Klong Tour Thonburi | Vaar met een longtailboot door de kanalen van Bangkok

Groen, vredig en ontspannend. Het zijn waarschijnlijk niet de eerste woorden die in je opkomen als je denkt aan de metropool Bangkok. Maar het is toch echt de beste beschrijving voor de wijk Thonburi, aan de westoever van de Chao Phraya-rivier. Maak een boottocht door de eeuwenoude kanalen en je begrijpt opeens waarom Bangkok ook wel het Venetië van Azië wordt genoemd.

Thonburi: het oude Bangkok

Thonburi is waarschijnlijk het enige gebied in Bangkok dat niet met de tijd is meegegaan. Aan het einde van de 18e eeuw was Thonburi de hoofdstad van Thailand en het is er nog precies zoals vroeger. De bevolking leeft er nog steeds dezelfde langzame levensstijl van toen.

De kanalen dienen als straten en aan bijna elk huisje dat op palen in het water staat, ligt een boot. De houten hutten zien er broos uit, hebben soms geen ramen en een deel heeft zeer waarschijnlijk ook geen elektriciteit. Maar ondanks het gebrek aan luxe lijken de lokale bewoners niet minder gelukkig.

Thonburi grachten Bangkok Grachten Bangkok Thonburi

Ze zwaaien vriendelijk naar de voorbijkomende toeristen en leiden hun leven zoals zij dat willen. Volwassenen gaan met de boot naar hun werk en kopen groente en fruit op de drijvende markt van de buren. Kinderen spelen op de veranda’s boven het water. Ze lokken met brood de vissen naar zich toe en springen vervolgens in het water voor een frisse duik.

Tussen de huizen door is veel groen te zien. Van grote bananenbomen, tot palmbomen en groene struiken. Flora die je in het centrum van Bangkok niet snel tegenkomt.

Thonburi grachten BangkokKlong tour Bangkok

Een boottocht door Thonburi

Wanneer je een klong tour maakt door de grachten van Thonburi, zie je het enorme contrast tussen de machtige Chao Phraya-rivier en de kleine ‘klongs’ van zo’n zes meter breed. De longtailboot manoeuvreert zich in de eerste minuten, na vertrek vanaf de Phra Arthit pier, tussen het grote ferryverkeer op de rivier en neemt dan plots een scherpe bocht naar één van de klongs die het nieuwe Bangkok verbindt met het oude.

Eenmaal de bocht om bevind je je plots in een totaal andere wereld. Het stadslawaai verdwijnt, het water wordt rustiger en de lucht schoner. De imposante skyline met hoge moderne gebouwen heeft plaatsgemaakt voor de traditionele houten huizen aan weerszijden van het kanaal. Het voelt alsof je een oase van rust bent binnengekomen. Alleen de ronkende motor van de boot maakt nog geluid.

Maar die boot heb je nou eenmaal nodig voor de tocht langs de tempels, een lokale school en andere gebouwen. Op zich bezienswaardigheden zoals je ze in elk Thais dorp kunt zien, maar in dit geval zie je dat alles op en aan het water. En dát maakt het toch wel erg speciaal.

De bestuurders van de boten spreken vrijwel geen Engels. Dus helaas kunnen ze je geen informatie geven over alles wat je ziet. Maar dat vonden wij geen gemis. Door de bijzondere omgeving en het grote verschil met de rest van Bangkok vliegt de boottocht voorbij. De 90 minuten voelen eerder aan als een klein kwartier.

longtailboat klong thonburi bangkokKlong Thonburi localboottocht thonburi bangkok


Zelf naar de klongs van Thonburi

Wil jij een boottocht maken door de klongs van Thonburi? Ga dan rechtstreeks naar het vertrekpunt, de N13 Phra Arthit Pier. Hier zitten twee touroperators. Eén aan de ingang en één op de pier zelf. Wij gingen voor de eerste, maar op zich maakt het niet uit, want beide aanbieders zijn even duur en ze bieden exact dezelfde routes aan.

Tours

Je kunt kiezen tussen een tour van 60 minuten of 90 minuten. Bij de langere route blijf je net wat langer in de klongs varen en heb je nog even de tijd om de skyline van het nieuwe Bangkok te bewonderen vanaf de Chao Phraya-rivier. Bij de kortere route breng je wat minder tijd door in de klongs en vaar je linea recta terug naar de pier.

Pier Klong Tour Thonburi

Prijzen

De prijzen verschillen per seizoen. In het hoogseizoen (november tot en met april) wordt er een vaste prijs van 750 baht per persoon gehanteerd voor een trip van een uur en 1000 baht voor 90 minuten. Wil je een privéboot dan betaal je van mei tot en met oktober zo’n 500 baht per persoon. Voor enige onderhandelingspogingen was de cassière bij ons niet gevoelig, dus die moeite kun je jezelf besparen.

Beste tijd

De tours zijn iedere dag van de week te boeken tussen 07:00 en 18:00 uur. Je hebt het beste licht voor foto’s in de ochtenduren. En doordeweeks is het net wat minder druk dan in het weekend. Maar eigenlijk zijn de kanalen van Thonburi nooit heel erg druk.

Boottocht Thonburi Bangkok boeken Boottocht door grachten Bangkok

Naar de N13 Phra Arthit Pier

Als je in de omgeving van de Soi Rambuttri en de Khao San Road verblijft, ligt de N13 Phra Arthit Pier op loopafstand. Zit je wat verder weg, dan kun je het beste de MRT Metro nemen naar Hua Lamphong Station. Of de BTS Skytrain naar National Stadium. Neem vervolgens een taxi – mét meter – naar deze pier voor ongeveer 100 baht.


Hoteltips Bangkok

Here Hostel Bangkok

Here Hostel

Wil je op loopafstand verblijven van de Khao San Road en leuke mensen ontmoeten? Dan is Here Hostel jouw hostel! Je kunt kiezen uit privé-, vrouwen- of gedeelde kamers. Met wifi, airco, warme douche, schone handdoek, gedeelde keuken, gratis ontbijt, lockers en glijbaan (!) is dit de plek voor backpackers!

Slaapzaal vanaf € 12 →

Chillax Resort

Dit resort ligt in de gezellige backpackerswijk Banglamphu - op loopafstand de Khao San Road. We vinden het vooral een aanrader voor stelletjes, want het bubbelbad midden in de kamer én het zwembad op het dak met uitzicht over de stad zijn wel erg romantisch!

Tweepersoonskamer vanaf € 52 →

Wat vond jij het meest bijzonder aan de kanalen van Thonburi? Laat het ons weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Robin schreef:

  Oke, nog maar een keer opnieuw de review.
  Wij (gezin met kind van 12) hebben vorige week de Klongtour gedaan bij dezelfde pier als jullie aanbevelen maar het was een ENORME teleurstelling. 2000 Bath betaald en alleen maar een half uurtje op een zijrivier gevaren, niks bijzonders gezien en daarna draaiden ze om en weer een half uur terug. Ondertussen werd er nog gestopt want er kwam een man met een klein bootje aan die zei dat wij cola moesten kopen voor de bestuurders van de boot (dat hebben we uiteraard niet gedaan, zijn ze gek geworden ofzo..) en daarna moesten we ook nog brood kopen voor de vissen. Nog nooit zoiets meegemaakt in Thailand.
  We zijn gewoon opgelicht. We hebben hier uiteraard verhaal gehaald en minstens de helft van het geld teruggevraagd maar kan je vergeten en dat interesseert hun helemaal niks. Ook aangegeven dat we slechte reviews gaan schrijven, ook daar worden ze niet warm of koud van. Enige wat we nog hebben kunnen doen is andere toeristen gewaarschuwd.
  Ik zou als ik jullie was die Klongs er nu vanaf halen want wat jullie hebben gezien hebben wij in ieder geval NIET gezien.
  Gr. Robin

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Robin,

   Wat vervelend. Helaas hebben we vaker gehoord dat mensen het erg vonden tegenvallen.

   Wij hebben zelf zo’n klong tour al 3 keer gedaan en telkens vonden we het erg de moeite waard. Maar helaas is dus niet iedere tour hetzelfde. Nogmaals vervelend dat dit is gebeurd.

   Groetjes,
   Sander

 2. Sanne schreef:

  Wij hadden een 60 minuten tour geboekt (ivm 2 moeie kleine kinderen niet die van 90 min) voor 1200 Bath bij de touroperator aan de pier. Wij vonden het erg tegenvallen. Je vaart het kanaal in schuin tegenover de pier en het hele eerste stuk alleen hoge wand en flatgebouwen. Later komen er wel wat huizen op palen, maar dan maak je al snel weer rechtsomkeert om terug te gaan. Hij voer de terugweg ook langzaam om tijd te rekken zodat wij wel een uur weg zouden zijn. Bij het uitstappen op de pier moesten wij opeens nog 50 bath betalen voor de pier. Dat hebben wij geweigerd Niet van tevoren gezegd door die mevrouw, dat gaf zij toe en wij hoefden dat ook niet te betalen.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sanne,

   Wat jammer. Het kan zijn dat je wat andere delen bevaart. Wij hebben het nu twee keer gedaan en vonden het heel erg leuk en interessant om te zien.

   Maar wellicht hebben jullie de minder leuke route gekregen. Ik kan me dan voorstellen dat het erg tegenvalt.

   In ieder geval bedankt voor het delen van je ervaring.

   Groetjes, fijne reis nog,
   Sander

 3. Katrien schreef:

  Een vraagje. Wij zullen tussen kerst en nieuwjaar in Bangkok zijn. Kan je ook een klong-toer doen als je opstapt kort bij de flower market? Of kan dit enkel aan de pier?

 4. Adrienne Russell schreef:

  We got the orange flag Chao Phrya Express ferry from Saphon Taksin to Nonthaburi 15 baht pp, then got a private longtail boat to the Klongs, haggled price from 800 bahts to 550 for 90 minutes. Amazing trip and locals all waving at us. Enjoying your site, thank you.

  Adrienne & Buzz

 5. Lode schreef:

  Wij deden gisteren een klongtour vanaf per arthit voor 1200 Thb voor 4 personen. Geweldige ervaring.

 6. Berthy schreef:

  Een klong-toer deed ik al 20 jaar geleden, maar is inderdaad onvergetelijk!

  Berthy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.