Gewoontes en etiquette Thailand

Etiquette Thailand

Gewoontes en etiquette Thailand

In het land van de glimlach word je door de lokale bevolking vrijwel altijd met een glimlach ontvangen. Om er zeker van te zijn dat de Thai glimlacht, omdat hij blij is met jouw aanwezigheid, hebben wij een aantal Do’s & Dont’s voor je op een rijtje gezet. Wat moet je absoluut wel doen en wat vooral niet?!

Do’s Thailand

Begroet met een wai
De wai is een typische Thaise begroeting waarbij je de handpalmen tegen elkaar aandrukt en deze richting de kin beweegt. Hierbij is je hoofd lichtelijk voorover gebogen. Dit doe je tijdens een begroeting, afscheid of als bedankje. De Thai vindt het geweldig als je dit gebaar in Thailand laat zien!

Alleen de koning en monniken zijn niet verplicht om je terug te groeten met een wai. Het is het beste als je niks in je handen hebt tijdens het uitvoeren van de wai.

Glimlachen
De Thaise glimlach is wereldberoemd en verweven in de Thaise maatschappij. Glimlach altijd terug naar de Thai. Blijf ook altijd glimlachen tijdens het onderhandelen, excuses aanbieden of zelfs wanneer je het ergens niet mee eens bent.

Wist je dat er hardop gelachen wordt als er bijv. een scooterongeluk plaatsvindt? Als de Thai ongemakkelijk wordt, of als er iets ergs gebeurt dan wordt er allereerst smakelijk gelachen.

Eet met een lepel
Dé manier om te dineren in een Thais restaurant is met een lepel in je rechterhand en een vork in je linkerhand. Gebruik de vork om het eten op je lepel te scheppen; de vork verdwijnt namelijk nooit in je mond. Stokjes worden voornamelijk gebruikt bij Chinese gerechten maar ook voor noodles en loempia’s.

Respecteer de monniken
Tijdens je reis door Thailand kom je talloze monniken tegen in oranje gewaad. Wanneer je een monnik groet, verdient hij een diepere wai dan een lokale Thai. Monniken zijn overigens niet verplicht om je terug te groeten. Je mag als vrouw zijnde geen monniken aanraken of iets overhandigen aan een monnik. De reden hiervoor is dat monniken geen lusten mogen hebben en een vrouw aanraken kan lust opwekken.

Monniken mogen altijd het eerste beginnen met eten tijdens festiviteiten of bijeenkomsten en je ziet dat er overal in Thailand (maar ook in de bus of trein) speciale plekken gereserveerd zijn voor monniken.

Gebruik je rechterhand
Gebruik vooral je rechterhand! De linkerhand wordt als onrein gezien omdat deze hand nog wel eens wordt gebruikt voor… uhhh… tijdens het toiletbezoek ter vervanging van wc-papier. Gebruik dus je rechterhand wanneer je iets aangeeft of betaalt.

Schoenen uit
Zoals in veel Aziatische landen is het uittrekken van je schoenen voordat je een tempel binnengaat een pré. Dit is ook het geval bij de mensen thuis. Sommige bedrijven, restaurants en winkels vragen je ook vriendelijk om je schoenen uit te doen bij binnenkomst.

Bij twijfel: kijk of het personeel of de bewoners zelf schoenen dragen. En je weet het zeker wanneer je struikelt over de enorme stapel schoenen en slippers bij de ingang!

Makkelijke schoenen zijn makkelijker!

Dont’s Thailand

Bind geen schoenen aan je backpack
Schoenen aan de buitenkant van je backpack binden is in Thailand absoluut not done. Voeten en dus ook schoenen worden als het vies, vuil en het allerlaagste deel van je lichaam gezien. Schoenen die dus halverwege je lichaam hangen is dus in de eerste plaats respectloos naar jezelf toe. Laat staan als je per ongeluk met je schoenen tegen een Thai aanstoot.

Raak geen hoofd of haren aan
Het hoofd wordt als het meest heilig deel van het lichaam gezien; het allerhoogste. Raak dus nooit (zomaar) iemand zijn hoofd of haren aan. Dus ook niet aan het hoofd van een kind. Probeer ook te voorkomen dat je niet over iemand heen stapt die op de grond zit of ligt te slapen.

Wijzen is onbeleefd
Wijzen is in Thailand ongepast. Als je het over iemand hebt, wijs dan niet naar hem of haar, maar til je kin een beetje op in de richting van die persoon. Wanneer je iemand wilt wenken om te dichterbij te komen, houd je hand dan horizontaal en beweeg je vingers op en neer. Het wijzen naar objecten of dieren wordt wel geaccepteerd.

Beledigen van de koning
De Thaise monarchie is één van de oudste ter wereld en de bevolking houdt van het koningshuis. Respecteer alle beeltenissen van de koning; dus ook het geld waarop de koning is afgebeeld. Op het openbaar beledigen van de Thaise koning staat een levenslange gevangenisstraf. Beledig nooit, maar dan ook nooit de koning van Thailand!

Blijf te allen tijden rustig
Je stem verheffen, schreeuwen, ongeduld tonen, een agressieve of een vijandige toon aanslaan naar de Thai kan echt niet. Blijf altijd rustig, ook als je het ergens niet mee eens bent. Met een glimlach op je gezicht kun je beter tot een compromis komen.

Wijs niet met je voeten
Naar iemand wijzen met je voeten, je voeten boven iemands hoofd houden of je voeten op tafel neerleggen; ronduit onbeschoft! Het wijzen met je voeten naar een persoon is dus onbeschoft, maar dit mag je ook niet doen in de richting van een Boeddhabeeld. Het kruizen van je benen wanneer je met iemand in gesprek bent, wordt ook als respectloos gezien.

Wist je dat een Chinese toerist een flinke boete heeft gekregen omdat ze haar voeten aan het wassen was in de wasbak van een openbaar toilet!

Meer handige blogs over Thailand

Tot slot kun je hier nog meer handige blogs en pagina’s vinden over gezondheid, veiligheid en spullen meenemen naar Thailand:

21 reacties

 1. Hansje schreef:

  Buddha beelden op kleding is ook not done. Had zelf een leuk gewaad uit India met buddha hoofden erop maar de Thai heeft mij hierop aangesproken dat dit niet op prijs wordt gesteld. Ik wist het niet, heb me meteen omgekleed. Ook voor mijn aankomende trip pak ik ‘m niet meer in;)

 2. Hannah schreef:

  Hey, kunnen jullie mij vertellen hoe het zit met ’tips’ in restaurants en bars?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hannah,

   Het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven. Wat kleingeld laten liggen of een briefje van 20 baht. Hangt er natuurlijk ook van af wat voor een soort restaurant je eet.

   Bij internationale restaurants zit er soms een service fee bij.

   Doe wat goed voelt en een kleine fooi wordt gewaardeerd, maar overdrijf het niet.

   Groetjes,
   Sander

 3. Sylvia schreef:

  Hallo, Ik heb een vraagje wat betreft ‘het beledigen van de koning’. Wanneer beledig je de koning volgens de Thai? Wat moet je dan dus bijvoorbeeld niet doen?

  • Ada Nierkes schreef:

   Als je bv een Thais bank biljet laat vallen met de foto van de koning er op en gaat er met je voet op staan is dat heel erg en kan dat veel problemen geven.

 4. Delgado schreef:

  hoi ik ga a.s zaterdag naar thailand samen met met vriend, nou vroeg ik me af aangezien ze de voeten de meest onreinste delen binden, of je gewoon met sandalen/slippers kan lopen of moeten deze bedekt zijn door bijv dichte schoenen te dragen, aangezien het daar ook best wam is.

  groetjes Vicky

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Vicky,

   Het antwoord is wat te laat gekomen maar iedereen loopt gewoon met slippers en sandalen. Hopelijk heb je ze mee genomen en anders kun je die op iedere straathoek gewoon kopen!

   Groetjes,
   Sander

 5. hojo schreef:

  ik ben linkshandig dat word probematisch

 6. Annemieke schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Weten jullie toevallig wat de gebruiken zijn m.b.t. het geven van cadeautjes aan de Thai?
  Bijvoorbeeld om iemand de bedanken voor gastvrijheid als je een tijd in een guesthouse hebt verbleven.
  Lijkt me leuk om iets typisch Hollands mee te nemen maar wil er natuurlijk niemand mee beledigen!

  Groetjes, Annemieke

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Annemieke,

   Haha wat een leuk idee zeg!

   Wij hebben een keer dropjes meegenomen maar die vonden ze naar medicijnen smaken. Het allerleukste wat je kunt doen -maar dat is volgens mij ook prijzig- is zo’n camera kopen waar je foto’s mee kunt maken en die direct kan afdrukken. Dus een leuke selfie met het personeel cadeau doen.

   De Thai is trouwens dol op zoetigheid dus misschien een stroopwafel! Een sleutelhanger met een klomp (zegt Mariska).

   Up to you!

   Groetjes,
   Sander

 7. Robin schreef:

  Hallo! Ik ben 12 jaar en ga deze mei vakantie naar Thailand ik heb het een en ander gehoord over de kleding daar. Wat mag kwa kleding wel en wat niet?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Robin,

   Het is verplicht en respectvol om tijdens tempelbezoeken bedekkende kleding te dragen voor zowel de man als de vrouw. Dan hebben we het over een broek over de knie en de schouders bedekken. Vaak kun je ook broeken of rokken huren bij de ingang van de tempel.

   Groetjes,
   Sander

 8. Annely schreef:

  Hoi, Ik vind dat van die voeten nogal lastig. Hoe zie ik dat voor me…Ik sta in de winkel aan de toonbank en ik ga afrekenen moet ik dan met mijn zij aan de kassa staan? Ivm dat anders mijn voeten naar de persoon wijzen? Of een bus instappen en de buschauffeur zit daar dan wijzen mijn voeten daar ook heen? Misschien klinkt dit erg onnozel maar ik ben altijd nogal van dat ik niemand wil beledigen en wil graag meer toelichting over de stand van onze voeten in Thailand.

  Dank jullie wel alvast

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Annely,

   Maak je daar niet al teveel zorgen over. De Thai is vergevingsgezind en zal zich daar niet zo druk over maken. Het is meer om aan te geven dat voeten echt het ‘laagste’ lichaamsdeel zijn. Er was eens een Chinese toerist die bijvoorbeeld haar voeten wasten in de wasbak waar je normaal gesproken je handen wast. Dat is natuurlijk ‘not done’. Ook over iemand heen stappen die zit is niet netjes.

   Groetjes,
   Sander

 9. Thea schreef:

  Ook een do: opstaan en meezingen met het volkslied in de bioscoop voordat de film begint ??

 10. Ronny schreef:

  Dit vind ik wel grappig om te lezen:

  “Raak geen hoofd of haren aan Het hoofd wordt als het meest heilig deel van het lichaam gezien; het allerhoogste. Raak dus nooit (zomaar) iemand zijn hoofd of haren aan”

  De eerste keer Thailand konden de Thai niet van het “golden Hair” van mijn vriendin afblijven haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.