De tempels van Angkor Wat in Cambodja: Alles wat je moet weten

Angkor Wat in Cambodja is het grootste tempelcomplex ter wereld. Verspreid over een oppervlakte van meer dan 160 hectare staan de eeuwenoude tempels en monumenten nog altijd fier overeind. En laten we je één ding op het hart drukken: dit moet je minimaal één keer in je leven met eigen ogen gezien hebben. Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er ruim 900 jaar geleden zoiets immens en moois is gebouwd? Het is met recht één van de zeven wereldwonderen!

What ?! Een artikel van Tips Thailand over buurland Cambodja? Ja, je leest het goed.

Hoewel wij, Sander en Mariska, vaker aan de grens met Cambodja zijn geweest, hebben wij er altijd voor gekozen om in Thailand te blijven. Maar toen onze freelancer, Anete, vertelde dat ze een week in Cambodja verbleef voor een visa run, hadden we maar één opdracht voor haar:

Bezoek wereldwonder Angkor Wat en neem onze lezers mee naar deze mystieke plek.

Daarom vertellen we in dit artikel, letterlijk alles wat je moet weten over Angkor Wat en hoe je dit het beste zelf kunt regelen en bezoeken vanuit Thailand. Let’s go!

Ankor Wat in Cambodja

Angkor Wat: meer dan een mooie tempel

Voordat we je de mooiste tempels laten zien, moeten we een misverstand de wereld uit helpen.

Angkor Wat bestaat namelijk niet uit één tempel, maar uit een enorm complex met vijfentwintig tempels en monumenten. In de lokale Khmer taal betekent Angkor Wat dan ook ‘Tempel Stad’. Ooit was het Angkor complex de hoofdstad van het Khmer-rijk, met op het hoogtepunt één miljoen inwoners. En de tempel Angkor Wat was de belangrijkste tempel van de stad, en op een gegeven moment zelfs het paleis van de koning.

De bouw van het Angkor complex werd midden in de Cambodjaanse jungle gestart tussen het jaar 1113 en 1150. Het duurde 500 jaar om de stad te voltooien, waarvan alleen de tempels zijn overgebleven, omdat alle overige gebouwen van hout waren gebouwd. Er schuilt dus meer achter Angkor Wat dan wat je in eerste instantie ziet.

Het Angkor complex heeft een symbolische betekenis en staat voor het universum. Zo symboliseert het water de oceanen, de torens de bergen en de afbeeldingen op de muren het leven van de god Vishnu en zijn volgelingen.

Ondanks dat de tempel gebouwd werd als Hindu tempel, werd het nog geen honderd jaar later omgedoopt tot een Boeddhistische tempel. Vandaag de dag zijn de tempels niet meer in gebruik, maar worden ze nog wel 365 dagen per jaar bezocht door honderdduizenden Boeddhisten en bezoekers van over de hele wereld .

Ankor Wat in CambodjaBaphuon bij Ankor Wat, Cambodja

Tempels die je moet zien

Oké, Angkor Wat is dus enorm groot. Waar moet je beginnen? En wat zijn de mooiste tempels?

Wij hebben de mooiste tempels voor je in kaart gebracht zodat je in twee dagen tijd niets hoeft te missen!

1. Angkor Wat

Ieder bezoek begint bij Angkor Wat zelf; aangezien het de eerste tempel is die je ziet wanneer je het complex betreedt.

De ontzagwekkende tempel is het hart en de ziel van Cambodja. In tegenstelling tot de andere Angkor-monumenten werd het nooit aan de elementen overgelaten en is het sinds de bouw vrijwel altijd in gebruik geweest.

Voor de beste ervaring bezoek je de tempel tijdens de zonsopkomst. Je moet er even voor afzien (je wekker gaat al om 04:00 uur), maar dan kun je wel zien hoe de tempel opgloeit wanneer de eerste zonnestralen de tempeltorens raken.

Probeer ’s ochtends vroeg een plekje bij de vijver te bemachtigen, voor de ingang van de tempel. Hier kun je namelijk de reflectie van Angkor Wat in het water zien; iets wat alleen zichtbaar is tijdens de zonsopkomst. En dat wil je zeker niet missen!

Ondanks het vroege tijdstip ben je er trouwens niet alleen; om 4:30 – 7:00 uur ’s ochtends is het spits en ontvangt Angkor Wat de meeste bezoekers.

Vraag aan je chauffeur of hij wilt stoppen bij de iconische South Gate van Angkor Thom. Dit is de op één na beste foto-spot. Wanneer je door de poort rijdt en omsingeld bent door kleurrijke tuktuk karretjes, voelt het net alsof je in een oude film belandt bent.

Ankor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in Cambodja

2. Bayon

Bayon is de op één na belangrijkste tempel van het Angkor complex. Wat bijzonder is aan deze tempel zijn de gezichten die gebouwd zijn op de torens en muren. In totaal zijn er 54 torens en 216 gezichten die alle kanten opkijken.

De gezichten stellen de Avalokiteshvara voor, wat volgens de Cambodjaanse cultuur verlichte wezens zijn die voorbestemd zijn om Buddha’s te worden, maar dat uitstellen om de mensheid te helpen.

Ze zijn in ieder geval erg indrukwekkend en levensecht, waardoor het net voelt alsof de oude goden over je uitkijken.

Bayan bij Ankor Wat, CambodjaBayan bij Ankor Wat, Cambodja

3. Ta Prohm

Je kent de tempel van Ta Prohm waarschijnlijk beter dat je denkt.

Hier is namelijk de film ‘Lara Croft: Tomb Raider’ opgenomen. Ook is het de plek waar ‘The Jungle Book’ plaatsvond.

Wat deze tempel anders dan alle anderen maakt, zijn de gigantische boomwortels die de tempel op te lijken eten. Hoge bomen groeien op en rondom de tempel; waarvan sommigen meer dan 400 jaar oud zijn. De wortels lijken op gigantische tentakels die rond de tempels krullen en ze stevig vasthouden.

Ik vond deze tempel het meest uniek en tofst, zo midden in de jungle, met rotsen begroeid met donkergroen mos.

Vergeleken met andere tempels is het er bijzonder rustig, met stille hoekjes waar je in je eentje de schoonheid kunt aanschouwen. Maar die vind je alleen als je niet achter de meute aan blijft lopen!

Ta Prohm bij Ankor Wat, CambodjaTa Prohm bij Ankor Wat, CambodjaTa Prohm bij Ankor Wat, Cambodja

4. East Mebon

De tempel East Mebon is de kleinere versie van Angkor Wat. Deze tempel heeft vijf grote torens die je kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over het platteland van Angkor.

Waar Angkor Wat nog altijd omringd is om water, is East Mebon dat niet meer. Het is aan jou als bezoeker om je een voorstelling te maken hoe het eruit gezien moet hebben toen deze tempel gebouwd was op een kunstmatig eiland van 7.5 km bij 1.8 km, omringd door een enorm meer. Inmiddels is het meer opgedroogd en in gebruik genomen als rijstveld.

Het meest indrukwekkende gedeelte van de tempel zijn de enorme olifantenbeelden die in alle hoeken staan. Het is bewonderenswaardig hoe men van niets meer dan een rotsblok zo’n realistisch en gedetailleerd beeld hebben kunnen maken.

East Mebon Angkor WatEast Mebon bij Ankor Wat, CambodjaEast Mebon bij Ankor Wat, Cambodja

5. Pre Rub

“Waarom zijn we weer terug bij East Mebon?” vroeg ik aan mijn tuktuk chauffeur toen we bij Pre Rub stopten. Deze kleinere tempel lijkt er namelijk precies op.

Toch is het de moeite waard om ook deze tempel te bezoeken. Waar East Mebon is enorm populair is en veel bezoekers ontvangt, heb je deze tempel helemaal voor jezelf. Toen ik er was kwam ik maar twee (!) andere bezoekers tegen.

Klim als je er bent naar de top van de tempel voor een geweldig uitzicht én voor een momentje van rust en stilte. Echt een verademing wanneer je al die tijd tussen de menigte doorgebracht hebt!

Pre Rup bij Ankor Wat, Cambodja

6. Ta Som

Deze tempel deed mij denken aan Ta Prohm (Tomb Raider tempel). De centrale ingang van de tempel ligt verscholen onder de wortels van een enorme boom die bovenop de tempel groeit. De ingang is echter niet onder de grond; de wortels omhelzen de tempel vanaf ongeveer vijf meter boven de grond.

Net als bij Bayon zie je bij Ta Som de gezichten terug die uitgehouwen zijn in de torens van de tempel.

Wat Ta Som bij Ankor Wat, CambodjaWat Ta Som bij Ankor Wat, CambodjaWat Ta Som bij Ankor Wat, Cambodja

7. Preah Khan

In tegenstelling tot de andere tempels heeft Preah Khan geen hoge torens. Deze tempel beslaat een groot gebied en bestaat uit meerdere kleine tempeldoorgangen die alle kanten opgaan.

Ronddwalen bij deze tempel voelt net alsof je in een doolhof bent beland en je de weg terug moet vinden.

Ik had heel graag de tempel van bovenaf willen zien, want dat zal er vast spectaculair uitzien. Maar helaas is het niet toegestaan om met een drone te vliegen boven het Angkor complex, dus zal ik mij altijd blijven afvragen hóe het geheel in elkaar zit.

Preah Khan bij Ankor Wat, CambodjaPreah Khan bij Ankor Wat, CambodjaPreah Khan bij Ankor Wat, CambodjaPreah Khan bij Ankor Wat, CambodjaPreah Khan bij Ankor Wat, Cambodja

8. Banteay Srei

We besluiten de mooiste tempels van Angkor Wat met ééntje die niet in het Angkor complex ligt, maar die je gewoon moet zien. Om er te komen moet je zo’n 30 kilometer ten noorden rijden vanaf Angkor.

De Banteay Srei tempel is namelijk de oudste van allemaal, want hij is meer dan 1.000 jaar geleden gebouwd. Bijzonder is de rode kleur die je niet bij de Angkor tempels ziet, en de unieke muurgravures die het leven van God Shiva weergeven.

De oorspronkelijke naam van de tempel, Tribhuvanamahesvara, betekent zelfs ‘de stad van Shiva’.

Banteay Srei is zeker niet de meest indrukwekkende tempel, omdat hij niet groot of hoog is. Maar wat ik vooral tof vond, was de weg ernaartoe.

De weg kronkelt namelijk door lokale dorpjes, waar je een kijkje kunt nemen in het plattelandsleven. Als je ’s ochtends vroeg vertrekt zie je de monniken lopen langs de weg na het verzamelen van hun dagelijkse aalmoes. Ook zie je hoe de kinderen rondrijden op fietsen en scooters.

Bezoek Banteay Srei in de vroege ochtend vóór 08:30 uur, omdat je dan de hele tempel voor jezelf alleen hebt!

Banteay Srei bij Ankor Wat, CambodjaBanteay Srei bij Ankor Wat, CambodjaBanteay Srei bij Ankor Wat, Cambodja

De beste route

Om alle bovengenoemde tempels te bezoeken heb je minimaal twee volle dagen de tijd nodig. De tempels zijn namelijk groot en liggen soms kilometers ver uit elkaar.

Het Angkor Wat complex is opgedeeld in twee routes: de kleine en de grote route. Bij de kleine route bezoek je Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm. Bij de grote route kom je ook langs alle overige tempels.

Een goed plan voor twee dagen is:

Dag 1:
Begin rond 07:00 uur en bezoek de drie grote tempels: Angkor Wat – Bayon – lunch bij Ta Prohm – Ta Prohm.

Tijdsduur is ongeveer 7 tot 8 uur.

Dag 2:
Begin om 04:00-04:30 uur en bekijk de zonsopkomst bij Angkor Wat. Bezoek alle kleinere tempels: Pre Rup – Banteay Srei – East Mebon – Ta Som – Preah Khan

Tijdsuur is ongeveer 7 tot 9 uur.


Tickets voor Angkor Wat

Toegangskaarten koop je bij het loket in de stad Siem Reap, niet bij het Angkor Wat complex!

Er zijn drie verschillende soorten toegangskaarten:

 • 1-day pass – 37 US Dollar
 • 3-day pass – 62 US Dollar
 • 7-day pass – 72 US Dollar

Het loket is dagelijks geopend van 05:00 uur tot 17:30 uur. Je kunt toegangskaarten het beste kopen vlak voordat je de tempels bezoekt, aangezien het loket op de route ligt.

Ik kocht zelf de ‘3-day pass’, wat mij genoeg tijd gaf om de belangrijke tempels te zien.

Neem US dollars mee wanneer je Cambodja bezoekt, aangezien dit de voornaamste munteenheid is. Je kunt ook dollars pinnen bij de pinautomaten (ATM’s). Het is absoluut niet nodig om de nationale valuta Cambodjaanse Riel op te nemen.

Ankor Wat in Cambodja


Transport: regel een tuktuk

Vanaf Siem Reap is het ongeveer vijftien minuutjes rijden naar Angkor Wat. Zoals gezegd zitten er grote afstanden tussen de tempels, dus heb je echt vervoer nodig om er te komen en om het gebied te verkennen.

De beste en populairste manier om dat te doen is door de hele dag een tuktuk chauffeur in te huren.

Dit kun je één dag van tevoren regelen via de receptie van je hotel. Maar je kunt ook een chauffeur zoeken op straat, aangezien iedere tuktuk chauffeur in de stad aanbiedt om naar Angkor Wat gaat. Dat is hun voornaamste inkomstenbron.

Voordat ik aankwam in Siem Reap pakte ik een tuktuk naar mijn hotel. De chauffeur was aardig en sprak goed Engels, dus spraken we af dat hij ons de komende twee dagen Angkor Wat zou laten zien.

De kosten verschillen, maar zijn gemiddeld:

 • Kleine Angkor Route – 20 USD
 • Grote Angkor Route – 25 USD
 • De zonsopkomst zien – 5 USD extra
 • Naar Banteay Srei – 10 USD extra

Het internet staat vol waarschuwingen over verschillende oplichtingspraktijken van de chauffeurs, maar in werkelijkheid valt het reuze mee. Zolang de chauffeur een fatsoenlijk bedrag verdient aan jouw trip, zal hij je nooit oplichten.

Mocht je een chauffeur hebben gevonden die je de korte route voor 15 USD aanbiedt en de grote route voor 20 USD, bied dan voor de zekerheid zelf aan om 5 tot 10 dollar extra te betalen. Dat is een eerlijke prijs, waardoor de chauffeur het niet in zijn hoofd zal halen om iets geks te doen en dat bedrag mis te lopen.

Een alternatieve optie is het huren van een fiets en zelf de tempels te verkennen. Fietsverhuur kost 4 USD per dag. Kies alleen voor deze optie wanneer je topfit bent, want de afstanden zijn erg groot en het fietsen in de zon is erg uitputtend!

Ankor Wat in Cambodja

Waar verblijven?

Siem Reap is erg populair onder toeristen, dus er zijn genoeg leuke plekjes om te verblijven. Als je er alleen bent om Angkor Wat te zien, kun je het beste in het noorden van Siem Reap verblijven – wat dichter bij de tempels is.

Als je wilt ervaren hoe het is om te wonen in een lokaal, Cambodjaans huis, raad ik je aan om te verblijven bij Alis’ House. Een goed en eenvoudig guesthouse in Cambodjaanse-stijl met super vriendelijke eigenaren en slechts vijftien minuten verwijderd van de tempels.

Hoewel je er buiten het centrum verblijft, rijden er overal tuktuks die je voor 1 tot 2 USD overal naartoe brengen.

Ali's Guesthouse in Siem Reap

Beste tijd om te bezoeken

Je kunt Angkor Wat het hele jaar door bezoeken.

 • November – Januari is hoogseizoen waarbij het niet te warm is en het weinig regent, maar het complex wordt dan ook drukbezocht.
 • Februari – Juni is het hete seizoen, waarbij het warme weer het soms lastig maakt om de tempels te verkennen.
 • Juli – Oktober is het regenseizoen. Hoewel er regenachtige dagen bij zitten, is het ook relatief koel en zijn er beduidend minder bezoekers. Naar mijn mening is dit de beste tijd om Angkor Wat te bezoeken.

Openingstijden

Het Angkor complex is dagelijks geopend van 05:00 uur tot 18:00 uur. Enkele kleinere tempels zijn pas geopend rond 07:00 uur, omdat de vroege uurtjes gereserveerd zijn voor de zonsopkomst bij de Angkor Wat tempel.

Ankor Wat in Cambodja

Eten en drinken

Aangezien je flink wat uurtjes in de brandende zon doorbrengt, heb je genoeg eten en drinken nodig. Je kunt alles in het complex zelf kopen, dus je hoeft geen extra flessen water mee te slepen.

Tuktuk chauffeurs hebben meestal gratis gekoelde flessen water bij zich die je gedurende de dag mag drinken – wat erg fijn is.

Rondom iedere tempels vind je ook stalletjes met fruitshakes en koffie.

In het gebied zijn er zowel toeristische en lokale restaurantjes waar je terecht kunt voor ontbijt en lunch. De prijzen zijn gemiddeld wel twee keer zo hoog als in de stad. Voor een eenvoudig bordje fried noodles of kippensoep betaal je 5 tot 7 dollar.

Ik wilde zelf een lokaal restaurant uitproberen in plaats van een toeristenrestaurant, dus nam mijn chauffeur mij mee naar dit lokale restaurantje bij de Ta Prohm tempel, direct naast de Jungle Restaurant. Hier hebben ze de beste fried rice en noedelsoep van het gebied. En de porties zijn enorm!

Ankor Wat in CambodjaAnkor Wat in CambodjaAnkor Wat in Cambodja

Zo kom je er

Om Cambodja te bezoeken heb je een visum nodig. Het makkelijkste is om vooraf een e-Visa aanvragen via https://www.evisa.gov.kh/. Je kunt ook bij de Cambodjaanse grens een ‘visa on arrival’ aanvragen, wat een vrij gestroomlijnd en makkelijk process is. Neem 25 USD cash mee en één paspoortfoto, en je bent good to go.

Vanaf Koh Chang
Het is erg populair om een bezoek aan Koh Chang met Angkor Wat te combineren, omdat het eiland vlak bij de Cambodjaanse grens ligt.

Iedere reisagent op Koh Chang verkoopt rechtstreekse minibus tickets naar Siem Reap voor 450 – 600 baht. Je bent ongeveer 8 uur onderweg en halverwege is er een stop van ongeveer 30 minuten bij een restaurant.

Vanaf Bangkok
Korte tripjes van Bangkok naar Angkor Wat zijn erg populair; bijna iedere reisagent en hotelreceptie in de stad biedt tours aan met de (mini)bus.

De busrit vanaf Bangkok duurt ongeveer 7 uur en kost rond de 1.000 baht.

Het is ook makkelijk om een korte vlucht te pakken naar Siem Reap of Phnom Penh vanaf Bangkok. Een vlucht kost gemiddeld 90 euro, maar scheelt je wel veel reistijd. Via deze link kun je de goedkoopste retourvluchten Bangkok – Siem Reap bekijken.

Ik vloog zelf van Bangkok naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Vanaf daar nam ik de bus naar Siem Reap voor 15 USD, wat 5 uur duurde. Een flinke omweg, maar wel leuk als je ook nog een paar extra dagen in de hoofdstad wilt doorbrengen.

Ta Prohm bij Ankor Wat, Cambodja

Ben je toe aan een nieuw avontuur en heb je zin om de magische Angkor Wat tempels te verkennen? Laat het ons weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Chris en Annie schreef:

  Dag Sander,Mariska,Anete,

  Ik heb jullie prachtige webside bestudeerd over de tempels van Ankor. Maar ik maak mij enigszins ongerust over het vervoer van Ko Chang naar Siem Riet. Heb ik goed gelezen dat je gewoon een reisagentschap moet binnenstappen om daar een mini-van te boeken voor ongeveer 600 bath ? Ik zou in november naar Ko Chiang reizen.

  Groetjes van Chris

  • Hi Chris,

   Jazeker. Het is heel gebruikelijk om dat de doen wanneer je op Koh Chang bent. Als je daar bent vraag het even aan het hotel waar je verblijft en zij verwijzen je door. Je zult zien hoe makkelijk dat gaat.

   Groetjes, fijne reis,
   Mariska

 2. Marda schreef:

  Hoi Sander,

  Sorry dat ik zo laat reageer .Ik had gehoopt dat het per mail kon. Het lijk er op dat het via internet gaat en daar ben ik geen voorstaander van
  .
  Ik hoop dat je hier begrip voor hebt.
  Groetjes

  Marda

 3. Mw. Marda van Poorten schreef:

  Hallo Sander en Mariska en Anete,
  Ik heb een aantal vragen , deze reis naar Cambodja lijkt mij een mooie reis zeker de moeite waard is,tevens visum te kunnen verlengen voor Thailand.
  Mag ik vragen stellen over verblijf in Thailand aan jullie ? Boekje Tips Thailand heb ik maar vind het erg gericht op jonge gasten of familie, helaas niet voor mobiele oudjes. Ik hoor graag van jullie,
  Met vriendelijke groet Marda van Poorten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.