Onverwachts avontuur op het meer van Songkhla

Ligging Meer van Songkhla
VIDEO – Waar gaan we heen? Wat gaan we doen? Soms heb je van die dagen waarvan je niet weet hoe ze gaan verlopen. Zo ook een paar dagen geleden. Zomaar stapten we in bij een Fransman die ons wel wat mooie plekjes wilde laten zien. Een Fransman die al 20 jaar in Thailand woont. Een Fransman die wij pas 5 minuten kenden. Hoe de dag verliep? Precies zoals wij verwachtten… onvoorspelbaar!

Ik en het meer. Even zijn we één. Dreigende regenwolken hoog boven mij weerspiegelen in het gladde wateroppervlak. Onder water zie ik miljoenen kronkelende wortels van waterplanten die de zon opzoeken. Tientallen verschikte vogels vliegen op (sorry!), de een nog bonter gekleurd dan de ander. In één oogopslag zie ik zowel de bodem van het meer als de oneindigheid van de lucht. Ergens daartussenin dobber ik rond in een longtailboot. Meer dan dit is er niet. Magisch.

Het Meer van Songkhla

“Do you trust me?”, vroeg onze nieuwe, Franse vriend. “Eh.. yes”, antwoordde ik. Met een glimlach schudde hij zijn hoofd en zei hij: “You shouldn’t. Did I already tell you that I’m crazy?!”

We zitten in de auto bij Jean-François. Op 40-jarige leeftijd kreeg hij te horen dag hij niet lang meer te leven had. Een groot deel van zijn hart was ermee gestopt en het was onzeker hoe lang het nog zou blijven kloppen.

22 jaar jaar later, na 7 bijna-dood ervaringen, 5 minnaressen, 2 buitenechtelijke kinderen en tientallen onbezonnen ‘investeringen’, is Jean-François er nog altijd. Een stukje armer, dat dan wel.

Jean-François leeft alsof elke dag zijn laatste is. En dat wisten we ook. Als een maniak reed hij ons van hot naar her. ‘Even’ naar een prachtig strand, dik een uur verderop. ‘Even’ eten bij een kruidendokter die strikt kookte met ingrediënten uit de tuin. ‘Even’ naar de kerk van zijn vrouw, waar we gezegend werden. ‘Even’ naar een meer, waar we 4 uur laten bekaf aankwamen.
Gezonde lunch

Het meer van Songkhla

“Mariska, I am scared”, schreeuwde Jean-François in mijn oor, om het snerpende geluid van de longtailboot te overstemmen. Direct stonden mijn zintuigen op scherp. “The sun is already set, and it’s very, VERY difficult for the driver to find his way back. Merde Mariska, I don’t want to die!”

Vliegensvlug snijden we door het spiegelende water, maar het was al te laat. De sterren kwamen tevoorschijn en de duisternis viel over het meer. Hoewel het net leek alsof we door een 3D animatiefilm vaarden, en het één van de mooiste dingen was die ik ooit heb gezien, lukte het me niet om dat negatieve onderbuikgevoel te onderdrukken…

Het Meer van Songkhla


Hoe komen we hieruit?

PPPRRRRRTTTTTTT – SCHHRRRRRR…rrr… opeens stonden we stil, middenin het meer. De bestuurder was per ongeluk in een enorm struikgewas gevaren. We zaten muurvast.

Jean-François begon te vloeken en schelden in het Frans. Wij moesten erom lachen, totdat Jean-François begon te vertellen over vorige keer dat dit hem overkwam. Toen moest hij in het water springen om de boot eigenhandig los te trekken, terwijl de bestuurder bad voor zijn leven – omdat hij niet kon zwemmen. Soms, vertelde hij, komt de boot dus niet los en moet je wachten totdat de zon de volgende ochtend opkomt.

“How many times did this happen to you?”, vroeg ik hem daarop. “Oh”, antwoordde hij nonchalant, “about 4 or 5 times”.

Sander begon als een gek S.O.S. signalen te maken met de flitser van zijn camera, terwijl de bestuurder in een rap tempo tetterde in zijn telefoontje. Mijn maag protesteerde behoorlijk, aangezien we al zo’n 7 uur niets hadden gegeten.

We zitten vast!

Ik gaf me over, ging languit in de boot liggen en genoot van de fonkelende sterrenhemel en zoemende vuurvliegjes. Ik sloot mijn ogen en luisterde aandachtig naar de vele geluiden van het meer. De krekels, de vogels, het kabbelende water… Wat een perfect moment.

Even maakte het me allemaal niets uit. Of we zouden ‘gered’ worden of niet. Het was goed zo en ik was intens gelukkig.

S.O.S. – red ons!

In de verte hoorde ik een ratelende boot naderen. Een felle lamp verlichtte mijn gezicht. De redding is nabij – na bijna een uur!

Jean-François kwam weer tot leven en veerde op. In één ruk trok hij zijn broek omlaag. Daar stond hij dan, in het pikdonker, op een bootje, in zijn onderbroek. “What are you doing?!”, vroeg ik. ” Putain! Helping these stupid assholes of course!”, en hij plonsde in het water. Ook de bestuurder en het reddingsteam sprongen in het water en begonnen te trekken aan de boot. Met één ruk kwam de boot in beweging, we waren vrij!

Onze redding op het Meer van Songkhla

Bewapend met een enorme lamp manoeuvreerde de bestuurder de boot langs netelige ‘waterbossen’ en gevaarlijke boomstronken. 5 minuten laten zetten we voet aan wal. We waren veilig!

Veilig onder de wol

De weg terug was lang. We waren bekaf. Onderweg stopten we bij een 5-sterren hotel voor een diner; alle andere restaurants waren al gesloten. Gekleed in ons kloffie werkten we snel een curry naar binnen. Daarna dropte Jean-François ons bij een hotel en kropen we onder de veilige dekens. Wat een dag!

Het Meer van Songkhla

Heb jij weleens een hachelijk avontuur meegemaakt op reis? Eentje waarbij je niet wist hoé je eruit moest komen? Laat dan een reactie achter – vinden we leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Tineke schreef:

  Jeetje, zat wel even op het puntje van mijn stoel Mariska! Wat kun je toch geweldig goed de sfeer weergeven!!!
  En Sander, wat een schitterende foto’s heb je gemaakt, zo mooi ….
  Niet teveel van dit soort avonturen doen hoor! Is niet goed voor het ouderlijk hart 😉
  Alhoewel… jullie Fransman leeft ook nog steeds !!!

 2. Tessy schreef:

  Super leuk verhaal. Vaak zijn deze dingen het leukste om (achteraf) meegemaakt te hebben en om te kunnen lachen.

  Ik vertrek morgenavond vanuit Chennai in India, waar ik op het moment stage loop, voor een kleine 2 weken naar Bangkok en Chiang Mai. Ik heb er echt heel erg veel zin in en vind het stiekem ook doodeng omdat ik voor het eerst alleen op vakantie ga (ook al heb ik wel al in drie verschillende landen in m’n eentje gewoond haha). Ik ben jullie website dan ook helemaal aan het doorspitten :-). Bedankt voor alle goed tips!

  • Hey Tessy, wat ontzettend stoer dat je al op zoveel plekken hebt gewoond, helemaal in je eentje! Dat doe ik je niet snel na… Wat voor werk heb je in India gedaan? Ik denk dat het je allemaal goed af gaat straks, aangezien je je eerste paar cultuurshocks al hebt verwerkt ;). Tof dat je ons volgt, veel plezier in Thailand!! xxx

 3. John schreef:

  Onze eerste Thailandreis in het regenseizoen op een speedboot van Phuket naar Phi Phi en terug. Pffffff…hoge golven, er zaten er tussen van 3 a 4 meter. De halve boot zat over te geven. Motoren sloegen uit, reddingsvesten werden uit gedeeld en de Thaise glimlach was bij elke Thai verdwenen. Ik dacht echt dat we zouden zinken. Uiteindelijk terug bij de kust van Phuket werd het water weer rustiger. Was wel meteen de laatste keer dat we in het regenseizoen op een speedboot zijn gegaan.

 4. Carolina schreef:

  Pfff, nou je weet weer dat je leeft! Wat een avontuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.