Leren duiken in Thailand: Haal je PADI Open Water op Koh Tao

Kaart van Koh TaoAltijd al willen duiken? Dan moet je op Koh Tao zijn, dé bestemming in Thailand om je PADI duikbrevet te halen. Zo zijn er meer dan vijfentwintig toffe duikspots, is er een groot aanbod aan duikscholen met Nederlandse instructeurs en is het ook nog eens spotgoedkoop. En het eiland zelf? Dat is ook nog eens heel relaxt met prachtige stranden en hippe beach bars. Haal ook je PADI en maak kennis met de wondere onderwaterwereld van Koh Tao!

Met zijn 21 km² is Koh Tao slechts een klein eilandje in de Zuidoostelijke Golf van Thailand. Toch zijn de duikmogelijkheden groots!

Rondom het eiland zijn mooie koraalriffen te vinden, gigantische scholen barracuda’s en zelfs walvishaaien. Onder de rotsen kun je roggen spotten en zwemmen er overal kleurrijke vissen zoals de Parrot Fish en de Yellow Box Fish. Koh Tao betekent letterlijk schildpaddeneiland, dus de kans dat je een schildpad ziet is groot. En om al dit moois te spotten hoef je absoluut geen ervaren duiker te zijn; dit kan namelijk al tijdens je allereerste duik.

Naast duiken heeft Koh Tao nog veel meer te bieden.

Je kunt er namelijk heerlijk relaxen op een van de vele mooie zandstranden. Of chillen in één van de hippe loungetentjes langs het strand. Het eiland wordt geroemd om haar heerlijk relaxte sfeer, wat dus betekent dat je tussen het duiken door heerlijk kunt bijkomen op het strand.

Ik ben naar het eiland afgereisd en heb mezelf letterlijk ondergedompeld in de duikwereld. Bij Ban’s Diving Resort op Sairree Beach ben ik aan de slag gegaan voor mijn duikbrevet, oftewel een PADI Open Water course. En dat beviel zo goed, dat ik daar direct de vervolgcursus Advanced Open Water achteraan heb geplakt.

Twijfel jij om te gaan duiken op Koh Tao? In dit blog vertel ik je alles over wat je kunt verwachten. Ik weet zeker dat na het lezen al je twijfels weg zijn!

Schildpad op Koh TaoPADI Open Water Okay

Inhoud van dit artikel

1. Waarom Koh Tao?
2. Het begin: Je PADI Open Water halen
3. Kosten
4. Duikscholen op Koh Tao
5. Risico’s en vereisten
5.1 Risico’s
5.2 Medische verklaring
5.3 Minimum leeftijd
5.4 Verzekeringen
6. En na je PADI Open Water Duikcursus?
6.1 Wat kun je met je PADI Open Water?
6.2 Vervolgcursus: PADI Advanced Open Water
7. De mooiste duikspots van Koh Tao
7.1 Mooiste plekjes van Koh Tao
8. Tips en trics
9. En tussen het duiken door?
10. Mijn eigen ervaring

1. Waarom Koh Tao?

Koh Tao ademt duiken. Het eiland is niet alleen de beste plek van Thailand, maar misschien zelfs de beste plek ter wereld om je PADI te halen. En dat komt door een aantal factoren. Er zijn ontzettend veel duikspots én duikscholen – en dat zorgt ervoor dat de prijzen erg laag zijn.

Even alle voordelen op een rijtje:

 • Duikspots
  Koh Tao beschikt over zo’n vijfentwintig verschillende duikspots, wat het eiland aantrekkelijk maakt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Van deze duikspots ligt een groot gedeelte op achttien meter diepte, waardoor het aanbod voor beginners erg groot is (met je PADI Open Water kun je namelijk tot achttien meter diep duiken). En als het weer goed is, heb je op rondom Koh Tao zicht tot vijftien meter.
 • Duikscholen
  Vanwege dat grote aanbod aan duikplekken, is er ook een groot aanbod aan duikscholen. Over het hele eiland verspreid vind je duikscholen in alle soorten en maten. Verderop in dit artikel kom ik terug op de scholen die het best staan aangeschreven en waar in het Nederlands les wordt gegeven.
 • Kosten
  Koh Tao is de goedkoopste bestemming ter wereld om je PADI te halen. Vanwege het grote aanbod aan duikscholen is de concurrentie groot, wat jij dan weer merkt in je portemonnee. Hierdoor liggen de prijzen op Koh Tao voor de verschillende duikcursussen namelijk aanzienlijk lager dan in de rest van de wereld – en zelfs lager dan in de rest van Thailand. Wat de kosten precies zijn vertel ik je zodadelijk.
 • Duikeiland
  Koh Tao is een echt duikers-eiland. Bijna iedereen komt hier voor maar een ding: duiken. En hoe gezellig is het als je ‘s avonds in de bar met zijn alle kunt napraten over je ervaringen van die dag?!

Kortom: Koh Tao is de beste bestemming om je PADI te halen. Maar dat wil niet direct zeggen dat het ook de allermooiste duikplek van Thailand is. Het is er zeker prachtig, maar stiekem zijn er nóg mooiere plekjes in Thailand. Bedenk wel dat duiken bij plekken als Koh Lipe, Koh Lanta of Koh Chang een stuk prijziger is. Ook is het er minder toegankelijk voor beginners.

Hin Wong Bay op Koh TaoAngelfish op Koh Tao

2. Het begin: Je PADI Open Water halen

Binnen vier dagen duiken op achttien meter meter diepte? Het klinkt misschien wat spannend, maar dankzij de stap-voor-stap methode van deze cursus zwem je voor je het weet op achttien meter diepte tussen prachtige vissen en koraal in alle soorten en maten.

PADI is een wereldwijde organisatie en daarom kun je met je PADI Open Water de rest van je leven en overal ter wereld tot achttien meter diep duiken. Wat de cursus precies inhoudt check je hieronder:

Dag één: Beginnen bij het begin
Er komt een hoop bij kijken voor je onder het wateroppervlakte kunt verdwijnen. Daarom begint de cursus ‘s avonds met een theorieles. In zo’n 2,5 uur word je aan de hand van duidelijke video’s meegenomen in de basis van het duiken. Je leert onder andere de apparatuur kennen, de basisregels en wat je moet doen in geval van nood.

Saai? Zeker niet! Dankzij deze theorie lig je de volgende dag namelijk een stuk zekerder in het water. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om je medecursisten te leren kennen.

Na deze avond heb je ongeveer de helft van de theorie gehad. Op dag twee en drie volgen er nog twee korte theorielessen waarna je helemaal klaar bent voor het schriftelijk examen.

Tijdens deze avond maak je ook je eerste kennistoets aan de hand van de geleerde theorie. Deze toets dient puur als voorbereiding op je examen. Maar eerst… te water!

Klaslokaal Ban's Diving Resort

Dag twee: Tijd voor een nat pak
Leg je bikini of zwembroek maar klaar, want om 08:00 uur mag je je melden in het zwembad voor je eerste duik! Na het zorgvuldig opbouwen van je apparatuur, uiteraard onder begeleiding van je instructeur, beginnen de eerste oefeningen. Geen reden tot spanningen of paniek, want alles gaat stap voor stap en op jouw tempo. In het ondiepe water leer je eerst omgaan met de ademautomaat.

Je gaat zeker merken dat de eerste keer onder water erg vreemd aanvoelt! Logisch, want je gaat ineens op een totaal andere manier ademhalen. In het begin voel je misschien zelfs een beetje kortademig. Maak je geen zorgen, na een paar oefeningen zal het onderwater ademen je steeds makkelijker afgaan.

Verder leer je in het zwembad omgaan met je duikbril. Wat doe je tegen een beslagen bril, of wat als er water in je bril komt? De instructeur doet verschillende oefeningen met je om je op iedere situatie voor te bereiden.

PADI Cursus in het zwembadPADI Oefening zonder duikbril

Duiken doe je altijd in ‘buddy-teams’. Dit betekent simpelweg dat je altijd samen met iemand duikt en dat je elkaar onderwater in de gaten houdt en helpt indien nodig. Tijdens de cursus word je gekoppeld aan je eigen buddy, één van je medecursisten.

In het zwembad voer je samen verschillende opdrachten uit. Zoals wat je moet doen als je buddy zonder lucht komt te zitten. Dat klinkt heftig, hè? Gelukkig valt dat reuze mee, deze situaties doen zich namelijk zelden voor. Maar wanneer iedereen is voorbereid op noodsituaties merk je dat je een stuk zekerder het water induikt.

Uiteindelijk verplaats je je in het zwembad naar zo’n drie meter diepte. Hier leer je voor het eerst omgaan met de druk op je oren. Pijn in de oren is vaak het eerste waar mensen zich zorgen om maken. Logisch, want veel mensen voelen hun oren al in het vliegtuig of in het zwembad. Laat staan tijdens het duiken. Of toch niet? Tijdens de cursus leer je hier namelijk prima mee omgaan. Dankzij handige tips en tricks kun je op elke gewenste diepte je oren ‘klaren’ en zonder pijn en moeite afdalen naar achttien meter diepte.

Dag twee sluit je af met nog ongeveer een uurtje theorieles aan de hand van een video. De instructeur vat dan ook de stof van de vorige les samen en neemt de antwoorden van de kennistoetsen door.

PADI Buddyteam in het zwembad

Dag drie: Twaalf meter diepte, here we come!
Op dag drie moet je je wekker zetten, je mag je namelijk al om 07:00 uur melden voor je eerste echte paar duiken! Er staan voor deze dag twee duiken gepland tot maximaal twaalf meter diepte, waarbij je alle geleerde theorie en zwembadoefeningen in de praktijk gaat brengen.

Gezonde zenuwen zijn tijdens deze ochtend niet meer dan normaal. Het gebeurt tenslotte niet iedere dag dat je de onderwaterwereld gaat verkennen. Alles wordt ook deze dag weer stap voor stap doorgenomen – zorgen zijn dus niet nodig. Maar dat neemt niet weg dat de eerste keer vanuit de boot het water inspringen, met al je apparatuur om, mega spannend aanvoelt!

Zodra iedereen te water is, daal je samen met je groep en de instructeur af naar de bodem. Alles op jouw eigen tempo! De duiken duren allebei zo’n veertig minuten en tussendoor heb je ongeveer een uur pauze op de boot. Onderwater doe je nog een paar oefeningen, maar ga je vooral heel veel rondzwemmen en op zoek naar onderwater leven.

Vertrek richting de duikspot Buddyteam met instructeur

‘s Middags heeft de instructeur nog een laatste lesje theorie voor je, van ongeveer een uur. En dan… ben je klaar voor je schriftelijk examen. En dit is goed te doen, want na de theorie en de samenvattingen van je instructeur ben je helemaal klaar voor de vijftig vragen. Heb je twaalf of minder fout? Dan ben je geslaagd!

Mocht het gebeuren dat je de eerste keer niet slaagt voor het examen krijg je dezelfde dag een herexamen inclusief bijles van je instructeur. Maar dit komt bijna nooit voor.

Het PADI Eindexamen

Dag vier: Duiken tot achttien meter
De theorie is op dag drie afgesloten, dus vandaag staat helemaal in het teken van duiken. Yay!

Op dag vier ga je opnieuw twee duiken maken, waarvan eentje zelfs tot achttien meter diep. Dit is de maximale diepte die je met je PADI Open Water mag duiken.

Ook op dag vier mag je je weer om 07:00 uur melden om nogmaals met je groep de zee in te gaan. Ook deze duiken duren ongeveer veertig minuten en worden afgewisseld worden met een uur pauze.

Tijdens deze duiken doe je nog een aantal oefeningen, maar genieten van de onderwaterwereld staat voorop. Wie weet spot je wel een schildpad of een rog!

Rond de lunch zit het er op en ben je officieel geslaagd voor je PADI Open Water Duikcursus. Gefeliciteerd!

Blue Spotted Stingray op Koh Tao

3. Kosten

Zoals ik al vertelde, duiken op Koh Tao is nog steeds goedkoop. Tegenwoordig zijn de prijzen vastgelegd voor een PADI Open Water Cursus. Je betaalt overal 11.000 baht, zo’n 330 euro.

De prijs voor deze cursus is bij alle duikscholen op het eiland (ongeveer) gelijk, let dus op dat je niet ergens veel meer of veel minder betaalt. Dan klopt er waarschijnlijk iets niet aan de duikschool.

Bubble Bar in Chalok Bay

4. Duikscholen op Koh Tao

Het aanbod aan duikscholen op Koh Tao is erg groot, maar lang niet overal werken Nederlandse instructeurs. Omdat er ook een stukje theorie bij komt kijken, is een cursus in het Nederlands wel echt een aanrader. Zo kost het leren je een stuk minder energie en ga je veel zekerder je PADI tegemoet.

Deze drie duikscholen staan goed aangeschreven en hebben Nederlandse instructeurs in dienst.

1. Ban’s Diving Resort
Zelf heb ik mijn duikcursus gevolgd bij Ban’s Diving Resort, en dat is mij erg goed bevallen!

De duikschool is met haar ruim honderd instructeurs een van de grootste duikscholen van de wereld en staat erg goed aangeschreven op het eiland. Daarnaast heeft Ban’s een eigen team met Nederlandse instructeurs onder leiding van Sanne van der Meer.

De instructeurs zijn goed opgeleid, geduldig en erg gezellig! Reken er dus op dat je cursus inclusief een gezellig avondje uit eten met je hele groep en instructeur is.

Ban’s heeft een groot en mooi resort met een restaurant, vier zwembaden, een eigen supermarkt, massagesalon en een bar. De Fishbowl Beach Bar is ’s avonds een van de drukst bezochte barren van het eiland. Elke avond is hier vanaf 20:00 uur livemuziek en vanaf 23:00 uur is er een dj en verandert de bar in één groot beerpong toernooi.

Ban’s is erg centraal gelegen, in het midden van het populaire Sairee Beach. Interesse in duiken bij Ban’s? Neem dan hier contact op.

Het zwembad van Ban's Diving ResortHuiskat op duikboot

2. Assava Dive Resort
Ook bij Assava Dive Resort kun je terecht voor Nederlandse duiklessen. Het resort is onlangs compleet gerenoveerd en dus zeker een bezoekje waard. Assava is gelegen aan de andere kant van het eiland, wat het de perfecte duikschool maakt als je wat meer op zoek bent naar rust. Bijvoorbeeld als je met je hele gezin wilt duiken.

3. Impian Divers
Impian Divers wordt ook goed beoordeeld door de Nederlandse duikers op Koh Tao. De school bevindt zich aan het einde van Sairee Beach en beschikt over een gezellig Nederlands team van instructeurs.

Sairee Beach op Koh Tao

5. Risico’s en vereisten

Duiken is een intensieve sport, het is daarom belangrijk dat je lichamelijk in orde bent voordat je aan het duikavontuur begint. Ben je dit niet, dan zijn er risico’s:

5.1 Risico’s

Decompressieziekte
Dit is misschien de meest bekende ziekte in de duikerswereld, toch komt deze ziekte maar zelden voor. Hij valt namelijk prima te voorkomen! Houd je je aan de geleerde regels, dan is de kans op decompressieziekte nihil.

Decompressieziekte ontstaat wanneer je te snel opstijgt. De tijdens het duiken ingeademde stikstof kan dan niet goed afgevoerd worden waardoor zich belletjes kunnen gaan vormen in je bloed. Afhankelijk van de plek van de belletjes kunnen deze zorgen voor jeuk, gewrichtspijn of zelfs problemen met je hart, longen of hersenen.

Tijdens je PADI Open Water leer je alles over deze ziekte, hoe je het voorkomt, herkent en behandelt.

Geen massage
Het klinkt verleidelijk om direct na een inspannende duik een stop te maken bij een massagesalon. Maar dit wordt ten strengste afgeraden omdat je hiermee de kans op de hierboven genoemde decompressieziekte vergroot.

Na een duik moet je zo’n zes uur wachten tot je een massage neemt. Tijdens een massage kunnen de eventuele stikstofbelletjes die nog in je bloed zitten namelijk door je lichaam verplaatst worden. Na zes uur is alle stikstof verdwenen en ben je weer good to go.

Stikstofnarcose
Dit wordt ook wel duikers dronkenschap genoemd en is in principe ongevaarlijk. Hoe dieper je duikt, hoe groter de kans op stikstofnarcose. Maar meestal treedt dit pas op vanaf vijfentwintig meter. Echter is deze grens voor iedereen anders en heeft lang niet iedereen er last van.

Stikstofnarcose houdt in dat je hersenen de hoeveelheid stikstof die je inademt niet goed aankunnen en hierdoor niet meer zo snel werken als dat ze op het land doen. Je krijgt dan een soort dronken gevoel. Denken kost je meer moeite, zo kan een simpele rekensom al onmogelijk lijken!

Zodra je rustig opstijgt gaan je hersenen weer normaal functioneren en er zal geen blijvende schade achterblijven. Uiteraard leer je je ook over stikstofnarcose alles tijdens je cursus.

Klaplong en gescheurde trommelvliezen
In hele extreme gevallen kun je, wanneer je te snel opstijgt, je trommelvliezen scheuren of een klaplong oplopen. Ook hier geldt, houd je aan de geleerde regels en stijg rustig op – dan is de kans hierop nihil.

De risico’s klinken misschien heftig. Maar wanneer je je rust bewaart en je je aan de regels houdt is er geen reden tot paniek.

Voorraad zuurstofflessen

5.2 Medische verklaring

Elke cursist dient aan het begin van zijn cursus de medische verklaring van PADI te tekenen. Hiermee verklaar je gezond te zijn en dus geen extra risico’s te lopen tijdens het duiken.

Slik je medicijnen of heb je bijvoorbeeld last van allergieën, hooikoorts of astma? Dan hoeft dit niet meteen het einde van je duikcarrière te betekenen! Wil je tijdens je reis gaan duiken neem dan vooraf contact op met je huisarts, die kent jouw medische achtergrond en kan je precies vertellen of je wel of niet mag duiken. Heb je groen licht? Zorg dan dat de huisarts een medische verklaring tekent en neem deze mee op reis. Deze dien je in te leveren bij je duikschool.

De duikschool zal je dan ook nog vragen om een bezoek te brengen aan een Thaise dokter, dit is verzekeringstechnisch verplicht. Deze check kun je via je duikschool regelen en is zo gepiept. Het kost je wel 200 baht.

Heb je op het moment van je cursus last van een heftige verkoudheid of griep? Dan mag je helaas niet duiken en zul je moeten wachten tot je weer beter bent.

5.3 Minimum leeftijd

Er zitten leeftijden verbonden aan het behalen van je PADI Open Water.

 • Vanaf 10 jaar mag je op voor je Open Water, maar tot maximaal twaalf meter diepte.
 • Vanaf 15 jaar mag iedereen op voor zijn of haar brevet tot de maximale diepte van achttien meter.

5.4 Verzekeringen

Wanneer je zelfstandig gaat duiken, dien je bij veel reisverzekeringen wel een extra dekking af te sluiten. Neem hiervoor voorafgaande aan je reis contact op met je reisverzekering.

Maar wanneer je een cursus volgt bij een duikschool is de verzekering meestal inclusief, zoals bij Ban’s Diving Resort. Controleer bij het boeken van je cursus goed welke verzekeringen bij de prijs in zit.

6. En na je PADI Open Water Duikcursus?

Je hebt je PADI gehaald, wat nu? Vanaf nu kun je overal ter wereld duiken tot achttien meter diepte. Uiteraard duik je altijd met een buddy. Dit kan een bekende van je zijn, of iemand via een duikschool.

PADI Open Water Cursus

6.1 Wat kun je met je PADI Open Water?

In Thailand zijn zo’n dertig procent van de duikplekken op achttien meter diepte. Je kunt dus zeker een aantal mooie duiken maken met je Open Water! Zo kun je als beginner prima terecht op bijvoorbeeld Koh Samui of Phuket. Het is aan te raden om deze duiken altijd via een lokale duikschool te doen, je krijgt dan een begeleider mee die alle mooie plekjes exact weet te vinden.

Maar er is nog meer dan enkel je Open Water!

6.2 Vervolgcursus: PADI Advanced Open Water

Na je Open Water cursus kun je starten met de vervolgcursus: Advanced Open Water. Met deze cursus leer je in twee dagen duiken tot maar liefst dertig meter diepte.

Na deze cursus kun je op zo’n negentig procent van alle duikspots in Thailand duiken, waardoor het dus zeker de moeite waard is! Daarnaast kom je op dertig meter diepte hele andere vissen tegen. Het grootste verschil? De vissen zijn veel groter op deze diepte.

Tijdens mijn verblijf bij Ban’s op Koh Tao ben ik na mijn PADI Open Water direct gestart met mijn Advanced, iets waar ik zeker geen spijt van heb.

De Advanced Cursus zorgt ervoor dat je een onafhankelijke duiker wordt. Deze cursus gaat dieper in op het ontwikkelen van je vaardigheden onderwater. Zo leer jezelf navigeren onderwater, ga je dieper in op het onderwaterleven en leer je zelfs ’s nachts duiken.

Na deze cursus ben je vaardig genoeg om zelfstandig, maar wel altijd samen met een buddy, duiken uit te voeren. Toch is het verstandig om een nieuwe duiklocatie altijd via een duikschool te verkennen. Zij begeleiden je dan en zorgen ervoor dat je niks moois mist onderwater.

De Advanced Cursus bestaat grotendeels uit duiken, er komt slechts een klein beetje theorie bij kijken op de eerste ochtend. Daarna ga je op voor maar liefst vijf duiken in twee dagen!

Tijdens je eerste duik daal je af tot dertig meter en maak je kennis met een hele nieuwe onderwaterwereld. Met een beetje geluk ga je, als het zicht goed is, tijdens deze duik naar het HTMS Sattakut Wreck. Dit wrak is een voormalige marineschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan gebruikt is door de Amerikaanse marine. Erg indrukwekkend!

Later die dag maak je nog een andere duik, waarbij je leert navigeren. Je krijgt een kompas mee en samen met je buddy bestudeer je vooraf de plattegrond van de duikplaats. En vanaf dan sta je er alleen voor! Het is de bedoeling dat jij en je buddy jezelf onderwater weten te navigeren en na een duik van ongeveer vijfenveertig minuten terug omhoog komen bij de boot. Een pittige, maar uitdagende opdracht.

Een duikerskompas

Die avond, of eventueel de andere avond afhankelijk van de planning, ga je ook een nachtduik maken. Precies, in het donker! Rond een uur of zes ’s avonds, dan wordt het tenslotte al donker in Thailand, reis je af naar de duikplek om tijdens zonsondergang af te dalen naar de bodem.

Je gaat de onderwaterwereld nu op een hele andere manier ervaren! Uiteraard ga je gewapend met een zaklamp te water en houd de instructeur je tijdens deze duik goed in de gaten.

Op de laatste dag van de cursus maak je nog twee duiken, waarbij alles draait om duikplezier. Je gaat nu merken dat je al veel zelfstandiger in het water ligt en je veel bewuster bent van alles wat er om je heen te zien is.

De kosten
De PADI Advanced Open Water kost bij Ban’s Diving Resort is 8.500 baht (zo’n 220 euro), maar wanneer je je PADI Open Water hier gehaald hebt krijg je 10% korting.

7. De mooiste duikspots van Koh Tao

Koh Tao heeft ontzettend veel te gekke duikspots! In totaal zijn er ruim vijfentwintig verschillende plekken, waarvan je er een aantal aan zal doen tijdens je PADI Open Water.

Welke plekken je precies aandoet, ligt in handen van de kapitein van je boot. Hij bepaalt aan de hand van het weer waar je het beste kunt duiken.

De kapitein van Ban's

7.1 Mooiste plekjes van Koh Tao

Op alle plekjes zijn bijzondere vissen, planten en koraal te vinden en allemaal zijn ze het bezoeken waard. Maar er zijn er een aantal die er wel echt bovenuit springen.

 • Zoals het HTMS Sattakut Wreck, waar je gigantische vissen en misschien zelfs Jenkins Rays kunt spotten in en op het scheepswrak.
 • En bij Chumpon Pinnacle kun je met veel geluk walvishaaien spotten!
 • White Rock is een van de kleurrijkste duikplekken van Koh Tao, en zeker indrukwekkend tijdens een nachtduik.
Nieuwsgierig geworden naar deze duikplekken? Check hier onze top 5 van beste duikspots van Koh Tao.

8. Tips en trics

Dien je iets aan te schaffen?
In principe niet, alle apparatuur en benodigdheden krijg je in bruikleen tijdens je cursus. Wel kan het handig zijn een waterdichte tas aan te schaffen. Zo kun je ten alle tijden je kostbare spullen droog opbergen. Waterdichte tassen worden op het hele eiland in alle maten aangeboden, de prijzen zijn overal ongeveer gelijk. Doe je je cursus bij Ban’s Diving Resort? Dan krijg je in de shop van het resort 10% korting op alle tassen.

Wat is het beste seizoen om te duiken?
De beste tijd op te duiken op Koh Tao is tussen februari en juni, maar in principe kun je altijd duiken rondom het eiland. Tijdens het regenseizoen (november tot en met februari) kan het zicht wel iets slechter zijn.

Kun je vliegen na een duik?
Houd er rekening mee dat je na een duik achttien uur niet mag vliegen. Dit om de het risico op decompressieziekte te voorkomen. Let hier dus op met het boeken van een eventuele terug- of doorvlucht. Vlak vóór het duiken is vliegen geen probleem.

Vooraf boeken of ter plekke?
Wanneer je zeker wilt zijn van een plekje in een Nederlandse groep is het aan te raden om vooraf te boeken, zeker tijdens de Europese vakanties in juli en augustus.

Taxiboten naar Nang Yuan

9. En tussen het duiken door?

Tussen het duiken door heb je genoeg tijd om te relaxen en bij te komen van alle inspanningen. Want vergis je niet, duiken kost bergen energie.

Koh Tao is klein, maar fijn! Je hoeft je hier tussen het duiken door zeker niet te vervelen. Maar pas op, duik niet tot laat de bars in en houd het ’s avonds bij een paar biertjes. Duiken met een kater is geen pretje, onderwater is namelijk niet de meest ideale plek voor een aanval van misselijkheid.

Wat kun je dan wel doen?
Beklim een van de vele viewpoints op het eiland voor een prachtig uitzicht. Huur een scooter en neem een kijkje op bijvoorbeeld Mango Viewpoint of John-Suwan Viewpoint.

Of ga voor een diner naar Barracuda, direct naast Ban’s Diving Resort. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht tijdens de zonsondergang en heeft een heerlijke kaart gespecialiseerd in vis. Ga voor de tapas of scoor voor 390 baht het driegangendiner.

Kracht opdoen voor je duik? Scoor een ontbijtje bij Blue Water midden op Sairee Beach. Bestel met je voeten in het zand een verse smoothie of wentelteefjes met banaan en chocolade.

Op zoek naar een blijvende herinnering? Laat een bamboo-tatoeage zetten! Dankzij de speciale techniek die de Thai hiervoor gebruikt, mag je de volgende dag alweer gewoon zwemmen. Koh Tao Bamboo Tattoo staat goed aangeschreven op het eiland.

Wentelteefjes van Blue Water op Koh TaoKoh Tao Bamboo Tattoo

10. Mijn eigen ervaring

Ik heb het duikers-virus te pakken – en dan heb ik het niet over de decompressieziekte! Na zes dagen intensief bezig geweest te zijn met duiken, weet ik dat ik dit nog veel vaker wil gaan doen. Niet alleen op Koh Tao, maar ook in de rest van Thailand.

Eerlijk is eerlijk, ik vond het best spannend om de eerste keer met alle apparatuur aan de zee in te springen. Sanne, mijn duikinstructrice, merkte het zelfs aan me: “Heidi, je bent wat stil. Ben je zenuwachtig?”

Sanne, duikinstructrice van Ban's Diving Resort

Maar deze zenuwen waren eigenlijk na de eerste minuut onderwater al weg! We hadden ons de eerste twee dagen van de cursus ruimschoots voorbereid en eigenlijk ging alles bijna vanzelf. De instructeurs nemen alle tijd voor je en zorgen ervoor dat je je geen enkel ogenblik gespannen hoeft te voelen.

Het duiken beviel mij zo goed dat ik na mijn PADI Open Water direct door ben gegaan met mijn Advanced Open Water. In totaal heb ik tijdens mijn twee cursussen zeven duiken mogen maken. En daarbij heb ik enorm veel gezien! Al tijdens mijn tweede duik kwam ik oog in oog met een zeeschildpad en tijdens de eerste dag van mijn Advanced cursus daalden we af naar het gigantische HTMS Sattakut Wreck.

De theorie die bij de cursus komt kijken viel mij alles mee, na de theorielessen ben je helemaal klaar voor het schriftelijk examen. Je hoeft hier niet extra voor te studeren en ik heb tijdens mijn verblijf van zo’n twee weken op Koh Tao niemand gehoord die gezakt is voor zijn examen. Geen reden tot stress dus!

Vaak hoor je dat mensen niet durven te duiken vanwege hun oren. Ook ik had vooraf deze zorgen. Als ik iets op wilde duiken op de bodem van een zwembad voelde ik namelijk al snel mijn oren.

Maar gelijk op dag één van de cursus kwam ik tot de ontdekking dat dit niet komt vanwege gevoelige oren, maar vanwege een gebrek aan kennis. Zodra je leert omgaan met de druk op je oren, en je oren leert te klaren, hoef je je nergens meer zorgen om te maken. Ik ben uiteindelijk zonder problemen afgedaald tot dertig meter diepte!

Klaar voor het duiken op Koh TaoFreedom Beach op Koh Tao

Tijdens mijn duikcursussen verbleef ik in een kamer van Ban’s Diving Resort. Een resort dat erg welkom aanvoelt! Ban’s is een grote duikschool met veel gasten en werknemers, waardoor het er als een klein dorp aanvoelt. Iedereen kent elkaar en iedereen is vriendelijk tegen elkaar. Er is altijd wel iemand in de bar in voor een praatje of om te vragen hoe je duik die dag is gegaan.

Het volgen van de PADI Open Water cursus is een flinke investering qua tijd. Zeker wanneer je besluit hier de de Advanced cursus achteraan te plakken. In totaal kost dit je een goede zes dagen. Maar in ruil voor deze zes dagen kun je de rest van je leven blijven duiken. Je PADI blijft namelijk een leven lang geldig!

Daarnaast betekent het volgen van de cursus niet dat je daarbuiten niks meer kunt doen op het eiland. Tussen de cursus door en ’s avonds heb je nog voldoende tijd om het eiland te ontdekken. En geloof mij, een verblijf van minimaal zes dagen op Koh Tao is zeker geen straf!

Dus twijfel niet langer en grijp deze kans om op Koh Tao je PADI te halen. Ik beloof je dat je er geen spijt van gaat krijgen!Leuke slaaptips voor Koh Tao

Simple Life Resort Koh Tao

Simple Life Resort

Simple Life is een absolute topper. De ligging is ideaal: in het gezellige centrum met veel restaurants, winkeltjes en op een paar minuten lopen van Sairee Beach. De kamers zijn mooi, het gratis ontbijt is erg uitgebreid en het zwembad is een aangename bonus.

Prijs voor een tweepersoonskamer: v.a. € 46
Koh Tao Beach Club Hotel

Koh Tao Beach Club

Wil je je reis op een luxe manier afsluiten of beginnen? Dan raden we de Koh Tao Beach Club aan. Met privé strandje met ligbedden voor de deur, een zwembad en op loopafstand van alle leuke restaurantjes en de pier. Dit is ultiem genieten van betaalbare luxe!

Prijs voor een tweepersoonskamer: v.a. € 66

Ga jij binnenkort het duikavontuur aan in Thailand?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ban’s Diving Resort, maar betreft onze eigen, onafhankelijke mening en ervaring.

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Caroline schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Wij hebben ons SSI duikbrevet gehaald in Nederland zo’n 5 jaar geleden. We gaan in aankomend augustus naar Koh Tao en willen natuurlijk een paar duikjes maken. Even een opfriscursus en we zijn er weer klaar voor denk ik. Waar raden jullie aan om dit te regelen? En nog een vraag wat kost het ongeveer om een dag te duiken?

 2. Celine schreef:

  Hii,

  Mij is aangeraden om in Nederland al een online theorie examen te doen en dan een keer een proefduik te doen, zodat ik daar geen tijd mee verlies als ik in Thailand ben. Ik weet alleen niet of het mogelijk is om alleen het ‘praktijk’ gedeelte te halen. Weten jullie dat misschien?

 3. Wanja schreef:

  Afgelopen week op Koh Tao geweest. Inderdaad een heerlijk eiland. Mijn kinderen van 13&15 jaar hebben hun open water bevret gehaald bij Impian. Prima bedrijf.
  Ter aanvulling, er is inmiddels geen combi deal meer met cursus incl verblijf. En alle tarieven voor aanbod van de cursussen zijn gelijk. Nu 11.000 Bth. Met de huidige koers dus ongeveer €330. Wel nog steeds zeer goedkoop tov andere plekken.

 4. Maureen schreef:

  Gezien jullie tips willen wij deze zomer in Koh Tao gaan duiken met onze kinderen (12, 15 en 17 jaar). Wat is de beste route daar naartoe vanuit Chiang Mai? We denken erover om via Bangkok naar Chumphon te vliegen en van daaruit naar Koh Tao. Dit kost echter wel 2 dagen aangezien de ferry maar 2 keer per dag gaat en we geen aansluiting hebben dan. Weten jullie een snellere route? Alvast bedankt voor jullie reactie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Maureen,

   Je kunt vliegen vanaf Chiang Mai naar Chumphon of Surat Thani. Vanaf daar pak je de boot naar Koh Tao.

   Kijk even wat goed uitkomt qua tijden. Maar een dagje Chumphon of Surat Thani is ook leuk!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 5. Mononoki schreef:

  Heey,
  Afgelopen week ben ik wezen duiken, zowel openwater als advance. Was fantastisch.
  Tijdens het duiken kreeg ik wel last van mijn oren, maar niks ernstigs.
  Maar nu ben ik gister aangekomen in Bangkok en begon mijn oor echt zeer te doen.
  Ik zit al aan de paracetemol.
  Dus dat wordt toch de dokter bezoeken. Weten jullie waar ik het beste naar toe kan gaan?

 6. Olivier schreef:

  Is Koh Tao ook enigzins te be reizen/ bereiken ik kan daar weinig over vinden

 7. Lindy schreef:

  Hoi!
  Ik ben aan het twijfelen tussen Impian Divers en Ban’s diving. Ik heb even zitten lezen op de site van Ban’s diving, maar klopt het dat je eigenlijk steeds halve dagen bezig was met de duikcursus? Dat je eigenlijk elke keer in de middag vrij was om te doen wat je wil doen? Want naast de duikcursus vind ik het ook heel leuk om het eiland te gaan ontdekken en bij Impian Divers zie ik een heel druk programma van 9 tot 5 eigenlijk.

  Groetjes,
  Lindy

 8. Bram schreef:

  Hoi! Na het lezen van jullie verhaal; we zijn om! 🙂 Alleen zijn wij er begin November. Niet t meest ideale periode, maar is het t dan wel waard? 🙂 groetjes

 9. Rene schreef:

  Regenseizoen (punt 8) is toch ongeveer van mei t/m november op Ko Tao ?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Rene,

   Over het algemeen is het van juni t/m oktober regenseizoen in Thailand.

   De Zuidoostelijke Golf van Thailand – waar Koh Tao onderdeel van is – heeft een afwijkend regenseizoen. Hier kunnen de maanden november, december en januari erg nat zijn.

   Groetjes,
   Sander

 10. Berthy schreef:

  Goed verslag en spannende foto’s. De duikcursus goed aangeprezen,
  maar ik blijf toch maar liever aan de kant staan….:)

  Berthy, Chiang Mai

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Berthy,

   Jammer dat we je niet hebben weten te overtuigen ;)!

   Maar dat is per persoon verschillend natuurlijk. Maar voor iedereen die wel wilt/gaat duiken, is het een super handig artikel. Na het lezen weet je precies wat je te wachten staat!

   Groetjes,
   Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.