ) en dan een paar dagen op AO Nang verblijven en tripjes doen naar phi phi, Railay etc.
    En dan vanaf Phi phi met de boot naar Koh Lipe reizen en daar een week lang verblijven en vanuit Koh Lipe doorreizen naar Hat Yai om vervolgens de laatste 3 dagen in Bangkok te verblijven.

    Of we kunnen direct vanaf Bangkok naar Hat Yai en doorreizen naar Koh Lipe.

    Ik zie dat de ferry’s die ze aanbieden rond de 650 baht pp zijn, maar lees ook dat de ander boten veel goedkoper zijn, dus ben benieuwd hoe je moet reizen en of dat wel te doen is met 2 koffers?

    9-5 terugreizen naar Bangkok (ook nog geen hotel, maar zoek een hotel in het centrum . wel iets luxer, omdat ik denk dat het wel lekker is na zo een lange reis 🙂 )
    10-5 marktjes in bangkok en china town.
    11-5 Shoppen in Bangkok
    12-5 laatste dingetjes doen in BKK
    13-5 om 2.30 vliegen we weer naar Amsterdam!

    • Dennis schreef:

     Oh ja vergeet ik de laatste optie…
     Dat is reizen naar Krabi en verblijven op AO Nang en van daaruit 4 dagen phi phi, 5 dagen railay en de rest AO Nang? Of nog meer tips van jullie kant? En dan kippen we Koh Lipe…

     • Hoi Dennis,

      Sorry voor mijn late reactie, ik heb je berichtje helemaal over het hoofd gezien!

      Ik raak een beetje in de war van je reacties, wat is precies je vraag? 🙂 Voor Railay is 5 dagen in ieder geval veel te veel, je kunt Railay veel beter bezoeken als daguitstapje vanuit Ao Nang. Dan kun je de hele dag genieten van de mooie stranden.

      Groetjes!

 13. Annelies Numan schreef:

  Ik wens jullie heel veel succes, en blijf jullie graag volgen.

 14. Joke schreef:

  Hallo Mariska en Sander,

  Heel goed te horen dat het zo lekker gaat. Ik kijk alweer uit naar jullie volgende verhalen over het zuiden. Heel veel grote en vooral ook kleine eilanden om te ontdekken, maar ook op het vaste land is veel te zien daar. De komende jaren kunnen jullie daar wel vooruit.
  Heb het nog even fijn in NL en dan goede reis naar Thailand.
  Groetjes Joke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Joke,

   Inderdaad. Thailand heeft nog zoveel te bieden dat we nog jaren vooruit kunnen. Heb je nog tips voor bepaalde plekken die we gezien moeten hebben?

   Groetjes,
   Sander

   • David schreef:

    Ik raad het grensgebied met Maleisië aan. Een bijzondere mix van de Thaise en Maleisische, islamitische cultuur en een regio waar slechts weinig toeristen komen. Denk aan de provincies Songkhla, Satun en de zgn. ‘gevaarlijke’ regio van de provincies Pattani, Yala en Narathiwat. Is er een risico? Jazeker, maar toeristen worden niet aangevallen en de kans op een ongeluk in het Thaise verkeer is statistisch gezien veel hoger.

 15. Christian De Witte schreef:

  Dik jalaoers ….!!! Jullie hard werken mag zekerst en vast beloond worden. Met wat jullie brengen op de site , het e-book, ….. Schitterend !!! Een goudmijn aan informatie …. Jullie zijn ook beiden prachtige personen, oprecht en eerlijk. Kijk uit naar jullie vertrek half januari en jullie avontuur te volgen en uiteraard de fantastische tips. Prachtig gewoon …. Gr. 😉

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Chris,

   Haha bedankt voor je altijd razend enthousiaste reacties :).

   Kun je al wachten voordat je zelf naar Thailand vertrekt? Wij niet. We staan te popelen om nieuwe avonturen mee te maken en tips te delen!!

   Groetjes, fijne dagen,
   Sander

 16. Shannon schreef:

  Beste Mariska en Sander,
  Wat fijn dat jullie nieuwe energie hebben opgedaan en besloten hebben het nog beter te maken. Jullie zijn de reden dat wij over 95 dagen de reis van ons leven gaan maken.
  Ik hoop dat jullie het in Nederland nu even naar jullie zin hebben en hoop dat 2016 nog meer mooie verhalen zullen opleveren. Jullie E-book kan ik inmiddels bijna dromen 🙂

  Groetjes uit Zoetermeer en hele fijne feestdagen!
  Shannon
  In iedergeval bedankt vanuit Zoetermeer

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Shannon,

   Wat gaaf zeg!! Nog 95 dagen. Te gek zeg, dan maken jullie ook Songkran (Thais Nieuwjaar) mee in Thailand. Wat ons betreft het allerleukste wat mee kunt maken in Thailand. Het grootste watergevecht op aarde en dat drie dagen lang. Weten jullie al waar jullie het gaan vieren? Het is van 13 t/m 15 april 2016.

   Groetjes en bedankt voor je reactie 🙂

 17. Esther schreef:

  Mariska en Sander, ontzettend veel succes, plezier en geluk in 2016 en in Thailand. Jullie verhalen, tips, foto’s geven me iedere dag weer een klein stukje Thailand om van te genieten. En helpt de tijd te overbruggen totdat we er zelf weer heen kunnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.