Thaise Koning overleden | Wat zijn de gevolgen voor toeristen in Thailand?

De laatste ontwikkelingen UPDATE 25-10-2017

Zelf vertrekken wij donderdag 26-10-2017 naar Thailand en verblijven een aantal dagen in Bangkok.

We verwachten dat het erg druk zal zijn in Bangkok. Miljoenen Thaise mensen zijn namelijk naar de hoofdstad gegaan om een laatste dienst te bewijzen aan hun koning.

We raden alle toeristen aan om in zwart/grijs gekleed te gaan om respect te tonen aan de overleden koning en het Thaise volk.

Ondanks de crematie en de rouw zijn de meeste toeristische attracties gewoon geopend en ook kun je terecht bij de meeste restaurants. Het leven gaat door, hoewel het wel een stuk ingetogener zal zijn. De crematieplechtigheden duren tot 29 oktober.

Tot slot is het belangrijk om geen (negatieve) uitspraken te doen over het koningshuis – ook niet via internet/social media.

De Thai is in het zwart gekleed.

ORIGINELE BLOG VLAK NA HET OVERLIJDEN VAN DE KONING VORIG JAAR:

Het zat er al een tijdje aan te komen. De Thaise koning Bhumibol is afgelopen donderdag 13 oktober 2016 overleden. De langstzittende vorst ter wereld is 88 jaar oud geworden. In dit blog vertellen we je wat je hier als toerist van zult merken.

Maar voordat we je dit vertellen, moeten we je – in het kort – vertellen waarom het overlijden van de koning zo’n grote impact heeft op de Thaise bevolking.

De Thaise koning was namelijk zeer geliefd onder de bevolking. Waarbij ‘geliefd’ nog een understatement is.

Hij wordt aanbeden. Op iedere hoek van de straat, bij iedere tempel en in iedere huiskamer zie je een foto van de koning aan de muur hangen. Soms groot, soms klein, maar de koning is altijd aanwezig.

Hun koning.

De man die er altijd was voor het volk, die ze door moeilijke tijden heeft geleid, die is er nu niet meer.

En dat is een tragedie.

Zeker omdat zijn beoogde opvolger, zoon Maha Vajiralongkorn, niet geliefd is onder het volk.

Veel Thai vragen zich af hoe het verder moet.

De toekomst is onzeker. De Thai ontroostbaar en oprecht verdrietig.

Hun koning, die ze al hun hele leven kennen, is niet meer.

Koning Bhumibol werd ook wel ´Peoples King´ genoemd

Koning Bhumibol werd ook wel ´Peoples King´ genoemd

Wat betekent de dood van Thaise koning voor toeristen

Het aller, aller, allerbelangrijkste wat jij als toerist kunt doen is respect tonen.

Dat betekent niet dat je niet meer mag genieten van je vakantie in Thailand. Het betekent dat je laat zien dat je meeleeft met de Thai, dat je ze begrijpt.Kim: “Wij verblijven met 17 Nederlandse studenten voor 5 maanden in BKK. Het was vanmorgen inderdaad rustiger op de straten, maar winkelcentra etc zijn gewoon open. Restaurants en barretjes zijn ook open. De bevolking zal minstens 30 dagen zwart of witte kleding dragen. Dit zullen wij ook doen uit respect voor de bevolking!”

Draag daarom geen felgekleurde kleding, maar houd het op zwarte- of witte kleding. Dat is ook het straatbeeld van dit moment.

De meeste winkels, shoppings malls, restaurants en bars zijn geopend. Ook wordt er op de meeste plekken alcohol geschonken. Toch is de sfeer ingetogen en staat er geen muziek op. Misschien wat achtergrondmuziek.

overlijden-koning-thailand5

Toeristische uitstapjes en tourtjes gaan wel gewoon door. Zelfs in Bangkok gaat het leven gewoon door.

Anne Fleur: “Wij zijn nu in Bangkok. Inderdaad bijna iedereen in zwart gekleed. De thai zijn geëmotioneerd. Het schijnt drukker te zijn dan normaal nu. Vanmorgen een fietstocht gemaakt, ging wel door.”

Ook hoef je niet bang te zijn dat er de komende tijd geen bussen rijden. Als toerist kun je nog gewoon gebruik blijven maken van taxi’s, tuktuks, bussen, treinen, boten en vliegtuigen.

Onthoud dat de Thaise economie gewoon moet blijven draaien. Toerisme is en blijft ontzettend belangrijk voor Thailand.

Je zult merken dat de Thai er alles aan doet om je een fijn verblijf te geven. Zeker als je zelf ook laat blijken dat je meeleeft.

Dit betekent overigens niet dat je je kunt uitlaten over de politieke situatie of het koningshuis. Dit zijn gevoelige onderwerpen waar je gewoon niet over moet praten met de Thai.

Respecteer dit. Belangrijk!

overlijden-koning-thailand6

Waar kun je het beste naartoe gaan?

We kunnen ons voorstellen dat je het geen probleem vindt om je aan te passen aan de cultuur. Zeker nu Thailand in rouw is.Megan: “Wij zijn momenteel op Koh Tao, in het Montalay Bay Resort. Tot nu toe nog geen verschil gemerkt. Gaat hier door zoals het er gister was. De televisie staat hier de hele dag aan. Personeel doet gewoon “z’n” werk denk ik. Niet super vrolijk, maar wel gewoon vriendelijk!”

Maar we begrijpen ook dat je een onvergetelijke tijd wilt hebben omdat je al weken, maanden of misschien al jaren hebt uitgekeken naar deze reis.

Uit gesprekken met Nederlanders die nu in Thailand zijn, merken we dat de sfeer in Bangkok vooral somber en ingetogen is. Op de eilanden merk je minder van deze bedrukte sfeer en gaat alles ‘gewoon’ door.

overlijden-koning-thailand2

Als je dus niet perse in Bangkok hoeft te zijn, raden we aan om rustig naar een andere plaats te gaan. Een eiland bijvoorbeeld. Marja: “Wij zijn gister in Chiang Mai aangekomen. Merken er niet zo veel van, zitten nu ergens te lunchen en muziek staat aan. Net een tourtje geboekt naar de olifanten wassen en voederen. We wilden vanavond naar de cabaret show maar de komende 30 dagen zijn er geen shows of cabaret.”

Maar ook Chiang Mai is een goede optie, aangezien daar de sfeer minder bedrukt lijkt te zijn dan Bangkok.

We kunnen concluderen dat je als reiziger gewoon nog kunt genieten van Thailand en dat je op het eerste oog weinig verschil zult merken.

Zeker als je onthoudt dat je te gast bent in een ander land met andere gebruiken.

Heb je nog tips of adviezen voor mede Thailand reizigers?

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. Rimke schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wij reizen binnenkort naar Thailand en genieten nu al enorm van de voorpret en ook van jullie top site!!
  Maar nu mijn vraag.. wij vliegen op 25 oktober en komen op 26 oktober aan in Bangkok, uitgetekend precies op de dag van de crematie.. denken jullie dat wij er goed aan doen om direct door te reizen? We zijn aanvankelijk van plan om de 28e naar Chiang mai te gaan en voor die datum hebben wij de tickets ook al gekocht en tot de 28e al een hotel in Bangkok.. we horen graag wat jullie advies is! Denken jullie dat we het gewoon op de 28e kunnen houden of toch beter gelijk door? En ook hebben we een hotel gereserveerd voor koh phangan, om de fullmoon party bij te wonen. We lezen echter verschillende dingen op internet; de ene site zegt dat de fullmoonparty van 3 november niet door gaat, terwijl de andere site weer zegt van wel.. Helpp.. alvast bedankt!! Groetjes!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Rimke,

   Wij vliegen zelf de 26e naar Bangkok en blijven een aantal dagen in de stad. We weten ook niet precies wat ons te wachten staat. Zwarte kleding is niet verplicht voor reizigers, maar wordt wel gewaardeerd. Fietstochten in Bangkok gaan gewoon door, ook zijn de meeste eetgelegenheden geopend. Ik denk dat het ook wel weer iets bijzonders heeft om op zo’n moment in Bangkok te zijn.

   Full Moon Party van oktober is afgelast. Voor zover wij weten gaat die van november wel door.

   Fijne reis in ieder geval, groetjes,
   Sander

  • Jasper schreef:

   Ik vertrek ook de 24ste oktober naar Thailand en kom de 25ste smorgens aan maar het is de eerste keer dat ik naar Thailand ga en ook solo en heb hier wel wat schrik voor maar wou eigenlijk al Bangkok vermijden en direct de 25ste de bus nemen naar kanchanaburi en daar 2 nachten blijven en dan de 27ste terug komen om dan savonds de nachttrein naar Chiang Mai te nemen is dit een goed plan of wat raden jullie mij aan? Alvast bedankt!

 2. Karin van Vuuren schreef:

  Hoi Sander en Mariska!

  Allereerst; jullie website is fantastisch!

  Op 2 oktober vliegen mijn man en ik voor 5 weken naar Thailand. Ik heb begrepen dat de crematieplechtigheden van koning Bhumibol zullen plaatsvinden van 25-29 oktober. We zijn van plan om rond die tijd op Krabi/Koh Lanta te zijn. Zullen de Thai in die dagen ook zwart/wit gekleed gaan? we zouden daar als gasten graag rekening mee willen houden. Hebben jullie misschien tips hoe wij onze reis in die dagen het beste kunnen indelen? Zullen de ferry’s en longtailboten beschikbaar blijven?

  Hartelijke groet,

  Karin

 3. Alain schreef:

  Sprak laatst met medewerker in een Thai restaurant en vroeg hen naar de rouwfase in Thailand. Zij vertelden dat het half oktober 1 jaar na overlijden van de koning alles weer “normaal” zou worden (exacte datum weet ik ik meer).

  Kan iemand mij meer vertellen over de actuele situatie in Thailand betreft de “rouwfase” is overwegend zwarte kleding nog de norm?

  Cheers!

 4. Soukayna schreef:

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik vlieg op 21 november met een vriendin naar phuket. Mijn vraag is dan ook. Kun je wel ollifanten en dierenparken opzoeken. Hoe is het met toeristische uitstapjes.

  En waar kunnen we het beste blijven omgeving phuket. Want ken je gewoon je vakantie vieren.

 5. Martine schreef:

  Hoi Sander,

  Wat goed dat je de vragen hier wilt beantwoorden.
  Ik vlieg zelf met mijn partner op 28 december naar Bangkok en het plan was om hier oud en nieuw te vieren nabij Asiatique. Hier schijnt een vuurwerkshow te zijn, kan het zijn dat dit niet doorgaat? Zijn er nog andere opties waar oud en nieuw leuk is om te vieren? Hotel staat nog niet vast namelijk.

  Hierna is de planning om door te vliegen naar Chiang Mai maar indien Bankok niets is kunnen wij misschien ook eerder naar het noorden reizen.

  Alle tips zijn welkom!

  Groeten,
  Martine

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Martine,

   Op zich wordt Oud & Nieuw nooit heel groots gevierd in Thailand omdat zij een ander Nieuwjaar vieren (Songkran in april).

   We kunnen nog niet voorspellen wat de veranderingen zijn ten opzichte van andere jaren. Toch lijkt me Bangkok de leukste plek om Oud & Nieuw te vieren. Wellicht een Dinner Cruise over de Chao Phraya?

   Groetjes,
   Sander

 6. Marjon schreef:

  Hallo,
  Wij gaan met kerst en oud en nieuw naar thailand. Zal kerst en oud en nieuw dan niet gevierd mogen worden? En mag je tegen die tijd weer wat anders aan dan zwart of wit?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marjon,

   Je mag sowieso gekleurde kleding aantrekken. Het is alleen maar gepast als je hier rekening mee houdt (vooral binnen de 30 dagen na het overlijden van de koning).

   De vieringen van Kerst en Oud & Nieuw zullen gewoon doorgaan. Onze ervaring is dat het in Thailand überhaupt niet zo groots gevierd wordt omdat zij eigenlijk geen kerst kennen. Ook hebben zij een andere datum (en viering) voor Oud & Nieuw.

   Groetjes,
   Sander

 7. Lotte schreef:

  Hi everybody,
  Wij komen zondag aan in Bangkok en willen dolgraag Wat Pho zien. Weet iemand of dit open is? Weet dat het volgensmij naast Koninklijk Paleis zit dus ben erg bang dat het niet kan Groet, Lotte

  • Sander schreef:

   Wij zijn maandag nog in Wat Pho geweest, het is gewoon toegankelijk, hooguit zijn er wat wegafzettingen vanwege het naastgelegen koninklijk paleis.

 8. Quintijn schreef:

  Yes! Blij met jullie uitleg en de bevestiging dat ik er weinig van ga merken. Eerste keer buiten Europa en alleen reizen. Was al bang dat het aardig in de soep zou gaan lopen. Heb er weer helemaal zin in! Thanks!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Quintijn,

   Heel begrijpelijk.

   Maar de vele Nederlanders & Belgen die nu in Thailand zijn, zeggen maar één ding: het is gewoon veilig.

   Daarnaast gaan alle tourtjes etc. gewoon door dus als toerist zijnde hoef je niets te missen.

   Komt helemaal goed. Fijne reis!

   Groetjes,
   Sander

 9. robert Oosterhof schreef:

  Hallo Sander,
  Ik ga op 2 november met mijn vader voor ruim twee weken naar Thailand, een grote wens van hem om 1 keer hier naartoe te gaan. De eerste 4 dagen zitten we in Bangkok. We zijn erg benieuwd wat wel wel en niet kunnen doen dan. Heb jij suggesties?? Daarna vliegen we naar chang mai voor 4 dagen. Wat we daarna gaan doen is nog onbekend , wellicht een mooi eiland bezoeken. Heb je een tip welke leuk is??
  Voor ons wel benieuwd wat het wordt.
  Gr robert oosterhof

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Robert,

   Voor Bangkok hoef je je plannen eigenlijk niet te wijzigen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je het Koninklijk Paleis waarschijnlijk niet kunt bezoeken. Meerdere tips over Bangkok kun je hier vinden:

   http://www.tipsthailand.nl/bangkok

   Ik (Sander) ben laatst ook met m’n vader naar Thailand geweest. Hij was er voor de allereerste keer en vond de Fietstocht heel erg leuk en een boottocht door de Klongs (kanalen) was ook indrukwekkend. Daarnaast een Rooftop Bar bezoeken is leuk (Cloud47) en het Lumphini Park is een relaxte plek middenin Bangkok.

   Dan heb je de dagen al snel gevuld!

   Van Chiang Mai kun je gemakkelijk naar het zuiden vliegen. Koh Lanta (www.tipsthailand.nl/koh-lanta-) zou een leuke optie zijn, deze tijd van het jaar. Vlieg dan op Krabi Airport.

   Groetjes,
   Sander

 10. mieke schreef:

  Sander & Mariska bedankt voor ook weer dit artikel
  In januari 2017 gaan we weer met 60 dgn visum
  Zonodig schrappen we wat van onze route v.a Trang naar de Trang Archipel en misschien ook nog een keer Langkawi
  Passen uiteraard altijd onze kleding aan ,denk aan moslimeilanden
  Heb respect voor een ieder

 11. Gwendolyn schreef:

  Hi Sander,

  Bedankt voor dit artikel. Wij gaan over twee weken naar Thailand. Vanaf 30 oktober zijn we 2 nachten in Bangkok waarna we met de nachttrein naar Chiang Mai zullen vertrekken waar we 6 dagen zitten. We hebben het meeste al vast gezet via Airbnb qua slaapplekken dus maken ons wel wat zorgen. Maar dit artikel geeft ons een goed idee over hoe we rekening kunnen houden met de situatie en mogelijk toch nog een leuke 4 weken kunnen hebben.

  Nogmaals bedankt!

  Groeten, Jerom en Gwendolyn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Gwendolyn,

   Als je nooit eerder in Thailand bent geweest dan zul je waarschijnlijk (en zeker over 2 weken) weinig merken van de situatie.

   Ik ben ervan overtuigd dat jullie een hele mooie reis zullen hebben in Thailand, zeker als je een beetje rekening houdt met onze bovenstaande tips.

   Houd de berichtgeving goed in de gaten, maar zorg er vooral voor dat je ook nog genoeg voorpret aan de reis zult beleven.

   Fijne voorbereiding nog, groetjes,
   Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.