Is Thailand nu gevaarlijk en onveilig voor toeristen?

Thailand gevaarlijk

Maandag 17 augustus haalde Bangkok het wereldnieuws: een bomaanslag in het centrum met 22 dodelijke slachtoffers en meer dan 100 gewonden tot gevolg. Wat betekent dit voor jou als toekomstig Thailand reiziger? Kun je Thailand nog wel bezoeken?

Is Thailand nog wel veilig?

Zonder twijfel: ja.

Thailand is groot. Bijna 13 keer zo groot als Nederland. Buiten de hoofdstad merk je dan ook helemaal niets van de gebeurtenissen in Bangkok.

Hier in Pai, meer dan 800 kilometer ten noorden van Bangkok, is het leven sinds de bomaanslag onverhinderd doorgegaan. Locals die we dagelijks spreken lijken er niet zo van onder de indruk te zijn. Het ritme is onveranderd.

Ook in andere delen van Thailand, en zelfs op de Khao San Road in Bangkok, horen we verhalen van Nederlandse reizigers die hun reis onverhinderd hebben voortgezet.

Zo spraken we één dag na de bomaanslag Marik, een veelvuldig Thailand reiziger: “Locals vinden het gek als je naar de gebeurtenissen vraagt, het leven gaat gewoon door hier alsof er niets veranderd is. Na de aanslag waren er meer controles op straat en was ook het Thaise leger aanwezig. Maar het ritme van de dag is niet veranderd”.

Toch wijken, begrijpelijkerwijs, sommige toeristen uit naar andere delen van Thailand.

Harold, woonachtig in Bangkok en werkzaam bij Hier is Thailand, merkt bijvoorbeeld op dat er opeens minder toeristen in Bangkok zijn: “Op straat lijken er op het eerste oog minder toeristen rond te lopen. Ook zijn er meer controlepunten in de stad. Bij BTS-stations worden nu ineens tassen gecontroleerd. Dat was voor de bomaanslag niet zo. Iedereen is alert”.

Ondanks de recente gebeurtenissen, geeft de Rijksoverheid een positief reisadvies uit voor Thailand, maar wel met het advies alert te zijn bij druk bezochte plekken in Bangkok.

Volg daarom de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en zorg ervoor dat je je kunt identificeren i.v.m. extra controles bij ingangen van winkels, kantoorgebouwen, toeristische attracties en evenementen, maar ook op wegen en vliegvelden.

Kan ik Bangkok nog gewoon bezoeken?

Ja – tenzij je je daar niet veilig bij voelt.

Er zijn meer dan genoeg opties om je reisplan aan te passen. Wij geven je een aantal goede opties.

Pak bijvoorbeeld een binnenlandse vlucht naar het noorden of het zuiden van Thailand of verken de omgeving van Bangkok. Maak een jungletocht in het Khao Yai National Park ten westen van Bangkok. Bezoek de eeuwenoude tempels van Ayutthaya op slechts een uurtje ten noorden van Bangkok, of reis door naar Kanchanaburi met zijn beroemde brug en de schitterende Erawan watervallen.

Laat je gevoel spreken

Wij zijn boos, maar vooral ook verbaasd over wat er is gebeurd.

Ja, het is de afgelopen jaren onrustig geweest in Thailand (met name in Bangkok), maar wat merk je daar nou van als toerist?

Ik kan je zeggen: he-le-maal niks.

Eén jaar lang doorkruisten wij alle uithoeken van dit prachtige land en nooit hebben wij ons onveilig gevoeld. Geen seconde.

Het doet ons dan ook pijn om te zien dat de daders van deze laffe daad precies krijgen wat ze willen: het zaaien van angst.

Wij laten ons er absoluut niet van weerhouden om Thailand nog verder te verkennen. Zo hebben wij over een maandje Bangkok op de planning staan – en daar reizen wij vol vertrouwen naartoe.

Iedereen die in Thailand is geweest en Thailand een warm hart toedraagt, weet hoe fijn het hier is, wat voor lieve mensen hier wonen en hoe veilig je je hier voelt.

We wensen iedereen een veilige, maar vooral ook mooie reis door Thailand.

Onze gedachtes gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden.

Foto: Bangkok Post

Foto: Bangkok Post

Laat van je horen als ook jij Thailand een warm hart toedraagt!

Dit vind je misschien ook leuk...

35 reacties

 1. Theo schreef:

  Hallo, mijn dochter, 23 jaar mooie dame, wil alleen naar Thailand / Bangkok. Is dit aan te raden of..? Hebben jullie wat tips?

  • Paul schreef:

   Paul,

   Ja hoor, laat haar maar gewoon gaan. Er zijn veel mensen alleen door Thailand aan het reizen en zo komt ze vanzelf anderen tegen die dan weer samen een stuk reizen. Ik ben in 2011 in Thailand geweest, 2012 in Malysië en 2013 in Vietnam en Cambodja. Nergens heb ik me zo veilig gevoeld als in Azië. Veel jongeren die dit mooie en goedkope land door kruisen. Natuurlijk hoor je dingen over gevangenissen, prostitutie etc. Maar als je je aanpast aan de wet (geen drugs etc.) in het één toerisisch land waar alles mogelijk is. Gelukkig gaan we in 2017 weer en dit keer met onze dochter van 3. Als het niet veilig zou zijn zou ik haar echt niet meenemen! Wens haar maar succes en veel plezier, gaat zeker lukken.

   • Paul schreef:

    Tips: In Bangkok is Kao San Road leuk voor haar, voldoende hotelletjes en hostels daar in de buurt. Daarna naar het noorden Chiang Mai (met de nacht trein), vervolgens naar Pai (beetje back pakkers plaats/hippie plaatsje), daarna lekker een eiland uitzoeken en gaan Chillen. Ik weet niet hoelang ze wil gaan maar als ze de tijd heeft zijn de omliggende landen ook erg mooi.

 2. Astrid schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Op internet lees ik veel enge verhalen over toeristen die vermoord worden, corrupte politie die hier alleen maar aan meewerkt en de verdoezeling hiervan tov de buitenwereld. Zelfs locals zouden een hekel hebben aan toeristen, en het zou sociaal geaccepteerd zijn om toeristen iets aan te doen (zolang de toestroom toeristen (geld) maar niet in gevaar komt.)

  Nou ben ik niet geneigd om gelijk alles te geloven want gevaar is overal en dat soort verhalen. MAAR ik heb een concreet aantal voorbeelden voorbij zien komen van toeristen die doelbewust worden aangevallen, en waarbij alles verzwegen en vertekend wordt door de thaise politie en de media.

  Hoe veilig is Thailand dus echt? Of willen we allemaal gewoon heel graag geloven dat het veilig is?

  Aangezien ik deze zomer voor een tijd naar Thailand ga maak ik mij hier best zorgen over. Ik ben er nogsteeds van overtuigd dat ik daar een leuke en veilige vakantie ga hebben, maar ik wil eigenlijk gewoon horen dat de kans op zulke vreemde incidenten verwaarloosbaar klein is 🙂

  Wat denken jullie?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Astrid,

   Dank voor je vraag. Ik begrijp je twijfel.

   De afgelopen twee jaar van ons leven zijn we anderhalf jaar lang in Thailand geweest. We voelen ons er altijd veilig. Met mij nog miljoenen andere toeristen die keer op keer terugkomen.

   Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, wat niet valt goed te praten, toch begint veiligheid bij jezelf. Als je het niet op zoekt dan kom je niet in de problemen.

   Hartje Amsterdam zou ik niet ’s nachts alleen over straat gaan. Hartje Bangkok voel ik me gewoon veilig.

   Politie is wel corrupt in Thailand maar, nogmaals, als je geen gekke dingen doet dan kom je daar niet eens mee in aanraking.

   Dus hier komt ‘ie: De kans op zulke vreemde incidenten is verwaarloosbaar klein. Ik hoor graag van je hoe je je reis door Thailand uiteindelijk hebt ervaren 😉

   Groetjes,
   Sander

 3. Sjhan schreef:

  Mariska en Sander,

  Hoe zit het met de corruptie in thailand? Ik hoor daar namelijk best veel vervelende verhalen van.

  • Hoi Sjhan, Thailand is inderdaad een corrupt land – daar kan ik helaas niets mooiers van maken. Maar, als toerist zijnde, merk je daar niets tot nauwelijks iets van. Wij hebben zelf na een jaar Thailand geen rare dingen meegemaakt, dus ik ben benieuwd naar je verhalen!

 4. Marian schreef:

  Woon zelf nu ruim 3 1/2 jaar in Thailand en heb nog nooit iets van de protesten etc meegekregen. Ja je hoort het, maar verder gaat het dagelijkse leven gewon door. Met de laatste coup was het hetzelfde het, leven ging door. Alleen even uitkijken wat je droeg (geen geel of rood shirt bv) en je er niet mee bemoeien. Het gaat net zo nu met deze aanslagen……… even uitkijken waar je gaat of staat en verder, lekker genieten van het schitterende land wat mijn hart letterlijk heeft gestolen (al jaren geleden trouwens en nooit terug gevraagd ook 😀 )

 5. David schreef:

  Je zegt dat jullie in alle uithoeken zijn geweest, maar ik lees niks over de Isaan in jullie verslagen. Zijn jullie daar geweest of staat dat nog op de planning?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi David,

   Speciaal voor jou staat er a.s. zondag, 30 augustus, een blog klaar over Phimai in het bijzonder mooie Noordoosten van Thailand!

   • David schreef:

    Top! Ik ben nog nooit in de provincie Korat geweest. Wel ondermeer in Udon Thani en vanaf daar langs de Mekong via Nakhon Phanom en Mukdahan zuidwaarts naar Ubon Ratchathani. Misschien een tip voor jullie? De Mekong volgen is prachtig.

 6. Dennis schreef:

  Wij reizen momenteel door Thailand (zijn 20 aug. aangekomen in Bangkok) en het voelt inderdaad absoluut niet onveilig. Ook op Khao San Road heerst een prima en relaxte sfeer.

  Momenteel zijn we in Sukothai en hier wordt er inderdaad niet over gesproken..

  We merkten het alleen toen we met de trein vanuit Bangkok naar Phitsanoluk gingen. De beveiliging is wat aangescherpt maar daardoor voelden we ons alleen maar veiliger.

  Voor de mensen die twijfelen om af te reizen; niet doen! Het is hier prima vertoeven 🙂

  @Tipsthailand; bedankt voor de vele nuttige tips. Zijn we enorm mee geholpen tot dusver! We hebben alleen de pinda snack nog niet kunnen vinden in de 7-eleven winkels, enige andere suggesties wellicht?

  Groetjes vanuit Thai Thai, Sukothai 🙂

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Dennis,

   Dank voor je duidelijke en leuke reactie! De pinda-snack niet kunnen vinden, dat is niet zo mooi zeg!

   Goed zoeken, ligt onderaan vaak. Onder de gekke jelly-broodjes 🙂

   Succes,
   Sander

 7. Anneke schreef:

  Wij gaan in November 2015 naar THAILAND.
  Als ons lot daar is zijn we ook niet veilig in Nederland.
  Dus we gaan lekker genieten van 3 weken T hailand.
  Groetjes

 8. Pepijn schreef:

  Wij zijn nu in Pai en waren de hele explosie alweer vergeten. Zelfs in bangkok niets van gemerkt op de dag dat het gebeurde. Ook de treinen reden nog gewoon. Tot ziens, misschien in Pai!

  ps kan ik hier blijven wonen 🙂

 9. Annemieke schreef:

  Hi, wij zijn in mei geweest van dit jaar, in 2014 en ook bij de demonstraties in in 2013 en we hebben ons nooit een moment onveilig gevoeld. Wij gaan in december en januari van 2015/16 weer en zonder angst, gewoon genieten en wanneer nodig gewoon alert zijn.

 10. Sjan schreef:

  Wij komen in November houden de boel in de gaten en passen onze plannen indien nodig aan.
  Thailand is groot genoeg en nog plekjes voldoende waar we nog
  niet geweest zijn

 11. Thomas schreef:

  Dank je voor jullie heldere info!
  Wij gaan over 1,5 week richting Thailand en hopen ook richting Chiang Mai en Pai te gaan.
  Het reisadvies van BZ raadt af (alleen noodzakelijke reizen) om naar het grensgebied met Myanmar te bezoeken. pai grenst gedeeltelijk aan dit gebied. Weten jullie de reden van dit advies? Merken jullie daar iets van?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Thomas,

   Dat reisadvies bestaat al meer dan een jaar. Toch zijn wij al drie keer, zonder problemen in dat gebied geweest. Wel met een reden; omdat we ons visum moeten verlengen. Het is overigens het grensgebied met Myanmar, daar vallen Chiang Mai en Pai niet onder.

   Reden is waarschijnlijk dat het altijd onrustig is bij grensovergangen maar nogmaals; wij hebben daar eigenlijk niets van gemerkt. Tourtjes vanuit Chiang Mai naar de Golden Triangle gaan daar ook heen dus maak je geen zorgen.

   Groetjes,
   Sander

 12. Mooi verwoord allemaal! Wij waren zelf in Thailand op het moment dat de demonstraties begonnen in 2013 en hebben ons ook op dat moment geen moment onveilig gevoeld. Wanneer je je gezonde verstand gebruikt ben ik er zeker van dat ook nu Thailand (en Bangkok) prima te bezoeken is. Hopelijk kunnen wij volgend jaar weer die kant op gaan!

 13. linda schreef:

  Ik denk dat wij ook weer gaan in 2016. In 2014 ook weinig gemerkt van alle toestanden niets eigenlijk.

 14. Bianca schreef:

  Wij zijn vlak na de coup in Thailand geweest, en op wat meer militairen na hebben we er helemaal niets van gemerkt. En ook ons plan om in april weer naar Thailand te gaan is ongewijzigd!

 15. Wilbert schreef:

  Wij gaan gewoon in oktober naar Thailand . Dit was een laffe daad van waarschijnlijk oeigoeren .
  Gewoon een beetje allert zijn . Dat moesten we ook al met de staatsgreep de afgelopen keren

 16. lynsey schreef:

  Bijzonder mooie pure woorden!! Wij komen in februari zonder angst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.