Loy Krathong | Traditionele feestdag met de Thai in Sukhothai

Ligging SukhothaiAl jaren stond het hoog op ons lijstje: Loy Krathong vieren in Thailand. Loy… wattes? Je weet wel, die ene feestdag waar honderden bootjes met een kaarsje tegelijk te water worden gelaten. Vorige week was het eindelijk zover en vierden we Loy Krathong in de oude hoofdstad Sukhothai. En het was… magisch!

Oude tempels verlicht in alle kleuren van de regenboog. Rookpluimen van barbecues gevuld met vleesspiesjes. Thaise meisjes gekleed in traditionele kostuums. Geiten die je voor 10 baht de fles kunt geven. Een grote rij voor een eetkarretje met gefrituurde insecten. Stalletjes vol prullaria – van zonnebrillen tot het nieuwste haargroeimiddel. Draaiende tollen die in de lucht zweven en livemuziek dat weerkaatst wordt door de tempelmuren.

Het Sukhothai Historical Park met zijn tempelruïnes was veranderd in een groot festival, waar de Thai massal samen komt.

Light and Sound Show tijdens Loy Krathong in SukhothaiOp de markt wordt volop gesnackt - Loy Krathong in SukhothaiThaise danseressen van de Light and Sound ShowVoor 10 baht kun je een geit melk geven - Loy Krathong in Sukhothai

Loy Krathong in Sukhothai: De betekenis

Eindelijk waren we weer terug in het prachtige Sukhothai, een oude hoofdstad van Thailand. Dit keer waren we er niet alleen om de historische tempelruïnes te bewonderen, maar ook om Loy Krathong te vieren; een belangrijke Thaise feestdag die ieder jaar groots gevierd wordt tijdens de volle maan in november.

Tijdens de festiviteiten worden ‘krathongs’ te water gelaten; kleine bootjes in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en versierd met bloemen. Op de krathong brandt een kaarsje en een paar stokjes wierook. En voordat het bootje te water gaat, wordt er nog een nagel en een haar van de eigenaar in het bootje gelegd.

De krathong staat symbool voor het laten wegdrijven van verdriet, maar ook om te bidden voor geluk en voorspoed in het komende jaar. Hoe verder je krathong wegdrijft, hoe meer geluk je het volgende jaar hebt.

Ook wordt de feestdag gebruikt om de Godin van het Water te eren, en om haar vergeving te vragen voor het misbruik van het water dat haar het afgelopen jaar is aangedaan – zoals het lozen van rioolwater. Tot slot is Loy Krathong een eerbetoon aan de voetafdruk van Boeddha op de bodem van de oceaan.

Thaise vrouwen poseren met hun krathong voordat ze hem te water latenKrathongs te water laten in SukhothaiKrathongs zijn overal te koop

Een van de weinige toeristen

Goed, terug naar ons verhaal.

Loy Krathong is duidelijk een hele happening in Sukhothai. De stad was bomvol. Naar het oude centrum stond een lange file, iets wat eigenlijk nooit voorkomt in Sukhothai. Alle hotels waren volgeboekt. Oké, bijna alle hotels, omdat het ons op laatste moment lukte om ergens een afgelegen kamertje te boeken.

Livin’ on the edge!

Het was dus druk in Sukhothai, maar toch vielen we op. Want overal waar we keken, zagen we Thai. Westerse toeristen waren tijdens Loy Krathong duidelijk in de minderheid; iets wat wij alleen maar leuk vonden.

Loy Krathong in Sukhothai vier je tussen de localsLeuk spelletje? Vissen vangen tijdens Loy Krathong in SukhothaiAmazing Thailand - Loy Krathong in Sukhothai

Een onverwacht spektakel

Al slenterend over de markt, kwamen we langs borden van de ‘Light and Sound Show’. Op het laatste moment (herkenbaar?) kochten we tickets voor 600 baht per persoon, niet wetende wat ons te wachten stond.

Nog voordat de show begon, waren we al diep onder de indruk. Dit was duidelijk iets groots!

Rondom de Wat Mahathat, de grootste tempel van Sukhothai, was een enorm openluchtpodium gebouwd. Grote lampen verlichtten de tempels en pilaren, telkens in een andere kleur. Traditionele muziek met panfluiten en belletjes klonk vanuit alle hoeken. We kregen gratis een audio-apparaatje mee, waarmee we in het Engels konden volgen wat er werd gezegd.

Wat daarna volgde, was een waar spektakel. Met dans, vuurwerk, zwaardvechten, lichteffecten, rook, muziek en zelfs olifanten, werd de opkomst en ondergang van Sukhothai uitgebeeld.

Light and Sound Show tijdens Loy Krathong in SukhothaiLight and Sound Show tijdens Loy Krathong in SukhothaiLight and Sound Show tijdens Loy Krathong in Sukhothai

De climax

De climax volgde toen niet alleen de krathongs, maar ook de kenmerkende wensballonnen werden opgelaten, die tussen de tempels door omhoog zweefden. Iets wat wij alleen kenden van de foto’s uit Chiang Mai, die tijdens Yee Peng zijn genomen.

Tot slot werd de show afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow – en wij waren maar wat blij dat we erbij waren.

Magisch!

We vonden het ontzettend bijzonder om Loy Krathong in Sukhothai te vieren. Vooral omdat we het samen met de Thai hebben gevierd. We hadden geen idee van hoe belangrijk de feestdag daadwerkelijk is. We kijken ernaar uit om het volgend jaar weer te vieren!

Vuurwerkshow tijdens Loy Krathong in SukhothaiLight and Sound Show tijdens Loy Krathong in Sukhothai

Loy Krathong in 2018

Loy Krathong wordt ieder jaar gevierd tijdens de twaalfde volle maan, volgens de traditionele Thaise maankalender. De exacte datum van het feest verandert dus ieder jaar.

In 2018 wordt Loy Krathong in Thailand gevierd op 23 november. In Sukhothai duren de festiviteiten vijf dagen, waarvan de avond van de volle maan (23 november) het belangrijkst is.

Tijdens die vijf dagen vinden veel verschillende activiteiten plaats, zoals schoonheidswedstrijden, wedstrijden voor de mooiste krathong, tentoonstellingen van traditionele sporten, grote markten met eetkraampjes, vuurwerkshows en boeddhistische ceremonies.

Hoewel Loy Krathong in Sukhothai vijf dagen duurt, hoef je er niet vijf dagen te verblijven om de sfeer te proeven en een goede indruk te krijgen van de feestdag. Hoewel het ’t mooiste is om er te zijn op de vollemaansavond, worden er iedere avond (niet alleen tijdens de show) krathongs te water gelaten. Ook wordt iedere avond de ‘Light and Sound Show’ gegeven, wat een absolute aanrader is om bij te wonen!

Light and Sound Show
De ‘Light and Sound Show’ wordt tijdens de festiviteiten iedere avond opgevoerd. De show is iedere avond hetzelfde. Tickets zijn ter plekke te koop, maar zijn ook online te bestellen (vanaf circa mei 2018) via het officiële verkooppunt: www.thaiticketmajor.com.

Sukhothai Gala Dinner
Tijdens de festiviteiten wordt iedere avond het ‘Sukhothai Gala Dinner’ georganiseerd, waarbij je kunt genieten van traditionele gerechten uit Sukhothai en een culturele voorstelling. Reserveren is verplicht (vanaf circa mei 2018), via het officiële verkooppunt: www.thaiticketmajor.com.

De Wat Mahathat tijdens Loy Krathong in Sukhothai

Het verschil tussen Loy Krathong en Yee Peng

Loi Krathong en Yee Peng (Yi Peng) zijn twee aparte feestdagen, die samenvallen op dezelfde dag – wat nogal verwarrend is.

Yee Peng is een kleinere feestdag die in Noord-Thailand gevierd wordt; met name in Chiang Mai. Tijdens Yee Peng worden duizenden wensballonnen (khom loi) in opgelaten in de lucht, wat net als het laten drijven van een krathong symbool staat voor het loslaten van alle tegenslagen van het vorige jaar, en het maken van een wens voor goed geluk in het volgende jaar.

Als je getuige wilt zijn bij het oplaten van de wensballonnen, dan moet je in Chiang Mai zijn; aangezien in Sukhothai Yee Peng niet wordt gevierd en het ook niet mogelijk is om zelf wensballonnen op te laten.

Krathongs te water laten in Sukhothai

Overnachten

Als je Sukhothai wilt bezoeken tijdens Loy Krathong, reserveer dan ruim van tevoren een hotelkamer; aangezien ieder hotel en guesthouse volgeboekt is.

Sukhothai bestaat uit twee delen: de ‘old city’ waar de tempels en festiviteiten zijn, en de ‘new city’ dat op 12 km afstand (20 minuten rijden) ligt. Zorg er dus voor dat je een hotel in de old city boekt. Wij verbleven noodgedwonen in ‘new city’ wat minder sfeer heeft. Onze aanraders in Sukhothai Old City zijn:

Hoteltips Sukhothai

Thai Thai SUkhothai Guesthouse

Thai Thai Sukhothai Guesthouse

Authentieke Thaise houten bungalows met moderne inrichting op loopafstand van het historische park in de oude stad. Er is werkelijk niets aan te merken en onze #1 aanbeveling om te overnachting in Sukhothai!

Prijs per overnachting: v.a. € 29

Sawasdee Sukhothai Resort

Super mooie, ruime bungalows in een groen opgezette tuin met groot zwembad. Het kleinschalige resort is pas een jaartje geopend. Ook erg leuk voor gezinnen met kinderen op vijf minuten lopen van het Historical Park, wat ideaal is.

Prijs per overnachting: v.a. € 35

Heb jij Loy Krathong of Yee Peng al eens gevierd? Deel jouw tips met ons en laat ze hieronder achter!

Dit vind je misschien ook leuk...

17 reacties

 1. Olga schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wat hebben jullie een fantastische website! Dit jaar gaan mijn vriend en ik voor het eerst naar Thailand en ik kan dankzij jullie website heel veel informatie inwinnen voor deze reis. Jullie boek ga ik binnenkort ook bestellen, dus dat moet wel een goede vakantie worden 😉

  Wij zijn ook in Thailand als Loy Krathong/Yi Peng wordt gevierd. Wat raden jullie aan om bij te wonen? En (bij Loy Krathong) in welke plaats?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Olga,

   Sukhothai is de meest traditionele plek om Loy Krathong bij te wonen. Heel bijzonder; samen met de locals.

   Chiang Mai is de plek waar het het grootst gevierd wordt. Hier komen veel toeristen op af. Er is veel te doen in de stad. Maar het kan ook erg druk zijn daardoor.

   Keuze is aan jou 🙂

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 2. Annelieke schreef:

  Hoi Sander en Mariska!

  Wat hebben we al ontzettend veel aan jullie site gehad en de bijbehorende Facebook pagina.
  Ik vind het zelf wel zonde dat jullie nog geen stuk op jullie site hebben staan over Yee Peng in Chiang Mai.
  Dat was voor ons echt een hoogtepunt in onze reis van afgelopen november. Mochten jullie interesse hebben, dan wil ik jullie best voorzien van een stuk tekst incl foto’s 😉

 3. monique schreef:

  wanneer valt loi kratong en yee peng in 2019, internet zegt op de ene site 13 november en op een andere 21-23 november…..

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Monique,

   Zoals in het blog vermeld;

   In 2018 wordt Loy Krathong in Thailand gevierd op 23 november. In Sukhothai duren de festiviteiten vijf dagen, waarvan de avond van de volle maan (23 november) het belangrijkst is.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 4. Femke schreef:

  Klopt het dat de tickets nog niet online zijn te bestellen?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Femke,

   Ik heb ook even voor je gezocht, maar tot dusver kan ik de tickets online ook niet vinden.

   Daarbij weet ik haast wel zeker dat je gewoon een ticket op de dag zelf kunt kopen. In 2017 hadden we 2 avonden op rij een ticket gekocht 10 minuten voordat de show begon. Goed te doen dus!

   Groetjes,
   Sander

 5. Jan Treffers schreef:

  Wat betreffende de show die entree kost is het zo dat de eerste dag er een tryout is die gratis is. Wat voor Hollanders dit gratis.

 6. Arno schreef:

  In 2003 Loy Krathong in Sukhothai gevierd en mee beleeft, werkelijk sensationeel verbluffend mooi, het is echt een hartenwens om dit jaar of volgend jaar weer in Sukhothai dit schitterende feest mee te vieren en beleven, overdag de show en rond dragen van de mooiste jonge dames van elke provincie, s’-avonds het te water laten van de krathongs en de adembenemend mooie openlucht theater show, een eerste klas aanrader om mee te maken

 7. Louis en Truus Strooij schreef:

  hoi allemaal, wij zijn zojuist teruggekomen uit Thailand van een rondreis waar wij de repetities hebben gezien in het Historical Park van Sukhothai van dit mooie festival. Onze reisleiding heeft van alles geprobeerd om een bezoek aan dit feest te kunnen brengen, maar dit kon jammer genoeg niet worden gerealiseerd. Wij waren daar op 30 oktober en op de dag van het festival waren wij in Chumpon, maar vanwege de harde wind ging het daar op dat moment niet door. Maar ik ben blij met de prachtige foto’s van jullie !!

 8. Leo schreef:

  Loy krathong in Sukhothai is the best there is.
  Al 2 keer daar mee gemaakt. Dat is echt topklasse.
  We zullen er zeker nog wel eens heen gaan met Loy Krathong.
  We hebben er ook vrienden wonen in Sukhothai.
  Vroeger was het, zonder elektra, nog mooier begrijp ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.