Koh Chang Noi | Hét eiland voor even helemaal niets

Google Maps Koh Chang NoiZingende vogels, ritselende bomen, het ruisen van de zee en… helemaal NIETS. Koh Chang Noi is een van de rustigste en meest ongerepte eilanden van Thailand. De dagen bestaan hier uit wandelen door de natuur, zwemmen in de zee en dutten tijdens de middaghitte. Iets voor jou?!

Koh Chang Noi – niet te verwarren met het veel grotere en populaire Koh Chang in het oosten – is een klein eiland (Noi betekent klein) voor de westkust van Thailand. Het eiland is 18 vierkante kilometer groot en grotendeels bedekt met uitgestrekte jungle, cashew- en rubberplantages en stranden die nauwelijks ontwikkelt zijn.

Het is de perfecte bestemming voor even helemaal NIETS.

Stress, drukte en deadlines bestaan hier niet.

Langs de stranden loopt geen weg. Slapen doe je in een eenvoudig hutje op het strand. Elektriciteit is er alleen tussen ± 18:00 en 23:00 uur. Verwacht dus geen wifi, warme douche – of zelfs ook maar een ventilator in je bungalow aan te treffen.

Alleen al de manier om er te komen is fantastisch: met de lokale slow boat waar je tussen de zakken ijs en groente zit.

Koh Chang Noi is het soort eiland dat geen sloten op de deur heeft. Letterlijk. Het toerisme is hier zo kleinschalig, dat je met een gerust hart je spullen kunt achterlaten.

Heerlijk!

Tip: Neem een zaklamp mee, ’s avonds is het behoorlijk donker!

Ao Kai Tao op Koh Chang Noi

Niemand te bekennen op Ao Kai Tao

Slow boat naar Koh Chang Noi

De slow boat van Ranong naar Koh Chang Noi

Rustzoekers en overwinteraars

Koh Chang Noi heeft een grote aantrekkingskracht op liefhebbers van rust en natuur. De meesten zijn de vijftig gepasseerd en nemen tijdens de wintermaanden hun intrek in een van de kleine bungalows op het strand.

En groot gelijk hebben ze!

Wat we wel erg opmerkelijk vonden, is dat zo’n 90% van alle bezoekers afkomstig is uit Duitsland.

Het lijkt net alsof je voet aan wal zet op ‘klein Duitsland’. Zeker wanneer je het strand en de warme zon wegdenkt.

De voertaal is Duits. Duitse klassiekers als de schnitzel en currywurst prijken op de menukaart. En zelfs de klok bij Cashew Resort – dé hotspot onder de Duitsers – geeft de actuele tijd aan in Duitsland.

Je moet ervan houden…

Koh Chang Noi

Net gedropt door de slow boat op Long Beach

Long Beach - Koh Chang Noi

Long Beach tegen zonsondergang

Stranden van Koh Chang Noi

Oké, laten we weer terugkomen op het eiland zelf.

Want Koh Chang Noi is heel erg mooi – hoewel de stranden niet wit zijn en de zee niet helder is.

Toch is het eiland paradijselijk genoeg om jaloersmakende foto’s te maken.

Het eiland is namelijk super groen en ongerept. De stranden worden omringd door jungle. Het enige wat je hoort zijn de geluiden van de jungle en het ruisen van de zee. Groepen neushoornvogels komen voorbij vliegen.

Nooit eerder hebben we zo’n groen eiland gezien.

Koh Chang Noi viewpoint

Uitzicht vanaf het viewpoint ten zuiden van Long Beach

Het populairste strand is Long Beach; een breed zandstrand van enkele kilometers lang. Verstopt tussen de bomen vind je er eenvoudige bungalows en een enkele reggae bar.

Een groot deel van het strand wordt gedomineerd door het eerder genoemde Cashew Resort, dat veel bungalows heeft direct op het strand. Hoewel de locatie top is en je veel privacy hebt, raden we je niet aan om hier te verblijven. De bungalows zijn namelijk erg smoezelig en slecht onderhouden.

Koh Chang Noi - Long Beach

Het zuiden van Long Beach

Meer sfeer, beter onderhouden bungalows én een diverser publiek vind je richting het zuiden van het strand. Daar vind je bijvoorbeeld Sawasdee Resort, dat misschien wel de mooiste bungalows van het eiland heeft.

Zelf sliepen we bij Ta Dang Bay, op het meest zuidelijke puntje van Long Beach. De bungalows zijn hier geweldig: eenvoudig, goed onderhouden en spotgoedkoop. Het personeel is heel vriendelijk en het restaurant is een fantastische plek om – tussen al het niets doen door – heerlijk te eten.

Verder heeft het strand nog een aantal rustigere stranden, die je allemaal met de voet moet zien te bereiken, zoals de kleine baai van Ao Laetawan en het totaal uitgestorven Ao Kai Tao, waar je in een vooropgezette tent kunt kamperen.

Koh Chang Noi - Ao Kai Tao

Ao Kai Tao

Koh Chang Noi - Ao Laetawan

Ao LaetawanSlapen op Koh Chang Noi

Op Koh Chang Noi vind je een verzameling van eenvoudige bungalows, die allemaal op elkaar lijken: hangmat op het balkon, een koude douche, klamboe boven het bed en een wc die je met de hand doorspoelt.

Ta Dang Bay - Koh Chang Noi

Ta Dang Bay

Hoewel veel accommodaties zichzelf ‘resort’ noemen, is Koh Chang Noi dus absoluut géén luxe bestemming!

Ta Dang Bay
Deze mooie bungalows zijn gebouwd op de heuvels aan het zuidelijke puntje van Long Beach. Het restaurant is er uitstekend – probeer zeker de zelfgemaakte fruitwijn, guave is onze favoriet! Vanaf € 7,50 per nacht →

Little Italy

Sawasdee Resort op Koh Chang Noi

Sawasdee Resort

Technisch gezien is Little Italy een restaurant (maandagavond pizza-avond!) – maar ze verhuren ook twee prachtige bungalows die bestaan uit twee verdiepingen, op 100 meter van Long Beach. Vanaf € 12 per nacht →

Sawasdee Resort
Dit zijn de mooiste bungalows op Long Beach. Ze zijn nieuw, ruim en staan direct op het strand. De goedkoopste bungalows zijn wat verder naar achteren geplaatst. Vanaf € 8,75 per nacht →

Mama’s Bungalows
Deze leuke bungalows zijn gebouwd tegen een steile heuvel en kijken uit over het rustige Ao Laetawan. Probeer ook zeker de kookkunsten van Mama uit in het restaurant! Vanaf € 5 per nacht →

Contex Resort - Koh Chang Noi

Contex Resort

Contex Resort
Dit resort heeft verschillende bungalows, een restaurant en een eigen geïsoleerde baai met zandstrand. Perfect voor als je je compleet wilt afzonderen. Vanaf € 7,50 per nacht. Boeken kan alleen telefonisch: +66 81 273 9454 / +66 83 392 0076.

Zo kom je er

BUS
Pak de bus naar Ranong. Vanaf Bangkok (± 9 uur), Hat Yai (± 7 uur), Phuket (± 5,5 uur), Krabi (± 4 uur), Chumpon (± 4 uur), Surat Thani (± 3 uur) en Phang Nga (± 3 uur) vertrekken elke dag rechtstreekse bussen naar Ranong.

BOOT
In Ranong pak je de (scooter)taxi of songthaew naar de pier, waar je tickets koopt voor de lokale slow boat (200 baht, ± 1 uur, vertrekt twee keer per dag op wisselende tijden).

Omdat er geen taxi’s rijden op Koh Chang Noi, zet de boot je direct af bij jouw bungalow. Als je niets boekt, is het daarom een goed idee om al iets ingedachte te hebben. Dat voorkomt lopen.

VERVOER TER PLAATSE
Koh Chang Noi is niet ingesteld op veel bezoekers. Er zijn enkele wegen, bestaande uit betonplaten, in het binnenland. Er rijden geen taxi’s en het is niet mogelijk om een scooter te huren. Als je iets wilt zien, zul je dus moeten lopen.

Wel zijn er enkele plekken waar je een fiets kunt huren, zoals bij ‘Café on the Rock’ in het zuidelijke deel van Long Beach.

Slow boat Koh Chang Noi

Beste reistijd voor Koh Chang Noi

De beste tijd om Koh Chang Noi te bezoeken is november t/m maart. In april/mei sluiten vrijwel alle restaurants en bungalows hun deuren die tegen oktober weer geopend worden.

Koh Chang Noi bevindt zich in één van de natste gebieden van Thailand en wordt tijdens het regenseizoen geteisterd door hevige regenval en een harde, stormachtige wind. In deze tijd van het jaar vaart er maar één boot per dag naar het eiland – mits het weer het toelaat.

Koh Chang NoiKoh Chang Noi

Is Koh Chang Noi iets voor jou?!

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Laura schreef:

  Hi! Ik ben mijn Thailand reis voor komende winter aan het plannen. Ik wil graag naar Koh Phayam, maar accomodaties naar mijn smaak daar zitten erg snel vol, ik wil liever een iets primitievere accommodatie dan een te luxe accommodatie. Vervolgens stuitte ik op jullie blog over Koh Chang Noi. Is Koh Chang Noi vergelijkbaar met Koh Phayam?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Laura,

   Op Koh Phayam heb je ook vele basic accommodaties die je bij aankomst kunt regelen.

   Koh Chang Noi is echt heel anders dan Phayam. Het is er een heel stuk rustiger en over het algemeen wat ouder publiek. Er is vrij weinig te doen, maar dat is misschien precies waar je naar op zoek bent.

   Groetjes,
   Sander

 2. Kimberley schreef:

  Hi Mariska,

  Ik zie geen blog over Koh Tao, vandaar dat ik mijn reactie hier plaats :)!
  Wij willen graag in juni van Khao Sok naar Koh Tao. Ons plan is om ’s ochtends te vertrekken vanaf Khao Sok. Redden wij het dan om via Surat Thani binnen één dag op Koh Tao te komen? Ik kan nergens een schema van de ferry tijden vinden.

  Groetjes,
  Kimberley

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kimberley,

   Ja, we zijn al drie (!) keer op Koh Tao geweest maar hebben er nog geen écht blog over geschreven. Werk aan de winkel dus!

   Op deze site kun je de ferry tijden vinden:
   http://www.ferrysamui.com/koh-tao.html?gclid=CKTxjNrxq8wCFWQq0wod39UBNg

   Je kunt op 4 tijdstippen van Surat Thani Town naar Koh Tao:
   09:00 uur; 09:30 uur; 12:30 uur & 14:30 uur.

   Bussen vertrekken vanaf ‘The new bus terminal’ in Surat Thani. Het is een bus + boot combinatieticket.

   Groetjes, succes,
   Kimberley

 3. Vlinder schreef:

  Koh chang noi klinkt echt perfect. Dit is absoluut iets voor mij. Weten jullie toevallig iets soortgelijks waar in mei en juni wel alles openblijft?

  • Ik denk dat eerlijk gezegd dat Koh Chang Noi vrij uniek is…! Maar we gaan volgende week naar Koh Yao Yai & Noi wat ook twee hele kleinschalige eilanden zijn. Dus houd het blog in de gaten voor nieuwe updates 🙂 !

  • Moniek schreef:

   Wij verblijven in Koh Chang Resort en dit blijft als enige het gehele jaar wel open. Ze verhuren er ook een paar motoren.
   De rest van de accommodaties worden vaak met zeilen een aantal maanden afgedekt. Wi-Fi is er inmiddels ook, maar nog niet gebruikt. Beleid mbt roken is er niet, wordt hier nog overal gedaan.

 4. Christian De Witte schreef:

  Zalig, er zo eens tussenuit. Lekker schillen en genieten van elkaar. Volledig op je positieven komen, batterijen opladen en plannen maken ook natuurlijk. Quality Time…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.